Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Grossglockner Resort síterep leírás szállás cikk galéria videó fórum

Grossglockner Resort síterep értékelése
131 szavazat, átlagos érték: 4.4
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2020.02.02. Dr.Bubo
Negyedszerre tértünk ide vissza,tegnap jöttünk haza az egy hetes síelésünkről. Tökéletes pályák,tökéletes hóviszonyok, és nagyon jó idő adatott nekünk. A pályákon nagyon kevesen voltak, zavartalanul lehetett élvezni a siklást. Annyira figyelnek a pályakezelésre, hogy az éjszakai havazás után hajnalban legalább egy-két sávban végigmegy a ratrak, a kék pályákon legalább. Kevés a kék pálya, azok is inkább átkötők, inkább a pirosak a jellemzők, de fekete pályából is van néhány.. A teljesen kezdők a kalsi oldalon tudnak inkább megtanulni síelni, ott két tányéros felvonó melkett remek tanuló pályák vannak. Édekes megoldás, hogy az 1-es pálya alján nincs lift, onnan síbusszal lehet visszajutni a felvonókhoz. Ezt nemigen ajánlom. Az átadott új felvonó tökéletes kényelmet nyújt, mindent tud, amit egy liftnek tudnia kell. Sok hütte van, mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt. Az árak átlagosak, de érdemes megnézni több hüttét is, mert ugyanazon áron eltérő nagyságú leveseket kóstolhatunk. Az egy hetes bérlet 250 euro, de 18 éves korig lehet itt gyerekbérletet venni féláron, ami nemigazán jellemző máshol.
Összegezve remekül éreztük magunkat (ismét), valószínűleg jövőre is e pálya mellett döntünk.
h i r d e t é s
2017.03.13. simon89
Idén februárban hat napot síeltünk ezen a - honfitársaink által kevésbé látogatott - Kelet-tiroli síterepen. Korábban már többször jártunk itt síelni, illetve nyáron túrázni, mert mindig nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk ebben a régióban, ami szerencsére ezúttal sem változott.

A pályarendszer alapvetően két részre osztható: Kals és Matrei. Úgy vettem észre - és ez ránk is igaz volt -, hogy a síelők 90%-a a Matrei-i oldalon síel többet, ugyanis a Kals-i oldal mind természeti adottságait, mind a pályák számát / hosszát tekintve kevésbé vonzó. Matrei-ben mindenki megtalálhatja a számításait és jól kezelt, széles pályákon csúszhat. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy alapvetően egy családok számára ideális pályarendszerről van szó, ami inkább kikapcsolódásra alkalmas, sportértékkel kevésbé bír (ez alól talán a 6-os, illetve az Adler Lounge-tól induló 12-es fekete pálya kivétel).

Nagy előnye Matrei-nek, hogy osztrák léptékkel nézve jellemzően kevesen vannak, így még ebédidőben sincs tumultus a hüttékben, illetve a jól kezelt, széles pályákon eloszlanak az emberek, így akár többnyire dinamikusan is lehet síelni. Családok számára pedig mindenképpen kedvező, hogy 18 év alattiak részére 50% kedvezmény jár a bérletek árából.

Összességében egy nagyon kellemes, pihentető hetet töltöttünk is és alig várjuk, hogy nyáron visszajöhessünk túrázni ebbe a régióba.
2015.12.25. Dr.Bubo
5 napot síeltünk itt az ünnepek előtt. Félve mentünk, mert nem sok jót ígért az időjárás. A pályákon kívül nulla hó, de kb. 20 km pálya tökéletesen hóágyúzott. Semmi tömeg, még a szokásosnál is kevesebb ember, szikrázó napsütés, mi kell még a karácsonyi "ráhangolódáshoz"?
Aki közepes sítudással rendelkezik, szereti a változatos pályákat, utálja a tömeget, élvezi,hogy 63 csipkézett, 3000 méternél magasabb hegycsúcsra van kilátása, miközben jagatee-t iszogat, annak csak ajánlani tudom ezt a helyet.
2015.03.10. Dr.Bubo
Másodszor tértünk ide vissza,és talán nem utoljára. Kevés ennyire magyarok által nem ismert pályán voltunk,pedig a terep adottságai kiválóak. 1,5-2 órával valóban hosszabb az út ide,de cserébe jó pályákon,tömeg nélkül lehet síelni. A Blauspitz tetején található Panoráma hütte talán a legszebb kilátással,legjobb fekvéssel büszkélkedhet,körben,bármerre nézel,3000méter feletti,csipkézett,Havas hegycsúcsok látványa tárul a szemed elé,és mellesleg finomat is ettünk normál hütte árakon.
A pályák közepes sítudással élvezhetők,jól átláthatóak,egy hetet kiválóan el lehet síelni. Jellemzőek a piros pályák,fekete is akad néhány,vannak kék pályák is,de szerintem ez nem a kezdők síterepe. A felvonópark vegyes,a z egészen moderntől a régi,egyszerű felvonókig minden megtalálható. A mostani,hószegényebb időkben az sem mellékes,hogy a 2000 méter feletti magasság garancia a jó hőviszonyokra.
Ósszefoglalva,soha rosszabb pályákat!
2013.02.11. cotugno
Múlt héten 3 remekbe szabott síelős napot töltöttünk itt, ezen a mifelénk nem túl népszerű vagy ismert terepen. Összesen 2 magyar párt hallottunk-láttunk ezen időszak alatt, ami valljuk be, nem jellemző Ausztria síterepein. Tulajdonképp 2 síterep - Matrei és Kals - összekötéséből született a Grossglockner Resort. Nagy előny, hogy általában is kevesen látogatják, a kalsi oldalon teljesen üres pályákon zúztunk. Ehhez nyilván hozzájárultak a hideg és az ott található lassú, régebbi, bubi nélküli felvonók is. Ezzel együtt haladó síelőknek az ott lévő hosszú, jó vonalvezetésű, fekete pályák kihagyhatatlanok és hatalmas élményt adnak. A Matrei részen kellemes piros pályákon lehet síelni, kedvencünk a 2,3,4,5,6 volt, amelyek főként délig kiváló állapotban voltak. Mivel a legtöbben ezeken síelnek, ezek is buckásodnak be leghamarabb, ezzel együtt szeretnék olyan "rossz" pályákon síelni máshol is, mint itt sikerült délutánonként. A Cimaross csúcsról lejövő 8,12-es kombináció szintén frenetikus volt, itt már kevesebben síznek. A túloldali 14, 15-ön már alig van ember, bár ezek nem annyira jöttek be. A Kals páyáira való átsíelés elég tré, egy jó hosszú kék pálya visz át. Amennyiben az itt lévő, tényleg marha lassú és védtelen felvonókat - amiből ráadásul 2 igénybevételével lehet feljutni a 17 és 18-as tetejére - le tudnák cserélni 1-re, akkor ezekről a pályákról le se lehetne vakarni a jövőben - elindul az ember fentről és csak húzza a jó nagy, gyors íveket egész a 17-es aljáig, álom:-)
Úgyhogy, összességében igen tudom ajánlani legalábbis jó síelőknek, akik nem szeretnek sorba állni.
Ja, és a több, mint 60 db 3000-es látványa napos időben szintén nem elhanyagolható érv Grossglockner Resort mellett.
Üdv, Tibor
DSC03608.JPG DSC03615.JPG DSC03616.JPG DSC03619.JPG DSC03631.JPG DSC03635.JPG DSC03650.JPG DSC03653.JPG DSC03658.JPG DSC03664.JPG
2012.02.07. Varghasz
Egy hete voltunk itt, hóesésben és -15 fokban. A körülmények nagyban befolyásolják a véleményemet,de próbálok tárgyilagos lenni.
Matreiből közelítettük a terepet, és már a felvonóból látszott, hogy egész Kelet-Tirolban itt a legjobbak a hóviszonyok. Nagy előnye helynek Lienzhez és Sillianhoz képest, hogy itt jóval több a kabinos és buborékos felvonó, ami bizony rossz időben sokat számít.
A Goldried II alatti piros pályák tényleg pirosak, kezdőknek nem ajánlottak. Talán a 4-es kicsit könyebb és a végén együtt fut a kék pályával.
Ha a matrei oldalról átmegyünk Kalsba, akkor csak piros 11-esen mehetünk.
A Cimarossról is csak piroson vagy feketén mehetünk Kals felé. Szerintem a kezdőknek csak a piros első 100 métere lehet kihívás, a nagy része inkább egy erősen kék, széles carving pálya.
Ha a Kalsi kabinossal vissza akarsz jutni a csúcsra, akkor figyelni kell, mert a térképpel ellentétben a kék 21-es nem a kabinos aljához vezet, hanem egy csákányoshoz, amivel a Figolifthez juthatunk, majd azzal fel a és a 21-esen újra le és át a 20-asra juthatunk a kabinoshoz.
Néhány észrevétel, ami másoknak tanulságos lehet.
A kalsi oldalon csak a csákányos tetején találtunk egy hüttét, bár a térkép többet is jelöl, amelyeknek nyomát sem találtuk (a Blauspitz felvonót kihagytuk, arról nincs infom). Tehát akire rájött a szükség, az intézze az Adler Lounge-ban. Nekünk nem jött be stílusa, de a végén már bántuk, hogy nem mentünk be. Szokatlan, hogy egy ilyen méretű rendszeren csak ennyi hütte van.
A pályák kitáblázása hagy kívánni valót maga után. Sok helyütt csak a piros kör táblák vannak kihelyezve, számok nélkül, így elsőre csak találgatni tudtuk, vajon melyik pályán is lehetünk.
Kék pálya nincs. A matrei oldalon a 2a nem pálya, az egy 3-4 méter széles síút, ami keresztbe-kasul kanyarogva nagyon szerencsétlen módon többször is keresztez több piros pályát. Nagyon kell figyelni mind annak, aki a piroson dönget lefelé, mind a kék "pályán" poroszkáló piskótáknak a föntről érkezőkre. A 10-es ugyancsak egy síút, a 11-es pedig egy feketével együtt indul. Kalsban a 15a is egy erdei síút. Nagyon hangulatos, ahogy több kilométer lassan kanyarog az erdőben a behavazott fák között, de nem sípálya! A 21-es szintén erdei síút. Igaz lent a völgyben a nagyon lankás részen a csákányos melletti rész nagyon széles pálya, csak rövid.
Összefoglalva: osztom az előttem szólók véleményét. Ez egy jó terep, nagy szintkülönbséggel, haladóknak.
2011.03.21. Beni_1
Március elején voltunk Matreiben 5 napot. ezalatt volt minden a ragyogó napsütéstől a szakadó hóesésen át a ködig. A pályák viszont nagyon jók voltak, bár a hóeséses napokon kicsit buckásodtak.
A Matrei oldalon az alsóbb pályák nagyon hangulatos, kis erdei lejtők voltak, amik elég szélesek. Nagyon jókat lehetett ezen csúszni. A Cimaross felvonóhoz vezető pályák (Matrei oldalon a felsők) igazi élvezetet nyújtottak, különböző meredekségükkel mindig meg lehetett találni a hangulatnak megfelelő lejtőt. Egyedül a Cimaross felvonó aljához vezető pálya szakasz volt rossz, az utolsó összeszűkülő szakasz már délelőtt jeges-buckás volt, ahol nagyon feltorlódott a tömeg. Ezen kívül a fenti pályák dicséretet érdemelnek. A kalsi oldalon a Cimarossról a kabinos középállomásáig szintén szuper pályák voltak, onnan lefelé viszont a kék pálya, amin Kals-ba át lehet csúszni elég unalmas, és hosszú. Sajnos innen a Blauspitzre vezető 4 üléseshez be kell iktatni egy tányéros felvonót, és a 4 ülésesek is elég lassúak, cserébe nagyon jól síelhető piros és fekete pályák vannak ezen az oldalon.
Összességében egy-két apró hibától eltekintve nagyon szuper pályarendszer várja az embert, és a hütték is osztrák viszonylatban közepes áron üzemelnek.
2011.03.06. szabop27
Sziasztok!

Március 2-5 között voltunk a Grossglockner-Resort pályáin. Reggel 5-kor indultunk Budapestről, délben már a bakancsokat csatoltuk a Matrei állomás parkolójában. Meglepetésként ért, hogy nem árulnak jugend bérletet, ellenben 18 éves korig mindenki gyerek jeggyel csúszhat. 2 "jugend-korú" gyerekkel ennek nagyon örültünk.
Első nap felhős-ködös idő volt, második nap végig esett a hó. Talán ennek is köszönhetően, a pályákon alig volt valaki, a felvonóknál 0 perc várakozási idő. Péntekre kisütött a nap, ami szombaton is kitartott, de szerencsére ez sem hozott tömeget. A pályarendszer nagyon tetszett a társaságunknak. Délelőtt érdemes a Kals falu felé eső oldalon csúszni, mert ezek a pályák a fekvésük miatt déltől már nagyon felpuhulnak.
Egy negatívumot tudok csak említeni: Kalsból Matreibe visszacsúszva muszáj érinteni egy fekete pályát, ami kezdőknek problémás lehet.
A szállásunk a pályától két perce volt, síbusz a ház mellett áll meg. http://www.haus-rainer.com/index.ht...m Kedvező árú, klasszikus osztrák minőség, bátran ajánlom mindenkinek.
Méltatlanul kevés szó esik erről a sícentrumról, nálunk mindenképp a "visszajövünk még" mappába kerül:)
2010.04.08. Sygma
Pár napot a pályán és környékén töltöttünk, úgyhogy van némi friss infóm.
A 6-os beülős felvonó adatlapján 2426 méter szerepel, GPS-el 2437-et mértem, úgyhogy valahol itt van az igazság.
De nem ez a legdurvább marketing csúsztatás, egy helyen 3800 méter is szerepel... (gondolom úgy értelmezhető, hogy innen a GG is látszik :)
A múltkor tévedtem, a 2-es "zötykölődőt" nem 4, hanem egy 6 üléses vadiúj felvonó váltotta, amely tetején bolt és kölcsönző is nyílt. A sorbanállás ismeretlen fogalom ebben az időszakban.
Csütörtökön rendesesen havazott, lenn a faluban hóvihar volt. 10-20 cm friss "fincsi" lepte el a környékbeli pályákat. Pénteken remek terep, szombaton szikrázó napsütés fogadott. Vasárnap felhőbe borult a hegy, így Zettersfeld-re (Lienz) ballagtunk át. Hétfőn 40 km/h-s szél, felhőkön átkandikáló napsütés, egész napos havazás volt. A matrei-i oldal kissé jeges lett, ezért inkább a katlanban csúszkáltunk, ami frenetikus volt a friss és tökéletes hó miatt, illetve a szélből sem éreztünk sokat.
Kals alja gyakorlatilag leolvadt. Igaz, esténként toltak le fenntről némi havat, 1-2 felvonó járt, de már nem sokan próbálkoztak meg vele.

Itt jegyezném meg, hogy a pálya nemcsak a TopSki bérletrendszerbe tartozik bele, hanem a SkiHit-be is. Ami azt jelenti, hogy az itt (vagy más, SkiHit "partner" pályán) megváltott bérlet mindenféle hókusz-pókusz nélkül használható a következő helyek bármelyikén:

[Kelet-Tirol]
Zettersfeld és Hochstein (Lienz)
St. Jakob
Sillian
Kartisch
Obertillach

[Karintia]
Mölltall gleccser
Mallnitz - Ankogel

Ez azért rendkívül jó dolog, mert reggel az égre (és az időjárásjelentésre :) nézve el lehet dönteni, hogy hova lesz a menet. Például hétfőn a Mölltal-ra szerettünk volna menni a terv szerint, de a -13 fokot és 60 km/h szelet inkább nem vállaltuk be, így mentünk Matrei-be.

Szállásunk Ainetben volt, innen barangoltuk be a környéket. Magyar srácok bérlik ki télen a Sattlerwirt fogadót, és szerveznek oda kisebb-nagyobb csoportokat oktatással.


-Sygma
Katlan. Kicsit süt, kicsit havazik, nagyon jó. Kals már locsog Imre Extreme carving Nem esett el... ;) Nadrág szakad, bakancs törik...
2010.02.22. bongi
Szép Napot!

Most érkeztem haza Matreiből. Bár nem kenyerem a beszámoló írás, de nagyon ambivalens érzéseim vannak a tereppel kapcsolatban ezért gondoltam megosztom a tapasztalataimat.
Idén azért választottuk ezt a területet, mert nagyon szép kritikákat kapott a külföldi elemzésekben és mégsem tűnt annyira felkapott síközpontnak.

Szállás: 4fős apartman Matrei Ganz részén, 2 km-re a GoldriedB.-tól, csodálatos panorámával, teljes felszereltséggel (hámozókéstől a WIFI-ig), mindez 62 euro/nap.

Síterep, ami negatív:
-hiába van fantasztikusan megvilágítva minden este az 5-ös, majd annak folytatásában az 1-es pálya, ha azokhoz nem kapcsolódik működő lift, illetve az 1-es esetében semmilyen felvonó.
- tulajdonképpen a fent leírtból fakad a következő problémám, a matrei-i oldal völgypályája a település központi részébe érkezik. A völgyből induló kabinos lift viszont ettől 3km-re, a városka déli végéből indul, így még a síelés végén sem lehet egy jót siklani az autóhoz az egyébként szép vonalvezetésű, látványos pályán.
- a Goldriedbahn völgyállomásán lévő panorámatérképen jelölnek egy felvonót GRB.III. néven - nem projektként -, de valójában még nem épült fel.
- bár kitáblázták, de a kalsi oldalon nincs még Gschlöss felvonó.
- a terep mindenhol úgy hirdeti magát, hogy 2621 m magas, az Adler Lounge-ra nagy számokkal ezt ki is írták, és a terep leírásánál itt is ezzel számol a szerkesztő. A valóság az, hogy a kalsi kabinos 2405 m-re, a matrei-i 6 személyes bubis (Cimaross) pedig 2426 m-re visz.
- Kals 1300 m-en fekszik, így a kiszámolható, hogy nem 1600 m szintkülönbségű a kalsi talabfahrt, hanem "csak" 1100 m.
- a pályák sok helyen együtt futnak, ezért a terep oldalán hirdetett 110 km-nyi pályahosszal szemben vannak fenntartásaim.
- a Cimaross felvonó csak egy pályán közelíthető meg, így az abban összefutó 5 pálya forgalma miatt állandóak voltak az ütközések.

Ami pozitív:
- fantasztikus panoráma a Grossglocknerre.
- a matrei-i oldal felső szakaszán szép vonalvezetésű pályák vannak.
- a Carvepiste exclusive pálya imádni való.
- nem alakították át a természetet, csodálatos környezetben lehet sízni.
- ha a jelenleg még meg nem épült, de már jelzett felvonók felépülnek minden igényt kielégítő rendszer jöhet létre.


Jelenleg gyenge 4-es, de ha tovább fejlesztik sokat javulhat még!
2010.01.30. Sygma
Sziasztok!

Mi 2009 április 9-12. között voltunk itt, többnyire Matrei oldalán. Néha átnéztünk a kalsi részre is, de csak a kabinos felső szakaszán, ugyanis a völgyben ekkor már olvadozott. Éjszaka mínusz 1-2 C volt a hőmérséklet (rendesen le tudták kezelni a pályákat), napközben viszont +20 (igazi strandot idéző hangulat :).
A felső pályák voltak nyitva, amelyek reggel 10-ig fagyosak voltak, de aztán hamar kiengedtek.
A pályarendszer remek, nekem nagyon bejött. Főleg a carving-katlan.
Ottjártunkkor letették az alapjait egy új felvonónak, ami a mostai szezonban már működik is. Ez a Goldried II (kétüléses "zötykölődő")-t váltotta, és egy 6 üléses "bubis" (Doppelmayr) kerekedett ki a helyén.
Egyébként azért lehet sok magyarral összefutni, mert több panziót is magyarok üzemeltetnek a környéken, sok magyar vendéggel. Van ahol egész télen 40-50 fő is tartózkodik, és Matrei-re viszik őket tanulni.

-Sygma
Nadrágszíj vékonyságú pályácskák Tömeg-hegyek Hol a pálya... vagyis hol nem? :) Csúcs! A túlvég kezdete Carving-katlan Végállomás, nem megy tovább Kals, indulási oldal Kicsit fekete, kicsit buckás, de jobb, mint dombot mászni Állatkák A névadó Jó kis meleg, napsütés
2010.01.06. Símanócska
Sziasztok!
Dec. 30-án voltam Kals-Matreiben. Szép síterep, hosszú, változatos pályák vannak. A pályák alja délutánra jegesedett, buckásodott, de ez a hóhiány számlájára írható.
A Matrei oldal jobban tetszett, mivel én nemigen szeretem az erdei pályákat mert szűknek érzem, szeretem a széles nagy panorámás pályákat. A Kals felé a piros 14-es felül nagyon meredek (nekem legalábbis).
Az egyedüli kifogásom, hogy ha Kals felől érkezünk fel a kabinossal, és nem vagyunk feketepálya-képesek, akkor a kék és piros pályákhoz felfele kell 100-200 métert gyalogolni az Adler étterem mögött, ami nem vészes, de a nap végére, amikor már fáradt az ember, nem valami kellemes. Viszont szinte minden felvonó fűtött üléses:)
Összességében nagyon tetszett, jót síeltem ott
2009.03.23. Tiborh
Volt szerencsénk eltölteni egy kellemes hetes sítúrát a Grossglockner Resort síterületén Kelet-Tirolban. Egy kicsit meglepődtem azon, hogy annak ellenére hogy nincs agyon sztárolva ez a síterület többek között itt a honlapon sem, mennyi honfitársunkkal találkoztam a pályákon.
A pályák egyébként egy hegy két oldalán helyezkednek el, melyek aljában két település húzódik. Matrei a viszonylag nagyobb és forgalmasabb, és a kisebb és hangulatosabb Kals, beékelődve a hegyek közé. Nekünk Matrei-ben volt a szállásunk a Goldried Hotel mellett egy apartmannházban. A síbusz a ház előtt állt meg, és kb. 3 perc volt a kabinos felvonó (Goldried I.) mely felvitt a hegyre minket.
A matrei rész két eléggé különálló részre oszlik síelés szempontjából. Van egy fenti rész mely a hegygerincről indul (Cimaross 2621m) és több alternative lehetőséget adva síelhető be. A fenti rész egyébként kicsit egy katlanhoz hasonlítható, melyen rengeteg pályát alakítottak ki. Ami hátrány, hogy egyetlen 6 űléses buborékos visz fel csak a hegytetőre, gerincre. Emiatt itt kisebb torlódások, főleg szezonba előfordulhatnak. Hozzá kell tennem, hogy torlódás amíg ott voltam nem volt, de ez a viszonylag kevés síelő miatt lehetett csak szerintem. Ami kellemetlenebb, hogy a pálya utolsó 100 métere délre rendesen össze van túrva, hiszen aki fel akar a tetőre jutni, ide kell hogy jöjjön. Vezet egyébként le Cimaross-ról a Goldried I. kabinos felső állomásához egy kék pálya, melyet kezdő síelők is tudnának használni. Igen ám! Csak ahhoz le kellene jönnie egy kezdő síelőnek bemelegítésként egy piroson.. (11-es piros pálya)
Ahogy valaki írta, (talán bikkamokka) nem kezdőknek való hely. Egyébként az egész helyre igaz, hogy combos pirosak és technikás feketék vannak mindenfele. Egy két pályától eltekintve szép szélések! (A 12-es fekete közepe az nagyon kis keskeny, játékos) És a sítérképen jelölt 13-as piros, mely a valóságban fekete, és Kals felé visz le, az még ami egy kissé keskeny, és persze meredek..
A Goldried I. kabinos alatti rész, ahol sok pálya fut az erdőben egymás mellett vagy egymást keresztezve a rendszer másik része. Kezdőknek itt talán a fenti két kék pályát lehet javasolni. Sajnos az egyiknél tárcsás, a másiknál csákányos felvonó van..:-( És kissé rövidek is ezek a pályák.
