Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Wellness Ausztriában: Te ledobnád a textilt?

2014.02.24. | Szerző: Fekete Ági
Van egy hely Európában, ahol elválik a prűd a nyájtól. Az osztrák szaunákban komoly önismereti teszten vehetünk részt egy fárasztó síelés után, hála a Freikörperkultur hagyománynak, ami lényegében annyit tesz: meztelenkedni kötelező.

A szex és az osztrákok

Ausztriáról hamarabb jutnak eszünkbe tiroli vadászjelenetek pufók, pirospozsgás Helgákkal és Tóbiásokkal, mint a fülledt erotika vagy a nudizmus. Nem véletlen pedig, hogy Sigmund Freud osztrák volt, ahogy az sem, hogy a legvidámabb barakk lakóinak szexuális fantáziájában jelentős szerepet kapott Udo Brinkmann és Sissi hercegnő. Ausztriában, Németországban és Skandináviában komoly hagyománya van a nudizmusnak, amely a 18. században vált tudatos mozgalommá – pontosan akkor, amikor konzervatív körökben a meztelenség lassan tabuvá vált. A klasszicizmus mindenben az ókori görög és római kultúrát tekintette mérvadónak, a görög olimpiákon a legtöbb versenyszámban meztelenül indultak a versenyzők. Így került le a textil a klasszicizmus korában az osztrákokról is, akik azóta sem vették vissza a köntöst.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

A szex és a nudizmus

A szexnek azonban sem akkor, sem napjainkban sincs a nudizmushoz köze, sőt, kifejezett antitézisei egymásnak. Aki amiatt aggódik, hogy idegen tekintetek szexualizálják pőreségét Baden-Badenben, az megnyugodhat: a szauna steril, funkcionális kontextusa még a legellenállhatatlanabb idomokat is anatómiai szükségszerűséggé varázsolja.

Akkor mégis miért?

Az első számú ok a higiénia: 100% poliészterben izzadni rossz. Annak is, aki izzad és annak is, aki szagolja. Egy fejlettebb szaunakultúrához szokott vendég azonnal kifordul azokból a tipikus magyar izzasztókból, ahol Géza bá 70-es évekből visszamaradt fecskéjének átható illata keveredik a százforintos boltból akasztott eukaliptusz illóolaj bűzével.
A másik ok az uniformizáció. Ha nincs szabályozva a textilkérdés, akkor előbb-utóbb borul a rendszer és a szauna egyetlen meztelenkedője fogja kellemetlenül érezni magát a textilezett társaságban vagy épp fordítva.

Akkor mégis hogyan?

Vegyünk egy mély levegőt és dobjuk le azt a textilt! Az osztrák szaunák és wellness intézmények világában van pár szabály, amit illik betartanunk, ha tetszik, ha nem.
  • A szaunába való belépés előtt kötelező a zuhany.
  • A szaunába papucsban tilos a belépés.
  • A lehető leggyorsabban zárjuk be magunk mögött az ajtót.
  • Teríts magad alá törölközőt, és jobb, ha tudod, hogy a lábaid alá is illik törölközőt tenni.
  • A gőzfürdőben a törölközős trükk helyett mosd le a padot magad után.
  • A szaunák elvileg a béke szigetei, ezért kerüljük a hangoskodást és adjuk meg a relaxáció lehetőségét a többieknek.
Zum Wohl!
2014.02.24. 18:06:58 Tywee
Mi jó pár éve járunk Osztrák szaunákba, és igaz hogy eleinte kicsit furcsa volt ez, de mostanra azt kell mondjam, hogy nem szívesen járunk magyar fürdőruhás helyre. Itthon is a textil mentes szaunákat keressük. Az egyik legjobb osztrák szauna világ ahol voltunk, a Therme Amadé. Ez Altenmarktban található. A hely onnan lehet ismerős, hogy itt van az Atomic gyár. Itt hihetetlen méretű, és minőségű szaunák, és felöntések vannak. Aki Obertauernben, vagy a környéken jár, és szeret szaunázni, érdemes rászánnia egy síelés utáni délutánt, vagy estét. Óránként vannak szeánszok, és mind jó. Nagyon jo hangulat szokott lenni, mert 80-100 férőhelyes szaunák is vannak. És sokszor megy a felöntések alatt az igazi jo osztrák hütte musik. :) A belépő teljes napra a wellness + szauna világba gastekarte ellenében 20 euró. Jó szaunázást!
2014.02.24. 18:08:27 Tywee
Itt a weboldala a szaunának, akit esetleg érdekel: http://www.thermeamade.at
2014.02.24. 19:09:36 Szecsi
Ajánlom a BadKleinkircheimben található Römerbad-ot. Hatalmas szaunavilág része van, 3 szinten mindenféle, -fajta szaunával és medencével. Óránként/félóránként vannak itt is a felöntések. A 3. szinten található kültéri pihenő medencéből a panoráma is lenyűgöző, belátni a világkupa pálya alját, sötétedés után az alsó részre pedig vetíteni is szoktak.
2014.02.24. 19:12:53 F2
ez egy magyar betegség... mármint szaunában fürdőruhában... kultúrálatlanság... nem is értem
2014.03.01. 14:29:19 mr.steve77
nekem szauna gatyám van. Én kulturáltan használom is. És leszarom azt akinek nem tetszik.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 278 vendég és 29 regisztrált felhasználó látogatja.