Élménybeszámolók: Maribor - Pohorje síterep leírás

Maribor - Pohorje síterep értékelése
324 szavazat, átlagos érték: 3.8
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2023.01.29. Boarderrrgh
2023.01.24-27-ig (kedd-péntek) csúsztunk itt. (snowboard). Idén elég későn érkezett a tél, legalábbis úgy tűnik az osztrák terepek nem nagyon kaptak még az égi áldásból. Egy hétig figyeltük, hogy merre lesz friss hó, és végül Maribor mellett döntöttünk. Nem is tévedtünk, volt kb 50 centi friss havunk.

A terep:
Tudjátok hogy van ez, sípályán két féle probléma létezik: ha nincs hó, meg ha túl sok van. Itt mindkettő egyszerre tudott előállni. A tetőn volt másfél méter hó, ami olyannyira sok volt, hogy ottlétünk alatt a pályarendszer középső, kvázi átkötő része nem működött, mert a fák elkezdtek kidőlni a hó súlya alatt. Az üzemeltetőt sok helyi ekézte az oldalukon emiatt. A terep két szélső csúcsa között így busszal vitték a sízőket. Ez egy kb 20 perces busz út. Menetrend van de minek. Az egyik utolsó busz 15:45-kor kellett volna, hogy érkezzen, 16:10-re futott be és további 10 percig gyűjtötte az embereket. (Gyakorlatilag megvártunk mindenkit a hegyről.) Akkor, amikor azt hittük, hogy tele vagyunk, még felzsúfoltunk vagy 15 embert a szerencsétlen járatra. Nagyon látszott, hogy nem szeretnének kettőt fordulni aznap.
A pálya alja viszont olyan alacsonyan van (350m azt hiszem), hogy ott nincs hó, így nincs nap végén völgybe csúszás, illetve esti sízés is csak egy rövid szakaszon. (Amúgy ez lenne Európa leghosszabb kivilágított pályája.)
Hétvégén indult a síszünet, szóval arra elkezdtek valamelyest készülni, de nekem azaz érzésem, hogy korántsem tettek meg mindent, hogy minél több becsúszható pálya legyen. 4-5 napig folyamatosan havazott többet kevesebbet, de ratrakolva csak azok a pályák voltak, amiket aktuálisan nyitva tartottak. Mikor csütörtökön megnyitottak egy mélyebben fekvő pályát, olyan hóállag volt rajta, amin ember nem tud élvezeteset csúszni. Kis jéglabdákká volt fagyva az egész dombhát, nem is csúsztunk, hanem gördültünk rajta a felvonóig.

Apropó felvonó: modernebbekből azt hiszem egy nagy kabinos, egy bubis 6 üléses van és slussz passz, a többire ráférne a kapacitás növelés. A hétvégén kezdődött a síszünet szóval, amikor pénteken beestek a gyerekcsoportok, volt bőven sorban állás.

Időjárás: nagy hó nagy köd. Én azt hiszem, hogy általánosságban ez nem egy napos hegy.

Pályák: vannak nagyon kellemes változatos pályák. Sajnos a legjobb viszont olyan helyen van, ahol konstans állt a köd. 5 napból csak egyen láttuk, hogy valójában hol is csúszunk. Snowboarddal: van olyan átcsúszó, amin ki kell csatolni. A kék pályákon sem egyértelmű, hogy rollerezés nélkül lejutsz. (Pláne ha köd van és nem látod előre az emelkedőt.) A pirosakon el lehet lenni, sokat nem fogsz a pályák között váltogatni ezek miatt. Azt mondanám közepesen idegesítő.
Nem azoknak jó, akik km-t és hosszúkat szeretnek menni.
Fák viszont vannak bőven, és nagyon szépek. A köd miatt ugyan nem merészkedtünk mélyebben az erdőbe, de úgy nézett ki, hogy vannak érdekes offpiste rideok.

Gasztro: Semmi különös, sípályához mérten nem olyan drága, sok mirelit cucc van és nagyjából mindenhol ugyanazt kapni. Csirke falatok, két kis kóla, két palacsinta kijön kb 20 eurobol. Apresí keddtől péntekig nem volt egyáltalán, szóval buli hangulatra ne számíts.

Emberek: a szlovének kedvesek, plusz van sok magyar és lengyel. Sokan száguldoznak, irtó nagy és kiszámíthatatlan ívekben, láthatóan nem a tudásuknak megfelelő szinten. Ez egy zsúfoltabb napon elég veszélyes lehet. Sorban állás nem vészes, bár azért voltak sunyi előre pofátlankodók is.

Szóval összegezve: nem lett a kedvencem, de egy szezon eleji bemelegítésre kiváló. 3,5 óra alatt elérhető Pestről, plusz megfizethető. Ha van hó, akkor sok van, szóval attól nem kell tartani, hogy végül wellness hétvége lesz a csúszásból, de cserébe baromi ködös. (Vagyis kiváló ha vakon csúszással fejlesztenéd az egyensúlyod és a reflexed. :D )
Inkább családi, inkább síző hely, mint boardos.
h i r d e t é s
2023.01.05. bertazs
Az elmúlt 3 napot családilag Szlovéniában, azon belül Mariborban és Roglán töltöttük síelés céljából. A januári tavasz sem rettentett el minket.
Első napra - igazából fél napra - Maribort választottuk. Az előrejelzés nem sok jóval kecsegtetett de mivel 20 km pályát jelöltek nyitottnak gondoltuk fél napot el leszünk. Reggel fél 8-kor indultunk Budapestről, fél 12-re már az Areh csúcs parkolójában voltunk. Kellemes +5 fok fogadott. Jelentem sítársak Maribor elesett. Szinte teljesen elolvadt a hó csak néhány pályán van az is barna foltokkal tarkítva. A bérlet vásárlásnál megtudtuk hogy egyetlen összekötő pálya sem megy így csak síbusszal lehet a pályák között közlekedni. Ez Bolfenk - Areh viszonylatában elég megszokott de hogy a Pisker pályákat is csak busszal lehet Arehről megközelíteni, na ilyet most tapasztaltam először. Mivel ott parkoltunk a Ruska csákányos melletti pályán csúsztunk néhányat. Meglepő módon az enyhe idő ellenére a pálya nagyon jó állapotban volt. Nem volt buckás s bár a hó felső rétege kicsit lágy volt de nem kása vagy latyak, így jól tartotta a léc élét és tempósan lehetett csúszni rajta. Ezután átbuszoztunk a Pisker pályára. A buszos összeköttetés kicsit esetleges nincs igazán buszmegálló így csak abból gondolható hogy hol fog megállni a busz, hogy hol van kisebb-nagyobb csortosulás. A pénztártól nem messze egy fára ki van rajzszögezve egy kvázi menetrend, hogy órakor, 15-kor, 30-kor, ill. 45-kor jön a busz. Valójában ennek nem sok köze van valósághoz, jön amikor jön. Mi pl. 35-kor szálltuk fel rá. A Pisker pályákra is igaz amit a Ruskáról írtam bár itt már azért jócskán akadt föld folt de nagyon jól lehetett rajta síelni és a 6-os ülős gyorsan és kényelmesen repít fel. A végére azért a nagy letörés már buckásodott. Viszont nagyon jól tartotta magát a felső kis tányéros melletti kék pálya szinte senki nem volt rajta, a gyerekekkel azon versenyeztünk nagyokat. Két órát pörögtünk itt megállás nélkül. Közben az eső is szitálni kezdett. Fél 4-kor visszasétáltunk oda ahol a busz nagyjából letett, mert nem szerettük volna az óra 45-ös buszt elszalasztani mert 3.45 után már csak 1 óra múlva jön egy busz Bolfenk felöl. Most kb. 40-kor jött meg a busz és visszamentünk a Ruskára ahol még belefért két csúszás a csákány mellett. Bemelegítésnek nem volt rossz de ár-érték arányban nem érte meg. 82 euroért síeltünk (2 felnőtt, 2 gyerek) fél napot egy kb. Mátraszentistvánnyi pályán. A jegyárból kedvezményt nem adtak (nemúgy mint Roglán de erről majd a saját topikjában) nembeszélve arról hogy nemhogy 20, de még 10 km pálya sem volt nyitva. A bolfenki rész teljesen leolvadt és Areh és Zigart is pocsékul áll. Sajnos jelenleg az infrastruktúra is az ős szlovák időket idézi . Aki most tervezi hogy ide látogat ne tegye amíg nem jön egy markáns hidegfront és egy kiadós hóesés. Ha valaki Szlovéniában akar síelni irány Rogla!
2022.12.19. RM
Ismét síeltünk 2 napot Mariborban. Szombaton át lehetett Síelni ide-oda Areh és Bolfenek (kabinos teteje) között. Sajnos a régi 2 ülős vasárnapra elromlott így akkor Bolfenek (kabinos teteje) -> Areh utat busszal kellett megtennünk. Visszafelé lehetett síelni. Vasárnap szép idő volt, Szlovéniában a boltok zárva, így elég sokan voltak. Csákányos alján Areh-en sor is kialakult. Szombaton nagyon jót síeltünk.

Borddal ha ki vannak fagyva a pályák az Areh->Bolfenek irány átcsúszható. Másik irányba több a botozás, séta. Ott lehet jobb a busz bordosoknak.

Állapotok (hátulról):

Pisker, Ruska, Areh :
Szépen behóágyúzták. Érdemes a 6-os ülős mellett kezdeni, mert ha sokan vannak azt nap végére lesíelik (jegesedik a letörésnél). Ruska és Areh hóágyúzott pályái még nap végén is szuperek voltak. De itt csákányozni kell.

Partizanka, Videc, Stolp:
Ezek nem hóágyúzottak. De most van elég természetes hó, használhatok. Ha inkább hideg és hó jön mint meleg ez talán így is marad egy darabig ... Partizanka tetején van egy jópofa "adakozós" büfé. Azt érdemes kipróbálni. A helyi síklub üzemelteti. Kiraknak teát, forraltbort, sört, üdítőt, ... Ha iszol valami, akkor "támogatást" dobhatsz be a helyi klubbnak. (Ilyet én máshol még nem láttam.)

Bolfenek oldalon csak az 1-es teteje ment a 2 ülős lift mellett, ami egy kellemes kék pálya. Jövőre nézve bíztató, hogy intenzíven hóágyúzták az alsó részt. 1, 4, 5a páylaákat hamarosan nyitják. ;-)

Megközelíthetőség:
Kabinos alján van fizetős parkoló. 3EU/nap kb. a távolabbi fizető autómatás.
Fent Areh-néál ingyenes a parkolás, de az 15km hegyi út. (Jól takarított, buszok is járnak rajta.)
Bolfenek (kabinos) tetején kevés a parkoló, de aki időben megy ott is meg tud állni ingyen.

Szánkozni lehet (varázsszönyeggel): a kabinos teteje mellett (Bolfenek).

Sífutó nyom volt Areh-nél. Láttunk is sífutókat.

Sítúrázok mindenfele voltak ...
Maribor.png
2022.02.02. kustose
Sziasztok! 3 napot síeltünk 2022. Jan 31-feb. 2-ig Maribor Pohorje illetve Areh sípályáin. Pohorje eléggé kicsi és mivel alacsonyan is fekszik, a hó érzékeny a melegebb időre. Areh északi lejtői viszont nagyszerűen őrzik a havat. A két tetőt ingyenes buszjárat köti össze. Némi friss hó is esett, így remek élményben volt részünk. A pályák kiváló minőségűek voltak. Vannak hatalmas, széles pályák vagy kicsi erdei útvonalak, gyönyörű hóval borított fenyvesekkel, kabinos, csákányos és tányéros felvonóval. Nagyon kevesen voltak, így ez külön jó élmény volt.
A szlovén határt észre sem vettük, a covid igazolványt egyedül a síbérlet megvásárlásakor kerték el, de elég volt a magyar védettségi. A hüttékben még maszkot sem kértek csak a kabinos felvonónál. Az árak nem vészesek. Mindenkinek bátran ajánlom!
2022.01.31. hakos00
Sziasztok!

Pár napot mi is eltöltöttünk itt a családdal, és nekünk nagyon tetszett!
2022.01.24-26 között síeltünk itt, 27km pálya volt nyitva a 41,5-ből.
Emberrel nem nagyon találkoztunk. :-)

COVID tapasztalatok:
Az itt tartózkodásunk során mindenhol kértek igazolást.
Mi a magyar védettségit mutogattuk, elfogadták. Az volt az érzésem, hogy nem is nagyon érdekli őket, csak muszáj elkérni.
A maszk miatt egyszer szólt a kezelő srác a kabinos felvonó alján, amikor összejött egy kisebbfajta 8 fős tömeg.

Pályák:
Első nap csak a Bolfenk részen voltunk, 2 pálya üzemelt: 1, 5A.
Másnap mi is átbuszoztunk az Areh nevű részre, itt már gyakorlatilag minden pálya és felvonó üzemelt: mi a 15, 16, 19, 20, 22, 23 pályákon mentünk. Szuper volt!
Harmadik nap a 9-10 pályát is megnéztük, 11 órakor mi voltunk az első síelők!!! Ezek viszonylag rövid kék pályák, a gyerekek (is) nagyon élvezték. Ennek a pályarésznek a felvonóját a kabinos felső állomásától nyugat felé 3 perces sétával értük el.

Összességében nagyon jó pályarendszer, családoknak kifejezetten ajánlott!
Próbálok feltenni képeket is, remélem sikerül....
IMG-6043.jpegIMG-6060.jpegIMG-6063.jpegIMG-6083.jpegIMG-6090.jpegIMG-6096.jpeg
2022.01.09. MMate
Sziasztok!

Szeretném megosztani veletek a hétvégi friss élményeinket. 2022.01.08. reggel indultunk Budapestről Maribor - Pohorje síterépére és ma 2022.01.09. este értünk haza, határon oda-vissza kb. észre se vettük, hogy átmentünk, nem volt semmiféle ellenőrzés.

COVID infók:

Síbérlet vásárlásnál nem kértek semmit, pedig készültünk mindenféle oltási igazolással. Orvosi maszkot elvétve lehetett látni 1-2 emberen felvonónál várakozásnál, nem igazán izgatott senkit, kabinos felvonónál se nagyon szorgalmazták a maszk viselést.

Síterep infók:

Bolfenk és Areh-i rész nem volt sajnos síléccel átjárható.
1. nap az Areh-i rész látogattuk meg, egy kis segítség, hogy mit kell beírni a GPS-be, hogy odataláljon az ember, mert sehol nem találtam leírva, pár órám elment rá, mire kinyomoztam, hogy a sítérképen az Areh-i részen látható parkolóhoz milyen cím vezethet.

Frajhajm 64, 2208 Pohorje, Szlovénia

Areh-i rész gyönyörű volt havas fákkal, sífelvonók aljábba viszont az emberek összejöttek, volt egy kis várakozási idő. Piskerhez vezető piros pálya már 11 körül elég jeges volt, de a kék pályák aránylag hosszúak és élvezhetőek voltak.

Mai napon Bolfenk részt néztük meg, kevésbé volt havas a táj, sok tanuló volt a pályákon, de talán jobban eloszlott a tömeg, itt alig kellett felvonóra várni.

Összeségében élveztük ezt a két napot, kiváló síterep kisgyerekekkel, kezdő síelőkkel.
2021.12.31. giorgio
Ma Mariborban csúsztunk, az Areh részen. Könnyen lehetett fent parkolni, a pályákon alig voltak, sorban állás semmi.
Átcsúszás lezárva, de az arehi pályák nagyon jók voltak.
Védettségit nem kértek a bérlet vásárlásnál.
IMG-20211231-120736.jpgIMG-20211231-120739.jpgIMG-20211231-121223.jpgIMG-20211231-144431.jpg
2021.12.28. Kis Kovi
A karácsony előtti hetet Ausztriában töltöttük volna, de az indulás előtt egy nappal ezen weboldal egyik fórumából tájékozódtam, hogy teljesen megváltoznak a beutazási és ott tartózkodási feltételek. "Vicc", hogy egyik pillanatról a másikra, gyakorlatilag átfutási idő és hivatalos szabályok megfelelő időben történő közzététele nélkül csesznek ki a sógorok az emberekkel - utazókkal, szállásadókkal, üzemeltetőkkel, stb. Azt most nem részletezem, hogy milyen értelmetlen és/vagy aránytalan szabályrendszereket alkotnak.

A fentieket csak azért tartottam szükségesnek megjegyezni, hogy elmondhassam, kb. fél nap alatt jutottam el odáig, hogy újratervezés után Szlovénia fel vesszük az irányt, egy nap késéssel és rövidített programmal.
Szerencsére találtam megfelelő szállást és aránylag jó lehetett tájékozódni a szabályrendszerekről, a nyitva lévő pályákról, stb.

Odautazás napján a maribori sípálya(rendszert) látogattuk meg, de nem ért meglepetésként, hogy mely pályák és felvonók lesznek nyitva.
Aki ide tervez utat, ezt a felületet ajánlom, ahol napokra előre megjelenítik a működési feltételeket (nyitott pályák, liftek, üzemeltetési időszak).
https://www.visitpohorje.si/obratov...anje-naprav-prog-in-blaga...

Reménykedtem abban, hogy esetleg mégis több pálya lesz nyitva (például az előző hozzászólásban említett völgyszakasz vagy a világkupa futam pályájának a felső szakasza), de azok a feltételek fogadtak, amik a honlapjuk előre megállapíthatóak voltak már az utazást megelőző nap is. Ezt felfelé menet a liftből is már jól lehetett konstatálni, legalább is, hogy az alsó szakasz biztos nem működik. Fent (12.20. - hétfő) voltak jelzések a lezárásokra (csatolok képet), illetve a környező pályák állapotát illetően számunkra nem volt kétség, hogy a város feletti szakasznál csak az előre jelzett kétüléses lifttel kiszolgált szakaszon lehet virgonckodni.

Ami a bejutást illeti, a határon észre sem vetted, hogy átjöttél (oda-vissza). A sípályáknál (Maribor és Rogla) mi bemutattuk a magyar védettségi kártyákat, ami elég volt, igaz volt nálunk egyéb más dokumentum is (kinyomtatott uniós igazolások, EESZT app., stb.), de arra akkor nem volt szükség.
Az asszony 3 db Pfizerrel nyugat kompatibilis, a gyermek (junior) 2 db Pfizerrel (nem is kaphatott akkor még 3-at, pár napja telt el a félév a második oltástól számítva) már nem, nekem pedig 2 db Szputnyik + antigén teszt (nem PCR) + antitest (bőven határérték felett) + 1 Pfizer volt a menüsor, ami még valószínűleg PCR-teszt kötelezettséget vont volna maga után egy szigorúbb osztrák ellenőrzésnél (a Szputnyik miatt, illetve az antigént nem veszik figyelembe).
Szóval bőven jók voltunk, de a magyar védettségi kártyánál egyszer sem kellett többet előhúzni a tarsolyból, igaz Roglán (itt töltöttük a többi napot) már az egyik nap kértek volna mást is, de végül valószínűleg nem szeretett volna sokat pepecselni a pénztáros hölgy és nem várta meg mire elővettük volna az újabb dokumentumokat.

Mariborban másodszorra jártunk, megtapasztaltuk a két végletet, ugyanis először évekkel ezelőtt március legvégén (a zárási időszak előtt) jártunk arra felé, most pedig gyakorlatilag az előszezon legvégén. Szerencsére mindkét alkalommal a fenti részeken volt elegendő hó, de a völgybe egyik alkalommal sem volt esély lesíelni.
Azért az jelentős különbség volt, hogy most olyan szinten fagyottak voltak a pályák, hogy a rendszer egyik végéből való átcsúszás a másikba semmilyen nehézséget nem okozott (igaz, most az irány is más volt, valószínűleg a kedvezőbb, azaz Areh felől Bolfenk, azaz a város irányába).
Mindkét alkalommal - időhiány miatt - használtuk a két végpont (Bolfenk - Areh) közötti síbuszt egy-egy alkalommal.
A legelső, tavaszi alkalommal inkább sífutásra emlékeztetett a Bolfenk - Areh átjutás, de a mostani (enyhébb mínuszokban és alacsonyabb napállás mellett) viszonyok között az Areh - Bolfenk szakasz nagyon gyorsan abszolválható volt.
Nekem nagyon bejött jó pár átcsúszós szakasz is, mert azért voltak olyan részek, ahol nem egy két méteres csíkon kellett csúszni, illetve az útba ejtett pályák (Ruska, Partizanka, Videc) szerintem nagyon rendben voltak.
A másik irányba talán nem ilyen frankó az átcsúszós szakasz, bár igaz, akkor (annak idején tavasszal) teljesen más feltételek voltak (olvadás, ködpárna, stb.).
A sokat dicsért arehi pálya (Pisker - modern 6 üléses felvonóval) tényleg nagyon jó az utolsó letörést leszámítva, mert az elég jeges volt (árnyék miatt aránylag az egy sötétebb szakasz volt, pedig verőfényes nap volt a többi pályarészen).
Decemberben olyan alacsonyan jár a nap, hogy verőfényes időjárás ellenére egy-egy szakasz mégis árnyékban van az északi fekvésnek és a hegységet (Pohorje) "betakaró" gyönyörű fenyőerdőknek köszönhetően.

Sajnos a felvonópark évek alatt semmit sem változott, azaz továbbra is vannak nagyon lassú régi kétüléses felvonók, a városból feljövő kabinos és az piskeri pályát kiszolgáló liften kívül a többi felvonó igen réginek számít. Mondjuk engemet ez csak a lassúság miatt a zavart, mert itt mindig "időhiányban" voltunk (odautazás első "síállomás").
Lenne még egy négyüléses a város feletti (Bolfenk) résznél, de az most nem működött a hozzátartozó pályákkal egyetemben. Ez már a világkupához tartozó pályarész, ahol lassan már nincs olyan év, amikor megfelelő hófeltételek lennének a rendezéshez. Ennek a felvonónak az alja már 500-600 méter között lehet. Lehet, hogy "spóroltak" a világkupa futam miatt és nem erőlködtek a megnyitásában, igaz szerintem az eltelt időszak és az időjárás előrejelzések alapján most sem lesz itt futam (esetleg Krajnska Gorara ismét áttehetik, ha persze ott lesz esély a rendezésre).
Mondjuk, ha idáig (500-600) le lehetne jönni, akkor a Bolfenk legmagasabb pontjáról (kabinos kiszálló) egy huzamban már lehetne 2-3 km-t csúszni, igaz a visszajutás a két lifttel (4 és 2 üléses) kb. 20 perc menetidőt jelent. Annak idején tavasszal mi még ezt ki tudtuk próbálni, viszont már akkor sem lehetett lejutni a rendszer legaljára és azok a pályák sem mentek, amely a kabinostól a rövidebb és meredekebb úton indulnak lefelé.

Persze, egyszer sem voltunk főidőszakban, így könnyen mondhatom, hogy "saját sípályánk" volt, de ebben az időszakban a Pisker (Areh) pályát leszámítva csend és nyugalom volt 0 sorállással. A környező fenyőerdők és a nyugalom számomra olyan plusz adalékok, amelyek feledtetik a hátrányokat (elavult felvonópark, zárva lévő völgypályák, ezért rövidebb pályák, stb.).
Az árazás a felnőttek esetében korrekt (33- hétköznap/36 - hétvégén - EUR), viszont a fiatalok esetében kisebbek a kedvezmények.

Lent, a városnál a parkoló sorompós, de ingyen van, ha síbérletet vesz az ember, csak érvényesíteni kell a bérlet vásárlásnál a parkoló cetlit, amit a behajtásnál kap az ember.

A maszk használatra igazából a kabinosnál ügyeltek jobban, de olyan kevesen voltak, hogy túl nagy jelentősége nem volt.
Érződik a "kosztümös" balkán, azaz lazábbak a sógoroknál, sajnos a cigerettázásnál is visszaköszön - pld-ul liftnél munkát teljesítő személyzet is bőszen pöfékelt a vendégek orra előtt vagy az ülősben előtted utazók is hasonló élményekkel bódítottak (mondjuk ez Roglanál volt) .
DSC04520.JPGDSC04492.JPGDSC04496.JPGDSC04498.JPGDSC04502.JPGDSC04507.JPG
2021.12.22. MGMM
Tegnap mi is Mariborban voltunk.
Határon ellenőrzés semmi, a bérletvásárlásnál kérték az oltási igazolást és Maribor belvárosában egy étteremben ahol ettünk.
Maszkot csak a kabinos felvonó aljánál kértek, máshol sehol.
Egyetértek az előző hozzászólóval, aránytalanul sok az erdei, unalmas, hosszú, alig lejtős átcsúszós pálya (így jön csak össze a pálya km), kevesebb az "igazi" lesiklópálya.
Ennek ellenére igen jót síeltünk, sorállás nulla, pályák tökéletesek.
Azért a 16-os, 18-as és a 11-es pályát kiemelném, nagyon jó pályák, kár, hogy csákányos van csak mellettük.
2021.12.19. bertazs
Tegnap Mariborban voltunk, szinte minden pálya ment, jót síeltünk. A siterep 80%-a erdei átcsúszó, ahol néha azért kell botozni, de tegnap szerencsére jól ki voltak fagyva és nem olvadt, így jól át lehetett csuszni a két rész között. Snowbordosoknak kevésbé ajánlott. Igazi, klasszikus pálya nem túl sok van, azok sem hosszúak és sok a csákányos. Az Areh-i oldalon van az egyik legjobb pálya egy modern 4-es ülős lifttel, várakozni szombat ellenére sem kellett. Kellemes kékes piros, egy meredekebb letörés van a végén, az délutánra kicsit buckásodott, de alapvetően jól tartotta magát. A bolfenki oldal alacsonyabb, ott a pályák is kicsit jobban firnesedtek délutánra. Maszkhasználattal nem foglalkoznak, hüttékbe is be lehet ülni, árak sem durvák. Sültkrumpli 3.5, csapoltsör 3, nagyon tartalmas gombaleves, 5, bableves gazdagon 8 euro volt. Érdekes, hogy a hüttékben nem lehet kártyával fizetni, csak kp.
264439662-1048975399004923-4752272502185057087-n.jpg265206777-1560795137587015-355354310827844247-n.jpg
2021.12.18. admin3
Mai délután Maribor-Pohorje Bolfenk pályáin csúszhattunk párat a naplementében. A városban még enyhe idő volt, de a szerpentinen felfelé egyre inkább télies idő fogadott és látszik is, hogy szépen esett itt a hó az elmúlt napokban. A pályákon a hó kicsit kemény, érezhetően inkább műhavas. Fent a kis kabinos csúcsától indul egy kis külön elkerített pályarész, ahol szánkózni is lehet, két varázsszőnyeg segítségével.
Néhány fotó a napzáró csúszásról.

Covid infók:
- a határon nem volt ellenőrzés
- a szálláson a magyar védettségi kártyát is elfogadták
- a hotel éttermének a svédasztalánál csak maszkban lehet tartózkodni, ezt részben be is tartják a vendégek
- a hütték teraszain nem kértek semmilyen iratot (igazából egy másik benti étteremben sem)
20211218-155911.jpg20211218-155950.jpgimage1.jpegPhoto-6685532-DJI-860-jpg-5475225-0-2021121814256-photo-original.jpgPhoto-6685537-DJI-865-jpg-5417601-0-202112181452-photo-original.jpgPhoto-6685542-DJI-870-jpg-6361449-0-2021121814822-photo-original.jpgPhoto-6685549-DJI-877-jpg-5851267-0-20211218143520-photo-original.jpg
2021.02.16. gazgabi
Mai napunk Mariborban 2021.02.16. Határátlépés Szlovéniába. Lassítasz 140km-ről 50km-re ember nincs sehol. A sípályánál jegyvásárláshoz 1 napos negatív tesztet kérnek. Ha az megvan akkor irány a hegy. Gyönyörű napsütés, kevés ember, többnyire helyiek. Hütték teraszai nyitva fogyasztás asztaloknál a teraszon 2méterre egymástól az asztalok. Asztalonként akármennyi ember akik együtt vannak amúgy is. Kabinos felvonónál sorban álláskor (ami kb 1-2percvolt)maszk fel, és az együtt mozgó társaságok beülnek a liftbe 2-6 ember kb. Felvonóba beszállás után a maszkot ha akarod fent is hagyhatod. :) Teljesen jól működik minden. És értelmesen van kitalálva minden. Szállás elvileg nincsen, gyakorlatilag meg tudtuk volna oldani de az idő holnap nem lesz jó ezért visszaindultunk pestre. Magyar határon párbeszéd. Üzleti úton voltak? Persze. Van róla papír? Az nincs mert venni akartunk vmit de nem sikerült. Mikor jöttek? Ma reggel. Itt a C19 tesztünk. Rendben van viszont látásra. Ez is teljesen rendben van, szabályok betartva logikusan. Hát ennyi hátha segítettem vkinek.
2020.03.01. RM
Szombat és vasárnap síeltünk Mariborban. Roglához képest a hó minősége gyengébb volt. Kevesebb és nedvesebb. Bár szombaton az Areh oldalon a "fő pálya" még egész jól tartotta magát.

Két részből áll a terep:
- Bolfenk oldalra visz fel a kabinos (mi a tetején parkoltunk). Itt a kabinos járt, de síelni csak egy kék pályán egy régi kétüléses mellett lehetett. A többi pályán már nem volt hó ... Az esti sízés is itt ment. Este nagy élmény a város felett csúszni, a stadion fényeit is jól lehetett látni szombat este.

- 15-20 perc buszozással (hétvégén 15-30 percenként járnak a buszok) lehet átjutni az Areh oldalra. Második nap már ide mentünk kocsival, parkolás az út mellett lehetséges. Itt van egy modern 6 üléses bubis Leitner lift egy szuper, széles, egész hosszú piros pályával (23-as). Sajna a 16-os pálya nem volt egész hosszában nyitva, de az is egész jónak tűnt. A táj gyönyörű. A busz a húzós liftek tetejére visz. Onnan egy erdei átcsúszón (19) lehet eljutni a 6-os ülőshöz. Vissza a 20-as átcsúszó, majd a csákányos (ahol néha egész hosszú sor alakult ki).

Remélem egyszer eljutok ide úgy is, hogy minden pálya megy. Akkor nagy élmény lehet, bár így is jól elbarangolgattunk a gyerekekkel.

Pozitívum, hogy a többnapos bérlet (már a 1,5 napos is) az esti síre is érvényes. Így szombaton nappal és este is csúsztunk. ;-)

Kezdőknek van varázsszőnyeg a Bolfenk oldal tetején + utána a kétüléses melletti kék pálya is tökéletes tanulni. A síiskolák is itt voltak a legaktívabbak a kezdő tanulókkal.
IMG-20200301-091715884.jpgreceived-133400011369868.jpegIMG-20200301-090438231.jpgIMG-20200229-090015807.jpg
2018.02.19. mesihajdu
Egy héttel ezelőtt töltöttünk Mariborban 4 napot, a Hotel Arenaban szálltunk meg. A szállás tökéletes volt, felszereltség, állapot, wellness, étkezés és elhelyezkedés szempontjából is. Szerencsénk volt, mert mielőtt mentünk, és az ott tartózkodásunk alatt is sok hó esett, így szinte minden lift járt és minden pálya nyitva volt. A hegynek a hotel felőli oldalát síeltük leginkább, azt jó tudni, hogy az a pálya, amelyik a kabinos felvonóhoz visz szinte minden nap elég rossz állapotban volt, hol a föld és a kövek látszottak ki foltokban, hol pedig hatalmas jeges részek voltak. Egyszer mentünk át a másik oldalra, sajnos elkövettük azt a hibát, hogy az átkötő pályákat választottuk a síbusz helyett, ezt senkinek nem ajánlom, aki nem akar fél órákat taposni. A hegy másik felén is jó pályák lettek volna, de mire odáig jutottunk, a sok küzdés elvette a kedvünket. A hüttében az árak nem voltak olyan vészesek, egy forró csoki/kakaó/üdítő 2 €, sör/bombardino 2,80 €, pizza (egész) 7,50 €, melegszendvics 3,50 €. Összességében az egész terepre 10/8-at adnék, nekünk kevés volt ez a 4 nap, biztos visszamegyünk még!
2018.02.12. Ulci
Röviden: Boardosok válasszatok másik síterületet. Vagy ha kipróbáljátok, nagyon waxoljátok meg azt a deszkát. Ez a síelőkre is igaz, és aki nem tud korcsolyázva közlekedni mindenképpen vigyen botot és gyúrjon karra. Hacsak nem tesz benneteket boldoggá egy pálya és rengeteg gyaloglás harminc euróért.
Hosszabban:
Másfél napra terveztünk menni egy barátommal, de minthogy kicsit elnavigáltuk az utat, már nem volt érdemes másfélnapos jegyet venni. Helyette felsétáltunk (pontosabban felizzadtuk magunkat) az éjszakai pálya tetejéig. Akkor ért végett a nappali síelés, ezért abban a szerencsében volt részünk, hogy a ratrakok után suhanhattunk lefelé. Viszont a ratrakok csak a felső részt csinálták meg, a pálya alsó része tükörjég volt néhol műhó foltokkal. Azt nem élveztem, pedig frissen élezett deszkával mentem. Már délután megfigyeltem, hogy nagyon kevés a snowboardos alak a pályán, 90-95%-ban csak síelők voltak, aminek az okát meg is tudtuk másnap. A pályákat összekötő részek boarddal csak frissen waxolt deszkával lehet megtenni, úgyis rengeteg helyen le kell csatolni, de soha nem lehetett tudni, hogy most 20 méterért csatolsz, vagy 200-ért. Mi elmentünk a Partizankaig, bár a velem lévő srác végig gyalogolta az egészet, néhol szánkóként használva a boardot. A 12-es egy nagyon kényelmes pálya, az nagyon tetszett, ráadásul a csáklyás felvonó mellett szűzhavazni is lehet egy kicsit-
A hátránya a pályának, hogy egy dupla csáklyás felvonó visz fel a tetejére és a viszonylag kevés ember ellenére rengeteget kellett várni. Fura, hogy a térképen két felvonót jelöl. Vagy nagyon eldugták a másikat, vagy csak egy volt. Eredetileg át akartunk jutni Arehig, de minthogy ezen a részen is gyalogolni kellett meggondoltuk magunkat és a 14-esen vissza csúsztunk/gyalogoltunk Partizankahoz. Nekem majdnem végig jött a deszka, csak egyszer kellett lecsatolni, de friss wax volt rajta, a velem lévő srácnak teljesen esélytelen volt.
Videc és Partizanka között két összekötő út van, a 14-es és a 13-as. Mind a kettő le volt zárva és azt mondták, hogy csak gyalog járható. Minthogy vissza akartunk jutni, elindultunk, de ez igazából egyik irányból sem pálya, kis részeken egyenes, néhol leejt, néhol emelkedik, igazából ránézésre egyik irányból sem síelhető át, még léccel begugolva sem. Itt még a lécesek is gyalogoltak. Ha el tudod engedni azt a csalódottságot, hogy sok pénzt adsz ki sok gyaloglásért, akkor gyönyörű, behavazott fenyvesek, de ha tényleg boardozni készülsz, vagy ne adj isten síelni, akkor inkább próbáld ki a Bolfenk és Radvanje közti pályát, aztán buszozz át Arehba. Ha nem sajnálod az időt, ugyanis, a busz sem 5-10 percenként jár. :(
2017.11.06. Konrád Leo
Én januárban még nem voltam itt és csak a pálya rendszer felét ismerem. Az elmúlt 2 évben emlékeim szerint nem volt sok természetes hó januárban. A hóágyúzás beindul, amint megjön a hideg. Azzal érdemes számolni, hogy a sok kék pálya inkább csak összekötő- közlekedő út. Ezeket vékonyabban jelölik a térképen. Ilyen pl. a kék 13; 14; 15- ös alsó része, de a 19; 20- as kék pályák is. Nagyon szép, de lejtése néhol egyáltalán nincsen és ha bejön egy meleg időszak, akkor küzdelmes, mert nem csúszik. A 17- es, vagy a 21; 22- es fent a „csúcson” igazi kezdőknek való kellemes, rövidebb kék pályák tárcsás felvonóval. A 15 teteje is enyhe lejtésű, de széles kék pálya. Ha már egy kissé jobban megy a csúszás, akkor a piros 18- as Ruska nevű pálya is szuper. Ugyanez a helyzet, már némi rutinnal, a piros 23; 24 felső részei is jó, de csak, ha megy a tárcsás lift. Mert a 23 piros pálya alsó része kevésbé jó hóviszonyok esetén jegesedhet. Ez a rész kezdőknek igen csak kalandos lehet. Persze azt is meg kell tanulni. Még amire figyelni kell, hogy a pályarendszer két végpontja (Bolfenk – Areh) nem könnyen síelhető össze (az említett összekötő utak miatt), itt síbusz jár, de talán kényelmesebb és rugalmasabb az autós közlekedés a két magaslat között.
kék 14- es átkötő "sétány"Zigart felfonókék 21- es Zigart pálya
2017.02.27. Konrád Leo
Vasárnapi Maribori (Areh) 1 napos síelésünk tökéletesre sikerült. Napos, kellemes, kissé tavaszias idő még délutánra sem rontott a pályák jó minőségén és a hétvégi "tömeg" is szépen eloszlott. 11.00 után alakult ki kisebb 3- 4 perces sor a Ruska felvonónál, ebéd után már ennyi sem volt. Sajnos a Partizánka felé zárva volt az átkötő út, a pénteki kisebb havazás ott nem segített az általános hó hiányon.
A 16- os pálya tetejének baloldalán igen jót ettünk (bableves, csevapcsacsi), a jobboldalán pedig ittunk. Az egész helynek van egy kellemes, nyugis, kedélyes hangulata. Ezt az idillt csak egyszer törte meg két elszabadult kamikaze- óvodás, amit végig döftek a pályán, minden eleganciát és kontrolt mellőzve. A mamájuk sem tudta utolérni őket, pedig a szlovénok jól síelnek. Az első becsapódást sikerült elkerülni, mert már messziről jelezte közeledésüket harci kiáltásuk, ami már az öröm és a pánik átmeneti állapotát jelezte felénk. Félre is húzódtunk. Aztán a pálya végén, amíg a felvonózásra vártunk újra előkerültek és az egyik törpe nekisodródott a lécemnek. Én már felkészültem a becsapódásra, végül éppen csak súrolt (különben is 90 kg vagyok), de ő elesett. Ekkor még nem sírt, hanem rövidesen megjött a mama is, akinek sötét felhőként árnyalta arcát a harag. Szerencsére én ebből már nem kaptam, de a kissrácnak azonnal meghatározta a büntetés mértékét, mert ezután pityeregve, láthatóan megbánva tettét, csúszott a felvonóhoz. Szerencsére sérülés nem történt. Remélem a büntetés is enyhült, miután bemagolta a FIS 10 pontját.
P1310257.JPGP1310252.JPGP1310272.JPGP1310243.JPGP1310254v.jpgP1310276vv.jpg
2017.02.22. TheJack
Sziasztok!

Február 16-19 között voltunk 4 teljes napot Mariborban. Szállásunk a Bolfenk hegyen volt a hegyállomástól kb. 3 percre gyalog, azaz pályaszállás. Kellemes kis apartman 1 hálószobával és nappali-étkező-konyhával. 4 felnőtt és 1 gyerek kényelmesen elfért. A szállással kapcsolatban két negatívum, hogy nem volt mikrosütő (megoldottuk sütővel), és vékonyak a falak. A szomszéd apartman nappalija szomszédos volt a mi hálószobánkkal, így mindent lehetett hallani.
A pályák:
Ahogyan azt korábban többen is megírták itt két hegy van és ezeket kötötték össze. Mivel hó hiányában az összekötő pályák nem üzemeltek, ezért valóságban is két külön pályarendszerként üzemelt.
Bolfenk:
Ez van alacsonyabban, ezért itt már érezhetően olvadásnak indult a hó csütörtökön délután és pénteken már délelőtt is. A felső rész nagyon jól van felépítve a tanulók szempontjából. Az 1-es pálya tetejénél a kicsiknek varázsszőnyeg és tanulópálya, a bátrabbaknak tányéros felvonó. A tányéros már kiszolgálja az 1-es kék pálya felső szakaszát is. Az 1-es pálya hosszabb felső része kellemes lejtésű egy nagyobb letöréssel. A szakasz végétől a pálya elejére egy régi 2 üléses felvonó visz fel (lassan). Innen a pálya további szakasza és a piros 4-es induló része hóhiány miatt le volt zárva, így a piros 5a pályán lehetett csak elindulni. Kezdőknek nem ajánlott erős letöréssel. Az 5a többi szakasza kellemes a haladók részére, de kezdőknek is teljesíthető. Az 5a-ból ismét lehetett használni a kék 1-es alsó szakaszát, amely a kabinos felvonóhoz vitt. Ez egy modern, gyors felvonó, így a kék1-piros5a-kék1 útvonalat használtuk a legtöbbször. Kezdő barátunk pedig a kék1 felső szakaszán gyakorolt a kétüléses felvonóval.
Areh:
Pénteken délután átmentünk busszal a másik hegyre. A buszmegállóban meg kell nézni a pontos indulási időpontokat, de felhívják a figyelmet, hogy ezek hozzávetőleges időpontok. Esetünkben a busz pontosan indult. Kb. 10 perc alatt átvitt minket a másik oldalra. Mi elsőnek a kék 19 pályát választottuk, hogy elérjük a beülős felvonót. Ez egy keskeny bemelegítő-közlekedő pálya.
Aztán elénk tárult a varázslat: A piros 23 pálya. Széles tepsi, kellemes lejtőkkel, igazi carving pálya. Már-már azt hitte az ember, hogy egy gleccseren van. A pálya lejtéséből adódóan olvadásnak nem láttuk nyomát. Mivel megtetszett a pálya, ezért itt töltöttük a szombat és vasárnapot is. A 23-on van egy erős letörés, amely délutánra már kijegesedett a sok fékezés hatására. Emiatt a létszám is kb. harmadolódott, így alig voltak a pályán (de baleset nem volt).
Vasárnap megnéztük a piros 16 pályát is, de az inkább egy erős kék vagy rózsaszín.
Ami feltűnő, hogy a 24-eshez tartozó tányéros és a 16-oshoz tartozó csákányos viszonylag gyors volt az osztrák terepekhez képest.

A látogatott hüttékben kedvesek voltak, a kiszolgálás gyors volt. A mellékhelyiségek tiszták.

Összességében kellemes 4 nap volt, előzetesen rosszabbra számítottam, de a piros 23 pálya csodás. 4 napot el lehet tölteni itt. Jól elfáradtunk. Havasabb időszakban érdemes meglátogatni, most elég kevés volt a hó. Ami nyitva volt az rendben volt, de sok volt a lezárt pálya vagy pályaszakasz. A honlapon írt hóvastagságok és nyitott pályák száma megfelelnek a valóságnak.
2017.01.23. makaigyozo
Sziasztok! jan 13-15 hétvégén voltam Mariborban, az akkori képet tudom leírni, gondolom nem sokat változott. Pénteken utaztunk, szerettem volna esti sízni, de az akkori havazások miatt nagyon lassan értünk oda, le is maradtam a sízésről, de még a vacsiről is. A Videc szállóban foglaltam, kicsit olcsóbb a többinél, kaja teljesen rendben, a wellness részlege is nagyon jó- élménymedence, jacuzzi, szaunák, pici szépséghiba, hogy a szombat esti "földrengés" is bennfoglaltatik az árban. Közvetlen havazás után voltunk, ez meglátszott a pályákon, az erősebb letörések jégig lefötörve, összekupacolva, ez nehezítette a dolgunkat. Mivel kevés pálya van nyitva, és hétvégén voltunk, a tömeg -főleg a Bolfenken-, nagy volt, ez tovább rontott a helyzeten, de lehetett sízni. Mikor át akartunk buszozni az Areh pályáira, nagyot szívtunk, mert a busz a kiírthoz képest 30 percet késett(szlovén precizitás???), és végtelen lassúsággal vánszorgott fel az Areh-ra, másnap már okulva , autóval mentünk ki, és csak a bakancsomat kellett levenni, már mentünk is, így 15-20 perc az átköltözés. Az Areh kellemes hely, gyönyörű, hosszú és széles pályák (Pisker) 6os ülőlifttel, meg egy kis húzólifttel. Bár itt nem volt tömeg, a letöréseket viszonylag hamar lekotorták, maradtak a huplik és a jég, voltak sokat akik a pályán kívüli havat választották, ott viszont kevés volt a hó, előbújt a talaj. Az Areh központi részén van egy nagyon szupi piros pálya(inkább kékespiros), a Ruska, ezen lehetett dörgetni rendesen, gyengesége, hogy csákányos lift szolgálja ki, hamar elfáradtunk. Van itt még tanpálya is.
Szóval nem rossz ez a Maribor, csak kissé sportos, sokat kell korcsolyázni, vagy lecsatolni, buszozni. Inkább hétköznapra ajánlanám, akkor talán kevesebben vannak.
Még valami. A legtöbb hazai fórumon Maribor úgy szerepel, hogy 40-42 km sípálya van. Nos, ez feltehetőleg nem igaz, ezt kb alátámasztja a Marprom honlapja, ahol a működő pályákat úgy írják ki, hogy pl 40% van nyitva, tehát mondjuk 12km a 33,8km ból. A számok nem pontosak, csak az össz km az állandó, amit ők most 33-34 km nek tartanak.
A büfék jók, de nem olcsók, ezek már inkább osztrák árak, sajnos.A tájékoztatásról sem tudok jókat mondani, aki először van ott, össze kell szedje magát rendesen. Mi van nyitva, mi nincs? Kevés a pályatérkép, a pályákat jelölő tábla stb. Kicsit gazdátlannak tűnik.
2016.03.14. szucstamas
10 órára értünk ki a pályákra. 24 Euró volt a jegy! A pénztáros egy papírkát tett elénk, amire felírta, hogy 8- 15 között van nyitva a síterep. A kedvenc „partizánka” pálya aljában pedig már csak a 14.30- as időpont volt, mint utolsó felmenet feltüntetve. Nem tudom, hogy miért ilyen a nyitva tartás- talán a meleg napos idő miatt?
Szép hó volt kb. 11- ig a pályákon, a fákon, az erdőben frissen esett hó nyoma látszódott, de aztán jött a meleg és főként az átkötő erdei pályák lassultak le. Ezért is érdemes figyelni a nyitvatartási időt, mert lécen jó hosszú és kissé fárasztó az eljutás az egyik pályáról a következőig- de végül pont ez volt benne a sport:-) Mi csak a felső Partizanka, Ruska és Pisker pályákat próbáltuk a hozzájuk tartozó kék összekötőkkel. A piros nagypályák jól mentek bár délutánra kissé ki kezdte a meleg. Tömeg nem volt.
Még sosem voltunk itt és nagyon tetszett a hely. Autóval mentünk fel a Sv. Areh parkolókig. A pálya rendszer felét tudtuk csak bejárni, de az is kellően kifárasztott bennünket. Jövünk még máskor is!!!
P1230685.JPGP1230702.JPGP1230710.JPGP1230649.JPGP1230651.JPGP1230677.JPGP1230724.JPGP1230737.JPG
2016.03.01. Roll
Szombaton jöttünk meg Mariborból, a Hotel Arenaban volt a szállásunk. A hegy Pohorje-i oldalán alig volt hó. Szerencsére a hegynek van egy másik oldala az Areh, ami magasabban van, és az egész hóbiztos volt a másik oldalhoz képest. Ott hófehér havas pályák fogadtak minket, szóval kár volt izgulnunk a hó miatt. Elég időigényes a lenti nagy piros felvonótól eljutni az Areh oldalára, mert fentről még egy 30 perces buszozás is vár az emberre, aztán délután meg igyekezni kell vissza, mert 16 óra után már csak óránként megy le a nagy felvonó. Emiatt a többi napon már autóval mentünk fel, kényelmesebb volt és nem kellett a felvonóhoz igazítanunk magunkat. Ez a síterep elég közel van hozzánk, az árak elég kedvezőek, maga a pályarendszer is egész jó, szóval bátran ajánlom.
20160225-114116.jpg20160225-114722.jpg20160225-132308.jpg20160225-132312.jpgDSCF2013.JPGDSCF2015.JPGDSCF2033.JPGDSCF2044.JPG
2015.12.26. zenna
A karácsonyt idén a Hotel Habakukban töltöttük Mariborban.

December 25.
Fent síeltünk a Pohorje hegy tetején, a Hotel Areh melletti 400 méteres sípályán. Máshol nincs hó:)
A kabinos felvonó óránként járt 10-15 percet, de pontosan a síbusz indulásához igazították. Így 35 perc alatt a pályára értünk.

A 4 és 6 éves gyermekeimnek ez a kis pálya tökéletes tanulópálya. Igaz, hogy tányéros a felvonó, de könnyedén közlekedtünk fel. Apa lábai előtt a nagyobbik, anya lábai előtt a kisebbik gyerek.
Rajtunk kívül még kb. 40 kínai volt, akik mind Budapestről érkeztek és magyarul beszélgettek egymással.
Az olasz és német vendégek a hotelben maradtak és wellness volt egész nap.

December 26.
Ma már autóval mentünk fel a hegyre (22 km), így nem kellett másokhoz igazodnunk.
Ma sokkal többen voltak délig. Utána senki. Igazából 90%-ban csak tanulók síeltek.
A nagyobbik gyerek ma már egyedül felvonózott. A pálya a 14 fokos hőmérséklethez képest tökéletes állapotban volt. Hozzáteszem lent csupán 6 fok volt és minden csupa zúzmara.
Sorbaállás nem volt.
15 órakor horvát tanulók érkeztek a pályára kb. 80-an, így mára be is fejeztük.

Az előrejelzések szerint dec 29-től mínuszok lesznek éjjel-nappal, így valószínűleg behóágyúzzák az egész pályarendszert.
Na akkor csodálatos lesz Maribor.
Mi így is jól éreztük magunkat, mert gyerekeknek tökéletesen megfelelt az az egy pálya.

Folytatás januárban Eplényben. Boldog Új Évet Kívánok minden síelőnek.
2015.02.17. Gst
A múlt héten voltunk mi is Mariborban. Sajnos erősen olvadásnak indult a hó, de most még síelhető volt a terep. Az 1-es pálya a felétől már kavicsos, le is volt zárva.
Az arehi pályák valóban ajánlottabbak. A 15-ös pálya nagyon jó tanulópálya kezdőknek és a 16-os pálya is egy elég laza piros.
A 23 és 24-es pályák már dögös pirosak.
(A 19 és 20-as pálya csak 1-1 átvezető.)

Negatívumként talán a kellemetlenül lassú D felvonót említeném és a kocsmákban üvöltő country és mulatós zenét.

Pozitívum viszont, hogy mind az aparmanban (Bolfenk), mind a síoktatáson, de még Mariborban az Aldiban a pénztáros néni is beszélt angolul. Mindenki kedves és segítőkész volt.
Jól éreztük magunkat :) Túl sokan egyik nap sem voltak.

Jelenlegi árak tájékoztatásul: forró csoki:2,5€,sör: 2,5€, sült krumpli 3€, hot-dog: 3,5€. Egyéni síoktatás 2 órára:60€.
2015.02.09. Zoltán52
Több éve járok Mariborra síelni, de ennyire rossz tapasztalatom nem volt. Persze ha rossz a hóviszony főleg a pálya alján akkor az lehet köves.A Bolfenk és Areh közti összekötő pályák valóban nehezebben síelhetők. Szerintem busszal kell át menni az egyik pályáról a másikra. Szerintem a Pisker 6 üléses és a mellette lévő korongos és csákányos pályák jók. Persze én is voltam francia országba Pl La-Normán az ottani több km-es pályákhoz nem hasonlítható.Ha jó hó van akkor nagyon jó az 1-es pálya is , főleg este amikor gyönyörűen lehet látni a várost.Valóban nem lehet az utolsó pillanatra hagyni a záró csúszást mert túl pontosan zárnak.Amúgy háromszor is laktunk a Hotel Areh nevű turista szállóban, amely a pálya szélén van , az ablak alatt parkoltak a ratrakok, és minden zárás után a büféből indultak a gépkezelők és késő este tértek vissza. Mi mindig jól előkészített pályákon síeltünk.Persze fiatal profi sízőknek az itteni pályák nem elégítik ki az igényüket. Ár - érték arányban szerintem egy jó , főleg nekem Somogy megyeinek közeli pálya.
2015.02.09. SonKöl
Mi február 7én jártunk ebben a síközpontban, némi adalék az előttem szólókhoz:

Pénztár: ugyanez volt a helyzet szombaton reggel is, 4/3 pénztár működött 15-20 perc sorban állás.

Liftek: sorban állás szinte csak a Luka („D”) kétülősnél volt, viszont a Stolp-ra menő 2 ülős nem járt.

Síbusz: Bolfenk és Areh között van. Mi visszafelé használtuk, 4 órakor jött egy, ez biztos.

Pályák: tapasztalatunk szerint, a Bolfenk-i részen kevesebb hó volt, kiváltképp az alsóbb régiókban (Luka 2 ülős alatt), míg a Bolfenktől jobbra eső részeken remek hó minőséggel találkoztunk. A legszélső Pisker II. (6 ülős, gyors, kényelmes, buborékos) lift melletti pályákon szuper porhó volt, és mindemellett szélesek, carvingra is alkalmasak, kellő meredekségűek.

A Bolfenk és Areh közötti kapcsolatot biztosító „pályák” tulajdonképpen az átjutást szolgálják, erdei utak, többnyire egy lendülettel nem teljesíthetőek, mászni/sífutni kell. Ezek közül is kiemelkedik a Bolfenkről Videc lifthez menő erdei út, a Stolp-ra menő kétülős lift üzemszünete miatt. Amúgy szép erdei környezetben vezetnek ezen átcsúszó utak és gyakran a kilátás is csodás.

A 12, 18-as pályák kellemes meredekségű, kék és piros szintű pályák (Videc, Partizanka csákányos felvonók mellett).

Ha jól láttam, szombaton nem járt a Radvanje („B”) lift, az alatta lévő piros pálya zárva volt, még hógyártás folyt, de mintha le lett volna zárva (táblával jelezve) a parkolókhoz, központi épülethez lejutást biztosító pályák is (fekete, és kék). Igaz a lezárás ellenére sokan használták, s a liftekből nézve az alsó szakaszok jegesek, kövesek voltak.

Amúgy zárva volt pl. a 4-es piros pálya is, azonban a látottak alapján a „lezárva” táblák csak tájékoztatásul szolgáltak, a síelők úgy vették, mintha nyitva lenne.

Off piste: a legszélső Pisker II felvonó melletti erdőben próbálkoztunk, parádés kb. 40cm porhóban!

Összegezve: a jelen időjárási körülmények miatt a Bolfenki résztől, valamint a mászással járó átjutástól eltekintve remek napot töltöttünk el.
2015.02.08. bence84
2015.02.08. Maribor - Pohorje, avagy életem legrosszabb síterepe. A beszámolóm objektív alapokon nyugszik, ezt tapasztaltam ma. Nem célom senki kedvenc síterepét megbántani.

Az utazás: autóval érkeztem, száraz utak, minden rendben ment. Dugó volt viszont az utolsó 2-3 km-es szakaszon. Nem volt vészes, a parkolás is flottul ment, volt irányítás.

Pénztár: a gondolánál 4 pénztárból csak 3 volt nyitva, pedig 10-15 perces sorok kígyóztak előtte. A pénztárosok beszélnek külföldiül, mindent el lehetett rendben intézni.

Liftek: a lifteknél nagyon rövid a sor, a Jonatan gondolánál gyakorlatilag semennyi se volt fél 10-kor. Általánosságban meglehetősen lassúak a liftek, öregek és kis kapacitásúak. A Luka 2 üléses amilyen rövid, olyan hosszú vele az utazás. A 4-es pálya melletti 4 üléses az egyetlen modern, gyors lift. A Videc, Partizanka és Ruska mind csákányosak, semmi extra, átlagosak.

Síbusz: van a Bolfenk és az Areh(?) részek között ingyenes síbusz azoknak, akik nem akarnak legalább 1 órát szívni az erdőben, felfelé síelve.

A pályák: ez a legrosszabb az egészben. A helynek egész jó adottságai volnának, de sikerült a pályák nagy részét a lehető legrosszabb vonalvezetéssel kialakítani. Értem ez alatt, hogy pl. a 15-ös pályán menet közben megálltam, annyira nincs lejtése. A 10, 13, 14, 15 közötti átvezető erdei szakaszok szánalmasak. Rengeteg benne az emelkedő, vagy vízszintes szakasz, képtelenség sífutás nélkül átjutni rajta. Ha őszinte szeretne lenni a síterep, akkor bevallaná, hogy itt négy különálló kis vacakból az egész, amik nem átjárhatók síelve, csakis busszal. A pályák színezése köszönőviszonyban sincs az alapból nagyon gyenge osztrák sormintával. Ami itt kék, az sehol a világon nem kapna zöldnél "durvább" jelzést. Ami itt piros, az enyhe kéket jelent máshol.

A hóhelyzet: elvileg 70 cm a hó a hegyen, de sehol sem tudtam 40 cm-nél mélyebbre leszúrni a botot. Jó, higgyük el nekik. Arra viszont nem találok mentséget, hogy 20-30 cm friss hó esett 3-4 napja és az egészet, úgy ahogy volt, a síelők taposták le. Olyan az hóminőség, mint gyerekkoromban a játszótéren az iskolások hócsatája után. Ratrakot valószínűleg nem sűrűn használnak, lehet nincs is nekik. (jó van, láttam kettő mini verziót). Hogy lehet az, hogy reggel fél 10-kor az 5-ös pályán már csak a tükörjég és a fél méteres hóbuckák látszanak? Az 1-es pálya földes, köves. A 2 szintén.
Ha jót kéne mondanom, akkor talán a 12, 18 és a 2-es pályák érnének meg egy kettes alát, a többi vastag fekete egyes az ellenőrzőbe!

Összegezve: borzasztóan csalódott vagyok és átverve érzem magam. Bármelyik gagyi osztrák síterep ezerszer különb ennél a szlovén csodapályánál. Egy biztos, soha az életben nem fogok ide visszajönni. Csak azért adtam rá 1 csillagot az értékelésnél, mert nullát nem lehetett.
2015.01.03. Zoltán52
Valóban ha kevés a hó, akkor a leírt körülményeket tapasztalod Maribórban. Ha átmentél volna az AREH-i pályákra akkor jobb körülményeket tapasztaltál volna. Elmúlt években többször voltam Maribórban, amikor volt elég hó és le lelehetett síelni a kabinos lift aljáig, illetve est 21 óráig lehetett a teljes hosszban síelni a pályát, csodálatos élmény, 16 órakor bezártak a pályák, és 18 óráig újra ratrakolták, és csodálatos kivilágított terepen lehetett siklani. A kabinos lift felső állomásánál minden szállást vízszintes terepen jól meglehet közelíteni. Mindenkinek van igényének megfelelő szállás. A hotel AREH turista jellegű szállás, de én szeretem mert az ajtóban lehet lécet csatolni. Az utóbbi három karácsonyt és iskolai szünetet ott töltöttük az unokáimmal, de a mostani karácsonyi szünetet Roglán töltöttük, de sajnos ott is kevesebb lift működött és néha sorba kellett állni, illetve szeles -10 C fokos hideg volt.Ha jó hóviszonyok lesznek én szívesen vissza járok Mariborra, mivel nekünk közelebb van mint a Mátra, és 50 kilométerrel több mint Eplény, a pályák pedig jobbak, természetesen nem leszólva a hazai sípályákat. Régebbi hozzászólásaimnál képeket is feltöltöttem.
2015.01.02. imvb
Ez a Pohorje jó kis "házi" síterep lehetne - az alacsony elhelyezkedése ellenére - ha minden pálya üzemelne. De mivel például ma (2015. január 2.) csak a kabinos lift meg 2 ülős és egy húzos működik és az egész maribori iskolások, a szülők, egyebek plusz a túristák ott tolonganak, ezért szinte élvezhetetlen. A hó minősége nagyon gyenge....nem elég, hogy csak műhó van, de az sincs karbantartva. Van itt minden....latyak, jeges hó, normális rész (jobbára szétsnowboardozba).

Amúgy az infrastruktúra jó, jók a "Hütte-k", jó, hogy vannak pályaszállások. Mi a Dras-ban voktunk, pár lépésre a kabinos lifttől. A szobák modernek, a reggeli so-so, végül is minden van csak kicsit gyengus minőségben, viszont az étterem jó.

Azt nem értem viszont, hogy ha valaki csak úgy, akármilyen elgondolásból kocsi nélkül akarna Magyarországról idejöni, miért kell átlagos esetben 16 órát utaznia mondjuk vonattal, mert busz nincs, pedig Maribor a legközelebbi nagy város Szlovéniában.
2014.03.17. szilvih0106
12-én jöttünk haza Mariborból családi síelésből, 2 felnőtt, 2 kisiskolás gyerek. Nagyon a végét járják a pályák, volt, ami megérkezésünk napján még működött, másnap már le volt zárva. Az Areh-i pályáknak még adok 1-2 hetet, bár már ott is volt pár kikopott folt, a kabinos felső állomásánál levő kék pályát, amit a kétüléses szolgál ki, már ottlétünkkor rendszeresen hamarabb zárták, nem tudom pontosan mikor, de 3-kor már álltak a székek.
Életemben először féltem felvonón Mariborban. A kétülésest kezelő néni ugyanis lusta volt kiszállni a konténerjéből, és amikor kezdő vagy kisgyerekes akart lent beülni, nem alátette a széket, hanem rendszeresen leállította a felvonót. Ez azt eredményezte, hogy a már dróton lévő emberek úgy belengtek, hogy legalább másfél métert mentek fel-le a nagyobb oszloptávoknál. Volt olyan barom, aki még rá is játszott, és direkt himbálta magát. Mindezt az éjszakai síelésnél. Rettegtem, és alig vártam, hogy leszálljunk.
Fent Arehnél a csákányos alatt már olyan hepe-hupák voltak bejegesedve, hogy az emberek rendszeresen potyogtak ki belőle, ez sem volt kellemes, de kezelhető.
Rengeteg magyar volt kint, a síelők 70%-a magyarul beszélt, ez fura volt.
Mindent összevetve nem volt vészes, de kicsit hamarabb kellett volna menni, látszott, hogy vannak jó pályák, amiket csak lezárva láttunk. Kezdőknek biztos, hogy tökéletes, a felvonókezelők sokat segítenek (néhány kivételtől eltekintve.)
Mindent összevetve
2014.02.04. G.A.x
Jó előre eldöntöttük, hogy a tavalyi remek maribori csúszás után idén ismét a kedvező árfekvésű és közeli síterepet választjuk. Fokozódó aggodalommal figyeltük, hogy az indulás előtt 2 héttel még mindig csak 5-10 cm műhó volt bejegyezve, de aztán az indulásunk előtti napokban leesett 30+ már némileg megnyugtatott bennünket.

Január 30-án érkeztünk, majd a szállás elfoglalása után inkább a társas kapcsolatokra helyeztük a hangsúlyt, s nem arra hogy lerohanjuk a pályát. Ezt a döntésünket (mármint, hogy nem csúsztunk) később hibának tudtuk be. Estére azért beterveztünk egy csúszást. Sajnos nem kalibráltuk bele, hogy a jegypénztár nem addig van nyitva, ameddig a pályák mennek, így ha már beöltöztük, pályaszűz társunk kezdő oktatásával múlattuk az időt, nem hiába. A szívtelen pályaüzemeltetők, nem véve figyelembe, hogy az aznapi síelésünk kútba esett, 21:00-kor megfosztottak bennünket a pályavilágítástól, így bérlet hiányában, a szemerkélő ónos esőben, és tök sötétben bandukoltunk vissza a szállásra (ami egyébként a Bolfenken volt). Kezdő társunk kezdeti lelkesedésével és elért eredményeivel tértünk nyugovóra azzal a fix elhatározással, hogy másnap megszálljuk a pályát, de a délig tartó ónos eső nem csak az utakat tette járhatatlanná, de a pályákat is egy masszív jégkéreggel vonta be. A kéreg vastagságáról csak annyit, hogy csak úgy lehetett közlekedni, hogy az ember a túracipője sarkával átszakította a jeget, máskülönben hamar gerincre vágta magát a delikvens. Természetesen a liftek nem mentek, a pályákon a csúszás lehetetlen volt, a ratrakok nyugodtan pihentek a parkolóban, mint megannyi sóbálvány.

Csúszás hiányában a közeli kilátót terveztük meglátogatni Stolpon, gyalogosan. Kemény munka volt a leratrakolt , de jégpáncéllal védett (9es pálya ) hegyoldalon felküzdeni csúszáshoz edzett testünket. A kilátót végül is nem értük el, mondhatni feladtuk (ekkor vált mondássá, hogy „A következő kanyarban lesz!”), és meggyőztük magunkat, hogy a masszív ködbe burkolódzott tájból amúgy sem láttunk volna semmit. Ez egyébként igaz is volt. Kisebb hó csatákkal és azt követő szaunával múlattuk a hátralévő időt, de csodák csodája estére elkészítették az 1-es pálya felső szakaszát (semmi mást!!) és tettvággyal tele, zsebünkben a következő 2 napra szóló bérlettel, nekivágtunk. Csak a pályán tudatosult, hogy csupán a „D” jelű 2 ülésesig volt kész a pálya. Arról tudomást sem véve, hogy a lift hol megy, hol nem, lesüvítettünk a felvonóig, ahol is tudatosult bennünk eme nem elhanyagolható tény. Feljutván e múlt évezredből itt maradt matuzsálemre, megkezdtük csaknem félórás utunkat a kiindulópontig. Valamilyen rejtélyes okból a felvonó 50 m-ként megállt és az utazó közönség hangos „ollézása” közepette 5m-es vertikális kilengésbe ment át. Aznap este, az amúgy sem hosszú pályaszakaszon kettő, azaz 2 alkalommal sikerült lecsúszni, majd „ojtották” a villanyt 9-kor, már-már kényes német precizitással. Szombatra letakarították a többi pályát is, de még így is csapni való minőség volt a bolfenken. Hatalmas tömeg arra a kevés pályaszakaszra koncentrálódott, amit a pályakezelők elkészítettek, a meredek részek (pl 4es) kőkemény jégtömbbé fagyva gyakran látványos esésekre késztették a gyanútlanul arra síelőket. Rövid tanakodás után átbuszoztunk az Arehre, mivel a közbenső pályák és az azokat összekötő kék szakaszok le voltak zárva. A piskeren múlattuk az időt, ahol remek volt a pálya, de tejföl köd volt és egy idő után az eső (később ónos) is áztatta ruházatunkat. Egyet még csúsztunk az arehről is a valamivel kisebb ködben, majd az utolsó előtti busszal visszamentünk a szállásra.

