Menü ≡

Élménybeszámolók: Hintertux síterep leírás szállás cikk galéria videó oktató síiskola wellness fórum

Hintertux síterep értékelése
637 szavazat, átlagos érték: 4.6
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2021.06.05. arsenal
Sziasztok,

Az osztrák nyitást kihasználva Pünkösd vasárnapi utazással 3 napot síeltünk a Hintertux gleccseren.

Kezdeném a COVID témával. A szabályok konkrétan megvannak fogalmazva, egyikünknek negatív PCR teszt volt angol nyelvű papírral itt 72 órán belülinek kell lennie, nekem pedig egy AstraZeneca oltásom van eddig, amivel mivel több mint 21 napja volt az első alkalom oltottnak minősültem, viszont az oltáshoz kapott kiskártya csak magyar nyelvű szóval egy angol nyelvű nyomtatvánnyal elbattyogtam az oltópontra amit kitöltöttek. Mind a PCR-t és az oltási papírt megnézték a határon, a szálláson már nem. Ugyanígy a pályán a Fernerhausban amikor bemész ellenőrzés és rendesen megnézik, ugyanígy a völgyben a Tennében is. Annyi, hogy, ha aznap megnézték már akkor kapsz egy pecsétet a csuklódra és utána már elég azt bemutatnod. Második nap kértünk a szálláson egy antigén self-tesztet és ingyen, 1 percen belül az eredményről jött is e-mailben, így a lejáró PCR teszt se probléma.

Vasárnap az első felében szakadó esőben mentünk, aztán kisütött a nap és az utolsó 2 óra a már nagyon gyorsan eltelt. Szikrázó napsütés, zöld mezők, havas csúszok, számomra ez így sokkal szebb mint mikor minden fehér, a gerlosi szakasz különösen hangulatos az út mellett legelő tehenekkel. Az esti vacsoránál az látszott, hogy a reggeli havazás után kisütő nappal nem számoltak a síelők, mindenki rákvörös fejjel ült az asztaloknál. Én ilyet még nyaraláson se láttam.

A szállásunk Tux-Lanersbach-ban volt ahonnan 10 perc alatt ott voltunk a kabinos aljában. Első nap nyitásra ott is voltunk, a pénztárnál szóltak, hogy a szél miatt csak a GB3 megy, de ha enyhül a szél a többi liftet is beindítják. Reggel mindenhol fehérség, borzasztó látási viszonyok viszont a hó az jó volt, csak nem tudtuk merre az arra :)
Napközben azért javult a helyzet, beindult a Gefrorene Wand és az Olperer is viszont a Lärmstange 2 zárva maradt.

A második napra havazást mondtak, ami be is jött, de szerencsére így is sokkal jobban lehetett látni és beindult a 6-os ülőlift. Ami most nem is hatos hanem hármas volt a kapacitáscsökkentés miatt. A Lärmstange 2 volt az egyik ok amiért erre esett a választás Mölltal/Kaprun helyett, hiszen így itt volt a legnagyobb kínálat, hiszen ezzel a Kaserer pályáit is be lehet síelni. A nap végén az utolsó fél órára kisütött a nap, fantasztikus volt, csak azt sajnáltam, hogy 3.15-ig mentek a liftek fent, jó lett volna még 4-ig kihúzni a csodás időben.

Az utolsó nap fantasztikus napsütés, az 50% kapacításcsökkenés egyedül a 4-es Fernerhausnál okozott gondot így a napos szerdai napon felfelé és is lefelé is volt sorbanállás.

A hóviszonyok köszönhetőek a hideg áprilisnak és májusnak nagyon jók, a hó minősége a csúcs és olyan 2800 között tökéletes, mintha február lenne. Az alján azért vannak jégrögös, keményebb szakaszok. A hóviszonyok engedték volna a egészen 2100-ig a Sommerberg-ig való lecsúszást, viszont május végén nekiálltak a GB2 tartóoszlopainak a cseréjének ezért a pálya fel lett túrva. A várakozásaimhoz képest így is nagyobb síélményt nyújtott, ilyen viszonyok mellett egyáltalán nem őrült ötlet. Egy 11a-11-3-as kombóval nagyon hosszan lehet csúszni, a 4-es is nagyon tetszett a hóminősége miatt, a 3-ason csúszni a zöldellő völgy felett meg hatalmas élmény. Ugyanígy fantasztikus látvány ahogy az Olperer felába beleakadnak a felhők, egy szóval tényleg magashegyi környezet. Ami még feltűnt, hogy mindenki nagyon jól síel és nem csak az ott táborozó versenyzők miatt.
IMG-1240.jpg IMG-1229.jpg IMG-1212.jpg IMG-1178.jpg IMG-1419.jpg IMG-1390.jpg IMG-1419.jpg IMG-1490.jpg IMG-1649.jpg IMG-1646.jpg IMG-1613.jpg IMG-1601.jpg IMG-1597-1.jpg IMG-1580-1.jpg IMG-1475.jpg
h i r d e t é s
2018.11.22. Hókupac
November elején sokat javult a pályák állapota. Esett majd egy méter hó. Megnyitották a Schlegeis pályát és persze a Kaserer oldalt is. A gleccser gyors " fogyásának " látható jele, hogy a 8a fekete Buggelpiste pálya a Gefrorene oldalon még mindig nem síelhető, mert felső harmad részén felszínre kerültek a sziklák, kőgörgetegek.(elfogyott fölüle a gleccser jege). A korábbi években ez a pálya az egész évben síelhetők közé tartozott.
IMG-1303.JPG IMG-1286.JPG IMG-1280.JPG IMG-1293.JPG IMG-1296.JPG
2017.11.04. idavid
2017 október 28-november 2. között voltunk baráti társasságal a Gleccserfesztiválon.

Utazás: szokásosan, a német határnál mind oda-, mind hazafele megállítottak. Erre fél órát érdemes számolni, az ellenőrzésre várók rendszámait elnézéve a "balkáni" népek közé sorolják a magyart.

Szállás: Tux-Lanersbachban újszerű apartman, korábbi évek beszámolóiban leírtak továbbra is élnek, jó szívvel ajánlom ezt a falut szálláshelynek mind elő-, mind főszezonban. A völgyben ingyenes síbusszal közlekedtünk. Reggelente ez kényelmesebb is, a 8:30-as felvonó nyitáskor is csak több 100 méterre tudtak megállni az emberek autóval, kocsisorra érdemes számítani... megjegyzés: az aprés ski partybusz (Tennétől 18:30 és 19:30-tól induló) 2 euró/fő.

2 napon napsütéses idő, remek köröket síeltünk, szerdára elromlott az időjárás, de ködben-hózáporban is tudtunk jókat menni. hátsó (5-ös) pálya szokásosan már délelőtt buckás, az alja jeges, a felvonója lassú...délelőtt a kabinossal gyorsan elérhető Gefrorene Wand-Tuxer Fernerhaus köröket síeltük, a meredekebb (felső és alsó) részek már ekkor is buckásodtak, jegesedés csak délutánra volt. A csákányos felvonóknál délelőtt mindenhol óriási sor, tolakodás, stb., nem érdemes kivárni...délutánra a Gefrorene-Wand-Olperer (csákányossal)-Fernerhaus körök váltak be enyhébb tömegben, illetve a Kaserer hátsó, csákányos pályái 12-13-14 nem buckásodtak ki, remek carving köröket mentünk zárásig.

Tuxer Fernerhaus hütte választéka szokás szerint minden igényt kielégítő (bár helyet nehéz volt találni), árak szokásosak: 15 euróból egy leves + kis adag húsos egytálétel + egy üdítő/sör kijön, nagyobb sor csak délben volt.

Tenne és a Kleine Tenne szokásosan színvonalas bulikat hozott. Mindkét Tennében érezhető a fejlődés, bővültek területben is, a dohányzókat is jobban elválasztották idénre, csak minimálisan volt cigaretta szagú az ember ruhája buli után...

Első nap hóvihar miatt zárva volt a pálya, szerencsére a Gleccserfesztivál szervezői maximális korrektséggel és előrelátással az aznapi bérletet meg se vették, az árát visszaadták. Az általuk szervezett síteszt is elvárásaimon felüli volt, meg is találtam az új lécem :) (Ha másért nem ezekért megéri ilyen szervezett csoporttal utazni előszezonban.)

A hóvihar alatt a fügeni élményfürdőbe mentünk el ( http://www.erlebnistherme-zillertal....at ), ez bő fél óra autózás Lanersbachtól. Gyerekekkel, társasággal is ideális, az élményfürdőzés-csúszdázás után a színvonalas szaunavilágban nyugodt, csendes környezetben tudtunk pihenni - erősen tudom ajánlani a fürdőt akár aprés ski programnak is.


Végére hagynám a szezonnyító gleccserezés negatívumát: nagy tömegben érkező versenyzők és sítáborok. Hatalmas bakancszsákokkal mindent elfoglalnak, sem a hüttében, sem a felvonóknál nem lehet tőlük közlekedni, egész nap stoppolják a Fernerhaus asztalait...a kultúrálatlanságban a spanyolok és az olaszok jártak élen: tolakodnak, lökdősödnek, üvöltöznek, a már teli kabinba még erőszakosan bepréselik magukat, becsúsznak a sor elejére izomból, a liftkezelővel is vitatkoznak, stb...ebédnél többünknek is kiverték a kezünkből a tálcát (persze az okozott kárt nem térítik meg, mivel nyelveket alig beszélnek, csak elmenekülnek meg fenyegetnek!!) nagy rohanásukban...mintha az övék lenne az egész hegy.

Összességében jó besízést zártunk, de nem hiszem, hogy következő években részt veszünk itt szezonnyitó gleccserezésen - arányaiban drága, az időjárásnak nagyon kitett és sajnos népszerűsége miatt zsúfolt terep, az ezzel járó konfliktusokkal. GPS-es trackek alapján felvonó nyitástól zárásig tudtunk annyit ténylegesen síelni, amit máskor egy délelőtt alatt..főszezonban, egy zillertali sítúrát napsütéses időben a gleccseren megkoronázni viszont továbbra is remek program.
2017.02.06. Bálint Németh
2017.01.31-től 02.05-ig volt szerencsém kipróbálni a Hintertux gleccser síplyáit. A szállásunk Junsban volt elképesztően olcsón, jó áron a környékhez képest, ahonnan a tuxi közpopnti felvonó 6 percnyi távolságra volt autóval. Az 5-ből 3 napot síeltünk itt. Természetesen most is igyekeztünk elsőkként a felvonókhoz érkezni nyitásra, ami szinte minden nap maradétalanul sikerült is. A 3 napból 2 nap volt élvezhető az időjárás, egyik nap idő előtt lejöttünk a hegyről.

Sajnos idén nagyon kevés volt itt is a csapadék, ami érezhető volt a pályák minőségén. Hiába voltak ratrakolva a pályák, a felső néhány cm puhított havat pillanatok alatt legyalulták, így nagyon hamar kijegesedtek, különösen a felvonókhoz közeli alsóbb szakaszok, valamint a szűkebb részek.

Sok legendát hallottam már a barátaimtól erről a helyről, és sajnos csalódtam. Hiába a nagy magasság, meg a gleccser, sajnos ha az idő ha elromlik, itt érezteti elsőként hatását, így nagyon hamar zord körülmények között találhatjuk magunkat, miközben 1000 méterrel lejebb a többi hegyoldalon héttágra süt a nap.

Pályák:

A felső részen csupa elavult csákányos (???) felvonó, rengeteg "átcsúszó" szakasszal, ami azért szomorú, mert ezek mellet nagyon jó kis pályák vannak (9, 9a, 11, 12, 13). Ezek részemről alapból kilőve, nem a csákányon gémberedve, szélben szétfagyva kívánok elfáradni, hanem a síelés élményben.

A hátsó 5-ös pálya nagyon jó lehetne a csúcsról, ha nem egy csiga lassúságú, őskori 3 üléses felvonó vinne vissza a pálya feléhez (!!!) Itt a fekvés miatt is hajlamos a pálya nagyon hamar szétesni. Szép időben pazar itt a kilátás.

A szaggatott vonallal jelzett piros pályák középen (2, 13, 13a) mind zárva voltak hó hiányában, míg a 2, 2a piros pályák nagyon hamar kijegesedtek.

A bal szélső 1-es piros egyszer lejönni a völgybe nap végén jó, de nem sok élményt ad.

Az 51 EUR-os napi jegyárat irreálisan soknak tartom a kínált pályák mennyiségéért és minőségéért.
2016.11.07. soundmind
Hosszú hétvége, igazi lastminute-sízés.

Kedden derült ki, hogy a hétvégét a Hintertuxon töltöm. Pénteki utazás, 3 nap sízés.

A gleccserről facebook-on megjelenő képek jó reménységgel tápláltak, hogy lesz még hó, lesz még lágy lejtő a 3000 méteres magasságban. Volt mindkettő, sőt!

A hosszú hétvége elég sokakat kicsalogatott a hóra, őszintén szólva ennyi embert még nem láttam síterepet elözönleni. A legduvább egyértelműen a vasárnap volt; reggel már nem is engedték fel az autókat a felvonókig, a Hintertux előtti parkolóba terelték a forgalmat. Mindössze a síbuszok közlekedhettek a liftekig, azok is telis-tele emberekkel. Az osztrákok nagyon rugalmasak voltak; a szálláshely buszmegállójánál (Lanersbach) előfordult, hogy annyira tömöttek voltak a felfelé igyekvő járművek, hogy már meg sem álltak. Nagyjából 3-4 perc után azonban már jött is a felmentő járat a hegy felől, és mindenkit felnyalábolva vitte a tömeget a pályák felé. Hatalmas piros pont ezért (is).

Mivel még a felső pályákon honolt csak a hó, ezért alap-állomásként a 2660 m-em fekvő Tuxer Fernerhaus szolgált. Idáig a völgyből még a reggeli csúcsban is ca. 20 perc alatt fel lehetett jutni, hatalmas szállítókapacitással bírnak ezek a gleccserbuszok.

A soha nem látott tömeg viszonylag jól eloszlott a ca. 40 km-nyi pályán. Az Olperer fantasztikus lejtésű kékjeinél -a ködös, hóeséses időszak kivételével- állandó volt a sor, így ezeket a pályákat inkább a hüttézés időszakában látogattam meg. Megérte, tényleg elsőosztályú a pálya, széles, dinamikus kanyargást tesz lehetővé.

Relatív sokan voltak a 3-4-8-as pályákon is, nem véletlenül; piros, jó minőségű lejtők ezek is. Egyedül az 5-ös pálya teteje (később alja) volt az ezen az oldalon, ami a nap folyamán kijegesedett.

Ahol rengeteget lehetett forogni, az a 11-12-es pályák voltak. A nap végéig tartották magukat a pályák, az új lift a Kaserer-hez pedig nagyban tehermentesítette az ezen az oldalon található régebbi felvonók
forgalmát.

A pályák minőségének megtartásához jelentősen hozzájárult a folyamatosan dolgozó ratrakok hada. Egész nap hallható volt a pittyegés, ahogy keresztül-kasul járták a hegyet, és varázsolták újjá a megdolgozott hóréteget.
Megint csak piros pont.

Az időjárás is tökéletesre sikerült. Szombaton kicsit felhős, kicsit napos; vasárnap hóeséses-darás-ködös időt kaptunk. A hétfő volt a hétvége megkoronázása a felhőtlen napsütéssel; természetesen otthonfelejtettem
az UV-védő naptejet, pedig aznap szükség lett volna rá. A Gefrorene Wand 3250 m-es magasságával nem csak a csúszáshoz tökéletes, a kilátás is felejthetetlen innen.

Az infrastruktúra derekasan állta a sarat: a mosdók, hütték a megszokott osztrák minőségben látták el a temérdek sportolni vágyó igényeit. Piros pont.

Korábban nem jártam ezen a síterepen, de most már sejtem, hogy milyen is lehet az élet és síelés az év 365 napján nyitva tartó pályarendszeren. Hintertuxon mind a sportolásból, mind pedig a vendéglátásból maximumot kaptunk. Mindenkit vár a gleccser, érdemes meglátogatni.
hintertux-2016-23.jpg hintertux-2016-16.jpg hintertux-2016-19.jpg hintertux-2016-26.jpg hintertux-2016-22.jpg hintertux-2016-10.jpg hintertux-2016-11.jpg hintertux-2016-12.jpg hintertux-2016-21.jpg hintertux-2016-25.jpg hintertux-2016-17.jpg
2016.10.09. Robin
A tegnapi nap folyamán sikeresen szezont nyitottam.
A csúcson fent -8 és kb 20-25 cm friss hó fogadott.
Szokás szerint sok versenyzőpalánta de 1 perctől nem több sorbanállás. Délelőtt szép napsütéses idő aztán később befelhősödött. A meredekebb részeken most még sok helyen előjöttek jégfoltok a kevés hónak köszönhetően.
Sikerült az új 6 üléses liftet illetve a hozzátartozó új pályát kipróbálnom .
Koradélutánra sikeresen elfáradtam. Soha rosszabb szezonkezdést.
20161008-094836.jpg 20161008-090143.jpg 20161008-094936.jpg 20161008-100107.jpg 20161008-101612.jpg 20161008-080704.jpg 20161008-103838.jpg
2014.11.12. Hókupac
Szerencsésen alakult okt.26-ára a Gletscher-feszt.utólsó napjára az időjárás.Igaz délelőtt még felhő ült a hegyre, de 11 óra után előbb csak a hegytető, aztán az egész síterep napos téli arcát mutatta meg, igazából a szezonban ezekben a napokban először.A hét közben esett,kb.fél - egy méter hónak és a pálya előkészítésnek köszönhetően mentek a Gefrorene Wand és Olperer pályáin túl a Kaserer1-2 és amiért ezen a hétvégén Kaprun helyett Tux-ot választottuk,(persze a Gletscher-Fest.-en kívül) hogy a Schlegeis pálya is nyitva volt.A hőmérséklet fent a csúcson és a "teknőben" egész nap mínuszban volt, a Tuxer Fernerhaus -nál és a Schlegeis pályán délután megpuhult a hó, és buckásodott.Hála a délutáni ragyogó, napos időnek , és a sok pályának, zárásra sikerült igazán jólesőn elfáradnunk.
Kep1485.jpg Kep1422.jpg Kep1441.jpg Kep1446.jpg Kep1453.jpg Kep1449.jpg Kep1459.jpg Kep1463.jpg Kep1451.jpg Kep1416.jpg Kep1471.jpg Kep1483.jpg Kep1423.jpg Kep1371.jpg
2014.10.20. Robin
A szokatlan októberi meleg és a kedvezőtlen hóviszonyok minket is ide kényszerítettek a Stubai gleccser helyett . Kicsivel nyitás után érkeztünk- egy baleset miatt- de már ekkor is hatalmas tömeg fogadott minket . Rendkívül lassan jutottunk fel . Felérve gyönyörű napsütés várt ami egész nap kitartott . Teknőben fent délután 1-ig porhavas pályákon csúsztunk aztán néhol már meg meg kapta a nap a havat ami ekkor is még épphogy csak firnesedett.
A fenti rész nagyon jó volt de lentebb már rengeteg jégfolton kellett keresztülvágni magunkat. A mai nap két nagy negatívuma a hatalmas tömeg -15 perces sorbanállások- és a már korai téli árak -48,50 eu/ nap - jelentettek . De jó volt 1 hónap után síelni megint egyet !
20141019-091701.jpg 20141019-092805.jpg 20141019-101959.jpg 20141019-102200.jpg 20141019-102515.jpg 20141019-132917.jpg 20141019-133207.jpg 20141019-141031.jpg
2014.09.21. Robin
Elkezdődött !
Elkezdődött mert már muszáj volt neki.
Július eleji szezonzáró után már erős késztetést éreztem magamban a síelés iránt . A 20-i dátumot már jó előre kinéztem az időjárástól függetlenül ami aztán nem is okozott csalódást hisz gyönyörű időben sikerült szezont kezdenem .
A parkolóba érve meglehetősen sok autó fogadott -köztük két magyar is- de ez a pályákon a legkisebb mértékig sem érződött. Nagy ritkán 4-5 csákány is meg kellett várnom de általában csak 1-2 őt .
Rohamosan közeledik a tél ami a hőmérsékletben és a pályák állapotában is megmutatkozott.
Fent a hegyen +2 c volt ebből következtetően firnes hóra számítottam.
De milyen firnes hó ez a május végihez és a júliusihoz képest !!!
Hatalmas a különbség a kettő között !!
Igaz olvad napközben de már közel sem esik szét mint a nyáron és a nyárelőn . A középállomáshoz lecsúszva még kora délután is élvezhető volt a síelés.Buckásodásnak a jelét sem találtam. A déli meredekebb oldal még dél környékén is kemény,karcos volt. A szezonkezdeti apró problémák a talp szorításában jelentkeztek de erőnléti gondok nem adódtak :) A nap második felét egy szaunában történő lazítással töltöttem el. 3 Hét és újra csatolok ,remélhetőleg még jobb hóviszonyok között ! :)
Ja még egy infó ! Jövő héten októberfeszt lesz itt is !
A Hintertux gleccser szeptemberben (Fotó: Robin) 20140920-090535.jpg 20140920-090848.jpg 20140920-093938.jpg 20140920-094303.jpg 20140920-104123.jpg 20140920-081148.jpg
2014.08.14. msanyi
A tavalyi augusztusi után, idén júliusban csúsztunk itt, a képek itt:
https://sielok.hu/fotoalbum/hintert...ux-2014jul/kep/1/

Az első nap nagy köd volt a pályán, a léceket alig lehetett látni, viszont reggel a 10CM NEUSCHNEE felirat fogadott a felvonóknál. Napközben is esett hozzá, a csúcson egész nap fagyott, úgyhogy ha nincs a köd téli körülmények között, fantasztikus pályán, friss havon lehetett volna csúszni. Ahogy tisztult délutánra, úgy lassult a pálya. Az alja a Tuxer Fernerhaus felé nagyon összebuckásodik már korán, kásás, mély hó van.

A második nap mindenféle időjárás volt, eső, havas eső, hó, ködös, borult, napos, hideg, meleg. Érdekes kihívás ilyen folyamatosan, percről percre és méterről méterre változó körülmények között síelni. A parkolókban viszonylag voltak, sokan táboroztak, de a felvonóknál és a pályán ebből semmit sem lehet észrevenni, ráadásul a versenyzők általában csak délig maradnak. A csákányosok 13.30-ig mennek, utána még lehet a kétülésessel és a kabinosokkal csúszni, de jellemzően 2 óra után csak a nagyon elvetemültek maradnak, mert ilyenkorra mindenhol annyira kásás lesz a hó.

2 után érdemes sétálni egyet a völgyben, és a csúcson lévő jégbarlang is megéri a pénzt, érdemes bejelentkezni egy túrára.
2014.07.07. Robin
Na akkor az utolsó fehér foltot ( hónapot ) is eltüntettem a képzeletbeli sítérképemről. Júliusban még soha nem síeltem, most ezt is sikerült pótolnom és most már az év minden hónapjában sikerült síelnem !
A múlt heti Stubai gleccser után a picivel kedvezőbb hóviszonyokkal kecsegtető Hintertuxra esett a választásom.
Rég volt már október mikor utoljára itt jártam .
Lent semmi változás de a a 2660 méteren lévő Tuxer Fernerhaus középállomáson már igen. Elkészült ugyan is az új 10 személyes kabinos lift. Ezt sikerült is egyszer kipróbálnom de bevallom hogy ennek a liftnek ilyenkor nem nagy értelmét látom. Inkább a hidegebb hónapokban tölthet be fontosabb funkciót.
A völgyállomásnál lévő időjárás és a hőmérsékletjelző monitorok + 2 fokot és napos -felhős időt ígértek a hegytetőn ami tökéletesen be is jött.
Az első csúszást az északi oldalon szépen kifagyott kemény havon ejtettem meg. Aztán a másik oldal felé vettem az irányt ahol már nem volt ilyen rózsás a helyzet.
A hóminőség még elég jó volt bár érezhetően sokkal lassabb de hát a pályakezelés az minden kritikán aluli volt !
Soha de soha nem csúsztam még ilyen rosszul ratrakolt pályán !!! Nem tudom mit csináltak itt a ratrakkezelők !
A középállomáshoz vezető 3-as pálya viszont elfogadható volt az első 2 órában de hát ez szokta megadni magát leghamarabb.
Ez most is így történt. 3-4 kör után vissza is mentem a felső részre de már ott is megmutatta magát a július . Dél és egy óra között pedig már szétesett minden pálya hiába a nagy magasság !
A délelőtt folyamán összefutottam 1 perc erejéig Ozsival és csapatával is akik hatalmas "lelkesedéssel" próbálták elsajátítani az osztrák kollégák instrukcióit ! :)
Aztán lefelé vettem az irányt,elég volt ebből a napból -az autónál 29 fok várt- és az egész szezonból ennyi .
80 napot sikerült síelnem a szezonban,soha rosszabbat !! Szeptemberben új lendülettel !
20140706-083826.jpg 20140706-085632.jpg 20140706-091204.jpg 20140706-091207.jpg 20140706-091521.jpg 20140706-094130.jpg 20140706-094720.jpg 20140706-101144.jpg 20140706-114303.jpg 20140706-103836.jpg 20140706-121436.jpg
2013.12.24. idavid
November első hetében voltunk Tuxon.

Utazás #1: szinte végig autópálya. Érdemes Bajorország térképet is betölteni a GPS eszközbe, arra a leggyorsabb...

Utazás #2: Mayrhofen városában szálltunk meg, innen 20 perc autóval 'Tux, (síbérlettel) ingyenes síbusszal bő fél óra. A völgyben jó minőségű az autóút, az eleje rögtön egy szerpentines "mászás" - hólánc nem árthat egy havasabb napon!

Szállás: Alpenresort Thanner (Mayrhofen). Sportboltok, SPAR, hentes, Penkenbahn felvonó az utca végén - főszezonban nem kell elmenni 'Tuxig-; éttermek, sörözők 5 perc sétára, de mégsem érződik annyira központi fekvésűnek.

Jól felszerelt, elegáns, modern apartmanok; fűtőtt bakancs-/léctároló; szuper szaunarészleg. Reggelit kértünk -standard svédasztal-; önellátás esetén friss pékárút kérhetsz az apartmanodba. A Thanner család segítőkész, angolul jól beszélnek - nem csalódtunk, jó szívvel ajánlom őket!

Az üzletek/vendéglátóhelyek többsége december elején nyit, előszezonban főleg orosz-ukrán-lengyel társaságokkal találkoztunk. (Ez általában is jellemző lehet, a boltok nagy részén a 2. kiírás cirill betűs, csak a harmadik az angol...)

Síterep: Gefrorene Wand felőli oldal a nehezebb, az Olperer tövében lévő pályák inkább a komfortosabb sízőknek kedveznek. A hátsó (Kaserer felőli, 11-12) pályák is tetszettek, kellően szélesek a gyakorlásra/oktatásra - viszont a visszajutást biztosító pályát (3) csak utolsó síelős napunkra készítették el. A panoráma mindenhol lenyűgöző. :)

Széles, átlagos nehézségű, alaposan kezelt és jelölt pályák vannak, de a lőtt hó érződött. Délelőtt jók a pályák, délutánra olvadtak, erősen buckásak/jégfoltosak. A hátsó (5) pálya a fekvése miatt olvadt és buckás reggeltől, a felvonója is lassú. (A 2660 méter alatti pályarészek még nem voltak behavazva...pedig főszezonban szuper lehet végig, a gleccser panorámájából az alpesi erdőkig lesíelni!)

Felvonók: a Gletscher Bus szuper (-gyors, -stabil), -bár az egyik viharos nap leállították-, az Olperer és a Kaserer csákányos felvonói is tempósak. A 10-es ülősön talán kétszer utaztunk, de a kezdőbbeknek/tanuló csoportoknak ezt ajánlom, a legfelső (nehezebb) részt így kihagyhatják.

Hütték: Tuxer Fernerhaus (2660 m) minden igényt kielégít, normális árak, bőséges adagok, hatalmas terek, tiszta mosdók, Wi-Fi, terasz, minden ami kell.

Alternatív programok: harmadik napon hóvihar miatt lezárták a pályákat - mi a jégpalotát néztük meg:

http://www.hintertuxergletscher.at/...en/experience/natures-ice...

A hosszú túrára érdemes nevezni, gyönyörű a jégbarlang. A weblapon két dolgot nem emelnek ki:
1. A túra 5-600 méter sétával indul. Ez rossz időben a gleccseren nem annyira egyszerű, főleg a kevésbé kondiban lévőknek - síszemüveg NE maradjon a hüttében semmiképp.
2. A barlangban nedves, fém létrákon is közlekedünk.

A programajánló szerint lehetséges, de fentiek miatt a kemény bakancsban (sí/alpin) történő látogatást NEM javaslom! Saját, síelős sisakot érdemes vinni (kényelmesebb, mint amit adnak...), komoly fényképezős cuccot viszont NE cipelj - nincs igazán idő beállítani egy képet és amúgy is félhomály van.

5 napos bérletből 2 napot tudtunk igazán jól, derült időben/napsütésben csúszni; egy nap kirándultunk; a maradék kettő masszívan ködös, délután pár körre csúszhatóan felszakadozó volt. A ritkább levegő miatt jó kondícióval is bőven elfáradtam nap végére. Érdemes erre odafigyelni, a szokásosnál többet pihenni!

Összességében pozitív benyomást keltett bennem a környék és a síterep. Az időjárás rizikóját bevállalva besíelésre, szezonzárásra tökéletes gleccser a középhaladóktól a versenyzőkig bezárólag - kezdőbbeknek nem igazán vannak pályák...főszezonban a Zillertal 3000 rendszerről egy-egy napra érdemes lehet átnézni, de egész hetes síelést csak 'Tux-ra a jövőben én nem terveznék.

(Fotók később...)
2013.11.21. Rera
Megint a sielok.hu útitárskeresőjének köszönhetem, hogy last minute hirdetésre jelentkezve beférhettem egy kisbuszba. Tuxon még sosem jártam, novemberben még sosem síeltem!!

Mivel nem fanatikusok közé keveredtem (ne legyen telhetetlen az ember lánya!), a helyi közlekedéshez az ingyenes síbuszt vettem igénybe (első nap visszafelé rossz járatra szálltam, figyelni kell, szerencsére időben kapcsoltam). Kaptam besízést napsütésben, besízést ködben, hóesésben, besízést karcolásmentes-ratrakolt asztallapon és túrt pályára esett friss hóban, szóval volt minden! :-)

A bérleten nincs térkép, így kezdetben összevissza síeltem: minden lejtő alján van legalább egy felvonó, a verőfényes napsütésben nem igazán érdekelt, merre járok. :-) Délben rátaláltam a hátsó kék pályákra (a 12-es variációira), akkor Lackóra és Ozsira gondolva csúsztam párat, de a legjobb az volt, hogy a pedál(szerűségem) kezd működni akkor is, amikor nem figyelek rá! Szuper, hogy a 2660-as központban van egy nagy terem, ahol bárki öltözködhet, napközben tárolhatja a cuccát, asztalnál fogyaszthatja a saját elemózsiáját (ki van táblázva a hely: Selbstverpfleger). Egy kis kritika, hogy azért Ausztriától se essünk hasra: ugyanitt, a női vécében nagyon szakadós és vékony papír van, így minden alkalommal ügyesen be kellett nyúlnom az adagolóba, kézzel forgatva a hengert, hogy ne puzzle-t kelljen összeraknom a darabkákból... Jó spórolás, de talán nem kéééne, ha már 47 euró a napijegy. ;-)

Második nap egyre tömöttebb felhő ereszkedett a hegyre, majd a hó is esni kezdett, én meg két tündér német úriemberrel síeltem. Izgalmas volt "érzésre hagyatkozni" a pályán, mivel szinte semmit nem láttam, hiába a kontaktlencse és a látásélesítő szemüveg (HD Vision, egyébként nagyon ajánlom!). Vidáman telt az idő, délután pedig még az osztrák aprés-ski is megmutatta magát nekem (elég érdekes a német nyelvű dum-dum;). Tegnap az időjárás miatt a többiek a hazaút mellett döntöttek, de nekem így is ajándék volt. Zárszóként: I love skiing!!
latvany-reggel.jpg szuz-palya.jpg wow.jpg oktatason.jpg lejto.jpg kiraly.jpg kilatas-liftrol.jpg az-egyik-piroson.jpg alkony.jpg felfele.jpg en.jpg reggelente.jpg
2013.10.29. Kristina
Most, 2013. október 23-27 között voltunk Hintertux-on, a gleccserfesztivál idején. A fesztivál szervezése elsőrangú volt, ehhez nem férhet kétség - de itt nyilván nem erről kell beszámolni.
A legtanulságosabb számunkra a szállásfoglalás volt. Ezt mindenképpen megosztanám veletek. Előre szerettünk volna foglalni és így futottunk bele a Hotel Troppmair-ba, ahol kapásból minimum 20 %-kal magasabb árat mondanak, mint amire kb számítani lehet. Jól tudom, hogy rengeteg üres hely van ilyenkor és örülnek, ha kiadhatják, ezért én e-mail-ben "alkudoztam". Ez sikeres volt, de egy nappal az indulás előtt a szállásadó visszaírt, hogy mégsem minden "alles ok", mert mégis az eredeti árat kéri. Ez persze nagyon nem tetszett, felhívtam a "Touristeninformation"-t Finkenbergben és egy nagyon kedves hölgy mondta, hogy "don't worry" úgyis talál nekünk helyet, csak érjünk oda 5 előtt. És így is volt. 5 perc alatt három jobb ajánlatot is adott ott helyben és így kerültünk egy nagyon-nagyon kedves hölgyhöz, Frau Brandacher-hez, aki egyből meghívott bennünket egy "gratis welcome drink"-re és tényleg különösen segítőkész volt. Az apartman konkrétan háromszor akkora volt, mint amit eredetileg foglaltunk és valóban 20 %-kal kevesebbe került. (címet szívesen megadom)
A terep, az időjárás tökéletes volt. A hőmérséklet végig 0 fok körül alakult - ahogy a nap vándorolt, a pályák minősége a szokatlanul enyhe idő miatt kissé változó volt, de semmilyen extra körülmény nem alakult ki. Talán annyit lehet megemlíteni, hogy a déli oldalt, az egyetlen "hátsó" 5-ös pályát alaposan megsütötte a nap, ezért az az egy pálya délutánra kissé megolvadt. Ugyanez volt az alsóbb részeken is, ahol a megolvadt rész éjszaka lefagyott, ekkor rengeteg havat hordtak rá, amit a síelők kb. délre össze-vissza túrtak és sok helyen kilátszott a glatt jég. A probléma azonban kezelhető volt. Aki feltétlenül ki akarta kerülni, az le tudott jönni a kabinos felvonóval is.
Az osztrákokban nem lehet csalódni, a rengeteg síelőt fantasztikus fegyelmezettséggel kezelik, ezért jóllehet most feltűnően sokan voltak, de sehol nem alakult ki 4-5 percnél hosszabb várakozás, a pályákon meg úgyis eloszlott a tömeg. Szóval összességében nekünk minden "alles ok" :) volt.
2013.09.15. Robin
ELKEZDŐDÖTT !

Júniusi síelésem óta 3 hónap telt el, ami arra késztetett hogy most már ideje szezont kezdeni.
Ebben jelentősen hozzájárult a hét közben lehullott friss hó is.
Már az első kabin indulása előtt ott voltam 25 perc el, így bőven jutott idő átöltözni és egy kis védőital elfogyasztására is. Felérkezvén a szokásos gyönyörű panoráma és igen sok új hó fogadott. Már a beszállásnál is látszódott, hogy itt ma sokan leszünk.
Rengeteg versenyző palánta volt. A síelők 95%-át ők tették ki mindenféle nációból még mi hobbi síelők alig-alig voltunk. Eleinte napsütés is volt de aztán inkább a felhős-borús idő volt a jellemző.
Apropó felhő! Volt időszak amikor annyira rátelepedett a pályákra, hogy 10 méterre csökkent a látótávolság. De ez még elviselhető volt, mert a pálya szélét figyelve le lehetett jönni lassan. Na itt kellett volna megállni !! A következő körre ez a 10 méter 5 méterre csökkent. ( eddig még el nem tudtam képzelni ilyen minimális látótávolságot ) Egy fiatal lengyel kétségbe esett arc al angolul könyörgött hogy segítsek neki lejönni. Kissé letértünk a pályáról (100 métert), de aztán csatolás után szerencsésen visszataláltam a felszálló felhőnek is köszönhetően. De bevallom volt para nálam is egy pár percig.
A pályák amúgy szinte tökéletesek voltak. A hőmérséklet 0 - + 2 fok között lehetett olyan igazi (Gabóca után szabadon) roppanós hó volt. A lifteknél néha kialakult 3 perces várakozás is, de általában csak 1 perceket kellett várni. A 2660-on lévő hütténél ma is sok építőmunkás dolgozott, szépen alakul. Összességében egy nagyon jó besíelős napon vagyok túl amit 2 vagy 3 hét múlva folytatok, de már máshol!
2013.07.10. royalszebi
Nagyon friss élményeinket szeretném megosztani veletek. Július első hetét kint töltöttük a Zillertal-i völgyben egészen pontosan Lanersbach-ban. A program nyári síelés és kerékpár volt. Ha röviden szeretném összefoglalni ELKÉPESZTŐEN JÓ VOLT! Na de kicsit hosszabban is. Télen nem sikerült eljutnom síelni több okból kifolyólag és hát év úgy nem telhet el, hogy nem csúszok a havon. Így eldöntöttük kipróbáljuk ezt a válfaját a sínek. Több helyen olvastam, hogy egyszer ki kell próbálni, de csak ennyi és hogy annyira nem élvezetes meg bla bla bla. Hát szerintem baromira nem így van!

Első napunkon reggel 9kor értünk az alsó állomáshoz,nagyon kulturált terem parkolója van Hintertuxnak, bár itt meg kell említeni télen sztem 8kor megtelik... Gyönyörű napsütés igazi alpesi tökéletesen zöld füves táj fogadott minket Milka bocikkal akkik épp reggeliztek. Felfelé menet azon már kifejezetten izgatottak voltunk, hogy hát ebből hogy lesz hó a tetőn. Hát volt hó nem is kevés és nem is tavaszi latyak hanem igazi jó hó. Az élmény persze, úgy teljes, hogy a pályán csak lézengtek az emberek volt 20-30 versenyző aki épp gyakorolt rajtuk kívül szerintem még ugyanennyi ember lehetett. Egész héten gyönyörű napsütés volt csak egy egy felhő jött és borította be a pályát. Kicsit részletesebben a pályákról a felső csákányos pályák tökéletesek a bemelegítéshez, a 8as jó kis piros pálya mindenki számára élvezhető, de igazából a 3-4 pálya kombinációja az amit az odalátogató használni fog. Tökéletes lejtés nagy széles pálya. Megállapítottuk, hogy ez a nyári síelés baromi jó dolog, nincs baromi hideg -1 foknál nincs hidegebb, de melegebb se. Nincs sor, nincs tömeg a pályákon. Arra kell készülni hogy 9től 1-ig lehet tökéletesen síelni. Valószínűleg nekünk szerencsénk is volt minden nap szép idő volt, síelésre tökéletes!

Délután mindenkinek ajánlom, hogy két kerékre pattanjon! Gyönyörű szép tájakon lehet járni, de azért fel kell kötni a gatyát! Mindenki menjen fel a Hollenstein hüttéhez. Igazi gyöngyszem Lanersbachtól lehet feljutni 5 km hegyi menet, igaz magyar hegyikerékpár viszonylatban autópálya minőségű úton. Fent egy jó csapolt sör mellett lehet gondolkozni, hogy úristen így is lehet élni. Fel lehet menni a Sommerberg központig is, de van válogatási lehetőség rendesen. Nagy előnye a nyári síelésnek, ha rossz idő is van nem a szobában kell kuksolni van ezernyi választási lehetőség kitölteni az időt.

Zárásként annyit, hogy mindenki menjen el nyáron síelni és ne egyszer!!!
2013.06.29. Robin
Megint mennem kellett. Az augusztusihoz képest most nem csak a szürke gleccserjég hanem 3,5 méter hó fogadott. Sikerült most is szép napos időt kifognom. A hőmérséklet + 5-6 fokig emelkedett. A hó vizes és nehéz volt. Sikerült életem esését végrehajtanom . :) A 2600 méteren lévő hatalmas hüttét elbontották ,de már kezdik építeni az újat helyette.
SDC14668.JPG SDC14671.JPG SDC14679.JPG SDC14688.JPG SDC14690.JPG SDC14693.JPG SDC14696.JPG SDC14698.JPG SDC14709.JPG SDC14714.JPG Csákányok Itt én húztam az első íveket SDC14736.JPG SDC14740.JPG SDC14741.JPG SDC14753.JPG SDC14762.JPG SDC14747.JPG SDC14806.JPG SDC14801.JPG Hintertux-2012-08-12-078.jpg Hintertux-2012-08-12-075.jpg
2012.12.01. poisonka
Szia Gatter,

az egész pályarendszer korrekt. Rastkogel-ig mindenképpen csusszatok el, ott vannak szuper pályák. De Eggalm is megér egy misét. Finkenberg-ben pedig ott a funpark!
Ha jó freeride részeket akartok, akkor javaslom a Katzenmoos felvonó alatti részt Finki-ben, illetve ha merészebb a banda, akkor a 150-er Tux felvonó alatt, de ehhez sok hó kell, meg kellő bátorság!
Ha további kérdés van, írj bátra privátban.
Én egész szezonban fent leszek A hegyen. Finkenberg-ben, a Penkentenne hüttében ihatunk egyet!
Plussz ha kell snowboardoktatás, akkor pláne írj!

A bérletetek valszeg érvényes Kaltenbach-Hochfügen részre is, azt mindenképpen egy napra teszteljétek, nekem nagyon bejött!
Hintertux-ra pedig akkor menjetek, ha szuper az idő, és nem volt nagy szél az előtte napokban.
let it snow
2012.12.01. beee
Sziasztok!

Nov.18-21. 4 szuper napot síeltünk újra Tux-on! :)
Vasárnap persze még sokan voltak, de nem volt túl vészes.
Hétfő-szerda viszont kárpótolt: nagyjából 0 sor, üres pályák, nagyrészt szép idő.

Sommerberg-ig lehet lecsúszni a 2a pályán, amit azért kezeljünk helyén - hiszen messze 0 fok felett volt az utóbbi időben a hőmérséklet ebben a magasságban. Ennek megfelelően ahogy a TFH-tól megindulunk lefelé, sok-sok jég, kevesebb hó fogad. Pár kanyar után hó csak a pályán van. Kb. felétől azért jobb a helyzet, ahogy lankásabb, úgy a jég sem annyi, vagy nem annyira zavaró. Azért napi 1-2 lecsúszás a Sommerberghez még mindig jobb volt, mint a felvonóval lemenni. :)
(azóta megjött a hideg - így dec.1-re az előző pár nap havazásnak köszönhetően valószínűleg nagyot javult a helyzet)

A gleccserpályák (Gefrorene Wand, Schlegeis, Olperer, Kaserer) nagyon jók. Szuper tömör alap, rajta finom friss, természetes hóréteg.

Időjárás: fent tökéletes hőmérséklet (0 és -5 között). Hétfőn feltámadt a szél, és jöttek-mentek felhők is, akkor azért elég hidegnek érződött a -5 fok.

Hétfőn a szél megmutatta, hogy sok pályán nagyon vékony a hóréteg a jég felett. A TFH-hoz vezető 3-as pályákról és a lefelé 2-esről jól lefújta a havat, maradt a tükörjég. A Kaserer-en volt olyan is, hogy úgy hordta a szél a havat, hogy a pályából semmi nem látszott, viszont ott legalább továbbra is havon síeltünk. :)

Kedden kinéztünk az ablakon - szikrázó napsütés- végre!!! Hajrá fel a tetőre. Ott egy picit meglepődtünk. A pályák pont úgy néztek ki, ahogy az előző napi szélvihar hagyta őket. Azóta sem tudom, hogy a ratrak-hadsereggel mi történt, miért nem sikerült megcsinálni egy darab pályát sem keddre. Arra tudok csak gondolni, hogy késő estig tartott a nagy szél. Viszont a szép időnek köszönhetően azért tartották magukat a pályák, és a fésületlenség ellenére nagyon jók voltak.

És még egy furcsaság: Kaserer 1 felsőtől Kaserer 2 felsőhöz átvezető brutál széles pálya edzések miatt délelőttönként teljes szélességben lezárva. Ez érzékenyen érintett, szeretem azt az átcsúszót... (És logikátlan is volt, mert fele szélesség csak felül volt lezárva, semmi kaputűzés, csak ott állt üresen, alul pedig egyszerűen lezárás nélkül becsatlakozott a 12-es pályába.) Szóval hogy miért volt az egész lezárva? Passz. Hagyhattak volna egy picit az ilyen földi halandó vendégeknek is, mint mi. :)

Szerda volt a tökéletes nap: szikrázó napsütés, éppen 0 fok alatti hőmérséklet, tökéletesre fésült pályák mindenhol! Ekkor próbáltuk ki reggel rögtön a Schlegeis pályát (2. esély - tavaly olvadásban, trutyiban 1 csúszás után tiltólistára került). Nahát! Visszakerült a pixisbe. :) Annyira, hogy rögtön 3 kört mentünk is rajta. Utána Olperer, majd Kaserer körök. Mindenhol fantasztikus pályák fogadtak. Jó így síelni, hogy a pályaállapottal nem kell foglalkozni. Lehet gyakorolni, javítani a technikát.
2a-ra is meglepően hatékonyan visszatolták a havat.

Számunkra ideális menetrend (a napsütés-árnyékot figyelembe véve): Gefrorene Wand - Schlegeis - Olperer - Kaserer.

Fél1-kor aztán nagy duzzogva lecsatoltunk, egy gyors ebéd a Sommerbergnél, aztán irány haza.

Hát, ez megint jó volt!!!! :)

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/hintert...ux-2012-november/galeria/
2012.10.28. Zsuzsoo
Hali - hó hó hó!

A tegnapi és a mai reggel friss hóeséssel kapcsolatos hírei ráébresztettek arra, hogy mennyire megkéstem a beszámolóval.
De most neki látok!

2012 Július 11-15 között töltöttünk 4 napot Tuxon. Pontosabban Hintertux gleccseren.

Miskolcról hajnal 5kor indultunk és az első pihenőt Mariazell-ben tartottuk, mivel szándékosan nem az unalmas autópályákat választottuk hanem a kis hegyi utakat és a szép síterepeket településeket.. -Ennek meg is lett az ára, hisz aznap 16 óra folyamatos vezetés után értünk csak Madseitba, ahol a szállásunk volt 1km-re a gleccser kabinos felvonó parkolójától- Aztán utunkat tovább folytattuk a következő megállónk Bad Ischlben volt, ahol egy kis sétát tettünk aztán írány tovább. Halstatt, majd Zell am See és Kaprun, majd Krimml vízesés és onnan írány a nemzeti parkon át őrült szerpentineken Zell am Ziller ahol a Zillertali sört gyártják. Nem sokkal később kb fél óra múlva megérkeztünk Madseitba. Szállásunk a Haus Waldheimban volt egy nagyon kedves családnál.
Azt még hozzá kell tennem, hogy az esti felhőkből ítélve nem sok jóval kecsegtetett a másnapi várva várt síelésre, életünk első gleccsersízésére.

Ébredés után szomorkodva néztük a hatalmas ködöt, de sebaj reggeli után irány a gleccser. A parkolóban letettük az autót felhúztuk a bakancsokat és mentünk a pénztárhoz ahol fejenként 40€-t fizetve megkaptuk a kártyát és beültünk az első kabinosba a Gletscherbus 1esbe. Szinte semmit sem láttunk a tejködben, picit fura érzés is volt.

Megérkeztünk az első állomásra Sommebergalmra (kb 5 perc volt), ott átültünk a Gletscherbus 2esbe az 7-8 perc alatt felrepített minket a Tuxer Fernerhausig. Hatalmas köd azt se láttuk hogy merre fogunk továbbmenni persze a síelést megelőző hónapok mással sem teltek mint a térkép és pályák böngészése, így volt valami képünk a dologról.
Beugrottunk hát a 10er Gefrorene Wand kabinosba, ami 5 perc alatt felvitt majdnem a tetőre mivel a Gletscherbus 3as nem ment aznap.

Fent kiszállva azt gondoltuk, hogy ma itt síelni nem fogunk az orrunkig nem láttunk akkora volt a köd. De ugye ezt vártuk március óta. Léceket felcsatoltuk aztán irány a lejtő a Gefrorene Wand felvonókon próbálkoztunk előszőr és nem sokat láttunk. Felértünk a tényleges tetőre ahová az előbb említett Gletsch.bus 3as is vitt volna. Itt fekete és piros pályák indulnak lefelé. hatalmas köd és sok ilyenkor megszokott 8-10 ország síelői tartották az edzéseiket. csúsztunk 1-2őt és úgy döntöttünk h ebben a ködben az ismeretlen gleccseren nem próbálgatjuk magunkat és hozzá tenném nem is volt túlságosan élvezhető.

Átcsúsztunk gyorsan az Olperer lábához az Olperer 1+2 felvonókhoz.. ami4-5 perc alatt vittek fel a magasba.
Az ezekhez tartozó pályák ( 9 és 9a ) kék jelzésűek voltak de szerintem itthoni pirosnak feleltek meg inkább. Mit ad isten ?? Kisütött a nap!! Ahol eddig síeltünk még mindig ködbe borult minden itt hál istennek gyönyörű időben csúszhattunk sokszor egymás után, újra és újra. A pálya minősége kiváló volt. Mivel nyáron a csákányos felvonók csak 13:30 ig üzemelnek, szinte meg sem álltunk..
13:30 kor elindultunk lefelé és megindultunk a 8as piroson lefelé a Tuxer Fernerhausig. Itt újabb ködben síeltünk lefelé. elértünk egy olyan részhez ahol vízi síeltünk szinte. Leértünk Tux Fern.hausig. Elég kemény volt totál elfáradtunk. Beültünk kajázni és figyeltük a többieket amint előbukkannak a sűrű ködből. Itt a gleccser jege hava már komolyan olvadt és ömlött is lefelé a gleccser patak.

Ezután irány a parkoló persze 2 kabinossal majd a szállás.
Kicsi pihenés után elmentünk kikapcsolódni szaunázni, ami benne volt a szállás árában. Este kis séta kicsi otthonról hozott pálinkázás majd alvás.

A következő reggel ébredéskor már tudtuk, hogy aznap síelés nem lesz mert szakadt az eső.
De mi azért elmentünk a parkolóig ahol elmondták persze h lehet síelni csak adjuk a pénzt:):) mi azért vártunk kb fél órát és mindent elárult amikor sok ország síelői már reggel
10kor lejöttek a hegyről. megkérdeztem néhányat, azt mondták fenn is az eső esik.. Gondoltam magamban, hogy akkor nemhogy ma de holnap se lesz síelés.

A szálláson átöltöztünk és csináltunk magunknak más programot. Voltunk sajtüzemben és sok szép helyen kirándultunk. Délután újra irány a szaunázás amikor kisütött a napocska. Onnan mikor hazaértünk az erkélyen ültünk a napsütésben és gyönyörködtünk a gleccserben. Vártuk az utolsó napunkat ami egyben a hazautazás napja is volt. Lefekvés előtt persze megbeszéltük, hogy reggel megyünk csúszunk még 1et 80€ ide vagy oda. :D mármint kettőnknek.

Reggel már nem sütött a nap. ködös párás idő volt, mi ennek ellenére felmentünk és 1 óra latyakos az előző napi eső által megviselt pályán szerencsétlenkedve úgy döntöttünk elég volt. Összepakoltunk és elindultunk haza Miskolcra.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat sok szép dolgot láttunk, de azt bizton mondhatom hogy nyáron nem megyünk többet síelni még annak ellenére sem, hogy az 1ik nap egészen jól sikerült. Biztosan visszatérünk ide valamikor télen és besieljük 1hét alatt a terepet, mert most csak 18kmnyi pálya volt de abból is szerintem csak 10km ami élvezhető.

Tényleg igaz hogy egész nyáron síelhető de én azt mondom hogy aki még nem járt itt az mindenképp téli hónapot válasszon.

Sziasztok
P7120049.JPG P7140531.JPG 20120714007.jpg 20120714008.jpg 20120714010.jpg 20120714012.jpg 20120714016.jpg 20120714017.jpg 20120714019.jpg 20120714020.jpg 20120714022.jpg 20120714024.jpg 20120714026.jpg P7120279.JPG P7130473.JPG P7130456.JPG P7120047.JPG P7120067.JPG P7120071.JPG P7120073.JPG P7130119.JPG
2012.08.18. Robin
Mivel már májusi 13 -i Stubai síelésem elég régen volt -és a júniusi és a júliusi a meleg miatt nem jött össze- most már tényleg "muszáj" volt mennem valahová. Hiába kerültem messzebbre mint tavaly -majd 4 óra és 350 km- a munkahelyem miatt de ez egy kissé sem tántoríthatott el a síeléstől. Elég korán indulva már 1/2 8-kor a parkolóba érkeztem. Pénztárak ekkor még zárva csupán vagy 50 japán várakozott az indulóállomás ajtaja előtt. Gondoltam, hogy nyár lévén előbb indulnak a felvonók de ez korántsem volt így ,pontosan 1/4 9-kor engedték be a "tömeget". A napijegyem nekem olcsóbb volt mint Norbiéknak,nekem "csak" 38 eurót kóstált. A bejárat mellett elhelyezett hőmérsékletjelző tábla igencsak bizakodásra adott okot mivel a csúcson napsütést és 0 C fokot mutatott 2600-on viszont már + 5 C fokot ezért úgy döntöttem hogy maradok a felső pályákon és a középállomásra csak a nap "végén" csúszok majd le. A csúcsra vivő kabinosból kiszállva igazi téli feeling fogadott szépen ratrakolt pályákkal és viszonylag sok hóval-bár az október már itt is jóval szebben néz ki. Csatolás után kis bemelegítés aztán neki a lejtőnek a kissé bizonytalan lábakon -hiába, csak nem mostanában síeltem- de a lejtő aljára már előjöttek a beidegződések a jók és a rosszak egyaránt. Leérve kis tanácstalanság -még ratrakozták az olperer pályákat - merre is induljak de a fényképezés mellett döntöttem és 2-3 perc várakozás után beindították az olperer 2-es felvonót is. A másik csúcsról szebb kép tárult elém mert a túlsó árnyékosabb oldal jóval fehérebb volt. A 9a pályát próbáltam ki először és itt az első 1 órában annyira jó volt a hóminőség hogy egy jó darabig nem is mentem a többit kipróbálni. Élveztem a csúszást ,nagyon élveztem ! Később kipróbálásra került az összes többi pálya is de aztán megint csak a leginkább bevált pályán találtam magam. A síelők többsége japánok,osztrákok angolok,németek,olaszok és ukránok nációiból kerültek ki de magyar szót egész nap nem hallottam. Az idő előrehaladtával a melegedés miatt felpuhultak a pályák és különösen a liftek beszállójánál kialakultak a tócsák és a vízátfolyások. A pályák jelentősen lassultak és egyre nehezebbé vált a síelés a vizes nehéz hóban aminek egyenes következménye lett a lábak elfáradása. Még nem volt dél és lefelé vettem az irányt ahol közelről szemrevételeztem a letakart gleccser látványát. Furcsa volt nézni a köves,sziklás talaj mellett lévő magasodó 1-2 méteres letakart havat. Hasznos és hatékony módja ez a hómegőrzésnek. A középállomásra érve hihetetlen mennyiségű embertömeget pillantottam meg. Kiderült kirándulók voltak ők rengetegen akik ránk síelőkre ugyanolyan furcsán néztek mint a 2660 méteren olvadozó hóra. Az innen induló -tavalyi évben elkezdett- új kabinos lift már teljes fényében pompázott és működött. Még pár kép készítése és elindultam a völgy felé tartó kabinos felé. A legközelebbi síelésemet szeptember 22-23-i hétvégére tervezem ahol már szinte biztos hogy új havon csúszhatok. Egy dolgot nem tudok csupán : ez a szezonzáró vagy a szezonnyitó síelésem volt-e ? Talán inkább a záró és szeptemberben kezdem az új szezont. Végszónak minden körülményt beszámítva és beleértve nekem ez a nap tökéletesen megérte és hihetetlenül jól éreztem magam,szeptemberben újra itt !
Hintertux-2012-08-12-002.jpg Hintertux-2012-08-12-009.jpg Hintertux-2012-08-12-010.jpg Hintertux-2012-08-12-012.jpg Hintertux-2012-08-12-014.jpg Hintertux-2012-08-12-018.jpg Hintertux-2012-08-12-024.jpg Hintertux-2012-08-12-026.jpg Hintertux-2012-08-12-032.jpg Hintertux-2012-08-12-039.jpg Hintertux-2012-08-12-042.jpg Hintertux-2012-08-12-044.jpg Hintertux-2012-08-12-050.jpg Hintertux-2012-08-12-052.jpg Hintertux-2012-08-12-060.jpg Hintertux-2012-08-12-064.jpg Hintertux-2012-08-12-066.jpg Hintertux-2012-08-12-070.jpg Hintertux-2012-08-12-073.jpg Hintertux-2012-08-12-074.jpg Hintertux-2012-08-12-075.jpg Hintertux-2012-08-12-076.jpg Hintertux-2012-08-12-077.jpg Hintertux-2012-08-12-081.jpg Hintertux-2012-08-12-087.jpg
2012.07.26. pálinkás
Két éve már kipróbáltam a nyári síelést, igaz Argentínában, ahol augusztusban mégiscsak jó kis tél van.

Múlt héten azonban Ausztriában nyaraltunk, és gondoltam ha már úgyis csak órányira vagyunk a Tuxtól, miért ne próbálnánk ki ezt is. Felszerelkeztünk hát a gyerekekkel, és elindultunk szépen korán, számítva rá, hogy délután már nem lesz olyan élvezetes a hó. Ráadásul azokban a napokban sok csapadék hullott, sőt 2500 méter felett ez hó formájában, reggelente láttuk a házunk ablakából, hogy fehérlettek a hegygerincek. Gondolhatjátok, milyen lelkesek voltunk.

Nos, a parkolóban szinte alig volt kocsi egy-két nemzeti team mikrobuszán kívül jó ha harminc személyautó álldogált, így egészen közel tudtunk parkolni a lifthez.

Fent ködös volt, de az a mozgó köd, vagy inkább felhő, amit ide-oda fúj a szél. Ezért váltakozva csúsztunk napsütésben és ködben.
A pályák már reggel is tavaszias formájukat mutatták, leginkább az alacsonyabb régiók március végi, április eleji viszonyaihoz tudnám hasonlítani. Amit én kifejezetten szeretek, ez hozzátartozik az igazsághoz. Aztán ahogy haladtunk bele a napba, úgy vált egyre latyakosabbá a hó, sőt kisebb-nagyobb patakok, tavacskák, minivízesések alakultak ki a pályák közepén. Mókás volt őket kerülgetni, ha meg beleszaladtunk egy-egy ilyenbe, és embermagasságban fröcsögött fel a víz a léceink alatt rájöttünk, hogy végülis vízisízni is tudunk.
A legfurcsább az volt, amikor nem is havon, hanem magán a koszos gleccserjégen kellett siklani, de ezt is meg lehetett szokni.

Fent ugye csak csákányos felvonók vannak, az egyetlen kétszékes üzemelt ugyan, de le kellett előtte csatolni, mert a becsúszójánál már nem volt hó, és a léceket a következő széken küldte utánunk a liftkezelő, majd megint hosszabban le kell gyalogolni a kiszállásnál a köveken, így ezt többet nem használtuk. Egészen a Tuxer Fernerhausig le lehetett viszont csúszni, és innen a kabinossal visszajönni, igaz a beszállásig itt is gyalogolni kellett úgy 50-70 métert.

Mindent összevetve nagyon jó buli volt és mindhárman élveztük, hogy újra síelhetünk. Az egyetlen határozott negatívum, hogy ugyanannyiba került a napijegy, mint télen (43 a felnőtt és 19 a gyerek), miközben 13:30-kor bezárták a lifteket.

Szóval ha nyári síelés, akkor inkább Argentína :)
SAM-0771.JPG SAM-0772.JPG SAM-0773.JPG SAM-0776.JPG SAM-0780.JPG SAM-0781.JPG SAM-0782.JPG SAM-0774-copy.jpg SAM-0778-copy.jpg SAM-0784.JPG
2012.05.14. Soma
Sajnos egy kicsit megkéstem a beszámolóval, de mióta nyugdíjas vagyok, semmire nincs időm (!). Szóval, most pótolom az elmaradásomat. Vasárnap utaztunk és kb. Salzburgtól folyamatosan esett az eső, de ahogy közelítettünk felfelé a pályához ment át havas esőbe. Bíztunk benne, hogy ez fent a hegyen hó formájában hullik. Nem is tévedtünk, mert reggel mikor felértünk a pályákhoz, kb. 20-25 cm friss hó várt bennünket. Sajnos az első 1 - 2 órában olyan köd volt, hogy az orrunkig sem láttunk, csak hallottuk, hogy járnak a ratrakok és csinálják a pályákat. A köd miatt többen rosszul lettek a csapatból (szédülés, hányinger, stb), így csak nagyon lájtosan csináltuk a gyakorlatokat. Azután kb. 10 órára kitisztult az idő, és nekiállhattunk kicsit komolyabban a feladatoknak. Amire számítottunk is az első délelőtt a hóekéről, tartásjavításról, pozícióról szólt. Atesznak volt mit magyarázni, próbálta mindenkibe sulykolni a helyes mozdulatokat. Délután már kicsit lazább volt, párhuzamos rézsutsiklás hóekeívekkel, illetve volt egy kis szabad sízés is. Fél három felé indultunk lefelé, amikor is a csapat fiatalabb régiója javasolta, hogy ne lifttel, hanem csúszva menjünk le 2100 m-ig. Atesz valamilyen számomra nem ismert oknál fogva beleegyezett, nahát ezt nem kellett volna. A pálya derékig érő buckás latyakból állt, síelésre szinte teljesen alkalmatlan, így sikerült kb. 40-45 perc alatt levergődünk, totál kimerülnünk és mindent elfelejteni, amit egész nap gyakoroltunk. Hát mit ne mondjak, jól esett a délutáni pihenő.
Másnap reggel vakító napsütésre ébredtünk és szerencsére egész nap maradt is ez az idő, így egy fantasztikus napot töltöttünk el, nagyon sokat gyakorolva és stabilizálva a mozgásunkat.
Szerdán mikor megérkeztünk a felvonóhoz, az időjárási tájékoztató ködöt jelzett fentre és ajánlotta a 11-es pályát. Ezt is vettük célba, illetve a mellette lévő 12-est, itt valóban tiszta volt az idő. Gondolom az időjárás jelzés miatt, szinte kihaltak voltak a pályák, volt olyan időszak, hogy rajtunk kívül egyetlen ember sem volt a pályán. Később azután teljesen kitisztult az idő, még a nap is kisütött, így tökéletes pályán, tökéletes körülmények között edzettünk.
Nagyon jó három nap volt, reményeim szerint mindenki fejlődött egy kicsit.
Atesz szerint nagyon jót tett nekem a léccsere, sokkal jobb lett néhány mozdulatom. Remélem így van, és majd a júniusi schnalstali táborban, már kapuk között is ki tudom próbálni.
2012.05.02. beee
Szombaton (ápr.28.) újra meglátogattuk Tux-ot egy télbúcsúztató síelés kedvéért.
Egyértelműen JÓ döntés volt! :)

Semmi tömeg (a leghosszabb várakozás is pár perc volt), és szuper pályák! Reggel persze jeges, de gyorsan magához tér. Mi kb. fél 1-ig maradtunk, Kaserer-Olperer végig tökéletes volt, talán Kaserer legalja kásásodott egy picikét, de annyira, hogy szinte említésre sem méltó.

Hatalmasakat csúsztunk iggggenjó pályákon szikrázó napsütésben! Egyenlőre nagyon nehéz elképzelni a következő fél évet síelés nélkül...
IMG-1708.JPG IMG-1711.JPG IMG-1718.JPG IMG-1721.JPG IMG-1723.JPG IMG-1724.JPG IMG-1727.JPG
2012.04.25. Rekiii
Kedves Mindenki!

Bár valószínűleg így a téli szezon elmúltával nem sokakat hoz lázba egy síelős beszámoló, de azért teszek egy próbát.
Április 23-án 24-én megint havazott Hintertuxon, 50 cm friss havat kaptunk!
Tegnap azaz 24-én végre szabadnapos voltam, kinéztem az ablakon szél, hó, látni alig lehetett lent a völgyben, de hát legyen, egy héten egyszer vagyok szabad. Irány a gleccser. Persze csak Tuxer Fernehausig volt nyitva, a pálya sommerbergig totál káosz volt.
Végül kb mindenki úgy döntött, mert max 50 ember lehetett a hegyen, hogy marad sommerbergen és T-liftezik, meg néha néha felmegy Tuxerjochra az ülőlifttel.
De persze nem volt rossz hogy ilyen szar idő volt, legalább gyakoroltam az ellentétes irányba snowboardozást, meg megismerkedtem pár új arccal, és végre elmondhatom hogy a deszkások voltak többségben a gleccseren, síelőt alig-alig lehetett látni! :)))) Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy bajom lenne a síelőkkel, mert én is egy síelővel voltam fent, csak úgy megemlítettem!!!!
Na és akkor jöjjön a mai nap 25-e. 6.30 kelés, 7től meló végre egy kis pihi 20 fő van a hotelben, egyedül csinálom a reggeliztetést, ami azért jó mert így van 4 órám fél 12től fél 4ig felmenni és csúszni!!! Mentem is, minden nyitva, ragyogó napsütés csak az a rohadt erős szél ne lenne, de nem baj, végre friss hó és jó idő, kit érdekel a szél, csak az arcom fagy szarrá, még maszkban is. De a Kaserer mellett a mély hóban száguldás ezt feledteti velem! Senki nincs, se pályán se pályán kívül, aztán érkezik 2 snowboardos együtt száguldunk le a Kaserer mellett, aztán megérkezik még 2 síelő de több emberrel nem találkoztunk.
Sajnos gyorsan telik az idő mindjárt újra melózni kell, indulás lefelé, Fernehaus majd Sommerberg, 3 sráccal zúzunk lefelé, mikor egy síelő akkorát vágódik előttünk, azt hittük ott marad, de csak a jobb térde bánta, persze ne hívjunk se ratrakot, se helit, nem kell, ők majd megoldják, hát legyen akkor irány tovább.
Sommerbergen még egy gyors tali a barátnőmmel, aki épp kicsiket oktat síelni, de egy gyors kör a két óra között belefér. Irány Tuxerjoch, majd lefelé először a piroson, majd mélyhóban, persze elnéztem a kanyart és nyomtam egy seggest, majd tovább lefelé, hogy időben visszaérjek melózni.
Na most elköszönök mert még 15perc és ott kell lennem.
2011.12.13. Rekiii
Hát ma egy élmény volt Hintertux!!!
Friss porhó, 2100ig megnyitott pályák, csak a szél volt túl sok!!!
Tegnap délután 4től ma hajnalig megállás nélkül havazott, esett vagy 20 cm a völgyben, és nem tudom megítélni mennyi a hegyen, de hogy a jég mindenhol eltűnt a pályákon és csak a porhó maradt, kár hogy ma csak 4 óra boardozás jutott!!! :(((
De megérte!!! Képek hamarosan!!!
Újabb havazás holnapra ígérkezik.
Az új bahn is kipróbálásra került, 8 személy elfér a kabinban ha nagyon muszáj. :)))
Junior chef szerint a héten megnyitják a Talabfahrtot!!! Reméljük, mert akkor egyenesen becsúszok majd dolgozni!!! :)))
Üdv a hegyekből!!!
Üdvözlök mindenkit! - Sajnos már "csak" itthonról. :(
Most értünk haza Hintertux gleccserről, egy számomra nagyon tökéletesre sikeredett családi síelésről.
Nem szeretnék senkit sem untatni vele, de számomra egy fantasztikus élmény volt 10 év után ismét négyesben síelni a közben felnőtté vált két gyermekemmel, meg a párommal(ő még mindig gyerek :)), úgy, hogy közben mindenki boldog volt. Ennyit a "személyeskedésről". :)
Amint látjátok, hazaérkezésem után rögtön "munkához" láttam. Kíváncsi voltam arra, hogy a nagyérdemű milyennek ítélte meg ezt a síterepet.
És most egy kis statisztika:
Hintertux gleccser : 255 szavazat alapján 4.6-os osztályzatot kapott.
Az általam favorizált Schladming(D.Tauern) meg 270 szavazat alapján 4.7-est.
Megnéztem Zillertal 3000-nek az osztályzatát is. 62 személy szavazatának az átlaga 4.8-ra jött ki.
Sajnos, hóhiány miatt, ez utóbbi síterepet nem volt alkalmam megismerni, de ha Hintertux meg Schladming között csak egy tized a különbség, ugyanúgy, mint Schladming meg Zillertal 3000 között is, akkor, ezek szerint Zillertal 3000 maga lehet a mennyország.
Ezzel azt szeretném mondani, amit egyszer az egyik távoli ismerősöm is papírra vetett:
"Az utóbbi években szerzett tapasztalataim (Kronplatz, Bad Kleinkirchenheim, Obertauern, Nassfeld) alapján egyre biztosabb vagyok abban, hogy Schladmingot nem lehet überelni, és most szigorúan csak a síelési lehetőségekről beszélek."
Az idézet mellett azért hoztam nektek néhány friss fotót is:
IMG-1411.JPG IMG-1461.JPG 3 völgy
2011.11.12. coolman
Üdvözlet mindenkinek!

Háááááát itthon vagyunk. Egy nagyon kellemes és szuper sítúrával gazdagabban.

Az odaút is nagyon szuper volt végig tűző napsütésben kosikáztunk és 22!!!!!!!!!!!!! celsius fokban megérkeztünk a szállásunkra, amit Reki intézett és csak hálálkodni tudunk neki, mert egy nagyon jól felszerelt tágas szép apartmanban lakhattunk.

Első napunk kicsit viharos és ködös volt enyhe jeges havas arcbacsapós széllel, de igazából nem volt gond bemelegítésnek tökéletesenmegfelelt.

A másik két napon viszont gyönyörű napsütésben élvezhettük a jó minőségű pályákat. Néhol kicsit jegesedett alul nagyon picikét olvadozgatott, de semmi okunk nem volt a panaszra.

Csúszás után Schirm Bar, majd Tenne Bar hááááááát nem volt rosssz:))) Egy ik nap belefutottunk a Heinrich feleséget keres főszereplőjének az előadásába, nahát attól megőrültek a helyiek. Pedig még Benkő Daninál is keméynebb műsorral állt elő :DDDD

Összefoglalva: Szuppper volt, hagytunk havat mindenkinek még ráadásul jön a hieg így már elkezdték hóágyúzni az alsóbb pályákat is.

üdv:cool
gleccser6.jpg gleccser7.jpg az új felvonó teszt üzemben gleccser4.jpg gleccser.jpg gleccser2.jpg gleccser5.jpg gleccser3.jpg gleccser8.jpg sí és snowboard teszt gleccser8.jpg gleccser9.jpg
2011.11.02. beee
Sziasztok!

Mi is most voltunk a hosszú hétvégén Hintertuxon.
Eddig egyszer voltam gleccseren (Kaprun, tavaly májusban), úgyhogy összehasonlítási alapom elég minimális...

Az eddigi nem-gleccser pályákhoz képest: abszolút tökéletes hó (szerintem nem kamu a Bergfex-en írt powder, én valóban annak éreztem), gyönyörű széles pályák, szikrázó napsütés.
Nagy élmény látni az itt edző versenyzőket (utánpótlást, juniorokat, stb.) - bár néha kicsit zavaró volt, hogy nem bírtak magukkal, és nem csak a (sok) lezárt pályán száguldoztak.

Minden tudáshoz van megfelelő pálya, bár kezdőknek nem tudnám elképzelni a helyet, hiszen reggel a Gefrorene Wand piros pályáitól valószínűleg megijednének. A Tuxer Fernehaushoz lecsúszni sem fájdalmas délután. Nekem inkább az 5-ös Schlegeis pálya volt valamiért nehézkes (bucka, olvadás), de lehet, hogy csak épp fáradt voltam (hüttéhez igyekeztünk akkor).

Gyönyörű a környezet, fent igazi tél, a völgyben pedig igazi színes ősz.

Egyetlen hátrány amit Snowgirl is írt, a 'kedves' tolakodó emberek. Elég hosszú sorok voltak a felvonóknál (a nov.1. nem csak nálunk munkaszünet...), és az edzésen lévő gyerekek borzasztó pofátlanul nyomultak, ill. sokszor az emlegetett országokból származó felnőttek is sajna lécet nem kímélve tiportak, tolták magukat előre. Ez jelentősen rátett a várakozási időre, ill. picit rontott a hangulatunkon. Szerencsére amint sorra kerültünk, elszállt a morgolódás és tovább gyönyörködtünk a csodás tájban! :)

Végre időben kezdtük a szezont, és összességében hatalmas élmény volt, legszívesebben most azonnal visszamennénk.

Képek itt ni: https://sielok.hu/fotoalbum/677595/...galeria/?itttid=124992

Jó csúszást a most indulóknak!
2011.11.02. Snooowgirl
Sziasztok!

Látom már nagyon izgultok....feltöltöttem nektek pár képet.
https://sielok.hu/fotoalbum/hintert...ux2011/galeria/
A képek magukért beszélnek :-))

Három nagyon szép napunk volt.
A pályák délelőtt nagyon jók, aztán elkezdenek buckásodni de nem volt rossz.
Hétvégére ígérnek friss havat...ha elmarad nem gond szuper pályákat fogtok találni.

Ajánlott időben ( legkésőbb 8 kor) az autóban ülni és menni
a hegyre mert akár 5 perc késlekedés nem túlzás fél egy órába is kerülhet.
Építik az utat és több helyen félpályás útlezárás van.

Mindenkinek üdv.
és jó síelést.
2011.10.10. rockenstein
A 2011/12-es szezon nyitányaként a hétvégét Hintertux gleccserén töltöttük, és rögtön ízelítőt kaptunk az igazi télből. Szombaton reggel -10 fok és 35 cm friss porhó fogadott odafenn, de folyamatosan jött az utánpótlás. Vasárnapra virradóra újabb 55 cm-t kaptak a pályák, és még ma is keményen havazott, igaz már kissé enyhébb hőmérsékletek mellett, és kissé nedvesebb hó esett, a Fernertől lefelé pedig már eső. A három nap alatt összesen 2-3 órára sütött ki a nap, amúgy folyamatos hóesés és köd jellemezte az időjárást, kemény mínuszokkal. Szombat-vasárnap a Gefrorene Wandnál -10-14, a Fernerhausnál -6-8 fok volt, de még a parkolóban is fagypont körül mozgott a temperatúra. Tegnap reggelre Finkenbergtől felfelé téli ruhába öltözött a táj így október elején, ami az itthoni +25 fokos vénasszonyok nyarából érkezve lenyűgöző látvány volt. Síélmény szempontjából nem ez volt életem legjobb besízése, de a téli feeling ezt is kompenzálta. A szezon első íveit 20-30 méter látótávolság mellett, hóviharban, ködben, összetúrt porhóban, alig kezelt pályákon húzni kemény dolog volt, igazi mélyvíz a nyári kihagyás után. Aki viszont ezután indul útnak, garantáltan nem fog csalódni, hiszen annyi hó esett (több mint 1 méter!!), hogy a szezon végéig is elég lenne, és mindehhez holnaptól napsütést ígérnek az osztrák időjósok, szóval lécre fel!:) Néhány kép ízelítőnek:
DSC02456.JPG DSC02448.JPG DSC02433.JPG DSC02443.JPG DSC02398.JPG DSC02458.JPG DSC02462.JPG 201110091511.jpg
2011.10.03. hu1zam
Tegnap megkezdtem a 49. síszezonomat, a hintertuxi gleccseren... Arlbergből "ugrottunk" át oda (ott lakókocsi telepítés folyt) ezáltal pont belefutottunk a német egyesülést a síterepeken ünneplők tömegébe, amelyet még fokozott az, hogy a szerpentinen több helyen útjavítás miatt csak egy sáv működik. Végül dél körül jutottunk fel a sízhető részekre (2600 m fölé). Itt sikerült némi sms és telefonhívás után Robinnal találkozni, akivel aztán együtt csúsztunk. A hó minőségét jófajta tavaszinak nevezném (a bergfex által jelzett porhó csak marketing szöveg). A legjobb az edzések miatt elkerített részeken volt. A múlt heti havazásra már csak az árnyékos helyeken levő foltok emlékeztetnek.
Teljes gőzzel folyik az új kabinos lift építése (még vasárnap délután is dolgoztak rajta), a tervek szerint novemberben kész lesz. Az egyik webkamera pont arra néz, úgyhogy lehet követni az eseményeket.
Kicsit off: a használt skipass vásárlás itt sem működik, az unokahúgom pl. egyből lebukott, mehetett vissza a pénztárhoz még egyet venni...
De: összeségében teljesen jó sizéssel indult a szezonom! (üröm: lefelé a dugó miatt 6 km-t sikerült 1 óra alatt abszolválni)
készülődés a télre indulás Robin és h1zam Robin és én látkép a Hüttéből lent még nyár van októberi tavasz firn hazaindulás előtt
2011.05.12. Soma
Tegnap este jöttünk meg Tux-ról és mondhatom, hogy nagyon szuper volt. Hétfőn és kedden egész nap vakító napsütés és emiatt délre - egy órára más kicsit kásás lett a hó. Tegnap felhős idő, ennek következtében egész nap fantasztikus porhóban nyomtuk a csodálatos hóekéket. Háromnapi hóekézés után jutottunk el oda, hogy már majdnem sikerült egy jó hóekét csinálnunk. Aki most nevet, és azt hiszi, hogy ez olyan könnyű, akkor Atilla vizslató szemei előtt próbáljon meg egy tökéletes hóekeívet húzni. Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog. Minden esetre, mindannyian nagyon hasznosnak éreztük a tábort, annak ellenére, hogy ez most nem a felhőtlen szórakozásról szólt. Reggel az első lifttel (8:15) mentünk fel és egy óráig, egy pár perces szünettel folyamatosan nyomtuk. Ebéd után már csak a legfanatikusabbak (mgy a kettősügynök) kívánták a síelést, de Ő sem tartott ki zárásig, viszont Neki köszönhetően fedeztük fel a 12-es pályát, ami ideális volt a tanulásra. Nagyon széles, egyenletesen, kellemesen lejt, és nincs rajta egy lélek sem, szóval szuper.
Különleges élmény volt, hogy egyik teljesen vak síelős társunk, hogyan megy, illetve hogyan tudja Attila instruálni és ezen instrukciók alapján hogyan tud a szinte glatt jég pályán is teljes biztonsággal közlekedni.
Íme az igért képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/899881/...kep/1/
2011.04.10. akos.g
Tegnap ejszaka ertunk haza Hintertux-rol, egy kis elmenybeszamolo:

Kb. 8 ora utazas utan hetfon reggel erkeztunk meg Lanersbach-ba, ahol az apartmanunk volt. Lepakolas, aztan indulas a gleccserre. Berletvaltas, gleccserbusszal fel a csucsra. Ott hovihar, kod es max. 5 meter latotavolsag fogadott. Ez nem tartott vissza bennunket attol, hogy nekiinduljuk a lejtonek. Fogalmunk nem volt, hogy merre megyunk, minden tampontunk a palyak szelen levo kis piros tablak voltak, amiket akkor lattunk meg, amikor mar par meterre voltak tolunk. Mivel eloszor voltunk itt, nem ismertuk a palyakat, nem mertunk szaguldozni, na meg elutni sem akartunk senkit a kodben, de így is sikerült kicsusznom nem sokkal azutan, hogy elindultunk a csucstol. Nem mondom, hogy nem ijedtem meg, amikor eltunt a labam alal a palya. Lementunk a 4-es, 3-as, 2-es palyakon, aztan vissza fel. Ujabb kor, persze fogalunk sem volt rola, hogy merre megyunk, de valahogy nehezebbnek tunt a haladas, mint korabban. Addigra leesett kb. 10 cm friss ho. Gyanus volt, hogy hogyan buckasodott ki a palya 1 ora alatt, de hat csak nem adjuk fel. Kesobb kiderult, hogy ez a fekete 8a kezeletlen palya volt, ezert kicsit munkasabb volt lejonni rajta. :) Meg mentunk par kort, akkor mar 10 metert is lehetett latni.

Kedden a tiszta idoben aztan jott a felismeres, hogy milyen szeles palyakon mentunk elozo nap. A leesett honak koszonhetoen a minoseguk is tokeletes volt. Terkep alapjan elkezdtuk bejarni a hegyet. A Kaserer 1 tetejeben megalltunk fenykepezni, telt-mult az ido, aztan jott a nap felismerese: „Nezd, nem mennek a felvonok.” Azok negyig jarnak, azonban akkor mar elmult negyed 5. Korulnezunk, ures az egesz hegy egyetlen embert sem lattunk sem kozel, sem tavol. Elmondhattunk, hogy a mienk volt az egesz hegy. :) Irany a Fernerhaus-hoz, ahonnan mar elment az utolso gleccserbusz lefele es latjuk egy palyaor orulten integet nekunk. Izgatottan probalta elmagyarazni, hogy nagyon gyorsan menjunk lefele a 2-esen, mert mar csak rank varnak a beulosnel. Nyomtuk lefele temposan - elottunk, és mogottunk a minket kisero palyafelugyelokkel, nem alltunk meg fenykepezkedni az biztos. :) Erre a napra is megvolt a kaland. :)

A kovetkezo nap is kicsit kodos volt, de delutanra megint ragyogo napsutes lett es maradektalanul lehetett elvezni a hegyoldalak oromeit.

A csutortokot nagyreszt a palyan kivuli terepeknek szenteltem. Legjobban a hatso 5a koruli es a 13-as skiroute koruli resz tetszett, aminek a felso reszeben lehetett elvezni a buckazas oromeit. :) Mar nem volt az a teljesen friss ho, mint kedden, de boven lehetett talalni olyan reszt, amit nem jartak meg ossze.

Utolso ket nap eleg sokat jartam fel a Kaserer 1 csakanyossal annak ellenere, hogy az boarddal nem tul kenyelmes, viszont nagyon megtetszettek az onnan indulo palyak. A 11b-n is nagyokat lehetett dongetni. Tobbeket meglepett ez a palya, mivel nem tunt olyan meredeknek, azonban elegge le volt jegesedve a keves porho alatt, ami jopar embert meglepett. Nem nagyon lehetett hibazni rajta, mert eleg hosszu hason/seggen csuszas lehetett a vege.

A het masodik feleben vicces volt latni a 2-es palya alacsonyabban levo szetolvadt, holott 30-40 centis buckakkal tarkitott reszein a faradt emberek kuzdelmet, ahogy azon gondolkoznak, hogyan is induljanak most neki. Teny, hogy a nap vegen nem volt eppen pihenteto levezetes lejutni a legalso 6-os beuloshoz, ami felvitt a Sommerbergalm-hoz, azonban ennek is megvolt az elvezeti erteke, legalabbis szamomra. :) A legalso, szinte sik resz azonban szenvedes volt, mivel inkabb volt az szorfozes, mint snowboardozas, na meg a boardhoz nem nagyon jar bot, amivel tudtam volna elore lokni magam.

A nap vegen a Sommerbergalm-nal hihetetlen apres-ski hangulat uralkodott, tobbszor is zarasig maradtunk, mivel itt a jo zene, remek tarsasag es a helyi sor es egyeb sziverositok tarsasagaban nem erzett az ember faradtsagot.

Mindent egybeveve fantasztikus 6 napot toltottunk el itt. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem utoljara jartam erre, mivel iszonyuan megfogott ez a kornyezet es mert nagyon jokat mondtak a regio tobbi, alacsonyabban levo palyairol is amiket most a melegben nem tudtunk kiprobalni.

toltottem fel nehany kepet is:
https://sielok.hu/fotoalbum/hintert...ux-2011-aprilis/galeria/
2011.04.05. akos.g
A tegnap leesett ho es a palyak gondos karbantartasa miatt ma tenyleg szuperek voltak a palyak. Ha lehet hinni az elorejelzeseknek, akkor a kovetkezo napokban is hasonlora lehet szamitani, ugyhogy ha valaki erre jar, ne hagyja ki a gleccsert.
2010.11.10. poisonka
Hi All,

múlt vasárnap (Nov 7.) érkeztünk meg Hintertuxról 4 napos szezonnyitó csúszásunkból, íme pár sor, milyen is volt, természetesen képekkel megtűzdelve.
Már napokkal előtte tudtam, hogy előtte hétfőn leesett 1m hóból a viharos erejű Föhn szélnek köszönhetően nem sok maradt. Előző vasárnap még a gleccserhez vezető utat is le kellett zárni, annyi fa dőlt rá az útra. Ennek nyomait még mi is láttuk szerdai érkezésünkkor. Ennek tükrében a freeride-ról már jó előre letettem, a nagy melegek miatt egyáltalán a pályák állapota miatt kellett izgulni(nem volt miért:-)
Csütörtök reggel, szikrázó napsütés, 8 fok lent a faluban, 0 fent 3520m-en. Így hát nem öltöztünk fel túlságosan, amit jól is tettünk. A nagy melegek ellenére a pályák minden igényt kielégítettek egy novemberi csúszáshoz képest, 2660-tól 2100-ig kellett melózni, meg figyelni a kavicsokra, de egy-egy rövidebb szakaszt leszámítva minden rendben volt ott is.
Cserébe kárpótolt minket a tökéletes időjárás, talán egy picit hidegebb lehetett volna, de ne legyünk maximalisták.
Fenti pályákról pár szó:
Schlegeis kicsit hamar kezdett olvadni, így reggel azonnal azt támadtuk be, utána meg jöhetett a nagy kedvenc a két Kaserer felvonó. Itt egész nap tökéletes volt minden, még a várakozási idő is(1-2 perc). Nagyobb sor kizárólag az Olperer felvonók mellett alakult ki köszönhetően a versenyzőknek meg a funparknak. Jeges mindössze a csúcsról a Gletscherhütte felé vezető rövid meredek szakasz volt, de az már kora reggeltől.
3 nap szikrázó napsütés, tökéletes látási viszonyok, gyönyörűen vasalt pályák után, az utolsó napra megérkezett a lehűlés havazás kíséretében. Ekkor már a csúcson -7 fok volt, egyedül a Sommerbergalm-hoz megérkezve volt kétséges a hulló csapadék állaga. Ekkor is a Schlegeis és a Kaserer maradt a kedvenc, előbbin a viharos szél, utóbbin pedig a felhő hiánya miatt.
Összegezve a 4 napunkat, régen voltam ilyen korrekt körülmények között Hintertuxon, és végre volt komoly élet a Tenne-ben, Tux1-ben is. Sőt, hétvégén volt a Hohenhaus Tenne 90 éves, koncerttel, party-val.
Innentől beszéljenek a fotók.
Nagyon Adta a hely:-)
Pár szó a tehenes képekhez: a házikóban minden szobában van egy csatorna, ahol lehet nézni a házigazda teheneit live-ban. Na most egyik este elmentünk őket megnézni full Live-ban.:-)Szuper döntés volt.
Let it snow
Ak
Oplerer Lifte Betterpark Hintertux Schlegeis Gletscher felülnézetből Gletscherhütte Teraszán Kaserer Kaserer Nr.2 Kontraszt Madseit felől a Gletscher Schlegeis 3-as francialift nem sok jég maradt ezen az oldalon már:( Árnyak Schlegeis fekete pálya Olperer Csúcsa Olperer Csúcsa Nr.2 Tuxer Fernerhaus teraszáról TFHang 2660m GFWand 3A 2 Sessellift Tömeg a pályán délutáni "csúcs" a gleccseren GletscherBus3 a távolban Beárnyékolja a funparkot IMG-2257.jpg GF Wand IMG-2260.jpg a Webcam másik oldalán Született október 24-én Tehénmosó szerkezet Nyitás után fent 2660-on Az elmaradhatatlan fotó Olperer közeliben Tenne apres ski Snowdance 3075-ön Kaserer hóesésben IMG-2462.jpg IMG-2463.jpg Glbus 1 Crew
2010.10.03. PrintScreen
Üdv mindenkinek!

A gleccseren már nagyüzem van, ma nagyszerű időnk volt, napsütés +10oC. A hó kb. délig jól tartja magát, délután - a térkép szerinti - jobb oldali pályák állapota még mindig nagyszerű, a legalsó részt kivéve. Ráadásul itt kevesen is vannak, úgyhogy buckásodás is csak elvétve alakul ki. A túloldali, napsütötte pálya már 11-kor is csak kínszenvedés.
A parkolók a pálya alján megtelnek, ennek ellenére a tömeg eloszlik a jelenleg 42 km-nyi sipályán.
A vasárnapi bérletvásárlás macerás, mert szerencsétlenkednek a heti jegyesek fotókészítésével, ezen kívül flottul ment minden. Részben beigazolódni látszik, hogy a legveszélyesebb nap a vasárnap és a kedd, míg tegnap egyszer sem, ma többször is láttunk mentést (igaz tegnap elég nagy köd volt).
Elkészült a park, ennek örömére nagy bulit csaptak, kétségtelen a hétvége a snowboard-ról szólt, ennek megfelelően a tömeg nagy részét főleg fiatal "bolondok" tették ki.
A hely nagyszerű, úgy jöttem el, hogy ide télen is vissza kell még jönni.

Néhány kép a fotóalbumban: https://sielok.hu/fotoalbum/654953/...kep/1/
2010.07.28. Trailrider
Még Július 7-én megraktuk Tuxot. Nem a csúszásért mentünk ki, csak ha már úgyis útba esik a Garda-tó fele... A völgyben már reggel is meleg volt, élményszámba ment felvenni a sígatyót és a bakit. Liftbe be, és hajrá! Örömmel tapasztaltuk, hogy nem csak a felső négy liftet lehetett használni, és nem csak a legfelső pályák mentek, le lehetett csúszni egészen a 2600-as állomásig, és onnan a kabinossal újra fel a csúcsra. Az egy egész hosszú pálya, kék-piros meredekséggel, vagy 500 m szinttel. Nem nyitásra mentünk, így sajnos a ratraknyomon karcolgatás kimaradt. Meglepően sokan voltak, de persze nem annyira, hogy kerülgetni kelljen az embereket. A hó vizes volt, és kitartóan buckásodott a nap folyamán, de így is élvezhető volt a csúszás (vagy már nagyon ki voltam éhezve).
1:30-kor leállították a felső csákányosokat és csak a kabinos és egy ősrégi ülőlift maradt. 2 körül a 2600-as állomás éttermében megebédeltünk, a hőmérő 20 fokot mutatott, körülöttünk rövidgatyás kirándulók sörözgettek.
Azt nem tudom, hogy az utána következő kánikula mennyit rontott a helyzeten. Nekünk, ha vizesen is, de jutott hó, nem kevés.
2010.05.17. poisonka
Hi All,

Sikeresen teljesítettük a szezon utolsó csúszását. Az idei évben szakítva az eddigi hagyományokkal nem júniusra, hanem május közepére esett a választás, köszönhetően a globális felmelegedés nevű csúnya fogalomnak. 2004 óta járunk júniusban és a tavalyi nyár után érett meg az elhatározás a módosítást illetően.
Sajnos a Schlegeis gleccseren lévő 3-as francia lift már most sem működött, de ez inkább a gyér érdeklődésnek köszönhető, mintsem a hó hiányának.
Szerdán érkeztünk meg Tuxra, ahol is igen barátságtalan időjárás fogadott minket. Folyamatosan esett a völgyben az eső, fent természetesen a hó. Fél 7kor sajnos kiraktak minket a Tenne-ből(csak mi voltunk):)
Csütörtök reggel ébredés után azonnal irány a terasz, egy kis időjárásellenőrzésre. Fülig érő mosoly, süt a nap, nincs hideg. Az éjjel esett hó kicsit kemény volt, mintha a rattrakok nem dolgozták volna el szépen a pályákat. Legjobb állapotban a Kaserer 1,2 melletti pályák voltak, 2100-ra csak egyszer mentünk le, ott már eléggé vizes volt a hó délelőtt is. Osztrák ünnep lévén tömeg volt a hegyen(kb 200 ember...:)Ezért érdemes ilyenkor menni.
Pénteken már nem volt annyira tiszta a kép, folyamatosan változott az idő, vonultak a felhők. Azért ekkor is még sok napsütésben volt részünk, tökéletes pályákkal, még nagyobb tömeggel(kb. harmada a csütörtökinek:).Nagyon meleg volt aznap, A Tuxer Fernerhaus előtti utolsó nagy letöréstől már rendesen gépészkedni kellett a hóban, így aznap ki is hagytuk a Sommerbergalmig való lecsúszást(Jól tettük)
Estétől folyamatosan esett a hőmérséklet és az eső is, így számítottunk rá, hogy szombat reggel igen jó friss havunk lesz.
Szombaton már csak 3 fokot mutatott az autó hőmérője, 2100-on már csak -1 fok volt. Friss hó, folyamatos havazás.
Sajnos a freeride a felhő miatt nem volt túl okos ötlet, de a pálya mellett, illetve a pályán is igen sok friss hó volt, így a 5 felvonós ködben pont annyit láttunk, ami megfelelt az igényeinknek. Ekkor már folyamatosan mentünk le 2100-ra, mivel a csúcsról lefele jövet sajnos állandóan meg kellett állni, mert ráfagyott a hó a síszemüvegre. 2660-től lefelé viszont tisztán láttunk és élveztük a friss havat.
Vasárnap hasonló volt a helyzet, rögtön nyitottunk a Gletscherbus3-al, hogy benézzük a társaság kevésbé elvakult tagjainak, milyen is fent az idő. Hááát, nem volt kérdés, hogy irány le 2100, hátha ott jobbak a látási viszonyok és nem fagy rá a szemcsire a hó. ekkor már csak -10 volt a csúcson, enyhe széllel. 2660-tól lefelé minden klappolt,így összeszedtük a banda többi tagját és egész nap csak a TFH-tól lefelé zúztuk neki. Még itt is bátran vállaltam a freeride-ot, bár volt egy két szikla, amit már csak akkor vettem észre, mikor a levegőben voltam....:)
Összképet tekintve nagyon ott volt a szezonzáró, egyáltalán nem volt rossz döntés a májust választani június helyett.
A pár plussz pálya, ami ilyenkor még nyitva van, annyira megdobja, hogy nem is kérdés.
De beszéljenek a képek, az a tuti.
Tux über alles.
IMG-0311.jpg IMG-0308.jpg IMG-0325.jpg IMG-0334.jpg IMG-0342.jpg IMG-0344.jpg IMG-0348.jpg IMG-0350.jpg IMG-0355.jpg IMG-0360.jpg IMG-0363.jpg IMG-0382.jpg IMG-0384.jpg IMG-0385.jpg IMG-0387.jpg IMG-0391.jpg IMG-0398.jpg IMG-0490.jpg IMG-0494.jpg IMG-0497.jpg IMG-0595.jpg IMG-0675.jpg IMG-0677.jpg IMG-0700.jpg IMG-0707.jpg IMG-0715.jpg IMG-0725.jpg IMG-0728.jpg IMG-0743.jpg IMG-0745.jpg IMG-0751.jpg IMG-0752.jpg IMG-0364.jpg IMG-0369.jpg
2009.11.28. coolman
Üdv mindenkinek!

Szerencsésen megérkeztünk Hintertuxról.

Szállást nem foglaltunk le előre, mert a besíelésnél sosem szoktunk. Ahogy bacardi is írta kicsit nehezebb dolgunk volt mint máshol. Ha szobát akar valaki bérelni ahhoz jár reggeli viszont nincsen hozzá konyha lehetőség, ha viszont apartmannt akkor ahhoz nincsen reggeli. Végül Madseitben szálltunk meg a Haus Erdingben ami valóban nagyon tiszta kényelmes és jól felszerelt ház. Szuper ágyneművel nagyon finom és meleg. A fázósok nem fáznak éjszaka.

Reggelit lehet rendeleni a háziaktól oly módon, hogy egy A4-es lapról kiválaszthatod a péksüteményt és másnap reggel az ajtóra van akasztva.

Reggel 8.15 kor nyit a pálya, kicsit később érdemes menni pár perccel, mert az össze versenyző ilyenkor megy fel és nagy a tömeg, de később nincsen sorban állás semmi!!!

A csúcsra 3 felvonóval lehet eljutni ami kb 20-25 perc. Kabinos fullos szép kilátással.

Első nap picit ködös idő volt kis hóseséssel széllel, de a pályák egész jók voltak.

A többi napon pedig gyönyörű napos szélcsendes idő szuper pálya állapotokkal, habár néhol elég durván lejegesedett.

62 km pálya volt nyitva ami valóban elég egy besíelésre. Közel az összes pályán csúsztunk. De természetesen voltak kedvencek a 3-as és a 2-es pályát ajánlom, mert nagyon kellemes piros pályák kalandos buckákkal hullámokkal.

Sajnos a tetején elég sok a csákányos lift és a vízszintes átkötő-összekötő így a snowboardosoknak picit meg van nehezítve a dolguk, de nem vészes. Az első nap után amikor már megtanulja az ember a pályákat akkor tudja, hogy hol kell gyorsítani.

A Fun park nagyon komoly és a boardercross pálya is profi, de talán túlságosan is a haladók számára készült. Elég nagy kickerek vannak építve.

Ajánlom a helyet besíelésre sorban állás nincsen az árak normálak a szállások szépek.

A tenne haus Hütte pedig nagyon komoly: https://www.tenne.com

na majd még írok egyelőre ennyi.

ui.: A söldeni bérlet főleg ha tavalyi tényleg nem jó :DDDD
palya.JPG palya2.JPG palya3funpark.JPG palya4felvono.JPG tenne-haus.JPG palya5.JPG palya6.JPG palya7.JPG palya8.JPG palya9.JPG sor.JPG
2009.06.08. poisonka
Hi All,

éjjel jöttünk haza Tuxról. írok majd többet is, de volt kérdés a hóra vonatkozóan.
Tegnapra leesett kb 10-15cm friss hó. Nagyon rendben vannak a pályák, egyedül a Tuxer Fernerhaus előtti rész kicsit kásás, szűk, szóval az annyira nem jó. De a többi nagyon rendben van. Egész nap freerideoltunk, pályán csak a többi napon jártam.:-)
Tömeg persze nulla, emiatt szinte minden étterem zárva van.
Aki most megy annak még nagyon jó hava lesz.
Sajna a Kaserer felvonókat már lezárták, de még így is bőven jó egy nyári csúszásra.
Akinek van kérdése, az nyugodtan irjon mailt, teszek majd fel képeket.
let it snow.
ak.
akos.bagi@gmail.com
Tux-2009-juni-1.JPG
2009.03.30. JLala
Üdv!
Mi is voltunk tavaly a május 1-i hétvégén, (idén is megyünk :) )remek hóviszonyok voltak, az időjárás is szép napsütéses volt. 3200-ről 2600-ig a pályén kívűli részek is ideálisak voltak a freeride-hoz, lentebb már kicsit keményre volt fagyva. A nyári csúszáshoz annyit, hogy mi 2004 aug 20-án voltunk ott, akkor még sível, -6 fok hóvihar fogadott, másnap napsütés +10 fok és friss hó. Azóta sajnos minden évben július végére nagyon elolvadt a hó, gyakorlatilag csak a gleccseren maradt.
2009.03.22. RM
Zillertal ismet bizonyitott. Marcius kozepen verhetetlen. ;-)
Szallas Lanersbachban volt, az Egalm lifttol 2 percre gyalog a falu kozepen. 5 fos apartman 78EU/ej-ert (+1.30/fo/ej helyi ado + 30EU a takaritasert a vegen), hat hogyis mondjam kedvezo. Kicsit feltem is tole, mert tul olcsonak tunt, de minden ok volt. Tiszta, eleg jol berendezett, a kinyithato agyak is kenyelmesek, rendesen futottek ... Csaladnak tokeletes (3 agyas szoba + 3 hely a nappaliban). Hermanns-Klause-nel kell keresni. Mi mar most foglaltuk jovore. ;-)
A palyak, hat aki sielt mar az Egalmrol indulva, az tudja, hogy olyan hogy sorbanallas nincs, ott nincs. Volt porhoban csuszas napsutesben az ures liftek alatt ... Aztan lehet kirandulni, a Zillertal3000-ben kb. 150km palya egybesielheto. A soknapos berlet ervenyes az egesz regiora, kocsi hijan (karacsony elott elloptak) a buszokat is teszteltem. Hochzillertak, Mayerhofen Ahorn Bahn, Tux, Arena mind gond nelkul elerheto. Nezzetek meg a siterkepeket, magukert beszelnek. Neha azt hiszem vannak jobb helyek, de aztan Zillertal marciusonkent levesz a labamrol. :-)
2008.12.02. hg001
Üdv!

November 28-29-30.-án tartottuk a szokásos ősz végi besíelő túránkat Hintertuxon.
Sajnos ezúttal az időjárás nem volt egészen kegyes hozzánk.
Péntek: köd, erős szél (a gleccseren 75 km/h), a felső pályák lezárva, a működő 4-es ülőnél és csákányosnál (Tuxerjoch) 10 perces sorok, a hüttékben tömeg.
Szombat: reggel minden pálya nyitva, a gleccser szinte egész nap ködben, 3000 m-en apró szúrós szemű hó esett (szinte mindenki maszkban síelt). A Tuxerjoch pályán kora délutánig havazás, utána kevés napsütés, friss hó. A tömeg jobban eloszlott, max. pár perces várakozások voltak.
Du. 3-kor még bepróbálkoztunk a gleccserrel, de köd volt, és a csákányos liftek már nem is mentek.
Vasárnap: minden pálya nyitva, de az egész síterep felhőben, egyre erősödő havazás. A tömeg miatt délre a tuxerjochi pálya meredekebb részei kibuckásodtak.

Mellékelve egy fotó a szombat délutáni lecsúszásról (Talabfahrt) - ez volt a leghangulatosabb része a hétvégének.

A Gletscherbus 1 és az új mélygarázs nagyon komoly, a hangulat, a boltok, az éttermek változatlanul zsírkirályak. Csak az idő lett volna jobb...
A kedvenc pályánkon (Kaiserer 1-2) nem is tudtunk csúszni.
DSC00787-.JPG
2007.11.07. RM
Nov. 4-5-en sieltem Tuxon. Szuper ido, jo palyak, vasarnap elviselheto tomeg/gyakorlatilag nem volt sorbanallas, hetfon keves ember meg szebb ido. Ha jol lattam a horvat valogatott is ott treningezett. Ismet erdemes volt.

Iden babaval mentunk. Es orommel tapasztaltam, hogy Tux nagyon bababarat. Felesegem nem sielt, ilyenkor nem kell a sijegyet venni. Tuxon van kirandulojegy is, sot attol fugg az ara, hogy hany liftet hasznalsz. Lehet 2100m-ig, 2600-ig ill. a tetoig venni. (Kaprunban pl. ertetlenul nezett ram a penztaros tavaly januarban, amikor a 7 honapos terhes felesegemnek kirandulojegyet akartam venni. "De hat ez egy siterep" volt a valasz.) A volgyben (Tuxertal) alacsonypadlos ingyenes sibusz jar. Napkozben is! Csucsidoben 15-20percenkent. Napkozben orankent, menetrend szerint. Szoval a csalad nyugodtan johet akar babakocsival a reggel ota sielgeto papa utan delidoben egyutt ebedelni majd szieztazni egyett pl. 2600m-en. A liftek kezeloszemelyzete irto segitokesz a babakocsisokkal, mar elore odaszolnak a kovetkezo allomasra, hogy babakocsi jon. Ki- beszallasnal segitenek. A babakocsit nem is kell osszecsukni siman befer a liftekbe. (Utobbi kerekesszekre is igaz.) Szoval babaval is erdemes, es csak ajanlani tudom. Persze a jo idohoz szerencse kell. ;-)
2007.08.10. Szali
A múlt pénteki hidegfrontnak köszönhetően ,esett kb. 20-25cm hó ,ami Szombaton jól bírta magát. Mi vasárnap mentünk fel. Rosszabbra számítottam ,de egészen jó volt a helyzet. A 9-es pálya volt fekete, meg a 2-es ülöshőz vezető 4-es pálya végén egy 100m-es szakasz 2m széles összekotort hóval boritott utaszkasz volt még egy kicsit izgalmas. A csákányosoknál a völgyben is csak a gleccser jég volt látható. De ennek ellenére nagyon kellemes volt délelőt sielni. Aztán ebédeltünk (gözgombocot) és 12 körül visszamentünk ,de ekkor nagyon elkezdett olvadni a hó. A csákányosok alatt kis patakok csergedeztek ,a 9a pályán pedig előkerült 1-2 fél méter mély gleccser hasadék. Nagyon jó időnk volt. A gleccser alacsonyabb részei néhol be voltak foliázva.
DSCN2778.jpg DSCN2781.jpg DSCN2791.jpg DSCN2824.jpg DSCN2850.jpg DSCN2851.jpg
2007.06.30. Varghasz
Csütörtökön jöttünk haza Zillertalból. Nem síelni mentünk, de ha már ott voltunk, akkor nem lehetett kihagyni Hintertuxot. Először vasárnap mentünk fel két kisgyerekkel. Mivel délelőttre volt programunk, így 12 felé értünk fel a Gefrorene Wand-ra. Kb. 8-10 fok meleg, ragyogó napsütés, és olvadás!!! ezerrel. A két személyes ülőlift melletti piros pályán 20-30 cm magas latyakos, jégkásás buckák, a buckák között pedig néhol már patakokban folyt a víz, de szó szerint. A fiam szólt is, hogy nézzük, hogy vízi síel. Ez a pálya a két üléses középállomásáig úgy-ahogy hasznáható volt lejjeb már nem igazán. Bár hivatalosan a Tuxer Fernerhausig (2660 m) síelhető, de az alsó szakaszon már csak 2-3 méter széles sávban van valami hó, azt is a ratrakok kotorják föl oda. Az utolsó 2-300 méteren már mindenki lecsatolt, a legvégén kb. 100 métert sziklán kell sétálni, már jég sincs.
Hasonlóan latyakos volt a Gefrorene Wand csákányos liftjei melletti fekete és piros pálya is. Az Olperer liftekhez du. 2 után már nem engedtek át. A fenntartók becsületére szóljon, hogy folyamatosan jártak gépek, és próbálták úgy-ahogy használható szinten tartani pályákat. 3-4-ig az egész pályán egyedül síeltem, rajtam kívül csak a pályamunkások és a liftkezelők voltak fent, udvariasak voltak és mosolyogtak még 4-kor is, bár lehet hogy ezt itt nem is kéne megjegyeznem. Sorban állni egyszer sem kellett egy másodpercet sem.
Hétfőn és kedden lent voltunk a völgyben. Egy kisebb hidegfront miatt éjszakánként lent esett az eső, de a hegyek teteje fehér lett, ezért úgy gondoltam, adok Hintertuxnak még egy esélyt, és nagyon igazam lett.
A vasárnapi helyzettel ellentétben hétfőn reggel -6 fok a gleccseren, a nap 10-ig nem is látszott, 5-6 centi friss hó, pazar állapotú pályák. Ott edzettek a horvát, a szlovén és a cseh gyerek korosztályos válogatottak, illetve több síklub tagjai is, de sorban állás így sem volt. Ugyanaz a pálya, ami vasárnap úszott a vízben, 10-ig tükör sima volt, a ratrak nyomok néhol még dél körül is látszottak. Az Olperer lift melletti kék pályák jó szélesek, egyenletesen lankásak, és mivel jó részük árnyékos, így kb délig jó állapotban maradtak, utána viszont már nagyon olvadtak ezek is. Itt nyitva volt snowpark is. Csak az lehet gond, hogy ezeket csak piros vagy fekete pályán át lehet megközelíteni.
Összefoglalva délig, max du 1-ig élvezhetőek a pályák, utána rohamosan romlik az állapotuk.
Bérlet árak: egész napos 31 EUR, 11,45-től 21 EUR, de akkor már ez "nagyon drága".
Hintertuxból 4 fős kabinok közlekednek a Tuxer Fernerhausig. A Gletscherbus kötélpályáit múlt héten karbantartották, ami nem tudom meddig tart. A Fernerhaustól a kétszemélyes libegők mennek. Hintertuxtól a csúcsig így 40 perc.
Mi Bree tanácsát nem megfogadva Mittersill-Gerlos útvonalon mentünk, hogy láthassuk a krimmli vízeséseket. Az út nagyon nem haladós és 7EUR díjat is kell fizetni. Ha siettek, akkor nem ajánlom. Visszafelé az autópályán Salzburg felé sokkal haladósabb volt, és fizetni sem kellett. Később próbálok képeket is felrakni.
Remélem tudtam segíteni!
Foliazott-gleccser-a-palya-vegevel-2007.06.24..JPG Gefrorene-teteje-2007.06.24..JPG Gefrorene-Wand-az-ulolift-es-a-csakanyos-hegyallomasaval-2007.06.27..JPG Gefrorene-Wand-vizes-teteje-2007.06.24..JPG Gefrorene-Wand-hatterben-az-Olperer-2007.06.24..JPG Gefrorene-Wand-hatterben-az-Olperer-2-2007.06.24..JPG Hintertuxi-gleccser-a-Tuxer-Fernerhausbol-2007.06.24..JPG Kilatas-a-Tuxer-Fernerhausbol-2007.06.24..JPG Olperer-2007.06.24..JPG Olperer-2-2007.06.27..JPG Olperer-jobbra-a-Schlegeis-teteje-2007.06.27..JPG Zillertali-Alpok-2007.06.24..JPG
2005.11.02. dragon
Hihetetlen szép időben sikerült 4 napot Tuxon tölteni. Minden nap napsütés, +3...+8 fok 3250 m-en!!! reggel 9-től 5-ig.
Normális esetben júliusban van fenn ilyen idő.
A hó egész jó volt, ha az ember fenn maradt 3000-en és buzgón kereste, hol ment 5 perce a ratrack, amik hősiesen küzdöttek az olvadozni akaró hóval.
Elég sokat röpködtek a helikopterek, állítólag csak tegnap 5 embert húztak ki, mert beszkadt aladtuk a jég és nemigen tudtak kijönni a lukból.
Ma, mivel hogy reggel visszaindultunk, már vastag felhők voltak a csúcs felett. Nagy mázlink volt (meg 100-as faktorú naptejünk).
Az út egyébként a szokásos: 6 óra 45 perc teljes menetidő 1 tankolással, 1 kajamegállással, 126 km-es átlaggal.
Aki nem tudná, annak elmondom, ez úgy jön ki, hogy a tempomatot 160-ra állítjuk és ha muszáj, akkor kissé alább adjuk, meg persze fel-felmegyünk 180-200-ra (480 l-es box-szal többel nem ajánlatos menni).

dr.agon
2005.11.02. RM
Sziasztok! Most jottunk meg Tuxrol. Szombattol hetfoig sieltunk. A tapasztalatok roviden:
Nagyon szep ido volt, tavalyihoz kepest kevesebb ho es sokkal tobb ember.

+17 fok szerintem a volgyben lehetett, fent 2600-tol lehetett sielni, delutanra a 3-as palya aljan inkabb a jeg es buckak kozott evickelni(mar annak aki nem profi).

Szombaton erkeztunk, pentek a Cseheknel nemzeti unnep volt igy ok rengetegen voltak + irto sok magyar + rengeteg osztrak. Igy mivel meg nem tapasztaltuk ki, hogy hol/mikor erdemes csuszni eleg sokat alltunk sorba a 12-es, 11-es, 9-es palyak aljan a csakanyosoknal. A ho/palyak minosege elfogadhato kiveve talan az 5-os deli palyat, ami mar 11 korul is nagyon olvadt + jegesedett. Delutanra a Fernhaushoz (2600m) vezeto hosszu 3-as palyat szetsielte a nep, az also szakaszat mar szerintem csak a tenyleg jol sielok elveztek.

Masnapra mar kidolgoztuk a taktikat. Koran mentunk, kemeny de nagyon szepen rendberakott palya vart minket. Kb. 1/2 9-10-ig a 11-es 12-es palyakon kis sorbanallassal szupereket lehetett sielni. Aztan atmentunk az ekkor meg jo allapotu 3-as palyara, 1/2 1-1-ig egesz jol lehetett rajta sielni, meg az alja is tartotta magat (a 21 fos kabinosnak hala a sorbanallas is elviselheto volt). Ebed utan 1/2 2-2-tol pedig a 12-es kek palyan sieltunk irtozatosan jokat. Ez van "leghatul" igy a csakanyosnal egyre fogyott a nep. 3-tol mar gyakorlatilag nem kellett sorban allni. A vegen meg leevickeltunk a Fernhausig. Hetfon is ezt a taktikat alkalmaztuk.

Egy tanacs: kezdoknek szerintem novemberben Tux nem valo. Ahhoz, hogy eljusson szerencsetlen a kek palyaig le kell jutnia, az altalaban szetsielt+"meredek" piros 8-as esetleg 4-es palyan, es ez mar az elejen "ad" az onbizalomnak + a vegen a 3-ason kell lemenni. Szoval szerintem ok menjenek csak Kaprunba vagy Stubaira.

Osszessegeben nagyon jot sieltunk. Jovore is itt kezdjuk a szezont. (Sajna digitalis fotot nem csinaltunk, de annyi magyar volt, hogy valaki csak rak fel kepeket.)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »