Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Innsbruck: síelés a világbajnokok és olimpiák földjén

2012.03.22. Wesselényi Andrea

Az Inn folyó két partján, havas-csipkés kétezresek árnyékában nyúlik el Innsbruck. Vonattal érkeztünk Budapestről a téli sportok központjába, ahol a vállra dobott síléc és a síruha legalább annyira szokványos látvány az utcákon, mint más nagyvárosban az öltöny és az aktatáska. Ez itt az Alpok fővárosa.
INNSBRUCK - Ez itt az Alpok fővárosa.
INNSBRUCK - Ez itt az Alpok fővárosa.

Utazás railjettel Budapestről Innsbruckig

Mintha repülőn ülnénk. Csendesen suhanunk végig Ausztrián, az áramvonalas vasúti kocsiban makulátlan tisztaság, komfortos ülőhelyek várnak plusz meglepetésként elektromos csatlakozó a laptopnak és a sarokban "kinderkino" a gyerekeknek. A Budapest - Innsbruck közvetlen járat ca. 8 óra alatt teszi meg a 740 km-es távolságot, autóval sem érnénk oda sokkal hamarabb. Így viszont hasznosan telik az idő, előkerülnek a notebookok, könyvek, pótoljuk a koránkelés miatti alváshiányt, mert az energiára szükség lesz. Néhány napunk van a régió felfedezésére, ami ezideig fehér folt volt a térképemen.
ÖBB Railjet - a kényelmes sebesvonat Budapestről 8 óra alatt repít Innsbruckba
ÖBB Railjet - a kényelmes sebesvonat Budapestről 8 óra alatt repít Innsbruckba

Kilenc síterep Innsbruck környékén - egy közös bérlet

A nevek többségét korábban még csak nem is hallottam, de a pár napos út végére már mind ismerősen cseng (főleg azok, amiket ki is próbáltunk!): Nordpark-Seegrube, Patscherkofel, Axamer Lizum, Glungezer, Muttereralm, Schlick 2000, Kühtai, Rangger Köpfl és a Stubai gleccser - ezek a síterepek alkotják az az OlimpiaWorld sírégiót. A kilenc területre érvényes síbérlet az európai síterepek egyik legjobb ár-érték arányú konstrukciója. Egy 6 napos felnőtt bérlet, melynek ára 191 euró, összesen 300 km sípályára és 90 síliftre érvényes.
Az Innsbruck Olimpia sírégió síterepei
Az Innsbruck Olimpia sírégió síterepei
Innsbruck neve jól cseng a sportszeretők fülében, hiszen itt rendezték a 9. és 12. téli olimpiát még 1964 ill. 1976-ban. Özönlenek is ide a turisták a világ minden tájáról minden évszakban. Télen a város kitárja kapuit a síelőknek: a belvárosi szállodákból ingyenes síbuszok szállítják őket a régió jobbnál jobb síterepeire. Az olimpiáknak nem csak a hírnév köszönhető, hanem az is, hogy ezekre az eseményekre sok új sípálya és felvonó épült a várost körülölelő hegyekben. A terjeszkedő innsbrucki pályarendszer legközelebbi és legtávolabbi tagja 15, illetve 60 percnyi ingyenes síbuszozással érhető el a téli olimpiai városból.
Az Olympiabahn völgyállomása. Az Olimpára épült piros fogaskerekű Axamer Lizum jelképe.
Az Olympiabahn völgyállomása. Az Olimpára épült piros fogaskerekű Axamer Lizum jelképe.
Szállást természetesen minden kategóriában foglalhatunk, a parasztháztól az ötcsillagos szállodáig. Ez utóbbiból kevés van Ausztriában, de Innsbruckban a Grand Hotel Europa a város szívéhez közel, éppen a pályaudvarral szemben található, 3-4 csillagos kategóriában is nagy a választék - régi partnerünk a Grauer Bär Hotel - de diákszállás vagy apartman éppúgy elérhető. Mindenképpen különleges ötvözete a téli szabadságnak, hogy egy lüktető nagyvárosban szállhatunk meg, annak minden előnyével: kulturális programok, látnivalók, nagy esti séták a belvárosban, divatos éttermek, bulihelyek, shopping. Aki mégis a tiroli hegyvidéket részesíti előnyben, válassza az Innsbruck környéki üdülőfalvakat! A régióban 40 üdülőfalu kínál szálláshelyeket, melyek kényelmesen áttekinthetők ezen az interaktív térképen.
Ilyen látvány fogad a fogaskerekű felső állomásán.
Ilyen látvány fogad a fogaskerekű felső állomásán.

Axamer Lizum - a kedvenc

Nehéz kedvencet választani a 9 síterep közül, de ha szavazásra kerülne sor, valószínűleg Axams kerülne ki győztesen. Fantasztikus adottságai és kiváló pályái miatt is az innsbruckiak kedvenc helye. Minket is elvarázsolt, már az első csúszáskor. Lenyűgöző a sziklás hegycsúcsok látványa, változatosak a pályák, ez Tirol a javából. Ráadásként pedig kaptunk egy különleges osztrák kísérőt is a síterep felfedezéséhez, aki úgy mutatkozott be, hogy "Hallo, én vagyok a Hugo!" 70 éves kora ellenére olyan tempót diktál, hogy a carvingban erős srácok is beleizzadnak, hát még én. A nap végére aztán kiderül, miért köszön előre mindenki mindenhol Hugónak, mert elárulja a titkát, de akkor már késő.
"Ha tudtam volna, hogy egy kétszeres világbajnokkal síelek együtt, legalább egy közös fotót csináltattam volna magunkról!" - fakadok ki utólag utazásszervezőnknél, aki lazán csak így válaszol: - "Hát, Hugo Nindl valóban népszerű errefelé, de ő csak egy a sok helyi híresség közül. Innsbruckban, illetve a város 50 km-es körzetében több világ- és olimpiai bajnok él, sportol és dolgozik, mint a világ bármely más városában". Nagy becsben tartják itt a bajnokokat és büszke rájuk a mindenki, az egész várost áthatja a sport tisztelete. Ezév januárjában itt rendezték az első téli ifjúsági olimpiai játékokat, a 14-18 éves korosztály világversenyét. A Bergiselstadionban tehát idén harmadszorra is kigyulladt az olimpiai láng, és a fellobogózott város ünnepi hangulatban várta a több mint 1000 fiatal sportolót.

