Menü ≡

  Whistler Blackcomb Kanada

Síterep adatok
Magasság
675 - 2284 m
Szintkülönbség
1609 m
Sípályák hossza
200 km
Liftek száma
23
2
16
5
40 km
110 km
50 km
A síterep jelenleg zárva van, a sípályák nem üzemelnek.
Időjárás előrejelzés
MaHolnapHolnapután
9°C
23°C
7°C
22°C
8°C
23°C
Hójelentés
A síterep jelenleg nem üzemel, ezért nem szolgáltat hóadatokat.
A síterep bemutatása
Vancouvertől északkeleti irányban, 125 km-re található Kanada leghíresebb és legnagyobb egybefüggő sícentruma. A 2010-es XXI. Téli Olimpia megrendezési jogáért vívott harcban - az osztrák Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang ellen - végül Vancouver-Whistler került ki győztesnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéseként. A lesikló, super-g, óriás-műlesikló, műlesikló és kombinációs versenyeit Whistler síterepén rendezték meg!

A Vancouverből a sícentrumhoz vezető autóúton egy csodálatos, kék vizű fjord mellett haladunk végig amely a "Sea to Sky 66" (tengertől az égig) elnevezést kapta. Whistler üdülőfaluja nem tekint nagy múltra vissza, 1980-ban tervezőasztalon "alkották meg" a települést, kimondottan a téli sportok kiszolgálására. Ha ide látogatunk, ne számítsunk régi templomokra, házakra és hangulatos utcácskákra, bár az építtetők mindent elkövettek annak érdekében, hogy ne csak egy sima lakótelepet vagy apartmantelepet hozzanak létre. Jó példa erre a "Chateau Whistler" névre keresztelt hatalmas 5 csillagos luxusszálloda, amely úgy néz ki, mint egy hatalmas mézeskalács. A kitűnő mérnöki munkának köszönhetően a legtöbb szállás pályaszállás és mivel így kocsikra nincs szükség, a településen nincs autóforgalom: az összes jármű parkolókban, vagy hatalmas mélygarázsokban pihen.

A 675 m magasan fekvő üdülőfalu két hatalmas hegy találkozásánál található, mindkét oldalon tengernyi mennyiségű sípálya vár a sízőkre. A 280 km-es sípályarendszert még gyakorlott sízők sem biztos, hogy be tudják sízni egy hét alatt. Az erdei utaktól a széles sípályákon át egészen a szűzhavas freeride területekig, mindenféle sípályát találhatunk. Whistler igen hóbiztos terep, a Blackcombon található gleccser pályáin ideális körülmények között akár még augusztusban is lehet siklani. A statisztikák szerint itt minden télen kb. 9 méternyi hó esik, igaz ennek a hátránya is megvan: relatíve sokszor van rossz idő. Mindez a sízőket nem zavarja, a vezető amerikai símagazin olvasói évről-évre Whistlert választják Amerika legjobb sícentrumának!

2009-ben elkészült a világon egyedülálló "Peak 2 Peak" névre keresztelt csodalift, amely a kevesebb síelőt vonzó Blackcomb oldalt a zsúfoltabb és felkapottabb Whistler résszel köti össze. A lift egyik szenzációja, hogy sehol a világon nincs olyan felvonó, amely 3 km hosszú távot tesz meg két tartóoszlop között. Az 51 millió dollárból felépült lift egy másik világrekordot is magáénak tudhat: a kötélpálya középső szakaszán 415 méterrel lebegnek a kabinok a föld felett!

Hírek, érdekességek az olimpiáról a Téli-olimpia rovatunkban: sielok.hu/cimke/teli-olimpia/cikkek/
Olvasd tovább
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »