Menü ≡

Túlélésre tervezve: Patrol 24 ABS hátizsák

2015.01.14. | Szerző: Szegő Attila
A The North Face a legprofibb márkák egyike, amely mögött 47 év tapasztalat és korunk legkiválóbb hegymászóinak és sízőinek folyamatos visszajelzései állnak. Napjainkban egyre népszerűbb a freeride síelés. Gyakran kerülnek a sportolók lavinába, ahova a legjobb túlélési felszerelés a Patrol 24 ABS hátizsák lehet.
h i r d e t é s
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A lavina ismerete nagyon fontos, de a túléléshez elengedhetetlen a jó védőfelszerelés. A Patrol 24 ABS hátizsák a legmegbízhatóbb technológiát alkalmazza, kiemelkedő védelmet nyújt és javítja a túlélési mutatókat 95%-kal. A Svájci Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) statisztikája szerint: 1991 és 2007 között 151 esetben használtak ABS rendszerű légzsákot lavinában, amelyből csak ketten nem éltek túl a balesetet.Az ABS rendszer

A légzsákos lavinamentő hátizsákok fejlesztése a 80-as években kezdődött. Az ötlet szülőatyja, a német származású Peter Aschauer, aki a lavinabalesetek túlélési lehetőségeivel foglalkozott. Megállapította, hogy minél kisebb egy test fajsúlya, azaz a súlyához képest nagyobb a test térfogata, annál kisebb az esélye, hogy azt a lavina eltemesse. Az emberi test fajsúlya 1030 gramm/liter, míg a száraz lavinahó mindössze 400 gramm/liter. A légzsákos rendszerek ötlete az autólégzsákoktól származik. Ez alapján lett kidolgozva a sűrített levegős működtetés, amely a mai lavinamentő zsákok alapja lett.
A zsákokat felfújó 200 bar-os palack kioldása pirotechnikai úton történik. A német ABS (Avalanche Airbag System) cég által gyártott könnyű palackot használat után ki kell cserélni. Az Activation Unit csomag tartalmazza a feltöltött palackot és a pirotechnikai indítókart is.
Mit tud a The North Face Patrol 24 ABS?

A Patrol 24 egy jól átgondolt és könnyen használható hátizsák. Dupla légzsákos rendszerét a német ABS készíti 315D CorduraŸ Bombastic™ anyagból, amit az autóknál használatos légzsákoknál is alkalmaznak. A két légzsák mérete 170 liter, amely igen tekintélyesnek számít. Ekkora méretű ballonnal már egy átlagos síelő fennmarad a lavina felszínén.

Működéshez sűrített nitrogénnel feltöltött palackot használnak, ami sokkal megbízhatóbb és könnyebb, mint a sűrített levegős. Ez a rendszer kioldástól számítva 3 másodperc alatt tudja felfújni a légzsákot.

A derékheveder speciális, szabadalmaztatott fémcsattal kapcsolódik össze, hogy a légzsák működésekor fellépő terhelést elbírja, de mégis könnyen oldható maradjon utána is. A mellhevederén lévő csatot síppal kombinálták, így vészhelyzetben könnyebb hangjelzést adni.

A hátizsák eredetileg 32 l-es, amelyből 8 litert vesz el a légzsák rendszer. A Patrol 24 ABS egy kisebb volumenű hátizsák, viszont biztonság terén utolérhetetlen a piacon. Ez a legjobb légzsákos összeállítás, hiszen rövidebb túrákhoz, helikopteres és szűzhavas síelésekhez ideális. Elfér benne lapát, elsősegélycsomag, innivaló, plusz ruházat, szemüveg, szerszám, fókaszőr.
A megfelelő rögzítés és hatékonyság érdekében a táskának illeszkednie kell a testmagassághoz. A táska térfogata nem, csak a hátoldal magassága változik. S / M és M / L méretben gyártják.

Működése
Vészhelyzetben egy egyszerű mozdulattal, a kioldó kar megrántásával hozható működésbe a hátizsákba szerelt ABS technológia. A sűrített nitrogén három másodperc alatt fúja fel a két légzsákot, ezzel elősegítve, hogy a lavina felszínén maradjon a táska viselője.

Sí és snowboard felhasználási lehetőségek

Jól bevált hevedereivel könnyen fel lehet szerelni egy pár sílécet vagy snowboardot a hátára. Belsejében kialakított hely van ivótartálynak is, így nem marad szomjas viselője. A derékheveder cipzáras zsebeiben jól elfér a gps vagy egy kisebb elsősegélycsomag. Sportoláshoz a két váll-, a mell- és a derékhevederrel optimálisan be lehet állítani a hátizsákot. Kényelmes viselet, és még a szabad mozgásban sem akadályoz.
Utazási tipp: Ha repülőgépen szállítjuk a tartályt, tilos nitrogénnel előre megtöltetni! Összegzés:
 • ABS rendszerű légzsák a hátizsákba integrálva
 • Könnyű használat
 • Súlya mindössze 2980g
 • Hasznos űrtartalma: 24 liter
 • Anyaga: 315D CorduraŸ Bombastic™
 • 3 másodperc alatt felfújódó légzsák
 • Szabadalmaztatott fém Hipbelt derékcsat, amely törés és lavinaálló
 • Egyszerű és stabil rögzítés sí és snowboard részére
 • Hatalmas lavinalapát tároló zseb
 • Létfontosságú felszereléseket ellenőrző lista
 • Belső zsebek
 • Megerősített, nagy kopásállóságú zónák
 • Biztonsági síp a mellcsaton
 • Opcionális ivótartály
 • Magyarországon 2 év garancia
Amikor freeride-ra vagy kalandosabb túrára indulsz, legyen rajtad egy Patrol 24 ABS!
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó szaküzletek:
Kapcsolódó galériák:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »