Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nemzeti parkok Lengyelországban

2012.05.07. sielok.hu

Nekünk síelőknek a Magas-Tátra jelenti Lengyelország fő vonzerejét, havas csúcsaival, síterepeivel. Pedig Lengyelország természeti területei nem kevesebb mint 23 (!) nemzeti parkban állnak fokozott védelem alatt, és ezek összterülete eléri a 3.000 km²-et. Ezeket a tájakat mutatjuk most be.
Zakopane - A leghíresebb lengyel üdülőhely a Magas-Tátrában
Zakopane - A leghíresebb lengyel üdülőhely a Magas-Tátrában

Babiogórski Nemzeti Park

A park területén található Żywiecki Beszkidek legmagasabb pontja, a Babia Góra (1725 m). Itt ősrégi erdőtömbök húzódnak, amelyek természeti értékét az UNESCO Világ Bioszféra Örökségeinek (MaB) listájára való felvétellel ismerték el. Az erdőkben medvék, szarvasok, farkasok és hiúzok élnek, a madarak közül pedig a Lengyelországban ritka siketfajd.
A parkban 11 gyalogösvény, összesen 53 km hosszan, 3 sípálya (Zawoja) - 6 km és 8 tanösvény található.
Tipp: Sucha Beskidzka városában található egy gyönyörű reneszánsz vár árkádos udvarral.

Białowieski Nemzeti Park

1932-ben hozták létre a Białowieski Nemzeti Parkot, ezzel egyike a legrégebbi nemzeti parkoknak és rezervátumoknak Európában, a Białowieski Puszta központi részén fekszik, és az egész világon ismert a természetes erdőtömbjeiről és a bölényekről. A növényzet gazdagsága kitűnő körülményeket teremt az olyan emlősök szaporodásához, mint a bölény, szarvas, farkas, hiúz, hód és a madarakéhoz: több mint 120 madárfajta fordul itt elő. A park legértékesebb része szoros védelem alatt áll, ezért csak vezetővel látogatható.
A parkot gyalogosan, konflissal, szánnal és kerékpárral tekinthetjük meg: 3 gyalogösvény összesen 21 km hosszan, 2 kerékpáros ösvény - 14 km és 1 tanösvény található itt.
Tipp: Zwierzyniecben található egy, a bölényeket és az erdőségben előforduló egyéb állatokat bemutató rezervátum.

Biebrzański Nemzeti Park

A legnagyobb területű nemzeti park Lengyelországban. A Bebrza folyó természeti szempontból legérdekesebb részét foglalja magában, valamint a parkban talált védelemre Európa egyik legnagyobb, eredeti állapotban megőrzött völgyi tőzegmocsara is. Tavasszal, amikor a Biebrza kiönt a medréből, és néhány kilométer szélességben terül el, átvonuló madarak ezrei jelennek meg. A Biebrza völgyében él a legnagyobb létszámú jávorszarvas populáció, gyakran lehet farkasokkal, hódokkal és vidrákkal találkozni.
18 gyalogösvény, összesen többmint 500 km hosszan, 3 kajakút - 252 km, 3 kerékpárút - 148 km és 8 tanösvény található itt.
Tipp: Érdemes megnézni Tykocin városát, amely megőrizte többek között a lakóházakat, templomokat és az egykori, 1642-ből származó, barokk zsinagógát magában foglaló városszerkezetet.

Bieszczadzki Nemzeti Park

A park a mellette fekvő területekkel a Lengyelország, Szlovákia és Ukrajna határán létrehozott "Keleti Kárpátok" Nemzetközi Bioszféra Rezervátum (MaB) része. A parkban a Nyugati Bieszczadok tömbjeinek legmagasabb hegyvonulata áll védelem alatt a Tarnica csúccsal (1346 m). A park sajátossága a fűvel benőtt csúcsok, amelyeket polánoknak (hegyi réteknek) neveznek. A park területének nagyobb részét erdő borítja, főként bükkerdők, jelentős jávor- és lucfenyő beütéssel. Farkas, szarvas, bölény, hiúz, vadmacska, medve és körülbelül 150 madárfaj, köztük sasok élőhelye.
Több mint 100 km hosszan vannak itt gyalogösvények, valamint 5 kerékpárút, néhány lovasösvény és 6 tanösvény is található a park területén.
Tipp: A Solinskie tó a San folyón épült völgyzárógát következtében jött létre, számos vízi sportot lehet itt űzni manapság.

Bory Tucholskie Nemzeti Park

A parkban a széles sandrowi síkságon elterülő "Bory Tucholskie" erdőség kicsi, de legértékesebb része talált védelmet. Ezt a területet főként folyóvölgyekkel és mély, jégkorszaki tavakkal szabdalt fenyőerdők borítják. A néhány tőzeglápon, a kis erdei tavakban és azok mellett ritka növényfajták nőnek. Az állatvilágból a kivételesen tiszta vízben lubickoló pisztrángok, a számos vízi és ragadozó madárfaj, valamint a hódok és jávorszarvasok érdemelnek figyelmet, a park jelképévé pedig a siketfajd vált.
A parkban 4 gyalogösvény - 45 km, 2 kerékpáros ösvény - 280 km, és 3 tanösvény van.
Tipp: Fojutowoban egy XIX. századi, 75 méter hosszú akvaduktot lehet megcsodálni, amelynek köszönhetően két vízi út kereszteződött.

Drawieński Nemzeti Park

A park területén található a lengyel tengermellék egyik legszebb folyójának, a Drawa folyó vízgyűjtőjének egy része, a mellékfolyója, a Płociczna, valamint 30 tó. A park területének 80%-át borító erdőségek főként fenyőerdők, a park sajátossága pedig a felszíni tőzegrétegek a Płociczna torkolatvidékén, ritka mocsári növényfajtákkal és jégkorszaki maradványokkal.
A parkban 5 gyalogos turistaösvény - 80 km hosszan (kerékpárosok is használhatják), lovas ösvény, 5 tanösvény valamint 40 km hosszú kajakút található.
Tipp: A Wedel család reneszánsz vára Tucznoban.

Gorczański Nemzeti Park

A parkban jelentős részek maradtak meg az egykori kárpáti erdőségekből, 250 éves jegenyékkel és bükkfákkal. A Gorców enyhe, kúpos magaslatait mély folyóvölgyek, patakok és vízerek szabdalják, számos vízeséssel és sziklaomlással. A magasan fekvő erdei tisztásokról festői kilátás nyílik a Tátrára, a Pieninyre és a Beszkidekre. Ezek a völgyek a magashegyi növényzet számos fajtájával, köztük a kora tavasszal virágzó sáfránnyal vannak benőve. A faunát az erdei állatvilág tipikus fajai képviselik: szarvas, hiúz, farkas, vadmacska, a park szimbóluma pedig a foltos szalamandra.
A parkban több, mint 100 km jelzett turistaút, két természeti ösvény valamint a hegyoldalakon meredek gyalogos és kerékpárutak továbbá lesiklópályák találhatók.
Tipp: Debno Podhalanskieben található egy XV. századi vörösfenyő templom melyet az UNESCO Világörökség listájára is felvettek.

Góry Stołowe Nemzeti Park

A park rezervátum területéhez a Góry Stołowe hegyvonulatai tartoznak a Középső Szudétákban, ezeknek a hegyeknek a specifikus felépítéséből keletkezett hegyszorosokkal, magányos sziklákkal, hasadékokkal szabdalt, köves fennsíkokból álló arculat jellemzi. A sziklák alatt valóságos labirintusok jöttek létre. A hegyoldalakat az alacsonyabb részeken lucfenyő és bükk erdők borítják, magasabban pedig a felszíni tőzeg váltakozik egyedülálló mocsári növényzettel.
A parkban több mint 100 km különféle nehézségű turistaúton túrázhatunk.
Tipp: Duszniki Zdrójban már a középkorban is gyógyvízéről volt híres, ma is egy gyönyörű fürdő várja a vendégeket. Ezen kívül epsig egy 17. századi papírgyár is található itt, ami ma múzeumként üzemel.

Kampinoski Nemzeti Park

A park Varsó közelében fekszik: Európában az egyetlen, a világon pedig a második olyan park, ami az állam fővárosának közvetlen szomszédságában fekszik. Főként a Visztula völgyében elterülő Kampinoski Erdőség természeti értékeinek védelme érdekében hozták létre. A park tájainak érdekességei a szárazföldi dűnecsoportok erdeifenyő ültetvényekkel; a homokdűnék között égerrel benőtt mocsarak, alföldi tőzeglápok és rétek találhatók. A park állatvilága gazdag ritka és védett fajokban: jávorszarvasokkal, hódokkal és hiúzokkal lehet találkozni. A parkot felvették az UNESCO bioszféra rezervátumainak listájára (MaB).
Turistautak összesen több mint 360 km hosszan várják a kirándulókat. Engedélyezett a gyalogos, kerékpáros, lovas és a sífutó turizmus is.
Tipp: érdemes betérni Varsó óvárosába, ami a világörökségek között szerepel, illetve ajánljuk még a Sochaczewben található Vasúti Múzeumot, ahol 200 régi mozdony tekinthető meg.

Karkonoski Nemzeti Park

A parkhoz a Szudéták hegyeinek legmagasabb része, az Óriáshegység tartozik, a Śnieżka csúccsal (1603 m). A parkban a Karkonosok hegység természeti szempontból legértékesebb és legfestőibb régiói vannak védve: a sziklás övezet a jégkorszakból származó katlanokkal, morénás, magashegyi tavakkal, vízesésekkel, fantasztikus alakú, magányos sziklákkal. A tágas magaslatokon tőzeglápok találhatók vegyes növényzettel. A Karkonosokban főként az erdei állatvilág képviselői élnek, de érdekesség az egykor Korzikáról idetelepített muflon. A parkot felvették az UNESCO bioszféra rezervátumainak listájára (MaB).
Több mint 112 km turistaút, néhány kerékpárút, szánkópályák, néhány sílesiklópálya van a park területén.
Tipp: Szklarska Poreba egy igazán sokszínű kisváros: található itt gyógyfürdő, síterep, sífutópályák és két gyönyörű vízesés: a Kamienczyk és a Szklarka.

Magurski Nemzeti Park

A parkot az Alacsony Beszkidek központi részén, a Magura-Wątkowska (846 m) gerincét magában foglalóan hozták létre. A Beszkidekre jellemző, tipikus tájelemei jellemzik, az erdőkkel borított, kúpos magaslatok, valamint a folyó- és patakvölgyek. A park területén ered a Wisłoka folyó festői vízesésekkel és meanderekkel. A hegyoldalak bükk, jegenye és vegyes jegenye-luc erdőkkel vannak borítva. A növényvilágot számos védett növényfajta képviseli. Ritka állatok – barnamedve, farkas, vadmacska, hiúz, valamint madarak - sas és fülesbagoly élnek itt.
6 jelzett gyalogos turistaút, összesen több mint 70 km hosszan várja az idelátogatókat.
Tipp: Bóbrkában található a legrégebbi kőolajbánya, ma skanzenként üzemel.

Narwiański Nemzeti Park

A park területének természeti és táji szempontból legértékesebb része a Narew folyó és mellékfolyóinak völgye. Az egykori folyóvölgyeknek, festői meandereknek, nádasoknak és tőzeglápoknak köszönhetően, ezt a régiót gyakran "Lengyel Amazóniának" nevezik. A parkban megtalálható majdnem minden, Lengyelországban előforduló, vízi és nádi növénytársulás, melyek közül számos szigorú védelem alatt áll. A Narwa Mocsaras Völgye fontos, európai rangú madárélőhely: megtalálható a csíkosfejű nádiposzáta, a haris, a törpegém, a fekete gólya, a réti fülesbagoly és mások. Számos, itt élő vízi és mocsári madárfajt Európában egyedülállónak tartanak.
Több mint 191 km hosszú karékpáros és gyalogos ösvény, 110 km hosszú kerékpáros-autós túraútvonal vár a parkban. Engedélyezett a kajakozás és horgászás. Motoros ladikokkal kirándulásokat is szerveznek.
Tipp: Choroszcz településen áll a Branicki nemzetség nyári rezidenciája. A barokk palota ma múzeumként látogatható.

Ojcowski Nemzeti Park

A park Krakkó közelében fekszik, és a geológiai formák gazdagságáról híres. A karszt jelenségek következtében számos üreg, barlang, hegyszoros és furcsa formájú sziklaalakzat keletkezett itt – ezek közül a legismertebb a "Herkules Buzogánya". A park területén több mint 400 barlang van, a nagyobbak közé tartoznak a Łokietka, Ciemna és a Zbójecka. A barlangokban különféle denevérfajok találnak menedéket. Kivételesen gazdag a rovarvilág - több mint 3300 faj.
5 jelzett gyalogösvény, összesen 30 km hosszan található itt. Lehet kerékpározni, konflissal körbenézni, valamint 4 tanösvényen mehetünk végig.
Tipp: érdemes ellátogatni Ojcówba, ahol egy gyönyörű várrom található, a közelben pedig a Łokietka és Ciemna barlangokat kereshetjük fel.

Pieniński Nemzeti Park

A park a Pieninek hegység központi részét foglalja magában a Trzy Korony csúccsal és a Dunajec folyó festői szorosával. Festői, szakadékos sziklák és fodros hegyoldalak emelkednek a Dunajec folyó felett néhányszáz kilométer hosszan. A turisták ezeket a tutajokkal történő leúsztatás során csodálhatják meg. A növényvilágot számos helyi, ősi növényfaj képviseli, mint a pienineki pitypang, pienineki repcsény. Kivételesen gazdag az állat- és rovarvilág is, köztük az olyan értékes lepkéké, mint az apolló-lepke, fecskefarkú lepke, kardos lepke. A szigorú védelem alatt álló kétéltűek és hüllők a gőte, foltos szalamandra, keresztes vipera és mások. Az emlősöket főként a rágcsálók és a 17 denevérfajta képviseli. A madarak közül a hajnalmadár emelkedik ki.
11 jelzett gyalogos ösvény (2 karékpáros is) és kettő viziút található itt.
Tipp: Niedzica vára a Czorsztynski víztározó felett magasodó sziklákon áll.

Poleski Nemzeti Park

A park a Łęczyńsko-Włodawski Tóvidéken fekszik, a területéhez európai szinten egyedülálló lapos tőzegláp és mocsári szakaszok, tavacskák tartoznak, amelyek helyenként a tundrára és tundrával keveredő erdőre emlékeztetnek. A tőzeglápon számos ritka növényfaj, a jégkorszak maradványa nő. A park területén négy sekély tó található, amelyek vízimadarak fészkelő helyei. Élnek itt jávorszarvasok, nyestkutyák, vaddisznók és ritka, mocsári teknősök is. A parkot felvették az UNESCO bioszféra rezervátumainak listájára (MaB).
6 gyalogos turistaút 75 km hosszan, 3 db néhány kilométeres tanösvény található a parkban.
Tipp: Włodawa nevű kisvárosban tekinthetjük meg a Szent Ludwik katolikus templomot, egy ortodox templomot valamint a helyi zsinagógát, amely 1764-ben épült, ami ma zsidó múzeum.

