Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

5 szlovéniai túratipp az aktív üdülés híveinek

2017.04.24. Simig Csaba

Ötnapos utazásunk során öt olyan látnivalót fedeztünk fel a piciny országban, amit jó szívvel ajánlanánk bárkinek, aki szereti a mozgalmas, aktív hegyi üdülést.
Bringatúrák a Bohinj tó körül | Fotó: hiking-biking-slovenia.com
Bringatúrák a Bohinj tó körül | Fotó: hiking-biking-slovenia.com
Szlovénia. Ha kimondom ezt a szót, mi ugrik be a magyaroknak legelőször? Ismerőseim többsége valószínűleg a Bledi-tó, Piran, Ljubljana, vagy éppen a Postojna cseppkőbarlangot vágnák rá kapásból. A prospektusokban is ezek a desztinációk szerepelnek a címlapokon - talán nem véletlenül - viszont érdemes néha letérni a tömegturizmus "ösvényéről" és valami újat felfedezni, hiszen az ország sok meglepetést tartogat!

1. Rogla hegyvidék

Rogla elsőként természetesen sípályáiról ugrik be mindenkinek, de a téli szezonon kívül is népszerű üdülőhely. A Magyarországról gyorsan elérhető, 1500 méteres magasságban elterülő Rogla hegyvidék és a völgyben található Zrece termálfürdő kiváló ötvözetét adja a sportolásnak és az egész napos mozgás utáni lazulásnak.
Sportolás után a Zrece Termálfürdőben lazíthatunk
Sportolás után a Zrece Termálfürdőben lazíthatunk
Zrecétől mintegy 20-30 perces autózással érhetjük el egy igen kanyargós-szerpentines úton, zöldellő alpesi legelők mellett elhaladva Rogla turisztikai központját. Mivel ez egy fennsík, a túraútvonalainak többsége nem meredek, ezért bátran ajánlott kisgyermekes családok, kezdőbb túrázók részére is.
Túratipp: az ülőlift felső állomásától kövessük a 3-as számú kiránduló útvonalat - egy kb. 1,5 órás gyaloglás után némi enyhe szintkülönbséggel elérjük a Lovrenska hegyi tavakat. Az apró kis hegyi tavacskákat esővíz táplálja, legmélyebb pontjuk mindössze 3 méter, melyeket szépen karbantartott, információs táblákkal ellátott ösvényeken közelíthetünk meg, valamint egy kilátóból fentről is megcsodálhatjuk.
Lovrenska hegyi tavak Rogla közelében
Lovrenska hegyi tavak Rogla közelében
Bővebb információk: www.rogla.eu, túratippek/túratérképek itt

2. Koroska régió: bringázás a felszínen és a föld alatt (!)

Roglától egy órás autózással elérhető az osztrák határhoz közeli Koroska régió, mely mintegy 1000 km-es kijelölt bringaszakasszal büszkélkedhet. Ha kevésbé forgalmas helyeken, vagy erdei utakon szeretnénk tekerni, a hely tökéletes választás lehet, bár némi fizikai felkészültség nem árt a hegyi szakaszok miatt.

"Ecohotel Koros" néven 20 éve itt alapították meg Szlovénia első kerékpáros szálláshelyét. Mára a bringabarát szolgáltatások odáig fejlődtek, hogy a ház környékén 17 kilométernyi karbantartott erdei bicikliút lett kialakítva a kezdő szakaszoktól egészen az extrém pályákig, ezeket egy jelképes, 1 eurós hozzájárulásért lehet használni. Napi 25-35 euró ellenében pedig speciális kétkerekűek bérelhetőek a háznál és igény esetén akár vezetett erdei bringatúrákat is tartanak.
Bringázás a Koroska régióban
Bringázás a Koroska régióban
És ha esetleg beköszönt a rossz idő? Irány a földalatti kerékpáros ösvény! A Peca hegy (vagy a hogy az osztrákok hívják: Petzen) alatt már a római időkben elkezdődött az érc bányászata, összesen mintegy 800 kilométernyi bányajáratot alakítottak ki a 19. század végéig. A rendszerből ma egy 5 km-es szakaszon át - az egykori bányavasút nyomában - fejlámpával tekerhetünk végig egy túravezetőt követve, aki néhány pihenő erejéig felidézi az itt dolgozó bányászok mindennapjait.
Kerékpárút a bányajáratokon át
Kerékpárút a bányajáratokon át
További információk, túratippek, térképek, szálláshely: www.bikenomad.com
Mezica bányamúzeum, földalatti kerékpározás: www.podzemljepece.com

3. Koroska régió: Csónakázás a hegy gyomrában

1994-ben megszüntették a kitermelést a Mezica bányában, ez követően évről-évre egyre több járatot öntött el a talajvíz; mindez kitűnő ötletet adott arra, hogy megteremtsék a bányabarlangi csónakázás lehetőségét.
Kajakozás a Mezica bányában
Kajakozás a Mezica bányában
Az élmény egy kb. 10 perces vasutazással indul mélyen a hegy gyomrába, régen ugyanezzel a szűk kis vasúti kocsikkal jutottak el a bányászok a föld alá. Ezt követően egy vízhatlan "kezeslábast", sisakot és fejlámpát kapnak a résztvevők és már indulhat is a móka! A világon szinte egyedülálló élmény több száz méterrel a hegy gyomra alatti járatokban és barlangüregekben kenuzni.