Kora esti programként az esti várost terveztük megtekinteni, így a nappali zárás előtti (4órás) kabinnal lementünk a völgybe, majd egy helyi járattal (6os) 1,1€-ért bementünk a belváros széléig. Ekkorra már az ónos eső ismét jégpáncélba öltöztette a várost, így a pingvinjárásban végrehajtott városnézést hamar meguntuk és forraltborozással tettük fel a cinikus „i”re a pontot. Az utak egy óra múlva sem csúsztak kevésbé, mint előtte, így balsejtelmemnek hangot adva vészmadárként jósoltam, hogy lehet, hogy a kabin sem megy. Sajnos igazam lett, így újabb 2 órát töltöttünk a nem épp legszebb arcát mutató Mariborban, arra várva, hogy a karbantartók megoldást találjanak a csaknem 2x-es vastagságra hízott függesztő kábel leolvasztására. Persze az ónos eső egy pillanatra sem hagyott alább a karbantartók elleni harcában, úgyhogy ezt megunva több forrás bevonásával taxit rendeltünk (figyelem: a taxi megrendelése nem jelenti annak feltétlen találkozási pontra való érkezését, legalább is az első cab, még 1 óra múlva sem érkezett meg). Nettó 45 perc vidám autókázást követően következett be az, amit egy magyar taxis szájából soha se hallanál. Ő a 25€-s fuvardíjat a szállodával elrendezi. Hihetetlen. A szálloda megvárt bennünket a vacsival, a pincérek mosolyogva tették elénk az addigra már kicsit viharvert, aznap esti fogásokat. Bevágtuk, mert éhes ember nem válogat, és ha már ez a nap ilyen szép kerek lett, kikértük a jobb pillanatokra tartogatott wellcome-drinkeket is.

Sajnos a másnapi síelésnek lőttek, mert még vasárnap délben sem tudták a felvonókat beindítani, így megpróbálkoztunk a bérlet visszacserélésével (2 naposról 1 naposra). Erről az üzemeltetés hallani sem akart, bárhogy bizonygattuk, hogy péntek éjjel akadozott a felvonó, vasárnap nem is járt, és egyébként is, mi nem is akartunk 2 napos bérletet venni csak a pénztáros rábeszélt, mert hogy havat mondanak, és nem esőt, higgyem el.

Összességében remekül szórakoztunk, csak kár volt ezért ennyit utazni. A síterep ettől elfogadható, no nem egy Nassfeld, de árértékben mindenképpen megfelelő. Mivel eddig nem sok hó esett kétségesnek ítélem, hogy rövid távon elfogadható pályaminőséget állítsanak elő.

Végezetül a 4 nap egyik kedvenc SK mondása: Hnyedí Moszkvics uzs trúbi v zákrutye pán policajt, nyevietye, kgye nájgyem toaletu? (A barna Moszkvics már a kanyarban dudál, biztos úr, nem tudja, hol van a legközelebbi toalett?)
2014.02.03. Bélapó
Szombaton megismerkedtem a pályával. Nem vagyok elragadtatva. Persze sokat rontott a megitélésen, hogy felhőben volt az egész pálya és folyamatosan esett az eső (és a hüttékben nincs csapolt sör).
Nem pályarendszer. Több pálya kék átcsúszókkal. A pályákon kevés az információ. Aki nem ismeri a terepet - és ráadásul köd van - fogalma sincs, hogy hol jár. Igaz, pár óra alatt kiismerhető az egész. A pályák karbantartása elsőrangú. Az eső és a jég-latyak ellenére sielhető, a ratraknyom jégbordái ilyen időben természetes. Pélyán kívülre nem lehetett menni részben a köd miatt, de főképp a hó miatt, mert pályán kivűl 2-3 mm jégréteg fedte a havat. Az alsó rész kásás (de pályán kívűl itt is jég van)..
Valószínűleg az eső és a köd miatt, nagyon kevesen voltak. (Magyar kocsit nem láttam a parkolóban) A pályák lejtése, vonalvezetése kellemes, az összekötő szakaszok snowboardal is jól csúszhatók, Egyszer eljövök ha süt a nap (és lesz érvényes matricám), hogy valós képet lássak, de nem ez lesz a kedvenc - egynapos - terepem.
2014.01.01. Zoltán52
December 28-án jöttünk haza az AREH-ről. Akkor csak mű-hó volt a pályán, valóban 30-40 cm vastagon, de helyenként már kikopott. Az Areh-on 3 pálya üzemelt: a 15-ös tanuló, a szállóval szemben lévő piros -bár az utolsó nap felét lezárták - és a 24-es piros. Hétköznapokon nem kellett sorba állni. A web-kamera szerint 5-10 cm-es havazás lehetett azóta, ezek a pályák így biztosan jól síelhetők, három-négy napos eső 15 fok meleggel tudná csak elmosni. Meglepően jól karbantartják, minden este ratrakolnak. Mi a Hotel Arehban laktunk, tulajdonos váltás volt, ami sajnos nem vált előnyükre. A felszolgálók szakképzetlen fiatalok, takarítani nem nagyon takarítanak, a szobai szemétért 4 napig nem jöttek be. A svédasztalos reggelinél fél óra múlva pótolják csak a hiányzó ételeket,este a személyzet magukban jó hangosan elbulizgatott. A szállásnak nagyon nagy előnye, hogy közvetlenül a pályán van és aránylag elfogadható árú. Többedszer voltunk ezen a szálláson, eddig nagyon szerettük, reméljük később beletanulnak a megfelelő vendéglátásba. Sajnos most kevés pálya volt nyitva, nagyon hiányzott a 6 üléses lift és a hozzá tartozó pálya működése.
Bolfenken is voltunk 28-án, csak az 1-es pálya üzemelt, a kis korongossal és a kétüléses lifttel, szombat lévén így nagy volt a zsúfoltság. Aki csak ezen a pályán akar síelni, ilyenkor érdemesebb a kabinos lift alján parkolni, mert megspórolja a hosszú hegyi utat és a Bolfenknél kevés a parkoló. Ha az Arehra akar valaki menni, akkor javasolt személygépkocsival felmenni, ott bőséges a parkoló.
Olcsó szállást még nem sikerül felfedeznünk pálya-közelben. Olcsó szállás a 40 km-re lévő Roglán a bungalók. Ott egy hiba van, hogy 100-150 métert meredeken kell felgyalogolni a liftig, a pályák ott nagyon jók, a hóviszony is általában jobb, mint Mariborban. Képet is teszek fel, az utolsó 3 az Bolfenk.
DSCF2762.JPGDSCF2781.JPG20131226-112144.jpg20131226-104652.jpg20131227-093322.jpgDSCF2858.JPGDSCF2856.JPGDSCF2863.JPG
2013.03.04. zenna
Beszámoló március 3-4. Vasárnap délután 3 órakor érkeztünk meg a szállásra. Hotel Bellevue. Közvetlenül a kabinos, felvonó felső állomásánál, 1042 méteren. Mennyi hó van? Szerintem áprilisig sem fog elolvadni. Az utak mellett a hegyen kb. 2 méteres hófalak vannak. A pályákon is rengeteg. Mindegyik nyitva van. Még a szánkó pálya is, melyet ugyanúgy kezelnek, mint a sípályákat. Szánkóbérlés 10 euró/nap. Nem kell hozzá semmi. A kabinossal szemben, a pénztár mellett lehet bérelni. A szánkópálya a kabinossal szemközti kettes ülőfelvonó mögött indul és a Martin panzióig megy. Gyalog kell visszajönni, de ha a gyerekeke nem bírják (pl.: nálunk), akkor autóval is vissza lehet hozni őket. Kb. 300 méter.
A hotel aljában vannak a sí kabinok, ahova a lécet, bakancsot, kesztyűt, sapkát, egyebeket lehet elhelyezni. Folyamatosan fűtik, így mindig száraz a felszerelés.
A pályán hatalmas volt a tömeg. 18 órakor váltottam ki a szállás mellé járó síbérletet, így az utolsó napra is érvényes.
18 órakor indult az esti síelés, de a Stadion rész le volt zárva. A hó igazából a felső részen kifogástalan, tömör, a közepén már egy-két bucka, míg az alján igazi kristálycukor hegy. Abban nagyon nehéz síelni. A kedvenc bemelegítő pálya a kabinostól indul, sokáig mész jobbra tartva, majd 3-szor keresztezed a lefele jövő pályákat, míg végül leérsz a kabinoshoz. Ez a leghosszabb és a legkékebb. 30 perc a menetidő, ha nem sietsz és néha megállsz. Hétköznap már nyoma sincs a tömegnek.
A kabinostól síbusszal is( menetidő 20 perc) át tudsz menni az Areh-i részre, mely 300 méterrel magasabban van és a pályák északi fekvésűek. Ebből következik, hogy a minőségük sokkal jobb. Erről holnap fogok beszámolni.
Az idő gyönyörű. Éjjel -5 fok, napközben a hegyen 3-5. lent 8-12 fok, SZIKRÁZÓ napsütés.
Maribor-1.jpgMaribor-2.jpgMaribor-3.jpgMaribor-4.jpgmaribor5.jpgmaribor6.jpgmaribor7.jpgmaribor8.jpgmaribor9.jpgmaribor10.jpgmaribor11.jpg
2013.02.22. mizsolt
Maribor 2013. febr 17-20. - "Ilyennek láttam"

Sok országban síeltünk, de Szlovéniában még nem, ezért a relatív közelsége miatt (Miskolc 530km, 5.5óra) úgy döntöttünk kipróbáljuk. Környezetünkben inkább negatív értékeléseket hallottunk, és a fórumon is megoszlottak a vélemények, de így is belevágtunk. Csábító volt a főszezoni "boom" akció(Hotel Aréna 3nap fp-hoz 3.5 napos síbérlet ingyen). Hó is esett az indulásunk előtti napokban ezért bíztunk benne hogy nem hibázunk. Kijelenthetem jól döntöttünk.
A szállás kiváló,"nyugatabbra" is megállná a helyét.Tökéletes pályaszállás a vártnál jobb ellátással+wellness.
A megérkezés napján 14h-tól érvényes a síbérlet, mi egyből síeltünk,de ezt ki lehet hagyni,mivel 16-18h-ig ratrakolják a pályát az esti sízéshez ami nagyon hangulatos,kimondottan élvezhető és meglepően kevesen vannak.
Reggelre az összes pályát ratrakolták. Érdemes korán kezdeni, mivel a bolfenki oldal meredekebb részein a kökemény mühó alapról gyorsan lecsúszkálják a ratrak álltal készített felső réteget,és utána a kemény alap marad.Ezen az oldalon a felső rész kellemes tanulópálya (délután is tökéletes hóminőséggel), majd a középső ülőlift pályái, meredekebb,carvingolós pályák. A kabinhoz egy keskenyebb kék lecsúszó vezet,míg a "stadion"-ba egy meredek pálya visz le. A középső ülőlift már gyorsabb, a többi ülő lassú és régi. Erről az oldalról ennyit.
A kabinos lift tetejétől néhány méterre indul a síbusz az areh-i oldalra. Menet idő 15-20 perc. Deszkásoknak és azoknak ajánlom akik a közbülső húzóliftes pályákon nem akarnak csúszni. Csak "tranzitként" átcsúszni nem érdemes (Areh felé 4 felvonózás)mert a pályák között több helyen kell botozni,ez inkább sífutó,kiránduló élményt ad.A pályatérkép természetesen nem méretarányos,nem látszik rajta hogy az egymás mellett lévő pályák között akár 1 km-es távolság is lehet,amin az átcsúszás néhol "munkás" feladat még sível is.Aki viszont csúszni akar a közbülső pályákon azoknak bátran ajánlom,megéri.
Stolp ülőlift lassú 2 személyes,teljesen kezdőknek üres kék pályával. Videc húzólift kellemes hullámos carvingolós pálya melyen magányosan lehettek a délután is tökéletes kicsit rövid pályán. A Partizanka húzólift már hosszabb kellemes esésű és ugyancsak kevés ember által használt kimondott carvingolós széles pálya mellett van.Itt érdemes időzni egy darabig. Az Areh-i központba vivő Ruska huzók mellett inkább tanulóknak való kék pályán csúszhat aki azt szereti. Az Areh-i oldal fő pályája a Pisker buborékos ülőlift pályája. Ez egy hosszú,széles nem túl meredek pálya mely szinte minden tudásszintnek megfelel.Közvetlen mellette a Cojzarica húzóliftek(tányéros+csákányos)is egy tökéletes igaz rövid pályát szolgálnak ki. Felette a zigart egy tányérossal ellátott tanulópálya. Ennyit a pályákról. Az areh-i oldalon jobb a hóminőség,még zárás előtt is tökéletesek voltak a pályák. Meglepett,hogy itt a központi részen kívül nem láttunk beülős éttermet csak a Zigart alatt az erdőben(3-4 perc csúszás,+ kis botozás)a Cojzarica
házat. Hideg volt, kívántuk a meleget. Itt volt kaja+ meleg cserépkályha.
Visszaút: ha van időd síelni a közbülső pályákon akkor csúszva,egyébként gyorsabb és kényelmesebb a síbusz.

Összefoglalva:2-3napra kellemes hely megfelelő időjárás és hóviszony esetén azoknak akik elfogadják hogy rövidebb pályákon csúsznak és húzóliftekkel is hajlandóak felvonózni.Cserébe kiváló ellátás+wellness+hangulatos esti síelések. Kezdőknek kellemes tanulópályák, de mi gyakorlottabbak is találtunk magunknak megfelelőt. .Deszkásoknak az átcsúszások "katasztrófa" lehet. A nagyobb nyugati helyekhez nem szabad hasonlítani,de ár-érték arányban tökéletes. Kevesebb hóval,melegebb időben nem biztos hogy ezt írnám.
Sajnos egy dolog kimaradt,nem voltunk a belvárosban. A pályaszállásról nem hagytuk ki az esti sízést,mert itt a vacsora is belefér mellé.
Eggyel több érv, amiért még visszajönnénk.
Hotel Aréna - pályaszállásHotel Aréna - kilátásBolfenk  a középső szakasz esteA Postela ülőlift pályái esteBolfenk - hangulatos pihenőBolfenk - Felső kék szakaszBolfenk - középső piros szakaszBolfenk - középső erdei piros szakaszStolp ülőliftA Stolp ülőlift kék pályájaAreh - Videc húzólift hullámos erdei pályájaAreh - Partizanka lift és a pályájaAreh - Partizanka lift és a pályájanapfürdőzésAreh - Ruska melletti pályaAreh - Pisker ülőlift és a Cojzarica huzóliftekAreh - Pisker melletti piros pálya alsószakaszEgy "munkás" erdei átcsúszóAreh - Cojzarica házAreh - Cojzarica melletti pihenőAreh - erdei átcsúszóSífutók kutyával,  a Pisker mellett
2013.01.17. DogHead
Mariborba nehéz csak egyszer menni, ez egy igazi felfedezésre váró hely.
A Sielok.hu weblapon keresztül kedvezménnyel foglalt kétnapos hétvégi síelésről jöttünk haza nemrég, csupa jó tapasztalatokkal. Talán csak a hóból volt kevés, de időközben ez alaposan megoldódott.

A sírégió nagy területen helyezkedik el, a két szélén vannak a nagyobb pályák, de a kék-piros átcsúszókon is biztos jókat lehet kirándulni. A liftek között van teljesen új bubis és kabinos, kicsit lelakott kétüléses is, de ment minden megbízhatóan. Tájékoztatásban, hüttékben nem ausztriai a szint, de ez a hely ár/érték arányban bizony verhetetlen.