Roztoczański Nemzeti Park

A park magaslatainak nem meredek oldalait mély vízmosások és szakadékok szabdalják. A parkon keresztül folyik a Wieprz folyó. A túlnyomóan bükköt és jegenyét tartalmazó erdők a park 90%-át borítják. Fák százait nyilvánították természeti műemlékké. Figyelemre méltó az itt élő 190 madárfaj. Attrakció parkban üzemeltetett rezervátumi és istállói tenyészetei a lengyel ősi lófajtának, a tarpannak, amelyet a park jelképének ismertek el. 5 gyalogösvény, összesen kb. 40 km hosszban, 1 bicikliút (10 km) valamint 7 jelzett tanösvény található itt.
Tipp: Zamosc része az UNESCO világörökségeinek, gyönyörű reneszánsz város.

Słowiński Nemzeti Park

A Balti-tenger partján fekvő park sajátossága a vándorló homokdűnék hatalmas területe, helyenként kitakart elpusztult erdőkkel – a homokkal betakart faállomány maradványával. A legmagasabb dűne 42 m magas. A park területén található a Łebsko és a Gardno tavak időszaki vízimadár rezervátumok. Lehet itt találkozni a tengermelléki vidékekre jellemző erdeifenyő erdőkkel és mocsári növényvilággal a számos tőzeglápon, valamint a tavakra jellemző flórával. A park területén számos vízi- és gázlómadár, rétisas, fülesbagoly, óriás kormorán és fekete gólya él. A parkot felvették az UNESCO bioszféra rezervátumainak listájára (MaB).
Több mint 140 km gyalogos és 30 km kerékpáros turistaút van.
Tipp: Rowokólban található a fennsík legmagasabb pontja (115 m), az itt található kilátótoronyból nagyszerű kilátás nyílik a környékre.

Świętokrzyski Nemzeti Park

A park a Lengyelországban a legősibb hegytömbök közé tartozó, paleozoikus korból származó sziklatömbökből felépülő a Świętokrzyski Hegység magasan fekvő gerinceit foglalja magában, a Łysogóryt, a legmagasabb pontjával, a Łysicaval (612 m). A park különös jellemzői a kopasz, görgetegkövekkel borított hegyoldalak, amelyeken sem erdő, sem fű nem nő. Az állatvilág itteni legnagyobb képviselője a szarvas, a park jelképe.
2 tanösvény és 5 gyalogos turistaút található a parkban.
Tipp: Zagnansk és Samsonite közötti Bartków erdőben nő a legöregebb lengyel fa, a Bartek tölgy. A fa kb. 650-670 éves és jelenleg 30 méter magas (ez nagyjából egy 10 emeletes háznak felel meg!).

Tatrzański Nemzeti Park

Lengyelország legmagasabb hegysége a Tátra. A Tatrzański Nemzeti Parkban a Tátra Lengyelországban fekvő hegytömbje áll védelem alatt, a Rysy nevű legmagasabb csúccsal, az ország egyetlen alpesi alakzatú hegységrészlet. Szakadékos csúcsokkal és függő sziklákkal, és a jégkorszakból származó szurdokokkal, tavakkal, vízesésekkel, barlangokkal és hegyi patakok gyönyörű völgyeivel találkozhatunk itt, amelyek az egyik legfestőibb tájképet hozzák létre Lengyelországban. Az állatvilág védett képviselői a mormota, hegyi kecske, medve, sas és mások. A parkot felvették az UNESCO bioszféra rezervátumok listájára (MaB).
A turistaösvények hossza meghaladja a 240 km-t. Néhány síterep, kerékpárút és tanösvény is található erre. A környéken lehetőség van az alpinizmus és a sárkányrepülőzés kipróbálására. Tipp: Zakopane télen és nyáron is sok látnivalót és aktív programot kínál: síterep és síugrósánc, hegyi túraútvonalak mellett a város építészetét emelnénk ki, azt ugyanis máig a fafaragásos gurál házak dominálják.

