Élménybeszámolók

bertazs
52 élménybeszámolót írt
52
10 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2022.03.24.
22.03.12-19. között voltunk egy hetet Huez-ben a Travelex szervezésében. Bár Aurisban jobb szállást választhattunk volna, jakuzzival, szaunával, pont az elszigeteltsége miatt nem azt, hanem Huezben a jóval puritánabb Ecrin apartmanházat választottuk. A Travelexxel szerzett korábbi jó tapasztalatok, sajnos most megváltoztak. Mivel Briancon-ban, Aurisban és Huezben lakó sítársak is voltak a buszon, a jó útviszonyok ellenére is több mint 20 óra volt az út, annak ellenére, hogy a szokásoktól eltérően Brianconban nem álltunk meg vásárolni, se oda- se visszafelé, csak az ott le- ill. felszállók miatt egy rövid időre az út szélén. De ami főleg megdobta a menetidőt, a két eltévedés és, hogy előbb elvittük az Aurisban lakókat (szerpentín háromnegyed óra fel - fél óra le), majd csak utána mentünk Huez-be (szerpentín fél óra fel).
A buszsofőrők sajnos nem nagyon kommunikáltak az utasokkal, pl. a megállásoknál nem mondták be, mikor tervezik a tovább indulást és induláskor sem árulták el mikor tervezik a következő megállót. A másik probléma a szervezéssel, hogy mivel két egymástól közúton elég távol eső két településen voltak a síelők, minket Huezből nem vittek át Les 2-be (bár a programok közt szerepelt), csak az Aurisban lakókat. Hét közben megpróbáltunk magán úton átjutni Les 2-be Huezből, de a két síterep közötti buszjárat szünetelt sofőr hiány miatt.
A korábbi hozzászolásokat olvasva látom van a síterepnek egy jelentős rajongó tábora - közéjük tartozik barátom is, aki elcsábított ide és már hatodszor volt itt - na én nem leszek ennek a terepnek sem a fan-ja, mint ahogy Les 2-t sem zártam a szívembe. Bár mindkét esetben az időjárás meghatározó tényező volt, Les 2-n pl. hóhiány, itt pedig a meleg front, a felhős idő és az egész heti olvadás, még 2800-n is, sőt az éjszakai fagyok hiánya miatt, már reggel is kásás tavaszi hó várt, ami miatt a pályákat sem igazán tudták megcsinálni és akkor mág a sivatagi sárga homokos esőről meg nem is beszélve.
De az időjárás olyan amilyen, ezért inkább (természetesen szubjektíven) az időtől független észrevételeket szeretnék megosztani.
Én személy szerint jobban szeretem azokat a terepeket, ahol több az ülős/húzós lift, mint a kabinos. Bár a kabinosok gyorsabbak és rossz időben főleg magasabbra kényelmesebbek, mégis én jobban kedvelem, ha nem kell állandóan le fől csatolni, a vizes, havas lécet kézben cipelni, rámpákon, lépcsőkőn sorban állva, vagy az oda-vissza közlekedő "villamosokra" várva, aminek még az is a hátránya, hogy ugyan egyszerre sok embert visz fel, de azt mind egyszerre szabadítja a pályára és nem egyszer csak egy szűk pálya vezet lefelé...
Egyszóval folyamatosan nagy a tömeg a pályákon, délutánra szét van síelve az összes jobb pálya. Sok a kabin és a kábel autó, aminél mindig le-föl kell csatolni, lépcsőzni, vagy rámpán gyalogolni, sorban állni.
Nekem franciában Briancon és Vars-Risoul jobban tetszett. Még Isolát is szeretem, de az azért elég kicsi ezekhez képest.
De visszatérve Huez-re, biztosan jobb időben jobban eloszlik a tömeg, de mivel most az 1800 m alatti legjobb pályák, az olvadás miatt használhatatlanok voltak oda nem ment senki, csak kényszerűségből, amikor haza akart menni, mondjuk Oz-ba, ezért valószínüleg, az összes síelő valamelyik felső pályát választotta. Hiába gyorsabbak a kabinos felvonók, egy fél napot próbaképp csak ülős lifteken mentem és több km jött össze, mint amikor kabinoztam és hosszabb pályákon csúsztam.
Annak ellenére, hogy a pályák besorolása tényleg ad-hoc jellegű, azért a sarenne tényleg fekete, szűk, meredek szakaszokkal, délutánra térdig érő buckákkal és minden napszakban tömeggel. Kevésbé biztos síttudással max. délig ajánlott. A már előttem említett La Fare fekete mivolta ellenére tényleg kellemes piros, csak most olvadt, de legalább nem volt rajta senki.
Nekem az egyik kedvenc csúszásom a kábel villamos tetejétől (2800) egy végtében a Marmottes 1 aljáig.
Pozitívum, hogy a legtöbb felvonó így márciusban 16.45-ig jár, jó kis bulik vannak a Marmottes 1 tetejénél lévő hüttében, de sajnos csak 17 óráig. Ráadásul semmilyen italt nem lehet bevinni, átnézik a hátizsákokat, zsebeket, még a kulacsból is kiöntetik azt a pár kortyot ami megmaradt esetleg. Az árak nem olcsók kaják 17-18 eurotól indulnak ez pl. egy hambi ára, sör 8-10, kávé 2.5-5 euro hüttéje válogatja.
A 2,5 euros igazi olasz eszpresszó, 2700-on a DMC 2 kiszállójánál volt abszolválható.
Zárásként: én nem szeretnék senkit lebeszélni erről a terepről, fedezze fel mindenki saját maga ezt a síterepet is, de én nem leszek sűrűn vendég errefelé az bizonyos.
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
18 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2022.02.11.
Jól jön minden tapasztalat, nem baj, hogy leírtad, bár kissé talán túlzó volt, ahogy leminősítetted "nem ajánlott" kategóriába a terepet. Voltam itt többször, előfordult, hogy alig volt hó, a csúcson 90cm-t írtak, kövek mindenfelé, de 4 m is volt, ekkor a felsőbb régió sokkal élvezhetőbb. Egyik csapattársam szintén taxizott, bár neki a léce tűnt el a hó alatt, aztán meg lekéste az utolsó csatlakozást, de ez nem szegte kedvünket. A csúcsot kár, hogy kihagytad, elég wow érzés onnan lejönni, akár át a Tunnelen, ott még el lehet csapatni dél felé (balra) a tó felett Ez korábban szintén gleccser volt, már csak minimális jég maradt), de eleve mikor kilépsz az alagútból és lenézel, na azért megéri már oda elmenni.
Auris szatelit település, kiesik, hazacsúszni sem egyszerű, de nyilván olcsóbb megoldás, mi is voltunk ott egyszer. Nagyon nézni kell a Connectiont, míg Ozba volt, hogy fél 7 körül értünk vissza, mire lecsúsztunk 2800-ról.Elég cool volt. Aurisban azért ott van a Col de Cluy is, elég izgalmas pálya, utána vissza lehet menni az új, gyors Chalvet lifttel Huezbe. Azért ilyen szinteket nem sok helyen mész egyben.
KorisBalázs
5 élménybeszámolót írt
5
6 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2019.12.13.
Sziasztok!
2016 februárjában jártunk itt barátaimmal!
Nem a központban volt a szállásunk, de ezt nem is bántuk.
A szállásra ebben az évben rászántunk +20.000 fejenként.
Nem volt rossz döntés. 2 hete átadott épület, tiszta, és franciáktól szokatlanul tágas.
Majdnem elsírtam magamat, mert mikor leszálltunk a buszról, homokot fújt a szél az arcunkba.
Sajnos a pályán kívüli csúszások egész héten korlátozva voltak emiatt.
Egyébként ez a pályarendszer amúgy sem erről híres.
A pályák jól karban voltak tartva. Minden tudásszint élvezkedhetett.
Aztán találtunk egy szép meredek falat, amelyen végig traverzálva (minimál szint csökkenéssel, oldal irányban átszelve) egy gyönyörű freeride részre juthattunk. Utolsó három napot gyakorlatilag itt töltöttük.
Aztán megalázó módon jött egy pályamunkás és elkezdte kitűzni a pályát freeride oktatáshoz.
:D
Alapvetően meleg idő volt, +5-7 fok, ami miatt patakok indultak lefele.
Többször is ezeken ugráltunk át, s nevettük ki akinek nem sikerült.
Pályán kívüli csúszóknak nem ajánlom, de mindenki másnak igen.
Balázs
Zpéter
3 élménybeszámolót írt
3
14 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2019.02.10.
Ma reggel érkeztem meg innen. Néhány szó, jó és kevésbé az, nehogy Ti is belefussatok azokba a gondokba, amibe én.
1. Sípályák. Sok van, jó vonalvezetésűek, volt rendesen rajtuk hó. Reggelente kicsit nagyobb a sor, de bőven ki lehet bírni, később már eloszlik. Kicsit fura volt, de egyáltalán nem bántam, hogy sok felvonó kilenckor kezd és bőven négy után áll le.
2. Szállás. Oz en Oisans-ban volt, valaminek a C,D épületében. Összességében az átlagos francia színvonalnak megfelelő volt. Azért jó lenne, ha valaki egyszer elmagyarázná a franciáknak, hogy a magyarok is értelmes, érző emberek, sőt tovább menve kulturált lények tehát:
Egyikünk sem akar ágyneműtartóban aludni, mert ugye az apartman öt személyesnek van eladva, de öt ágy már nem fér el 28 nm-en, tehát egy ágyneműtartót hívnak ötödik ágynak, 20 cm-el lejjebb.
Mi is szeretjük, ha nem húz be a hideg az ablakok alatt, különösen azért, mert az említett ágyneműtartóban, öt cm-re a föld felett alvó fiam rendesen megfázott (lehet, hogy emiatt?).
A különszobában levő franciaágyat jó lenne, ha rendesen meg lehetne közelíteni több oldalról, tehát átlagos felépítésű embernek nem elég 40 cm az ágy és a fal között körbe, ez csak arra jó, hogy néha-néha jól beverd a lábad az ablak alatti radiátorba, ami még elvesz a fenti 40 cm-ből.
Nekünk is van ám okostelefonunk, és használunk internetet is, és ha lenne a házban pl. a közösségi szobában vagy a recepció mellett free wifi, akkor nem éreznénk úgy, hogy el vagyunk a világtól zárva egy hétre. Ebben a házban nem volt sehol free wifi, tudom, nem is előírás, de jól eső apró figyelmesség lenne, amivel azért sok helyen találkozik az ember utazás során. (A teljességhez hozzátartozik, hogy az A,B szálláson, 50 m-re van a recepcin free wifi)
3.Beszerzés. Egy élelmiszerbolt van Oz en Oisans Station helyén, megdöbbentően kis kínálattal és magas árakkal. A párom kérte, hogy külön említsem meg, hogy még ez a kevés kínálat is néha igen-igen alacsony minőségű termékekből volt. Három jó evő, 70-90 kilós nagykamasz gyermekeink nem bírták megenni az ott vásárolt készételeket.
4.Közlekedés. Egy faluba (10km) megy egy ingyenes busz, (nem Alpe d Huezbe, nem ám!) kb óránként, de itt sincs egy normális bolt sem, és valamilyen okból kifolyólag a busz is csak akkor közlekedik, ha mennek a felvonók, kb 4-ig, 5-ig.
Viszont Alpe d Huezben a központi stationon van egy Intermarche, ez teljesen rendben van. Csakhogy ide Oz-ból és innen Oz-ba csak sílécen (illetve felvonóval) lehet eljutni.
Szóval ezt jobb tudni, ha azt tervezed, mint én, hogy esténként főzöl egy isteni vacsit a családnak, hát jól át kell gondolni a logisztikáját.
Összességében jó síterep, de ez az Oz-i rész egy nagyon kezdetleges, problémákkal terhelt, alacsony szintű szállás.
belcsa2
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2017.02.09.
Sok-sok éve síelek, de még egyszer sem voltam Franciaországban. Jó döntés volt, másnak is ajánlom, aki ódzkodik a távolság miatt, hogy elmenjen oda. Sajnos egyre kevésbé hóbiztosak 1000- 2500 m magas Közép-európai terepek még a tél közepén is váratlan meleg viheti el a havat. Franciaország előnye, hogy mindig van a pályarendszeren belül olyan magasságú fekvésű pálya, ami garantáltan hóban gazdag. Ezentúl pedig soha nem tudtam megszeretni az ágyúzott havat, a reggelre meredek jégpályává fagyott ratrakolt lejtőket, - gyerekkoromban még ilyen nem volt - az eredeti síélményhez igazi puha hó kell. Úgy keveredtem Alpe d'Huez-be, hogy az utitárskereső fórumon csatlakoztam egy teljesen ismeretlen társaságba, akik ráadásul nem tudtak elvinni és az utat külön kellett megszerveznem, szerencsésen volt jó áron egy ajánlat az Oszkár-on oda-vissza. A sírégió központja Alpe d'Huez, egy 1860 m magasan épült üdülő-komplexum, körülötte az megszokott alpesi hegyifalvakra hasonlító családias, kis kunyhókkal, faházakkal teli apróbb települések és ráadásul ezek is pályaszállásosak. A település-részek között - földrajzi okokból - nincs könnyen használható közúti kapcsolat, ezért mindenki gondolja át mit szeretne: sok fiatallal teli nyüzsgést vagy békés nyugalmat. Az út hosszú, nincs idő megállni csak rövid pihenőkre, hajnali indulás után este 6-7 órára érkezünk, ha nincs hosszabb megálló. Érkezés után fáradtságra kell készülni. A turnusok általában vasárnapi sínappal kezdenek, amikor sokan vannak, sajnos nem sokkal lesznek kevesebben hétköznap sem, mert ez egy nagyon felkapott síterep. Ha jó az idő ki kell használni, fel kell menni a legmagasabb pontra, akkor is ha valaki kezdő síelő, a Pic Blanc-ra és beleszédülni a nyugati Alpok hegyóriásainak látványába. Utána vagy leliftezni, vagy lesízni a Sarenne nevű fekete jelölésű, de közepes lesikló tudással is teljesíthető 15 km hosszú pályán.
Egyébként is felfoghatatlanul sok alternatív útvonalon mehetünk, egyik sínap sem lesz ugyanolyan, mint az előző volt.
Összefoglalóan, ameddig nem voltam síelni Franciaországban, nem is tudtam, milyen síélmény hiányzott is igazán. Európában ilyen nincs máshol.
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
8 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2016.02.07.
Sziasztok,

