Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

evagabor
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Robin után síeltem 22-én. Ahogy írta, valóban akkor készítették az 1-es pályát. Robinnal együtt ( nem tudtunk egymásról) én is ott voltam és örömmel figyeltem a 4 üléses felvonón, hogy ratrakolnak. 20-21-én nem mentem mert tudtam, hogy tömeg lesz, az idő kifogástalan volt. Szikrázó napsütés tökéletes pályák. Bíztam abban, hogy ez hétfőn is így lesz. Nem csalódtam! 22-én az első csúszásom az ülőlifthez vezetett, s felfelé figyeltem az 1-es pályát. Bizsergett a léc a lábamon, a léc is, és én is, alig vártuk, hogy kicsússzunk a liftből.
A napomat a tökéletesen elkészített 1-es pályán töltöttem! Végre több év után megvalósult az álmom, az 1-es pálya. Zalaegerszegről nem mindig tudok idejönni, az időjárásnak is pont klappolnia kell. Ez az amit nehéz összeegyeztetni.
De most sikerült!
Köszönöm Mátraszentistván Sípark!

Zalaegerszeghez közel van Eplény-Síaréna Vibe Park. Néha ide is megyek, de nem igen jó. Rövid, egy pályát ágyúznak az A1-est. Szerintem ez a pálya közelébe sem mehet a Mátraszentistván Sípark-nak.
20240122-122907.jpg
20240122-123508.jpg
20240122-123513.jpg
20240122-123515.jpg
20240122-125948.jpg
20240122-130130.jpg
Robin
91 élménybeszámolót írt
91
17 éve tag
Tegnap és ma a szezon legjobb hava és legjobb síelése !
Jó volt a tavalyi szezon után megint a 3-as pálya.
Az egyes készül.
Valószínűleg 1-2 napon belül síelhető lesz .
Tegnap kis szél és 6-7 perces várakozás , ma kevesebben voltak így 4-5 perces sorok voltak !
20240114-104937.jpg
20240114-104942.jpg
20240113-094119.jpg
20240114-101235.jpg
20240114-094124.jpg
20240114-101332.jpg
20240114-110947.jpg
20240113-093854.jpg
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ki korán kel, jó pályát nyer!
Érdemes az early-bird lehetőséget kihasználni.
6h20-kor indultunk Budafokról és 8h00-kor már kezdtünk beöltözni és jegyet venni. Kár, hogy az online vásárlás early-bird-re nem működik. Így is egyetlen sporttárs volt előttem a pénztárnál.
8h30-kor el is kezdhettük a körözést. A kifagyott ratraknyom pár körig megzizegtette az ízületeinket, de a néhány korán kelő gyorsan leszedte a felső réteget és hamarosan szinte porhóban lehetett körözni.
Volt néhány jeges rész, de ezeket könnyen ki lehetett kerülni vagy ésszel át tudtunk menni rajta.
Mire megjött a tömeg és az erősebb olvadás, mi már be is fejeztük az idei besízést 10h30-kor.
Köszönjük a Sípark üzemeltetőinek.
13h-ra már otthon is voltunk ebédre!
lorylaci
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
Mi 21-én voltunk családdal (feleségem, 3 és 7 éves gyerek). Reggel a pálya nagyon jó volt, szépen le volt ratrakolva, kifagyott. Napközben többször szállingózott a hó, ami szép volt, bár hideg szél fújt, ami a felvonón ülve volt esetleg kellemetlen. Nem voltak sokan, esetleg délután a tányérosnál alakult ki sor, amikor egy kezdő csapat odaért. Szerintem a pálya az előszezoni jegyárral korrekt volt. Kislányom a nap végére kezdett ráérezni a hóekére, fiam pedig egész nap ment mindenfele a gyerek jeggyel. Kiderült, hogy nem elég magas, hogy az üléses felvonón elérje a kötelet és lehúzza a korlátot. Ez nem lenne baj, ha sokan vannak, mert mindig jut mellé valaki, mivel kevesen voltak, a liftkezelőből ugrott ki valaki és csukta le neki. A pályakezelők és liftkezelők hozzáállása szerintem jó, segítőkész. Gyereket tanítani, egynapos síelésre továbbra is a Mátrát fogom választani, ha tudok hétköznap vagy szezonon kívül (pl márciusban) jönni. A hely (magasság, időjárás) adottásgaihoz képest amit lehet szerintem kihoznak.
Minden éveben egyszer kipróbálom az éttermet, hátha van javulás. Mivel nem voltak sokan, ezért melegedőnek jó volt. Az üdülőhely árakat megértem, de a minőség megint rosszabb lett.
Zobo
1 élménybeszámolót írt
1
5 éve tag
Mi ma - tehát egy nappal később - voltunk és nem találkoztunk jeges pályákkal (vagy pályával, mert igazából ez egy pálya:(. Láttam a bejegyzésed és örülök, hogy nem fújtam le miatta a síelést. Pár helyen dél körül kint volt a pálya alap, de jeges nem volt sehol. És ha ma nem, akkor tegnap se lehetett olyan, amilyennek leírtad. Most voltunk itt először és kellemes meglepetés volt a pálya minősége. A lift mondjuk nagyon lassú, ami igazából azért gáz, mert a viszonylag rövid pályán nem melegszel ki, viszont a lassú liften átfagysz cserébe. De közel van, ma kevesen voltak, szép a táj, kedves a pénztáros, és annyira nem is drága. De a 3 órás vagy félnapos jegy bőven elég, mert megunod. Ha minden pálya megy, akkor persze más a helyzet, de így is jó nap volt.
TZoli
48 élménybeszámolót írt
48
20 éve tag
A tegnapi zárónapon délután síeltünk egy utolsót. Szélcsend és gyenge fátyolfelhők kíséretében napsütés. Gyöngyösön 15 fok, MSZI-n csak 9. A parkolóban szép számmal voltak autók, rajtunk kívül még elég sokan jöttek kihasználni az utolsó lehetőséget egy jó kis napfényes csúszásra. A pálya ennek megfelelően a napsütötte helyeken olvadt, erősen tapadós, az árnyékban viszont elég jól síelhető volt. A nap vége felé már az ülőszékes beléptető kapujánál latyakos, az aljában az utolsó meredeken néhol hóhiányosra lekapart lett. Hó még volt bőven, ezért egész nap jókat lehetett menni, ki is használtuk zárásig.
20230319-MSZIt.jpg
20230319-MSZIfen.jpg
20230319-MSZIf.jpg
20230319-MSZIfe.jpg
lorylaci
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
Mai nap elvittem 6 éves fiamat és lassan 3 éves kislányomat, hogy utóbbit megtanítsam síelni.

Éjszaka fagy volt, és esett egy centi hó, így érkezéskor is 0°C volt és havas fák fogadtak minket, ami nagyon hangulatos volt. Felhős és napsütéses időszakok váltakoztak, időnként szállingózott is a hó. 2-3°C lehetett napközben, így olyan vészesen nem olvadt, és ahogy elbújt a nap, a hideg szélben visszafagyott a pálya. Nekem jó élmény volt.

Indulás előtt láttam, hogy holnap már utószezoni jegyárak vannak, a pénztálcám örült volna ma is az utószezoni jegyárnak. Ma volt egy verseny, így a 3-as pálya kiírás szerint 13-ig, de valójában csak délig zárva volt (az eredményhirdetés alatt már valaki nekiállt a hálót felszedni). Utána lehetett rajta menni.

Kisfiam "új", nagyobb lécével sokat esett, és a kötést is sajnos a harmadik esésénél tudtam jól beállítani. Mivel nagyon-nagyon kevesen voltak, kislányomat mertem úgy tanítani, hogy előtte háttal csúsztam. Ennek örültem, és így gyorsan fejlődött.

Az ár és a tömeg miatt 4 éve nem jövök hétvégén. Eddig két évben hétköznapi bérletet vettem, aminek az árával elégedett voltam. (idén csak 2 éves kislányom miatt nem mertem megvenni, mert nem tudtam merem -e hozni). Az éttermet 3 éve kerülöm, de eddig minden évben eyszer megpróbáltam, hátha. Idén meg sem mertem próbálni.

Ha jövőre nem emelkedik a hétköznapi bérlet ára, akkor abból biztosan fogok venni egy 5 naposat a családnak, mert egy-egy szabad napon jó elugrani a gyerekekkel, nincs messze.
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Tegnap tökéletes napunk volt: minden felvonót elindítottak a Síparkban, ment a két csákányos, a panorámalift és a tanulóliftek, így sorbanállás nélkül tudtunk liftezni. Nyitásra érkeztünk csikorgó hidegben, de a napsütés és a mozgás hatására gyorsan elmúlt a kezdeti vacogás. A Hegymentők Napja alkalmából jöttünk egy kis csapattal és a délelőttöt egy rendezvényen töltöttük, melyen a Sípark kulisszái mögé tekinthettünk be.

Először egy mentési gyakorlatot mutatott be a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány csapata, Klausmann Viktor vezetésével. Ők végzik a sérültek mentését a sípályáról komoly technikai eszközökkel, melyek között van egy óriás drón és egy háromszögletű gumitalppal felszerelt quad is. Az Alapítvány civil szervezetként működik, ahol mindenkinek van polgári foglalkozása és a 30 fő egymást váltva látja el a mentőszolgálatot a Mátrában. A Nemzetközi Hegyimentő Napon bemutatót tartottak, ahol egész közelről láthattuk, hogyan kerül be a sérült a "tepsibe" és milyen összehangolt munka kell ahhoz, hogy minél gyorsabban ellátáshoz jusson. Van olyan nap, amikor nem történik baleset a sípályán, de átlagban napi egy szalagszakadás vagy törés adódik, és ilyenkor jó, ha van egy szakértő csapat készenlétben.

A rendezvényt a Helly Hansen támogatta, ráadásul ők öltöztetik a Sípark dolgozóit és részben a hegyimentőket is. 2023. február 9-11. között a Helly Hansen az online eladásaiból származó bevételük 5%-át világszerte hegyimentő szervezeteknek ajánlja fel, amelyből Magyarországon a Kékes Kutató-Mentő Rescue Team is részesül.

Ezután a Sípark dolgozói tartottak szakmai bemutatót: a rendezvényre érkezett újságíróknak, influencereknek és civil érdeklődőknek is megmutatták a hóágyúk és a ratrak működését. Bejutottunk az óriás ratrak belsejébe, a hóágyúkat vízzel ellátó szivattyúházba és a felvonókezelő kabinba is, ez mindenkinek újdonság volt. Ahogy a bemutatón hallottuk, a hóágyúzás költsége idén hétszeresére nőtt, amit nem tudtak a jegyárakkal kompenzálni. Ennek ellenére csodával határos módon tökéletes körülményeket teremtettek, a sípályák zavartalanul üzemelnek, és láthatóan van is igény a hazai síelésre. Érdekes volt hallani: a meghívott fiatal influencerek közül sokan nem síeltek még hazai pályán és eddig eszükbe sem jutott kipróbálni.

Mint például Kőnig Anna és Török Ábel, akiket több mint százezer ember követ az instán:
https://www.instagram.com/p/CofpHuu...PrmU/
https://www.instagram.com/p/CofkFlW...NpZ6/

A délutánt közös síeléssel töltöttük, minden pályavariációt és liftet kipróbáltunk. A hó tökéletesnek bizonyult, köveket, kopást nem lehetett látni és a pályán kívül is van fehérség, ez megadja az igazi téli hangulatot. Nagyon sok tanuló volt, családok, csoportok és baráti társaságok, de nem volt tömeg érzésünk egyetlen pillanatra sem. A beléptető kapun kívül egyetlen egyszer kellett sorban állni a panorámaliftnél, a csákányosoknál pedig soha: a délután folyamán folyamatosan tudtunk pörögni, kihasználva a csúszásra jutó idő minden pillanatát.

Zárás után esti sízésre érkezett kollégám, gyönyörű naplementés fotókat készített, ezek Instagram oldalunkra már felkerültek, hamarosan ide is érkezik a galéria.
https://www.instagram.com/sielokhu/

Néhány saját fotó a tegnapi napról:

Hegyimentő Nap a Síparkban
https://sielok.hu/fotoalbum/hegyime...nto-nap-matraszentistvan-...

Síelés egy tökéletes napon, kék ég alatt:
https://sielok.hu/fotoalbum/toketes...-nap-matraszentistvan/gal...