Az esti síelést nem szabad kihagyni, a megvilágított város a sípályák alatt gyönyörű. Budapestről nagyon jó a közlekedés, végig autópálya, 3,5-4 óra maximum a pályákig. A pálya két szélét síbusz köti össze, ami fent jár a gerincen menetrend szerint. Kocsival nem érdemes a távolabbi végébe elmenni, mert nagy kerülő, inkább fel a kabinossal és tovább a fenti síbusszal, persze csak ha nincs elég hó a középső pályákon.

A szállás a Hotel Orel volt (lásd akciós ajánlat), melynek az egyetlen hátránya egyben a legnagyobb előnye is: a történelmi városközpontban van, praktikusan a főtéren. Cca. 63 EUR/nap szállás, félpanzió, wellness, sítaxi a hoteltől és síbérlet (esti is!) 40 km pályára igen jó ár. A parkoláshoz át kell hajtani kocsival a lezárt sétálóutcákon, persze legálisan. A GPS-t felejtsük el, rossz helyre vezet. A belváros teljesen felújítva, tele üzletekkel, kávézókkal.

Azt tudni kell, hogy esti síelés esetén bukjuk a vacsorát, de a kabinos aljában lévő olasz étteremet pályazárás után nem szabad kihagyni. A síterep weboldalán a hójelentés nem teljesen korrekt, a webkamerák most hétvégén sokkal rosszabb képet mutattak a valóságosnál.

Maribort érdemes kipróbálni. Többször is.
2012.03.05. zenna
Miért szeretem Maribort?

Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért éppen Maribor? Most megpróbálom összefoglalni.

Kaposvártól 220 km-re található ez a síparadicsom, melyet alig 3 óra alatt, jórészt végig autópályán lehet megközelíteni. A hotelek, panziók zöme pályaszállás, ráadásul nagyon kedvező áron. Február végétől már napi 10.000 Ft.ért lehet szállást találni félpanzióval és síbérlettel együtt. A reggelik és vacsorák bőségesek és azért sem szólnak, ha készítesz magadnak napközbenre egy-két szendvicset.

Különös érzés, hogy amikor délután megérkezel a szállásra és átesel a kötelező wellness élményeken este már síelhetsz is. Az egész pálya ki van világítva, és 3 órán keresztül csúszkálhatsz kedvedre.

A kiszolgáló személyzet rendkívül figyelmes és mindig találnak valami okot a viccelődésre. A pályák változatosak és akár 30 percig is eltarthat, mire leérsz a kabinos felső állomásától az alsóig.

Mariborban nagyon szeretik a gyermekeket. 2 szőnyegfelvonó is található a pályán. Egy a hegytetőn, egy pedig a kabinos alsó állomásánál. Ráadásul csúszdákat építettek mindenhova, így az a gyermek, aki nem szeret síelni vagy csak megunta, talál magának egyéb játékot.
A pályákat az esti síelés előtt is ratrakolják, így nem számít, ha napközben sokan síeltek rajta. A legtöbb részt hóágyúzzák, így még márciusban is lehet síelni.

A hütték szintén megérnek egy misét. Csupa mókás ember dolgozik bennük. Beöltöznek mindenféle népviseletbe és egyfolytában mosolyognak. Az árak szolidak (kávé 450 Ft, Cola 500 Ft), főleg, ha a síelés összköltségét nézzük.

Szóval, annak ajánlom Maribort, aki olcsón, közel és vidám, vendégszerető országot keres. Az esti síelési lehetőség pedig, már csak hab a tortán.
2012-03-02-11.15.30.jpg2012-03-02-10.05.31.jpg2012-03-04-07.02.51.jpg2012-03-03-18.40.40.jpg2012-03-03-18.24.44.jpg2012-03-02-11.29.33.jpg2012-03-04-06.56.40.jpg2012-03-02-11.01.34.jpg2012-03-02-11.29.15.jpg2012-03-04-07.01.39.jpg
2012.03.03. zenna
Az Areh részre nem mentem át, mert a ma reggeli fagynak köszönhetően kiváló állapotba kerültek a pályák. Egészen 13 óráig mentem megállás nélkül. A kabinos tetejétől az aljáig 7 perc alatt értem le megállás nélkül. Ha megállsz és néha pihensz, akkor 20 perc.

Rengetegen túráznak gyalogosan a hegyre fel és le. Ami felettébb érdekes, az a rengeteg tanuló. Szinte mindenhol kisebb-nagyobb csoportokban zajlanak az oktatások, de ezek nem zavarják a többi síelőt.

Sajnos a szőnyegfelvonó használatáért plusz 5 eurot kérnek, így azt kihagytuk (nem volt nálam euró). Így márciusban már inkább ilyen hideg, ködös idő legyen délelőtt, mert a pályákon a hó így síelhető igazán.
A tegnapi napsütés és 16-20 fok abszolút rosszat tesz a pályának, olyannyira, hogy az alsó rész már-már szinte síelhetetlen a rengeteg víztócsának és vízátfolyásnak köszönhetően.
Ellenben, ha napozni szeretne valaki, akkor tökéletes a délutáni napsütés. Annál is inkább, mivel a pálya csak 15 óráig van nyitva.

Folyt. köv. holnap.
2012.03.02. zenna
A mai napon 8 órakor nyitott a maribori sícentrum. Frissen ratrakolt pálya várta síelők százait. A pályák közül 3 van nyitva a bolfenki részen, de bőven elég. Le lehet siklani a kabinos felvonó aljáig, nekünk 23 perc alatt sikerült. A pálya így dél körül már igen csak kásás, köszönhetően a 17-19 foknak és a szikrázó napsütésnek.

Aki szeret és egy kicsit tud is síelni, az nagyon élvezi így is. Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a hóminőség messze van a legjobbtól. Március 2-án mit is várhatnánk?

A pálya tetején és az alján is működik a szőnyegfelvonó a gyermekeknek, de éppen mind a két helyen versenyt rendeztek, így azt nem tudtuk használni. Éppen ezért a 2 éves fiammal nekiindultunk a nagy pályának. Gondoltam, valahogy majd csak leérünk a kabinosig. Az elején nagyon élvezte a siklást, majd megszólalt:
- Apa, az öledbe!
Hát, onnantól kezdve a 20 kilós gyerekkel, hóekézve lecsorogtunk szép lassan a pálya aljára. Kb. 2 kilót leizzadtam, mire leértünk.
Lent az emberek többsége egy szál pólóban napozott. Rendkívül meleg volt és persze, a hó visszaverte a Napsütést.

Összességében nagyon élvezhető volt a délelőtt. A pálya alja sok helyen vizesedik. Ez azt jelenti, hogy tócsában álla víz. Szigorúan ki kell kerülni!

A többiről beszéljenek a képek.
2012-03-02-11.25.57.jpg2012-03-02-11.26.05.jpg2012-03-02-10.19.11.jpg2012-03-02-10.14.23.jpg2012-03-02-10.13.23.jpg2012-03-02-10.04.28.jpg2012-03-02-11.04.39.jpg2012-03-02-11.29.33.jpg2012-03-02-12.06.27.jpg2012-03-02-11.29.15.jpg2012-03-02-11.16.09.jpg2012-03-02-11.26.28.jpg2012-03-02-11.01.34.jpg
2012.02.16. Füry
Indulás előtt kicsit féltem Szlovéniától, mert nem olyan hóbiztosnak tűnt. Hát nekünk szerencsénk volt, mert két nap alatt kb. 50 cm hó esett. Ami nagyon negatív volt, az az egyszemélyes szánkósok, katasztrófa! Idegesítőek, kiszámíthatatlanok és veszélyesek. Más negatívum nincs.

A közlekedés nagyon jó volt, rendbe rakták az utakat a nagy havazásba is. A pályákat folyamatosan ápolták, bár a porhavat hamar széttúrta a nép. A hüttéket imádtam. Az emberek korrektek, segítőkészek általában. Kicsit lazább felfogásúak, ez igaz.

Az éjszakai síelést emelném ki nagyon. Fantasztikus volt. Minden nap kimentünk, benne volt az árban, ez ritka. Nagy élmény. Kevesebben vannak, de talán ettől is izgalmasabb. Nekünk az éjszakai síelések voltak a legjobbak.

Az Areh-i oldalon jobbak egyébként a pályák, érdemes átmenni. Amit hiányoltam az az ugratók, sajnos nem volt sehol egy park, sehol egy ugrató.
2012.01.30. yyyyy
Tegnap este jöttünk haza, két napot voltunk ott. A előző hozzászóló kimerítő összefoglaló volt, csak pár kiegészítő adat és apróság: az utolsó magyar benzinkútnál (INA mól üzemeletetésben) 5100 a 7 napos matrica.
Jól/gyorsan lehet tényleg haladni végig.
Nemcsak kedden esett hanem vasárnap is (itt miért még mindig ez van? " Utolsó havazás: 2012.01.04. ")
Nekünk hétvégén nem volt olcsóbb a jegy (csak a szállás miatt 10%-al - ezt elfogadták bemondásra)
"A több napos bérletekhez igazolványkép méretű fotó szükségeltetik" - nekünk a 2 naposhoz nem kellett (de tényleg ki van írva)
Az utolsó busz Areh-ből 15:30-kor jött (ez is volt kiírva, lehet hogy hétvégén más a menetrend) - belőttük a 15:00-s buszt, ott voltunk 14:58-kor de már elment (azaz minimum 5 perccel korábban kell ott lenni)
Tényleg jobb az Areh alatti rész: szombaton a hóesés elött is minden havas volt (vasárnap aztán tényleg): kevesebben vannak (főleg kevesebb kezdő) és jobbak (ezért is) a pályák minősége.
Beülős hütte: van az Areh-i pályán is, a 16 pálya tetején (kicsi, és olyan mintha technikai helyiség lenne, mert kint adják a forralt bort, de be lehet ülni és meleg, ha átkopogunk behozzák a forralt bort)
szállás: nagyon érdekelne ki mit talált. Többnyire min 3 nap, nekünk meg 1 éjszaka kellett. A Booking.com-n találtam többet is de 5 főre 140 EUR fölött. Végül találtuk ezt:
http://www.hotel-veter.si/en/hotelv...etrnica
15 EUR/fő/éj + adó (reggeli 3 EUR de nem kell aki nem akar) Nagyon kultúrált hotel. Igaz hogy 15 perc autóval, de 75 EUR volt és nem 140 EUR. (nem kellett foglalót adni és egy SPAR van az aljában ami vasárnap is nyitva és friss péksüteményük volt) A honlappal ellentétben nem kell az üres ágyért fizetni (5 főre 5x15 EUR-t fizettünk) Van étterem is, ha jól értettem van valami svéd asztalos vacsora ajánlatuk 10 EUR-ért (nem mindig). Ja és terem garázs benne van az árban, azaz nem kell vakargatni az autót reggel.
Pálya rendszer szerintem is baba, főleg a hóesés után. Az is hogy az árban benne van az esti síelés. Van kezdőknek is alkalmas hely (tanulóknak mozgójárda ne kelljen a felvonóval bírkózni - de ezt azt hiszem csak annak aki beiratkozik a síiskolába)
(Bolfenk alatti részben pár kék szakasz nincs megnyitva, kezdőnek igen erős végigmenni fentről, de le lehet menni a felvonóval)
2 napba nem fért bele a belváros, de 20 emberrel megyünk kb 2 hét múlva 4 napra, majd akkor (remélem még lesz addig pár hóesés).
2012.01.28. Kovati
Csütörtökön este jöttünk meg Mariborból 5 nap síelés után.
Vasárnap hajnalban indultunk, M7 majd a Ljubljana felé vivő gyorsforgalmi út, csekély forgalom mellett, jól lehetett haladni. Szlovén autópályamatricát Balatonlelle magasságában (ha jól emlékszem 138 km) a sztráda mentén lévő MOL kútnál forintért vettünk, 5250 Ft-ért, szóval olcsóbb lett volna Szlovéniában (15 Eu). Mariboron túl kell kicsit menni Ljubljana felé, és a Slivnice lehajtónál kell lemenni, utána már jól jelölik Areh-et és Bolfenk-et, lehet a táblákra hagyatkozni. Aggódva mentünk, mert csak 10-45 cm műhavat ígért a honlapjuk, és plusszok voltak, a hegyre felfelé menet sem láttunk érdemleges havat. Ehhez képest a működő pályák teljesen rendben voltak, kemény tömöritett, de tökéletesen élvezhető havat találtunk. Keddre virradó éjjel még kb 3 cm friss hó is esett, meg onnantól már hideg volt (kb -7 fok), és hóágyúztak ezerrel. Gondolom azért, mert nem működött az öszes pálya, a jegyeket is olcsóbban adták, az 5 napos felnőtt bérlet 125, az ifjúsági (érdekes módon 18 helyett 25 éves kor alatt adták ezt) 102, a gyerek (18 éves kor alatt, noha a honlapjuk 14 év alatt mondja) 55 Euro volt és nekünk még ebből is lejött a szálláshely által biztosított 10%, szóval csak kb a 2/3-át fizettem annak mint amit számoltam. A több napos bérletekhez igazolványkép méretű fotó szükségeltetik, ezt beleragasztják a papíralapú de "hands-free" bérletbe. A kabinos felvonó felső állomásánál levő pénztárnál van ATM is.
Noha a szállásunk a Bolfenk oldalon volt napközben szinte mindig aza Areh-oldalon síeltünk, ezek a komolyabb pályák jelenleg. Gondolom, ha minden működik, akkor a Bolfenk oldal alsó részein lévő, jelenleg füves-köves pályák is több kihívást tartogatnak. Reggel az Areh-re átvivő első síbuszhoz érdemes időben érkezni, mert akkor sokan mennek át, volt, hogy 9.02-kor már megtelt, és el is indult (9.10 helyett).
A Pisker II-nél egész nap sorállás nélkül lehetett menni, széles, kellően változatos, estére sem nagyon buckásodik. Hütte a 23 és 24 pálya szétágazásánál, kellemes, de csak kinnülős, melegedési lehetőség csak a WC-ben. Az ülőszékes aljában is van WC.
Délután 2 után szinte már senki sincs a 23-24-es pályán, volt, hogy a felvonóról felfelé menet összesen 9 embert tudtunk a pályán összeszámolni. Legkésőbb 1/2 4-kor be kell szállni alul a 6 személyes ülőliftbe, hogy 20-as pályán lecsúszva a Ruska aljába érjen az ember és ott a hosszú csákányoson felmenve még biztonságosan elérje a Bolfenk-re visszavivő utolsó (16.10) síbuszt. Jó esetben még belefér 1 csúszás a Ruska-n ami szintén egy nagyon kellemes, hangulatos, szép vonalvezetésű erdei pálya, ott viszont napközben kicsit többen vannak.
A pályákon pályarendőrség dolgozik, egyszer az ülőszékesen együtt felvonóztunk egyikükkel. Fentről is kinézi a renitenseket, és aztán vagy őmaga becserkészi, vagy walkie-talkie-val szól a kollégának. Láttuk magyar snowboardosokat igazoltatni, és ha jól láttuk, akkor tán a bérletüket is bevonni, de az unokaöcsémet is figyelmeztette, mert szlalomozott a csákányoson.
Esti sízés (csak a Bolfenk-oldalon van) bennefoglaltatik a bérletárakban, csak ajánlani tudom, nagyon szép a lábunk alatt elterülő kivilágított város és a sípálya látványa együtt. Ilyenkor a Bolfenk pályáin is alig vannak, sorállás nincs, a pályák tökéletesek.
A kabinossal érdemes egyszer lemenni a városba, irtó gyors, 10 perc alatt lent van, de csak 9-16-ig és 18-21 óráig jár. Az óváros nagyon szép, a kabinos aljából a 6-os busz visz be kb 12 perc alatt. Jegyet a sofőrtől lehet venni. Élelmet vásárolni is lent érdemes, habár fent a Bolfenk 5. épületben is van egy kis bolt, ahol alap dolgokat kissé drágábban kapni.
Szállásunk a Bona-apartmanokban volt, minden igényt kielégített, és mivel idén nyitott, a nyitási kedvezmény miatt nem is volt túl húzós az ára. Kb 300 m séta a kabinos tetejéig.
Összességében nagyon jól éreztük magunkat, biztos, hogy visszajövünk még ide.
2012.01.03. vinczem
Utólag megválaszolom a saját korábbi kérdéseimet, hátha másnak is jól jönnek az infók:

A hegy tetején (Bolfenk oldal) 200 m sugarú körben a Bolfenk Hotel és Apartmanházak, a Hotel Videc és a Bellevue Hotelek vannak (csak a Bellevue pályaszállás, a többihez 100-200 métert gyalogolni kell a sípályától!!!). A Martin Panzióhoz és apartmanokhoz a Bolfenknél "átbukva" a hegyen, még kb. 200-300 métert lefelé kell menni egy erdei úton. Van saját parkolója, a panzió előtt lehet végig parkolni. Abszolút pályaszállás, a házból ki- és be lehetett síelni. És az előzetes infókkal ellentétben nem kedvezményes belépőt kaptunk a Bolfenk wellness-be, hanem egyszeri ingyenes belépőt (ha többször megyünk, 10% kedvezmény lett volna a többi alkalommal).

A kabinos felvonóra is érvényes a síbérlet. Viszont ha legalább 2 napos bérletet vesz az ember, csak az érvényes az esti síelésre (18:00-21:00), különben a napijegy nem, ahhoz még venni kell esti sízős jegyet. Úgy már olcsóbb a 2 napos bérlet, mint a napijegy+esti jegy. Aki a hegyen száll meg, az kérjen a recepcióján igazolást arról, hogy ott van a szállása, nekünk 20% kedvezményt adtak így a síbérlet árából (pedig 10% volt kiírva).

A két hegycsúcs közötti síbusz teljesen ingyen van, bárki felszállhat rá, olyat is láttunk a buszon, aki nem síelt. Nem kérnek jegyet, se bérletet. Aki felszállt, azt viszik. :-) 30 percenként jár, minden óra 30-kor és egészkor indul, mindkét oldalon. Kb. 20 perc a menetidő.

Kiránduló helyek: gyakorlatilag teli a hegy túrázós/kirándulós ösvényekkel, aki nem akar síelni, az túrázhat a hegyen. Sőt, a kabinos felvonóról láttuk a downhill bringapályát is, nagyon profi volt az is.

Nagyon klassz szilveszteri utunk volt, az utóbbi évek talán legjobbja. :-)

További jó síelést és sok havat!
vinczem
2011-dec-304.jpg2011-dec-303.jpg2011-dec-318.jpg
2012.01.02. vinczem
Hazaérkeztünk Mariborske Pohorjeről.
Tegnap este és utána egész éjszaka olvadt. Csak a hegy tetején lévő hóágyúzott pályákon van hó, a Bolfenk oldalon csak az 1-es pályának a kétüléses liftig működik a pályája, így csak a kétüléses lift (D) és a tányéros (H) működik.

Az AREH-i oldalon jobb a helyzet, ott a L, M, N, O1, O2, P felvonók mennek. (Tegnap délutáni infó. Térkép hozzá itt: https://sielok.hu/images/siterkepek.../maribor.jpg )
2011.12.29. harangláb
Ma átugrottunk síelni a gyerekekkel. Nekünk szerencsére csak 102 km, 1,5 óra az út háztól a pályáig. Az AREH hotel melletti pályák nagyon jók ! Elsősorban kezdőknek ajánlom. A 16-os pálya felső része tökéletes, az alja felé már ez nem mondható el. Kettő csákányos és egy tökös lift működik. 1 percnél többet nem kell várni. Dél óta rendesen esik a hó. Ami meglepett: nem kellett a parkolásért fizetni !
2011.12.28. akos.g
Szerencsere meggyogyultam, igy voltunk tegnap is, ma is. Szallasrol nem tudok sokat mondani, mert szuleimtol, a hatarszelrol ugrottunk at mindket nap kb. 100 km-rol. Napi berlet 24 EUR.

Tegnap a kabinos tetejeben szornyu allapotok voltak, szetolvadt palya, hatalmas tomeg, azonban a masik oldalom az Areh-nal kellemes meglepetes fogadott bennunket, amikor atmentunk az ingyenes sibusszal, ami felorankent jar. Egyben voltak a palyak, koszonhetoen a mas fekvesnek, sorbanallas sem volt.

Ma mar az Areh-nal kedtunk, oda mentunk autoval, nem is jartunk a masik oldalon. Kb. 15 km-rel tobbet kell menni es az utolso 10 km a hegyen fel, de most, hogy csak ott jok a palyak, megeri oda menni. A buszos oda-vissza ut es a kabinossal a fel-le menet miatt kb 1 orat lehet igy megsporolni. Parkoloban volt boven hely reggel 9kor, amikor mentunk, sot meg kesobb sem telt meg teljesen. A Pisker II alatt ma szuzhoban tudtam huzni az ivet, ami annak fenyeben meglepett, hogy a napokben nem esett ho.

Osszessegeben nagyon jo 2 napot toltottunk itt a hohiany ellenere is. A korulmenyekhez kepest rendben van a hely, de vitathatatlan, hogy nagyon kellene itt is a friss es sok ho.
2011.12.24. Zoltán52
Hull a hó!! Hull a hó!! Legjobb minőségű a 24-es pálya az Areh-nál, mert mi ott síelünk, ott valóban 40 cm-es a hó. Tegnap-ma kevesen voltak. Biztos gyönyörű időtök lesz Nektek is, napközben remek volt az idő. Mi hétfő délelőtt csúszunk, aztán irány haza, kevés a szabi. Megpróbálok képet is feltenni.
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
HPIM0068.JPGKaracsony-Mariborban-042.JPGKaracsony-Mariborban-031.JPGHPIM0078.JPG
2011.03.18. pecsiautomento
Sziasztok.

Március elején voltunk Mariborban. Nagyon kellemes csalódás volt minden értelemben. A legközelebbi sípálya nekünk minőségre simán veri az osztrákot vetekszik a franciákkal és az olaszokkal. A hotel Orelben laktunk, nagyon jó szállás síbérlettel 3 nap 2 éj 128 euró (síbérlet, szállás félpanzió, éjszaki sízés, wellness belépő, kaszinó belépő.) Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.
2011.03.16. kisstimcsi
Sziasztok!
Tegnap érkeztünk haza a Bellevue szállodából és kijelenthetem,hogy az idei szezon utolsó leheletét fogtuk ki!
Az idő csodálatos volt,és azért a pályát is rendbe tudták tenni nagyjából! Délutánra voltak vizesedések,de azt estére korrigálták! A szálloda csodálatos!Jövőre újra megyünk,csak hamarabb és többen!
2011.02.24. Farsi21
Üdv mindenkinek, ma voltunk csúszni Mariborba, és csak dicsérni tudom! Nagyon jó a pályák minősége, mindkettő hegy csúcson! A 23-as pálya nagyon király még franciákhoz viszonyítva is, és nem biztos hogy pirosnak minősíteném szélessége miatt!!! -8 fok volt a hegyen de frankón sütött a Nap, úgy hogy bátran ajánlom mindenkinek! Az útról nem is beszélve, nagyon kényelmes letekerni a M7-esen! Nem biztos hogy az osztrákokhoz fogok járni ezek után!
2011.02.21. sampas
Egy hosszú hétvégét töltöttünk Mariborban február 18-20. között.
A fórumon már sok infót kaptam indulás előtt, amit hasznosítani is tudtam.
Péntek:
A hegy tetején a Hotel Areh mellet parkoltunk le. 9.30-kor már a pályán voltunk. Kevesen voltak és sok pálya le volt zárva, de a hó állapota jó volt. Kipróbáltuk a 16-os pályát majd a fórumon tanácsoltak alapján átcsúsztunk a 23-as pályára. A pálya tényleg nagyon jó, a hó minősége is, de egy dologra senki nem készített fel mégpedig a köd. A pálya alsó harmadában 15-20 látótávolság volt. A tavaly télen induló sítudásommal megbírkoztam a köddel. A 6 személyes felvonó nagyon klasz, gyors és kényelmes. A hegy tetején ragyogó napsütés fogadott és egy nagyon kedvező árfekvésű hütte. 3 óráig az összes pályán sieltünk az arehi oldalon. Tetszett.
Szombat:
Az aréna melletti parkolóban álltunk meg a kabinos felvonó aljában zuhogó esőben. A látottak szerint nem csak mi voltunk nagyon elszántak, mert sokan voltak. A felvonóból végre-végre megláttuk a várost és a környéket. Gyönyörű. Félúton az esőből hó lett, de mire a hegy tetejére értünk kitisztúlt az ég és sütütt a nap. Csodálatos idő volt. Rendesen olvadt is. Nagyon sokan döntöttek aznap a sielés mellet és rengetek gyerekek számára rendezett verseny is folyt.
A pályák szélesek, szépek, a hangulat remek, szól a zene mindenhol, de a hó minősége rosszabb volt, mint előző nap. Aztán a pályák alsó részén fogadott minket a meglepetés. Helyenként 30-50 cm jégkása buckák és jeges, feltúrt területek váltották egymást. Lementünk az 5a pályán, ahol rajtunk kívül nagyon kevesen voltak, mert a buckák között kellett "csapásokat" találni a félméteres hóban. Ez a maribor slalom pálya megy le az arénába....
Nem beszélve az 1-es pályáról, mely teljesen le megy a kabinos felvonó aljába. Össze-visza volt túrva, nehezen sielhető volt. Én roppant elégedett voltam magammal, mert ha ilyen körülmények között gyakorlok, szép sima pályán már száguldozni fogok.
Nem értem, hogy miért nem gondozzák a pályákat a ratrakok, amik az előző nap üzemeltek az arehi oldalon . Ausztriában több helyen láttam, hogy a nap közepén felújítják a páylákat. A nap végére több szakaszon is kitették a veszély jelzést.
Több hütte tartózkodás, és az egyik utastársamat ért kisebb baleset mellett 4 óráig sieltünk.
Vasárnap:
Megint az arehi hegy tetején parkoltunk és döbbenetünkre már a hegy tetején hatalmas köd fogadott. Rögtön átcsúsztunk a 23-as pályára, ahol először láttam a pálya alját. Én itt mentem le.... de ügyes vagyok! Összeszedtem magam és a spártai pályaviszonyok között edződött sítudásommal probléma nélkül jutottam a felvonóhoz. Az öröm nem tartott sokáig a köd hamarosan mindent beborított és úgy is maradt. Többször csúsztunk a tejfehér ködben, ahol már csak 5-10 m volt a látótávolság, és valahoyg a hangok is tompábbak voltak. Elég félelmetes volt néha amikor azt sem tudtam hol vagyok, mert semmit és senkit nem láttam.
Háromnegyed kettőkor úgy döntöttünk, hogy elég volt mára a megpróbáltatásokból, átcsúszúnk a 20-as pályán a 16-os pálya aljában található csákányos Ruska felvonóhoz, felhuzatjuk magunkat, ebédelünk és indulunk haza.
2 óra előtt értünk le a felvonóhoz ami állt. És állt, és állt. 40 perc múlva a felvonón lógók lecsúsztak és jött valaki mondani, hogy nincs áram. De nem csak itt, hanem Mariborban és az egész környéken is áramszünet van. Tíz perc után mondta, hogy ne csüggedjünk jön busz.... Marinorból ...egyszer. Körülnéztünk és láttuk, hogy ide legalább 3 busz kell, mert kicsit több mint százan voltunk. Fáztunk. Újabb 30 perc útán tájékoztattak bennünket, hogy a busz nem jön, mert ide nem tud feljönni. Induljunk el gyalog. Csak 1.300 m hegymenet, szereléssel. Az nem sok....!!??? Rövid örjöngést követően szép libasorban elindultunk felfelé. Úgy 300 m után mindenki feküdt és nem kapott levegőt. Már nem fáztunk. Közben érkezett a pálya aljára egy snowmobile ami a gyerekeket kezdte felvinni. Egyszer csak halljuk, hogy jön valami, hát egy ratrak araszolt felfelé tele emberekkel. Mint az őrültek rohantunk a pályára, hogy mentsenek meg minket is. Így is lett. A ratrak többször fordult 10-12 embert vitt fel egyszerre. Szédületes volt...szerintem soha többet nem tudok ratrakon utazni. Már fel is értünk a hegyre 4.15-re, ahol a hegymászásban elfáradt sielőket forró tea és sütemény várta a szállóban.
Nagyon tetszett a hely hangulata, a pályák és a szlovén hozzáállás. Nem tetszett az, hogy a páylák nem voltak megfelelően kezelve. Rendkívüli élményekkel gazdagodtam és azt hiszem folytatom sielő pályafutásomat. Mariborba pedig visszemegyünk.
2011.02.16. Skyman
Sok magyar vendég síel ebben a közeli népszerű sícentrumban, mégsincs magyar nyelven megfelelő leírás, tájékoztatás róla. Ehhez próbálok segítséget nyújtani:

Ma 2011. február 16-án ismét voltunk Mariborban. A síterep főoldalán az látható, hogy 22 lift van és 22 üzemel. Sajnos ez nem igaz. 5 fontos lift ma sem és egy héttel ezelőtt sem üzemelt.
A hiteles és valóságnak megfelelő tájékoztatás nagyon fontos lenne.

A Bolfenk-ből Areh-be csak az ingyenes síbusszal lehet átmenni, a köztes pályák és liftek nem üzemelnek, le vannak zárva.

2db ingyenes síbusz jár, a hegytetőn és mindkét állomásról félóránként indul. Az első 9:10 perckor, az utolsó 16:15 perckor. A köztes járatok minden óra egészkor és félkor indulnak. A menetidő 15 perc, hamar elrepül a kényelmes ülésekben és a szép tájat kémlelve. Pihenésnek is kitűnő.

Areh-ben +10cm-rel több hó van és egy gyors, 6 üléses kétsebességű felvonóval találkozhatunk, amely szélvédővel is fel van szerelve. Az új, korszerű felvonón puha bőrfotelekben utazhatunk a völgyből a hegytetőre 6.4 perc alatt.

Az Areh-i pályákon több és jobb minőségű hó van, valamint kedvezőbb időjárással találkoztunk.
Ma délután sűrű, nagy pelyhekben intenzív havazás kezdődött. Amíg marad a hideg és eső nem esik, lesz hó bőven.

Zárva tartó pályák: 2-es, 3-as, 6-os, 7-es, 8-as, 9-es, 10-es, 11-es, 12-es, 13-as, 14-es, 15-ös, 18-as, 22-es.
A többi pálya nyitva van és működik. (térképről beazonosítható)

Zárva tartó felvonók: F, G, 9-es Stolp felvonó, J, K1, K2, L, P, O1
A többi felvonó működik.(a pályatérképen látható)

A pályarendszer előnye, hogy végig autópályán, rövid idő alatt elérhető. A 41km-es pályarendszert viszont nagyon nehéz megfelelő minőségű és mennyiségű hóval ellátni, így maximum a fele (20km) üzemel a szezon nagy részében. A fent felsorolt pályák és felvonók már hosszú ideje zárva tartanak.

A síterep korszerű és megfelelő mennyiségű ratrakkal van ellátva, ha esik elég hó, tudják kezelni a pályákat. A hóágyú rendszer csak részben kiépített, mindenhová nem jut hóágyú, kell(ene) a természetes hó is.
2011.02.13. Skyman
Sajnos az időjárás kiszámíthatatlan. Ha marad a hideg lesz hó, ha nem, akkor elolvad.

Most az idokep.hu hosszú távú előrejelzése alapján még lesz hó, de 3 napnál előrébb aligha lehet biztosat mondani.

Most voltunk csütörtökön Mariborban és olvadt, jeges volt a pálya. Areh-ba nem mentünk át, mert hosszú a 40 perc oda-vissza buszút. Van hó bőven, de a piros pályák sok helyen jegesek és napközben erősen olvad, ezáltal buckásodik. Nem igaz, hogy 40 km pálya üzemel, ahogy a főoldalon írják, max. a fele 20km, ha működik összesen.

9-16 óráig van az egész napos síelés, az esti pedig 18-21-ig.
Az 1-es kék pályán nincs végig hó, így lemenni csak úgy lehet rajta, ha többször piros pályákon kötjük össze.

Délután, ha 16 órára felérünk a hegyre és megvárjuk a ratrakkokat, akkor frissen trakkolt pályán egy álom lesíelni az egész napos olvadt, buckás, jeges hóhoz képest. Ugyanez van, ha reggel 8:30-ra odaérünk és az első gondolával fel tudunk menni 9-kor.

Hétköznap alig vannak emberek, sehol nem kell sorban állni.

Üdv!
2010.03.16. bogyk
Sziasztok!

Nagyon jól éreztük magunkat a barátainkkal!
Szuper sípályák, ragyogó napsütés, jó pályaszállás!
Reggelre, és az esti síelésre frissen ratrakolt pályák, a kezdő síelőtől a haladóig mindenki talál magának megfelelő pályát.
Egy valamire nagyon figyeljetek oda síelés közben!
Óra mindig legyen nálatok, mert ha belejössz a "fel a hegyre le a hegyről" körforgásba, nem veszed észre az idő múlását és könnyen meglehet, hogy a felvonótól gyalog mehetsz fel a hegyre! (mi így jártunk!) Ugyanis záráskor bezárják a felvonókat és 10 percig üresen járatják őket. Legfeljebb esti síelésig, míg újra indítják a felvonókat megisztok pár pohár forraltbort.
Szóval nagyon elégedettek vagyunk a hellyel, jövőre visszatérünk, már gyerekekkel!
Köszi neked Ákos mégegyszer az élménybeszámolót, valóban gyönyörű Maribor-Pohorje hegye! Ezek a Szolvének tudnak valamit!

Tündi és családja
2010.03.10. zenna
ma reggel 9 órától egyedül száguldoztam a frissen ratrakolt és 4-5 cm hóval borított pályákon. Ennek az az oka, hogy szakadt a hó és az ember arcát nagyon szúrta. Mivel a mai volt az utolsó nap, ezért ezt nem hagyhattam ki. A szélsőséges időjárástól eltekintve a pálya fantasztikus volt. Sehol egy göröngy, sehol egy bucka. csak a szűz hó. remek lesz a hérvégére a pálya, főleg ha napsütés is társul mellé. Véget ért hát a 4 napos "pihenés". mindent összevetve jó volt itt lenni. Nem lehet megunni a terepet. Kevesen voltak. Rengeteg friss hó esett, de hétfőn azért a nap is sütött. Úgy érzem a tél minden arcát megmutatta ebben a 4 napban. Jövőre is ide jövünk. Akkor már 15 hónapos lesz a fiunk. Remélem totyogni fog a hóban. Jó síelést kívánunk az utánunk érkezőknek!
Ákos és családja.
2010.03.08. zenna
Szia!

Én ma este is síeltem és jelentem, hogy sűrűn elkezdett esni a hó. Amúgy az összes pályán kitűnő hó-műhó van. Éjszaka szuper módón kifagy. Reggel ugyan edzenek rajta a versenyzők(sőt ma verseny is volt gyerekeknek), de amúgy nagyon jól fogjátok érezni magatokat. Me legalább 5-ször elsíeltem a Martin Panzió mellett , csak magyar autók álltak a parkolóban. Egyébként most is hallom, hogy megy a ratrak. Kb. 13 óráig verőfényes napsütésben lehette síelni. Utána jött egy kis szél, és hozott néhány felhőt, de amúgy remek volt.
DSC09305.JPGDSC09307.JPGDSC09313.JPGDSC09316.JPGDSC09362.JPGDSC09371.JPG
2010.02.22. breskev
Sziasztok!

Tegnap este értünk haza Mariborból! A Bellevue-ba voltunk a szálloda szuper!...Pénteken szakadt az eső, szombaton esett egy kis hó vasárnap pedig tovább olvadt! Bolfenken síeltünk csak de a 1óra után már annyira elhasználódott a pálya a felétől, hogy a piros részeken vizes buckák alakultak ki amiken elég rossz volt síelni!
Úgy láttam folyamatosan plusz fokokat ígérnek...valószínű ez csak egyre rosszabb lesz!
2010.02.18. soosr
Ma síeltem itt. Nekem csak 85km-re van (az is autópálya)így nem is értem miért nem próbáltam ki eddig. Kellemesen csalódtam. A pályák megfelelően hosszúak, az adotságaihoz mérten jó kis síterep. Sokkal jobb mint pl. Rogla, ahol a szintkülömbség nem nagyon fedi a valóságot. A hó sajnos erősen olvadni kezdett, köszönhetően ez a +8 foknak. Az Areh-i oldalon a pályák jobban tartották magukat, így főleg ott voltunk. Egyébként oda csak busszal lehet átmenni, mivel a Stolp lift leszakadt. Az Arenába síelve az 5a pályán inkább kisebb hegyek mint buckák alakultak ki a vizes hóból.Túl lehetett élni, de csak a jobban síelőknek ajánlanám. Ami negatívum számomra, az a pályákat összekötő eredi utak, amiken többnyire szenvedés a haladás. Inkáb csak sífutóknak, túrázóknak való. Mi ott mentünk vissza a Bolfenk-i oldalra. Nem ajánlom senkinek. Bár a vissza úton legalább rátaláltam a 18-as és 12-es piros pályákra, amin nagyon kevesen voltak. Egy szó mint száz, aki teheti és az időjárás is kedvez az próbálja ki, mert megéri!
SP-A0489.jpg
2010.02.14. B G
Sziasztok!
Ma este megjöttünk Mariborból.
A főutat tiszták jól járhatók, a mellékutakat jobb kerülni.
Mi az autópályán jöttünk Maribor-Kanizsa 1.5 óra
A pályák jók, szombaton gyönyörű napsütés és valentin napi jelmezes síelés, vasárnap többnyire ködös idő. Elég sokan voltak, de a pályákon eloszlott a tömeg, várni szinte sehol nem kellett. Aki oktatást szeretne jobb ha előre bejelentkezik, mert eléggé teltház van. Mindkét pályarendszeren van síiskola, és az árak is elég barátságosak.
Nekünk az Arehi rész jött be a legjobban. A két csúcs között a legjobb az ingyenes síbusszal átmenni.(kb 20perc)
Állítólag nemrég leszakadt egy felvonó ezért a egy részt lezártak. Február utolsó 2 hete iskolai síszünet, ezért nagyobb tömegre lehet számítani.
Jó síelést mindenkinek aki most készül.
B G
2010.02.12. csenguska
Sziasztok!

Még egy utolsó jelentkezés..
Tegnap jöttünk haza, járhatóak voltak az utak, bár Magykanizsa környéke elég gáz volt, talán mára már normalizálódott a helyzet. Az örömhír: Szerda reggeltől szakadatlan esett és amikor eljöttünk akkor is, úgy kellett szó szerint kiásni az autót, kb csüt. reggelig 20-25 cm esett... szóval nem mostanában olvad el! Alig tudtunk lejönni Mariborba, pedig 3 gép takarította az utat, még egy síbusz is elakadt felfelé jövet, próbálták menteni, úgyhogy várnunk is kellett.
Mindenkit nagyon irigylek aki mostanában látogat arra!!!! Fantasztikus volt! Csak azt tudom mondani annak aki most megy legyen legalább olyan mint nekünk!!! Nagyon jó síelést és pihenést kívánok!
2010.02.10. Varghasz
Mi vasárnap voltunk, akkor azért nem voltak ennyire ideálisak a körülmények. Az 1-es pálya teteje és alja jó állapotban volt. Viszont azok a szakaszok, ahol a piros pályákat keresztezi, egy csupa bucka "jégcsatornában" lehetett csak átmenni. Az 5-ös alja kifejezetten jeges és buckás volt.
Ami nagy csalódás volt, az 20-30-perces várakozási idő a kabinos liftnél. kb du. 2-től már csak 5-10 perc volt.
Egyébként mi is nagyon élveztük. Jó volt frissen behavazott tájat és pályát látni.
2010.02.10. csenguska
Sziasztok!

Én pont itt ülök a Bellevueben, kinn pedig esik a hó elég rendesen! Gyorsan írom az infókat.
Idefelé jövet Pécsről végig szakadó hóban is csak 3 és fél óra volt a menetidő, ez számomra kellemes meglepetés volt. A szállodába érkezve sajnos még takarították a szobánkat így várnunk kellett egy fél órát, de minősíti a hotelt hogy rögtön felajánlották, nem kell majd 10ig elhagyni a szobánkat maradhatunk bármeddig a malőrért cserébe. Ettől nagyon jó hangultba kerültünk ez még egy nap síelést jelent így! Nagyon igényes a hotel, patyolat tiszta, gyönyörűen berendezve. A wellness részlege is nagyon 5ös, nekünk nem is hiányzott a medence. Gyerekeseknek info, hogy van játszószoba meg kis szánkódomb, kinti csúszdás játszótér. Mi nem vittünk kiságyat, de a szobában van egy gyereknek veló pótágy és ha odatoljátok a szekrény mellé a másik felére pedig az ágyat nem kell gyerekágyt vinni vagy bérleni, csak ágyneműt a gyereknek vinni. Mi apartmanban vagyunk, nagyon tágasak, jól szeparáltak. Konyha teljesen felszerelve bár mikró nincs. Mi csak vacsorát kértünk, nagyon klassz, változatos, svédasztalos és abszolút jó ízű. Ajánlom jó szívvel.
A pályák nagyon nagyon jók!!!! Egyáltalán nem volt jeges főképp az 1 2 3 5ön síeltünk eddig, Arehre nem mentünk át, a pályák hosszúak nincs sorbanállás, főképp délután, délelőtt is minimális, de mi hétköznap vagyunk végig. Most is vagy 20 centit ígérnek itt így gyanítom ez az állapot maximálisan tartható lesz. Az esti síelés melegen ajánlott, ratrakolt pályák voltak, jobb látási viszonyokkal, mint nappal. Profik ezek a szlovénok az az igazság...
Ezért a pénzért, ilyen szolgáltatást ilyen pályákat le a kalappal...
én egyenlőre főképp kisgyerekkel hanygolom Ausztriát és olaszt. Nem kell itt messzebb menni, persze kell hozzá a hó az sajnos alap!!!
Ha van valami kérdése valakinek bátran írjon!
2010.02.03. gallen
Üdv Leilus!

Az 1-es pályán végig le lehet csúszni a kabinosig, de pár szakaszon piros pályán kell menni! Aki nagyon kezdő az ezt ne vállalja be. Egyébként jó szélesek a pályák.Mi a fenti pályákon forogtunk,mert ott minimális volt a sor a francia felvonóknál.Lent a kabinosnál belefuthatott az ember 20 perc várakozásba is.Sajna a kabinoshoz lecsúszva le kell csatoli és egy kicsit cipekedni a felvonóig.A kabinos egyébként szuper, mivel zsír új az egész( kb. 8 személyes).
Az Areh-ig el lehet jutni felvonókkal, mivel megfelelő mennyiségű hó esett, jók a pályák.
2010.02.03. gallen
Üdvözlet!

Tegnap jöttünk haza Mariborból és szuper jó volt!!!!
Szombaton egész nap, vasárnap pedig délig esett a hó.
A Hotel Bellevue-ban szálltunk meg. Az esti síelést nem szabad kihagyni( 18-21 óráig ), buli hangulat a pályákon.A felső kék pályákat estére a ratrak frissen megcsinálja.
Délelőtt lehet kisebb tömeg a kabinos aljánál.
Mindenképpen megéri kimenni. Nagyon közel van és jó terepet lehet besíelni.Érdemes legalább 2 napos jegyet venni (fotó kell hozzá),mert abban az esti síelés is benne van.
2009.02.16. FGHKLÉJ
Mi is megjártuk Maribort, ide is beírom okulásként az élménybeszámolóm (van pár infó amit már leírtak, bocsi érte):
Eléggé bejött a hely, de mégis mindig van valami, ami miatt nem lehet tökéletes. Ilyen az oda út. Közel van, majdnem végig autópálya, csak az a fránya szlovén autópálya-matrica rondít a képbe, ugyanis a lehető legkisebb egység is fél éves 35 euróért. Egyébként kb. 325 km a pálya alja, a Bolfenk apartmantelep 350 km (25 km elég komoly szerpentin felfelé). Az út 3-3,5 óra, végig az M7-esen, majd M70 és onnan az újonnan átadott szlovén autópálya (egyébként ezen végig 110 a korlát).
Aki meg akarja úszni a matricát, megteheti, a pálya az első kútig ingyenes, onnan Ptuj-Ljutomer az útirány, de ezt mi nem teszteltük, csak a csapat másik része.
Szállás: eddigi síelésem során ez volt a legjobb, luxusapartman potom pénzért, Bolfenk apartman. 6-8 személyre 120 euró/nap/apartman, 2005-ös építésű, patyolattiszta, tágas, kényelmes, 2 fürdőszobával, káddal, zuhanyzóval, bidével. A "nappaliban" volt kandalló, fát lehet hozzá venni 5 euróért. A pálya 50-150 méter gyalog, attól függ a telep melyik részére kerül az ember. Ha itt száll meg valaki, akkor a 2 napos jegytől felfelé 10% kedvezmény jár a bérletből.
A pályák: vannak szuper széles kékek-pirosak, de: sok korszerűtlen felvonó van, néhányból izmozni kellett, hogy ne essek ki a csákányból, ha egyedül mentem. A pályák közötti átvezetők Areh felé elég laposak, a sok löködéstől nagyobb tricepsze lesz az embernek mint combja (van síbusz is Bolfenk - Hotel Areh közt, ha valaki nem akar "sífutni"). A bolfenki rész elég jeges volt, itt voltak a legtöbben is, és a kabinig a feketén le sem lehetett menni hóhiány miatt (az alja 3xx méter, ezért nem volt hó).
Sorállás egyébként legrosszabb esetben is max. 1 perc volt.
A pályákon elég régi a hó, a bolfenki rész jeges is volt, de a többi nem, kiválóra ratrakolták, carvingolni ideális volt. A legnagyobb csalódás a jegyek ára (28 euró a napijegy), és beléptetőrendszer volt, ugyanis még nincs keycard, dugdosni kell.
A másik negatívum, hogy már a 2 napos jegyhez is fénykép kell, sajna nekünk nem volt, és csak 2. nap láttuk, hogy oldják meg a helyismerettel rendelkezők: simán beadták a személyit, Joli néni a kasszából elment lefénymásolta, kiollózta, és azt ragasztotta a bérletre. Beülős hütték nem nagyon voltak, de az Areh-i részen a betonépületben van menza, 4 euró egy főfogás. Snowpark nincs :(
Kártyával (VE) lehetett fizetni a bérletet és a szállást is (a szállásra egyébként 150 euró a kaució). Majdnem mindenki beszélt angolul vagy németül, és a liftkezelők is nagyon udvariasak.
Mindent összegezve szuper volt a hétvége, és ha van hó bárkinek nyugodt szívvel ajánlom a negatívumok ellenére is!
2009.01.18. dokidenter
Sziasztok.
Ma értem haza a 3 napos maribori síelésből. Mindenkinek csak ajánlani tudom, de csak akkor ha van hó és hideg van, mivel a pályák alacsonyan fekszenek. Szlovén autópályamatricát a kanizsai Mol kútnál vásároltam. Letenyétől Pincéig az M70-esen (ingyenes)kb. másfél óra alatt értük el Maribort. Szállásunk a Hotel Arenában volt, amit kb. 3/4 órás keresgélés után találtam meg. Sztem nem olyan eyértelmű a kitáblázás. De a hotelt mindenkinek ajánlani tudom. A kaja fenséges és bőséges (svédasztal). Wellness részleggel rendelkezik (jakuzzi és 4 szauna), amiből pazar kilátás nyílik a stadionba jövő sípályára.
Az esti síelésről pedig annyit. hogy a két vagy több napos síbérlet árában annyi esti sízés van benne, amennyi napra veszed a bérletet.
A pályák szuperek, hosszúak és gondozottak, de sajnos az esti sízés előtt nem mennek a ratrakok, így este csak a napközben széttúrt pályán lehet menni.
Tanács: 1óra-fél2 előtt a kabinos aljába nem szabad lemenni, mert könnyedén 20-30 percnyi várakozásba lehet botlani a sor miatt. Továbbá célszerű a kabinos tetőállamosától az új buburékos űlős felvonóig (Pisker 2) buszozni (kb. 15 perc), mert lécen sokat kell hajtani közel vízszintes szakaszokon). A busz minden félórában és egészkor indul és síbérlettel ingyennes.
Röviden ennyi, képek majd jönnek...
fent.jpgesti-sieles.jpgesti-sieles-2.jpghotel-arena.jpghutte-3.jpgkolbaszos-hutte.jpgpanorama.jpgfent-2.jpghavas-fenyo.jpghutte-2.jpg
2009.01.04. Varghasz
Tegnap mi is megjártuk, igaz csak az arehi szektorban voltunk. A csákányos melletti piros és a tanuló pálya egyáltalán nem volt jeges. Az új 6os ülőlifthez tartozó pálya nagyon jó, széles, egy meredekebb letöréstől eltekintve inkább kék mint piros, igaz ennek az alja és a meredek rész elég jeges volt, elkelne már egy kis havazás. Ezen a részen egyáltalán nem kellett sorban állni, míg Arehnél a tányérosnál és a csákányosnál összejött 5-10 perc. Ami nem az igazi, hogy az összekötés a pályák között több száz méter teljesen sík síút, sokan inkább gyalog tették meg, mint lécen szenvedve.
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.