Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kincsvadászat Obertauernben, sűrű április hóesésben

2023.05.11. Bata Attila

Amikor február közepén megtudtam, hogy április közepén az ausztriai Obertauernben síelhetek, rögtön két dolog jutott az eszembe. Először is, örültem, hogy régi adósságom törleszthetem, mert a környékbeli síterepeket már sokszor kipipáltam, azonban ide még nem jutottam el. Másodszor pedig a bőröm és a tavaszi napsütés korábbi kapcsolatából okulva beszereztem egy hatalmas adag naptejet a legmagasabb faktorokkal, amely elég lehet ilyen magasságban az április napsugarak ellen.
Egy szerencsés kincsvadász (Kép: Gamsleiten Kriterium 2023 Matthias Fritzenwallner)
Egy szerencsés kincsvadász (Kép: Gamsleiten Kriterium 2023 Matthias Fritzenwallner)
A síelő tervez, az időjárás végez. Napokkal az indulás előtt már biztosnak látszott a méteres havazás a hegyekben, igazi téli viszonyokkal, így a naptej még mindig itthon várja a sorsát. Arra azért én sem számítottam, hogy négy napon keresztül megállás nélkül havazik, és a Napot sem fogom látni.

Obertauern kb. 5-6 órás utazással érhető el Budapestről. Schladming után a tavaszból a 99-es útra felkanyarodva jött szembe az első autó, amelynek a tetejét vastagon hó borította. Hamarosan már erős havazásban értük el az 1700 méter felett található települést. Az első napon egy magyar síoktatótól megtudjuk, hogy délig már kb. 30 cm hó hullott, és még csak most kezdődött a havazás. Furcsa volt, a hazai közel 20 fokból a januárt idéző áprilisi télbe csöppenni.
Obertauern: április közepén tombolt a tél a településen
Obertauern: április közepén tombolt a tél a településen
A havazás itt a fehér arany, ahogy a helyi turisztikai hivatal egyik képviselőjétől megtudom, a hóbiztosságnak számos előnye van. Egyrészt sikerült alacsonyan tartani a napijegyek árát, amely komoly vívmány a mostani gazdasági helyzetben. A rengeteg hó miatt kevesebbet kell használni a hóágyúkat, így jóval kisebb az energiafogyasztás, abból az energiából, amelyhez a síterep még jó áron jutott hozzá szezon előtt. Az 53 eurós napijegy egy ilyen színvonalú síterepen tényleg ritkaság, amikor a riválisok már a 70 euróhoz közelítenek. Azt persze tegyük hozzá, hogy más szolgáltatások minőségben és árban is a magasabb kategóriába tartoznak.
Obertauern a magyar síelők egyik kedvenc síterepe, elsősorban a hóbiztossága miatt. Általában novembertől áprilisig folyamatosan síelhető. A Beatles együttes 1965 márciusában itt forgatta a Help című filmjét. Egyéb információt, további írásainkat a síterepről itt gyűjtöttük össze.
A települést háromszáznál is kevesebben lakják, azonban csúcsszezonban kb. 10 ezer vendéget szállásolnak el, ehhez jön még napi ötezer „ingázó” síelő a távolabbi településekről, amely már a legtöbb síterepen komoly tömegnek számít, itt azonban szépen elnyeli őket az összesen kb. 100 kilométernyi sípálya. A hosszú völgyben fekvő síterepek előnye, hogy nem kell egy-két központi lift előtt zsúfolódni reggelente, hanem több helyen is könnyen be lehet csatlakozni a rendszerbe. Vendéglátóm szerint Oberteuernben ezt 11 ponton lehet megtenni, nagyobb várakozás nélkül.
Havazás: friss termés a hütte asztalán
Havazás: friss termés a hütte asztalán
Ezen a hétvégén rendezték Ausztria legnagyobb kincskereső hétvégéjét, amely az elmúlt 15 évben messze földön híres lett. A verseny egyszerű: a megelőző éjszakán 34 darab kincsesládát rejtettek el a hóban, majd jött a ratrak és betemette kb. fél méter vastag hóval. Ezeket a ládákat kell megtalálni és kiásni. A szervezők 34 értékes nyereménnyel készültek, természetesen mindenki a főnyereményre pályázott, ez egyik láda egy kb. 28 millió forint értékű BMW kulcsát rejtette.

Ekkor már harmadik napja havazott, körülbelül egy méter friss hó hullott a magasabb részeken, így módosítani kellett a korábbi évek bevált helyszínét. Lavinaveszély miatt a ládákat közvetlenül a település melletti kb. fél focipályányi területen rejtették el. Itt 1200-an zsúfolódtunk össze, néha olyan szorosan, hogy a szomszéd kiásott hava az én gödrömben landolt, az havam pedig a másik szomszéd fején. Az ásás barokkos túlzás ebben a helyzetben, hiszen a kötelezően használható szerszámmal szinte csak kaparni lehetett a havat.
Sok jó ember kis helyen is tud ásni... (© Tourismusverband Obertauern)
Sok jó ember kis helyen is tud ásni... (© Tourismusverband Obertauern)
A rendezvényen természetesen a hangulatra sem lehetett panasz: állandó zene, egy kis melengető alkohol és jókedv közben vadásztunk a ládákra. A szerencséseknél a jókedvet hatalmas öröm váltotta fel. Aki ládikát talál, az már végzett is, és a lelőhelyet egy kék zászló jelzi a továbbiakban. Körülbelül egy méterre találtak tőlem egy ládát, így kevés remény fűztem a kereséshez a zászló közelében.

Az izgalmakat azzal is lehet fokozni, hogy senki sem tudja, hogy a kiásott láda milyen nyereményt rejt, az csak a délutáni műsorban derül ki. Kíváncsisággal és már az esélytelenek nyugalmával néztem végig a műsort, amelyből kiderült, hogy egy 1000 eurós hangfal megnyeréséhez voltam legközelebb, ezt nyerte a szerencsés „szomszédom”. A fődíj, a BMW, ezúttal Szlovákiába kerül, másnap egy fiatal fiú élete első autójával hajthatott haza.
A fődíj és szerencsés nyertese  (© Tourismusverband Obertauern)
A fődíj és szerencsés nyertese (© Tourismusverband Obertauern)
A kincskereső verseny egyik célja, hogy utószezonban is izgalmas programot kínáljon a síelőknek, vagy a nem síelő turistáknak. A rendezvény nagyon népszerű lett, már 15 éve folyamatosan sorsolják a jobbnál-jobb nyereményeket. A síelhető pályákkal együtt tökéletes április program egy szezonzáró síelésre. Természetesen a síterep nem csak szezonvégén ajánlott, hanem egész télen. A sínapok kiválasztását megkönnyíti a folyamatos nyitvatartás, az idén például 158 napon át lehetett itt síelni!

Az igazat megvallva, a folyamatos havazásban nagyon keveset láttam a síterepből, de amit láttam, az bőven elég volt ahhoz, hogy rájöjjek, ide biztosan vissza kell még jönnöm. Remélem akkor Holle anyó sem lesz ennyire aktív. 
További információk a síterep turisztikai hivatalának honlapján: obertauern.com
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Neuwirt Mauterndorf csillagcsillagcsillag
Tradicionális szálloda Mauterndorf központjában, a Sírégióban, Grosseck, Fanningberg, Katschberg és Obertauern síterepek közelében. Szolgáltatások: síbusz, étterem, wellness, wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Freja apartmanok
Modern, 2-3 hálószobás, 4-7 fős apartmanok Obertauernben, 400 méterre a legközelebbi lifttől és sípályától. Szolgáltatások: teremgarázs, wifi, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger hétvégi ház
Hangulatos, 8 szobás házikó Mauterndorf központjában kétágyas és egyágyas szobákkal, közös étkezővel. Obertauern, Grosseck, Katschberg és Fanningberg síterepei gépkocsival pár percre találhatóak.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.