Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hat nemzeti park várja a természetimádókat Ausztriában

2019.05.02. 2022.07.01. sielok.hu | frissítve: 2022.07.01.

Az ország 6 nemzeti parkja a természeti csodáival várja a látogatókat az év minden évszakában. A téli hónapokban a Hohe Tauern vonzza a legtöbb síelőt, a Gesäuse pedig a sítúrázók paradicsoma. Az alábbi térképen jól áttekinthető, hol találhatjuk az ország nemzeti parkjait.
Az osztrák parkok területe 2.350 km²-et tesz ki, ami az ország összterületének a 3%-át jelenti. A nemzeti parkok központjában kb. 400.000 látogatót regisztrálnak évente. Hazánkhoz legközelebb a burgenlandi Fertő-tó Nemzeti park fekszik.

A nemzeti parkok feladata nemcsak a természet és a fajok sokféleségének megóvása – valamennyi nemzeti park kutatási terület is, továbbá vezetett erdőjáró túrákon betekintést nyújtanak a rendkívüli élőhelyekre. Minden nemzeti park egész évben nyitva áll a látogatók előtt. Különösen az alpesi régiókban ajánlott télen szakértő kísérettel útnak indulni.

Fertő-tó – Seewinkel Nemzeti Park

A Magyarországgal közös nemzeti parkot 1993-ban alapították, területe 250 km², ebből 100 km² található az osztrák oldalon. Itt található Európa második legnagyobb egybefüggő náddal borított vidéke. A sztyeppés nemzeti parkban a sótartalmú kis tavacskák rendszeresen kiszáradnak, ami pedig az élővilágot illeti, alpesi, pannóniai, ázsiai, mediterrán és északi vidékekről származó fajok is megtalálhatóak: valóságos eldorádó a madárkutatóknak, de a kerékpárosoknak, futóknak és lovasoknak is kitűnő kirándulóhely.
Kerékpárral és egy felejthetetlen idegenvezetővel jártuk be a Fertő-tó vidékét.
Kerékpárral és egy felejthetetlen idegenvezetővel jártuk be a Fertő-tó vidékét.
Ha igazán szórakoztató idegenvezetésre vágysz, akkor szívből ajánljuk Tislér Diána által vezetett madárles túrákat. Diana szenvedélyes madarász, természetvédelmi mérnök, a Nemzeti Park első kiképzett magyar nyelvű túravezetője. Nekünk egy félnapos nádasok között tekergő bringatúra során rengeteg izgalmas infót adott át a Fertő-táj élővilágáról úgy, hogy közben nem a biciglizéstől, hanem a nevetéstől lett izomlázunk.
Fertő tó - Seewinkel Nemzeti Park
Fertő tó - Seewinkel Nemzeti Park
» A Fertő tó - Seewinkel Nemzeti Park honlapja

Donau-Auen Nemzeti Park

Közép-Európa egyik utolsó eredeti állapotában megőrzött folyó- és ártéri vidéke. Ennek a parknak a története mutatja, hogy milyen fontos az ilyen értékes területek nemzeti parkká alakítása: a '80-as években ugyanis egy vízerőművet terveztek ide, aminek felépítését a természetvédők szerencsére megakadályoztak, ennek eredményeként jött létre néhány évvel később a Donau-Auen Nemzeti Park. Így a mai napig meg lehet csodálni a több mint 60 halfajtát, jégmadarakat, rétisasokat, hódokat, mocsári teknősbékákat, ritka orchideafajtákat és számtalan rovarfélét.
A folyó mentén 38 km hosszú és 4 km széles ösvény vezet, amit nem csak gyalog, hanem a Duna kerékpárúton (Pozsony-Bécs távolság kb. 70 km) tekerve biciklivel vagy a folyón haladva csónakkal is fel lehet fedezni.
» A Thayatal Nemzeti Park honlapja

Kalkalpen Nemzeti Park

A Kalkalpen nemzeti park arról híres, hogy itt található Ausztria legnagyobb egybefüggő erdősége, mely főképp lucfenyőkből, jegenyefenyőkből és bükkfákból áll. Fontos, hogy az itt élő fák életciklusát semmilyen módon nem befolyásolják, ennek köszönhetően a korhadó fákban ideális életteret találnak a rovarok és a harkályok. A park igazán változatos tájat garantál: a völgyek legalacsonyabb pontja 385 méter, míg a legmagasabb hegycsúcs eléri a 2000 métert, a sziklákba pedig mély szurdokokat vájtak a sebes folyású hegyi patakok. Kijelölt túraútvonalak mellett kis tanösvények, bicikliutak és lovas túrák teszik ezt a vidéket a családok tökéletes nyaralóhelyévé.
» A Kalkalpen Nemzeti Park honlapja
Gesäuse Nemzeti Park
Gesäuse Nemzeti Park

Gesäuse Nemzeti Park

Az Enns folyó mentén található Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja, a Gesäuse. A csodás természeti környezetben 90 költőmadárfajta, mormoták, zergék, őzek és szarvasok, valamint 50 orchideafajta található meg. A park a bencés rendi apátságáról és szépművészeti múzeumáról híres Admont, és Hieflau, egy régi bányászváros között fekszik. A nemzeti park képzett túravezetői gondoskodnak arról, hogy az ide érkező vendégek egész évben megismerhessék ezt az egyedülálló tájat.
» A Gesäuse Nemzeti Park honlapja

A Gesäuse Nemzeti Park

Hohe Tauern Nemzeti Park

A rekordok nemzeti parkja: Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja, itt található Ausztria legmagasabb pontja, a Großglockner, valamint a legnagyobb osztrák vízesés, a krimmli vízesés is.
Krimml vízesés - Hohe Tauern Nemzeti Park
Krimml vízesés - Hohe Tauern Nemzeti Park
A Salzburg, Karintia és Tirol tartományok határán elterülő nemzeti park tiszta vizű patakjairól és rendkívül gazdag állatvilágáról lett ismert: több, mint 10.000 féle különböző állatfaj él itt. A nemzeti park belsejében a természet teljesen érintetlen maradt, míg a peremvidékekre az alpesi gazdaságokban megvalósuló környezettudatos gazdálkodás és a természetes életterek harmonikus egymás mellett élése a jellemző. A nemzeti park területén összesen 1200 km-nyi túraútvonal található, melyekkel 240 darab 3000-es csúcs érhető el. Rossz idő esetén pedig a Mittersillben található multimédiás természeti múzeumot ajánljuk!
» A Hohe Tauern Nemzeti Park honlapja
Hohe Tauern Nemzeti Park
Hohe Tauern Nemzeti Park
Konkrét kirándulási tippeket találsz a nationalparksaustria.at oldalon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.