Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Hinterstoder síterep leírás szállás cikk galéria videó fórum

Hinterstoder síterep értékelése
145 szavazat, átlagos érték: 3.9
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2022.01.13. Bridget
2022 januárban itt vagyunk Hinterstoderen. Nagyon jó választásnak tűnik. Budapesttől mindössze 5 óra autóval. A szállásunk a felvonóval szemben egy modern, jól felszerelet, tágas apartman.
Mi hétköznapokra jöttünk, most kevés a síelő, nem kell sehol sem sorban állni, a kabinos liftben általában egyedül ülünk. Ennek ellenére a pályarendszer nagy része üzelem. Jó a pályarendszer, széles, jól kezeltek a pályák, modernek a liftek. A völgyből egy kabinossal jutunk fel a központba, innen jól belátható a pályarendszer. Több sebességmérő pálya és a kicsiknek külön elkerített sunnykids park van. A csúcson 2 csákányossal csúszhatunk a napos kék pályákon. A lentebbi pályák már nem olyan naposak. A csúcsról egészen a völgyig le lehet csúszni egyhuzamba, 7,4 km-en keresztül. Ez most is nyitva van. Snowboarddal egy két részen nem lehet átcsúszni, így hajtani kell, de nem vészes. Nap végére a völgypálya alsó része itt ott kijegesedett. A 70%os fekete és a FIS pálya most sajnos nem üzemelt.

képek: https://sielok.hu/fotoalbum/hinters...toder-2022-januar/galeria...
h i r d e t é s
2020.03.19. adamkov
2020 február legvégén voltunk itt 2 gyerek, 2 felnőtt síelni, egy nappal a VK előtt. Reggel 7kor indultunk Budapestről, Délben leparkoltunk a parkolóban (1a pálya aljában, és egy nem is olyan kis séta várt ránk a közpinti 6os felvonóig.
Mivel bőven 0 fok felett volt a hőmérséklet meg is izzadtunk, az emberek csütörtök révén csak lézengtek a lenti állomásnál. 13 órától akciós a jegy, a megváltása után gyorsan suhantunk a szép időben a felvonóval felfelé. Fent egy nagy központi völgy van éttermekkel, és vagy 5 felvonó végpontjában. Mivel ez egy nagyobb lapos terület a felvonók között nagy lendületet kell venni, hogy ne kelljen botozni.
Leginkább a 6os ülős felvonóval, és a jobb szélső kabinossal közlekedtünk. Felmentünk a csúcsra, ahol tényleg könnyű kék pályák vannak, de mivel felhőben volt, egy csúszás elég is volt a 13as pályán. Mindenféle tudású pálya van. A kék 3as megfelelő nem teljesen kezdőknek, néha kicsit meredekebb, de széles főleg a kabinos alatt. A 3as 4es pályán mentünk a legtöbbet, még a napvégén is viszonylag jó volt a pályák minősége, bár a meleg miatt buckásodott. Az 1es pályán jöttünk le a gyerekekkel a nap végén, ami kellemes meglepetés volt az ideális lejtésével, szélességével. Hidegebb időben amikor a lenti részen is nulla fok alatt van a hőmérséklet, nagyon jó lehet.
Nagy parkoló áll rendelkezésre, ahogy néztem az infrastruktúra is jó, de a sok felvonóból gyakorlatilag 3at (A,B,C) használ a legtöbb ember, de hétköznap így sem volt sor. Pár napra ideális, főleg a 10 éven aluli gyerekkel síelőknek, de mivel nem nagy rendszer, másnap már mi is máshol síeltünk.
2019.02.21. András Szivák
2019 február elején voltunk itt, snowboarddal sem rossz terep, de 3. Nap már meguntam, mivel elég kicsi pályarendszer. A pályák tökéletesen kezeltek, csak akkor van gond ha éjjel/reggel ráesik egy kis plusz hó. Ilyenkor 11re már minden tiszta bucka.
A felvonók jóminőségűek, gyorsak, kivéve a bal szélső infernónál a 2-es beülős, az gyötrelmesen lassú. Szombati napon egész sokan voltak, 5-10 perces sorok is kialakultak a központi beülős felvonónál, ellenben pénteken és vasárnap elviselhető volt az embermennyiség. A jobbszélső tojás az mindig gyorsan halad, a faluból induló kistojás kicsit sűrűbb. Ott 15-20perces sorra is lehet számítani 11 előtt. 11 után már az se vészes, de addigra meg elhasználódnak a levezető pályák.
A hütték elég nagyok, mindig le tudtunk ülni amkor akartunk.
Se nem különleges síterep, de nem is rossz, sőt. Az inferno tényleg brutál meredek, a jobb oldalon pedig jó széles, lankás pályákon lehet csapatni.
Kezdő snowboardosoknak viszont nem ajánlom ezt a pályát, mert majdnem minden irányba van olyan szakasz amiben van kis emelkedő és jól meg kell engedni különben rollerezhetsz..
Még valami, a csúcsra csak 2 csákányossal lehet feljutni, és a fentebbi pályán van vagy 100 méter sík rész, amit inkább sífutó pályának hívnék..
2019.01.29. Schneeglöckchen
3 napot töltöttünk el itt 2018 januárjában. Nem volt túl nagy hó, kb 80 cm. Igazi családi síterep és tetszett, hogy nagyon szépen voltak kezelve a pályák, sok széles pálya is volt, szép volt a környezet. Szállásunk is jó volt így idén visszatértünk. 2019-ben bőkezűen bánt velük Holle anyó, 260 cm porhó, ideális hőmérséklet kb - 6 fok. A pályakezelés - ha volt egyáltalán a 3 nap alatt - kritikán aluli. Ottlétünk alatt esett a hó, de csak 5-6 cm naponta. Csak néhány pályát kezeltek le este. (szállásunk ablakából ráláttunk a hegyre: nem mentek a ratrakok) A legnagyobb forgalmú pályákat sem tolták le egyik napról a másikra. Inferno pálya szinte használhatatlan. Ha le is lehetett jönni, élvezhetetlen volt. Nem tudom, hogy mi történt egyik évről a másikra, de jövőre biztosan nem ide megyünk. Ez most csalódás volt.
2017.12.18. WéberF
Az általam nem igazán kedvelt (30 évvel ezelőtt térdemet törtem, és más okok miatt sem szerettem meg) Hinterstoder sípályáin töltöttem a hosszabbított hétvégémet. Oka annyi volt, hogy a Vasas Síklub ismét egy szuper szervezésű, kiválóan megrendezett síversenyt adott az érdeklődőknek, a Magyar Kupa sorozat nyitóversenyeként. Minden jó volt, de a verseny majdnem belefulladt a hóesésbe - már az is baj, ha esik a hó! Szállásom egy nagyon puritán, de tiszta, a felvonóhoz közelebbi, mint a parkolótól - Life Gold nevű ifjúsági "hotel" volt, szerény reggelivel. Mindenesetre érdekes volt 60 év elteltével újra egy emeletes ágy felső szintjén aludni! Csak azért írom ezt a kis bejegyzést, hogy megdicsérhessem a Vasas Síklub szervezőit! A 120 körüli versenyzőt elegánsan, zökkenőmentesen vezényelték le - ugyanúgy, mint már sokadik éve - legalábbis, amióta van szerencsém részt vennem az általuk szervezett, rendezett versenyeken. Egyetlen szépséghibát érzékelek: tavaly második, idén 5-ödik lettem a korosztályomban! (Viszont így 70 felettiként még mindig aktívabbak vagyunk néhányan, mint az ötvenesek!!! WFeri
P.S.: további infó a http://www.skihungary.hu/hu/verseny...eredmenyek-alpesi/szezonn... címen!
2017.02.20. fezso6
Február 5-én jártunk itt és amit lehet olvasni a fórumon az mind beigazolódott. Hatalmas parkoló ami vasárnap lévén hamar megtelt, főleg Cseh és Német autókkal és buszokkal. A parkolóból egy kisebb busz vitt ingyen a kabinos felvonóhoz. Hamar felértünk, a csúcsra két csákányossal lehet feljutni. Itt rengetegen voltak, talán a panoráma miatt? Az aljáig tényleg húzós 1400m szintkülönbség. Időjárás és a hó minősége rendben volt. Egyszer elment, egynapos útnál maradunk Muraunál!
2017.01.02. marctomb
Sziasztok!