Innsbruck - a snowboardosok mekkája

Innsbruck a snowboard fővárosa is egyben, innen származik a legtöbb osztrák profi boardos és a legtöbb aktív profi ma is itt él és dolgozik. A régióban számos freeride paradicsom található porhóval, nagy nyílt terepekkel és remekül gondozott funparkkal. Ezen síparadicsomok nagy előnye Innsbruck közelsége: az elbűvölő tiroli városban pezsgő éjszakai élet zajlik, rengeteg a fiatal. A bulizás hozzátartozik a snowboard életérzéshez, és divatos szórakozóhelyekból itt nincs hiány.

Sífelvonók a város közvetlen közelében

Két röpke óránk van a Patscherkofel síterep felfedezésére. Az Innsbruck szomszédságában fekvő Iglsből induló nagykabinos lift segítségével néhány perc alatt elérhető a sícentrum központja. A pályarendszert fele-fele részben piros és kék, ill. erdei lesiklópályák alkotják. Mi a piros pályákat teszteltük, ami tökéletesnek bizonyul arra, hogy a rövid idő ellenére igazi sportélményt kapjunk. Gondoskodik erről a nagy szintkülönbség. Aki a hosszú pályákat szereti, elégedett lesz Innsbruck házi hegyével. Esténként a 8-as számú csákányos lift mellett kivilágított pályák várják a sportolókat, amely sok innsbrucki számára nyújt sportolási lehetőséget egy-egy ledolgozott nap után. A Nordkette modern kabinos liftje pedig egyenesen a belvárosból teszi elérhetővé a Seegrube csúcsút. Ide sajnos már nem jutott idő felmenni, de legalább marad még felfedeznivaló a következő alkalomra is!
Kabinos felvonó a Nordkettén
Kabinos felvonó a Nordkettén

Freeride élmények Kühtai lejtőin

Végül a hab a tortán: egy offpiste nap Kühtai síterepén. Hatalmas mázlink van: helyi kísérőnk a freeride megszállottja, így a haladó csoport tagjaként egész nap a pályán kívüli részeket tesztelhettem. Kezdtük reggel 9-kor a 9-es fekete pálya mentén, a felvonó és a pálya közötti részeken. A délelőtt nagy részét itt töltöttük, annak ellenére, hogy itt csákányozni kellett (Gaiskkogellift), mivel még dél körül is voltak érintetlen, szűzhavas részek. Aztán miután délutánig bejártuk az egész síterepet megállapítottuk, hogy itt volt a legjobb a hóminőség - majdnem kanadai minőségű porcukor. A síterep többi részén sem tapasztaltunk sorban állást a lifteknél. Néha előfordult, hogy kijelölt pályán is csúsztunk: változatos, gyönyörű fekvésű síterep Kühtai. A panorámához hozzátartozik egy zöld vizű tó és egy másik víztározó, aminek csak a hatalmas völgyzárógátját látni, a képeken is látszik a nagy vízszintes csík két hegycsúcs között. Ilyen szabályos vonalat a természet nem alkothat. Mindenhol freeride nyomok. Végtelen lehetőségek. Legnagyobb kihívást a Dreiseenhütte mellől induló meredek offpiste lecsúszás jelentett. Ahogy a síterep leírásunkban kollégám találóan megjegyezte: Kühtai "Tirol Obertauernje". Tényleg nagyon emlékeztet a hely OT-re. Nem túl nagy a szintkülönbség: 2000 és 2500 m között vannak a pályák, de itt kiváló minőségű havat találhatunk akkor is, amikor 2000 alatt olvadni kezd. Kühtai-on minden szállás pályaszállás, szebbnél szebb hoteleket látni az út mentén, középen a rózsaszín tornyos Hotel Alpenrose olyan mint egy mesebeli kastély. Kühtai fordítása Tehénvölgy. Aki nyáron jár erre, a finom alpesi legelőkön legelésző teheneket fog itt találni, az országúton sem szabad gyorsan hajtani, mivel ilyenkor övék itt elsőbbség. Addig viszont a síelőké, érdemes meglátogatni, főleg az offpiste rajongóit fogja a tehenek völgye elvarázsolni!

Apropó, nyár! Lassan vége lesz az idei téli szezonnak, de a tavaszi, nyári, őszi hónapokban is érdemes idelátogatni. Az Innsbrucki Turisztikai Hivatal különböző kombinált csomagajánlatokkal - ld. pl. "Bike&City" illetve "Hike&City" - csábítja az aktív utazókat. Részletek a www.innsbruck-pauschalen.com weboldalon.

További sok hasznos infó az Innsbruck régió hivatalos honlapján: innsbruck.info
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.