A Talabfahrt sajnos nem játszott azon a héten hóhiány miatt, így csak a legalsó pontig Happeck-ig lehetett lesíelni. Ami nagyon tetszett ezekben a pályákban, hogy mindegyik szépen karbantartott széles carvingpálya.Még a 6-os feketén is lehet karcolni..:-)
A 2a és a 6-os kékek, összekötő pályák melyek szép erdei utakon vezetnek át.
Ami nagyon rossz: Happeck felvonó: 4 üléses buborék nélküli, és Goldried II. Felvonó: 2 űléses nagyon lassú szintén nyitott!! Ha hideg van és még a szél is fúj, akkor megkeseríti a napot..És ami a vicc: ha nem lehet a völgyig csúszni és fel akar menni az emberke a Goldried I. kabinosig hogy esetleg lejusson a hegyről a következő kálváriát kell végigjárnia! Happeck négy ülésessel fel, utána visszacsúszni Goldried II. kétüléseshez, felmenni vele majd annak a tetején két lehetőség van.Az egyik hogy kb.50 m-t túrázol felfelé a hegynek hogy elérd a kabinost, vagy visszacsúszol a tányéroshoz (Landen) és azzal jössz fel a kabinosig. Miért nem lehetett legalább az egyik felvonót felvinni a kabinosig??? Pályazáráskor szép kiss or alakult ki mindennap a tányérosnál..
És akkor a kalsi rész. A Cimaross-ról ha a másik irányba csúszol, akkor Kals felé veszed az irányt. Egy nagyon szép és kellemes piros pályán (14-es) csúszhatsz le a Kals II. Kabinos felvonó középmegállójához. Ez a pályarész kb. 3-4 km hosszú lehet. Ezután egy hosszú erdei szerpentinen kb.5km. kell lecsúszni Kals felé. Egyébként állítólag a Cimaross tetejéről lecsúszni kalsba 11 km. A Kals-ba vezető kék 15a vége egy igen kellemes kék carving pálya! Elképzelhető.Kezdőknek maximálisan ideális.Pici lejtésű és széles! Bár érthetetlen okokból a két kals-i kék pályát kiszolgáló felvonóból egyik sem ment.Jó minőségú hó volt pedig. Valszeg spóroltak. Ezen a részen meg talán jó ha harmada van annak a tömegnek ami odaát a matre-i részen volt. Zárva volt egész héten a Gschlöss nevű beűlős is. Egyedűl itt a Blauspitzre menő két felvonó üzemelt!Az itt lejövő pályák nagyon szuperek!!A 17-es és folytatása a 19-es feketék megérdemelten a carvepiste exclusive nevet kapták! De a pirosakra sem lehet semi rosszat mondani. Szép lejtésű és vonalvezetésű panorámapályák. Öröm rajtuk siklani! Nekem a kalsi rész egyébként jobban tetszett.
Többször volt olyan hogy kora délután lezárták a fenti pályákat a nagy szél miatt. Nos aki akkor a Kals-I részen síelt, nem tudom hogyan jött viszza Matrei-be.Egyébként sokszor logikátlanul tettét mindezt, mert másik alkalommal mikor tényleg még zordabb volt az idő, akkor meg vidáman jártak a felvonók!
Összeségében tetszett nagyon a hely, nagyon szép a panorama, és fantasztikusan jó hogy bármerre tekint az ember mindenhol háromezer környéki hegyet lát,- és ha tiszta az idő akkor még a Grossglockner csúcsa is látható! Talán a felvonók logikátlan logisztikája zavaró egy picit, de viszonzásul egy nagyon szép síterepet és természeti látványosságot kapunk cserébe!Csak ajánlani tudom!Fényképeket töltöttem fel, a síterülethez tartozó weblapon, vagy a galériában meg lehet nézni!Azért egy két képet még rakok ide! :-)
Kals-II-kabinos-alja-ralatas-Cimarossra-P1000235.JPG Cimaross-rol-Kals-fele-P1000281.JPG Frissen-ratrakolt-billiard-asztal..P1000247.JPG Ilyen-idoben-nem-annyira-kenyelmes-a-ketuleses...P1000190.JPG Volt-ilyen-furcsa-ido-is-P1000240.JPG A-nagy-tomeg-miatt-idonkent-meg-kellett-allnom-fotozni..-P1000246.JPG
2009.03.08. bikkamokka
Március első hetében voltunk itt, Matreiben volt a szállásunk. Az egész pályarendszer nem kezdőknek való, mivel alig van kék pálya, az is többnyire egy szerpentin út, ezért elég keskeny. Aki viszont piroson és feketén szeret síelni, az megtalálhatja a számítását.
A 8 személyes kabinosnál csak tömött síbusszal érkezve kellett sorban állnunk, egyébként szinte azonnal be tudtunk szállni. A pályák szempontjából a térkép kicsit optimista, mivel van ahol 4 pálya is ugyanazon a nyomvonalon megy (pl. a Cimaross felvonó aljánál) ami csak egy pálya. Ez a nap végére rendesen buckás volt. A pályákon egyébként nem volt tömeg, a felvonóknál sem. Csak párszor kellett sorban állni, egyébként csak bérletkezelés, aztán már szálltunk is be. A kalsi 8 személyes kabinos az egyik nap csak délután 2-kor indult, aztán másnap egész nap zárva volt, a lavinaveszély miatt (robbantottak is szinte egész nap). Ekkor a Cimaross is zárva volt. Egyébként csak első nap volt szép napsütéses időnk, utána felhős majd egyre erősebb havazás következett, végül utolsó napra enyhén felhős. Ha végig sütött volna a nap, akkor a hegy aljáról a hó teljesen elolvadt volna, így „csak” vizes volt. Ezért többnyire igyekeztünk közelebb a csúcshoz síelni, a tapadós vizes havat nem szeretem. A kalsi oldalon a falu mellett találhatók a kék pályák, ezek hosszabbak, mint a matrei-iek, amik közvetlen kabinos tetején vannak. A többi kalsi pályát három 4 személyes felvonó szolgálja ki, ezek közül az egyik egész héten zárva volt. Buborék nincs rajtuk, így cudar időben nem nagy élmény, de a mellettük levő pályák miatt megéri párszor felmenni. Az itteni felvonók érdekessége még, hogy csak az alsó aljánál van bérletkezelés. Sajnos a 17-es teteje lavina miatt le volt zárva, de később rá lehetett menni. Itt a hóesés és a falu mérete miatt még kevesebben voltak, mint a matrei-i oldalon.
Hütték: a kalsi kabinos tetejénél levő modern hütte még nem volt teljesen kész, de már üzemelt. Gyönyörű panoráma, napsütés esetén a terasz is kellemes. Kb. 10%-kal drágább, mint a lentebbi hütték. A Happeck tetejénél levő hütte hangulatos, nem önkiszolgáló. Gőzgombóc 4,50 főétel 11 Eur körül. Itt van csapolt sör is, fent (még) nem volt. Kalsban a Blauspitzen van egy nagy önkiszolgáló hütte nagy teraszal, és biztos gyönyörű panorámával is.
2007.03.19. Vécsey Zsolt
Mi is (megjöttünk). Matrei in Osttirol faluban volt a szállásunk. 3 nap síelés. Matreier Goldried, ha a völgyig lehetne síelni az 12 km lenne a csúcsról... de 1400-ig lehetett is. Próbálok találót írni.. érintetlen természet (szinte), tömeg 0 és napsütés ezerrel, a 2 felső húzófelvonó közül az egyik ment. Matrei olyan, mint egy gyönyörü ékszerdoboz.
Szombat és vasárnap St. Jakob Defereggental-t céloztuk meg. Szeles kis pálya, de minden felvonó ment és parkolóig síelhető volt. Széles, több helyen párhuzamosan futó pályák. A pályáikat talán gyengébbnek jelzik helyenként.. 2 kék pálya, hát az simán piros..
100-3392.jpg 100-3419.jpg 100-3357.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »