Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Érdemes figyelni rá az indulásnál: mikortól él az utasbiztosítás?

2023.05.03. Tóth Levente | Bank360

Az utasbiztosítások jelentős részét az utazást megelőző egy-két napban kötik meg a magyarok, sok esetben akár az indulás napján. Ez nem kizáró ok egyik biztosítónál sem, de a kockázatviselés kezdetére eltérő feltételek biztosítónként változnak, ezért érdemes megnézni, hogy pontosan mikortól is él a biztosítás. Az elutazás napján általában még lehet kötni, de több biztosítónál is kizáró ok, ha ezt már külföldön tesszük meg.
Biztosítást minden külföldi utazás előtt érdemes kötni, és mivel ez online mindössze néhány percig tart, sokan az utolsó pillanatra hagyják. Ezzel nincs is gond, hiszen annak sincs akadálya, hogy a reptéren várakozva kössük meg a biztosítást, azt azonban valószínűleg már kevesebben tudják, hogy pontosan mikortól él a kockázatviselés, miután ezt megtették. Ebben ugyanis nem egységesek a biztosítók, ahogyan abban sem, hogy van-e lehetőség az indulás után, már külföldön megkötni a biztosítást. A Bank360.hu szakértői végignézték, mik ennek a szabályai a biztosítóknál.

Az Aegon Biztosítónál van arra lehetőség, hogy az elutazás napján kössünk szerződést, de az alábbiakra érdemes figyelni:
  • ha az indulás előtti napon vagy korábban kötjük meg a szerződést, akkor a kockázatviselés kezdete az elutazás napja,
  • az elutazás napján megkötött biztosítási szerződésen rajta lesz a kötés pontos időpontja (óra, perc), ami azért fontos, mert:
    • ha a kötés pillanatában a biztosított az állandó lakóhelye szerint országban van, akkor a kockázatviselés a szerződés időpontjától él,
    • ha a kötés pillanatában a biztosított már elhagyta az országot, akkor a kockázatviselés legkorábban a szerződés megkötését követő napon 0:00-kor kezdődhet.
Ez alapján nem kizáró ok, ha kis csúszással, akár már külföldön kötjük meg az utasbiztosítást, ebben az esetben viszont a kockázatviselés csak a kötést követő napon kezdődik. Vagyis ha valami a kötés napján történik velünk, akkor arra még nem térít a biztosító, csak abban az esetben, ha a biztosítást még itthon megkötöttük.

Az Allianz Biztosítónál ennél szigorúbbak a szabályok. A külföldön tartózkodó számára kötött utasbiztosítás érvénytelen, a biztosító a már kifizetett díjat egyszerűen visszautalja. Így az Allianznál nem érdemes próbálkozni, ha megfeledkeztünk a biztosításról és utólag, már külföldön pótolnánk azt. Arra is érdemes figyelni, hogy a biztosító kockázatviselése a díj megfizetésétől számított 2. órától indul, vagyis nem azonnal a kötés után. Ez alól azonban vannak kivételek, közlekedési baleset esetén a poggyászbiztosítás és a balesetbiztosítás keretében nyújtott szolgáltatások.

A Colonnade utasbiztosítása szintén nem érvényes, ha azt már külföldről kötik meg, ahogyan akkor sem, ha a biztosított 120 napnál hosszabb időszakot tölt külföldön. Ha az elutazás napja egy napra esik a biztosításkötéssel, akkor a kockázatviselés a biztosítási díj megfizetésétől él.

A Groupama Biztosítóra ez szintén igaz, a külföldön kötött biztosítás nem érvényes, de kiemelik a honlapjukon, hogy a szerződéskötés akár mindössze 5 kilométerre a magyar határtól is megtörténhet, feltéve, hogy még Magyarországon vagyunk. Ha a szerződés megkötésének napja megegyezik a biztosítás kezdeteként megjelölt nappal, akkor a kockázatviselés a biztosítás kezdeteként megjelölt napon csak a biztosítási szerződés megkötésének időpontjától (óra, perc) érvényes. Érdemes azt is tudni, hogy a biztosító kockázatviselése a biztosítás tartamán belül a magyar határon történő kilépés idejétől a Magyarországra történő belépés idejéig tart.

A Mapfre Biztosítónál a kockázatviselés kezdő dátuma alapvetően a szerződésen megjelölt dátum, 0 órától. Abban az esetben, ha a biztosítást az elutazás napján kötjük meg, akkor a pontos időpont is szerepelni fog a szerződésben és csak attól számítva él a biztosítás. Az utasbiztosítást csak Magyarország területén lehet megkötni, a kiutazás megkezdése előtt.

Az Union Biztosítónál szintén ez a rendszer működik, vagyis a kockázatvállalás a biztosítás kezdetének megjelölt nap 0 órájától kezdődik, és a díjjal kiegyenlített nap 23:59 órájáig tart. Ha a biztosítási szerződés megkötésének napja megegyezik az utazás kezdetével, akkor a szerződés megkötésének időpontja számít. Nem elektronikusan kiállított kötvény esetében a kockázatviselés kezdete legfeljebb a szerződés megkötését követő nap 0 órája lehet. A biztosítás megkötésére az Unionnál is csak Magyarországon van lehetőség.

Az Uniqa által kínált Cherrisk utasbiztosításnál a kockázatviselés vagy az utazás napján éjféltől kezdődik, vagy a kötés pillanatától, ha az indulás napján kötjük meg. A szerződési feltételek alapján nem kizáró ok a külföldi kötés, nem okvetlen kell még Magyarországon szerződni.
KOMMENTEK
nógrád | 2023.05.06. 22:21
Ez érdekes. Felvet pár kérdést.
1, miért ne köthetnék külföldről biztosítást, ha a kockázatviselés kezdete megelőzi a biztosítási esemény bekövetkeztét?
2, mi van, ha egyik külföldi országból utazok egy másikba, anélkül, hogy hazajönnék? Nem tudok biztosítást kötni?
3, vajon hogyan lehet ellenőrizni, hogy honnan kötöm a szerződést, ha online teszem azt meg? Szerintem sehogy.
admin2 | 2023.05.08. 20:12
A szakértő elküldte válaszait a feltett kérdésekre.

1, miért ne köthetnék külföldről biztosítást, ha a kockázatviselés kezdete megelőzi a biztosítási esemény bekövetkeztét?
A cikkben szereplő információk a biztosítók szerződési feltételeiben is szerepelnek. Ezek alapján eltérő, hogy a biztosítók milyen feltételeket szabnak a külföldről történő biztosításkötéssel kapcsolatban.
2, mi van, ha egyik külföldi országból utazok egy másikba, anélkül, hogy hazajönnék? Nem tudok biztosítást kötni?
De igen, ennek semmi akadálya. Az azonos földrészen lévő országokra általában ugyanazok a feltételek vonatkoznak. Ha az utazás több kontinenst is érint, akkor érdemes konzultálni a biztosítóval, hogy melyik országra érdemes megkötni a biztosítást.
3, vajon hogyan lehet ellenőrizni, hogy honnan kötöm a szerződést, ha online teszem azt meg? Szerintem sehogy.
Ennek a kérdésnek elsősorban biztosítási esemény bekövezte esetén van jelentősége. Az utazás időpontja szerepel például a menetjegyeken (repülő, busz, vonat), de egy autópálya matrica megvásárlása vagy baleset esetén egy jegyzőkönyv is utalhat a külföldre utazás idejére. Ezeket a biztosítók bekérhetik, ha felmerül a gyanú, hogy a biztosítási eseményt követően történt a biztosítás megkötése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.