Videó:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Fejes Péter
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
3 napos sítúránk ma ért véget. Igazi Alpesi hangulat! 65 fős iskolai sízési programunk minden percét élveztük. Remek hó , napsütéses időjárás.
Kiválóan előkészített pályák , segítőkész , barátságos alkalmazottak . Csak megköszönni tudom az egész Síparknak ezt a hozzáállást. Nem kell külföldre utazni ! Mi jövőre is ide megyünk.
hómacsek
11 élménybeszámolót írt
11
17 éve tag
Tegnap ismét megadatott, hogy egy csodás verőfényes napot eltölthessünk itt. Hétfő révén bíztam benne hogy nem lesz tömeg, így is lett. Fél 10-től síeltünk délután 3-ig, végig a Panorámalifttel mentünk, a csákányost nem is vettük igénybe, mert egész nap nulla sorbanállás volt a négyülésesnél. A hó remek, délutánra a piros 3-as aljánál kicsit fellazult, de buckásnak nem mondanám. A piros 1-es és a fekete 2-es zárva volt, most készítik elő szerintem a hétvégére.
Ja, és úgy voltak kevesen, hogy eznap volt a Magyar Egyetemi Síbajnokság is.
Véleményem a Hüttéről: a tea ugyanolyan borzalmas, mint tavaly is volt. Aki forraltbort ivott, azt mondta ízlett. Kellemes meglepetés volt a fokhagyma krémleves, valószínűleg a porlevest feltunningolták igazi fokhagymával, mert kifejezetten jó volt. A káposztalevest én nem kóstoltam, de a hozzámtartozó jóízűnek mondta, az illata is rendben volt-(de igen kis adag). A gőzgombóc nem az osztrák gőzgombóc, gyenge utánzat , de ehető. Az ár horror, de ugye nem volt kötelező bemenni. Összességében jót ettünk, nem bántuk meg hogy betértünk, megmelegedtünk és pihentünk egyet.
Mindenképpen megérte eljönni ide, mert ismét nagy élmény volt.
Visegrád - Nagyvillám
4 élménybeszámolót írt
4
14 éve tag
Tegnap csoda élményben volt részünk a síparkban!

Már az odaút is különlegesnek számított, mikor Pásztó felé haladva láttuk, hogy fekete felhőbe burkolózik a Mátra, majd az úton egyre feljebb haladva, elkezdett intenzíven havazni. Nem voltak sokan, de azért hétfőhöz képest, csak az alsó parkolóban kaptunk helyet. Az átöltözés idejére fokozódott a "hóvihar", csak, hogy ne felejtsük el, még tart a tél, legalább is a hegyekben. A friss hónak köszönhetően kicsit lassabbak voltak a pályák, a bemelegítéshez éppen jó volt, majd következtek az egyre meredekebb részek. Az 1-es pályán síverseny volt, így azt csak délután vettük birtokba, de a pályák szélén még így is találtunk, szinte érintetlen részeket. Az ülős felvonón sem unatkoztunk, ott is megjelent a hó a székeken (aminek annyira nem örültünk) de a táj varázslatos volt. Kb 5 cm esett, majd kisütött a nap, és a Nagy-Fátra, Alacsony-Tátra vonulatai is előbukkantak, így egy napon belül mindenben volt részünk. Két kötelező pihenőt is beiktattunk, így zárásig tudtunk pörögni, akkor már változatos körülmények között, de a tavaszi síelés már csak ilyen, délutánra a forgalmasabb helyeken, összetúrják a havat.
Az összes hóágyús pálya működött, ilyen enyhe februári időben, és a héten jön a java, keményít a tavasz, vagy az elmaradt tél, éjjel még hóágyúztak is, így érdemes még kilátogatni hozzájuk, a biciklizéshez úgyis hideg van.

Nálunk éppen az utolsó hófolt olvadozik, és márciusban már nincsen áram lekötésünk, így már az ősszel kezdődő tanpályás szezonra koncentrálunk, az ottani borítás szerencsére nem olvadékony :-)

Mindenkit arra bíztatok, használja ki a márciusi telet, már kevesebben vannak a pályákon, és időben érkezve, még mindig kiváló körülmények között lehet hódolni kedvenc sportunknak, mégpedig több magyar sípályán is.

Üdv! G. Rezső Visegrádról
20220228-103439.jpg
20220228-153649.jpg
Nagypeter88
2 élménybeszámolót írt
2
3 éve tag
A mai napon jártam (01.31) a Síparkban. Reggel 9 után kicsivel érkeztem a parkolóban, ahol akkor még szép számmal válogathattam a szabad helyek közül. Rövid sorbanállást követően már a kezemben is volt a napi síbérlet és gyorsan a pályák felé vettem az irányt, mint utólag kiderült jól is tettem, hogy nem vesztegettem egy percet sem. A pályákra a mai napon sem lehetett panasz, nyitáskor keményre ratrakolt lejtők vártak és kellemesen ropogott a hó a léc alatt. Az első egy órában gyorsan lehetett pörgetni a köröket. Aztán kb fél 11 - 11 körül ez sajnos gyökeresen megváltozott. Mintha nem is hétfő lett volna, hirtelen elözönlötték a pályákat a sportársak és gyorsan el is kezdett duzzadni a sor a Panorámalift beszállója előtt. A legtöbben ezúttal is a 4-es pályán síeltek, a piros 3-ason és a fekete 1-es pályán kényelmesen lehetett húzni az íveket, sokan nem zavartuk egymást.
A növekedő sor láttán érdeklődtem a személyzetnél, hogy nem lehetne-e megnyitni a "B" jelű hosszú csákonyos felvonót. Kérdésemre elmondták, hogy a vasárnapi szélvihar megtépázta a berendezést, ezért a mai napon nem számíthatunk a felvonó munkájára.
Az egyre hosszabb időbe kerülő körözést fél3 körül fejeztem be, eddigre a pályák is meghajoltak a nagy számú sportoló által kifejtett terhelés előtt, így kevésbé fájó szívvel indultam el a parkoló felé.
Ez ma egy ilyen nap volt sajnos, de ettől függetlenül továbbra is nagyon jó itt síelni, bár kétségtelen, hogy amikor kevesebben vagyunk, akkor az élvezet is nagyobb!
Balog Attila
19 élménybeszámolót írt
19
18 éve tag
Tiszteletem!

Az osztrák szigorítások miatt a Síparkban töltöm az évi rendes január végi síelésemet.
Hétfőn volt az első sínapom lassan két esztendő óta, s nem várt tömeg fogadott eme hétköznapon(a felvonósok is megerősítették, hogy egy erős hétvégi napot zártak). Mivel minden rosszban van valami jó így legalább vissza kellett fognom magam amelyet a testrészeim, főképp láb tájékon... erőteljes hálával fogadtak.
A pálya rendben van, nyilván délutánra azért voltak keményebb(más talán jegesnek írná) felületek, de az utolsó fél órában(very happy half on hour) is tökéletesen lehetett közlekedni a lécek élein.
Kint volt a magyar demo sícsapat is ill. oktatták az ifjabb tehetségeket is.
Na ilyenkor az ember picit magába száll, aztán megpróbál ellesni valamit a NAGYOKtól.
A HÜTTE hozta a várakozást, tömeg, drágaság és SÖR továbbra sincs....mondjuk hála Sörapunak ill. a Zenthus sörfőzdének(Szentes) nem maradtam szomjas.
A napsütés csodálatos, a pici sípadavanok meg olyan cukik, hogy az ember nem is foglalkozik azzal, hogy 20percet áll sorba 2perc síelésért.
Remélem ma kisebb tömeg lesz, s akkor szebbeket írhatok.
A személyzet hozzáállása abszolút pozi, ők sem számoltak ekkora tömegre így szerintem a hétvégi létszámnál kevesebb fővel hozták le ezt hétfői-szombatot:)
sipark.jpg
sibaca.jpg
hómacsek
11 élménybeszámolót írt
11
17 éve tag
Két kényszerű kihagyott síszezon után végre léceket csatolhattunk, vasárnap voltunk itt (először, eddig soha). Ragyogó napsütés, szél semmi. 9 után pár perccel az alsó parkolóban már sokan voltak, de még bőven befértünk. 9 óra 32-kor már síeltünk.
Délelőtt kb. 11-ig álomsízés volt, azután a Panorámaliftnél már kezdődött a sorbanállás, aztán csak egyre nagyobb lett a várakozó tömeg. A pályákon lazán elfértünk, a csákányosnál is elviselhető volt a sor, de itt az ülőliftnél kellett a türelem (12-15 perc várakozás).
A hó állapota kifejezetten jó volt, semmi jegesedés, nem volt kemény, úgy kb. 2 óra körül kezdett buckásodni a kék pályák felső részénél, de nem volt vészes. Sehol nem találkoztunk a pályán füves- kavicsos felülettel (ami az eddigi megismert osztrák pályákon -csak műhó -esetén gyakori volt).
Minden tisztelet a pályaüzemeltetőknek!
Jövünk máskor is!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ma nem volt sok választásunk, mert egyedül a Sípark volt nyitva és csak 11-től.
Így legalább az éjfél utáni lefekvés ellenére tudtunk egy jót aludni.
11h10-re értünk a parkolóba, ahol még bőven volt hely. 11h30-kor már a 4személyes felvonón csücsültem az 3 órás jegy megváltása után.
Figyeljetek rá, hogy a jegyenként 1.000Ft kauciót csak kp-ben fogadják el.
A pályára nem lehetett panasz és kb. 14h-ig nyugodtan lehetett körözni. Akkortól kisebb csomósodás alakult ki a 4személyes lift bejáratánál. Pedig az eplényiek a beléptető kaput illetően tehetnének egy tanulmányutat Mátraszentistvánon. Az nagyon flottul működik. A baj csak az, hogy gyakran 1-2 ember ül egy liften, mert a kisebb csoportok is feltétlenül együtt akarnak utazni. Így a lift névleges kapacitása a gyakori lassításokkal/megállásokkal együtt kb. a felére csökken.
Ezzel együtt is élvezetes volt ez a meleg, napsütéses síelős nap. A végére (14h30) körül már nagyon felpuhult a pálya, ideje is volt leállni.
Egyetlen kritikán van: ha van 40.000 m3 hó tartalék, akkor miért nem jut pár köbméter a 4személyes lift kiszállójához? Miért kell deszkán csiszolni a léceket ill. szenvedni azzal, hogy felemeljem a lábaimat?
Mindezekkel együtt: Hajrá Mátraszentistván, köszönöm az élményt!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ma a nyitónapon meglátogattuk Szt.Pistát. Nem sokkal 9.30 (nyitás) után érkeztünk. Kb. 20 autó állt a parkolóban. A pénztárnál sor nem volt. A kedvezményes (nyitási akció) felnőtt jegy 6e, gyerek 4,5e. Gyors öltözés és irány sielni. Csak a 4-es ülős lift, a 4-es pálya és a varázsszőnyeg ment. Nem voltak sokan a pályán, így nagyon jót síeltünk 9 éves fiammal. 50 kört mentünk, ami több mint 50 km. Délelőtt köd volt, de itt az sem zavaró, ezt a pályát nem kell látni csak érezni. A pálya jó, nem is romlott napközben, max. kicsit firnesedett a teteje. Még azért vékony a hóréteg, igy nem is buckásodott. Estére. kitisztult, és gyönyőrű volt a kivilágított pálya. A szines fények nagyon feldobják. Ahogy hült az idő a pálya visszakeményedett és nagyon jó íveket húztunk. Örülök, hogy nem hagytuk ki ezt az élményt!
Tobi
21 élménybeszámolót írt
21
17 éve tag
Ma zártam a szezont. 9-kor értem fel, két dolog eléggé meglepett.

1) Viszonylagosan tömeg volt (az elmúlt napokhoz képest, amit a webkamerán láttam).
2) Szó szerint hófúvás volt, alig valamicske látótávolsággal, -4 fokban. Hát nem mindennapi az ilyesmi április 8-án!

Csak a kezdőfelvonó ment és a négyüléses. A négyülésesnél sorok alakultak ki kb. 10:30 és 12:30 között, de egyébként is egész nap telítetten ment. A kezdőfelvonónál is folyamatosan voltak emberek.

A pálya számomra meglepően JEGES volt. Habár volt ratrakolva, de borzasztóan jeges volt a reggeli órákban. Ezt idővel fellazítottuk, de ezután el is kezdett buckásodni. A viszonylag hideg idő (4-től -1-ig terjedt) és a felhős-havas idő miatt nem buckásodott nagyon durván, de azért jelentős volt. És ezt elsősorban nem az április napsütés okozta (hiszen az nemigen volt), hanem a nagyszámú síelő, akik lényegében csak egy pályát tudtak síelni.

A jegesedés egészen csak késő délutánra szűnt meg, de az alsó részek már rossz állapotban voltak, kifejezetten sok esést láttam. Az üzemeltető helyében elgondolkoznék azon, hogy jó ötlet-e valamennyi pályát egy közös nyomban befejezni alul (szerintem nem), illetve az az erős csapott balkanyar sem biztos, hogy szerencsés. Egyszerűen óriási terhelést kap a pálya utolsó 100 métere, ha van rá lehetőség, jó lenne az alsó részt áttervezni, átvinni legalább két pályát a felvonótól jobbra, enyhítve a nagy terhelést.

Meglepően sok hó volt még a többi pályán is, szerencsés lett volna, ha még legalább egy megy, akkor már biztos vagyok benne, hogy enyhült volna a tömeg és a pályák terheltsége is.

Szóval úgy 11-ig élvezetes két órát síeltem, utána jött a sorban állás, kimentem ebédelni, majd amikor visszamentem, a tömeg már enyhült, de akkora a pályák kezdtek szétesni. Összességben így sem semmi áprilisban Magyarországon síelni, ezért tisztelet jár az üzemeltetőnek, de egy déli órákban végrehajtott ratrakolás (egy órás pályazárral összekötve) aranyat ért volna az alsó résznek. Tudom, ez jenki szokás, de nem lenne érdemes egyszer megpróbálni itt is?

Na, köszönet az idei szezonért, menjen mindeni, aki még tud, találkozunk jövőre!
IMG-20210408-092057.jpg
IMG-20210408-092101.jpg
IMG-20210408-100335.jpg
IMG-20210408-110118.jpg
IMG-20210408-110122.jpg
IMG-20210408-121526.jpg
IMG-20210408-125625.jpg
IMG-20210408-132752.jpg
IMG-20210408-132756.jpg
TZoli
48 élménybeszámolót írt
48
20 éve tag
Tél a tavaszban. Már nem tudom hányadik szezonzáronkat síeltük ma éppen MSZI-n, de egyáltalán nem biztos, hogy ez volt az utolsó. Legalább is semmi nem utalt arra, hogy vége lenne. Amit be lehetett pótolni a télből, azt ma az időjárás megtette. 11-től síeltünk nap végéig. Érkezéskor -3 fok, a Kékes környékétől végig behavazott táj. Igazi síelős feeling. Parkoló tele, a sporttársak már keményen nyomták. Sokan gondolták úgy, hogy kihasználva a lehetőségeket korai érkezéssel még a frissen kezelt pályán kezdenek. Kb délig voltak is kisebb sorok, de aztán ez, főleg 13 óra felé megritkult. A pálya viszont addigra kicsit átalakult. Egy kemény alapon kb 10-15 cm kistálycukor, ami főleg a kanyarokban kezdett feltornyosulni és alaposan meg tudta fogni a lendületet. Aztán 2 óra felé beborult és az előrejelzésnek megfelelően 30%-os valószínűséggel megjött a havazás. Erről egy kép. A pálya viszont legalább ennyivel begyorsult. Ekkor tudtam a legélvezetesebb köröket nyomni a 4-es és 5-ös nyomvonalakon. Jó hír, hogy a csákányost nem állították le a kiírás szerinti 14 órakor, hanem végig üzemelt. Így délután minimális várakozással lehetett pörögni.
Ismét nagyon jó nap volt. Igazi téli síelős, egyáltalán nem szezonzárós hangulattal.
20210320-MSZIho.jpg
20210320-MSZIb.jpg
20210320-MSZIv.jpg
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
A tegnapi napot a Síparkban töltöttük, nyitástól zárásig síeltünk! Igazi téli nap volt, már rég keltem ilyen korai (6.00) ébresztőre, de a második meglepetés az volt, hogy az éjjel 1-2 centi hó lepte be az udvart és a kocsit. Az éjszaka esett hó a fővárost elhagyva is gyönyörűen mutatta magát a fákon, kb. Gödöllőig fehér volt a táj, majd utána kisütött a nap és elmúlt a fehérség. Amikor azonban a Mátrába értünk, újra visszatért a tél feeling és sűrű hóesésben autóztunk a Sípark felé. Igazi téli sínapra hangolódva parkoltunk le Mátraszentistvánban.

Az 1-es pályán az SMSZ oktatóinak demo bemutatója zajlott ezen a napon, ezért ez a pálya délelőtt le volt zárva. Volt azonban mit nézni a liftről és a többi pálya aljából: látványos formációkat mutattak be a hazai síiskolák oktatóiból álló csapatok, Babos Síklub, Tesi Park, Snowline, stb. Ennyi jól síelő embert ritkán látni hazai pályán, mint ezen a napon. Inspiráló volt az a sítudás, ami a formációkban látszott és jó volt látni végre egy önfeledt hangulatú eseményt egy ilyen visszafogott szezon végén.

Közben síeltünk is, kiválóan kifagyott pályák voltak és nem voltak sokan, sorban állni nem kellett, talán csak 11 óra körül, de akkor is kb. 2 percet. Maszkviselés kötelező a lifteknél, ezt egyszer sikerült elfelejtenem sajnos és épp akkor filmezett egy stáb, úgyhogy lehet, hogy ez szégyenszemre bekerülök majd valamelyik médium tudósításába.😒 Ezután már nagyon figyeltem rá, de a Sípark is minden felületen figyelmeztet a covid szabályok betartására. A legdurvább az volt, amikor egy kissé kapatos sporttárs a liften kínálgatott, hogy kortyoljak bele a butykosába, mert páratlanul finom a nógrádi pálinkája, és az tuti megvéd a vírustól. Nehéz erre mit mondani.

A pályákon sok ismerőssel futottunk össze, nem volt könnyű mindenkit megismerni síszerkó+maszkban, de jó volt találkozni és szót váltani a régről ismert síoktató arcokkal. Összességében egy nagyon szép sínapot töltöttünk Mátraszentistvánban. Hószállingózás és napsütés váltotta egymást, volt amikor hogy egyszerre mindkettőt élvezhettük. Fantasztikusan jó hóviszonyok vannak márciushoz képest, tökéletes sportélményt nyújtottak a pályák, a panorámalift pedig szuper kényelmes. Csak a hüttézés hiányzott kicsit, de megoldottuk az ebédet a parkolóban, kempingfőzővel melegítettük meg a levest és a tepsis husit amit előző nap megfőztem. Kollégám ma folytatja a sízést, épp most üzent, hogy ma is egy igazi szép téli nap van a Mátrában. ❤

Képek hamarosan lesznek, profi fotókat kapunk az SMSZ demóról Szántó Györgytől. Addig egy kép, amit rólam lőtt.

---Frissítés ---
Szántó György fotói:
https://www.facebook.com/matraszent...istvan/posts/101582478012...
Fotó: Szántó György
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
A hétfői csupa pozitív tapasztalat után úgy gondoltam a gyerekeket is elviszem egy félnaposra. A hétvégét a csökkenő érdeklődés ellenére sem mertem megkockáztatni, de sajnos hétköznap csak ma tudtam magamat szabaddá tenni bár az időjárás előrejelzés pont mára nem sok jóval kecsegtetett. Azért belevágtunk. Pásztónál már elkezdett esni az eső és a parkolóig érve abba sem hagyta, de amint megálltunk és kiszálltunk szinte varázsütésre elállt. A parkolóban csak néhány kocsi állt 8.20-kor. Gyors öltözés, bérlet és irány a pálya. 4 fok volt, kis szél fújt és szerintem éjszaka sem lehetett fagy mert a pálya nem volt úgy kifagyva, mint hétfőn. A hó kicsit laza volt a most nem annyira kemény alap fölött, de szépen le volt ratrakolva. A plusz fokok ellenére mégsem az olvadt tavaszi hó benyomását keltette. Már többször tapasztaltam hogy ez a technikai hó, ha szakszerűen van kezelve, bizonyos körülmények között teljesen máshogy viselkedik mint a természetes. Most pl. a körülmények ellenére nagyon jól, mondhatni élvezetesen síelhető volt a pálya, kiválóan fogta az élet és meglepően gyors is volt. Csupán néhány sítárssal osztoztunk a pályán úgy kb.10 óráig, aztán kicsit többen lettünk. Bár csak az ülős ment sorba állás mégsem alakult ki. Néhány percre még a nap is előbújt a felhők közül, de mivel nem volt olyan szikrázó napsütés mint hétfőn a pályák is jobban tartották magukat. A bérlet lejárta után mire összepakoltunk egy szép alacsony felhő kúszott be a sípark fölé az egészet ködbe borítva. Mikor elindultunk megint eleredt az eső és Pásztóig el sem állt. Ezen jót nevettünk és áldottuk a szerencsénket mert végül igazán jót síeltünk, így hogy az égiek is kegyeikbe fogadtak.
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 154 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.