Mezica bányamúzeum, földalatti kenutúrák: www.podzemljepece.com

4. Terme Snovik

És elérkezett az idő egy kis lazuláshoz! Ljubljana felé közeledve, a Kamniki-Alpok déli lábánál az 50-es években fedezték fel a helyiek, hogy a föld alatt gyógyító termálvíz rejtőzik, de egészen a kétezres évek elejéig kellett várni, hogy elkészüljön az első fedett termálmedence. Mára már egy 1000 m2-es vízfelületű modern, 4 évszakos termálkomplexum épült ki külső és belső medencékkel, szálláshelyekkel, étteremmel és egyéb szolgáltatóépületekkel.
Terme Snovik
Terme Snovik
Azonban nem csak a wellness szolgáltatások miatt érdemes felkeresni a Snovik régiót, a környéken számos kerékpárúton (kétkerekű a helyszínen kölcsönözhető), vagy tematikus túraútvonalon fedezhetjük fel a környéket. Ez utóbbiakból 8 db út ki is van jelölve kezdőktől egészen a komolyabb kirándulásokig - térkép az útvonalakról.
A Snovik Termálfürdőtől 1,5 óra gyaloglással elérhető Sv. Miklavz kápolna
A Snovik Termálfürdőtől 1,5 óra gyaloglással elérhető Sv. Miklavz kápolna
Síszezonban szintén népszerű célpont, hiszen Szlovénia egyik "legleg" síterepe, Krvavec csupán 25 km-re található innen, esténként pedig a fedett termálmedencékben áztathatjuk a fáradt végtagjainkat.

Bővebb információk a Terme Snovik oldalán: terme-snovik.si

5. Bohinj és környéke

A Bohinji tó a felsoroltak közül talán a leginkább ismertebb helyszín, télen-nyáron egyaránt sok honfitársunk keresi fel. Igaz viszonylag messze van, az 5-6 órás autózás azonban garantáltan megéri, hiszen bővelkedik a régió a természeti szépségekben és a sportolást lehetőségekben. Vogel síterep tavasztól-őszig például a túrázók és a siklóernyősök kedvelt helyszíne, ide mindössze 4 perc alatt lehet feljutni a tó mellől induló kabinos lifttel, közel 1000 méteres szintkülönbséget megtéve.
Tandem siklóernyőzés a Bohinj tó felett | Fotó: lifeadventures.si
Tandem siklóernyőzés a Bohinj tó felett | Fotó: lifeadventures.si
Lent, a tó környékén számos - részben forgalomtól elzárt - bringaút vár felfedezésre, ezek közül kevésbé nagy szintkülönbségűeket is választhatunk, amik átlagos fizikai felkészültséggel simán teljesíthetőek. És ha már szóba jött a tó, a kajakozást, kenuzást semmiképpen ne felejtsük ki programunkból a 4 km hosszú, festői szépségű hegyi tavon, a Júliai-Alpok ölelésében!

Tipp: a PAC Sports hegyi sportok bázisán, közvetlenül a tó mellett bérelhetünk sporteszközöket (kerékpár, kajak, kenu, SUP), vagy részt vehetünk valamelyik szervezett sport programon (siklóernyőzés, rafting, kanyoning, kalandparkozás, vezetett kerékpáros körutak).
További információk - aktívan Szlovéniában
Szervezett aktív utak: www.hikeandbike.si
Információk Szlovéniáról: www.slovenia.info/en
Kövesd Szlovéniát a facebookon!
KOMMENTEK

Szállástippek
AKCIÓK (2)
Rogla Hotel csillagcsillagcsillagSuperior
A Rogla Hotel a 10-es számű ülőfelvonó állomásától 100 méterre található. 88 db kétágyas szoba fürdőszobával (zuhanyzóval és hajszárítóval), telefonnal, minibárral kábel tv-vel és internet csatlakozással. A szobák közül 15-höz erkély is tartozik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Smogavc vendégház
Kétágyas szobák és egy családi szoba Rogla síterepétől 12 km-re, Zreče termálfürdőtől 6 km-re. Reggelis és félpanziós ellátás is igényelhető, az aktív sínap után kis szauna házikóban pihenhetünk meg gyönyörű panorámával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Planja Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
A Rogla Hotel*** a 10-es számű ülőfelvonó hegyállomásánál található. A hotelben egy-, két- és háromágyas, családi szobák, lakosztály és apartman közül választhatnak a vendégek. Étterem, wellness és sportcentrum is rendelkezésre áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.