Két ünnep között töltöttünk el 4 napot Hinterstoderen. Az időjárás minden "lehetőségét" kihasználta; első napon esős, hókásás idő volt, második és harmadik napon erős havazás, míg az utolsó negyedik napon verőfényes napsütés. Az utolsó két napon már elegendő friss hó volt a pályákon, hogy a jeges alapot (mert ugye ami első nap esett eső, az éjszaka oda is fagyott) elfedje. A 2-es és a csúcsról induló (csákányossal elérhető) pályák még zárva voltak, de úgy tudom most már azok is kinyitottak. Tehát már minden biztosított egy kiváló síelésre. A síterep fekvése gyönyörű, a 3-as pálya elejéről fantasztikus a kilátás a környező hegycsúcsokra.

Pár infó:

Utazás: Szinte végig autópálya Linz felőli útvonalon, kb. az utolsó 10 km van alsóbbrendű úton.

Pályák: A pályák minősége az időjárás függvényében változott, az utolsó napon még a záráskor is megfelelőek voltak a pályák. A pályamunkások –mint Ausztriában általában- próbálnak tökéletes körülményeket teremteni a látogatóknak.

A felvonók nagyon jól tették a dolgukat, csak 29-én reggel volt némi sorban állás a 6-os felvonónál. Van kettő „kapszulás” 6 és 10 fős felvonó, két üléses (2 és 6 fős) és több csákányos is. Alig találkoztunk magyarokkal a 4 nap során, leginkább osztrákok és németek voltak a pályákon.

Korábbi kommentelőknek igazat adok abban, hogy a pályarendszer inkább a haladó csúszóknak van kitalálva. A teljesen kezdőknek nagyon jól kiépített tanulópályák (húzós felvonó, szőnyeg) vannak a központi völgyben, viszont a kezdő és a haladó közötti lehetőségek szegényesek. A piros pályákon is több helyen fekete pályának is beillő letörések vannak, bár ezt több esetben ki lehet kerülni (szűk)erdős szakaszon.

Aki jól síel/snowboardozik, vagy már haladó annak nagyon élvezetes a pályarendszer, akár egyhuzamban is le lehet csúszni a faluba, botozás vagy bármilyen sétálás nélkül. Az útvonal: 13 -> 3-> 4->1, ez kb. 1400 m esést jelent a pályán, és közel 6 km folyamatos csúszást.

A szolgáltatások (hütték, éttermek, felszerelésbérlő helyek) az osztrák pályákhoz méltóak.

Összegzésül én meleg szívvel szívesen ajánlom másoknak/Nektek a Hinterstoder- Höss síterepet. :)
2016.01.30. pigeon
Sziasztok!

Friss infók: a pályákon bőségesen van hó, és a nagy meleg ellenére is egész tűrhető, jól síelhető állapotban voltak még tegnap is – a friss hó és a hideg azért nyilván itt sem ártana. A hely sajnos csalódást okozott nekünk: megerősítve a korábbi véleményeket, kék pályák kedvelői felejtsék el ezt a terepet. Nem is elsősorban a meredek letörések miatt, hanem mert egyszerűen nincs egy igazi, hosszabb, széles kék pálya. A 3-as számú családi pályának nevezett, 3 km hosszú pálya egy marketing fogás.

A 6-os ülőssel a hegy tetejére megérkezve egy felvezető szakasz után egy letöréshez érünk: jó lejtésű, még a szélessége is rendben – szóval eddig ok. Innen viszont következik egy keskeny átkötő szakasz (mivel sokan csúsznak rajta, így már délelőtt jeges, széttúrt – nem nagy élmény.) Aztán megérkezünk a 10-es kabinos tetejére. Hogy ennek a lejtőnek a bal oldalát kinevezték kék pályának, az egy vicc. Ha már enyhe lejtésű részt keresünk, az amúgy inkább a hüttétől indulva található meg. De ez a pályaszakasz egy hosszú, meredek lejtő. Igaz, hogy nagyon széles, és ha nem fagyos-jeges a pálya, gond nélkül síelhető, de egy kék lejtőre vágyó sízőnek azért ez munkás. Jó hír, hogy akit megijeszt a lejtő, kikerülheti egy kis erdei úton (bal oldalon, a pálya kb. 1/4-énél indul). De ugye akkor megint egy szűk erdei úton haladunk… és ráadásul ennek az alján egy kis domb fogad minket, tehát nem árt megereszteni a léceket – de annyira nem tudjuk, hogy ne legyen botozás a végén. Innen jobbra tarva egy szinte vízszintes szakasz következik, ez azért letudható botozás nélkül. És akkor végre felcsillan a remény, hogy megérkezünk egy kellemesen széles és kellemes lejtésű részhez – ez tart is vagy 200 méterig. A végén letörés, de ez is kikerülhető. Utána még egy enyhe lejtésű szakasz, és már lent is vagyunk a 10-es kabinos aljában. Szóval ezért a két jó szakaszért egyszerűen nem éri meg erre jönni. (A középállomásig vezető kék pálya is kellemes.) Marad a tanulópálya (14-es), ami szintén egy elég meredek lejtő, viszont nagyon széles, és alig lézeng rajta néhány ember – egész nap csákányozni ezek szerint senki sem szeret. Így még ebben az őrült januári tavaszban is jól tartotta magát a pálya.

A pályarendszer központi fennsíkja nagyon hangulatos, de a sok botozás után a szépségét már nem igazán értékeli az ember…

Tömeggel mi nem találkoztunk, igaz, a gigantikus parkolónak alig a harmadában voltak csak autók. A parkolás elég érdekes, én még eddig nem jártam olyan síterepen, ahol a reggel érkező népeket ne terelték volna a parkolóban.

A korábban már emlegetett szállásunk szuper volt, a környék tényleg szép, összességében nagyon jól éreztük magunkat, mert síelni jó – de többet itt nem tesszük.
2015.09.25. Kis Kovi
Szia!

Mi az alábbi helyen voltunk pár évvel ezelőtt 12.25-től.
http://www.urlaubambauernhof.at/kra...pfweiher#tab=info

A kocsink önindítója megadta magát (szerencsére a helyszínen) és farmot vezető srác megoldotta alkatrész áron a két ünnep között a problémát (Ő maga szerelte be tökéletesen) egy nap alatt. A helyszínen tartott állatkák és a vadregényes környezet amúgy is elbűvölt minket, akárcsak a házigazdák figyelmessége. Nagyon aranyosak voltak, a gyermekünk is kapott több apró ajándékot.
Arra azért számolni kell, hogy a főúttól be kell "kalandozni" a hegyek közé, ami nagy havazás esetén feltétlenül hólánc használatot von maga után.

Amit tudni kell, hogy Voderstoderben van egy kis helyi pálya, ami megfelelő hóviszonyok esetén a két ünnep között biztosan működik (két csákányos - alsó és fölső pályával, ha mindkettő megy, akkor kb. 1 km-t lehet csúszni egy huzamban), azt megelőzően gondolom hétvégén van rá esély. Emlékeim szerint kb. 20 EUR körül volta a felnőtt napi jegy, de volt rövidebb időszakra szóló olcsóbb jegy is.

Sajnos mi már kiestünk a 10 éves korig szóló gyerek kedvezményből (Hinterstoder-Wurzeralm), így más felé kalandoztunk ezt követően.
Hinterstoderen eszméletlen sokan voltak az ünnepek után, ezért nem tudtuk teljesen élvezni, viszont kisebb tömeg és jó hóviszonyok esetén nagyon szuper hely lehet, csodálatos panorámával a felső pályaszakaszokon.
Mi még Kasbergre is átmentünk (kb. 45 perc út), mert az a pálya is a cégcsoport részre (Sunny Card lehetőség ott is).
2015.02.18. RM
Február 14-15-én síeltünk itt gyerekekkel (5, 7 éves) 2 napot.