2016. jan 29. es febr. 7. kozott itt sieltunk.
A penteki indulas bar este 9re volt meghirdetve, ezt nem sikerult tartani. Este 10 volt h elindultunk. A pakolasnal en pl. meglepodtem, h nem volt sibox a busz hatuljan. Igy a ket sofor ugyeskedett, hogy hova pakoljuk a még megmaradt 4-5 nagyobb csomagot. A motorter elott talaltak meg egy rakteret,félve tettem oda a csomagom nem tudhattuk milyen meleg lesz ott...
Az utazas az ismert akadalyok miatt es egy eltevedessel is kb. 19-20 ora volt a Frejus alaguton jottunk at. A gps azonban egy kis szerpentint javasolt AlpedHuez fele. Ugy szoltunk a soforoknek, hogy volt egy tabla amin az allt zarva az atjaras. Visszafordulas es el Grenobleig es onnan még a celig (Átmentünk Grenoble-n, visszafelé már az “elkerülő” szakaszon időt spóroltunk). Szerintem jelen allas szerint nincs rovidebb persze busszal.
Az apartman atvetel zökkenő nelkul ment mi pl. Super Huez szallason voltunk a kozponttol kb. 10 perc seta szinte nyilegyenesen lehet gyalogolni. Az Agda irodaval szemben van egy Spar 8-20ig nyitva,ott lehet vasarolni. Az apartman papiron 6fős volt, de ez tudjuk francia leptekekkel,mi 5en voltunk. Felszereltseg korrekt mikro, hűtő, erkély ilyenek. Free Wifi-t kerestünk, de nem találtunk. Vannak drága lehetőségek, pl. percenként 0,3 cent ezt nem próbáltuk.
1.nap
Roviden felejtheto. Eso,havas eso,reggel még ho. A szallastol 100m-re levo felvonoval eljutottunk a Marmotteshoz. Csusztunk parszor a Jeux-on is ill fentebb is mentunk. Az elozo este esett hoban azert nem esett jol az elso csuszas ill a latasi viszonyok sem voltak tokeletesek. Jartunk Oz-ban is de ott tiszta latyak volt minden sőt eső esett. Sajnos ahogy telt az ido az eső-hó valtas is egyre feljebb tolodott. A ruhaink ataztak, igy ido elott befejezodott a nap. A felso reszek Pic es Marmottes3 vegig zarva volt.
2.nap
Roviden az elso szöges ellentete volt. Reggel kifagyott es kezelt palyak vartak minket es ehhez szuper latasi viszonyok tarsultak. Delelott kitartott ez az allapot. Voltunk az aurisi reszen, itt helyenkent latszott a föld de a palyak kemenyek voltak. Delutan mar plusz fokok voltak a magasabb regiokban is. Pl. Marmottes2 16 óra plusz 6 fok! A palyak tobbsege buckasodott de a homerseklet ellenere azert jol sielhetok voltak. Delutan vmikor kinyitották a Marmottes3-at es fel lehetett menni 3060m-re. A napra jellemzo volt h a marmottes-i felvonoknal sorok alltak. Mindenki a Sarrene-t akarta... :) Egyebkent bár ígértek de a Pic-et nem nyitottak ki igy teljes hosszban nem volt sielheto. Ez a nap tenylegesen feledtette az elozot.
3.nap
Mar reggel plusz fokok voltak,h mennyi nem tudom de 5-6 fok lehetett. A elso par csuszas meg oke volt,de aztan a tovabbi melegedes meg tette hatasat. 2x mentunk a Sarenne-n eloszor delelott akkor korrekt volt utana miutan kinyitottak a Pic-ek sokan rákattantak. Voltak akik mar előre sorban alltak h feljussanak ra Pl. 10kor a sor vege a “45 percet kell várni” tábla alatt állt. En pl nem ertem h az emberek kepesek ennyit varni, mert maga a palya szerintem csak a hosszusaga miatt elvezetes.Ezt korabban is irtam szerintem csak a hossz miatt fekete. Marmottes2-tol lefele indulo fekete reszek meredekebbek mint ez. Ezek egyebkent a nap vegere es a homerseklet ellenere jok voltak. Ezen tobbszor lecsusztunk 3 es 4 kozott. A homersekletekrol annyit hogy Marmottes2-nel du fel 4 korul 13 fok 2300m-rol beszelunk...
A palyakon tobb helyen latszik a fold fokent auris-i resz, az aktualis jelentesek szerint 70-80cm ho,erős tulzas. A legnagyobb baj h az olvadt ho ejszaka megfagy, ha megfagy, aztan fagyott szemcsek lesznek, ez volt fent is a Sarenne-n is eszlelheto.
4.nap
Kulcsszavak a napra: egesz nap havazas, sieleshez kozelallo homerseklet, itt minusz fokokra gondolva, keves ember, delutanra nagyon felerosodo szel, ami hoviharral parosult.
Reggel 7:30 korul kezdett esni a ho es egesz nap kitartott. Nehez megitelni, de 1800m-en kb. 10-20cm esett biztosan fentebb több is. Azt kell mondanom h a bergfex-es idojaras elorejelzes szinte percre pontosan stimmelt. (Biztosan többféle előrejelzés is van mi ezt nézegettük: http://www.bergfex.at/alpe-dhuez-gr...and-domaine/wetter/progno...
Ez delutanra meg tobb havat es szelet josolt. Bejott. Delelott nem volt zavaro a hoeses,mert viszonylag jo latasi viszonyok voltak es enyhebb szel. 3300 is nyitva volt,igaz rovid ideig mert az erosodo szelben fokozatosan zartak be a fenti reszeket. 2ora magassagaban mar csak Marmottes1 magassagaban voltak liftek e folott mar semmi. Orkan ereju szel,neha jo latasi viszonyok kis napsutes,neha nulla latotavolsag. Sajnos tobbszor volt a mentoknek is dolga, tobbszor lattunk a palyan keresztbetett leceket. Delelotti homersekletek pl. Marmottes2 kezdo 0 ill mínusz 1 korul, vegallomas mínusz 5. A csucson azt irtak mínusz 10. Delutan az eros szel miatt mar lentebb is nagyon hideg volt.
5.nap
Az elozo nap leesett ho es az alacsony homerseklet miatt kivalo palyak voltak. A volgyben Alpe d Huez-ben nagysagrendileg 20cm ho esett. A jol elokeszitett palyak mar reggel sok embert vonzottak. Az elozo naphoz kepest sokkal tobben kezdtek nyitaskor. Delutan a homerseklet emelkedett es a palyak buckasodtak. 2700-2800m-en viharos szel is elofordult, fentebbi reszeket delutanra lezartak. Delelott folyaman kihasznaltuk,h meg nyitva volt 3060 Marmottes3 igy kivalo minosegu volt a Sarrene elsore, aztan meg egy kort tettunk, de mar erezheto volt a kulonbseg. Osszessegeben egy jo napot tudhattunk magunk mogott.
6.nap
Nagyon szep es napos ido volt egesz nap. Zaronapkent ez tokeletesen megfelelt. Reggel meg kemeny palyak azonban del korul el kezdtek kasasodni az alacsonyabb regiokban. Ettol fuggetlenul jo sielesi elmenyt nyujtott. A napsutes jotekony hatasa erzodott, egyszeruen meleg volt. Marmottes2 kezdoallomasan 11 oratol plusz 10 fok. Ez egesz nap tartotta magat. Fentebbi regiokban kicsit huvosebb volt. Pic 11 utan nyitott vki azt mondta vmi baleset tortent, ezert. Sorok alltak ott,de mi inkabb sielni akartunk es Auris fele mentunk. Az biztos,h a legi forgalom ezen a napon szamottevo volt, h ez osszefuggesben volt-e vmi balesettel nem tudom. Az viszont biztos h az Alpauris-i palyak szuperek voltak. A ket piros palya jol tartotta magat. Egyreszt nem sut oda a nap masreszt kevesen hasznaltak.
Összefoglalva:
Masodszor voltam itt, csak tavaly Ozban. Aki sokat szeretne sielni, ezt valassza központnak, megéri. Miert? A felvonok tobbsege 9 elott is mar megy itt nem csak az “odavivő” felvonokra gondolok. A zaras is kesobb van. Tavaly Oz fele mindig elindultunk idoben, figyeltuk az orat. Itt nem kell, maximum ha vki nem ott van ahol lakik akkor vannak buszok, ezt nem probaltuk, de lattuk, mukodik. Alpe d Huez a terkepen kozepen van, ez is egy előny, ha vki szeretné felfedezni a területet. Pl. Vaujany nagyon kiesik ebbol. Es nekem szemely szerint nem is jon be. Nagyon messze volt, lassu a visszateres onnan. Auris egy fokkal talan jobb. Alpe d Huez biztos dragabb, de aki korankelo es szeret sokat sielni ezt ajanlom. Ha kezdo(k) is vannak szinten javasolt. A palyak szinezese ne zavarjon meg senkit. A kékek kozott is vannak kezdoknek nehez szakaszok ill. irtam fentebb, h pl. a Sarenne sem fekete szerintem. Fel kell fedezni, de 1 het eleg erre. Kozepes tudassal is vegig lehet menni az osszes jo palyan.
CAM01300.jpg
CAM01318.jpg
CAM01324.jpg
CAM01334.jpg
CAM01355.jpg
CAM01384.jpg
CAM01361.jpg
wolf
5 élménybeszámolót írt
5
12 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2015.12.29.
Üdvözlet Mindenkinek!

Március második hetében töltöttünk el egy igen kellemes hetet, itt Alpe d'Huez sípályáin, jobbára tiszta, napfényes időben. Ausztria-Németország-Svájc útvonalon, Chamonix városkát útba ejtve, száraz-napfényes-havas időben érkeztünk meg szálláshelyünkre, Oz en Oisans faluba.
Az ötszintes apartmanház hátsó kijáratától, a sítároló felől lehetett lecsúszni a sífelvonóig, végig a sétálóutcán. Szerencsénk volt, az utolsó előtti napig bírta a napsütést a havas járda. A szállás tűrhető volt, a három gyermek a kihúzható ágyas nappali-konyha terében, mi szülők a franciaágyas hálóban voltunk elszállásolva.
Most jöttünk el a franciákhoz ötödször, de mondhatom, megint jól tettük. A hosszú utat kárpótolja a környék közel háromezres csúcsainak látványa, a szerteágazó pályarendszerek, a tömeg hiánya és nem utolsó sorban a rendkívül kedvező árak (75 eFt/fő szállás+bérlet egy teljes hétre! kaját vittünk, a benzin meg öt főre szétosztva) igazán megéri, hogy eljöjjünk ilyen messzire.
Azt hiszem, még el fogunk jönni ismét egy hasonló helyre!
(A múlt héten fizettük be a következő utat: január végén irány Avoriaz!)
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
8 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2015.02.08.
Sziasztok,

