Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túlélésre tervezve: Patrol 24 ABS hátizsák

2015.01.14. Szegő Attila

A The North Face a legprofibb márkák egyike, amely mögött 47 év tapasztalat és korunk legkiválóbb hegymászóinak és sízőinek folyamatos visszajelzései állnak. Napjainkban egyre népszerűbb a freeride síelés. Gyakran kerülnek a sportolók lavinába, ahova a legjobb túlélési felszerelés a Patrol 24 ABS hátizsák lehet.
Patrol 25 ABS
Patrol 25 ABS
A lavina ismerete nagyon fontos, de a túléléshez elengedhetetlen a jó védőfelszerelés. A Patrol 24 ABS hátizsák a legmegbízhatóbb technológiát alkalmazza, kiemelkedő védelmet nyújt és javítja a túlélési mutatókat 95%-kal. A Svájci Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) statisztikája szerint: 1991 és 2007 között 151 esetben használtak ABS rendszerű légzsákot lavinában, amelyből csak ketten nem éltek túl a balesetet.



Az ABS rendszer

A légzsákos lavinamentő hátizsákok fejlesztése a 80-as években kezdődött. Az ötlet szülőatyja, a német származású Peter Aschauer, aki a lavinabalesetek túlélési lehetőségeivel foglalkozott. Megállapította, hogy minél kisebb egy test fajsúlya, azaz a súlyához képest nagyobb a test térfogata, annál kisebb az esélye, hogy azt a lavina eltemesse. Az emberi test fajsúlya 1030 gramm/liter, míg a száraz lavinahó mindössze 400 gramm/liter. A légzsákos rendszerek ötlete az autólégzsákoktól származik. Ez alapján lett kidolgozva a sűrített levegős működtetés, amely a mai lavinamentő zsákok alapja lett.
ABS légzsák
ABS légzsák
A zsákokat felfújó 200 bar-os palack kioldása pirotechnikai úton történik. A német ABS (Avalanche Airbag System) cég által gyártott könnyű palackot használat után ki kell cserélni. Az Activation Unit csomag tartalmazza a feltöltött palackot és a pirotechnikai indítókart is.
ABS működtető palack elhelyezése
ABS működtető palack elhelyezése
Mit tud a The North Face Patrol 24 ABS?

A Patrol 24 egy jól átgondolt és könnyen használható hátizsák. Dupla légzsákos rendszerét a német ABS készíti 315D CorduraŸ Bombastic™ anyagból, amit az autóknál használatos légzsákoknál is alkalmaznak. A két légzsák mérete 170 liter, amely igen tekintélyesnek számít. Ekkora méretű ballonnal már egy átlagos síelő fennmarad a lavina felszínén.

Működéshez sűrített nitrogénnel feltöltött palackot használnak, ami sokkal megbízhatóbb és könnyebb, mint a sűrített levegős. Ez a rendszer kioldástól számítva 3 másodperc alatt tudja felfújni a légzsákot.

Ellenőrzőlista
Ellenőrzőlista
A derékheveder speciális, szabadalmaztatott fémcsattal kapcsolódik össze, hogy a légzsák működésekor fellépő terhelést elbírja, de mégis könnyen oldható maradjon utána is. A mellhevederén lévő csatot síppal kombinálták, így vészhelyzetben könnyebb hangjelzést adni.

A hátizsák eredetileg 32 l-es, amelyből 8 litert vesz el a légzsák rendszer. A Patrol 24 ABS egy kisebb volumenű hátizsák, viszont biztonság terén utolérhetetlen a piacon. Ez a legjobb légzsákos összeállítás, hiszen rövidebb túrákhoz, helikopteres és szűzhavas síelésekhez ideális. Elfér benne lapát, elsősegélycsomag, innivaló, plusz ruházat, szemüveg, szerszám, fókaszőr.
Szemüvegtartó zseb
Szemüvegtartó zseb
A megfelelő rögzítés és hatékonyság érdekében a táskának illeszkednie kell a testmagassághoz. A táska térfogata nem, csak a hátoldal magassága változik. S / M és M / L méretben gyártják.

Működése
Vészhelyzetben egy egyszerű mozdulattal, a kioldó kar megrántásával hozható működésbe a hátizsákba szerelt ABS technológia. A sűrített nitrogén három másodperc alatt fúja fel a két légzsákot, ezzel elősegítve, hogy a lavina felszínén maradjon a táska viselője.

Sí és snowboard felhasználási lehetőségek

Jól bevált hevedereivel könnyen fel lehet szerelni egy pár sílécet vagy snowboardot a hátára. Belsejében kialakított hely van ivótartálynak is, így nem marad szomjas viselője. A derékheveder cipzáras zsebeiben jól elfér a gps vagy egy kisebb elsősegélycsomag. Sportoláshoz a két váll-, a mell- és a derékhevederrel optimálisan be lehet állítani a hátizsákot. Kényelmes viselet, és még a szabad mozgásban sem akadályoz.
Síléc rögzítés
Síléc rögzítés
Snowboard rögzítés
Snowboard rögzítés
Utazási tipp: Ha repülőgépen szállítjuk a tartályt, tilos nitrogénnel előre megtöltetni! Összegzés:
  • ABS rendszerű légzsák a hátizsákba integrálva
  • Könnyű használat
  • Súlya mindössze 2980g
  • Hasznos űrtartalma: 24 liter
  • Anyaga: 315D CorduraŸ Bombastic™
  • 3 másodperc alatt felfújódó légzsák
  • Szabadalmaztatott fém Hipbelt derékcsat, amely törés és lavinaálló
  • Egyszerű és stabil rögzítés sí és snowboard részére
  • Hatalmas lavinalapát tároló zseb
  • Létfontosságú felszereléseket ellenőrző lista
  • Belső zsebek
  • Megerősített, nagy kopásállóságú zónák
  • Biztonsági síp a mellcsaton
  • Opcionális ivótartály
  • Magyarországon 2 év garancia
Amikor freeride-ra vagy kalandosabb túrára indulsz, legyen rajtad egy Patrol 24 ABS!
Hátoldal
Hátoldal
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.