Szuper időt és jó havat fogtunk ki. Végig szikrázó napsütésben síeltünk

Tapasztalatok:
- Bp.-től nagyon jól megközelíthető, csak az utolsó kilométerek (~15km) nem autópálya.
- Haladó gyerekkel tökéletes. Van hullámpálya, kanyargó "szerpentin", krosszpálya, sebességmérő pálya ... Ki lehet bóklászni az erdőbe ...
- A hétvége ellenére nem volt jelentős sorállás. A pályák nagyon szélesek. Szépen eloszlott ott is a tömeg. Egyedül a 6-os ülősnél volt néha sor, max. 5 perc.
- Teljesen kezdőknek, éppen síelőknek sok lehetőség van a kabinos tetején. De aztán nekem kicsit hiányzik az átmenet. 5 éves lányommal a 3-as pályán a 10-es kabinos mellett síeltünk a legtöbbet, ez még talán a legjobb kezdő pálya. De azért ebben a pályában is van pár letörés. Szóval nem nagyon van olyan hosszú lanka, amit kabinos vagy ülős szolgál ki.
- Ami már múltkor is tetszett, a tetejéről az aljára csúszás. 13-as; 3-as majd 1-es. Gyereknek 1/2 3 körül mondtam a tetején, hogy utolsó csúszás. Aztán 1400m-t mentünk lefelé, nem hosszban hanem szintben. ;-) 1-es alja felé megálltunk a büfénél egy forró csokira meg lámákat nézegetni és 4 lett amire leértünk. :-)

Összességében nagyon tetszett. 2 db 6-10 éves korú gyerekkel jövőre is biztos visszajövünk. Mert ugye ők itt 2EU/nap-ért síelnek, ha legalább egy szülő vesz felnőtt jegyet. (Fontos, a személyit vagy más igazolványt kérnek jegyváltáskor, amivel igazolni lehet a rokoni kapcsolatot ...) ;-)

Szállásunk Vorderstoderben volt Pferdehof Saukogel-ben. Nagyon barátságosak a háziak, családias a légkör. Az álatok pedig a gyerekeknek okoztak sok örömet. Félpanziót kértünk, a házinéni főzött, egész jól ...
201502141655.jpg201502141652.jpg201502141659.jpg201502141661.jpg201502151662.jpg
2013.12.22. RM
Felső-ausztriai sítúránk 2. és 3. napján itt csúsztunk (Wurzeralm-mal közös a bérlet). Ahogy a többiek is írták klassz terep. 2000-ről lehet lecsúszni 600-ra egyben. Sok a jó, széles piros/fekete pálya.

Ami még tetszett:
- Mivel a pályák lemennek a faluba, sok a pálya közeli szállás, nem csak drágák vannak. Mi egy magánszálláson laktunk 10 perc sétára a lifttől (23EU volt egy éj bőséges reggelivel), de van egy modern Jutel (ifjúsági szálló) is a lift közelében.
- A síléceket akár az alsó állomáson is lehetett volna hagyni, nagyon kulturált a sídepó (2 fős box 3EU, családi 5EU egy napra, de vannak kisebb érték megőrzők is 1EU-ért).
- Vannak gyerekek számára vonzó "attrakciók": hullámos sípálya a 6-os ülős tetejénél, sebességmérős pálya ...
- Kis gyerekkel is jó, az alsó kabinos tetején (ami a "központja" az egész terepnek) van szőnyeg, köteles felvonó és rövid csákányos is.
- Be lehet síelni a Sparba. És pl. az 0,6-1EU-ért megvett sört a lenti kabinosban felfelé elfogyasztani. (Hütte ár 3.40EU.)
- A tetejéről a kilátás pazar.
Hinterstoder1.jpgHinterstoder2.jpgHinterstoder3.jpgHinterstoder4.jpg
2013.12.22. idavid
Andreához hasonlóan a SkiCULT felkészítő táborával voltam a síterepen, december 12-15. között.

Utazás: szinte végig autópálya, nagyjából mindegy hogy Graz vagy Linz felől érkezel.

Szállás: Windischgarsten, Freestyle Ház. Nagy felújítás alatt álltak, a célnak azért megfelelt - reméljük tavaszra és következő szezonra már teljesen felkészülve fogadhatják a vendégeket. Sípályák autóval 20 percre, Billa pont útba esik bevásárolni. A városka maga elég kihaltnak tűnt így december közepén...

Síterep: átlátható és erősen összefüggő rendszer, nehéz eltévedni. A környezet erdős, gyönyörű panorámával (lásd a fotókon!), siklóernyősökkel. A pályák főleg haladóbb sportolóknak ajánlottak, a térképen jelölt színezés a valóságot tükrözi - de jól síelhetők; a szokásosan magas, osztrák színvonalon gondozottak.

Felvonók: a központi hüttékhez (1400 m) nagy parkolókból visz a kabinos, a zsúfolt hétvégi napon is maximum 10 percet várakoztunk. Fent 6 fős ülős, 10 fős kabinos és csákányos felvonók vannak, pörögnek ezek is - az említett zsúfoltságot nem tapasztaltuk sehol...

Hütték: én csak a Bärenhütte-ben ebédeltem. Csúcsidőben elsőre zsúfoltnak tűnik, de pörög a kiszolgálás és a kassza is, az árak normálisak, a kaja finom és bőséges, a mosdó tiszta, van WiFi, nagy terasz, síléctartók lakatolásra használható lánccal - teljesen korrekt.

Mi gyönyörű időt fogtunk ki - a pályák fekvéséből adódóan délelőtt érdemes a napsütötte, felső pályákon síelni; délután a középső részen, míg nap végén a csúcson elkészített csoportkép után egyenesen a naplementébe csúszhatunk le 1400 méter szintkülönbséget.

Képeim: https://sielok.hu/fotoalbum/hinters...toder-2013-dec12-15/galer...