Ujście Warty Nemzeti Park

Az Ujście Warty Nemzeti Park a Torun-Eberwald völgyvidék területén fekszik, a Warta folyónak az Odra folyóba történő torkolata közelében. A park tájait főként a nyitott rétcsoportok alakítják, melyeket csatornák, valamint egykori folyóvölgyek sűrű hálózata és fűzfás bozótok szabdalnak fel. A park területén 245 madárfajt számláltak meg, ezek közül 160 helyben fészkel, ezek közül 26 tartozik a ritka vagy veszélyeztetett fajok közé, mint pl. a haris, csíkosfejű nádiposzáta, nagy goda, daru, bölömbika, törpegém, kormos szerkő és a rétisas. A park a RAMSAR nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozik.
30 km kerékpárút van a parkban.
Tipp: A swierkocini szafari parkban autónkban ülve figyelhetjük meg a "szabadon" élő állatokat.

Wielkopolski Nemzeti Park

Poznantól 15 km-re délre terül el, itt a Nagylengyel Tóvidék természetvilága áll védelem alatt. Megtalálható itt a jégkorszak utáni táj minden jellemző eleme: magaslatok, csatornák, tavak és görgeteg kövek. A park legnagyobb részét erdeifenyő és vegyes erdők borítják. A növényvilág gazdag ritka, védett fajokban. Az erdőkben szarvasok, európai őzek, vaddisznók, borzok, vadnyulak és különféle madárfajok élnek.
5 turista útvonal, 7 természeti és kultúrális tematikus útvonal várja a kirándulókat.
Tipp: Kórnikban egy csodaszép 14. századi angol neogótikus stílusban épült vár található, mellette pedig park és arborétum.

Wigierski Nemzeti Park

Ennek az Északkelet-Lengyelországban fekvő parknak legérdekesebb elemei a tavak, közülük a legnagyobb a Wigry. A tavak egymással folyórendszerrel vannak összekötve. Egyedülállóak a mocsarak közötti, kis, erdei tavacskák, amelyeket tőzeglápok vesznek körül. Túlsúlyban vannak a fenyőerdők, de megtalálhatók itt a tőzeglápokra, rétekre és víztározókra jellemző növények is. Az emlősök közül élnek itt jávorszarvasok, szarvasok, hódok, vidrák, továbbá fészkelnek vízimadarak, és előfordulnak Lengyelországban ritka halfajok is. A park a RAMSAR nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozik. Összesen több mint 200 km turistaút található itt, de lehetőség van vitorlázásra, kajakozásra, horgászatra, lovaglásra, biciklizésre, sífutásra és jégvitorlázásra is.
Tipp: Płociczno és Krusznik között közlekedik egy igazán hangulatos vonat, keskeny nyomvonalú vasúton.

Woliński Nemzeti Park

A park a Wolin sziget nyugati részét foglalja magában, a morénás magaslattal, amely a Baltitenger és a Szczecini-öböl partján tekervényes, szakadékos partfalat alkot, melynek magassága eléri a 95 métert. A tenger romboló munkája miatt a partvonal folymatos hátrálása figyelhető meg. Annak köszönhetően, hogy a Balti-tenger parti vízszakaszait a parkhoz csatolták ez Lengyelország első tengeri parkja. A parknak csaknem a teljes területét erdők foglalják el, köztük a tengerparthoz méltó számban bükk ligetek. A parkban egy bemutató bölénytenyészet található.
50 km hosszan 3 gyalogos ösvényen sétálhatunk itt és megcsodálhatjuk a bölényeket is.
Tipp: Międzyzdrojeben található az említett bölénybemutató rezervátum, emellett kiváló fürdőhely, amely a Hírességek Sétányáról ismert.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.