Alpe d huez-ben sieltem jan 31 es febr. 6 kozott.
30-an penteken volt az indulas, este 9kor, de inkabb fel 10 volt amikor elindultunk. A busz szokasosnak nevezheto 3-4 orankenti megallokkal 20 ora alatt ert Oz-ba a szallasra. Torino utan megalltunk az Auchanba,ami eleg nepszeru volt mind a magyarok mind mas sielni indulo vagy hazautazo koreben. A kipakolas es szallas elfoglalas gyorsan ment. Mi egy 3 fős apartmanban voltunk,ami a francias meretekkel birt. Kihuzhato ágy,mellett egy szimpla. Konyha egyszeru,de felszerelt,mosogatogep volt bar nem hasznaltuk inkabb manualisan mosogattunk. Furdoben kad es a wc ill. a bejarati ajto mogott egy szekreny amibe lehetett pakolni. Erkely nem tartozik az apartmanhoz. A siberletet meg este megkaptuk igy reggel lehetett csuszassal kezdeni.
A szobahoz 2 kulcs jart egyik a szobaajtot masik a sitarolot nyitotta. Innen reggel 10m seta felfele es felcsatolva lehetett elcsuszni a felvonohoz.
1.nap
Folyamatosan havazott este es napkozben is,es emellett hideg is volt. A latasi viszonyok siralmasak voltak. Eloszor az oz-i palyakat sieltuk. Aztan felmentunk 2800-ra a kabinossal. Bar ne tettuk volna. A palyakat szegelyezo botokat is alig lattuk,ez egy valodi szenvedes volt mire leertunk. Maradtunk is az oz-i palyaknal es du. 3 orakor befejeztuk.
2.nap
Reggel az ablakbol kinezve lattuk megint esik a ho gondoltuk ma sem lesz jobb mint tegnap,de szerencsere tevedtunk. 9kor indulo felvonon voltunk es mar sutott a nap. Nagyon sok palyat be tudtunk sielni, voltunk a "hires feketen" is. Sajat velemenyem errol: ez nem nyujt nagyobb elmenyt mint barmelyik jobb piros. A vege viszont tobb percnyi botozas. Ha ezt vesszuk alapul,akkor inkabb egy jo piros palyat valasztok. Egyebkent is jellemzo nehany palyara a botozas,ezek persze reszei a 250km-nek...
Nos ez a nap eleg sok jo palyat adott. Alpe d huez-ben azert nem emlekszem pontosan, de 11 korul eleg hosszu sort allt a Marmottesnel. Delutan 2 vagy 3 korul a 3 ezres csucsra meno felvononal is volt egy 15 perc varakozas,ott ugyanis csak pontosan annyi ember szallhat be,amennyi megengedett.
Sot a visszacsuszaskor a hires feketetol a ketiranyu liftnel 20 perc sorbanallast vart minket a kozepallomason. Mindenki sietett vissza zarora elott, mondjuk ez termeszetesnek nevezheto.
3.nap
Reggel mi voltunk az elsok, akik a 9 orakor indulo felvonoval elindultak. Fent ismet szep napos ido volt. Bemelegiteskent az Alpe d huez felé vezeto zold palyakon kezdtunk. Nagyon jol elo voltak keszitve, ezert vissza a felvonoval es ujra. A kis csapatot akikkel sieltem itt elveszitettem legkozelebb 13kor talalkoztunk a megbeszelt helyen.
Immar egyedul Auris iranyaba mentem ahol az elozo nap is talaltunk nehany jo palyat. Atmentem az atkoto lifttel,ami mar elozo nap is szep es egyben felelmetes is egy kicsit,ugyanis az ulos lift lefelé megy bele a ket hegy kozotti szakadekba,elotte meg nem talalkoztam ilyennel. Az auris-i palyak fagyottak es kemenyek voltak,hiszen delelott nem sut oda meg a nap. Ettol fuggetlenul a tobb palya es a keves ember miatt jol lehetett sielni. Majd le a telepulesre. Ott is van 1-2 jo palya, csak a felvono lassabb. Egy ket kor utan vissza az Auris express felvonoval,es a korabbi palyakon folytattam. Nehany helyen mar latszott a fold es vagy fu,ezekre vigyazva azert meg mindig jo allapotban voltak a palyat (12 korul). Vissza az atkoto lifttel a talalkozasi pontra. Marmottes aljan van egy plazaszeru epitmeny itt "ebedeltunk", megettuk az elkeszitett szendvicseket. Majd folytattuk most mar a kozos csuszast. Alpe d huez-i palyak allapota is kielegito volt pedig mar du. 2 korul jartunk. A sitarsak mindenkepp ki akartak probalni a Tunnel-t, azt tudni kell ha jol emlekszem ezen a napon nyitottak meg eloszor. Ki is volt irva csak jo sieloknek ajanlva. Ok kiprobaltak. Eleg szuk resz es teljes kezeletlenseg jellemezte az elmondasuk szerint. Sokan felmentek ugy h nem fogadtak meg az elozo tanacsot,es az esesuk utan tovabb szukitettek az amugy is keskeny kezdeti reszt. A sitarsak napkozben ujra lesieltek a "hires feketen". Sokkal jobb allapotokat tapasztaltak, es megtalaltak azt a felvonot,amellyel el lehet kerulni a zold palyan a botozast. A lenti szakaszon van egy eldugott hütte jobbra es ott a felvono,amivel vissza lehet menni egy magasabb pontra es onnan a ketiranyu Alpauris vagy masik Alpe d huez-i felvonohoz lehet csuszni.
En megint egyedul Oz felé vettem az iranyt es a hatralevo idoben ingaztam a csucs es az Alpette felvono kozott. Tettem egy kis kiterot Vaujany fele is, a keken,de a vissza felvonozas csiga lassu volt. Igy tovabb folytattam az Alpette ingazast. Az alsobb reszeken ekkortajt mar kiterjedtebb jeges foltok is voltak, de ezt leszamitva 3 ora korul is meg sielheto volt. 16:24 kor 1 perccel a zaras elott szalltam be a Poutran felvonoba es a tetejeig mentem,majd a nap zarasakent a piroson le egesz szinte a szallas kapujaig
4.nap
Ma kilatasban volt egy 1 napos Les 2 Alpes latogatas, de a leesett ho a buszvezetoknek kemeny feladatot adott volna...fel kellett volna szerelni a holancot. Az elmondasuk szerint ez 1 oras muvelet lett volna. Persze aki eleteben eloszor tesz ilyet neki biztos ennyi...
Tehat maradtunk. Az ejszaka esett kb. 10 cm ho gyorsan buckassa tette a palyakat. Vaujany-i palyak toltottek ki a delelottot. Alpette-tol lefele es a le a volgyig a fekete palyan. A fekete neha eros tulzas. Egyebkent hangulatos palya, csak voltak alul jeges szakaszok. Onnan az Eversin 3 kabinos felvono visz vissza. Innen lehet kozvetlenul vissza a nagy kabinossal menni,de mi nem ezt valasztottuk. Felmentunk a Villette felvonoval.ami egy 4 szemelyes buborek,egymasnak hattal ulnek az emberek. Erdekes belole kiszallni... Osszessegeben elmondhato h a palyak rovidek,igaz kihaltak voltak,de a felvonozas sok idot vesz el. Sajnos 1500 m korul kod/felho ereszkedett le igy a latasi viszonyok eleg rosszak voltak ez alatt. Delutan Alpe d huez-i regio es ujra a hires fekete Sarenne, de most mar lent a huttenel levo felvonoval vissza. Ez is lassu, de legalabb nem kell botozni.
5.nap
Este nem esett ho,viszont a köd/felhő tartosan megmaradt 1500m alatt,ami egesz nap vandorolt. Hol jobban hol kevesbe lehetett latni ezen magassag alatt. Egesz nap tartos hideg volt -9, -10 fok. Reggel ez meg szellel is parosult, ami a hőerzetet tovabb csokkentette. Az eros szel miatt kb. 10:30ig a felso reszek le voltak zarva. Ez megerzodott a lifteknel is, mert megnovekedett a sorbanallas. A palyak egesz nap jol tartottak magukat, nem voltak buckak még delutan 3kor is jol sielhetok voltak. Sajnos a mozgo köd miatt sokszor talalkoztunk szinte nulla latotavolsaggal. Delelott voltak emiatt lentebbi palyak is lezarva. A palyat szegelyezo karók is neha alig voltak lathatok,az ember ilyenkor elveszíti a terlatasat. Mindenki fentebbi reszekre probalt jutni, azert hogy lasson vmit, de a liftek megnyitasa utan hosszabb sorbanallas nem volt. Szel viszont még igen. Ez egy hideg, szeles, de jo nap volt.
6.nap
Utolso nap melto zarasa volt a sielesnek. A szokasos köd 1500 m alatt megmaradt annyi kulonbseggel h a szel mozgatta es a nap is atsutott rajta. Kelloen hideg volt reggel -8 fok, idealisnak mondhato. 10-ig a felso palyakat nem nyitottak meg, ez mar szokasosnak mondhato. A szel egesz nap valtozo intenzitassal fujt, ezert voltak olyan periodusok, amikor lentebbi liftek sem mukodtek. Homersekletek delutan 3 korul: Marmottes 1 teteje 2 fok, Marmottes 2 teteje -6 fok. Reggel 3060 meteren -9 fok.
A mai nap 3x volt Sarenne, kisebb buckas szakaszokat leszamitva nagyon jo allapotok voltak. A szel miatt le volt zarva delutan mar a "menekulo" Chalvet felvono igy maradt a nagy lendulet es kis botozas az Alpauris-ig. Mint emlitettem a köd mozgott, igy pl. du 1 körül Alpe d huez also resze kodos volt, de 3-kor mar nem igy tokeletes latasi viszonyok voltak.
A Marmottes 1 tetejen mindennap nagy bulik vannak, ahonnan mi haza tudtuk meg Oz-ba csuszni. A bulirol annyit, hogy van dj, enekesno es magassarkuban ferfiak(!) eleg durva latvany...
Wifirol annyit en nem talaltam a palyan ingyeneset, igaz nem is voltam a temara rakattanva, nem kerestem folyamatosan.
Egy tanacs meg: aki a Marmottes 1 felvonoval megy nyugodtan menjen a bal oldalon levo elkeritett egy savba, mert nagyon sok idot tud megsporolni... :) Ez egyebkent azoknak lett kitalalva, akik nem csoportosan akarnak utazni.
Hazautazas
Az apartmanokat 8 ora korul vettek at. Mindenhol visszajart a kaucio, persze mindenki tett is ezert,hiszen mindenhol alapos takaritas zajlott. A tervezett 9 helyett 10 perccel korabban indultunk. Mindket hago jol jarhato volt, vizes aszfalttal. Briancon-ban bevasarlasi megallot tartottunk, ahol erosen plusz fokok voltak 11 korul. Vasarnap hajnal 3 korul ertunk haza.
CAM00863.jpg
CAM00867.jpg
CAM00885.jpg
CAM00906.jpg
CAM00956.jpg
Ax3l
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2015.02.01.
Sziasztok

Most szombat este értünk haza, szombattól szerdáig jó időnk volt ,hó azonban nagyon kevéske volt a pályákon itt ott kilátszott a föld is. A fenti pályák jók voltak Sarenne is használható volt .
Csütörtöktől megjött az égi áldás
de hát így meg nem lehetett élvezni látótávolság 0 ,pénteken is szakadt (ahogy néztem még most is szakad )2100m feljebb nem is lehetett felmenni le volt zárva minden lőtték a lavinát ,OZ felé völgybe lehetett síelni pár métert még láttál is.

Iránytű Utazási Irodával mentünk egyéni utazással.Szállásunk a Paradis apartmanban volt. Nem voltunk elájulva tőle a 6 fős inkább 4 főre kényelmes ,ha nem szeretnél kanapén aludni , szobákon belül is nagy különbségek voltak elrendezésben illetve konyha felszerelésben is volt ahol nem volt mosogatógép,
nyílászárók sem a legjobbak (kevés radiátor ), meleg vízzel is voltak problémák.
Nincs messze a pályától illetve a felvonótól hazafelé mondjuk meg kell ereszteni ha át szeretnénk csúszni a
village nevű pályán(snowboarddal elfelejtheted)vagy felmenni a Signal tetejére.

Aki most ment egy hétre annak hóban nem lesz hiánya, mondjuk egy kis időbe bele telik mire rendbe rakják a pályákat.Az utak jól járhatóak voltak fenn a faluban kénytelenek voltunk felrakni a hóláncot.
Már pár éve Franciaországba járunk ,de kezdenek az árak elszaladni , lehet jövőre már nem jövünk

2010-11ben voltunk itt csak akkor nagyon meleg volt a tél sehol nem volt hó.
Tavaly Les2Alps-ba volt hó rendesen (a pályarendszer nem olyan jó mint itt szvsz)
Idén visszajöttünk ide ,de hát kicsit csalódás volt ez így nekünk. (de hát nem tudhatod hogy mikor fog esni a hó és képek alapján milyen a szállás )
Bulikban ,éjszakai életben viszont sokat fejlődött a hely ,felveszi a versenyt Les2Alp-al :) sőt...
madda
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2014.02.07.
Csak azért nem adtam neki a maximumot, mert ide nem tudok úgy jönni, hogy ne legyenek rengetegen a pályán. Osztrákiában a január, főleg a hétköznapok, de távolabb a határtól a hétvégék is nyugisabbak. Itt azért a legjobb pályák annyira televannak eberrel, hogy a speed síelést vagy elfelejted, vagy bevállalod, hogy veszélyeztetsz másokat és önmagad is! Itt sűrűn esik friss hó, csapadékban gazdag környék, ami jó a freeride kedvelőknek, de rossz a sima kezelt pályát kedvelőknek, mert a sok ember a puha friss havat 2 óra alatt, olyan mértékben amortizálja le, ami háború utáni állapotokat idéz elő! (nem viccelek! a nyitás utáni második órában, keresnünk kellett egy rövidebb, kevésbé frekventált szakaszt, ahol élvezte a lányom is a csúszást. A jó hír, hogy akkora a síterep, hogy biztosan mindenki megtalálja a számára megfelelő pályaszakaszt. A bérlet érvényes a közeli és hatalmas Les2Alpes-re is ahová kötelező átmenni!!!!! 2 nap van benne a másik terepen!
cannibale
10 élménybeszámolót írt
10
12 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2013.03.28.
Sziasztok!

Március 16-24 között sikerült teljesen váratlanul-véletlenül kijutnom eme csodálatos síterepre köszönhetően a fórumos útitárs keresőnek.Gyakorlatilag Les 2 Alpes után már nem volt tervbe semmi de egyszer nekem is lehet szerencsém.. és volt is mert forumos kis csapatunk remekül teljesített minden téren! Itt köszönném meg mindjárt az elején Tézének-Zitusnak-Zolinak-Sziszónak,hogy eltölthettem velük egy remek hetet.Köszönöm nektek! :)
Az indulás kicsit izgalmasra sikeredett a Márc.15.-i hóesés miatt ill. a katasztrófa védelem és autópálya kezelő jóvoltából nomeg a márciusi hónak köszönhetően.Káosz az utakon, teljes információ hiány, zűrzavar had ne ragozzam.Gondolom akik megjárták azok sosem feledik.Megköszönném még a gyors tájékoztatást az itt jelen levő admin3 nak is aki próbált nékem az indulás elötti órákan segíteni.
Thx!

Tehát Alpe D'Huez: Maga az út végül teljesen simán zajlott 22:30 as indulásssal Törökbálintról az M7-en gond nélkül elhagytuk az országot a szokásos útvonalon Szlovénia-Olaszo.-Franciao. Jó pár pihenővel és egy Brianconi nagybevásárlással 16:15 környékén meg is érkeztünk szállás helyünkre OZ En Oisans-ba.Kicsit meg voltam ijedve mert útközben nemigen láttunk friss havat csak valami szürkés maradványfoltokat de amint oda értünk ez a rémkép szertefoszlott.Amit az Úr "elvett" tőlem Les2Alpeson azt itt visszakaptam kamatostul és az az út is bőven a jó kategóriába volt! Hét fős apartmanban laktunk öten.Részemről ekkora méretű Francia szálláson még nem laktam.Két normál méretű hálószoba, nagy nappali, két fürdő-zuhanyzó, nagy-szekrények kellő mennyiségű akasztóval,tisztítószerekkel mosogatógéppel,mikróval,TV és Szisziék jóvoltából komplett hangtechnika.. :) számomra is hihetetlen de kényelmes ágyak,tisztaság WC papír...stb.Első emelt lévén remekül meg lehetett oldani a ki és bepakolást ami azért volt fontos mert én még életembe nem láttam ennyi kaját,piát,csokit,ropogtatni valót,konzervet,zacskóslevest stb.Szerintem kb. 10-12főt tudtunk volna két hétig ellátni ergo nem szenvedtünk hiányt semmiben,erősen túl kalibráltuk a fogyasztást de soha nagyaobb bajunk ne legyen.Csak annyit mondok három üveg nutella fogyott a 700g-os ból :D viszont jól jött a palacsintákhoz!
A szálláshoz járt még mint mindig külön sítároló de mi az erkélyben hittünk elvégre reggel csak ki kellett dobálni a léceket,boardokat a friss hóba. Parkoló,boltok,pékség,trafic,Sherpa,cukrászda,Pub,két kabinosfelvonó/Alpette és Poutran I./ minden 100 méteren belül! Igen, szerintem is hihetetlenül hangzik de mégis igaz.Egy-egy hangosabb órát leszámítva esténkét nyugis volt minden, szóval nem az-az egyetemista bulihely szerencsére, bár aki akar az bulizhat is éppen, én nagyon élveztem az esti DVD-pattogatott kukorica partikat és az igen jó hangultban telt közös vacsorákat is melyeket némi italozás sör-pálinka-jager kombó előzött meg! ;)
Vasárnap reggel napsütésre ébredtünk, a pályák nem voltak rossz állapotban de azért délután fohászkodtam egyett az égiekhez, hogy legalább egy húsz centi essen mely felfrissítené a pályákat és a fényképeken is jól mutatna...Kicsit erősre sikeredhetet az ima mert délután elkezdett szakadni és Hétfő estig abba se hagyta, kb. 60cm esett a völgyben,a tetejét 2800-tól felfele pedig teljesen lezárták ami annyira nem izgatott mert mindenhol elképesztő mennyiségű hó és gyönyörű panoráma volt. Szerencsére kellően széles a terep így a nem kevés ember eloszlik a pályákon kivéve az Alpe d'Huezi rész felett mert ott azért láttam csordákat.Ezt a részt gyakorlatilag max.du kettőre teljesen szétsielik a tanulók,próbálkozók.
Kedden ragyogó napsütés egész nap csúszás zárásig. Ezen a terepen is azt veszem észre,hogy az emberek gyakorlatilag nulla tudással felvértezve próbálkoznak a tudás szintjüktől fényévekre levő pályákkal kortól nemtől függetlenül.Én ennek tudom be,hogy kora délutánra gyakorlatilag offolják a pályákat és ezt nem lehet kivédeni. :( Ez van,tömegsport és talán a Francia olcsó terepek sajátossága.Szerdán sajnos délbe le kellett jönni mert az orromig se láttam és délután elkezdett esni a hó újabb 30cm.Nem baj legalább rápihentünk a hátralevő két napra és érdemes volt mert az égiek ismét meghalgattak.Csütörtök-Péntek remek napsütéses idő.Napközbe már olvadós de legalább kellemesen lebarnultunk,van aki kicsit jobban mint tervezte... :D Én szóltam,hogy süt a nap!
Nem elemezném ki egyenként a pályákat részletesen mert ez szubjektív dolog és nem akarok megint sokat írni...Az egyik kedvencem azért La Fare nevű fekete pálya volt Vujany és OZ között.Egy hátránya,hogy az aljából induló állós hármas kabinos maga az örökké valóság,sírtam mire kiszálhattam belőle,de tényleg. Ez a szekció volt a legkevésbé használva így OZ.és Vujany között még késő délután is találni ratrak nyomot, mi ezt a részt preferáltuk.A sarenne nevű fekete pálya "végig" azért erős túlzás és van még pár ilyen színhiba a terepen de az tény,hogy itt a zöldek még boardal is becsúszhatók.
Nekem maga a rendszer kicsivel jobban tetszik mint Les2Alpes mivel nincsenek olyan kinlódós "zöld" szakaszok 1-1 helyen kell max. lecsatolni és ami hátrány,hogy itt gyakran le van zárva a 2800 feletti szakasz.Mi három napot kaptunk a fenti részből azt azért meghúztuk.A kettőből tudnék egy hibátlan helyet csinálni pl.Les2Huez :D A felvonó rendszer talán itt a legkorszerűbb Fro. viszonylatban de eszébe se jusson senkinek párhuzamot vonni egy komolyabb osztrák tereppel.Nekünk szerencsénk volt az időjárás miatt de egy két "panorámaliften" belémfagyna a csoki ha zord idő esetén.
A hütték két kivétellel elképesztően nyomorult helyeken vannak és irreálisan drágák mint az minden Francia terepen szokás.Itt egy két helyen éreztem,hogy sokkal többen lennének a hüttékben ha kicsit olcsóbb lenne.Van olyan hely azonban ahol a kávé mellé egy literes vizet adnak grátisz!Mondjuk ezen a helyen ki is van írva, hogy ne itt edd meg a hazai szendvicskédet "No Picnic" táblával! Ez a hely volt szerintünk a legjobb.Finom volt a hamburgerük és a sültkrumpli is tisztességes adag. Fanatikus vendéglátósunk jóvoltából azonban sok eurós pezsgőt is szürcsöltünk egy csodálatos panorámával megspékelt gyönyörű pénteki napsütésben.Mert mint tudjuk Franciaországban-Franciapezsgőt Hegyen inni , jóóó :)Ezzel a momentummal búcsúztattuk a hetet és úgy érzem méltó befejezése volt eme élményáradatnak amit itt kaptunk! Köszönöm,hogy megismerhettelek titeket jó volt veletek.
A következő szezonba találkozunk!