Kevésbé tapasztaltaknak nehéz, egy hétre tervezőknek kicsi pályarendszer. Hosszúhétvégi kilométer- és szintkülönbség gyűjtésre viszont a pörgős vendéglátás és felvonók, illetve a gyors pályák kifejezetten alkalmassá teszik a síterepet - haladóknak nyugodt szívvel ajánlom!
SkiCULT-Hinterstoder2013-08.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-12.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-11.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-05.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-31.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-17.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-13.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-30.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-18.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-19.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-20.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-23.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-24.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-16.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-pano-01.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-pano-02.jpgSkiCULT-Hinterstoder2013-pano-03.jpg
Bennem most csak jó emlékeket hagyott a hely, nagyon tetszett. Különlegesen szép természeti környezetben van, de ezt már többen is leírták előttem. Mi ezen a hétvégén szélcsendet és csodálatos napsütést fogtunk ki, csak vasárnap felhősödött kicsit, a fotók kedvéért, amik talán visszaadnak valamit a látványból:
https://sielok.hu/fotoalbum/hinters...toder-2013-12/galeria/

Hinterstoder a kevéssé ismert Felső-Ausztria tartomány legnagyobb síterepe, magyarok még nem igazán ismerik, mostanában kezdik felfedezni, én is először jártam itt. Viszonylag közel van, 5 órás autózással kényelmesen elérhető Bp-ről, szinte végig autópályán, az utolsó szakaszon sok-sok alagúttal.

Jól átláthatóak, de változatosak a sípályák, többségében pirosak, haladóknak való terep szerintem inkább mint kezdőknek. Ami legjobban tetszett, a táj szépségén túl, az a nagy szintkülönbség! 1400 méteres szintet lehet egyben megsíelni, ami azért eléggé kuriózum ilyen közelségben (összehasonlításképpen Kreischberg csúcstól völgyig 1250m) Nem kellett sokáig ügyködnöm a síterepkeresővel, hogy első helyre sorolja Hinterstodert:
https://sielok.hu/sitereplista/orsz...ag/ausztria/altDiff/min/1...

Ezúttal a Ski CULT síoktatóképző táborában vettünk részt, a cél stílusjavítás volt és nagyon tetszett az egész, az oktatási módszertől az esti videóelemzésekig. Igyekszem beépíteni a tanultakat, remélem sikerül. Napi 2x2 óra intenzív okítást kaptunk úgy, hogy közben élvezeteseket síztünk és az utolsó völgymenettel igencsak elfáradtunk.

A márciusi leírásokhoz hasonló tömeget nem tapasztaltunk. Pénteken még alig voltak a pályán síelők. Szombat reggel kicsit megijedtünk, mert már reggel 9-kor tele volt az egyik parkoló (hatalmas parkolókat alakítottak ki a völgyben), de szerencsére a pályákon már eloszlott a nép, az ülőliftnél kellett csak pár percet várakozni, nem volt vészes egyáltalán, a kabinosoknál nem alakult ki sor, szombaton és vasárnap is lehetett pörögni. Soha rosszabb síhétvégét!
2013.03.10. Vécsey Zsolt
A magyar diákolimpia idején jártunk itt talán 2 hete. A feljutás a pályákra őrületes tömeg közepette zajlik, ilyet Ausztriában még nem tapasztaltam. A felvonórendszer kevés ehhez a tömeghez, a 10-es kabinos alatt meg persze hamar buckatenger van. Valamit tenniük kell, mert ez így nem jó, DE a pályák kárpótolnak, rendkívül igényes és izzasztó is lehet akár. Nekünk csodálatos időnk volt, de jobb hétközben jönni, ha valaki megteheti ... Összességében tetszett, vissza fogok menni oda még :)
2013.03.04. skioutlet
Sajnos egyet kell értenem az előző leszóló bejegyzésekkel. Részemről először és utoljára:(

Részletesebben:

Pozitív oldal:
- maga a táj hihetetlenül szép, festői
- jól megközelíthető az A1-ről
- viszonylag sok pálya

Negatív:
- iszonyat tömeg ( állítólag ez a normál menet )
- ár/érték arányban nem reális árak

Mégis miért ennyien, ez motoszkált a fejemben. Volt időm bőven a sorban állások közben beszélgetni mindenféle népekkel. Nos, az Alpok legészakibb hegyvonulatának egy olyan szakaszán van a síterep, ahol a népsűrűség magas, az életszínvonal is átlag feletti. Linztől az első jó pálya, az első síterep Csehországhoz és igen közeli Bajorország dél-keleti feléhez. Hóbiztos terep, ismert név. Biztos feltételek a tömegsízéshez.

Péntek volt az első napunk, a parkolóban megszámoltan: 32 darab nagy autóbusz és megszámlálhatatlanul sok autó, a kocsik egy része csak szabálytalanul tudott parkolni, akiket persze estére a helyi erők ajándékutalvánnyal vártak.

Akkora volt a tömeg, hogy a két mozgólépcső, ami lifthez ment volna fel, nem járt, mert nem tudta volna hova tolni a népet. A sorban állás egy dolog, de a pályákon is iszonyatos nyomulás, sorban állás mindenhol ( kivéve: van egy új 10 személyes, igen nagy kapacitású kabinos, kicsit eldugottabb helyen, de ehhez viszont gyakorlatilag egy pálya tartozik ami meg nagyon zsúfolt ). Minden kocsma tele, sorban állás, sorban állás, a férfi vécénél is sorban állás. A nagy igénybevétel miatt a pályák dél körülre nagyon buckásak ( ami egyébként engem nem zavar, sőt élvezem is ) csak sajnos az átlag síző ezen kínlódik és sítudása általában kevés ahhoz, hogy kellő önkontrollal sízzen így állandóan azon kellett erőlködnöm, hogy el ne kaszáljanak. Megállni nem is mertem a sípályán. Állítólag ilyen a normál hétköznap. Na most, a szombatról nem beszélek. Vasárnap direkt fél 11-re mentünk a lifthez, hogy megússzam a tolongást. Örömmel láttam, hogy csak 5 busz áll a parkolóban ( valószínűleg váltó nap lehet ) viszont még így is 15 percet kínlódtunk a sorban.

Szóval a világválság itt nem látszódik, a magas árakat is kifizetik a népek, igaz a táj festői. Na még egy, ami nem tetszett: egyetlen egy ember, sehol nem segíti a beszállókat a csákányosnál, csak a monitorukat árgus, fáradhatatlan szemmel figyelik, hogy az áthaladók valóban gyerekek, vagy juniorok, nyugdíjasok. Láttam olyat, hogy egy gyerekes anyuka vagy öt csákányt elengedett, a liftes később csak lelassította a liftet, ki nem jött volna a bunkeréből segíteni.

Szóval: gyár az egész, személytelen. Egyedül a vendéglátó néni volt végtelenül kedves. A kocsmában dolgozókat megértem, mert kegyetlen terhelés alatt majd megszakadva, megizzadva güriznek. Kicsit olyan érzetem volt mind amikor a birkákat terelgetik ide-oda, azok meg bégetve mennek.

Az is lehet, hogy bennem van a hiba. Lehet, hogy sokan pont ezt szeretik. Részesei lehetnek egy tömegpszihózisnak: ahol sokan vannak, az csak jó lehet ( a kereskedelemben ez jól ismert módszer ). A teraszok tömöttsége, a tájat teljesen beterítő, bömbölő hangszórókból áradó zene megadja a jókedvet sokaknak.