Pacsi!
DSC-1542.JPG
DSC-1332.JPG
DSC-1360.JPG
DSC-1244.JPG
DSC-1283.JPG
The Team!
DSC-1457.JPG
DSC-1338.JPG
DSC-1329.JPG
DSC-1390.JPG
DSC-1438.JPG
DSC-1492.JPG
DSC-1231.JPG
DSC-1232.JPG
DSC-1371.JPG
Lö Bagette-Lö Tej
DSC-1330.JPG
kacsaj
6 élménybeszámolót írt
6
14 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2013.01.20.
Január 13-18-a között voltunk Alpe d'Huezben. Félve mentem a korábbi hozzászólások, és egy előző francia utam miatt. De kellemesen csalódtam!
A pályarendszerről, a pályakezelésről semmi rosszat sem tudok mondani. És ami a legfontosabb, a várt tömegnyomor is elmaradt!!! Igaz, végig jó időnk volt. Az első két nap verőfényes napsütés, -5-10 fokkal, a pályák még délutánra is tökéletesek maradtak!
A harmadik napon volt egy kis hóesés,köddel, akkor a fenti pályákon elég rosszak voltak a látási viszonyok, de a lenti Vaujany-nál lévő La Fare fekete pálya tökéletes volt. De a következő napokon hidegebbre fordult a hőmérséklet, akkor viszont eléggé jeges volt ez a különben nagyon klassz kis pálya.
Alpe d'Huez központi részén inkább kezdőknek való kellemes lejtésű, kényelmes zöld pályák vannak, ha valaki magasabbra szeretne menni, általában a Troncon nevű felvonónál szokott lenni egy kis sor, máshol szinte sehol nem kellett várni.
A 3330-as Pic Blanc csúcsot erős szél esetén lezárják, bár 11 órára mindig elindították. A fenti fekete Sarenne pálya nagyon szép, bár szertintem erős túlzás a fekete színe. Még szélviharban is kellemes, védett helyen van. Kb. az egy harmada "meredek", a többi még zöldnek is lankás.
Éjjel minden pályát lekezeltek, az, hogy milyen volt délutánra a minősége csak az időjárástól függött. Egyik nap sem volt tömegnyomor. 2 nap volt, amikor extrém hideg volt, -15-25 fok,akkor délutánra bejegesedtek. A 2700-2800-ról induló piros pályák délutánra kibuckásodtak.
Nekem Auris tetszett a legjobban, itt sokszor még embert se nagyon lehetett látni a pályákon, délután is találtunk ratrakos részt. Bár a felvonókkal vigyázni kell, beszálltunk az Auris Express nevű felvonóba anélkül, hogy megnéztük volna a térképet, szépen elindult felfelé, de aztán amikor felértünk a hegytetőre, akkor vettük észre, hogy ez lefelé visz... Kicsit hülyén van megcsinálva, legalább ki lehetne szállni a hegytetőn!
Összességében egy nagyon jó kis pályarendszer kezdőknek, haladóknak egyaránt, főleg így, hogy nem főszezonban voltunk, nem voltak sokan.
vasssy
53 élménybeszámolót írt
53
17 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2012.04.25.
Valami csoda folytán az időjárás meggondolta magát és megkegyelmezett nekünk, szikrázó napsütést varázsolt utazásunk utolsó sínapjára (2012.04.17) Alpe d'Huezbe.
2 Alpes 1800 és a Pic Blanc közötti távolság légvonalban mindössze 11km, de ennek legyőzésére a jelenleg rendelkezésre álló közlekedési eszközöket igénybe véve kb 1 óra buszozás és még legalább 20percnyi felvonózás szükséges.
Éjjel fagyott, így az alsó régiókban is kifagyott pályák vártak minket, bár ezzel nem sokat foglalkoztunk, irány a csúcs. Fent gyönyörű panoráma és kitűnő hóviszonyok fogadtak minket. A Sarenne alsó szakasza sajnos le volt zárva, szóval csúsztunk néhányat fent, de nem akartunk itt leragadni, nagy ez a terep. A lábaim a nap elején kicsit fáradtan viselkedtek, szóval pnnyadtságomban nem akartam bevállalni a Tunnel buckáit, ezt utólag kicsit bánom... A többi fekete - és a pirosak is - viszont kitűnő állapotban volt, sehol egy bucka. 2000m felett nem is olvadt, csak talán délután egy picit, de a pályák jó állapotban maradtak. A Clocher de Macle és a Dome des Petites Rousses pályáit jártuk be alaposabban és az tetszett, hogy nem isgazán voltak a pályákat összekötő szakaszok, szekérutak, hanem csak sípályák. Bármerre ment az ember lehetett menni rendesen, esetleg a pályák végén találni "megengedős" szakaszokat (a Les Rousses végén azért elég jól meg kell engedni, de még ezt is élveztem. Sütött a nap!!! :-) ).
Az alacsonyabb részeket nem jártuk be, pedig a Signal és a Signal de l'Homme széles piros pályái csábítóak voltak ürességükkel - gondolom szezonban ezek a legzsúfoltabbak, de most valószínűleg kásásak lehettek délutánra - de sajnos 3-kor indulnunk kellett vissza Les 2 Alpesra apartmanokat nézni... Lent a tanulórészek pályái már latyakosak voltak, de a kicsik rótták a köröket lelkesen. Hogy ne kelljen a buszig felfelé gyalogolnunk 50m-t, mentünk egyet az egyik tányérossal. Közvetlenül a nyomvonal mellett -majdnem belelógott - volt egy csatornafedél!!! :-) Már leolvadt róla a hó...
Bepakoltunk a buszba és visszafelé vettük az irányt. Ha az utazás nem is, a szezon ezzel legtöbbünk számára végetért. De legalább egy szép nappal tette ezt, ráadásul senki nem mondta, hogy szezonon kívül nem lehet síelni... ;-)
A buszról még láttuk, hogy a Huezbe (1500m) levivő pályán is le lehet még csúszni, igaz a lift előtt 30m-el elfogyott a hó, de home runnak megfelel.
A terep nálam abszolút 5*. Annyi, hogy a pályák lehetnének néhol szélesebbek egy picit. Tömegben néha necces lehet.
Tobi
18 élménybeszámolót írt
18
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2012.03.26.
2012. március 13-án voltam egy napot a terepen, Les 2 Alpesből átjőve. Kövezzenek meg, de én még életemben nem láttam ennyi embert egy helyen. A felvonók újak, modernek, gyorsak (talán a legjobb felvonórendszer, amivel eddigi francia útjaim során találkoztam), de ez hozza azt, hogy a nagy kapacitás miatt rengeteg ember van a pályákon. Szó szerint kerülgetni kellett mindenkit, ez zavaró.

A táj csodálatos, eszményiek a kilátások, modern a felvonórendszer, nem egekbe emelkedettek az árak, de ennyi jót tudok mondani. A fenti részek egyértelműen kövesek, buckásak, a Sarenne csalódás volt, hihetetlenül buckás volt, olyan tömegű emberrel, hogy valami borzalmas. Itt jegyezném meg, hogy a Sarenne neve miatt rengeteg olyan ember síelt rajta, akinek keresnivalója nem lenne ott, egymás hegyén-hátán feküdt a sok kezdő, hóekéző síelő. Hátrány, hogy kb. 2300 méter alatt van a pályák 60-70%-a, így meleg esetén, amit mi is kifogtunk, irtózatosan olvadt. Az összes, hangsúlyozom az összes pálya erősen buckásodott és szét volt síelve már délre.

Hallottam magyar síoktatóktól, hogy mindig ennyi ember van, Huezen levették pár éve a síbérlet árát, azóta ez a tömeg. A pályák vonalvezetése amúgy jó, a falu is szép, de nem voltam hanyattesve tőle, főképp a rossz pályaállapotok és a rengeteg ember miatt. Képeket majd tolok.
Alpe
Alpe
Alpe
Alpe
Quarius
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2012.02.13.
Mi is eltöltöttünk egy hetet itt Alpe D'Huezben. 1840en a központban volt a szállásunk. Egy régebbi de rendkívűl tág apüartmannt kaptunk. Kicsit hidegebb volt, mint szokott lenni, de elviselhető volt. A ház előtt közvetlenül pálya ment, felvonó kétszáz méterre odalehetett csúszni.
A rendszer tényleg hatalmas, de rengeteg az ember is. De a felvonók is nagy kapacitásúak. A legnagyobb sor a Marmottes 1-en volt. Ami az egyetlen buborékos felvonó az egész rendszerben. Nem is mentünk vele gyakran. Ezen kívül még a központi nagy kabinos ami 1800-ról 2700-ra visz ott volt sok ember, de ott egy kabinba huszan könnyen beférnek így visztonylag gyorsan pörgött a nagy sor is. Ezen kívűl a Vaujany-ról induló nagy felvonónál kellett még várni, de ott sem a sorral volt a baj, inkább azzal, hogy ritkán indult. 160 fős a kabin és ha nem telt meg akár 10 percet is vártak, hogy minnél többen legyenek benne, de elindul anélkül is h megtelne (vki írta lejjebb h nem).
Bár a felvonóknál nem volt sor a pályákon ennek ellenére gyakran lehetett nagy tömegbe belefutni. Sokszor kifejezetten zavaró volt kerülgetni az embereket. A Signal hegyről az utolsó napokra a szél minden havat lefújt így tiszta jégen kellett hazamenni esténként. Az viszont jó volt, h még 5 órakor is vitte fel oda az embereket.
Pályák közül az OZ-s részt nagyon kedveltük, a jobb oldala nagyon jó, de délutánra árnyékos lesz, így általában reggel arra kezdtünk. Vaujany felé a le fare fekete pálya is nagfyon élvezetes volt, de sajnos az oda jutás nehézkes, erősebb szélben a kék a pályán tök esélytelen elcsúszni a fekete kezdetéig és a visszajutás is nagyon rossz, két felvonó is kell hozzá. Ráadásul egyiks se gyors így akár fél óra is lehet, annyit azért nem ér meg. 3330 méterről induló fekete tényleg élvezetes, jól is lehet rajta haladni, de a végén levő több kilométernyi lankás, időnként emelkedő pályán szintén ki kell csatolni.
A jobb oldalon lévő Aurisi pályák viszont nem rosszak, lehet rajtuk csapatni, de szél esetén a fák hiánya miatt erről is pillanatok alatt minden havat lefúj a szél és marad a jég, plusz, csak ülőkés felvonó van buborék nélkül nagyon hideg tud lenni.
A Marnottes 2-től 2800-ról lefelé levő pályák a balcon vége emelkedik több százméter séta. A többi nem rossz és egész lendületes, de sajnos nagyon gyorsan véget ér.

Még a Snow parkot tudnám kiemelni, ahol mindenki megtalálhatja a számára megfelelő ugratókat és korlátokat.
Azt tényleg jól összehozták.

Egy hét után itthonról visszanézve aztmondanám, hogy bár lenyügözőek a méretek, magasságok, pályák száma, de vhogy mégsem olyan jó amilyennek az ember várná. A sok egyenes szakasz rabolja az időt és elront amúgy jó pályákat. A felvonók bár gyorsak, de a kabinosokban nincs normális ülés csak egy vékony műanyag pad ami mindig hideg még síruhán át is. A pályák sokszor jegesek nincsenek megfelelően kezelve.
Nagyjából ennyit tudnék mondani, jövőre valszeg máshova megfyünk.
Peverell
10 élménybeszámolót írt
10
12 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2012.02.12.
Alpe d'Huez 2012 Február

Február 3-án indultunk a Skilines szervezésében. Szokásos hosszúkás buszos út, 20 és fél óra alatt meg is érkeztünk. Azt hagy jegyezzem meg, hogy ennyire kényelmetlen buszon még életemben nem utaztam (Volvo), pedig nem az első buszos utazásom volt.

Szállás a Couleurs Soleil 5 fős apartmanjában Ozban. Franciásan szűk, kicsi, de aránylag minden fontosabb eszközzel felszerelt, így a 7 éjszakára pont megfelel.
A check listát érdemes végignézni minden esetben és rászánni azt a fél órát az ellenőrzésre, mert egyre jobban figyelnek az aprób hiányosságokra, takarítási dolgokra is. (persze pénzt még eddig mindig visszakaptuk, főleg, hogy lassan többet takarítok ott mint itthon...)
Amúgy van ingyen tv "szuper" kis francia adókkal, melyek között találtunk is egy zenecsatornát ami jó szolgálatot tett az esti órákban főzés, étkezés, vagy csak úgy pihenés közben.
A szállás körül két helyen is lehet kapni friss pékárut (bagett 0,90 Euro, croissan 0,85 Euro, sütik 2,2 Euro, stb.), plusz vannak kölcsönzők, éttermek és egy Sherpa bolt is, ahol mindent lehet kapni amit egy kis itthoni közértben.
Oz csendes kis üdülőfalu, így aki pörgésre vágyik az max a "Jeti"-re támaszkodhat ilyen téren. Van viszont wifi amihez a szállás recepcióján lehet hozzáférést kapni, ha valaki nem bírja ki ezt a pár napot net nélkül.

Az idővel szerencsénk volt, mivel napos tiszta időnk volt itt-ott egy kis köddel (felhővel), de ezek ahogy jöttek úgy mentek is. Egy kis friss hó elkelt volna mert eléggé kemények, több helyen jegesek voltak a pályák napközben is.

A pályák:
Kezdeném azzal, hogy a csendes Oz-i szállás számomra legnagyobb előnye, hogy két-három percnél tovább egyszer sem kellett várnom a felvonókra. Szinte csak a L'alpette felvonót használtam, mert a várakozás itt másodpercben sem volt mérhető és errefelé indulva sokkal kevesebb alaklommal ütköztünk tömegbe, mint Alpe d'Huez felé.

Montfrais:
Eldugott kis rész a terep térkép felőli bal oldalán, kicsi rövidebb pályákkal, kevés síelővel, családiasabb rész. Edelweiss pálya ottjártamkor tükörjég volt, így hamar rájöttem miért is vagyok egyedül...

Vaujany:
L'alpette felvonótól indulva chalets - les travers - vaujaniate pályák élvezhetően hosszúak és szép a táj is. Kissé rontja az összképet, hogy a szakasz végén oda kell "lépni", hogy ne kelljen botozni vagy rollerezni, valamint az is, hogy visszafele kettőt is kell felvonózni 2050-ig és a Vaujany-Alpette felvonó nem épp a járatsűrűségről híres. Gyorsan meg is jegyzem, hogy a 160 fős Alpette felvonók csak akkor indulnak ha tele vannak, így megesett, hogy 7-8 perces álldogállás nézelődés is megelőzte az indulást.

Oz fölött:
2800-ról két lehetőség az indulásra a le dome, vagy le belvedere. A le dome közepén a kanyarban szó szerint emelkedik a pálya így bot vagy roller... a le belvedere első 100 métere teljesen sík, sétálós-botozós. Itt gyorsan megjegyezném, hogy életemben nem láttam még olyan jelenséget mint a le belvedere pálya felső harmadában. Szeles időben egy pillanat alatt valami hiperhurrikán söpört át rajtunk. Én felborultam a többiek térdeltek-fenékre ültek, egy kb. 10 fős francia társaság egymás hegyére-hátára borult. 20 másodpercig tartott, így esélyem sem volt előkapni a kamerát, de utána jót nevettünk a franciákon akik nem bírták szétszedni az összegabalyodott síléceiket.
A les rousses pálya nagyon tetszetős száguldozós szakasz, leszámítva a L'alpette felvonó előtti lapályt, ahol nagy sebességgel ugyan át lehet csúszni, de állandó a sétáló-botozó forgalom.
A 2700-ról induló chamois-poutran piros összeköttetés is nagyon szuper szakasz, itt viszont a poutran alsó szakaszán van állandó jegesedés, amire nem árt figyelni, mert nagyokat lehet esni egy-egy váratlan jégfolton.
A másik oldalon az alpette-chevreulis piros-kék "hazacsúszó" pályák voltak a kedvencek.

Alpe d'Huez:
Próbáltam nem sokat időzni itt, mert a sorbanállás ezen a központi részen sajnos nem ritka. Megesett 10-12 perces araszolgatás is a Marmottes, Troncon felvonónál. Ettől függetlenül a "teknő" közepe tele van nagy széles zöld pályákkal, teljes mértékben gyakorlós, bemelegítős rész.
Signal szakaszról jó minőségű kék és piros pályák futnak le, bár szerintem nincs különbség a pályák nehézsége között.
Annál inkább a "Mormota" felvonóktól indulók között.
A Combe charbonniére jelzésű fekete pályával kezdők ne nagyon próbálkozzanak. Első szakaszán pálya nélkül a Clocher de Macle hegyoldalon kell a síléc nyomban csúszni, hajtani jó 150-200 métert, majd kiérve a pályára a gyönyörű kilátás melett, a tunnelt megszégyenítő jeges-buckás szakasz kezdődik a chalvet felvonó környékéig. Innen a campanules piros pálya viszont teljesen üres, széles jól kezelt, élvezetes rész, mondhatni ajándék annak aki idáig "leér" :)
Említésre méltó még a mormota kettőről induló promontoire-olimpique piros rész is, ami a rendszer egyik legjobb piros szakasza, ráadásul az olimpique résztől szinte állandóan üres.

Pic Blanc:
A tunnelt sokan emlegetik akik megforulnak Alpe d'huez-ben. Én nem tudok semmi különlegeset írni. Az első 30 méteres buckás meredek részt magunk mögött hagyva a pálya bal oldalán szuper kis szűzhavas terület van, ahol nagyon jól meg lehet ereszteni a "lovakat". Ezután a Lac Blanc felvonó felé haladva jön egy kis emelkedős sétálós rész, majd újabb buckapálya és a már említett felvonó. Szerintem nem olyan "halálos" mint ahogy sokan írják, inkább csak azért tűnhet "legendásnak" mert sokan rámennek megfelelő sí-snowboard tudás nélkül csak azért, hogy onnan is legyen fényképük, vagy netán kéz-lábtörésük...

A 3060-ról induló kék pályákon nincs semmi különös kivéve a szép kilátást, valamint azt, hogy a közöttük futó piros hermine pálya 6 napig ratrakolatlan-kezeletlen volt.

A Sarenne feketeségéről nem akarok vitatkozni, éjjel biztos elég sötét, és a páyla felső szakasza mind kilátásban, mind élményben kitűnő, de abból a 16 km-ből 6-ot simán lehúzhatunk, sőt az Auris alatti részt még zöldnek sem nevezném, inkább csak sífutó pályának. Itt még gyorsan megjegyezném, hogy a 3330-ról induló részek nagyon kövesek, sziklásak ezért akár pályán is könnyen össze lehet szedni egy-két mélyebb sérülést a sí, board talpán.

Az Auris-i részre nem jutottam át, mert az arra szánt napon épp le volt zárva az "átvonó" a szél miatt, a másik arra szánt napon pedig inkább Les 2 Alpes-t választottam... azt hiszem ez érthető :)

Összegezve Alpe d'Huez egy nagyon szép környezetben fekvő jó adottságokkal rendelkező pályarendszer, élvezetes és kevésbé élvezetes (botozós, lépkedős) szakaszokkal. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni, ha van sok hó, csalódást biztos nem fog okozni.
Naplemente-2100.jpg
Oz-en-Oisans-2.jpg
Oz-en-Oisans-1.jpg
Couleurs-Soleil.jpg
Alpette-Rousses.jpg
Le-Belvedere.jpg
Alpe-dHuez-2100.jpg
Alpe-dHuez-1850.jpg
Lievre-Blanc.jpg
Chamois.jpg
Poutran-1.jpg
Poutran-2.jpg
LOlmet.jpg
Sarenne.jpg
Sarenne---Le-Gua.jpg
Herpie.jpg
3060-m.jpg
Tunnel.jpg
Alpe-dHuez-Naplemente.jpg
La-fare.jpg
Alpe-dHuez-1860.jpg
Plat-des-Marmottes.jpg
Oz-en-Oisans-hajnal.jpg
iszeki
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2012.02.01.
Leíránám én is a véleményemet Huez-ről.

A szállásunkat Oz-ban volt szerencsénk lefoglalni. Elsősorban síelni mentünk, nem pedig bulizni, így jó ötletnek tűnt. Később erről igencsak megváltozott a véleményünk. A szállással amúgy semmi probléma nem volt, a "szokásos" Couleurs Soleil apartmanházban kaptunk egy négy személyes apartmant. Érdekes, hogy studiót kértünk (és fizettünk), mégis egy igencsak tágas 4 ágyas apartmant kaptunk +1 kihúzható ággyal. Némi penészfoltot eltekintve tényleg minden rendben volt, az edények sem voltak teljesen használhatatlanok, a konyha amúgy is jól felszerelt volt (mosógatógép, kések, reszelők, poharak stb). Az apartmantól pár méteren belül minden beszerezhető, szemben két pékség, borok & sajtok és kb 30 méterre volt egy Sherpa (helyi ABC, aránylag normális minőség, és egyáltalán nem kiugróan drága) is. Emellett van még jópár étterem, és egy wellness "központ" is, ami viszont érthetetlen módon csak fél 6-ig van nyitva.

És akkor a pályarendszerről egy erőssen szubjektív vélemény: valahogy a 6 síeléssel ott töltött nap alatt nem igazán tudtam megkedvelni a pályákat. Nyilván ez sok mindentől függ, de nekem egyszerűen hiányérzetem volt: a hangulat valahogy hiányzott végig. A pályarendszer adatait elnézve sokkal több, és sokkal nehezebb pályákra számítottam. Kezdjük a csúcsról, hisz innen vezet le az egyik legjobb pálya: Glacier. Ennek az első fele tényleg élményszámban megy, jó környezet, kellő meredekség, nekem a szélességgel sem volt baj (inkább szűk, mint széles, de igazából bőven elég). A probléma akkor kezdődik, amikor körülbelül a feléhez érsz, innentől fogva gyakorlatilag zöld pálya. Ez így van az összes '"hátsó" fekete pályával. Értem én, hogy menet közben nem lehet csak úgy zöld pályát csinálni a feketéből, de azért ezt a leghosszabb fekete pályának hívni több, mint marketingfogás... A többi pálya is hasonló,csak valamelyik buckás, míg a többi relatív nem buckás.

Sajnos a Tunel az olvadó hó miatt le volt zárva, emiatt arra nem is volt esélyem kipróbálni a pályát. Viszont amerre voltam, és abszolút pozitív véleménnyel vagyok, az Auris. Leginkább a Signal de L'Homme csúcsról induló piros/fekete/kék páyák az érdekesek. A piros pályán hihetetlen jól el lehet engedni, kicsit buckás volt, de még pont az a kezelhető, alig voltak emberek, és jól belátható végig. Ráadásul talán a legszélesebb pálya az egész komplexumban. A Signalról megy még egy kék pálya, ami a régebbi térképeken nincs jelölve. Ez egész hangulatos, olyan panoráma pálya szerű, kezdőknek is ideális. A Col De Cluy fekete pálya pedig az egyik nagy kedvenc volt: gyakorlatilag egy lejtőből áll, és az oda vezető utból. A lejtő egy elég hosszú szakasz, a jobb féle buckákkal telerakva :) A probléma csak ezzel az, hogy egy idő után itt is zöld pályán kell visszacsúszni (amúgy ugyan azon a zöldön, mintha "fentről" jönnénk) a felvonókhoz. Auris központi részét kipróbáltam, de az a lassú felvonók miatt szerintem haladó síelők számára használhatatlan (tipikus 10 perc fel, fél perc le).

Mivel a Tunel zátva volt, így huezbe "csak" 2800-ról csúsztam. Itt megemlíteném a La Balme nevű pályát, ami ugyan tiszta jég/hókása volt ottlétem alatt, de nagyon jó vonalvezetésű, és a kutya se jár arra. Ha jók a kondíciók mindenképpen érdemes kipróbálni. Igazából Huezből több pályát nem is tudnék feleleveníteni, olyan semmilyen az összes, ráadásul az egész védett rész, tele kezdőkkel és gyerekekkel. Sok élvezeti értéke ott nem volt csúszni, csak hát ugye nehéz elkerülni.. A 2300-as csúcszról Oz felé vezető út volt még valamennyire emlékezetes, ezen vannak jó részek, de általában tömeg van, és nap végére igencsak elfárad a pálya. Huez alján pedig sikerült annyira szétszórni a felvonókat, hogy eleinte komoly logisztika kellett hozzá, hogy hogyan tudunk átmenni a másik oldalra (általában kis felvonó fel, majd lecsúszás)...

A Rousses csúcsról induló piros pályáktól nagyon sokat vártam, de igazából ezek is elég semmilyenek voltak. Sehol nem éreztem a "pirosságot", inkább egy átlagos kék pályák. Ez szerintem az egész pályarendszerről elmondható, mintha az összes pályát egy fokozattal sötétebbre színezték volna a térképen. Oz völgybe vezető pályák igazából használhatatlanok voltak a jegesség miatt, csak hazafelé mentünk arra. Amúgy - megfelelő kondíciók esetén - ezek nem lehetnek rosszak, nem túl szélesek, de van egy hangulatuk (egyike volt azon részeknek, ahol szivesen megáll az ember nézelődni).

A másik nagy kedven viszont egyértelműen Vaujany volt, főleg a La Fare. Ez egy igazi kanyargós pálya a fák között, nagyon hangulatos, igazi felüdülés volt a többi kopárabb pálya mellett. Arrafelé található még az Edelweiss, ami mellett egy nagyobb terület található, ami igencsak közkedvelt a freeride kedvelői körében. Vaujanyból remekül vissza jutni 2800-ra a nagy kabinos lifttel (ami viszont nem jár túl sűrűn). Sajnos ez a Vaujaniate kék pályáról nem mondható el, ugyan ez is hangulatos, de ha vissza szeretnénk jutni egy központibb részre, akkor lefelé kell felvonózni a nagy lifthez, ráadásul az alja "épphogy elcsúszok a felvonóig valahogy" típusú.

Összefoglalva, amit érdemes kipróbálni: 3200-ről Glacier, majd Aurisi felvonó és Signal csúcs. A másik véglet pedig vaujany 2800-ról (oda visz a lift, de 2700-ről sem feltétlen kisebb élmény). Emlékezetes marad még a Huez - Auris összekötő felvonó, a völgyben lefelé gyönyörű kiáltás nyílik a völgyre. Annyi biztos, hogy jövőre nem mennék vissza, ami nagy szó, mert eddig sosem mondtam ilyet egyetlen pályáról.

Egy kis kiegészítés továbbá Oz-ról: sajnos volt egy sérülésünk, amivel el kellett látogatni a helyi ügyeletre is. Legnagyobb meglepetésemre azonban a faluban nem volt orvos, a hegyimentők a szerpentin alján lévő településre irányítottak. Lefelé ez még nem is volt probléma, mert akkor még járt a helyi busz, de visszafelé már csak taxival tudtunk visszajönni. Azért szerintem egy síközpontban illene lenni egy ügyeletes orvosnak, hogy legalább a kisebb sérüléseket (varrást, kötözést) el tudja látni. "Természetesen" az orvost fizetni kellett helyben, hiába a biztosítás, ráadásul a francia szokás az, hogy a gyógszertárban megveszed az orvosnak az elhasznált eszközöket is. Tanulság: mindig vigyél plusz pénzt, vagy bankkártyát.
Soma
21 élménybeszámolót írt
21
17 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2011.03.20.
Megjöttünk d'Huez-ből. Először is elnézést kérek a hely rajongóitól, de én CSALÓDTAM. NAGYOT. Ebben nyilván közrejátszott az időjárási és hó helyzet is, de ettől függetlenül is.
Már az utazás is elég kalandosra sikeredett. A Briancon utáni hágón óriási hóátfuvás és jegesedés miatt, autók tucatjai csúsztak egymásba, illetve az árokba, így ezt a 4 km-es szakaszt sikerült három és fél óra alatt megtennünk. Az utánunk induló társaink már fel sem jutottak, őket egy 300 km-es kerülőútra terelték, sikerült is éjjel egy órára megérkezniük.
Oz en Oisans-ban laktunk, a szállásunk még a francia viszonyokhoz képest is elég tré, fent az ötödiken egy szűk lépcsőn felvinni a csomagokat nem egy leányálom, az egész épületben egyetlen lift, be és kiköltözésnél folyamatos várakozás.
A szállás a liftektől kb. 150-200 méter, visszafelé emelkedőn, de kibírható. Délután, amikor az ember megy vissza a szállásra, a felvonó állomás tövében bokáig gázol az olvadt hóban, legalább egy trepnit letehetnének, hogy ne legyen csurom víz a gatyád. De még ezzel sem volt semmi különös bajom, végül is síelni mentünk.
De most jön a fekete leves. A pályák. Ugyanis ezekben is óriásit csalódtam. Első nap, vasárnap. Kilenckor már a Poutrain-on vagyunk, de mire leérünk a Troncon aljába, már kilométeres sor, így ezt most kihagyjuk. Nem baj, felpattanunk a Jeux korongosra, át a hatüléses Marmottesre. Itt is óriási sor, de viszonylag gyorsan megy, és két átszállással fent is vagyunk 3060 m-en. Itt síelünk a Herpie és Hermine pályákon, a hó olyan mint a porcukor, csodálatos. Egyetlen "pici" gond. Az egyetlen négyüléses felvonóra 25-30 percet kell várni. Nem baj, betudjuk a vasárnapnak, majd holnap. Induljunk lefelé. Mivel minden lefelé vezető pálya "Ferme", azaz lezárva, vissza a duplakabinossal 2800-ra, onnan sível tovább. Na melyik utat válasszuk? Itt ez a jó kis fekete a "balcons". Na szóval a dolog tömören annyi, mintha lejjebb hozták volna a Tunelt. Derékig érő buckák, az emberek esnek-kelnek, szegény asszony nem erre számított, de becsületére legyen mondva, lejött. Gondoltuk, ha ezen túl vagyunk, már semmi bajunk nem lehet. Tévedtünk. És itt jön d'Huez legnagyobb hibája. A legtöbb lefelé vezető pálya, mindegy, hogy kék, piros, fekete, nagyon keskeny, sok helyen csak 6-8 méter széles, ezért állandóan tömött és buckásodik. Csak arra tudsz figyelni, hogy ne ütközz, vagy ne üss el valakit. Szóval mire leérsz 2100-ra, már hulla vagy és még nem síeltél. Ha igazán jó pályát keresünk, akkor menjünk fel a Signal felvonóval és a piros "Souvarine" pályát ajánlom. Széles, kevesen használják, nincs sor a felvonónál, kellemes a lejtése. A délután hazafelé menő "Poutran" pálya szokásos latyakos, buckás, tömeges, szóval élvezhetetlen.
Másnap inkább az "Alpette"-el megyünk fel, de a nagy szél miatt az "Alpette-Rousses" már nem ment, így vissza a Poutrain-re, az eleje egész jó, a vége a szokásos buckahegy.
Szerdán végre feljutunk ezen az oldalon is, de a LeDöme-ről rátévedtünk a "Dolomits" pályára. Szuper, itt is derékig érő bucka de megspékelve egy kis glatt jéggel, ideális párosítás. Ja, és még hab a tortán, hogy mire leértünk, addigra besz@rt a felvonó, így sikerült itt is várnunk vagy fél órát mire megcsinálták.
Nyilván vannak még jó pályák, de összehasonlítva Les 2 Alpes-al, hát ez utóbbi klasszisokkal jobb. (legalábbis nekem)
Sajnos a többi nap is hasonló volt, ami a tömeget és a pályákat illeti, fent a csúcson 80-90 km/h-ás szél, minden lezárva. Szerdán éjszaka leesett 30-40 cm friss porhó, de csütörtökön tejföl köd volt, így másfél óra botorkálás után vissza a szállásra. Az utolsó nap némileg kárpótolt mindenért, mert vakító napsütésben rengeteg helyen lehetett szűzhavazni, bár délutánra már eléggé elolvadt minden friss hó. Szerintem, akik ezen a héten mennek, azoknak már nem sok helyen lehet majd síelni.
DSCN2206.JPG
DSCN2185.JPG
DSCN2159.JPG
Xero
12 élménybeszámolót írt
12
14 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2010.02.07.
Na hazatértünk!

Ismét nagyon jól éreztük magunkat. Megpróbálom azért összefoglalni néhány sorban a tapasztalatokat.

Pénteken este indultunk az Elte parkolóból. Elég nagy volt a tumultus de könnyedén megtaláltuk a buszt az előzetes tájékoztatás alapján. A Skilines utazási iroda égisze alatt mentünk. (Ez később fontos lesz a pozitív/negatív vélemény miatt).

Az indulás nagyjából pontos volt, a busz megfelelő az út kellően gyors, és az igényeknek megfelelően álltunk meg.

Az oda érkezés előtt kiderült, hogy a franciák valamit elszúrtak és az előzetesen beharangozott Pierre Vacances - Les Bergers helyett a Pierre Vacances - L'Ours Blanc -ban leszünk. Azt állították, hogy több csillagos a hely, bár mint utóbb kiderült ez fordítva volt. Megérkezéskor nem sajnáltuk a dolgot, mert így a belvárosban lehettünk a perem helyett.

A szállásunk a "negyedik" emeleten volt. Azért írtam idézőjelet, mert az 1-2. szint parkoló a 3. pedig sítároló. Az apartman kellemes, kultúrált franciásain szűk. Átvételkor fóliázott ágynemű, törölköző, és takarított "leragasztott" mellékhelységek vártak. Az apartman 7 fős volt, mi 6-an voltunk benne. Két szintes volt erkéllyel. Az első szinten előszoba, fürdőszoba wc-vel, konyha étkezővel nappali/alvóhely 3 ember részére és egy erkély volt. A második szinten egy kis zug egy emeletes ággyal, egy nagyobb fürdőszoba wc-vel és egy francia ágyas hálószoba volt. Minden nagyon szép és jó volt. A kilátás csodálatos volt, nyugati irányban szépen látszódott 1-2 pálya és az Aurisi oldal.

Maga a városka sokunknak nem volt újdonság, lévén a társaság nagy része tavaly előtt ugyan itt volt 1 sarokkal odébb. :)

Az első síelős nap vasárnap volt. Kicsit sokaltuk az alsóbb felonóknál a várakozást, de betudtuk a hétvégének. Az ezt követő napokban 2-3 percnél nem sorakoztunk többet, még a túlterhelt felvonóknál sem.

Az időnk nagyon kellemes volt, egyedül az utolsó nap volt felejtős, mivel 1 nap alatt lezuhant vagy fél-egy méter hó. Ekkor alkalmunk volt kipróbálni a visalp bérlet adta lehetőségeket (volt aki fürdött, volt aki edzőterembe ment, mi squasholtunk egy jót).

A pályákról kicsit: Első napon nem vadultam, lévén új léccel mentem azt akartam megszokni. Ekkor a zöld pályákon ökörködtünk kicsit és a Signal hegyen átcsúsztunk Villard-ba. Kellemes volt a piros lefelé vezető pálya, de a nagy hideg miatt annyira nem jött be. :) (Aznap lazán volt -20 fok)

Ezek után inkább ömlesztve írom a tapasztalatokat a pályákról mert nem fogom tudni napokra bontani. :)

Jobból balra a téképen amiket bejártam és szót érdemel:
-col de cluy: Mindenkinek rossz emlékei voltak róla, de nekem nagyon tetszett! Sajnos rossz idő volt, így alig láttunk, de én élveztem a félig buckás félig szűz havas pályát. Egyik kedvencem lett.
- Vernettes -Fontfroide : Egybe írom őket, mert szinte azonos piros pályák. Az utóbbi kissé meredekebb volt és itt-ott jegesebb, de mind a kettő nagyon kellemes és szinte tök üres lévén eléggé kiesnek a térképen.
-Sarenne: vegyesek az érzéseim. Sajnos pont rosszkor mentünk rajta, de akkor is kellemetlen volt. A pálya sok pontja nagyon ki volt buckásodva és jegesedve, ami még nem is lett volna baj, ha a jég alól nem nyúltak volna ki szikla darabok és nem pattogtak volna kövek itt-ott. Ez tette a legnagyobb kárt a lecemben és az egomban is. Egy kiálló sziklán akkorát repültem mint a győzelmi zászló. Ettől függetlenül érdemes kipróbálni mert jó érzés végig érni rajta. Ja és egy tipp: kora reggel kell ide menni. Mások a társaságból az egyik reggel szinte a ratrak után mehettek le és nagyon élvezték!
-campanules: ahogy mi hívtuk: a bónusz pálya. Kiválóan kezelt jó széles végű piros. Szerettem.
-vachettes: sima egyszerű kék rávezető a zöldekre, délutánonként hajlamos volt buckásodni,nem nagy szám
-poutat: egyszerű piros összeköt,de kellemes
-couloir: egészen kellemes kék megfelő hosszal kezdők számára
-chamois: a kötelező levezetés a tunnel után. :)
-tunnel: hol is kezdjem :) Erre a pályára vártam a legjobban és ettől féltem a legjobban. Meg is küzdöttem vele. Csütörtökön mentünk fel 1-kor. Az eleje sima fekete buckás nem is ettől féltem. :) Az alagútból kiérve ennyit tudtam mondani: "meghalunk, de ez kurvajó" már bocsánat. :) A felső rész kb 3 1 méter magas félcsőből állt. Ott kellett valami racionális útvonalat vadászni. Kicsit lejjebb sima buckás rész aminek az alján rendesen meg kellett ereszteni, hogy ne kelljen botozni a következő dombon. Én meg is tettem a buckákon átszaladtam, viszont az alja úgy eldobott, hogy alig tudtam összekaparni magamat, hogy ne repüljek el. :) Ezt követte még egy kis fél méteres bucka túra a végén szintén megersztősdi, de ezt már inkább a széléről a szűzhóban követtem el. A felvonónál volt egy kis mosódeszka ami az amúgy is hulla combjaimat végképp kicsinálta. :) Nagy élmény volt. Kb fél óra alatt sikerült lejutni, úgy hogy minden kanyart hatszor átgondoltam nehogy repülés legyen belőle.:D Vicces volt amikor gondolkozás közben egy angol emberke kérdezte tőlem, hogy erre jó lesz-e ha megy, amire csak azt tudtam mondani, hogy fogalmam sincsen, de ezt túlélheti. :) Az ezt követő chamois már röhejesen könnyű volt. A tunnel után nem értettem mit szenvednek a piroson az emberek. Sokat lehet belőle tanulni a buckákról na.:)
-1er troncon mellett a funpark kellemes ugrottunk 1-2 jót rajta. :)
-hirondelles: A signal tetejérőlinduló kékben nem is maga a pálya, hanem a mellette található nem pálya szakasz az érdekes. Első napon cimboránk unszolására kicsúsztunk oda és az egyik legjobb szakaszt fedeztük föl. Piros esésűs kezeletlen széles üres rész. :)
-Signal: finom kis széles kék pálya, kiváló a technika gyakorlására
-Signal melletti verseny pálya: minden nap tűzve volt vagy így vagy úgy én 2x csapattam le rajta, persze nem a kapuk között mert azért az ESF-esek dádáztak. :) Piszkosul jó kicsit jeges pirosas pálya. Érdemes kipróbálni.
-pte sure: ez volt a "hazacsúszó" pálya, amit mondjuk én csak utolsó napon használtam, mert mindig elég volt a lendület a zöldhöz is. Utolsó napon ugyebár kaptunk egy nagy adag havat így full porhóban tudtam lejönni rajta: istenkirály volt. :)

Hirtelen ezeket tudom kiemelni ebből a 4és fél napból (4 mert 1 nap Les2Alpes-ban volt, 1 pedig fél mert a nagy havazás miatt csak ennyit mentünk). Sajnos tovább balra nem jutottam a térképen, de majd egyszer erre is sor kerül.

Árak:
Tea: 1.5-5e
Forraltbor: 2-6e
Sör: 4-18e
baguette: 0.9-2e

A hazaút kicsit nehézkesebb volt az elején a lehullott hó miatt, de így is nagyon jól teljesítettek a sofőrök.
A csoportvezetőnk: Majoros Tamás, nagyon jó fej mindenkinek csak ajánlani tudom! :)

Ha bármi kérdés van vagy eszembe jut még valami majd írok, de most kidőlök mert sok volt ez nekem már. :)
Falcon
15 élménybeszámolót írt
15
14 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2009.08.31.
Idén januárban voltunk itt, Les 2 Alpes-ból jöttünk át. Alpes D'Huez nem véletlenül Európa és a világ egyik leghíresebb síterepe. Kb. 2000 m-es szintkülönbséget lehet itt besíelni, a legváltozatosabb, legkülönbözőbb pályákon, melyekhez jön egy kiváló adottság, remek hóviszonyok és jól karbantartott pályarendszer.
Érdekes, hogy az egész síterep aljában, rögtön a falunál van egy nagy "teknő", "kezdők zónája", ahol lankás, széles, sima zöld pályák tucatjai találhatóak egymás mellett, azt hiszem ez minden kezdő álma. Ráadásul a zöld pályák tetejére sok teleski és székes mellett egy kabinos felvonó is felvisz, tehát akinek még nem megy a tányéros lift az első nap, az sem esik ki 27-szer a liftből az első délelőtt, hanem szépen kabinban ücsörögve fel tud jutni a kezdő zóna tetejéig.
Minket természetesen a felső régiók érdekeltek, ahol a nehezebb pályákat találjuk, ahol mindenki talál kedvére való pályát. Híres a "La Sarenne" nevű tizenvalahány km-es fekete, amin mi is lejöttünk. Jópár szakasza "izzasztós", profiknak is tartogat kihívást. Főleg az eleje, amely kb. 70-80 cm magad jeges buckákkal tűzdelve, elég meredek lejtőn pár száz méteren keresztül odatesz a combizmoknak, aztán lankásabb részek, majd ismét durván meredek jeges, buckás, keskeny szakaszok, melyeknél megállva hihetetlen panoráma tárul fel. Szóval maga a pálya nem az élvezetről szól, de haladóbbaknak kötelező. szintén keménya "Tunel" nevű fekete, ezt kezdők meg ne próbálják!
Talán csak egyetlen negatívumot lehet mondani, hogy a "Pic Blanc"-ról csak nehéz pályán lehet lejönni (ellentétben Les 2 Alpes-pal), tehát kezdőknek marad a lifttel való lejövetel, miután körbenéztek a csúcsról.
Összességében 5 csillagos síterep, minden igényt kielégít.
Agent
14 élménybeszámolót írt
14
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2009.01.19.
Nos, akkor következzen a rövid beszámoló a múlt hétről.
Pénteken estefelé munkából hazaesve még ott tartottunk, hogy el sem kezdtük az összepakolást, így csak 22 órára sikerült végezni, maradt még három óra az alvásra. "Hajnali" kettőkor indultunk aztán Győr-Sopron-Graz-Villach-Tarviso-Udine-Milano-Torino-Montgenevre-Oz útvonalon, az osztrák südautobahn-on a korai időponthoz képest rengeteg román kóricált román vagy olasz rendszámmal, általában 90-100 kmh körül néha ide oda húzódva a sávokon (az elalvás biztos jelei), szóval élmény volt őket kerülgetni. Villach környékén nagyon lehetett látni a decemberi rekord havazás nyomait. Már az Alpokból kifelé kezdett el világosodni, innen szép napsütésben pengettünk tovább. Kicsit zavaró volt úgy Padováig, hogy a tankolásoknál, pihenőknél elővigyázatosságból mindent magammal vittem a kocsiból, annyira szétcsúszott, rossz arcok lézengtek mindenfelé (ukránok, románok).

Milánó után eléggé egyhangóak a 20-30 km-es nyílegyenes szakaszok a pályán, Torinonál aztán már feldobja az embert a hegyek látványa (illetve a gyors egymásutánban következő négy fizetőkapu), rengeteg alagút, majd szerpentí, sípályák (Oulx, Cessana Torinese), aztán végre Franciaország, a gyönyörű tájak teljesen feledtetik, hogy az ember hullafáradt. Montgenevre, sílift az út felett, majd Briancon, sípályák az erőd oldalában, nemsemmi, GPS a város szélén úttalan utakon visz. Lautaret hágó, gyönyörű idő, hideg, szél, Kite boardosok, túrasízők, a szerpentínen motorosok és kerékpárosok (!!!). Aztán végeláthatatlan tekergés, szerpentín, alagút (ezek közül pár olyan mintha még a rómaiak korában vésték volna a hegybe). alagutakon belül lógó jégcsapok, stb, út mellett óriási vízesések, jégfalak, az egyik legszebb útvonal ahol valaha jártam.

Végre odaértünk, feltekeregtünk Oz-ba, kipakolás, majd kocsiletevés az alsó parkolóba. Couleurs Soleil-ben elsőre kissé érdekes, hogy a -4ik emeleten van a szállásunk, ami a vélt földszint felett egy emelettel található, persze kis tekergés után kiderül, hogy az épület egyik oldalán a -5ik emelet a földszint, a másik oldalon pedig a nulladik, mivel hegyoldalba épült:) Okos húzás, hogy meg lehet venni a bérleteket 5% kedvezménnyel a recepción. Kis séta, kaja, sör, eldőlés, blackout.

Na aztán a síelős napok, elsőre irány a gleccser meg a tunnel, lássuk mit tud, ó, ez igen, tunnel pályába egyből beleszerettem, megkéri a magáét ez tény, illetve sokan totál beparáznak a látványtól az alagútból kicsúszva és még azt a sítudást is elfelejtik, amit addig tudtak, így aztán az elején rengetegen szerencsétlenkednek, csúsznak másznak lefelé, pedig egy kis csóválással ide oda ugrálással egyszerűen megoldható az egész, utána pedig isteni buckasízés, vagy 60°-os lejtő között lehet válogatni.

Az egy hét alatt igyekeztünk kipróbálni minden liftet és pályát, ha már ott voltunk nem hagyhattuk ki a Sarennet-sem, főleg mivel többen is elindultak lefelé rajta előttem. érdeklődésemre egy rendes francia arc meg akart győzni, hogy a "fermé" az azt jelenti, "open":), volt pár köves szakasz, de nem volt semmi gáz a pályával, nem értem miért volt zárva, hiszen a sokkal gázabb földes indulójú col de cluy egész héten nyitva volt hivatalosan is az auris oldalon (ez volt a másik kedvenc pálya).

Az egész rendeszer csodálatos, jól kiépített, bár az ülőliftek közül a legtöbb a lábkiütős típus, tehát se futószőnyeg, se "leakasztós lassítás", van pár kőkorszaki darab is, meg persze az indítópálcás tányérosok, szlovák fíling óje.

Hütte árak az osztrák szinvonal felett vannak, egy ebéd két személyre hüttében 35Euro, lent Oz-ban olyan 20.

Vendégszeretet, hát, ebben nem jeleskednek a gallok, de nincsenek is túlzottan rászorulva, valahogyan az az ember érzése, hogy csak azt és annyit adnak amennyit megfizetsz, nem jellemző az udvariasság, mosolygósság, érdeklődés (kivéve pl. a Moulin D Oz pékségben).

Nagyon szép családias és főképp napsütéses hely az Auris oldal, de a vendéglők mintha a nyolcvanas évek elejéről maradtak volna ott, szocreál utóérzések.

Jártunk lent Vaujany-ban, nagyon jó a levezető fekete pálya, Villard Reculas-t nem találtuk túl meggyőzőnek, Alpe d'Huez pedig túlságosan zsúfolt és nyüzsgő nekem, tehát Oz tökéletes választás volt.

Hóviszonyok nem voltak rosszak, főleg, hogy a január eleje nagyon lutri franciáknál, most szerencsénk volt, mert az érkezés előtti héten esett friss hó is, és a teljes héten át nagyon jó idő volt.

A sízők közül legtöbb a francia, rengeteg az angol, holland és belga, meg persze magyar. Az angolok általában életveszélyesek, a kontrollálatlan száguldozáshoz nem kell ész.

A franciák között szép számmal látni igazi "oldskool" arcokat, kiégett síoktató kinézet, 200cm-es Rossignol 9S vagy Salomon F9 lécek, szintén régi egycsattos Salomon SX bakancsokkal, ezeréves síruhákban, szóval kemény:) Ennyi hagyományos léccel csúszó arcot még nem láttam sehol.

Ha már franciaország, akkor persze látni monosízőket is, a legérdekesebb egy freestile snowboard monosíként való használata tűnt.

Szóval van itt minden, siklóernyőzés, motorosszán pálya, kutyaszánozás, jégbarlang, bevásárlóközpont meg ami szem-szájnak ingere.

Tanulság: többé nem viszünk semmi kaját itthonról, nem éri meg, hiszen ahogy már megszokhattuk, tőlünk nyugatra a jobb minőséget, többet olcsóbban megkaphatjuk ami az élelmiszereket illeti.

A stúdió tökéletes volt, mosogatógép, rezsó, hűtő, komplett fürdőszoba, ágy, tv, más nem is kell.

Első nap a Rousses pálya szélén a mélyebb hóban találtam egy 4gigás philips multimédia lejátszót, a menüje alapján holland veszítette el, mivel a felvonó aljában sem kereste senki, nem terjesztettem ki a jótékonykodást arra, hogy az üdülőövezet hollandjait végigkérdezgessem, így ezzel gazdagodtam.

Az apartmanból való távozáskor megállapították, hogy hiányzik egy kenőkés, ami felettébb furcsa volt, hiszen a készlethez hozzá sem nyúltunk, csak a sajátunkat használtuk, így kifizettettek velem kemény 1 eurot:):)

Hazafelé jobban siettünk, a Padova környéki köd ellenére 14 óra alatt hazaértünk.

Mivel már az elején leszögeztem magamnak, hogy Franciaországba csak olyan helyre megyek, ami csak itt található (tehát egy olyan terepért nem utazok a világ végére, amelyet pl. az Amadé régió bármelyik területe zsebretesz), jövőre Tignes lesz az uticél és márciusban, amikor tényleg jó a hó.

Fotóalbum: https://sielok.hu/fotoalbum/alpe-d-...huez-2009/galeria/
laca85
2 élménybeszámolót írt
2
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2009.01.18.
Sziasztok!

mi is most jöttünk haza. Valóban erőteljesen fogyóban a hó, de a pályákon nagyjából kitartott a hét végéig, és a legtöbb nyitva volt.
A Sarenne ugyan hivatalosan be volt zárva, azért nagyjából mindenhol volt rajta hó és le lehetett síelni, két letörés volt nagyon köves.
A Tunnel-t aki jól síel érdemes kipróbálni, bár szerintem egyáltalán nem olyan horrorisztikus mint amilyennek több beszámolóban olvastam, a nagy, és (friss hó hiányában) kemény, jeges buckák jelenthetnek problémát leginkább, szerintem. Itt egy kis videó magáról az alagútról:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


további jó síelést a szezon második felére!
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
18 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2009.01.13.
Hello! Tavaly március 8-15-ig voltam kint. Ebben az időpontban elég sok hó szokott már lenni, tehát a mennyiséggel nem valószínű, hogy gond lesz. Inkább a márciusi napsütés, ami nagyon erős és Alpe d'Huez felett déli tájolásúak a pályák, így azokat direktben éri. Emiatt a reggel fagyott pálya délutánra elég kásás tud lenni úgy 2300m alatt. Szerencsére itt efölé is lehet még bőven menni :)
Az Oz illetve Vaujany felé eső pályákat nem éri annyira a nap, ott inkább a tengerszint feletti magasság számít, de márciusban még nem kell feltétlenül olvadnia. Tavaly a rendszer legalacsonyabb pontjára leérő (1120m) La Fare pályán többször is lecsúsztunk és talán az alsó 100-200m volt kásás. Ja, és szinte minden pálya nyitva volt abban az időben. A rendszer alján azért sokat segítettek a hóágyúk...

üdv
Vaujany-La-Fare.JPG
t-gabor84
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2009.01.01.
Mar 2szer sieltem Alpe D Huezben, a helyszin nagyon valtozatos kezdo palyatol a fekete palyaig minden van. Mindenki megtalalja a szamara a legalkalmasabb palyakat. Mid a ketszer Oz ban laktunk. Ha megfelelo menyisegu ho van akkor az apartmanig haza lehet csuszni, nem kell buszozni. Az hogy az ejszakai sielesre hogy lehet atmenni a Alpe D Huezbe ez jo kerdes, en sosem sieltem este ezen a helyszinen. Ha viszont egesz nap sielsz nincs is szukseg egy ejszakai sielesre, ugy is elfaradsz addigra.
Remelem tudtam egy keveset segiteni,

Jo sielest, utazast.
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
18 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.12.04.
A kártyás fizetési lehetőségekre nem emlékszem, a bagettet, apróbb dolgokat készpénzzel fizettük.
Újítottak 1-2 dolgot a terepen az idei évtől (sajnos új lift nem épült, jövőre tervezik lecserélni a Marmottes 1 kabinost egy 6-os buborékos ülőliftre):
- új piros pálya (Promontoire) 2800m-ről - Clocher de Macle - így már nem csak fekete pályán lehet lejönni a Marmottes 2 tetejéről.
- új piros pálya (Bartavelles)a 2800m-ről, a Vaujany nagykabin felső állomásától induló Belvedere pályát köti össze az Oz-ba és Vaujany-ba tartó Rousses pirossal, kikerülve így a zsúfolt 2700m-en lévő állomást.
- a Chamois nevű piros pályán is változtattak, bekötöték az Oz-ba tartó Poutran pályába, így itt is kikerülhető a 2100m-en lévő liftállomás.
- 4 mostantól ingyenes kezdőlift(petit téléski du Rif Nel, téléski des Poussins 1, télécorde des grenouilles,téléski des écoles 1)
- Auris területén további hóágyúkat telepítettek.

Megjelent a honlapjukon az idei új sítérkép is, felteszem ide a linkjét, így a sielok.hu-n is frissíteni tudjátok: http://www.sataski.com/images/plan_...des_pistes0809.jpg

üdv
Mil
18 élménybeszámolót írt
18
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.11.19.
Mindenképp Oz-t javaslom. Egyrészt a síterep centrális helyén található, a legjobb pályák közvetlenül felette találhatóak. Plusz Oz van a legmélyebben (nyugi, totál hóbiztos) a Pic Blanc-ról ide a szálláshoz lecsúszva lehet besíelni a maximális 2200m szintkülönbséget (félúton már izomrángások :) ). Másrészt a Couleur de Soleil abszolút pályaszállás, a ház egy lejtős havas utacska mellett található. Az úton feljeb és lejjeb is van sípálya és felvonó. Tehát küszöbtől küszöbig lehet csúszni..
Mondjuk ott is ugyanolyan kicsi az apartman, mint bárhol máshol Froban.

Vaujany felé visz le egy kék pálya, ami a fekete "la fare" nevű pályába folytatódik. Na ezek a részek a legtutibbak az egész terepen. A kék pálya mellett lankásabb a terep, lehet a pályán kívül síelni.
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.02.11.
Oz-ból vasárnap reggel értünk haza. A Couleurs Soleil-ben laktunk 4 és 6 ágyas apartmanokban. A 6-os egy kicsit szűkös a 6 embernek a 4es pedig az emeletes ágy miatt lehet kényelmetlen, de egyébként teljesen jól elfértünk bennük. Az apartmanok felszereltsége jó, volt: mikró, mosogatógép, egy kisebb hűtő, TV, 2 garnitúra étkészlet, így nem kellett állandóan mosogatni. Szinte teljesen pályaszállás nap elején lecsúszol a felvonóhoz, nap végén a szálláshoz csúszol.

3-án egész nap esett a hó így másnapra kb 40-60 cm friss hóban síelhettünk szikrázó napsütésben. A további napokban is nagyo jó idő volt. Egyik nap annyira enyhe volt az idő hogy reggel a szállásnál csepegett az eső fent a hegyen havazott de csak szerencsére délelőtt, délutánra ugyancsak szikrázó napsütés. A pályák nagyszerűek voltak, köszönhetően a friss hónak, ami hátrány ekkora hómennyiségnél, hogy hamar buckásodnak ilyenkor a pályák, de hát ilyenkor rengetegen a pályán kívüli siklást választják, mi is így tettünk. :)
A Sarane (16 km-es fekete) nekem annyira nem tűnt feketének, inkább néhol fekete néhol bordónak :P és szerintem is a hossza ill. a szintkülönbség miatt lett fekete, főleg a vége elég macera annak, aki bordozik, mivel min. 3-4 km-en keresztül teljesen lapos alig lejt.
A Tunnelt tényleg csak jó síelők vegyék célul, mivel nagyon buckás, konkrétan ember nagyságú buckák voltak rajta.
A Pic Blanc-ra mindenkinek kötelező felmenni aki eljut ide, még ha nem is síléccel megy le, mivel a kilátás lenyűgöző. A Mont Blanc-ot tényleg lehet látni, ha tiszta az idő. A gleccseren elég sokszor nagy a szél, így gyakran leállítják a nagy kabinos felvonókat.
A pályákat összegezve ez egy nagyszerű hely, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Érdemes odafelé valahol megállni a völgyben vásárolni, mivel fönt a hegyen, a szállásoknál lévő boltokban drágábbak a dolgok!
A hegyen lévő hütték meglehetősen drágák, drágábbak mint az osztrákoknál! Ezt különösen meglepőnek találtuk.

Ha valakinek lenne kérdése írjatok bártan, szívesen válaszolok.
Üdv. Szecsi
Balog Attila
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.01.21.
Tiszteletem mindenkinek!
A múlt hetet sikerült itt töltenünk, csodálatos hóviszonyok közepette. Szombaton friss hó várt bennünket(ahogy írtátok), majd hétfőn még leesett vagy 30centi. Aztán szinte végig napos időnk volt, hózáporokkal.
Még hétfőn a havazás előtt kétszer megjártuk a 16km-es Seranne-t, s a második alkalommal ( gondolom a romló időjárás miatt) szinte emberrel nem találkoztunk, fantasztikus volt, s bár a pálya alja valóban erdei út, de gyönyörűséges.
Csütörtökön a Tunnel-t cserkésztük be, mely akkor épp kedvesebb arcát mutatta, napsütésben, porhóval, ami sokat javított a meredekség-érzetünkön. Visszanéztem Rossi képeit(fórum-2007.12.07), s az idén(egyenlőre) nincs a Z-alak bevájva, bár a hó állaga oly barátságosnak mutatkozott, hogy szinte öröm volt benne elesni is.
No és a szállás környéke(Oz En Oisans)valódi képeslapformában tündökölt. Az erkélyünk idén befelé, a nyugalmat árasztó, autómentes, sétáló utcára nézett, mely hóesés közben mesebeli látványt nyújtott.
A helyi Sherpa üzletben a 26db-os Kronenburg sör(0,25l/db) 12Euro, ugyanez útközben a Casino-ban 10Euro. Szemben a fájdalom-pékségben(PAIN) a kenyér még mindig kiváló.
Remélem mindannyiótók hasonló körülmények között töltheti síelését a közeljövőben.
Kérdéseitekre szívesen válaszolok(ha tudok).


Graham Hill
5 élménybeszámolót írt
5
15 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.01.17.
Szia Szecsi!
Kezdőknek is rengeteg pálya van.Aki abszolút kezdő, annak ott van mindjárt a Poutran (a közelebbi nagy kabinos a Color de S-hez) melletti egy "szőnyeges" mozgó járrda szerű bigyó és mellette egy tányéros.A szőnyegeshez bérlet sem kell! Azután a Poutran kabinossal fel a végállomásig(van egy közbenső állomás) és ott jobbra Alpe De Huez felé lecsúszni.Az alján még műanyag bazi nagy mókusok és őzikék is vannak:)
Az Alpette felvonóval is kellemes pályákra juthatsz de figyeljétek az órát, nehogy úgy járjatok mint én a barátaimmal:)

Ja és még egy figyelmeztetés!!!
Mind kifelé, mind hazafelé figyeljetek oda ha megálltok tankolni, főleg a Fratta benzinkútnál.Ez egy Agip kút Velence és a határ között, nem messze Portogruaro-tól ahol van az a bizonyos bevásárló központ.Valaki mindig maradjon az autóknál, vagy semmi értéket ne hagyjatok benne!
Graham Hill
5 élménybeszámolót írt
5
15 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.01.16.
Üdv !
Jan 12.-én indultunk vissza és szakadt a hó Oz-ban.Érkezésünkkor(jan 5.) az eső esett 3 napig de fent a hegyen havazott, viszont a felső pályák zárva voltak a lavina veszély miatt.kedden tudtunk először normálisan síelni, szépen sütött a nap.A bibi ott volt, hogy aPic Blanc-ról lecsúsztunk Alpe de Huezbe Csakhogy az utolsó utáni percben érkeztünk, és nem engedtek vissza sem a tányéros, sem az ülőkés felvonóval.Pedig még vagy fél órát járt üresen az összes felvonó.Kérdeztük, hogy akkor Oz ba hogy jutunk vissza. A fószer pingvint mutatott és azt mondta, hogy taxi.Köszi szépen.Szerencsére más is járt így és nála volt mobil, így egyik barátunk értünk jött autóval.
Pénteken a vihar miatt zárták le a felső felvonókat, ekkor Vajunnay-ban ragadtunk vagy 150-en és buszokkal jöttek értünk.Egyébként a pályák jók voltak de az tuti, hogy valami holland cigit szívott az aki a színjelölést összeállította.Néhol olyan liba legelő volt feketével, hogy majdcsak lökni kellett magunkat, máshol kék jelzés alatt a fekete is elment volna.
A Color de solel-el szemben van egy pékség, mellette a Sherpa kis bolt van minden.A borok jók és jó áron:)
Szerintem a busszal utazók próbálják meg rávenni a sofőröket, hogy Olaszo.ban Portogruaronál egy bazi nagy áruház van, ott állljatok meg vásárolni.Vagy még itthon valamelyik multinál, attól függ mikor indultok.
Jó utat jó síelést!
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
18 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.01.15.
Kedves kozga!

Hétvégén tértem vissza Alpe d'Huezből.
Múlt héten esett eső, hó, a legtöbb - kb 35cm friss - szombaton, Oz en Oisansban is, sőt a völgyig lehavazott.
Szinte minden pálya nyitva volt, csak a viharok, meg a hóesés miatt zárták le a felső pályákat/lifteket.
Most sztem mindenhol porhó van, mikor kint voltam, akkor 2000m-ig, persze a legjobb - óriási szűzhóparadicsom - a gleccser részen volt.
A sarenne és a párja, a chateau noir is síelhető, még az alján is rendben van.
Január elejéhez képest szerintem nagyon jó a hó, az egyik kedvencem, a La Fare pálya - ami 1120m-ig megy le - is kiváló, legfeljebb az alján volt kicsit kásásabb a hó az enyhébb időben.
Szóval, ha jó az idő, akkor fantasztikus!
gleccser.jpg
szuzhoterep.jpg
Mil
18 élménybeszámolót írt
18
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2007.12.01.

Aki Alpe D'Huez-be megy kocsival, az figyeljen, hogy a még Olszaországban Oulx-nál jöjjön le az autópályáról, és ne menjen be a Fréjus alagútba! Két éve 35 euró volt, de nem is ez a bibi, hanem hogy utána 150 km kerülő körbe az autópályán, Grenoble-on keresztül elérni Alpe d'Huez-t. Ha kijöttél a Fréjus alagútból, az autópályáról balra lesz két kis sárga út, amin át lehetne menni Alpe d'Huez-be, de ezek igen magas hágók, amik télen le vannak zárva. Tehát marad a kerülő Grenoble-on át, két-hátom autópályakapuval. Viszont Grenoble szép kis város, érdemes megnézni, sétálni egyet a folyóparton, ha valaki nagyon korán érne oda.

Oz-ban a Couleurs Soleil-nek van saját parkolója az apartmanház mellett, ami ingyenes. Viszont nem lehet csak úgy leparkolni az út szélén akárhol, mert büntetnek! Van elég helya parkolóban, nem kell a fizető parkolóházat használni, ami inkább a fel-fel rándulóknak van, nem a helyben megszállóknak.

Amúgy a Couleurs Soleil abszolút pályaszállás. Az apartmanház ajtaja előtt közvetlenül fut egy lejtős havas utacska. A háztól feljebb, és lejjebb is van egy-egy felvonó és pálya, tehát reggel a háztól, este a házig lehet csúszni.
Bunder
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2007.11.22.
Szia!

Nos akkor vegyük sorba!
Saját tapasztalatok januárból:
-A fűtéssel teljesen meg voltunk elégeve, sőt még lejjeb is tekertük, mert éjjelre túl meleg lett
-az előző szezonban itt még ugye fényképes-mutogatós bérlet volt, és ezt minden egyes liftnél mutatni kellett
-kaja: közvetlenül a házzal szemben van egy pékség-pizzéria, ott úgy 4 és 8 Euro között volt a pizza. Ha a hegyen akarsz kajálni ott természetesen húzósabb, bár Alpe 'd Huezben a nagy kabinos mellett van egy egy "La Gauffrerie" (remélem jól írtam) nevű "Hütte", viszonylag normális árakkal. 2 Eurótól vannak marha jó szendvicsek (meleg), forralt bor 2.50-ért, sör 2-től. Nagyon jófej tulajokkal. Minket egy hétig ingyen itatott. (persze mi is kínálgattuk rendesen)
-parkolás. Hát ezzel nem túl jók a tapasztalataim. Ha időben érkezel(kora délutánig), még tutira kényelmesen parkolhatsz. Utána már gáz.

Nekünk nagyon bejött a hely, januárban ismét megyünk.

Ha bármi kérdésed van csak írj nyugodtan. E-mail is jöhet.
Mil
18 élménybeszámolót írt
18
16 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2007.02.07.

Tavaly január közepén votlam Alpe d'Huezben, lejöttem az alagút túloldalán is.
Amint kinézel az alagútból, látod, hogy necces lesz, mert meredek és kezeletlen (méteres keményre fagyott buckák-hókupacok). Lehet, hogy csak azért, mert béna voltam, de ahogy bukdácsoltam lefele, mellém szegődött két síoktató, a kabátjuk alapján a síterephez tartoztak. Tippeket adtak, hogy hol kanyarodjak, merre menjek, stb. Másoknak is segítettek, aztán az egyik srác át is csúszott vki máshoz.
Amikor léertünk, elmondták, hogy nem szabad elmászkálni oldalra a hegyoldalon, meg a hegy alatt, se sehol lemenni a pályáról az egész terepen, mert lavinaveszélyes, és jópáran haltak már meg. Persze nehéz nem elmászkálni,gondoltam, mert itt nincs jelölve a pálya, csak látod, hogy hova kell leérned, oszt leérsz ahogy tudsz. A továbbiakban én se nagyon erőltettem az alagutat, egyszer felmentünk panorámázni, fényképezkedni, kihagyhatatlan. A Mont Blanc felőli panoráma azóta is a telcsimen virít. Köszi a szép képeket lentebb!

Ottartózkodásunk alatt egyik éjszaka esett a hó. Reggel pukkanásokra-dörrenésekre lettünk figyelemsek, és aztán egész délelőtt robbantgatták még a havat. Magán a sterepen nem láttam, de az Oz feletti meredek hegyekről sokat leszedtek. Le is zárták a faluba vezető utat, és letolták az útra omlott hótömeget.

Ha a hírekben hallani, hogy Fro-ban a lavina elsodort pár síelőt, akik letértek a pályáról, gyakran kiderül, hogy Alpe d'Huezben próbálkoztak.

Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
18 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2007.02.05.
Sziasztok!

Múlt héten volt alkalmam ezen a nagyszerű terepen síelni. Nem mondom, hogy a hó tökéletes volt mindenütt - legrosszabb talán éppen a mi szállásunk környékén Aurisban volt, hiszen itt nagyon sokat sütött a nap.. igaz ez jellemző egész Alpe d'Huezre, a felhő szinte végig úgy 1600 magasságában megült, fölötte pedig napsütés.. Szerencsénk volt, mert előttünk esett hó, viszont, míg ott voltunk semmi, sőt volt, hogy +13-at olvastam le egyik nap egy 1860 m-en árnyékban lévő hőmérőről..

Rengeteg lift és pálya van, mégis néha zsúfoltnak tűnt nekem a terep, főleg a központi részek.. Viszont a Montfrais részről jó a tapasztalatom, kellemes, kevésbé zsúfolt és jól karbantartott (bár inkább kezdőknek való) terep, kedvezőbb mikroklímával mint pl. Auris, ami ráadásul a legjobban elkülönül a központi részekből, hiszen egy nagy szakadékon csak egy összekötő léiften keresztül lehet eljutni a központi részekre..

Na hogy Aurist se húzzam le annyira, ellentétben néhány alacsonyabban fekvő résszel itt sohsem voltunk felhőben (mellékelt kép) és itt hétfő esténként éjszakai síelés is van (igaz, csak egy rövidke pályán)

A tunnel túloldala egyébként tényleg egy igen kemény, meredek, buckás, néhol igen szűk pálya, ahol néha a tömeg is nagy.. úgyhogy ez inkább csak az igazán jó síelőknek nyújt(hat) élvezetet..
Auris-hohiany.jpg
tunnel1.jpg
tunnel2.jpg
Auris-eszaki-es-deli-arca.jpg
Kilatas-a-Pic-Blancrol.jpg
kilatas-a-tunel-mellol.jpg
Kilatas-Aurisbol.jpg
Balog Attila
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2007.01.15.
Tiszteletem!
Tegnap hajnalban értünk haza, nagyon kellemes élményekkel! A szállásunk Oz-ban volt, s még pénteken is -a langyos idő ellenére- le tudtunk síelni a szállásra! No azért egy jó kis fagy természetesen kellene, hogy a levezető ill. alsó pályákat hóágyúzni lehessen, mert a múlt héten ez esélytelen volt, s így vannak lesíelt szakaszok! A felső pályák viszont kitűnő állapotban vannak, elegendő hóval(kedden egész nap esett)! Csak egy nap voltak lezárva a nagy szél miatt, egyébként javarészt ott síeltünk, 0-max.10perc sorbanállással! A 3300-ra vezető ülős liftnél pediglen soha nem kellett várni, annak ellenére, hogy a síelők nagy része felsomfordált a felső pályákra, a remek hó ill. a kellemes napsütés miatt! Csütörtökön kezdték behordani a havat a Tunnel-be, elég mókás látvány volt, sajnos kipróbálni már nem tudtuk, pedig nagyon érdekelne, hogy mi várt volna ránk a túloldalon!
Ha valakinek van tapasztalata, azt szívesen olvasnám! A szállás korrekt volt, az árak a boltokban teljesen rendben vannak, jövőre semmit nem cipelünk magunkkal! A pályákon gyakorlatilag nem vettünk semmit, csak pénteken lazítottunk egyet a nadrágszíjon, s egy órán keresztül kortyolgattuk a 2korsó-egy pohár/20Eurós sörünket, egy kellemes napozóágyból! A sokkot enyhítendőleg, suttyomban kiürítettük a lapos üveg tartalmát, melytől egy igen vidám sítúra befejezés kerekedett!
No és a franciák kedvesek, mosolyognak, jó arcok!
Jövőre visszamegyünk, hátha megláthatjuk a Tunnel túloldalát!
üdv mindenkinek
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
18 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2006.02.06.
Sziasztok!
Egyik kedvenc pályarendszerem Alpe d' Huez. Eddig háromszor voltam ott, egyszer Auris-ban, kétszer Ozban volt a szállásunk.
Mi azért maradtunk Oz mellett, mert nem kellett rohanni, hogy elcsípjük hazafelé a "connection"-t, hanem mi is felmentünk az utolsó lifttel amig lehetett és záráskor jöttünk lefelé. Oz-ból nagyon jó az összeköttetés a két kabinnal gyorsan be lehet jutni a rendszerbe. Persze Auris-ból sem kellett sokat igyekezni.
Havunk változó volt.
Első évben 2-2,5m volt a csúcson, eszméletlen terep volt a Tunnelen, a gleccseren.
Második évben sajnos nem volt túl sok hó, úgy 100-110cm a csúcson, ami miatt kövesek voltak a pályák.
Harmadszorra már kiérkeztünkkor volt kb 3m hó. Második nap elkezdett esni és csak esett, szakadt, talán 5-6 pályán lehetett mozogni délelőtt, akkor nyitották meg folyamatosan a pályákat, miközben végig "ágyúzták" a hegyoldalakat, hogy elindítsák a kis lavinákat. Érdekes volt "ágyúdörgésben" síelni. Mondanom sem kell, hogy porhó volt mindenhol, fél méter-1m szűzhó, korlátlan lehetőségek. Szerencsétlen eset, hogy egyik társunknak a léce leoldott és nem találtuk meg a mély hóban. A csúcson utolsó nap 4,1m volt a hóvastagság. Mindez január végén.

Biztos, hogy visszamegyek még...

Az új "Marmottes III" lifttel mentetek esetleg? Sokan használták, vagy nem kellett sorban állni? Annak idején a Pic Blanc-ra vivő kabinnál azért voltak sorok, akkor nagyon kellett volna egy ilyen lift.
---
Rossi

ross@vipmail.hu
Julu
16 élménybeszámolót írt
16
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2006.01.30.
A múlt héten síeltünk Alpe d'Huez-ben. Csak jókat tudok róla mesélni. A hó megfelelő mennyiségű, a pályák kezeltek, az időjárás nagyszerű. A szállásunkkal is minden rendben volt.(Oz en Oisan) A 16 km-es pálya egy kicsit lesíelt volt, enyhén köves, de azért élvezhető. A felvonók működtek, és hatalmas a 245 km-es pályarendszer.A léceikre feltűnően vigyáztak a franciák, még a wc-re is bevitték magukkal, amin jókat derültünk, dehát ők nyilván tudják miért teszik... Egy napra átugrottunk Les 2 Alpe pályáira is, de utólag azt mondom, hogy kár volt, mert d'Huez pályarendszere jobban tetszett.De legalább azt is láttuk. Szerintem nagyon megéri a hosszadalmas utazás, mert kárpótol a fantasztikus síelési lehetőség és a táj. Ezentúl valószínűleg csak Franciaországba megyek, ha igazán jót akarok síelni!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.