Birka viszont én nem vagyok, tehát ide többet nem jövök. Legfeljebb valamikor késő tavasszal lehet jó a hely, amikor a tömeg azt hiszi már nincs hó.
2013.01.30. FarkasNorbi
Idén jártam először Hinterstoderen, egy 2 napos magyar, majd egy 2 napos osztrák rendezésű verseny keretében. Sajnos csak a versenypályát ismerhettem meg, de ezzel a résszel én teljesen meg voltam elégedve. A kabinos tetején lévő Berghotelben szálltunk meg, így a napot már rögtön a pályán kezdhettük. Edzésre és versenyzésre nagyon jó hely és a teknikai számok mellett tökéletesen lehet gyorsasági számokat is edzeni. Szerencsére sok havunk volt, és a pályák jól karban voltak tartva. Ami tényleg egy kis kényelmetlenséget okozott az a hétvégi iszonyatos tömeg, de a lift gyors volt, így a sor is gyorsan haladt. A kabinos lift tetején elég sok étterem van, az árak is rendben vannak, és úgy hallottam forgalmas időszakban nagy bulik is szoktak lenni.
Tehát összességében én rosszat nem tudok mondani erről a helyről, igaz rövid ideig voltam csak ott, és akkor is csak pár pályán.
2012.01.30. Yovena
Január 28-án, egy buszos út keretein belül volt szerencsénk meglátogatni Hinterstoder sípályáit. Az érzések elég vegyesek a pályával kapcsolatban. Reggel 6-os indulással kezdtük utunkat Graz mellől, majd autópályán kb 2 óra alatt értünk oda. A pályáról letérve nincs durva szerpentin, viszont nagyon szép erdei szakasz, és település rész mellett haladtunk. Érkezésünkkor már legalább 4 busz utasai öltözködtek az aktuális parkolónál (Hössbahn lábánál) Már lentről is sejthettük, hogy nagyon sokan lesznek, ez később be is igazolódott. Egy 6 személyes kabinos lift vitt minket fel a parkolóból. A snowboardjainkat a kezünkbe kellett, hogy fogjuk, mert különben a sílécek már nem fértek volna bele a tartóba. Ez néha nehezítette a ki, és beszállást, de volt elég idő mindig, nem okozott gondot senkinek sem. Felérve egy kisebb részen gyűlt össze a sok ember, ahonnan lecsúsztunk a többek által említett "laposabb platóhoz". Itt valóban rá kellett gyorsítani, hogy eljussunk a 6 személyes lifthez, általában nem is sikerült lecsatolás (rollerezés) nélkül odajutni. A 6 személyes liftnél (Höss Express) elsőre meglepődtem, hogy a mozgó szőnyegről le kell csúszni és kb 1 snowboardnyi hely van megállni és a "liftre huppanásra" várni. Ez ha jegesebb lett volna, nem figyeltem volna eléggé, akkor szerintem simán lecsúszhattam volna előre a szőnyeg által okozott lendülettel és kis hely miatt. Kiszálláskor is néha akadt gond abból, hogy a lift kiszálló része nem lejtett, és az „üléssel” kellett tovább löknöm magam, hogy egyáltalán meginduljak. Ez volt, hogy kisebb tumultust okozott, síelők a botjaikkal lökték magukat, boardosok üléssel-lábbal, viszont ehhez képest nem volt nagy hely minderre.
Mivel a csúcs volt elsőre a célunk, még 2 csákányos várt ránk. Ezek rendben voltak, viszont kis bosszankodásra adott okot, hogy 4 különböző hosszas liftezéssel kell feljutni a hegytetőre, ez boardosokról lévén szó, nagyon sok le és felcsatolást jelentett. A tetőn nagyon szép volt a kilátás, reggel szerencsénk is volt, mert még sütött a nap, aztán később köd lepett el mindent. Az idő egyébként enyhe volt, nem voltak jegesek a pályák, esetleg 1-2 helyen a feketék. De ezek mellett szépen megmaradt a nemrég esett hó, ahol szuper volt lejönni a buckákon. Sok pályát nem tudtunk jól kihasználni, mert csákányos vitt fel, de amúgy nagyon rövid pálya volt, így nem érte meg „felhúzódzkodni”. A 11-es feketéről lehet lemenni a 2 üléseshez, aminél kisebb problémánk akadt beszálláskor, semmi nem jelezte hova kell állni és hova érkezik az ülés, a liftes srác sem volt valami figyelmes és kommunikatív, így szépen sikerült mellé ülni, de végül csak felértünk :)
A pályák amúgy összességében jók voltak, sok lehetőség van menni változatos (ámbár többnyire rövid) utakon, sőt snow park is van, ahol sikerült kipróbálni néhány szimpatikus elemet. Szóval meg lehet találni azt, amihez leginkább kedv van, de nekünk valahogy mégsem lesz a kedvenc helyünk. Sok idő megy el liftezéssel,liftre várakozással, ezzel ellentétben sok a rövid pályaszakasz.(persze azért lehet kerülőket csinálni) Viszonylag sok a hullámzás, szűkület, tömeg, továbbá ár-érték arányban szerintünk nem jó. Örülünk, hogy kipróbáltuk, viszont egy alkalom elég volt belőle:)
2011.12.30. grzsofia
Mi 2011.12.23-25-ig síeltünk Hinterstoderen. Nagyon jó volt. Nem vagyunk profik - kék-piros pálya -, számunkra ez nagyon optimális volt. Megfelelő mennyiségű hó volt, a pályákat jól karbantartották, felvonók gyorsak és ekkor még tömeg sem volt. Egy helyen ugyan kicsit nehéz egyik pályáról a másikra átsiklani, -nem túl nagy a lejtés- de nem vészes. 2000m-en pedig valami csodálatos. A szállás is maximálisan jó volt. Igazi karácsonyi hangulattal. (csak ajánlani tudom: Ferienhotel Gut Enghagen)
2011.01.25. surjang7
Sziasztok! Olvastam több helyen is, hogy nem tetszik a hely, Ausztria legrosszabb síterepe, ár/érték arányban is rossz. Hát én ezzel nem értek egyet, 18 éve síelek, 5 ország lejtőit koptattam már, és elég nagyok az igényeim, de nem voltam egyáltalán elégedetlen a Hinterstoderrel. Pár barátommal egy rövid hétvégi síelést terveztünk, január 21edikén Kasbergen, 22edikén Hinterstoderen voltunk. Az idő ugyan nem sítudásfüggő, de elmondom azért, hogy ragyogó napsütés várt minket, kevés ilyen gyönyörű helyet láttam, pedig megfordultam már 1-2 helyen. Amit többen írtak, hogy több pálya ugyanarra a helyre fut össze, és ez egy lapos plató, amin nehéz átcsúszni, ez ugyan igaz, de nem is kell rajta átcsúszni, mert van több pálya, ami ennek megkerülésével jut le a legtetejéről a legaljába. 2000 méterről 600ig lehet siklani a kabinos aljába, ez egy rendkívül hosszú és élvezetes menet. Én elég univerzális síelő vagyok, az idő felét nagyjából a pályán kívül töltöm, de akad arra is példa, hogy egy egész napot a funparkban ökörködünk. Itt Hinterstoderen a funpark nem egy nagy cucc, 1 ugrató van, de most a rövid hétvégét nem is erre akartuk el"pazarolni". Aki szeret pályán kívül menni, azt csodás erdők várják, vagy akár a lift alatt is lehet menni a bal szélső kettesülés liftnél. Az itteni térkép kicsit pontatlanul ábrázolja a viszonyokat, a liftek hosszát, de ez mellékes. Persze, vannak ennél sokkal komolyabb pályarendszerek, de ami fontos, hogy elérhető közelségben van, 2-3 napra (tehát hétvégékre) ideális, profiknak elsősorban egy hosszabb túra előtti bemelegítésre ajánlom, mert azért 3 nap után már nem hiszem hogy nagoyn élvezetes, én 1 napot voltam, de még egyet bőven tudtam volna síelni rajta. És aki pár napra akar menni, annak nem kell több száz km összefüggő pályarendszer, és a bérlet sem vészesen drága (36euró). Mi konkrétan vasárnap voltunk, az idő is pont ideális volt, előtte esett frissen 30-40 cm hó, ennek ellenére a tömeg egyáltalán nem volt zavaró, mindig ki lehetett kerülni a nagyobb csoportosulásokat. Ha láttuk, hogy a hatosülős alján sokan várakoznak, lecsúsztunk egy másik pályán a legaljába. Vagy mentünk egy rövidebb kört a csákányosokon. Szóval meg lehetett oldani. Szerintem hétvégére tökéletes választás.
Üdv
2011.01.02. perge
Két ünnep között voltunk, a benyomások elég vegyesek.
Itthon is többször esett a hó, ott dec. 18.-án utoljára.
Kisgyerekes családoknak nem ajánlott szerintem, mert mindegyik pálya alja elég lankás, amit a kicsik nem tudnak átcsúszni. Nekünk sem annyira tetszett, a pályák vonalvezetése, mert pld. a 6-os ülős pályáin az erős letőrések és a szinte 0 lejtők váltogatják egymást.
Furcsa volt, hogy szinte csak osztrákok és németek voltak, magyarok szinte senki. A hütték közül vagy hármat probáltunk, de egyik sem volt valami nagyon hangulatos.
Ár-érték arányban sem erős a hely.
Meglepő, hogy Welt_Cup pálya van és, hogy a marketing sokkal erősebb, mint a pálya színvonala.
Helyiekkel beszélgetve elmondták, hogy a tulajdonosa a pályarendszernek egy magánszemély, akinek összesen 10 pályája van Europában és az Osztrák Síszövetség elnőke, így már érthető...
2009.10.21. Brockey
Az én véleményem szerint nem olyan rossz terep ez. Tavaly március végén voltam 1 hetet itt és február végén 1 napot (+ 1 napot Wurzeralmon). Az árairól nem tudok nyilatkozni, mert nekem skisport.com féle szezonbérletem volt, ami ide is érvényes volt, ezért is mentem ide. Ez 285 € és érvényes másik 5-6 síterepre Ausztriában szétszórva (Heiligenblut, Lackenhof a legismertebbek), így 15 éves korig ingyenes szezonbérletet kaptak a gyermekeim is. Szerintem gyönyörű a kilátás, a panoráma nagyon szép, elég megnézni a galériában található képeket (nekem is hasonlóak vannak). Azzal egyáltalán nem tudok egyetérteni, hogy rövidek a pályák. Persze, nem egy Saalbach, vagy egy szuper francia-svájci nagyterep, de pl. Lackenhof pályái sokkal rövidebbek, 1 hét alatt még a gyerekeimmel együtt síelve is meguntuk, itt volt olyan pálya, amire nem is jutottunk el. Szerintem még a középső állomásig sem annyira rövid, de a tetejéről az aljáig kifejezetten hosszúnak mondanám.
Február 28-án, szombaton síeltünk Wurzeralmon, bár nem voltak kevesen, de várni a felvonónál nem nagyon kellett (max. 1-2 perc). Ez egy kisebb terep, kb. Lackenhof szintű, de 1-2 napra pont jó. (Főleg annak tükrében, hogy ha Hinterstoderen sokan vannak, ez jó alternatíva) Kb. félméteres friss hó volt, fantasztikus látványt nyújtva, a hütték tetején meg pár parkoló autón, egyszerűen gyönyörű volt. Itt tényleg rövidebb pályák vannak, de ez 1 napra nem okozott nehézséget.
Március 1-én vasárnap hatalmas tömeg volt Hinterstoderen, ilyent én Ausztriában még nem tapasztaltam. Az alsó állomásnál kb. 40 percet kellett várni (araszolni), a középsőnél kb. 10-15 percet, ez tényleg borzasztó volt, én is a szlovák horror kategóriába soroltam. Viszont március végén semmi ilyesmit nem tapasztaltam, gondolom, a februári hétvégék a húzósak ebből a szempontból.
A mi problémánk másból adódott. A középső lifthez vezető sípályák (4-5 felől is meg lehet közelíteni) mindegyike annyira lankás, hogy jó messziről kell nekiereszteni, hogy egyáltalán odaérjen az ember a lifthez, ne kelljen deltázni. Ezzel még nem is lenne probléma, viszont a gyerekek - testsúlyuknál fogva - képtelenek erre, nekik itt mindig küzdeniük kellett.
A havazásra sem lehetett semmi panaszunk, minden reggelre esett hó, egyik nap 20-30 cm, nagyon jól lehetett szűzhavazni is. Mácius végén ez több volt, amit vártunk, igaz délutánra az alsó pályák nedvesek-latyakosak voltak, de felül nem volt gond.
Nagyon jó a megközelíthetősége, az A9 sztráda mellett van, tűlünk (Siófok) kb. 400 km, szerintem gyorsabban oda lehet érni, mint az alsó-ausztriai terepekre (Lackenhof, Hochkar)
Mindent összevetve, nem rossz terep, én még valószínűleg visszatérek a gyerekeimmel (15 éves korukig) a szezonbérlet miatt (ha nyitva lesz, november végén is egy hétvégére), bár kíváncsi leszek a nem februári hétvégi forgalomra. Remélem, azt a tömeget nem kell újra átélni.
2009.08.14. FGHKLÉJ
Hinterstoderen voltam, soha többé. Anno ezt írtam másnak róla 2008 februárjában:

Hétvégén Hinterstoder és Kasberg volt a cél, mindkét terep kb. 480 km-re van Bp.-től.
Hinterstoder egy felfedezetlen pálya volt, jobb lett volna, ha az is marad :)
Egyöntetűen megszavaztuk, hogy Ausztria legrosszabb síterepét találtuk meg :) Nagyon rövid pályák, nagyon rövid felvonók, a pályák kezeletlenek, tiszta jég volt minden. Ha mindez nem lenne elég, a síszünet miatt akkora tömeg volt, ami a legdurvább szlovák rémálmainkat idézte. Ennek fényében nem értem, hogy még a kasberg-i pályától 5 km-re is miért Hinterstoder-t reklámozták. Szállás Rossleithen-ben volt, amit alig találtunk meg, este egy bécsi vendég kizárt minket, alig tudtuk felzörgetni a háziakat, hogy engedjenek be, egyszóval minden összejött. Ha ez nem lenne elég, a bérlet iszonyat drága (34 euró - franciáknál 42-ért 330 km pályát kapsz). A háziak szerint azért ilyen drága a bérlet, mert majd jövőben fejleszteni akarnak, de csak az egyik társtulaj (???).
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »