Élménybeszámolók: Mátraszentistván síterep leírás

Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2023.02.07. hómacsek
Tegnap ismét megadatott, hogy egy csodás verőfényes napot eltölthessünk itt. Hétfő révén bíztam benne hogy nem lesz tömeg, így is lett. Fél 10-től síeltünk délután 3-ig, végig a Panorámalifttel mentünk, a csákányost nem is vettük igénybe, mert egész nap nulla sorbanállás volt a négyülésesnél. A hó remek, délutánra a piros 3-as aljánál kicsit fellazult, de buckásnak nem mondanám. A piros 1-es és a fekete 2-es zárva volt, most készítik elő szerintem a hétvégére.
Ja, és úgy voltak kevesen, hogy eznap volt a Magyar Egyetemi Síbajnokság is.
Véleményem a Hüttéről: a tea ugyanolyan borzalmas, mint tavaly is volt. Aki forraltbort ivott, azt mondta ízlett. Kellemes meglepetés volt a fokhagyma krémleves, valószínűleg a porlevest feltunningolták igazi fokhagymával, mert kifejezetten jó volt. A káposztalevest én nem kóstoltam, de a hozzámtartozó jóízűnek mondta, az illata is rendben volt-(de igen kis adag). A gőzgombóc nem az osztrák gőzgombóc, gyenge utánzat , de ehető. Az ár horror, de ugye nem volt kötelező bemenni. Összességében jót ettünk, nem bántuk meg hogy betértünk, megmelegedtünk és pihentünk egyet.
Mindenképpen megérte eljönni ide, mert ismét nagy élmény volt.
h i r d e t é s
Tegnap csoda élményben volt részünk a síparkban!

Már az odaút is különlegesnek számított, mikor Pásztó felé haladva láttuk, hogy fekete felhőbe burkolózik a Mátra, majd az úton egyre feljebb haladva, elkezdett intenzíven havazni. Nem voltak sokan, de azért hétfőhöz képest, csak az alsó parkolóban kaptunk helyet. Az átöltözés idejére fokozódott a "hóvihar", csak, hogy ne felejtsük el, még tart a tél, legalább is a hegyekben. A friss hónak köszönhetően kicsit lassabbak voltak a pályák, a bemelegítéshez éppen jó volt, majd következtek az egyre meredekebb részek. Az 1-es pályán síverseny volt, így azt csak délután vettük birtokba, de a pályák szélén még így is találtunk, szinte érintetlen részeket. Az ülős felvonón sem unatkoztunk, ott is megjelent a hó a székeken (aminek annyira nem örültünk) de a táj varázslatos volt. Kb 5 cm esett, majd kisütött a nap, és a Nagy-Fátra, Alacsony-Tátra vonulatai is előbukkantak, így egy napon belül mindenben volt részünk. Két kötelező pihenőt is beiktattunk, így zárásig tudtunk pörögni, akkor már változatos körülmények között, de a tavaszi síelés már csak ilyen, délutánra a forgalmasabb helyeken, összetúrják a havat.
Az összes hóágyús pálya működött, ilyen enyhe februári időben, és a héten jön a java, keményít a tavasz, vagy az elmaradt tél, éjjel még hóágyúztak is, így érdemes még kilátogatni hozzájuk, a biciklizéshez úgyis hideg van.

Nálunk éppen az utolsó hófolt olvadozik, és márciusban már nincsen áram lekötésünk, így már az ősszel kezdődő tanpályás szezonra koncentrálunk, az ottani borítás szerencsére nem olvadékony :-)

Mindenkit arra bíztatok, használja ki a márciusi telet, már kevesebben vannak a pályákon, és időben érkezve, még mindig kiváló körülmények között lehet hódolni kedvenc sportunknak, mégpedig több magyar sípályán is.

Üdv! G. Rezső Visegrádról
20220228-103439.jpg20220228-153649.jpg
2022.01.31. Nagypeter88
A mai napon jártam (01.31) a Síparkban. Reggel 9 után kicsivel érkeztem a parkolóban, ahol akkor még szép számmal válogathattam a szabad helyek közül. Rövid sorbanállást követően már a kezemben is volt a napi síbérlet és gyorsan a pályák felé vettem az irányt, mint utólag kiderült jól is tettem, hogy nem vesztegettem egy percet sem. A pályákra a mai napon sem lehetett panasz, nyitáskor keményre ratrakolt lejtők vártak és kellemesen ropogott a hó a léc alatt. Az első egy órában gyorsan lehetett pörgetni a köröket. Aztán kb fél 11 - 11 körül ez sajnos gyökeresen megváltozott. Mintha nem is hétfő lett volna, hirtelen elözönlötték a pályákat a sportársak és gyorsan el is kezdett duzzadni a sor a Panorámalift beszállója előtt. A legtöbben ezúttal is a 4-es pályán síeltek, a piros 3-ason és a fekete 1-es pályán kényelmesen lehetett húzni az íveket, sokan nem zavartuk egymást.
A növekedő sor láttán érdeklődtem a személyzetnél, hogy nem lehetne-e megnyitni a "B" jelű hosszú csákonyos felvonót. Kérdésemre elmondták, hogy a vasárnapi szélvihar megtépázta a berendezést, ezért a mai napon nem számíthatunk a felvonó munkájára.
Az egyre hosszabb időbe kerülő körözést fél3 körül fejeztem be, eddigre a pályák is meghajoltak a nagy számú sportoló által kifejtett terhelés előtt, így kevésbé fájó szívvel indultam el a parkoló felé.
Ez ma egy ilyen nap volt sajnos, de ettől függetlenül továbbra is nagyon jó itt síelni, bár kétségtelen, hogy amikor kevesebben vagyunk, akkor az élvezet is nagyobb!
2022.01.25. Balog Attila
Tiszteletem!

Az osztrák szigorítások miatt a Síparkban töltöm az évi rendes január végi síelésemet.
Hétfőn volt az első sínapom lassan két esztendő óta, s nem várt tömeg fogadott eme hétköznapon(a felvonósok is megerősítették, hogy egy erős hétvégi napot zártak). Mivel minden rosszban van valami jó így legalább vissza kellett fognom magam amelyet a testrészeim, főképp láb tájékon... erőteljes hálával fogadtak.
A pálya rendben van, nyilván délutánra azért voltak keményebb(más talán jegesnek írná) felületek, de az utolsó fél órában(very happy half on hour) is tökéletesen lehetett közlekedni a lécek élein.
Kint volt a magyar demo sícsapat is ill. oktatták az ifjabb tehetségeket is.
Na ilyenkor az ember picit magába száll, aztán megpróbál ellesni valamit a NAGYOKtól.
A HÜTTE hozta a várakozást, tömeg, drágaság és SÖR továbbra sincs....mondjuk hála Sörapunak ill. a Zenthus sörfőzdének(Szentes) nem maradtam szomjas.
A napsütés csodálatos, a pici sípadavanok meg olyan cukik, hogy az ember nem is foglalkozik azzal, hogy 20percet áll sorba 2perc síelésért.
Remélem ma kisebb tömeg lesz, s akkor szebbeket írhatok.
A személyzet hozzáállása abszolút pozi, ők sem számoltak ekkora tömegre így szerintem a hétvégi létszámnál kevesebb fővel hozták le ezt hétfői-szombatot:)
sipark.jpgsibaca.jpg
2022.01.18. hómacsek
Két kényszerű kihagyott síszezon után végre léceket csatolhattunk, vasárnap voltunk itt (először, eddig soha). Ragyogó napsütés, szél semmi. 9 után pár perccel az alsó parkolóban már sokan voltak, de még bőven befértünk. 9 óra 32-kor már síeltünk.
Délelőtt kb. 11-ig álomsízés volt, azután a Panorámaliftnél már kezdődött a sorbanállás, aztán csak egyre nagyobb lett a várakozó tömeg. A pályákon lazán elfértünk, a csákányosnál is elviselhető volt a sor, de itt az ülőliftnél kellett a türelem (12-15 perc várakozás).
A hó állapota kifejezetten jó volt, semmi jegesedés, nem volt kemény, úgy kb. 2 óra körül kezdett buckásodni a kék pályák felső részénél, de nem volt vészes. Sehol nem találkoztunk a pályán füves- kavicsos felülettel (ami az eddigi megismert osztrák pályákon -csak műhó -esetén gyakori volt).
Minden tisztelet a pályaüzemeltetőknek!
Jövünk máskor is!
2022.01.01. nyugiba
Ma nem volt sok választásunk, mert egyedül a Sípark volt nyitva és csak 11-től.
Így legalább az éjfél utáni lefekvés ellenére tudtunk egy jót aludni.
11h10-re értünk a parkolóba, ahol még bőven volt hely. 11h30-kor már a 4személyes felvonón csücsültem az 3 órás jegy megváltása után.
Figyeljetek rá, hogy a jegyenként 1.000Ft kauciót csak kp-ben fogadják el.
A pályára nem lehetett panasz és kb. 14h-ig nyugodtan lehetett körözni. Akkortól kisebb csomósodás alakult ki a 4személyes lift bejáratánál. Pedig az eplényiek a beléptető kaput illetően tehetnének egy tanulmányutat Mátraszentistvánon. Az nagyon flottul működik. A baj csak az, hogy gyakran 1-2 ember ül egy liften, mert a kisebb csoportok is feltétlenül együtt akarnak utazni. Így a lift névleges kapacitása a gyakori lassításokkal/megállásokkal együtt kb. a felére csökken.
Ezzel együtt is élvezetes volt ez a meleg, napsütéses síelős nap. A végére (14h30) körül már nagyon felpuhult a pálya, ideje is volt leállni.
Egyetlen kritikán van: ha van 40.000 m3 hó tartalék, akkor miért nem jut pár köbméter a 4személyes lift kiszállójához? Miért kell deszkán csiszolni a léceket ill. szenvedni azzal, hogy felemeljem a lábaimat?
Mindezekkel együtt: Hajrá Mátraszentistván, köszönöm az élményt!
2021.12.11. bertazs
Ma a nyitónapon meglátogattuk Szt.Pistát. Nem sokkal 9.30 (nyitás) után érkeztünk. Kb. 20 autó állt a parkolóban. A pénztárnál sor nem volt. A kedvezményes (nyitási akció) felnőtt jegy 6e, gyerek 4,5e. Gyors öltözés és irány sielni. Csak a 4-es ülős lift, a 4-es pálya és a varázsszőnyeg ment. Nem voltak sokan a pályán, így nagyon jót síeltünk 9 éves fiammal. 50 kört mentünk, ami több mint 50 km. Délelőtt köd volt, de itt az sem zavaró, ezt a pályát nem kell látni csak érezni. A pálya jó, nem is romlott napközben, max. kicsit firnesedett a teteje. Még azért vékony a hóréteg, igy nem is buckásodott. Estére. kitisztult, és gyönyőrű volt a kivilágított pálya. A szines fények nagyon feldobják. Ahogy hült az idő a pálya visszakeményedett és nagyon jó íveket húztunk. Örülök, hogy nem hagytuk ki ezt az élményt!
2021.03.20. TZoli
Tél a tavaszban. Már nem tudom hányadik szezonzáronkat síeltük ma éppen MSZI-n, de egyáltalán nem biztos, hogy ez volt az utolsó. Legalább is semmi nem utalt arra, hogy vége lenne. Amit be lehetett pótolni a télből, azt ma az időjárás megtette. 11-től síeltünk nap végéig. Érkezéskor -3 fok, a Kékes környékétől végig behavazott táj. Igazi síelős feeling. Parkoló tele, a sporttársak már keményen nyomták. Sokan gondolták úgy, hogy kihasználva a lehetőségeket korai érkezéssel még a frissen kezelt pályán kezdenek. Kb délig voltak is kisebb sorok, de aztán ez, főleg 13 óra felé megritkult. A pálya viszont addigra kicsit átalakult. Egy kemény alapon kb 10-15 cm kistálycukor, ami főleg a kanyarokban kezdett feltornyosulni és alaposan meg tudta fogni a lendületet. Aztán 2 óra felé beborult és az előrejelzésnek megfelelően 30%-os valószínűséggel megjött a havazás. Erről egy kép. A pálya viszont legalább ennyivel begyorsult. Ekkor tudtam a legélvezetesebb köröket nyomni a 4-es és 5-ös nyomvonalakon. Jó hír, hogy a csákányost nem állították le a kiírás szerinti 14 órakor, hanem végig üzemelt. Így délután minimális várakozással lehetett pörögni.
Ismét nagyon jó nap volt. Igazi téli síelős, egyáltalán nem szezonzárós hangulattal.
20210320-MSZIho.jpg20210320-MSZIb.jpg20210320-MSZIv.jpg
A tegnapi napot a Síparkban töltöttük, nyitástól zárásig síeltünk! Igazi téli nap volt, már rég keltem ilyen korai (6.00) ébresztőre, de a második meglepetés az volt, hogy az éjjel 1-2 centi hó lepte be az udvart és a kocsit. Az éjszaka esett hó a fővárost elhagyva is gyönyörűen mutatta magát a fákon, kb. Gödöllőig fehér volt a táj, majd utána kisütött a nap és elmúlt a fehérség. Amikor azonban a Mátrába értünk, újra visszatért a tél feeling és sűrű hóesésben autóztunk a Sípark felé. Igazi téli sínapra hangolódva parkoltunk le Mátraszentistvánban.

Az 1-es pályán az SMSZ oktatóinak demo bemutatója zajlott ezen a napon, ezért ez a pálya délelőtt le volt zárva. Volt azonban mit nézni a liftről és a többi pálya aljából: látványos formációkat mutattak be a hazai síiskolák oktatóiból álló csapatok, Babos Síklub, Tesi Park, Snowline, stb. Ennyi jól síelő embert ritkán látni hazai pályán, mint ezen a napon. Inspiráló volt az a sítudás, ami a formációkban látszott és jó volt látni végre egy önfeledt hangulatú eseményt egy ilyen visszafogott szezon végén.

Közben síeltünk is, kiválóan kifagyott pályák voltak és nem voltak sokan, sorban állni nem kellett, talán csak 11 óra körül, de akkor is kb. 2 percet. Maszkviselés kötelező a lifteknél, ezt egyszer sikerült elfelejtenem sajnos és épp akkor filmezett egy stáb, úgyhogy lehet, hogy ez szégyenszemre bekerülök majd valamelyik médium tudósításába.😒 Ezután már nagyon figyeltem rá, de a Sípark is minden felületen figyelmeztet a covid szabályok betartására. A legdurvább az volt, amikor egy kissé kapatos sporttárs a liften kínálgatott, hogy kortyoljak bele a butykosába, mert páratlanul finom a nógrádi pálinkája, és az tuti megvéd a vírustól. Nehéz erre mit mondani.

A pályákon sok ismerőssel futottunk össze, nem volt könnyű mindenkit megismerni síszerkó+maszkban, de jó volt találkozni és szót váltani a régről ismert síoktató arcokkal. Összességében egy nagyon szép sínapot töltöttünk Mátraszentistvánban. Hószállingózás és napsütés váltotta egymást, volt amikor hogy egyszerre mindkettőt élvezhettük. Fantasztikusan jó hóviszonyok vannak márciushoz képest, tökéletes sportélményt nyújtottak a pályák, a panorámalift pedig szuper kényelmes. Csak a hüttézés hiányzott kicsit, de megoldottuk az ebédet a parkolóban, kempingfőzővel melegítettük meg a levest és a tepsis husit amit előző nap megfőztem. Kollégám ma folytatja a sízést, épp most üzent, hogy ma is egy igazi szép téli nap van a Mátrában. ❤

Képek hamarosan lesznek, profi fotókat kapunk az SMSZ demóról Szántó Györgytől. Addig egy kép, amit rólam lőtt.

---Frissítés ---
Szántó György fotói:
https://www.facebook.com/matraszent...istvan/posts/101582478012...
Fotó: Szántó György
2021.03.06. bertazs
A hétfői csupa pozitív tapasztalat után úgy gondoltam a gyerekeket is elviszem egy félnaposra. A hétvégét a csökkenő érdeklődés ellenére sem mertem megkockáztatni, de sajnos hétköznap csak ma tudtam magamat szabaddá tenni bár az időjárás előrejelzés pont mára nem sok jóval kecsegtetett. Azért belevágtunk. Pásztónál már elkezdett esni az eső és a parkolóig érve abba sem hagyta, de amint megálltunk és kiszálltunk szinte varázsütésre elállt. A parkolóban csak néhány kocsi állt 8.20-kor. Gyors öltözés, bérlet és irány a pálya. 4 fok volt, kis szél fújt és szerintem éjszaka sem lehetett fagy mert a pálya nem volt úgy kifagyva, mint hétfőn. A hó kicsit laza volt a most nem annyira kemény alap fölött, de szépen le volt ratrakolva. A plusz fokok ellenére mégsem az olvadt tavaszi hó benyomását keltette. Már többször tapasztaltam hogy ez a technikai hó, ha szakszerűen van kezelve, bizonyos körülmények között teljesen máshogy viselkedik mint a természetes. Most pl. a körülmények ellenére nagyon jól, mondhatni élvezetesen síelhető volt a pálya, kiválóan fogta az élet és meglepően gyors is volt. Csupán néhány sítárssal osztoztunk a pályán úgy kb.10 óráig, aztán kicsit többen lettünk. Bár csak az ülős ment sorba állás mégsem alakult ki. Néhány percre még a nap is előbújt a felhők közül, de mivel nem volt olyan szikrázó napsütés mint hétfőn a pályák is jobban tartották magukat. A bérlet lejárta után mire összepakoltunk egy szép alacsony felhő kúszott be a sípark fölé az egészet ködbe borítva. Mikor elindultunk megint eleredt az eső és Pásztóig el sem állt. Ezen jót nevettünk és áldottuk a szerencsénket mert végül igazán jót síeltünk, így hogy az égiek is kegyeikbe fogadtak.
2021.03.01. bertazs
Ma végre a COVID előtti hétköznapokat idézte MSZI! El sem hittem. Semmi sorban állás, se a pénztárnál, se a felvonóknál. Fél napos jeggyel több mint 30 km-t síeltem szinte meg sem álltam. A szezon legjobb síelése kerekedett ki belőle. Bár a tavaszi időjárás miatt kicsit szkeptikus voltam, de itt a fórumon annyi pozitív hozzászólást olvastam Visegrádról és MSZI-ról is, hogy ez a két pálya mennyire dacol az elemekkel és kitart a végsőkig hogy tettem egy próbát. És igen valóban igaz, hogy itt csodának lehetünk szemtanúi! A reggeli nyitáskor hibátlan, az éjszakai gyenge fagynak köszönhetően tökéletesen kifagyott pingpong asztal simaságúra ratrakolt igazi alpesi minőségű pálya fogadott. Az 1-es le volt zárva síversenyző gyerkőcök edzése miatt, de a 3-as és 4-es fantasztikus volt. Valamint én imádom az 5 b jelű 3-4 kanyaros kis szerpentint is. 8.30-tól csak az ülős felvonó ment, mégsem kellett semennyit sem várakozni. Fél 10 körül beindult a nagy csákány is, így hiába lettünk kicsit többen a pályán, sor továbbra sem volt sehol. Pedig a 4-es teteje melletti csákányos nem is ment ma. A pályák 11-ig teljesen jól tartották magukat, a 3-as kezdett először kásásodni, buckásodni. a 4-esnek a teteje és az alja járt ugyanígy. 10 után az edzés végén megnyitották az 1-es pályát is. Rögtön elkezdtem azon pörögni. Az végig tökéletes maradt amíg nyitva volt, mert 2 óra múltán újra lezárták, gondolom, hogy ne sieljük szét holnapra, mert valószínű lesz még síedzés a héten. Egyébként engem nem zavart, hogy le volt zárva, sőt a liftről csodálva néztem az 5-10 éves gyerekeket, hogy már most milyen fantasztikus technikával kerülgették a kapukat. Dél felé azért már kezdték megadni magukat a pályák a 7-8 fokos melegnek. Sokat lassultak, fogta is a lécet az olvadó hó. Jobban kellett figyelni a firnes, nedves tavaszi havon, de még mindig nem kezdett lefolyni a pálya a hegyről, pedig végig sütött a nap és még továbbra is jókat lehetett csúszni. Bérletem lejárta után a parkolóban igazi májusi gleccser feelingem volt, miközben a tavaszi időben pólóban pakoltam be a kocsiba. Soha rosszabb síelést!
2021.02.25. lorylaci
Tegnap szezonom 7. napja, kisfiammal
Reggel ahogy jelezték többiek kifagyott a pálya. Ha derült az idő, kisugároz a hő, és a vizeshó egy része elpárolog a másik része szépen kifagy. Nagyszerűen le volt ratrakolva, mivel kevesen voltak (pláne az elején) alig voltak sílécnyomok.
Reggel még felkaptuk a kabátot, de alatta már csak póló volt.
Ahogy melegedett az idő kezdett felpuhulni, kásásodni, és persze lassulni. 8.30-tól 11-ig mentünk 11 kört kisfiammal. Aztán szokás szerint ebéd, neki csendes pihenős alvás a kocsiban (le kellett húznom az ablakot, az autó úgy felmelegedett a napsütéstől), addig apa nyomhatja a piros pályákat. Kivittem a kabátot, de le is kaptam egy kör után, és onnantól kezdve pólóban nyomtam (kb délután 3-ig). A 70 perc alatt, amíg kisfiam aludt 9 kört tudtam menni a 3-as pályán.
Aztán felkelt a gyerek, sőt akadt gyerekes család társaság is, így a gyerekek tudtak kígyózni, aztán fogócskázni, 14 kört mentünk.
Délután 3 körül kezdett árnyék vetülni a pályára, így elkellett a kabát is, ráadásul a száraz idő miatt elkezdett az árnyékos helyeken újrafagyni a pálya (a víz egy része elpárolog, és elvonja a hőt), így fokozatos gyorsult újra.
Majdnem végig ment a google fitnesss, megvan a gps nyomvonal (a köröket a magasság alapján számoltam tök jó szinuszgörbét mutat), felvonózással együtt 51,5 km volt, ebből >30 km síelés, de kisfiam is nyomott jó 20 kmt. Ennyit még egy nap sem mentünk ebben az évben.
Szerintem az időhöz képest a pálya teljesen jó állapotban volt, ráadásul még 11 környékén sem voltak sokan. Kisfiam arca lebarnult, nekem sem lesz bajom a D-vitaminnal.
A snowboard ugratók még mindig állnak, így ha azokat széttúrják tartani fog még a hó. Bízok benne, hogy a lehűlés során vagy esik kis hó, vagy tudnak havat gyártani.
vlcsnap-2021-02-25-10h07m22s116.pngvlcsnap-2021-02-25-10h07m39s684.pngvlcsnap-2021-02-25-10h08m09s247.png
2021.02.22. GregJuhasz
21-én Vasárnap szuper sínap volt MSZI-n! Negyed 9 körül érkeztem, így még semmi sor a pénztárnál és 8:30-kor már a pályán melegítettem. Az első másfél óra szenzációs volt! Kemény, kifagyott és még nagyrészt üres pályák, szinte várakozás nélküli liftezések, pörögtem is folyamatosan kb. negyed 10-ig amikorra azért kezdtünk már kicsit sűrűsödni így kiálltam egy gyors reggelire.
Én délelőttös jeggyel 1ig voltam, addig tömegnyomor jelenetek nem voltak - persze sor igen, a videoimat visszanézve 5-6 perc volt a legtöbb várakozás szóval tényleg nem ilyen fél órás körökre kell gondolni.
A személyzet a lifetéknél segítőkész és jókedvű volt ezt láthatólag sokan értékelték (dumáltam Győrből érkezett sízővel is...) A sorban állásoknál a sporttársak nagyon nagy része nem tolakodott, rendesen hordta a maszkot ill. nem hisztizett ha figyelmeztette a személyzet (amit mindig megtettek), én teljesen kultúráltnak éreztem az egészet. Mivel egyedül mentem, volt pár kellemes felvonós beszélgetés is. :)
A pálya a nap folyamán szerintem nem romlott jelentősen, azért a reggeli -2 fokhoz képest nyilván puhább, kásásabb lett de 1-ig nem voltak térdig érő buckák sehol és simán lehetett találni területeket szép ívekre is.
A Store13 kitelepülésének köszönhetően új Atomic léceket is teszteltem, nekem nagy élmény volt, eddig még nem volt ilyenre lehetőségem. :)
Összességében sikerült egy igazi full mosoly sínapot kifognom itt, a fórumot olvasva azért ehhez kellett a szerencse is, mert pont annyian voltunk hogy még élvezhető legyen. Remélem jön még hideg, mert egy ilyen napra beneveznék még a szezonban!
2021.02.17. Bélapó
Tegnap - ha néha akadozva is - ment minden. Esett a hó, nem volt jó idő, de az unokáim kedvéért 300 km táv... Az online vásárolt jegyet szinte azonnal megkaptam, ezzel ki is fújt a pozitívumok sora. Ha egy négyszemélyes jakuzziba nyolcan ülnek kifolyik a fürdővíz. Az ülőkés négyes beléptetőkapuból csak kettő üzemelt - lehet hogy a távolságtartás miatt???? De minden széken négyen ültek. A sorra jellemző: a helyi síoktató tanítványaival megelőzve a sort kétszer sorra került, míg én egyszer fel tudtam menni. (bár lehet, hogy háromszor, mert mikor beálltam a sorba, nem láttam mi történik elöl). Sorállás mindenütt!! Szerencsére amit ülve kell, azt otthon elintéztem és a férfiember állva is megoldja a dolgait, a lányok meg ... hát ők szorították! Borddal kezdtem, vittem magammal sílécet is, gondoltam kipróbálom W Feri bától kapott profi lécet, de a kocsiban maradt! buckák között jégen jobb a bord. Az első kiszállásnál így is elestem, nem számítottam tükörjégre (meg arra, hogy a mellettem ülő sielő nemre-korra való tekintet nélkül minden végtagját használva, mintha gimnasztikázna, próbál eljutni a havasabb részre. Ezek után szigorúan csak a családtagjaimmal ültem be a felvonóba. Persze belátom, a maszk, a szemüveg ... minden ember úgy néz ki ,mint a láthatatlan ember mikor bepólyázva jelent meg a színen) Reménykedtem, délutánra talán megunják néhányan, ugye nincs melegedő, enni-inni mint a fogolytáborban... állva lehetőleg mindenkitől távol nehogy elkoldulják a felét. De nem! nem csökkent. Ha már megvettem ezt a Qrva drága jegyet -3 felnött 2 kisgyerek 1 nyugdíjas 45 guriga - itt maradok zárásig! Végül is nem volt rossz! A nyolcvanas évek szlovák síterepeit idézte, csak éppen nem lyukasztottak ...és igen, igen hiányoltam síelés után a knédlit meg a sört. Hazafelé aztán mindenkinél elfogyott a türelem. Úgy látszik a sok sorállás felőrölte a várakozási kedvet vagy túlzottan belejöttek, hogy a pályán kerülgetni kell mindenkit. Még szerencse, hogy lejt az út. Mert ennél csak az a rosszabb, mikor egy szemlátomást erőtlen autóval hegymenetben próbálnak megelőzni, csak azért mert úgy gondolják, hogy a következő kanyart gyorsabban tudják bevenni mint a sor elején haladó jármű. Meg különben is, este már nincs szembe forgalom... mindenki hazafelé tart. Szerencsére! Azért büszke vagyok magamra. Akik ismernek tudják, néhány kőr után kiállok pihenni. Itt nem volt rá szükség! Végig bírtam. Mondjuk a nap végén az a kellemes fáradságérzet hiányzott de hát úgyis vezetnem kellett még 300 km-t (sötétben amit utálok!) Mátraszentisván Sípark! Ölőszőr akkor voltam, mikor megnyitották. (ha jól emlékszem csak kettő felvonó volt egy tárcsás meg a csákányos) Most voltam másodjára. A bakancslistámon kipipálva. Nem mondom, hogy többet nem jövök, mert soha ne mond, hogy soha és ki tudja mit hoz a jövő.
2021.02.03. Sziszó78
Mi is tegnap voltunk, reggel nyitásra érdemes menni, akkor lehet pár kört menni várakozás nélkül. Aztán szépen sorbanállásos beszélgetéssel elrepül a nap :)

Reggel a pálya szuper volt, de elég hamar, kb 10:30ra romlott az állaga, de fura mód ezt a szintet végig tartotta, semmi komolyabb buckásodás, vagy zavaróan sok jeges folt nem volt.

Mi 29 kört tettünk meg, majdnem összejött 1 óra síelő idő és 20km táv:)
Összességében jól éreztük magunkat
Én nagyon féltem, hogy a sok sorbanállás majd élvezhetetlenné teszi a napot, de nem...végre síeltem és csak ez számított :) Valamikor megnézzük Eplényt is.
PIC-20210202-132326.jpg
2021.02.03. nimbus2
Tegnap síeltem a Síparkban 9-16 óra között. Nagyon sokan voltak egész nap, de járt minden felvonó, így 8-15 perces köröket lehetett menni. Ajánlom az online jegy elővásárlást, mert 9-kor a normál kasszáknál már elég hosszú sor állt, az online jegy átvevő kasszánál viszont senki, azonnal megkaptad a jegyet (adott napra nem lehet online jegyet venni, tehát az nem jó terv, hogy ha sokan vannak a normál kasszánál, akkor gyorsan megveszed telefonról az online jegyet).
A síkölcsönzőnél nagyon hosszú sor állt, sajnáltam azokat, akik szerintem legalább egy órát elvesztettek emiatt a napból. Én továbbra is az odavezető úton, a Sípark előtt 10 percnyire Galyatetőn bérelek a síkölcsönzőben felszerelést, írtam már ezt korábban is, elérhetőségeket megtaláljátok google kereséssel (nem reklámozom őket, de úgy gondolom hogy a Síparknak is jobb, ha nem sorban állással töltik a napijegy vásárlóik az időt, hanem síelnek).
A vizesblokk konténerek megfelelő színvonalúak és meglepően tiszta állapotban voltak, dicséretes! A büfét nem vettem igénybe.
A személyzet megfelelően tette a dolgát, folyamatosan figyelték a maszk használat betartását.
2021.02.03. Péter70
Ma síeltünk itt. Szerintem a legfontosabb, hogy nyitásra kell ideérni. 8.20-kor vettük meg a bérletet és 8.30-kor már a felvonónál voltunk. Fél tízig semmit nem kellett várni a beszállásnál. Utána körről körre mindig kicsit többet. Egy idő után átpártoltunk a csákányoshoz. Ott is tudtunk menni még pár kört minimális sorban állással. Végül a 20. kör után hagytuk abba a síelést. A pályák reggel kitűnően elő voltak készítve. Az első pár körben üres pályákon, friss, kifagyott ratrak nyomokon síeltünk. A felvonó kezelők türelmesek, segítőkészek. Szólnak, ha valakin nincsen maszk. Egyetlen negatívum, hogy mindkét lift többször is leállt. Ez nem tett jót a sorok hosszának.
Korai kezdéssel ajánlom a terepet.
2021.01.27. lorylaci
Tegnap reggel meglepődve láttam, hogy ráadnak egy órát reggel, így azonnal elhatároztam, ott kell lennem.
4 éves kisfiam kipattant reggel 6-kor az ágyból a síelés hírére, feleségemet elvittem munkába (porcpuhulás miatt ki kell még hagynia a síelést), és indultunk 7 előtt, hogy fél 9-re ott legyünk.
Kisfiam, aki legutóbb lement a 4-esen, mondta is, hogy a "nagy pályával" kezdjünk, ami más nem is lehetett, mert ekkor még csak a négyüléses járt. Reggel mentek a hóágyúk, így a ratrakolt, kifagyott pályán volt egy centi friss porhó a hóágyúk szélle fújt környékén. Isteni élmény volt így kezdeni a napot.
Az első felvonónál le is ejtette a botját, így le kellett mennem a feketén (kicsit csaltam, mert a pirosan kezdtem, és a fák között vágtam át). Így megvolt az edzés - addig fiam talk-showt tartott a hegy tetején a téma iránt érdeklődőknek.
Mentünk egy pár kört, az első egy óra mennnyei volt, a második óra is jó (ekkor a többi lift is beindult)Ö, aztán megjött a tömeg. Ekkor lecsúsztam és láttam, hogy a sor a távolságtartó figyelmeztető táblákon túlra ér, beálltam, felmentem (11 óra lett) és elmentünk ebédelni (dédimama palacsintája az autóban). Majd egy kis csendes pihenő, közben láttam, hogy akik reggel jöttek azok egy jó része is hasonlóan tesz, majd 2 óra körül megindultak az emberek haza.
Nosza neki, kisfiam felkelt, ki a pályára. Ekkor olyan 10 perces sorban állás volt a négyüléses alján (a csákányosokon és tányérosokon kevesebb), ki kellett várni, de tűrhető volt (számítottunk is rá).
Ahogy fogytak az emberek (3 felé) egyre jobb köröket lehetett menni, a felvonónál is lassan apadt a sor. A pálya nagyon buckás volt, izgultam is, kezdő fiamat dobálja, de ő kifejeztten élvezte. Végén a gyerek már jobban száguldozott lefelé, mint én. Úgy rohantam utána (én már-már óvatosan, mert kitudja fáradtan mikor sérülök).
Zárásig maradtunk, fél5-kor pontban elkezdtek ratrakolni, ami miatt még állni kellett, a gyereknek ez ugyanis a kukásautónál három kategóriánál nagyobb szám volt. Hazafelé: "ha nagy leszek én ratrakos leszek".
2021.01.25. esslegg
Ma fent voltunk a gyerekekkel egy szezonindító :-( pár órás csúszáson.
Bár nyitás előtt terveztünk odaérni, a hajnali M3-as kamionbalesetből fakadó kerülő miatt csak kb. 10.20-ra értünk fel. Ekkor már a pályához közelebbi parkoló elég tele volt, de azért még sikerült helyet találni. Beöltözés, majd jegyvásárlás (kb. 5 perc, normál kassza) után 10.45-kor léptünk a pályára.
Az éjszakai-hajnali hóesés szép téli hangulatot varázsolt a hegyre, ugyanakkor - ahogy korrektül jelezték a honlapon - az ilyenkor szokásos buckásodás már erősen teret nyert, főleg az 1-es ill. 3-as pályákon. Azért alapvetően jókat csúsztunk még úgy is, hogy a 4-es ülősnél az átlagos 5 perc sorbanállásra (a szemre leghosszabb sor esetén 8 perc volt) + felvonózás idejére jutott a kb. 1.2-2 perc lesiklás, de ilyen ínséges időkben ezt is meg kell becsülni. Azért a hosszú csákányos elindítása ezen valamelyest javított volna.
A 3 órás jegyünkkel háromnegyed 2-ig síeltünk, a végére kellemesen elfáradtunk.
A ma esti pályaelőkészítés és az éjszakai kifagyás után holnap szerintem is szuper pályák várhatók.
Nekünk a mai közönség is elég COVID-tudatosnak tűnt: kellő távolságtartás a sorokban ill. maszkviselés - körönként max. 1-1 embert figyelmeztettek a liftkezelők a maszk felhúzására, akik több alkalommal is kifejezetten kedvesek és segítőkészek voltak (kezdőknek gyors magyarázat ill. elindulás segítése a húzós lifteken stb.), ezt pozitívan tapasztaltuk.
Jó volt végre egy kicsit megtapasztalni az igazi telet.
2021.01.21. lorylaci
Tökéletesen leírted az élményemet.
Én 4 éves kisfiammal mentem, 5 napos hétköznapi bérletem volt, így a sorban állást elkerültük a pénztárnál. Az első 1 órában normálisan lehetett menni. Egy röpke "apa-idő"-re kisfiamat pálya szélén hagytam bambulni (szereti bambulni, ahogy a felnőttek esnek), és mentem egyet le, majd szembesültem a sorral. Nagy lassan feljöttem a csákányossal (tanulság: ekkor mindig azt kell választani, az embereket hajtja az ülés kényelme). Úgy értékeltem nagy csalódás lesz ez a nap, de talán még az utolsó fél órában lehet egy jót sielni.

Gondoltam egyet: 11-kor elmegyünk az autóhoz, hosszabb ebédet tartunk, és alszunk egyet benne. Kisfiamnak amúgy is jót tenne egy délutáni csendes pihenő, mint az oviban. Aludt is 2-ig, lassan felkeltünk, és fél 3 fele visszamentünk, amikor kezdett lassan normalizálódni a tömeg (már csak 15 perces sort mondtak lenn). Ahogy közeledett a 4 óra fogytak az emberek, és fél 4-kor bejelentették a ráadás 1 órát, ami nagyon jól esett. Nagyon jól lehetett csapatni neki.

Mondanám, hogy szar a marketinjük, de a ráadás 1 óra tényleg átértékelte az egész napomat. Kisfiam elsőnek ment le a 4-es pályán, utána megtanulta a kis csákányos liftet. Sőt nagyon élvezte, hogy este, refrektorfényben síelünk (ha már esti sízés nem lesz egy darabig).

Ami nagyon hiányzik, az az előre tájékoztatás. Most, hogy van online jegy, mondahtnák mennyi jegyet adtak el, sőt csak online jegyet kellene eladni - kötelezően. És tényleg legyen korlát, figyelmeztessen: te aki az 2000. jegyet veszed légy tisztában, hogy ekkor 15 perc fölé fog nőni a várakozás.
A válság lehetőség is. Itt lenne a lehetőség, hogy aki ausztriához szokott, egy jó élményben részesüljön, és legalább szezononként pár nap erejéig oda látogasson.
A marketingjükben is előre kellene gondolkodni. Ez a management sara... nem a melóst (liftesek) kell túlóráztatni, hanem kitalálni egy jó munkatervet.
2021.01.21. Pantherophis
Én is megosztanék pár gondolatot a tegnapi (szerdai) napról. Sejtettem, hogy az érkező felmelegedés és a külföldi lehetőségek hiánya miatt sokan lesznek, de hétköznap ekkora tömegre nem számítottam. Nyitás után negyed órával már minden parkoló csordultig tele volt, csak nagy szerencsével sikerült parkolni (a bejárattól jó messze). Jegypénztár: 40 perc, ülőlift várakozás 20-25 perc. Egy idő után inkább a csákányoshoz álltunk be, az viszont pont akkor kezdett dadogni (35 perc várakozás), majd mikor félútig jutottunk, teljesen lehalt további 20 percre. Tehát ez a körünk kb. 1 óra volt (ebből 1 perc síelés). Én nagyon türelmes ember vagyok, de ez már feszegette a határokat. Néhány hevesebb vérmérsékletű sporttárs láthatóan közel állt hozzá, hogy eret vágjon magán.
További negatívumok: járványügyi szabályok teljes semmibevétele! Nyilván ilyen tömegben a távolságtartás nem realitás, de nem túlzok, ha azt mondom, hogy max. minden 10. emberen volt (helyesen hordott) maszk. A liftkezelők becsületesen próbálkoztak, de amint hátat fordítottak, sokan azzal a lendülettel húzták is le újra a maszkot. Többen dohányoztak a sorban, ha szóltak nekik a vállukat vonogatták.
A 3-as pálya volt a legrosszabb állapotban, már dél körül földes részeket kellett kerülgetni (érdekes módon az aznap megnyitott, meredekebb 1-esen látszólag több hó volt).

DE!

Elfogadva, hogy sokan vannak és bizony várni kell, maga a síelés egyáltalán nem volt rossz. A 4-es pálya bal széle (alias 5-ös pálya) szenzációsan jó állapotban volt, remek carving íveket lehetett húzni. A kis csákányosnál a legrosszabb esetben sem volt 5-6 percnél hosszabb várakozás, a fenti részen ezért csúcsidőben is egész jól lehetett pörögni. Ráadásul a Sípark abszolút korrekt módon egy órával meghosszabbította a nyitvatartást, így fél 6-ig mentek a felvonók. Délután 4-től aztán hirtelen kiürült a terep, és innentől jött a nap legjobb időszaka. Mint egy jó esti sízés: kivilágított pályán, minimális sorbanállással. Csak érzésre, de szerintem az utolsó másfél órában többet csúsztam, mint előtte összesen. Igaz, ekkorra már nagyon buckás lett a pálya, de ez csak növelte a sportértékét. Ez az élmény nagyon kellett hozzá, hogy a katasztrofális kezdés után mégis abszolút pozitív szájízzel távozzunk a hosszú nap végén.
Nagy kár a felmelegedésért!
2021.01.21. bertazs
Teljesen egyet értek Sörapuval. Ha az ember tudja nagyjából mire számíthat és ahhoz igazítja elvárásait, akár jól is érezheti magát. Mi 9-re értünk a parkolóba, addigra már jó sok autó összegyült. A pénztárnál a sor aránylag gyorsan haladt, kb. 10 perc után már bérlettel a zsebben öltöztünk. Az első két csúszás után még az ülősnél sem kellett várni, de folyamatosan romlott a helyzet, miközben fél szemmel már a csákányost lestük mikor indul, mert fél 10 körül megkezdték az előkészületeket. 10 körül, amikor már 10 percnél is hosszabbra nőtt az ülősnél a várakozás megnyitották a csákányost. Következő csúszás végén már oda álltunk be. A megváltónak gondolt csákányos sajnos annyira azért nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem csökkentette jelentős mértékben a várakozási időt, de legalább nem növekedett, annak ellenére, hogy folyamatosan érkeztek a sítársak a parkolóból és emiatt egyre többen lettünk a pályán. Sajnos közben a csákányos folyamatos műszaki gondokkal küzdött, rengetegszer leállt, vagy ha kiesők miatt meghállították, az istennek sem bírták újra indítani. Három alkalommal több mint 10 percig küzdöttek a jobb sorsra érdemes kezelők, akik előtt le a kalappal. Szerencsére az emberek nem türelmetlenkedtek, nem zugolódtak, békésen beszélgettek, viccelődtek a várakozás közben. Volt azért egy érdekes helyzet. Amikor már mintegy 10 perce vártunk a csákánynál és 2 párost követve már a beszállás következett volna, megint leállt a cucc. Miután többszöri próbálkozásra sem sikerült elindítani, közölték, hogy ez most hosszabb szünet lesz, akár 15 percnél is, így megnyitották a terelő hálókat, hogy aki akar csússzon át az ülős aljába, ahol ekkor már majd' a kanyarig állt a sor, viszont a föntről a kb. sor közepére érkezőket egy alkalmazott a sor végére irányította. Na itt azért már többeknél elszakadt a cérna, hogy a fönti 15 perces várakozás után még 20 percet kelljen várni az ülősre. A helyzetet végül az oldotta meg, hogy hál' istennek mégis el tudták indítani a csákányt, így akik lecsúsztunk az ülőshőz visszamásztunk a csákányhoz. Itt szerencsére már nem küldtek a sor végére.
Végül is korábbi Eplényi tapaasztalatok és a különböző fórumokban olvasottak alapján azt kaptuk amire számítottunk sok ember, sorállás, de a pályák reggel jók voltak, bár az éjszakai melegedés miatt a meredekebbekre már nem küldték rá a ratrakot és a sok emmber, meg az enyhe idő miatt gyorsabban is romlottak, buckásodtak vizesedtek, de azért megfelelő tudással végig élvezhetőek maradtak. Ment mindhárom hóágyúzható pálya, az elviteles hüttében csodamód nem volt sor, a forralt bor nagyon finom volt (2dl 700 ft), 1500 ft egy hot-dog 1900 egy hambi. Mi barátaimmal tegnap tényleg jól éreztük magunkat. Bár egy külföldi síterephez mérten nem sokat csúsztunk (applikáció szerint 22 perc) 5 óra ottlét alatt, de jókat beszélgettünk és egy gyönyörű, szinte alpesi, havas tájon a friss levegőn a szabadban múlattuk az időt kedvenc hobbinknak hódolva, nem pedig a négy fal között aszalódva.
2021.01.20. Sörapu.
Szokták mondani, minden fejben dől el.
Amikor úgy döntöttünk, hogy ma ide megyünk, tudtuk hogy mi vár ránk. A kérdés csak a tömeg mérete volt. Hát én ennyi embert itt még nem láttam, pedig tizensok éve járok ide. Legalább a bérletekért nem akartunk hosszasan várakozni, ezért időben indultunk. A fél kilences érkezés jó döntésnek bizonyult. Zsebben a zsugával kényelmesen megreggeliztünk a kisbuszban, majd legalább az első két körben nem kellett várakoznunk. Találkoztunk sok baráttal, olyanokkal, akikkel máskor OT-ben vagy Saalbachban szoktunk koccanni. Kicsit fura volt, ahogy fura helyzet a hütte lépcsőjén elfogyasztott Keserű Méz.
Aztán csak gyűltek az emberek, a sok kiéhezett és reményt vesztett hóimádó. Ha már be vagyunk zárva kicsi megcsonkított hazánkba, legalább valahol kapunk egy kis alpesi hangulatot.
Tudom, sokan elégedetlenkednek a 20-25 perces sorok miatt de én már csupa pozitív impulzussal érkeztem. Például nagyon tetszett, hogy a Síparknak küldött kérdéseimre korrekt módon, gyorsan válaszoltak, meg az is hogy nagyszerű csapat jött össze erre a pár órára.
Szóval minden fejben dől el. Ha fel vagy készülve a várható körülményekre, és ennek tudatában mész, bizony lehet nagyon jól érezni magad. Szoktam, nem ritkán, kritikával élni, de a mai nap részemről 5 csillag.
2021.01.19. Hókupac
Én szombaton és vasárnap reggel voltam a reggeli (early bird 8.30-10.30) időben, és abszolút pozitív benyomások értek. Remek pályák fogadtak, és mindenkin maszk volt. A négyes ülős felvonó előtt egy liftkezelő "járőrözött" és az 1-2 csak szájukat eltakaró maszkosokat figyelmeztette a helyes maszkhasználatra. Az ülős felvonó melletti csákányos liftet is indították 10 óra előtt, csökkentve az ülős lift előtti sort. A "renitenseknek" ha vannak ilyenek, meg törölni kéne a bérletüket, jegyvásárláskor figyelmeztetve erre mindenkit. (a képek szombaton készültek, vas. borult volt az idő)
IMG-2575.JPGIMG-2582.JPGIMG-2579.JPG
2021.01.17. RM
Ma voltunk MSZI-n. Nagyon szuper volt, minden várakozásomat felülmúlta. :-)

Robin (sielok.hu) sítársnak hála, már nyitás előtt ott voltunk (hétvégén 8:30). Idén korábban mehet mindenki hétvégén. 3 órás jegyet vettünk.

Odafelé havazott. Pásztótól havas úton mentünk fel. Útközben egy árokba csúszott autót is kitoltunk. (Délutánra már el volt takarítva az út.)

Előreváltott jegyet átvettük 8-kor. (Igazából másik kasszánál sem volt óriási sor ... Elővételes egyedül én voltam nyitáskor. ) Nem akartam kockáztatni, hogy oda megyünk és nincs jegy. De talán felesleges volt az aggodalom és 350Ft/250Ft felnőtt/gyerek forintba került pluszban a netes vásárlás. 1000Ft/kártya kaukció be volt készítve, ezt kp-ban kell adni, aztán ha leadod a kártyát visszaadják ...

Első órában az ülőszékesen és a hosszú kék pályán pörögtünk. Semmi sor. Frissen ratrakolt, púderhavas pálya, jó sielok.hu-s társaság (most rendes fradista, nem újpesti mint múltkor :-) )... Kell ennél több? 9:30-tól elindultak a csákányos liftek is. Szépen eloszlott a tömeg a lifteknél, 5 perc alatti marad végig (11:30) a várakozási idő. A piros pályán nem voltak sokan, a széles kéken azért kerülgetni kellett a népeket 10 után ...

Összességében szuper 3 órát töltöttünk kint. :-) Aki teheti menjen, amíg ilyen jó síidő van ... ;-)

Megj.: Pályán nem fotóztam, ahhoz túl jó volt, hogy csúszás helyett álldogáljunk. :-)000
si4.jpgsi3.jpgsi2.jpgsi1.jpg
2021.01.15. GGregory
Ma negyed tíz után értünk a parkolóba, meglepően sokan voltak, már ekkor volt olyan, aki a túloldalon parkolt, délutánra 80%-on volt a túloldali parkoló is. Kb. 15 percet álltunk sorba, ha van online jegyed, akkor ez 2-3 perc. Volt olyan aki megvette a sorban az online jegyet. A pálya teteje jó volt, a 3-as és 4-es pályák közös szakasza már reggel se volt kisimítva, de délutánra bucka pálya lett, így a felvonóra rávezető szakasz előtti bal kanyarba senki se jött túl nagy tempóval. Dél körül már a sor vége majdnem ki is ért a kanyarig ~15 perc volt a sor + a felvonózás, így óránként max. háromszor csúsztunk.
Napközben többször is mentünk a kis csákányossal, itt jóval rövidebb volt a sor, mint lent. A hosszabb pályák közül a 3-ast használtuk a legtöbbet, itt egész nap mérsékeltebb volt a forgalom. Remény a hétvégére, hogy egész nap dolgoztak a hosszú csákányos nyomvonalán, amivel tehermentesíteni tudnák valamelyest a négyülésest.
A covid miatt van egy csomó intézkedés, pl.: a négyüléseshez két külön libasorban lehetett beállni, így a sor hosszabb, de kisebb a tömörülés, a hütte helyett büfé van, tőlem covid után is maradhatna mind a két intézkedés, a sorban állásnál így kevesebb a pofátlankodó (persze így is akad), a büfében meg ilyen látogatószám mellett is 10 perc után kaptunk 2 hambit. Amit persze lehetetlen elvinni a parkolóba, mert nem dobozban, vagy teljes csomagolásban volt. Szóval mi kisétáltunk az épület mögé a “parkolóba” és megettük ott. A pályán szerencsére a többség tartotta a maszk viselést, és a távolságtartással sem volt gond.
IMG-20210115-110353.jpgIMG-20210115-110358.jpgIMG-20210115-113858.jpgIMG-20210115-133404.jpgIMG-20210115-133904.jpg
2021.01.13. Kisjoska
Sziasztok ,

Mai napon meglátogattuk a síparkot . Eplény volt eredetileg a terv , de az ottani hétfői tömeget látva inkább ide terveztük a síelést . Negyed 10 fele érkeztünk , ekkor már voltak parkoló autók szép számmal és a pénztárnál is volt egy jelentősebb sor (20p). A pályán ez szerencsére nem látszott, 10 körül nagyon jól el lehetett férni és remek állapotot sikerült összehozni , várakozni egyik felvonónál sem kellet, délben ez 2-3 p re romlott . Kettő körül kezdett el látványosan fogyni a nép , ha valaki csak d.u jön ki jól járhat. Külön kiemelném az ott dolgozók kedves segítőkész hozzállását nekem ez hozzátett az élményhez. A hüttében elvitelre üzemel a buli , italok mellett HOT DOG, hamburger , melegszendvics a választék . Egy negatívum ahogy az előttem író is megjegyezte a beülős felvonó előtti kaotikus rész.
2021.01.13. bertazs
Tegnap végre megnyitott Mátraszentistván. Egy ismerősöm viszont megsúgta hogy inkább ma menjek, mert mára a 3-as pályát is megnyitják. Szerencsére nem tévedett. Reggel 8 előtt néhány perccel indultam a IV. kerületből és Pásztó felé, 1 óra 10 perc alatt ott voltam. A felső parkolóban 9 óra után pár perccel már szép számmal voltak kocsik, de a pénztárnál még nem volt hosszú a sor, így gyorsan megvettem a bérletet és csak utána öltöztem be. A pénztár ugyan 9-kor nyit, de a felvonók sajnos csak 9.30-kor indulnak, így volt időm nyugodtan készülődni. Mivel délután dolgom volt csak fél napos jegyet vettem, ez 9.30-tól 13 óráig, 3 és fél óra időtartamra 7000 ft + 1000 ft a kaució, amit csak kp-vel lehet rendezni. Sajnos 4 órás jegy nincs, csak 3 órás 6500-ért. A délutáni (13-16.30) szintén csak 3,5 órára jogosít. Viszont minden jegynél van tíz perc türelmi idő, ha valaki mondjuk 13.01-re ér a felvonóhoz. Jó ötlet volt a jegyvásárlással kezdeni mert mire elkészültem már méretes sor kígyózott a pénztárnál. Én viszont indulhattam a pályára.
A pálya: na az tökéletes volt! A frissen ratrakolt és nem annyira keményre kifagyott és letömörített (mint Eplényben) műhó alapra az éjjel néhány centi porhó hullott! -4 fok szikrázó napsütés és kis szelecske, ami még nem zavaró, szóval álomszerű körülmények fogadtak. Mindkét nyitva lévő pálya tökéletes volt és a fél nap során sem romlottak jelentősen, csak az ülős felvonó aljához vezető utolsó szűk kanyar jegesedett ki hamar, jobb oldalán pedig méretes bucka alakult ki. Ez az utolsó rész a felvonó előtt sajnos nincs jól kitalálva. Majd' minden pálya oda érkezik, sokan elég nagy tempóval, a kezdők meg próbálnak túl élni. Most szerencsére a pályákon eloszlott a nép és nem alakultak ki veszélyes szituációk. A liftnél sem kellett várni, ahogy megérkeztem lendületből csúszhattam is be a kapun. Mondjuk 11 után már időnként kialakult 1-2 perces sor, de míg ott voltam ennél hosszabban nem kellett várakozni egy esetet kivéve amikor valami miatt mintegy 5 percre megállt az ülős felvonó. Egyébként nem csak a 4-es ülős járt, hanem ment az 5-ös pálya (4-es felső része) melletti csákányos és a kis tányéros (a hüttétől induló). Apropó hütte: csak elvitelre működik, de én nem vettem igénybe erre a rövid időre. Gondolom nem sokáig lesz ez az áldásos állapot, mert egy lift kezelő mondta, hogy már tegnaphoz képest is dupla annyian vannak, de ez még szerencsére nem ment a síelés rovására. Ma 3 és fél óra alatt 26 kört tudtam csúszni, 40 percet síeltem, majdnem két órát felvonóztam (27 menet), és 1 óra 25 percet várakoztam, így egy kör 270 Ft-ba került. A hétfői eplényi túrához képest ez most jóval kedvezőbbre jött ki. De ne nagyon reménykedjünk, hogy ez sokáig így marad.
2020.03.05. TKata
Ma újranyitás volt MSZI-n. Ez azt jelenti, hogy ebben a gyenge télben átléptünk márciusba, amikor már rügyeznek a fák, a hőmérséklet meg nem akarózik 0 fok alá menni, még a magasabb helyeken sem. Legfeljebb néha egy kicsit. Ezért pár napos szünet után néha még esély nyílik egy kis levezető síelésre. Kelenföldről 11 órakor a plusz 10 fokban indulva Pásztó után már jelentősen esett a hőmérséklet, MSZI-n már csak 2 fok volt. Az idő gyönyörű szélcsendes napsütés, néha sötét felhőkkel.
Ment a tanuló pálya két kis lelkes tanonccal, a tányéros, hogy lentről azért még haza is tudjunk menni meg a négyüléses a teljes 4-es pályával. Volt egy kissé és időszaktól függően vegyes halmazállapotú többnyire fehér színű valami a pályán, amit hónak csak a nagyon elfogult sí fanok neveznének, de csúszkálásra tökéletesen alkalmas volt. Élvezhetőségét jelentősen fokozta, hogy szerintem a pályán a legzsúfoltabb pillanatokban sem voltunk 10-nél többen. Nem voltunk kevesen, de eloszlott a nép a felvonón, a hüttében. Volt akit csak a jó idő meg a napsütés csalogatott ki egy kicsit a természetbe. Láttam teraszán olvasgató vendégeket is.
Szóval lehetett nagyon jó köröket menni. Kedved szerint akár a szlalomot próbálgatni, akár teljesen keresztben óriás ívek, akár teljes sebességgel csak a 4-es pálya nagyon jó vezetésű nyomvonalán lesiklás. Senkit sem veszélyeztetett senki sem.
Biztos, hogy sokan ilyen körülményekre el sem indulnak, vagy csalódottan távoznak. Nekünk most jött össze egy szabad délután amit kihasználva a jó időt igyekeztünk tartalmasan eltölteni. És nem bántuk meg a döntésünket. Összességében egy nagyszerű szabadidős nap volt.
20200305-131612MSZIb.jpg20200305-131607MSZIt.jpg20200305MSZIFelsoresz.jpg20200305-155937MSZIk.jpg20200305-132653MSZIl.jpg20200305-162455MSZI.jpg20200305-162914MSZIPeti.jpg
2020.03.01. Paganini
Február 29-én, szombaton, a tél utolsó napján voltam a Síparkban, és a táj valóban még a télies arcát mutatta.
Délben, tavaszi napsütésben, kétszer kétsávos utakon gurultam Pesttől Pásztóig. Itt hónak még nyoma sem volt, de reménykedésre adott okot, hogy a szomszédos hegyek csúcsán már valami fehérség látszott. És valóban, mire a szerpentinen felértem Mátraszentistvánba, hamisítatlan téli hangulat fogadott. Délutáni jegyet vettem, esti kiegészítővel.
A délutáni síelés is nagyon jó volt, több pályát és liftet kipróbáltam. Legtöbbet a jó esésű hármason húztam az íveket. A sok autó ellenére a beléptető kapu előtt nem volt vészes a sor. A délután végén egy kis pihenőt tartottam. Két szendvics, perecet nem kértem, mert abból már volt egy a pályán. :-)
Evés, ivás, lazítás, és hamarosan indulhatott is a hangulatos esti csúszás. Örömmel állapítottam meg, hogy a fél órás szünetben serénykedő ratrak hasznos munkát végzett a fontosabb részeken. Ezen felbuzdulva öttől nyolcig folyamatosan pörögtem. Sorbanállás nulla, több menetnél is csak az enyém volt a lejtő.
A sötétedés beálltával elég hideg lett, erre oda kell figyelni! Szerencsére a tartalékba elvitt aláöltözőt fel tudtam venni, így semmi sem zavarta a csúszás örömeit.
A hidegért cserébe viszont klasszul visszagyorsult a pálya. Nekem ez az este nyolcig tartó sízés nagyon bejött. Kellemesen elfáradva, kopogós hidegben hagytam el a már szinte üres parkolót.
P2290373.JPG
2020.02.09. Sörapu.
Ma voltunk 2 gyerekkel (3 és 6 évesek). Pályák állapota a lehetőségekhez képest jó. Délutánra már előbukkannak jégfoltok, de ez simán belefér. Időben, 9 előtt érkeztünk tartva a tömegtől. Úgy voltam vele, hogy ha nyitáskor a pályán vagyunk és tudunk másfél - két órát csúszni mire megérkezik a kényelmesebbje akkor már megérte. Ezzel szemben egész nap tolerálható volt a "tömeg". 3-4 perc volt a maximális sorbanállás. Nagyon balesetveszélyes a sok felügyelet nélküli kezdő, akik kamikaze módjára csúsznak össze-vissza. Gyerekeinket többször találták meg, szerencse, hogy nem lett semmi baj.
Örülünk a székes liftnek, nagyot lépett előre a Sípark ezzel a fejlesztéssel. A liftkezelőkkel kapcsolatban is csak jókat tudok mondani. Segítőkészek voltak, figyeltek, ha kellett időben beavatkoztak.
Ami viszont évek óta nem változik, az az étterem. Odáig rendben van, hogy osztrák árak vannak, hiszen szezonmunkásokat kell alkalmazni, akik valószínűleg nem helyiek, illetve sok mással is magyarázható ez az árszínvonal. Azonban a kiszolgálás olyan lassú és körülményes mint már sok-sok éve. A kaják minősége is kettes alá. Az igyekezet látszik, hiszen folyamatosan szedik le és takarítják az asztalokat, illetve a mellékhelységeket is folyamatosan takarítják, de láthatólag nem törekednek arra, hogy minőséget produkáljanak.
Összességében nagyszerű napot töltöttünkel a Síparkban, idén még jövünk bizonyosan.
2020.02.09. dnorbi
Tegnap, 02.08-án voltam, Mátraszentistvánon. Fél 1 körül érkeztem, délutáni, és esti síelésre vettem jegyet. A két fekete pálya kivételével mindegyik működött. A 3-as, piros, kicsit itt-ott jeges volt, de jól síelhető. Nagyon sok kezdő volt, akik összetúrták a pályát, de még így is egész jó köröket lehetett menni. A panorámaliftet használtam, a maximum várakozási idő 2 perc lehetett. Néhány helyen a fű kikandikált a hó alól, de ez nem volt zavaró. Az esti síelésre a ratrakok nagyon szépen rendberakták a pályát, már várakozás sem volt a liftnél. A bejáratnál köves volt, de ez nem zavaró, kicsit később tettük le a lecet, és kész. Sok negatív kritikát olvastam már velük kapcsolatban, én most sem tudok rossz dolgot mondani. Azt gondolom, nagyon jó pályát hoznak össze, annak ellenére, hogy természetes hó nincs. Nekem bármilyen kérdésem van, mindig Messenger üzenetben írok nekik. Gyakorlatilag, egy órán belül mindenre kiterjedő, kielégítő választ kapok, egy Erika nevű hölgytől. Köszönöm a tegnapi napot is!!
IMG-20200208-133952.jpgIMG-20200208-165808.jpgIMG-20200208-165629.jpgIMG-20200208-171908.jpgIMG-20200208-170826.jpg
2019.03.05. bord
Pénteken ugrottunk fel egy kis esti síelésre,snowboardozásra.Budapestről 16 órakor indultunk és 18.15-kor már becsatolva csúsztunk.Sajnos az m3 autópályán pénteki csúcs volt,Gödöllő és Bag között harminccal cammogtunk,de után a mindben rendben volt,utána gyér forgalom mellett haladtunk tovább.
A sípályákon alig voltak,buckásodás nem volt jellemző ,pedig egy versenybe is belefutottunk.A hó vastagságával nem volt panasz,viszont el kezdett kásásodni.Földes köves résszel nem nagyon találkoztam,egy két helyen jeges vagy vizes folt fogadott.Ami pozitív csalódás számomra,hogy a 3-as piros pálya szinte jobb állapotban volt mint a többi .Hótartalék még volt bőven,épp a pályák mellől és a csákányostól tolták fel a pályára este.Sikerült kipróbálnom a 4-es beülős felvonót,igaz az alatta lévő varázsszőnyeg nem működött.Beszállásnál zöld kannával jelölték meddig kell előre menni,menetidő kb 6 perc mire felér a csúcsra.Kiszállásnál figyelni kell mivel a fa padozaton filc van és ha nem elég havas megfogja a lécet,deszkát (pereceltem is egyet). Inkább a filces rész után kell kiszállni a hóra,de ott figyelni kell mert utána egyből fordul vissza (kanyarodik)a felvonó,viszont két felvonózás után már belejön az ember.
Remélem az idő kegyes lesz a síterephez és akkor még szerintem két hétig kitart a hótartalék.Igaz kásás lesz a hó minősége ha éjszaka nem fagy ki teljesen,de nem vízisízni fog az ember.
Természetesen zárásig maradtunk. :))
IMG-20190301-181724.jpgIMG-20190301-201625-HHT.jpgIMG-20190301-201650-HHT.jpg
2019.03.04. GGregory
Tegnap a tavaszi időjárás ellenére nálunk is a mátrai síelés volt a vasárnapi program. Havat már tényleg csak a sípályákon látni, de ott még van elég, illetve jókora tartalék-kupacok vannak felhalmozva, így még egy jó darabig lesz ott hó. Délelőtt 10-kor még egész jók voltak a pályák és délig elég szépen tartották magukat. A 6-oson tett bemelegítő kör után megállás nélkül róttuk a köröket az alagút, szerpentin 3-as, 1-es pálya sorrendben, persze egy-egy tea szünettel. A felvonó szőnyege nem működött, de eléggé csúszott ahhoz, hogy ne legyen zavaró, sorban állás nem volt.
Az időjárás miatt délutánra eléggé tapadóssá vált a hó, de mivel tömeg nem volt, lehetett száguldozni (az 1-es tetején le is ültem egyszer, de nem volt veszélyes). Az 1-es vagy a 3-as pályán le lehetett úgy jönni, hogy senkivel se találkozzunk. Valószínűleg az óriási ugratók az 5-ös pályán ide vonzották a profi snowboardosokat is, egy-két síelőt is láttam ugratni, de nagy bukást szerencsére nem. A hütte szokásos hangulatos, de nem olcsó.
Azt, hogy meddig fog még kitartani a hó, nehéz megjósolni, az időjárás sajnos nem kedvez a Síparknak, pedig a pálya elképesztően élvezhető volt még a madárcsicsergésben is.
IMG-20190303-144111.jpgIMG-20190303-144109.jpgIMG-20190303-132448.jpgIMG-20190303-132211.jpgIMG-20190303-130810.jpgIMG-20190303-130750.jpg
2019.02.20. Junker
Feb 16-án szombaton voltunk a gyerkőcökkel a Síparkban úgyhogy az akkori állapotokról tudok egy pár szót mondani.
Elöljáróban annyit, hogy már jó pár éve nem síeltem hétvégén ott, mert a korábbi évek tapasztalatai szerint egy erősebb hétvége, ha jó volt az idő, simán jelentett 15-20 perc várakozást is a felvonó előtt. Most viszont így jött ki a lépés, ekkor tudtuk menni.
De a lényeg, megdöbbentően jó volt még a hó. Persze a nap végére már minimálisan buckásodott illetve ki is jegesedett itt-ott, de akkor is érthetetlen, hogy hogyan tudnak ilyen minőséget produkálni a folyamatos nappali plusz 5-10 fokok mellett.
A másik amire nem számítottam, hogy a négyülésés felvonó milyen hatékonyan lerövidítette a sorban állást. Szerintem 5 percet nem álltam sorban egyhuzamban egész nap pedig sokan voltak, 10-kor már tele volt a pálya melletti parkoló és az út másik olalán is sokan álltak.
Szóval, számomra, ez a pálya kompromisszummentes, már hétvégén is. Gyerekeknek tanulni/gyakorolni nagyon megfelel.
Apró negatívum, hogy a nagycsaládos kedvezmény viszont röhejes.
2019.02.05. BZoli75
Tegnap egy szuper napot sikerült eltölteni a Síparkban.
Az előző napok rekord felmelegedése ellenére (több évtizedes meleg rekordok dőltek meg szerte az országban) a pályák kitűnően előkészítve és kifagyva vártak bennünket.

Nyitásra ott voltunk. A felvonóknál nulla sorban állás, a pályán szabadon lehetett gyakorolni a szabályos íveket. Nem kellet attól félnem hogy valaki hátulról letarol. Eddig még mindig csak kék pályán síeltem de annyira megjött az önbizalmam hogy ebéd előtt már félelem érzés nélkül tudtam körözni a 3-as piroson. Nem csak én hanem a két gyerekem is akik szintén nem voltak előtte csak kék pályán.

A lenti Hüttében ebédeltünk ami bár nem mondható egy olcsó helynek de azért megfizethető. A választék bőséges és az étel minőségére sem tudnék rosszat mondani.

Az ebéd után még mentünk egy kör a 3-as piroson de ekkor már sok helyen előjöttek a buckák amik nekem mindig problémát okoznak. Ebből kifolyólag úgy döntöttünk hogy megnézzük az 1-es versenypályát.

Elég félelmetes volt elsőre de még délután is szűz ratrak nyomon lehetett csúszni. Hihetetlen élmény volt megtapasztalni mit nyújt egy ilyen meredekségű lejtő. Szinte csak mi voltunk itt is így nyugodtan tudtunk gyakorolni. A nap hátralévő részét már itt töltöttük.

Most voltunk először hétköznap de az élményt össze sem lehet hasonlítani egy zsúfolt hétvégén tapasztaltakkal. Többet fejlődtünk ez alatt az egy nap alatt mint a múlt szezonban összesen.

Köszönjük az üzemeltetőknek ezt a szép napot.
2019.01.05. Bigmafa
Most jöttünk haza Mátraszentistvánról. Szuper a hó, a 3-4-5 pálya ment. 1-ig kemény hóesés, utána köd, de ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat.
Most voltunk itt először, és van néhány fura dolog nekem.

1. Az ülő lift sebessége a kiírás szerint 2.6m/s (=9.4km/h), ez a valóságban ennél jóval kevesebb, GPS szerint kb 5-6km/h lesz az csak. A kiszálló lesz sztem a gond, kicsi a lejtése, nagyon hosszú a sík szakasz benne.

2. A felső hüttében ha jártok, valaki vigyen már egy marék 70-es szöget, mert SEMMIRE nem lehet sem lepakolni, sem cuccokat felakasztani, ez elég gagyi... Így ott kuporogtunk ölben a sisakkal.

3. Nem lenne hátrány, ha fel-lehajtogatnák "Magyarország legmodernebb síliftjének" az ülőlapját havazáskor. A mai nap 1-ig szakadt a hó, és EGYSZER SEM hajtották fel az ülőkét, nem volt kellemes.

4. Valaki lenyúlta a lányom síbotját, amit a csákányos felvonó aljánál a kerítéshez támasztottunk, kb 4 kör kellett hozzá. Le nem adták. Remélem legalább méretben megfelelt... A másik lányom botját úgy kellett kiszedni egy idegen kislány kezéből hogy talán nem kéne elvinni. Azt legalább láttuk. Döbbenten állok a jelenség előtt.

5. Nagyon sok a kezdő, ami nem baj, de komikus ahogy mindegyik a pálya közepén áll és trécsel. Vagy egyszer csak trécselést berekesztve hirtelen elédlép. (ez mondjuik kevésbé vicces)

Ez utóbbi kettőről nem az üzemeltető tehet, de kéretik ezt is számba venni célpont választáskor.


De tényleg jó dolgok is voltak. Hó rengeteg van, látszik hogy odatették magukat. Az esti sízéshez nagyon gyorsan olyan pályát rittyentettek hogy csuda (és jóval kevesebben is voltak olyankor a pályán, kifejezetten élmény volt!) A jegyárak barátságosak, a nagycsaládos "kedvezmény" kifejezetten kedves gesztus.

Összességében jó napot zártunk, a fenti pontokon pedig ha javítanak, akkor igazán hibátlan síterep lesz a mátraszentistváni.
2018.12.27. GGregory
A szezon első sínapját itt töltöttük. A síhangulatot megalapozta, hogy 5-600 m fölött már havas a táj. A pálya alapvetően a honlapon megadottaknak megfelelő volt (4,5 és 6-os pályák voltak nyitva), sajnos egy-két forgalmasabb helyen azért kavicsos, füves (pl.: 4-es és a 3-as találkozója előtt). 10:30-tól 16:30-ig egy ebédszünet beiktatásával róttuk a köröket. A pálya az enyhe +1-2°C és a dél körüli eső ellenére végig igen jó volt.
A pályán nem volt ugyan tömeg (néhányan parkoltak délután egy körül az út másik oldalán), de a hüttében alig lehetett elférni, ülőhelyre sokat kellett várni. A tömeghangulatot fokozta a szokásos kiszolgálási sebesség, de cserébe az árszínvonal nem csökkent... (gőzgombóc: 1400, tea 2 dl 300). A hütte előtti padokról előrelátó módon le sem takarították a ráfagyott jeges havat, elintézte azt a havazásból esőbe átváltó időjárás. A Rönkbárban el tudnék képzelni egy jó kis kolbászost/hotdogost, de mindenesetre az ilyen mérsékeltebben forgalmas napokon is kinyithatnák, ezáltal is csökkentve a tömeget a hüttében.
A Sípark összességében hozta amire számítani lehetett így a szezon elején. Ami feltűnt az az, hogy a lenti víztározó nem volt feltöltve, remélem ennek nem lesz hatása a későbbi hóágyúzásokra. Viszont jó hír lehet, hogy a 3-as pálya tetejére már oda volt készítve egy-két hóágyú, remélem azt a hiányzó 2-300 métert gyorsan belövik, ha jön a hideg.
2018.12.21. Bala95
Ma voltunk barátnőmmel, az út teljesen tiszta volt Gyöngyöstől egészen a síparkig. Abszolút 0 tudással mentünk fel, azért hogy snowboardozni tanuljunk. A síoktatóparkot használtuk és befizettünk egy kezdő snowboardos oktatásra is. Az oktatók nagyon jófejek voltak. A nap végére esés nélkül letudtam jutni az oktatópálya aljára és határozottan tudtam irányítani merre megyek :). Az oktató javasolta is hogy a nagyobb pályán (6) is próbálkozhatok (tanuló bérlettel voltunk ami a síoktatóparkot köteles felvonóval és a 6 os pályát tartalmazza tárcsás felvonóval) de már nagyon kifáradtam úgyhogy ez legközelebbre marad. Mi biztosan visszatérünk még, és aki most kapott kedvet a snowboardozáshoz a sísulisokat nyugodt szívvel tudom ajánlani :)
2018.03.31. Kis Kovi
Kicsit olvadt, kicsit buckás, de a miénk:)

Tegnap végre megismertük ezt a hazai síterepet is és szerintem az egyik legjobb sínapunk volt a szezonban.
Ez köszönhető annak is, hogy ilyen nyugodt (eleinte pár ember, majd később szerintem max. 30 ember használta a pályákat) gondtalan, stresszmentes síelés nagyon ritkán adatik meg az embernek.

A pályák gondosan elő voltak készítve és a kevés síelőnek is köszönhetően kb. 2 órán keresztül (11:30-ig) egész jól tartották magukat. Megjegyzem, később viszont már úgy belejön az ember a síelésbe, hogy bár rosszabb minőségű felületen csúsztunk, de úgy is évezetes volt.
Szerintem este egyátalán nem fagyott és reggel már bőven + fokok voltak (4-5 c), de a pár nappal azelőtti jobb esti/reggeli hőmérsékleti viszonyok miatt a pályák még bőven használhatóak voltak. Szél és csapadék nem volt, csak a bekúszó felhők rontották néha a látási viszonyokat.
A hó mennyisége bizonyos szakaszokon már a "végét járja", de sok helyen bőven van még tartalék. Mondjuk az 1-es pályát én már lezártam volna (nem is nagyon használták).
Számomra a 3-as volt a legélvezetesebb pálya.

A hazai viszonyokat figyelembe véve, nekem igen változatos és a lehetőségekből a maximumot kihozó terepnek tűnik.
A lift egyszer sem állt meg, a be/kiszállásnál egy picit figyelni kell, de simán abszolválható a feladat.
Laza ütemben kb. 7 perces köröket mentünk (csúszás+felvonó) így pár óra alatt annyit síeltünk - mivel nem kellett sorba állni - , mint egy nagyobb terepen:)

Mondjuk nagyobb tömegben biztos "megremegnék", ám akkor valószínűleg a téli viszonyok dobnának egyet az élvezeti faktoron:)

Ami viszont borzasztó, az a pálya megközelíthetősége. Totális balkáni útviszonyok (temérdeketelen balesetveszélyes kátyús útszakasz) vannak Mátrakeresztestől felfelé, illetve a pályától Mátraházáig és még egy picit lefelé.
Oda felé Pásztó irányából, visszafelé Gyöngyös felé jöttünk, így felmértük totálisan a viszonyokat. Persze a tél végén mindig rosszabb a helyzet, ám szerintem ez nem "egyszezonos" probléma.
A síterep parkolójára mondjuk ráférne egy aszfaltozás, mert elég nagy dagonya van olvadtabb időszakban, igaz, különösebb probléma ezen kívül nem volt.

Szóval összességében nagyon is ajánlani tudom a terepet, annak ellenére, hogy a hétvégén már április kezdődik, szerintem jobban jártunk, mint ha valamelyik külföldi terepet céloztuk volna meg és sokkal gazdaságosabb is volt ez a kör.
DSC02431.JPGDSC02443.JPGDSC02439.JPG
2018.03.24. Konrád Leo
Mátraszentistván reggel napsütés -2 fok, délután zárás körül +1 fok. Olvadozik a hó, de inkább tél, mint tavasz van. Tömeg nem volt. 1-2 perc várakozás a négyüléses előtt, lehet még gyakorolni a hatékonyabb beszállást, de az is igaz, hogy az ember kikapcsolódni jön ide és nem katonai kiképzésre. Azért a beszálló baloldali kanyarját kérjük kissé ívesebbre állítani (mindez két fémkorlát), mert így a belső íven nagyobb a torlódás. Léccel nem könnyű bevenni a derékszöget. Sajnos délutánra a 4- es pálya becsatlakozása a széles alsó részbe drámaian kikopott. Gondolom ez holnapra javítható. Délutánra a meredekebb részeken volt némi jég, de a március végi összkép még így is nagyon jó volt.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
.be
2018.03.12. GGregory
Szombaton voltunk a Síparkban, elsődleges célunk az volt, hogy a fiammal első alkalommal lesíeljünk a 4-es aljára. 10:30-kor a pálya melletti parkolóba tudtunk megállni (végül is munkanap volt), a pályán is szerencsére végig a tavaszi hétköznapi forgalom volt. Érzésre rengeteg hó van a pályán hódombok formájában felhalmozva. Az 5-6°C-os melegnek és a szép napsütésnek köszönhetően a kevés síelő a nap végére szét tudta csúszkálni a pályát, de őszintén nem is számítottunk másra. A 3-as és főleg az 1-es jobb állapotban voltak (néhányan az 1-essel párhuzamos nagycsákányos nyomvonalán zúztak le), mivel azokat jóval kevesebben használták, a pályák közös szakasza persze bucka-bucka…
A lényeg viszont, hogy a nagycsoportos fiam élvezte, és az összes kék pályát besíeltük vele többször is (együtt kb.: 15x), persze nem a hosszú négyessel kezdtük, hanem a 6-ossal (ezt már ismerte, illetve először csak ezt akarta használni), majd lementünk a kiscsákányoshoz. Na, ott anyát nem engedte be a forgóvilla, pontosabban anya csippantott, a gyerek meg előtte becsúszott (a fiamnak még nem kellett bérlet, mivel még nincs 6 éves, de itt nem tudott a forgóvilla alatt átbújni és kikerülni sem lehetett). Igazából a gyerekkel egyszerre kellene áthaladni a forgóvillán, de azért ez nem mindig egyszerű...A csákányos így nem lett a család kedvence, ezért innentől felváltva használtuk a hosszú pályát és a 6-ost, a végén már csak a hosszút.
Az ebédszünet természetesen a hüttében volt, a gőzgombóc most egy nagy gömb volt, mintha korábban lett volna olyan is, hogy kettő kisebb gombóc volt a tányéron. Az étterem nem olcsó, de még mindig a Mátrában ettünk a legjobbat a hazai sípályákon (Kékest is ide értem).
Néhány észrevétel, amin javíthatnának szerintem: lehetne félliteres üdítő és víz, nem csak elegáns kis üveges, illetve a papírpoharat (kávéhoz) is hanyagolhatnák az étteremben ezen az árszinten. Jó lenne, ha a pályára lehetne 1000Ft kaucióért regisztrációs kártyát venni a 6 éven aluliaknak is, hogy ne járjanak úgy mint mi (és hogy ne kelljen a gyerekeknek a forgóvillák alatt bujkálni), bár ez utóbbi minket jövőre már nem érint. Ami talán biztonság szempontjából érdekesebb lehet, hogy a négyüléses felvonó szőnyege nagyon csúszós volt (korábban nem tapasztaltam), így nem egyszer csak a szőnyeg vége felé tudtunk csak leülni (az eplénnyi gumiszőnyeg jobban megfogta a léceket).
Azért az üzemeltetőknek hozzátenném, hogy a Sípark remek hely, most sem csalódtunk, szerencsére nekünk sikerült mindig jól érezni mangunkat az idény során és ha lesz hideg betörés akkor lehet, hogy megyünk még...
2018.03.10. Konrád Leo
Pénteken emlékezetes tavaszi síelést csaptunk. Tömeg nem volt, nyitáskor napsütés, + 2 fok és tökéletes pályák fogadták a korán kelőket. Napközben egyre jobban tavaszodott, felpuhultak a pályák- mi végig nagyon élveztük a síelést. Az 1- es pálya igen jól bírta egész nap, az erdő felöli legszélén már kopottas itt- ott, de hatalmas hódombok vannak még tartalékban a pályán. Többször lementünk a buckapálya alsó felén is- sajnos már a végét járja. Az új felvonó szuper!
Falloskút felett még összefüggő hó van a Mátrában. Pásztó irányából az út helyenként krimi- kerülgetni kell a kátyúkat.
P1400604.JPGP1400602.JPGP1400629.JPG
2018.03.04. szoli
Sziasztok!
Tegnap bár már nem terveztük egy napra mi is felugrottunk a Síparkba családostul hiszen ezt nem lehetett kihagyni, mert örökre bántuk volna. Nyitás előtt sikerült érkezni ami nálunk nagy szó és egészen zárásig maradtunk az esti síelést kihagytuk. Már a parkolóban való fogadtatás is profi volt. Biztonságiak segítették a parkolást hosszú autó ide rövidebb autó oda. Mindenkinek egyesével felhívták a figyelmét a jegesedésre és csúszás veszélyre. Ezek apróságok de a megítélést javítják. A pálya első osztályú volt nyitáskor. Ilyen jól meg ratrakolt és kifagyott pályával ritkán találkoztunk. Persze ezt egy két óra alatt örömmel túrtuk szét.11 órától beállt a sor a négyülésesnél és hosszan várakoztunk, hogy feljussunk. Én még a hüttébe sem mentem annyira élveztem csak a kis dologra álltam meg meg egyszer megettük a szendot amit otthonról hoztunk. A család beállt egyszer a sorba ami nagyon hosszú volt, ezalatt Én csak róttam a köröket. Fantasztikusak voltak a mesterséges hódombok az egyik ilyennek köszönhetem a nagy esésemet de hát ez benne van.
Szinte hihetetlen, hogy a Síparkban van freeride pálya. Pedig van és nagyon nagy élvezettel használtuk a nagyobbik lányommal. Sokszor mentünk le rajta. Vigyázni kellett a jegesedéssel meg a kikandikáló kövekkel. A végére mindannyian kellemesen elfáradtunk a lányaimnál ez egyre több esésben, leülésben és a végén kis nem "akaromban" jelentkezett.
Mi minden évbe két három napot eltöltünk itt a Síparkban De a tegnapi nap mindent visz. Az árakban nem tudok vitatkozni ennyi. A minőségért viszont mindig kitesznek magukért.Sor állás az van. Örüljünk, hogy ennyien síelünk és itt. Az időjárásnak nagyon ki vagyunk téve. Vagy van tél vagy nincs. Szerencsére most van. Használjuk ki.
Sok ilyen szép telet kívánok minden síző társamnak és a Síparknak is. Jövőre ugyan itt.
Üdv Zoli
20180303-160458.jpg20180303-130836.jpg20180303-130718.jpg
2018.03.04. Henroy
Bár a magasabb légtérben érezhetően megkezdődött a melegebb levegő beáramlása, mégis igazi (sí)paradicsomi állapotok fogadták ma a reggeli nyitáskor a Síparkba érkezőket. A kifagyott, biliárdasztal-símaságúra ratrakolt pályák nemcsak kellően gyorsak, de pár hatalmas, összehóágyúzott hódomb segítségével igazán technikásak is voltak. Persze, 11h körülre a négyüléses előtt kialakult a szokásos tömeg, de a pályákon (legalábbis az 1-es, 3-ason) szerencsére nem volt annyira érzékelhető. A gyorsabb körök érdekében érdemesebb volt a nagycsákányost használni, ott negyed annyian álltak sorban. Még mindig hihetetlenül sok hó van, és remélhetőleg a jövő hétre prognosztizált meleg és eső ellenére még sokáig kitartanak a hótartalékok.
2018.03.02. Kiscsati
Egész héten esett itthon is a porhav , hívtak a hegyek . Chopok volt tervezve szombatra , de halasztani kellett egy hetet. Égett a csontom , h mégiscsak kéne menni .Pénteken most szabad vagyok ,döntöttem, megyek egyedül nehogy megolvadjom addig :)
Múltkor beszéltük az úton ,h évi 70 millárd forintot hordunk ki külföldre mi Magyarok . Ha 1% ot itt tartanánk ebből komoly fejlődésnek indulnának a hazai sipályák. Ez simán meg is lenne ha mindenki legalább egyel töbször csúszna itthon. Gondoltam akkor én most megteszem azt a +1 et .
Mátraszentistvánt választottam , mert nagy firiss havat olvastam ,kiváncsi voltam a fejlesztésekre , meg csak 90 km. :)
Nyitás előtt érkeztem , pálya mellett parkoltam,melegítés, jegy 7+1kaukció nem drágább , mint a hasonló méretű szlovák pályákon. Üzemanyaggal együtt még spóroltam is .
Térdig érő friss por hó volt , a pálya síkra leratrakolva. Teljesen jó , szép új 4bőr üléses felvonó, kényelmes lábtartóval. Felszálláskor tényleg be tudja csípni-szorítani a bakancsot , de csak akkor ha hagyod hogy a vádlidnak menjen a felvonó és csak azután ülsz le, de ahogy elemelkedtek szabadul nem történik semmi. Előbb rá kell ülni mielőtt elüti a lábad :)
Főleg 1-es 2-es pályán verettem üveg hangon éleken farolgatás nélkül ,h legyen azé tempó , alig kellett embert keülgetnem. Meglepődtem ,h a pályaszéleken meg az erdőben még picit freerideolni is tudtam nagy por havakban:) még délután se volt buckásodás csak a 2 és pályán amit direkt hagynak , igy lesz fekete pálya a piros a plusz nehezítéssel . 11 kor hüttéztem sor nélkül ,grill csirke mell, rizsa, kávé, üdîtő meg egy kis vecsési 3 Mátyás volt .
Lehet nekem szerencsém volt a Péntekkel a jó hóval , de igy fölöslegesnek érzem elmenni egy szlovák kispályára pl tale, Szalamandra, Kosuthka, Donovaly ha csak a kicsi oldalt használnád, nem tudnak többet és még a hazai GDPt is növeled :) Persze egy több kilóméteres fekete pályát nem fog helyettesíteni soha , de jó közeli olcsó alternatívának ! A lehetőségekből sok mindent kihoztak , csak így tovább! Hajrá Magyarok ! ;)
2018.03.02. csababarca
Sziasztok!

Mi is meglátogattuk a Síparkot, megosztok pár tapasztalatot, észrevételt.

Két nap síeltünk, csütörtökön teljes napot, pénteken felet.
Itt megjegyezném, hogy a 7ezer forintos felnőtt napijegy ár, azt mondom okés, rendben van. De a fél napos miért csak egy ezressel olcsóbb? Értem a logikát, hogy inkább vegyenek egész naposat, mert csak 1 darab ezres a difi, de van aki tényleg nem spórolásból akar félnaposat venni, hanem mert ténylegesen fél napja van. Pl nekem, aki 2 órára van a Parktól, és nem akar sötétben hazaérni vidékre, ónos eső riasztás küszöbén.
Szóval itt is lehet érdemes lenne kicsit átkalkulálni a dolgokat, vagy órás periódusokra is bontani. Persze így egyszerűbb, és kényelmesebb a rendszer, ez nyilvánvaló.

Ha már árak, akkor itt jegyezném meg, hogy a síkölcsönző irreálisan drága. 7000 forint a teljes felszerlés 1 napra, erre megint azt tudom mondani mint a napijegynél hogy rendben van. (mondjuk máshol ennyiért 3-4 napra adnak komplett cuccot)
De egy síbakancs bérlése (sajnos hugom aki teljesen kezdő, kölcsönbakancsot kapott egy ismerőstől, de szorította a zokniban, így muszáj voltunk bérelni) 5000forint egy árva napra!!!! irreális.
Ennyiért egy hétre lehetne bérelni sícipőt (mafisi pl...).
Fél napra szintén 5000 forint. ?????? miért???
Sajnos első nap nem két napra kértük, úgy összességében olcsóbb lett volna talán egy ezressel (óriási), mert nem tudtuk mennyire fog feküdni a hugomnak ez a nagyszerű sport.
(itt megint megjegyzem, hogy Paganellán, vagy Puy St. Vincenten szintén pálya melletti kölcsönzőben 10 euróért adtak két éve, meg idén bakancsot!!!)
Szóval ki kellett fizetni 10ezer forintot másfél napra síbakancsért.
Ez úgy gondolom rablás. Nem tudom a sípark üzemeltetői egyben a kölcsönző üzemeltetői is, de ezt nem tartom korrektnek a kölcsönző részéről.

És lehet itt mondani, hogy okosnak kellett volna lenni, és bérelni cuccot máshol, de egyrészt a legközelebbi síkölcsönző hozzánk 1 órára van, másrészt már említettem full kezdőről van szó, nem tudtuk hogy megéri e kölcsönözni. Ezért síelt először kölcsön léccel, sisakkal, kabáttal és nadrággal.


Ha valaki eljut eddig az olvasásban, akkor jöjjenek a pozitívumok.
Szerintem a pálya nagyon jó, kezdőtől haladóig mindenki talál magának pályát. (ezt pl eplénynél nem így láttam) A pályák úgy ahogy kezelve voltak, bár hagyott kívánni maga után valót, de nem volt gond összességében.
A négyüléses tök jó, szerintem nem is kell oda kezelő, aki oda le tud csúszni a pirosas pályákon, az nyilván tud használni ilyet.
A tányéros illetve csákányosnál ahova kell kis rutin, ott volt is mindig ember, segíteni.

A hütte szerintem korrekt, a kaját kiszolgáló srác tök jó arc volt, poénkodtunk, kedves volt, normális, neki van helye a vendéglátásban. A kasszás-italos srác viszont fapofával, minden kedves szó nélkül dolgozik. Mondjuk nekem nincs ezzel bajom, megértem, csak megjegyeztem, mert lentebb is elhangzott kritikaként.

Jah hugom oktatáson is volt, és teljesen korrekt volt, figyeltem néha félszemmel miket csinálnak, semmi gond nem volt vele.
Szerencsére hugom a kezdeti sopánkodás, és majdnem feladás után már délutánra magabiztosan csúszott velem a tányéros melletti lankás pályán a hüttéig, ma meg már lementünk a 4 ülésesig is.

Vissza fogunk még jönni ide minden évben, mert örülünk hogy van itthon ilyen létesítmény, és szeretnénk ha a jövőben is ezen a színvonalon fenn tudna maradni!
De az árképzéssel nem vagyok kibékülve, szerintem kicsit irreális, mármint itt most a síkölcsönzőről beszélek, illetve a fél napos jegyárról. A 6ezret akkor érezném korrektnek fél napért, ha az egésznapos mondjuk 9-10ezer lenne.

Összességében minden magyar síelőnek ajánlom hogy látogassa meg a Síparkot, szerintem nem fog csalódni! Csak felszerelést vigyetek, mert ott szabad rablás folyik.
2018.03.02. M.István
Sziasztok!

Tegnap, március 1.-én voltunk családosan (két 5 éves gyerekkel) a Síparkban. Napos időnek ígérkezett, így egy nap szabit rááldoztunk a csütörtökre, mert kerülni akartuk a hétvégi tömeget.

09:30-ra érkeztünk, a parkolóban volt hely, 10:00-kor csúsztuk az elsőt. Ami meglepett, hogy egy árva ratrak nyomot nem láttam, de tényleg sehol. Gyanítom, hogy előző nap vacak idő volt, kevesen voltak, így elspórolták a pályakazelést. Erről a 20-25 évvel ezelőtti szlovák viszonyok jutottak az eszembe, ahol a ratrakok jellemzően kiállítási tárgyak voltak.

Az új 4-es felvonó klassz, kisgyerekekkel is viszonylag könnyen használható, mert elég alacsony a beülési magasság. Kisegítő személyzet viszont nincs a be - és kiszállásnál sem. Gondolom bent ülnek a fülkékben, meg elég gyakran látni őket hószánon kettesével furikázni. Sorbanállás nem volt, max kora délután 1-2 perc.

A hüttébe 11:30-kor ültünk be, ekkor elég hamar sorra kerültünk, ülőhelyet is találtunk bent. Viszont déltől kettőig az ajtón kívül állt a sor, egy srác adta ki a kaját, egy pedig az italokat és kezelte a pénztárat. A stílusuktól nem dobtunk hátast, se egy "kérem, tessék, parancsoljon, jó étvágyat", kb annyi kedvességgel működtek mint a Westworld-i robotok. Ehhez képest az árak közelítik a sógorokét: marhapörkölt 3500Ft, palócleves 1500Ft, gőzgombóc 1500Ft. Az ételek finomak de eldöntheti mindenki, hogy az árszínvonal magyar viszonyok közt számára sok vagy kevés.

Egy pici zavaró körülmény, hogy elég sok kezdő (főleg boardos) tudásához képest nagy tempót megy, ész nélkül esnek kelnek, a négyüléses előtti forgalmas szűkületnél kétszer el is kaszálták a gyerekeinket. Nem tudom mi lehet itt hétvégén, de szerintem nem is fogjuk megtapasztalni.

Összegezve, a gyerekeink élvezték ezt a napot és ez volt a lényeg. Mi úgy éreztük magunkat mint amikor beülsz a gyerekkel egy IMDB 5.2-es mesére a moziba. Nekik tetszik, te meg fészkelődsz a fenekeden és nem vagy túl boldog. Egy biztos, legközelebb inkább hozzáteszünk még irányonkét két-két óra utazást és irány Alsó-Ausztria.

A zavaró körülmények ellenére azért jó, hogy van egy ilyen pályánk - ahogy Pelikán mondta "Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a miénk." :)
2018.02.28. Konrád Leo
A buckapálya nagy élmény volt, helyenként térdig lehetett süllyedni a hóban. A nagy pirospálya teteje is jól ment, csak a hóágyúk epiláló hatását szívesen kihagytam volna. Hatalmas napsütés volt egész nap, délelőtt - 13 fok, délutánra kissé kevesebb. Szép kis nap volt.
P1400503.JPGP1400512.JPGP1400526.JPGP1400527.JPGP1400531.JPGP1400505.JPGP1400517.JPGP1400507.JPG
2018.02.27. zombi444
Egy kis beszámoló. Kedden délután érkeztünk és örömmel láttuk hogy nem csak mi vagyunk ilyen hülyék hogy szakadó hóban -13C-ban és szeles időben kimerészkedtünk síelni. A zord időjárás ellenére egy jó kis délutánt töltöttünk el. Nem sokan voltak, így kiélhettük magunkat. Sikerült minden pályát kipróbálni. A 2-es kicsit itt-ott kikopott, de ennek ellenére is folyamatosan csúszkáltak le rajta. Annyi kellemetlenség volt hogy a hóágyúk nyomatták ezerrel a havat, dehát mikor csinálják ha nem most? Véleményem szerint a 3-as pálya volt a legjobb. Nem volt annyira kibuckásodva mint az 1-es. A kifelé vezető utat épp előttünk sózták. Visszafelé már kicsit nagyobb hótakaró maradt meg de nem volt vészes. Annyit konklúzió a végére hogy ma 3 óra alatt többet csúsztam mint 2 hete szombaton egész nap. Aki teheti hétköznap menjen, mert hétvégén úgyis fullra tele van a pálya. Bár láttam hogy fel vannak szerelve az 1-es melletti csákányosak is. Ez jó. Mondjuk amióta felvonó van még egyszer nem húzattuk fel magunkat. Hiába no. Elkényelmesedik a magyar gyerek ha megszokja a jót :)
2018.02.25. salamoncs
Tegnap este voltunk esti síelésen a terepen. Én Magyarországon még soha nem síeltem, a nagy osztrák és francia terepek mellett a néhány km-nyi pálya nem vonzott, inkább elmentünk néha Szlovákiába vagy Semmeringre, ha egy napot akartunk síelni. De azt kell mondjam, a kék és piros pályát váltogatva egész jól elvoltunk, és bár a Mátra nem lett nagyobb, de a minőségét, külsőségeit (ratrak, narancsszínű védőpárnák, éx a kényelmes új felvonó) tekintve a pálya teljesen hozza a külföldi terepeket. Sajnos, ahogy előttem is írták, az új felvonó többször is leállt, ami a nagy hidegben finoman szólva sem esett jól, de tulajdonképpen tök jó dolog, hogy a lakóhelyünktőlnalig egy órányira lehet egyet síelni, ha kedvünk szottyan. Ha nem lesz ilyen farkasordító hideg, mi még biztos megynk, reméljük közben az új felvonó is beáll.
2018.02.18. GGregory
Tegnap voltunk Mátraszentistvánon, a fórumban olvasottak miatt lélekben fel voltam készülve a legrosszabbra, de valahogy szerencsénk volt. 9:40-kor értünk oda, de a pálya melletti parkolóba már nem lehetett beállni, az út másik felén lévő parkolóban még rengeteg hely volt. 10:00-kor már csúsztunk a napfényes mátrai pályákon (4, 4B, 5B, 3). A sorok elkerülése érdekében 11:35-kor a hüttéhez mentünk és igazunk volt, 2 perc alatt megkaptuk az ebédet (11:50-kor már kint állt a sor vége a hütte előtt). Délután óriási lett a tömeg a négyülésesnél is, de a nagy csákányosnál kb. fele akkora volt a várakozási idő, így egyre többször azt választottuk (8-10 perc). Délután 2-től a hütte előtt óriási volt a tumultus, így egyre inkább csak a 3-as pályán mentünk, én életemben először bevállaltam a változatosság kedvéért az 1-est is, na ott nem volt tömeg. Érdekes módon érzésre többen mentek a 2-es pályán, mint az 1-esen (pl.: apukák hóekéző kisiskolásokkal). 16:00-kor váltottuk vissza a bérleteket és azt kell mondjam, jó volt. Soha rosszabb sínapot…
A feleségem is tapasztalta a korábban többek által is említett “beakadós sícipő effektet” a négyüléses beszállásánál, de rögtön hozzáteszem, hogy elmondása szerint szuer és kérésére többször is azt választottuk a csákányos helyett. Különben sok állás, vagy probléma amikor mi használtuk nem volt, persze időnként megállt, sőt egyszer tolatott is, de nem volt vészes.
2018.02.04. almlieber
Szuper vasárnapot töltöttünk a Síparkban nagyon jó pályákkal, sok hóval és napsütéssel! :) A feljutás nehézkes volt kicsit (reggel 9 h-kor még nem voltak eltakarítva a hegyi utak), így a hólánc elkelt. Mindenképpen érdemes nyitásra érkezni (legalábbis hétvégén)! A pályák délelőtt tökéletesek voltak (a 4-es, 5-ös pályákon csúsztunk). Gyönyörű napsütéses időben csúszhattunk (bár délután 14 h körül már azért megkezdődött az olvadás), megérte ellátogatni, örülünk, hogy kipróbálhattuk az új négyüléses liftet! :)
20180204-105237.jpgDSCF0066.JPGDSCF0071.JPGHóangyalDSCF0108.JPGGOPR1909.JPGDSCF0118.JPGGOPR1902.JPGGOPR1905.JPGGOPR1921.JPG
2018.01.28. tomace
Ma kilátogattunk Mátraszentistvánra.
11:45-re értünk ki, már nagyon tele volt a hely, alig lehetett parkoló helyet találni, de ami nagyobb gáz volt, hogy akkora sártenger volt mindenhol a parkolóban, hogy csak na.

Pénztárnál, meg mindenhol máshol most is nagyon kedvesek voltak.

Viszont az a két pálya ami nyitva van az max 3-4 órára nyújt elég szórakozást, illetve nyújtana, ha a négyülésesnél nem kellene 10-15 percet sorban állni a pocsék kialakítása miatt.
Nincs single line, hogy mindig négy emberrel menjen fel a lift és ne 2-3-al, hogy ne alakuljanak ki kígyózó sorok.

A pálya, hát túl sok hó nincs rajta, de azért élvezhető. Ami gáz, hogy a bejárathoz nem lehet becsúszni, fel kell menni a tányérossal és az utolsó pát métert onnan felsétálni. Illetve a négyüléses előtti utolsó 100m-en azért rengeteg helyen kilátszik a föld.

A Hüttében kedvesek, de az nem normális, hogy a sor Hütte előtt kígyózik, mondjuk még így is gyorsabb mint Eplényben.
Az árak nem annyira elszálltak, a kaja meg finom.

Jó lenne ha lenne hó, de az az 1,8-2 km ami nyitva van az édes kevés. Hiába "szépítik" a 4-es, 5-ös,6-os pálya az egy és ugyanaz, ez ilyen magyar sajátosság, hogy egy pályát háromszor számolnak bele a síterületbe.
2018.01.20. zombi444
A mai nap történései pár mondatban. Változatos idő volt, délelőtt esett a hó, aztán köd, aztán pici napsütés. A hó elég tapadós volt 10 óra környékén, persze ha ilyen hülye az időjárás csodát ne várjon az ember. A panorámafelvonó nagyon király. Én azt hittem hogy meghagyják a tányéros felvonót is vele párhuzamosan, és aztán dönthetne az ember melyik sorba áll be, de tévedtem. Rengetegen voltak ma. Volt egy időszak mikor már kényelmetlen volt a pályán haladás és több bukás is volt amiatt hogy a lassabb sízők és a tempósabbak nem fértek el egymás melett. A kajálda előtt brutális sor állt. Ez a kolbászsütős dolog jó ötlet lenne amit az előttem hozzászóló írt. Nagyon remélem hogy az idő kedvez majd a síparknak. Én nem sajnálom a belépőre pénzt, látom hogy apait anyait beleadnak a lehetőségekhez képes az üzemeltetők és gondolom a tulaj is. Remélem minnél több ember választja ezt a síterepet, mert akkor a fejlődés sem fog megállni. A legfontosabb véleményem szerint az lenne, hogy az étterem tudjon alkalmazkodni ehhez a sok emberhez. Összességében nagyon jó napot töltöttünk el itt. Üdv.
2018.01.19. Hókupac
Hát igen, a jót könnyű megszokni! Az új lift jól sikerült, a pályák meg eddig is jók voltak. Már csak tartós hideg kéne, egy kicsit több hó, és ezáltal több pálya. Ma szép téli idő volt, délelőtt napos majd borusabb, kicsit havazott is. A pálya minősége remek.
IMG-0504.JPGIMG-0505.JPGIMG-0508.JPGIMG-0517.JPGIMG-0518.JPGIMG-0521.JPGIMG-0523.JPGIMG-0525.JPGIMG-0526.JPG
2018.01.19. GGregory
Péntek “családi kishétvége” Mátraszentistvánon!
Mivel tartottunk a hétvégi tömegtől péntekre szabit vettünk ki, hogy az 5,5 éves fiam végre a havas síelést is élvezze a műanyag pályás csúszások után. 11 órára előtt értünk fel, még volt összesen 10-15 hely a pálya melletti parkolóban. A fiammal a tanulópályán kezdtük a napot, először kipróbáltuk a varázsszőnyeget, majd a kis köteles felvonót. Mivel mindenképpen szerettem volna oktatásra is beíratni, hogy szokja a havas körülményeket, a síoktató pénztárában a síovit javasolták, de már a síovónéni a látottak alapján kapásból eltanácsolta, és mehetett a kezdő csoportba (elfogult apukaként én az újrakezdőre szavaztam volna, de nem siettünk, szerezzen csak sikerélményeket). Az oktatás alatt kipróbáltam a 4-es pályát és az új négyülésest, a feleségem maradt. Bemelegítésnek először csak a kis csákányossal akartam felmenni, de az nem működött (később megnéztem, hogy a honlap szerint se ment). Ezt többen is benézhették, mert egy kis csapat az egyik kedvenc pálya részem felé csúszott - a meg nem nyitott, de le sem zárt szerpentin 5B felé- , így én is bevállaltam és végigmentem a szerpentinen. Hát nem véletlenül nem nyitották még meg: itt-ott kavicsos volt, plusz a becsatlakozásnál meg kellett mászni a 4-es pálya szélét. Később váltottam a feleségem a gyereknézésben, az oktatásának 13 órakor lett vége. A lényeg, hogy a gyerek élvezte, kicsit elfáradt, de azonnal vigyorogva követelte, hogy menjünk le a “közepes pályán” (kék 6-os). Volt bennem egy kis félsz, hogy képesek leszünk-e gond nélkül lemenni, de minden ment elsőre: a lecsúszás és még a tányéros felvonózás is, pedig az nagyon trükkös volt, mert először meghúz majd megáll, és a gyerekek esetében teljesen függőleges a rúd. A liftkezelő az első felvonózásnál még kicsit kísérte is, amit ezúton is köszönök. Nemsokára megéheztünk és és elküldtük Anyát, hogy álljon sorba a hüttében, addig mi még csúsztunk egy kört. Délután fél kettő után ebédeltünk, szerencsénkre egy család szorított nekünk helyet az egyik asztal végén. Korábban, amikor még nem gyerekkel síeltünk, mindig kint tudtunk ebédelni, de most esett a hó és valamiért számomra zavaróan hangos volt kint a zene (persze gyerekkel mindenképpen bent ettünk volna). Az árak a szokásosak, se nem olcsó se nem túl drága, de lényeg, hogy finom volt minden (káposztaleves, husi, krumpli, uborka, gőzgombóc, tea capuccino). Esetleg a kiszolgálás sebességén lehetne javítani. Ebéd után délután 4-ig pörögtünk a 6-oson (minden körben ugratók), én egy párszor mentem egy nagy kört és lecsúsztam a 4-es pályán, a végére azonban olyan köd és szúrós hószitálás lett, hogy mindenképpen abba kellett hagyni.
Azoknak, akik ki akarnak nézni, jó hír, hogy a pályát egész nap hóágyúzták, amikor csak lehetett (gondolom a hóréteg vastagítás a cél), sajnos a 3-as pályát úgy láttam, nem lőtték, bár oda voltak készítve a hóágyúk. Minden pályán van egy kis természetes hó, de megnyitni így biztos nem lehet egy darabig. A négyüléses már nagyon kellett, sikerült a pálya alját is úgy kialakítani, hogy ne egy viszonylag meredek, kibuckásodott szakaszon kelljen megállni+sorba állni. Jó pofa volt, hogy az 5-ös pálya felső részén szlalom kapuk voltak elhelyezve (lehet, hogy verseny lesz), minden esetre nekem tetszett. A fórumot talán olvassák, mert a négyüléses kiszállójánál a szakadék elé kirakták a majom fogó hálót. Nem olyan fontos, de a 6-os pálya jobb oldalán, a felvonó felé vezető szakaszon lévő gödör elejét is lehetne védeni egy kis hálóval, nehogy valaki figyelmetlenségből belesíeljen. Ami biztos, hogyha lesz hó jövünk még, de hétvégét szerintem gyerekkel nem kockáztatunk.
2017.12.31. bertazs
Két kisfiammal és párommal tegnap egy remek sí napot töltöttünk Mátraszentistvánon. Előző este még kicsit hezitálva, de a facebook és webkamera infói alapján reggel úgy döntöttünk, hogy elindulunk. Nem is bántuk meg. Megérkezéskor -4 fok és gyönyörű napsütés fogadott. A hóágyúk nem csak éjszaka, hanem reggel is és azután egész nap dübörögtek. A pályákat reggelre sajnos nem sikerült le ratrakolni, így változó mélységű, hol buckás, hol jeges műhó fogadott. Az új 4 üléses felvonó minden igényt kielégít, kényelmes, gyors, a varázsszőnyegnek köszönhetően a beszállás kisgyermekkel is könnyű és a lábközi korlátnak köszönhetően biztonságos. A kisgyermekes családoknak nagyon hiányzott már erre a síterepre. Bár az első 2-3 csúszásnál kellemetlen volt, hogy a gondola ülései nem voltak letisztítva a hótól így a síruhánk eléggé átnedvesedett mire felértünk. A kiszálló pedig délutánra a szél és a forgalom hatására tükör jéggé változott és kicsi keskeny is. A jelentős létszámú síelő ellenére sorállás azonban nem alakult ki. Délutánra befelhősödött az idő és a hőmérséklet sem emelkedett jelentősen így a pályák sem romlottak, csak a buckásodtak. A legkritikusabb rész a híd alatti volt, ott ugyanis a kanyar után hirtelen egy nagyon mély havas rész, majd kisvártatva tükör jég tette próbára a kevésbé jól síelőket. Nehezítésként időnként a legszűkebb részen szembe jött egy motoros szán, ami szerintem kicsit balesetveszélyes volt, mert a kanyarból nem lehetett belátni és ha valaki tempósabban érkezik kellemetlen meglepetésben lehetett volna része. A pálya másik kritikus része a 4 üléses felvonóhoz vezető utolsó nagyon szűk kanyar volt, itt gyakran előfordultak kisebb összeakadások ütközések. Ha majd már a 3-as pályát is megnyitják remélhetőleg sikerül ezt a kanyart is kiszélesíteni, mert nagyobb tömeg esetén elég balesetveszélyes lesz. A kajás hüttét ebédidőben a tömeget látva mi nem mertük bevállalni félve a sorállás és a helykeresés nehézségeitől, így maradt egy forrócsoki és forralt bor a körhüttében ahol viszont nem volt tömeg, le tudtunk ülni. Az otthonról hozott rágcsálnivalót, azonban a hütte teraszán kellett elfogyasztani a folyamatos hóágyúzás közepette, így nem is ültünk ott sokáig, inkább siettünk vissza síelni.
Nagyon korrekt módon a síbérleteket előszezoni áron adták felnőtt 5500, gyerek 4000, 6 éves korig ingyenes egy napra, félnapra minden bérlet 1 ezressel olcsóbb.
A hüttében egy leves 1300, egy adag étel 2600 (ahogy láttuk nagyon nagy adag).
Forralt bor 550 Ft/ 3 dl, forró csoki 575 Ft, 3 dl tea 390 Ft
Összességében egy nagyon jó kis napot töltöttünk Szentistvánon, igazi alpesi hangulatban sokat síelve.
2017.12.30. Balog Attila
Nos legyen szó egy kis síelésről is végre:
A mai napon a két kamasz fiammal a Sípark (mű)haván sportoltunk, s elégedetten érkeztünk haza a hómentes, ősz végi/tavasz eleji alföldi szülőhazába.
Jó volt végre a téli szünetben legalább egy napot, az évszaknak megfelelő időjárási körülmények között, s főképp sítalpon tölteni.
Tegnap félóránként böngésztem a netet, figyelve a hőmérsékleti adatokat és a pályák kameráit.
Döntöttem, menni kell, hóra fel.
Kíváncsian vártuk, hogy az ülős felvonót "munka közben" is tesztelhessük, s jelentem szépen kiszolgálta a síközönséget. Kényelmes utazás, lábak/lúdtalpak pihentetése, bár nekem továbbra is szokatlan a gyermekbarát, s így "középen záró", így középső lábtámaszos megoldás, de ennél nagyobb bajunk a (sí)életben ne legyen...
A sípályán található, bár ratrakolt, de frissen hóágyúzott havat hamar összetúrta a síelők hada, de sebaj, így fejlődik a sítudás, jó ha az ember megtanul a változó hóviszonyokkal együtt élni. A felső rész, a kiszállók alatt a nap végéig remekül síelhető maradt, a híd után már egyre munkásabb volt a helyzet ahogy telt az idő, megküzdöttek vele az újoncok, de szerintem ezzel sincs semmi baj.
Kettő körül a Hüttét is leteszteltük, hiszen a kamaszok gyakorlatilag egész nap folyamat tudnának enni, s kevésnek bizonyult már a zsebekből benyelt csokicsapat és az erős reggeli is.
Picit féltem, mert a sor vége az ajtón kívül volt, s szeretünk minél több időt a havon tölteni, de végül fejet hajtottam, beálltunk a sorba, s meglepetésünkre "fertájóra" múlva már falatozhattunk kedvünkre, bár csak odakint volt hely. Ízlett a fiúknak(brassói aprópecsenye) is, s nekem is(palócleves).
A délután második fele igazi örömsíbe csapott át, ahogyan az megszokott.
A fogyatkozó sítársak függvényében nőtt a sebesség és az önbizalom, s remek volt a sínap végén már lámpafénynél csapatni.
Szóval a többnapos síelések között még talán visszatérünk egy zúzósabb esti síelésre.
S míg el nem feledem előszezoni jegyárak voltak a mai napon, ami azért nekem kellemes meglepetés volt.
Nos akkor Porhóban Gazdag Új Esztendőt minden sítársamnak és az összes hazánkban található sípályának úgyszintén.
üdv
2017.02.19. Tobi
Ez a hétvége a magyar terepeké volt, megjártuk Mátraszentistvánt is. Mivel talán ez az utolsó egyik olyan hétvége, amikor minden pálya nyitva volt, ezért mindenképpen már nyitásra ott akartunk lenni.

Amikor decemberben voltunk, csak a fönti rész volt nyitva, most a 2-es fekete kivételével minden pálya üzemelt (azért azon is lecsúsztunk). :)

A hóviszonyok jók voltak, a fenti részen kifejezetten sok hó volt, a lenti részeken viszont kifejezetten kevés, a 1-es pályán már reggel látszott, hogy kevés lesz, délutánra már egyes szakaszai kritikusak voltak. Ezt nem egészen értettük, mert a terep egyik legjobb pályája, és a mellett futó, szintén jó lejtésű 3-ason meg állt a hó délután is. Az 1-es és 3-as pálya a rendszer két legjobbja, jó lejtés, csak kissé rövidek. 25-30 mp alatt megcsináltuk őket a nap elején padlógázzal. :) Nagyon szépen meg voltak ratrakolva, tényleg élmény volt az első 6-7 csúszás!

A 2-es fekete (le volt zárva) is meghódításra került, igazán ez egy sötétvörös pálya, nem sokban különbözik az 1-estől, csak annyi, hogy kezeletlen. A 4-es (erdei szerű) pálya kifejezetten kellemes, jó kanyarok vannak benne. A fenti pályák (4, 5, 6, 7, 8) rövidek és tényleg elsősorban a kezdőknek valók. Ezeken rengeteg hó volt még délután is, erős a gyanúm, hogy még március közepén is lehet majd rajtuk síelni.

A hütte árai drágák, a választék és az adagok ellenben jók. Az infrastruktúra igen magas színvonalú, viszont délutánra alul már jelentősebb sorok alakultak ki, 4-5 perces várakozási idő is előfordult, pedig minden felvonó járt. Egyértelműen kellene a lenti pályákra a nagyobb hógyártó kapacitás és felvonóteljesítmény, legalább hétvégére.

A helyet a magassága és hóbiztossága emeli az átlag fölé, illetve a magas színvonalú infrastruktúra. Ami hátrány, hogy a pályák egy része meglehetősen hasonló, a snowparkon is lehetne még erősíteni, mert kicsi.

Mindenesetre egy-két napra ideális választás, főleg gyerekesek részére. A parkoló nem túl nagy, érdemes korán érkezni.

Azért öröm látni, hogy fejlődnek a magyar terepek!
Rálátás a fenti részre a parkolóból.Az 1-es (hosszú) piros a nap elejénA 2-es (lezárt) fekete, rajta kb. 10 cm hóKilátás a Hóhatár HüttébőlDélután is tartotta magát a fenti rész
2017.02.13. TZoli
Szombaton az előző szezon Síelj Itthon! síútlevél játékában kapott nyeremény jegyünket mentünk lesíelni. Kicsit felhős, de azért többnyire napsütés idő fogadott minket. A reggeli -1 körüli hőmérséklet dél felé már átment plusz 2-3 fokba, a pályák a napsütésnek kitett részeken kezdtek kissé felengedni, de azért nagyon jókat lehetett csúszni.
A parkolók telítettek voltak, a jó idő sok embert kicsalogatott a természetbe. A felvonóknál jelentős sorok alakultak ki, de nem mondanám vészesnek. A kezelők, akik nagyon szolgálatkészek voltak, a csákányosoknál igyekeztek a lehető legudvariasabban a páros felvonózás felé terelgetni minket, fogyott is a sor gyorsan.
Teljes nagyüzem volt. Ugyan az 1-es ekkor még nem volt megnyitva, de ha valaki a gyorsabb, lendületesebb síelésre vágyott, a 3-ason nagyon jókat lehetett menni. Annál is inkább, mert a nagy többség a 4-es, lankásabb pálya felé vette az irányt. Itt aztán többféle utat is lehetett választani. Hol egy élesebb kanyarral be a felvonó híd alá, hol a kis csákányost megkerülve, az 5-ös alját is érintve, dupla kanyarral tovább a 4-esen. Ez utóbbi, a felső részen érintve a 6-oson elhelyezett kis dobbantókat is, nagyon változatos nyomvonal választás és itt a leghosszabb lesiklás is. A két gyerekkel felváltva kombináltuk az adrenalin fokozó 3-ast és a változatos 4-6-5-4-3-ast.
A hüttében a kaják nagyon finomak, ízletesek, és az osztrák árszínvonallal vetekszenek. Ami talán még nem is lenne baj, mert a 2600 forintos rántott szelet jó nagy adag volt, még szerencse, hogy én csak egy 850 Ft-os szlovák káposzta levest kértem, és így be tudtam segíteni a gyereknek, végül is elfogyott. Ha lennének gyerekadagok, vagy fél adagok, vagy esetleg lenne olyan, hogy akár a körbárban gyors étel, hot dog, pogácsa, zsíros kenyér vagy ilyesmik egy teával, lehet jobb lenne. Nagyobb választási lehetőség lenne.
A gyerekeknek annyira tetszett a síelés, hogy eredetileg ugyan nem így terveztük, de rábeszéltek, maradjunk estére is. Egy „kis” logisztikai szervezés, telefon, mindent beígérünk anyunak, csak jók leszünk ezután, holnap vasárnap, a lecke már rég megvan, meg minden, maradunk. Nem bántuk meg, nagyon hangulatos síelésben volt részünk. Sokan haza mentek, gyakorlatilag a felvonóknál sorban állásról nem is lehetett beszélni. Minden addigi pálya nyitva maradt, a rövid fél órás szünetben pedig a nagy részét még egy kicsit le is ratrakolták. Vagy 6 óráig nem is találom a két gyereket sehol, aztán a nagy csákányos aljában összefutunk. A Hol voltatok? kérdésre egymás szavába vágva özönlik belőlük az élmény. Az elsimított 3-ason igazi „élvezeti” síelés. Egymás után várakozás nélkül több kör. Aztán nagyobb körbe le, rá az ugratókra. Meg be a híd alá, ami váltakozó fényekkel van megvilágítva. Aztán vissza a 3-asra. De már mennek is tovább. 8 óra felé kérdezem: - Forró csoki? - De nem megyünk még haza? – jön a válasz. Mivel a hütte nem a kijáratnál van, úgyis vissza fel kell csatolni, mehetünk még utána pár kört. Azt már mindenki elfelejtette, hogy azt ígértük anyának, nem maradunk zárásig. Majdnem zárásig maradunk, aztán mind a villám cipőcsere, cuccok gyorsan be a boxba, a többi majd otthon.
Megyünk el a kivilágított pálya mellett, nézik a gyerekek és kérdik – Visszajövünk még? – Mindenhová vissza szeretnék menni, ahol jól éreztük magunkat. Ide is. Remélem lesz még idén annyi hó, hogy mikor majd időnk engedi, vissza tudjunk menni. Úgy érzem, hogy MSZI betölti azt a szerepet, amit egyébként el is szeretne érni, és amire az adottságai révén lehetősége is van, hogy Magyarország egyik legnagyobb sí központja legyen.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

.
20170211Galyateto.jpg20170211MSZI.jpg20170211Koz.jpg20170211Ebed.jpg20170211CsakanyosSorban.jpg20170211Ketten.jpg20170211Csakanyos.jpg20170211CsFent.jpg20170211EsteForroCsoki.jpg
2017.01.25. Vazul86
A mai napot Mátraszentistvánban töltöttem. Már a felvezető út ráhangolt a síelésre, hiszen a környezetben mindenhol rengeteg hó van, azonban az út tökéletesen járható.
A hóágyúk mentek szinte egész nap az 5-ös, 6-os pályán, szépen növelik a hó vastagságát.
Az 1-es pálya bőven felülmúlta a várakozásomat, kifejezetten élvezetes, dinamikus pálya volt számomra. Jelenleg a szélességének a fele van behavazva, de ez egyáltalán nem volt számomra érezhető, nem rontott semmit az élményen. A pálya nem volt jeges, csak a lift beszálló felett jött elő a nap végére a pálya alap.
A 3-as pálya is nyitva volt, élvezetes, gyors pálya, szívesen csúsztam ezen is.
A 4-es pálya egész nap jó állapotban maradt.
Az 5-ös pályán ment végig a hóágyú, ott a friss hó kezdőknek zavaró lehetett, én is inkább kerültem ma ezt a részt.
A 5 B szerpentinen egyet csúsztam kíváncsiságból, kezdőknek szerintem érdekes, kifejezetten lankás átkötő pálya. Tetszett, hogy ilyen is van.
A hüttében a kaja zseniális, nagyon finomat ettem, a kiszolgálás kedves, a hangulat családias volt.
A nagy csákányos aljában dél körül kialakult kisebb sor, mely a tányéros beindításával és az ebédszünettel eltűnt, később nem tapasztaltam, szinte folyamatosan lehetett róni a köröket.

Összességében számomra Mátraszentistván egy szuper napot adott, a sípálya és környezetének hangulata elvarázsolt. Remélem mielőbb visszatérek.
2017.01.22. Sörapu.
Ahogy lejjebb Attila barátom említette mi is ellátogattunk ide pénteken. 3 éves lányomat ebben a szezonban kezdtük tanítani és a Sípark erre tökéletes. A parkolók rendesen letakarítva és ugyanez mondható el a Gyöngyös felőli útra is. Az elsők között érkeztünk, a pénztáraknál nem kellett várni. A félnapos bérlet 5000 Ft volt, ami ár/érték arányban több mint jó. A személyzet mindenhol kedves és segítőkész volt. A tökös lifttel mentünk fel először, később a csákányosokat váltogattuk. A felvonók állapota jók, nem rántanak és a kiszálók is jól vannak kialakítva.
Nekem a hütte is kellemes meglepetés volt. Évekkel ezelőtt amikor utoljára jártam itt, nem voltam megelégedve. A sörért pedig szívesen kifizetem a 750 Ft-ot (ami ugye 2,5 euró), ha azt fejlesztésre, illetve ha a dolgozókra költik.
A következő hetekben különböző osztrák terepek jönnek sorban, de ha február végéig kitart a hó, akkor egyszer még biztosan jövünk.
https://sielok.hu/video/108515/?itt...tid=494976
2017.01.21. Balog Attila
Gyermekeim helyett a Sípark ajándékozott nekünk egy "csillagos ötöst" a tegnapi sínapra. Gyönyörű idő, az Alföldhöz képest kellemes hőmérséklettel, s a háttérben kedvenc párosunk is színesítette a díszletet(Alacsony + a nagytesó Tátra).
A pályák egyszerűen tökéletesek voltak, igazi napsütéses örömsíelésbe csöppentünk. Kipróbáltunk minden felületet, kellemes a szerpentin is, még mindig kafa a híd alá "beívelődni". A 3-as pálya is remek, de csak a felső részen menni is kellemes gyakorlás(a baloldal valóban pirosas).
Kiváló lehetőség volt eme nap a sí-csöppségek tanítgatására is, ahogyan ezt ki is használták sokan.
No így könnyen meg lehet kedveltetni eme remek kikapcsolódást/sportot.
A Hüttében pedig még Sörapuval is összefutottam(amúgy épp a piciny lányával síelgettek együtt...megérezték a lehetőséget).
Egy pici negatívum azért a Heineken 750Ft-os ára, de azért jól esett. Persze egy SÖR jobban esett volna(aki igazán szereti/ismeri/tiszteli a SÖR-t az tudja miről beszélek).
Nos a lényeg, hogy mindenki húzzon síelni, mert sok éve nem voltak ilyen stabil, jó körülmények az országban.
Használjátok ki a hétköznapokat, abszolút megéri.
Aztán pedig csak imádkozni tudok, hogy jövőre már a négyes-ülősből lessem a Magas-Tátrát, mert a lábszerkezetem sícipőn belüli anatómiája teljes szívéből gyűlöli a csákányozást, kiemelve csodás lúdtalpam...
Szép szezont mindenkinek!
2016.12.30. Henroy
Ma végre sikerült időben, nyitásra fölérnem. Jó döntésnek bizonyult a korai kezdés, ugyanis dél körülre már kezdett kritikussá válni a tömeg a pályákon. Addig viszont nagyon jó köröket lehetett hasítani. Az időjárás kifogástalan volt: kristálytiszta hideg levegő, zavartalan napsütéssel. Pályák minősége: 5-ös, 6-os: a folyamatos hóágyúzás miatt lassú és buckás volt (picit érthetetlen számomra, hogy miért a frissen ratrakolt pályára kell halmozni a legyártott havat, amikor azt talán pályán kívülre is meg lehetne valahogyan oldani...). A 4-es hosszú: remek minőségű, gyors, kifagyott volt, de dél körül már túl szűknek bizonyult a folyamatosan gyarapodó számú síelők miatt. Ekkor nem erőltettem tovább, bő 2 órás folyamatos síelés után kicsatoltam és irány a parkoló. Összességében azért ismét jó volt itt síelni. Pár kép a mellékletben.
DSC-0560.JPGDSC-0552.JPGDSC-0558.JPGDSC-0553.JPGDSC-0562.JPG
2016.12.24. Robin
Csodálatos napot töltöttem el ma itt !
A pálya tökéletes simaságúra vasalva ,ragyogó napsütés és kevés síelő !
Várakozás egész minimális.
1 hete nem láttam napot , most végre igen mivel a felhőhatár 650-700 méter körül lehetett, így a felhők fölött csúsztunk. Várom már nagyon a hétfői napot,hogy újra itt lehessek ! :)
Addigra úgy néz ki már több pályán csúszhatunk.
20161223-095531.jpg20161223-095734.jpg20161223-113714.jpg20161223-093755.jpg20161223-095807.jpg20161223-095858.jpg20161223-100343.jpg20161223-093217.jpg20161223-131551.jpg
2016.02.16. Balog Attila
Sajnálattal olvasom az átmeneti bezárásról szóló híreket. Bizony nehéz szezon ez idehaza. Ezért is nagyon örülök, hogy szombaton felugrottunk az esti síelésre két lelkes gyerkőcömmel. Az észérveket sutba hajítva aznap délben kitaláltam, hogy menni kell, mert egyszerűen síelni kell míg van hó és így délután fél kettőkor elindultunk az alföldi-esős, februári tavaszból a téli Mátrába. Elsődleges célom a SÍELÉS-en túl az volt, hogy az erőteljes növekedésben lévő gyermekeim sítechnikai feltételeit "bemérjem"(felszerelés, ruházat, lécbiztonság) a márciusban esedékes sítúra előtt.
Négy óra körül csodálkozva tekintettünk a szépségesen behavazott Galyatetőre és az épp akkor elsuhanó hódúrókra.
Sajnos Szentistván egy picit alacsonyabban található, így ott kevésbé maradt meg a friss hó, de a síelésnek semmiféle akadályát nem láttuk. Gyors öltözés, bérletvásárlás, közben egy-egy hózápor és 5óra előtt már léc került a talpunk alá. Két bemelegítő kör a kicsi tányéroson, bakancsállítás és indulás a pálya aljába. A nagy csákányos közlekedett az este folyamán, mely bőven elegendő volt az igen kis létszámú síelőnek. Így aztán remekül lehetett körözni a változóan ködös, de "símagányos" pályákon. A 3-as pálya is kellemesen síelhető volt, de legtöbbet a 4-es/5-ös pályán mentünk. A a felső rész bal szélén tempósan lehetett kanyarogni, majd egy jó kis ív balra át a híd alatt és tovább... Kiváló síélmény volt, izzott a comb rendesen a pálya aljában. Álmodozva meséltem a fiaimnak a csákányosnál, hogy jövőre talán már az ülőszékesen tudom pihentetni a fránya lúdtalpaimat felfelé menet...
Félidőben egy forrócsokira azért megálltunk, majd ahogyan az egy sí-fanatikus csapattól/családtól elvárható minden percet kihasználva este 9-ig pörögtünk tovább.
Elmondhatom, hogy a "kirándulás" tökéletesen elérte célját, öröm volt nézni a gyerekek síélvezetét, a sícuccok lecsekkolva, sőt a bothasználat is bevezetésre került(szerencsére nem vált be az előzetes rossz megérzésem, mely szerint majd magukat ill. más sítársukat döfködik a síbotokkal és esetleg szétesik a mozgásuk).
Végül kellemesen elfáradva, de feldobódva indultunk haza és éppen éjfélkor gurultunk a bejáróra. Másnap délelőtt csodás napsütésben, körülbelül +14fok társaságában rendezgettem/szárítgattam a felszereléseket és hitetlenkedve gondoltam vissza a szombat esti (sí)lázra...
2016.02.08. TZoli
Szombaton napközben is nagyon jót lehetett itt síelni, nem csak az esti sízésen.
Tavasz a télben – mondta találóan Mirkó, mikor szombat délelőtt útban a Sípark felé Gyöngyösön körbejártuk a Mátrai Kisvasút téli pihenőjét.
Egy kis tél a tavaszban, állapítottuk meg, mikor megérkeztünk. Mint az ország nagy részén, itt is gyönyörű napsütés idő. Csak itt egy kicsit, hihetetlen mód, napsütéstől szikrázott a hó. Mátraházától a Kékesen, Galyatetőn keresztül havas arcát mutatta a táj, igaz így dél körül már sokfelé olvadt. A parkolóban volt egy kis sár, de a pályán jól síelhető 20-30 cm-es hó volt. Sokan voltunk, de minden felvonó működött, pár perces sorban állásnál többet sehol sem kellett várakozni. Síelni a teljes felső részen egész nap nagyon jól lehetett. A nap végére az 5, 4-es legtetején már itt-ott kikopott egy kicsit, de egyáltalán nem volt vészes. Az 5b nem volt nyitva, de a 4-esen igazi élmény volt végig menni. Sajnos a kb 10 cm természetes hó az 1-es megnyitásához azért kevés, de a 3-ason láttam pár síelőt lejönni. Itt délutánra az erős napsütésnek kitett részeken már olvadozott egy kicsit. Laza, tapadós kádak és buckák kezdtek kialakulni, különösen az aljában, de egyáltalán nem volt vészes. Mindkét felvonó, a csákányos is és a tányéros is ment, úgyhogy gyakorlatilag 1 perces sor volt, a liftek hamar elszállították az ide érkező síelőket.
Nagyon jól éreztük magunkat – mondta Mirko, és egy kicsit csodálkozott másnap miért a felkarjában van izomláz, mikor ő síelt, de hát ez a kezdő sors – amint lehet, Milánnal biztos visszajövünk!
MSZI, 2016 02 06
20160206GyongyosMatraKisvasut.jpg20160206MSZIHarmas.jpg20160206MSZIMilan.jpg20160206MSZIMirkoHuzoson.jpg201602064663MSZIK2.jpg20160206MSZIKozep.jpg20160206MSZIFent.jpg201602064660NagyCsakanyos.jpg2016020646621es.jpg201602064668PetiDobbantos.jpg
2015.11.29. Robin
Tegnapi túránk első állomásaként kedvenc hazai pályámat néztük meg amin jót szánkóztak a gyerekek. A hó valóban összeesett pár centisre de így is jó volt látni a fehér hegyoldalt. Rajtunk kívül 5-6 autó állt a parkolóban ugyancsak szánkózó családokkal. Az időjárás nem volt a legkegyesebb mert havaseső illetve hódara esett a +2 fokban.
20151128-103652.jpg20151128-103727.jpg20151128-103852.jpg20151128-104617.jpg20151128-105832.jpg
2015.02.16. scottish
02.14-én mentünk el a párommal Mátraszentistvánra. Egy hete remek havas idő volt, reméltük, hogy a pályán kitartott a hó mennyisége.
Mivel páromnak még nincs boardja, előző héten kérdeztük a kölcsönzőt, hogy ott lehet e kölcsönözni, megnyugtattak.
Végül is nem sikerült nyitásra odaérni, így a párom board nélkül maradt. :( Nem tudom, mekkora készletük van, vagy ennyire sokan érkeznek felszerelés nélkül, de első szusszra kellemetlen volt.

A párom így az én boardommal tette meg az első csúszásait. A pályán a hó a meleg miatt eléggé tapadt, a jó idő kivonzotta az embereket, rengeteg kezdő, tanuló csúszott keresztbe kasul. Na meg jópár leguán is üldögélt a pálya tetején.

A tanítás is jól ment, le lehetett lesni a módszereket és az "na így ne" technikákat. A kedvesem remekül levelezett, végül is csak a végén amortizálta le egy kicsit az ugratót elválasztó hálórengeteget.
Mikor lebukott a nap, a hó is porózusabb lett, igazi kezdő barát.
Én is csúsztam párat, de mivel a felvonóknál rendesen betömörült a nép, a sok várakozás, kiesés, elesés, leállás miatt nyögvenyelős volt a folyamatos csúszás.

Ami a lényeg, hogy a kedvesem rákattant a snowboardozásra, így mindenképpen jövünk még ide is, és máshol is próbát teszünk.

A síparknak meg köszönjük, hogy lehetőséget biztosított.
2015.02.13. Hókupac
Igen, mára "rendesen" kifagyott a hó és még délre sem puhultak fel a pályák. Mindig erre vágyunk: remek pályák és szikrázó napsütés.
Kep1689.jpgKep1685.jpgKep1703.jpgKep1712.jpg
2015.02.11. hajbag
Idén immár a harmadik magyar síterepet látogattam meg, és ismét meg kell állapítanom, hogy kifejezetten jó élmény itthon síelni! Mátraszentistvánon voltunk Kedden kiváló hóviszonyok mellett. Mivel voltam már Eplényben a másik "nagy" magyar síterepen is idén érdemes összehasonlítani. Mátraszentistván csodálatos földrajzi környezetben fekszik, és kiváló hóviszonyok voltak kedden is. A hó minősége az Alpokat idézte, szinte szemernyi bucka, és jegesedés sem volt. A pályák szélesek, tömeg sehol, igazi élmény volt síelni, a felvonók magyar viszonylatban kiválóak. Amiben Eplény jobb, az hogy változatosabbak, és nehezebbek a pályái, a 4 üléses felvonó pedig felülmúlhatatlan. Viszont a hóminőség egyértelműen Szentistván felé billenti a mérleget. A hütte nagyon rendben van, csinosak a kiszolgáló lányok, a forralt bor, és a gőzgombóc pedig nagyon finom. Egyetlen kritikám van, én lejöttem a fekete pályán is, viszont arra kicsit jobban odafigyelhetnének, mert annak lenne nehézsége, csak legalább az alsó becsatlakozást kezelhetnék, hogy ne a felvonók között kelljen átevickélni. Ettől függetlenül le a kalappal, nagyon szuper síélményem volt! Idénre végeztem magyar sítúrámmal, jövőre újabb pályákat készülök begyűjteni! :)
2015.01.31. SEdina
Sziasztok!
Nagyszerű napot töltöttünk ma Nálatok el. Az időjárás is barátságos volt az enyhe mínuszaival, időnként a napocska is előbukkant, jó programokat szerveztetek. Egyetlen piciny észrevétel, a ratrakozás nem volt teljesen egyenletes, bár egy - két óra elteltével már ez sem volt észrevehető. A felvonóknál elviselhető volt a várakozás, annak ellenére,hogy hétvége+rendezvény miatt azért voltak szépen. Jó,hogy végre hosszabban lehetett csúszni. Részemről nagyon jól éreztem magam, és mint minden évben idén is síeléssel tölthettem a szülinapomat :-)
DSC-0116.JPGDSC-0117.JPGDSC-0118.JPGDSC-0119.JPG
2015.01.18. huligan
Kedves Sípark!

Egy csodálatos napot töltöttem el ma nálatok. Minden patika, a hó minősége és a pályák állapota a hőmérsékleti viszonyokhoz képest is kiváló volt. Rengetegszer megsíeltem az alsó felvonóhoz vezető út vége felé a "foltokat" , de semmilyen nyoma nem maradt a léceken. A felvonós srácok, a büfé személyzet és a pénztáros lány is rendkívül kedvesek voltak. Minden elismerésem a tiétek!

Köszönöm!
DSC-1176.JPGDSC-1177.JPGDSC-1179.JPG
2015.01.13. Hókupac
Igaz, január lévén kicsit korai a jó tavaszi feeling, de ma nagyon ezt éreztem. Jó értelemben !!
Prímán kezelt,tökéletesen kifagyott, sportos, gyors pályák,ragyogó napsütés, mélykék színű ég, szinte "harapható" éles friss levegő, idáig látszó Tátra-i hegykoszorú.
A lifteknél meg semmi sorbanállás.Másfél óra alatt jó sokat síeltem, aztán mennem kellett.Rövid volt, de megérte feljönni.
Kep1573.jpgKep1572.jpgKep1575.jpgKep1564.jpgKep1566.jpgKep1577.jpg
2015.01.01. SEdina
A mai napon, csak úgy mint tavaly, itt indult az ùjévem. Igaz, hogy még nem minden pályát tudtatok megnyitni, de amit igen, az egész jó volt. Reggel még kissé kemény, fagyos volt minden, de délelőtt szépen felpuhult, csak annyira, hogy jó legyen. Aránylag kevés ember vállalta, hogy kilátogat, de talán sokakat elriasztott az előre jósolt nagy mínusz. Reggel sem volt hidegebb -5,5 -től, de délutánra kicsit ez is enyhült. A pályák nagyon jól síelhetőek maradtak, a látogatók létszámának növekedése ellenére is!! Kisebb sorbanállàs volt csak,ami bőven elviselhető maradt. Jó évkezdet volt itt nálatok, remélem jövünk még a szezonban :-) klassz nap volt a mai, jó embertársasággal, jó helyen, BUÉK ;-)
Nagy örömmel tudatjuk a veletek, hogy elkészült az idei Hófesztivált bemutató filmünk.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Kiváló síidő, hóesés és napsütés váltogatta egymást a három napos Hófesztiválon. Az ország legnagyobb, sípályán lévő havas fesztiválját rendeztük meg a Mátraszentistváni Síparkban, ahol több ezer síelő fordult meg. A hangulatról a folyamatos zene, a fellépő együttesek, gyerekprogramok gondoskodtak.
A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a téli sportokat és kicsikkel, nagyokkal megszerettesse a sízést és a snowboardozást. Ez a legnagyobb olyan téli családi fesztivál Magyarországon, amely három napon keresztül, több zenei színpaddal és neves előadókkal szórakoztatja a közönséget.
A folyamatos hóágyúzásnak és a természet adta hórétegnek köszönhetően már sikerült a leghosszabb 4-es pályát is megnyitnunk. A fesztivál ideje alatt öt sípálya, hat sílift, és a Hócsúszdapark műanyag része is működött. Tulajdonképpen ez volt a leghavasabb hétvége a Mátrában az egész idei szezonban!
A házigazda szerepében a Class FM műsorvezetője Rákóczi Feri szórakoztatta a vendégeket. Egy fesztivál elmaradhatatlan része az esti zenei program. A Hófesztivál szombati napján az Alpesi Nagyszínpad vendége volt a Compact Disco akik az Euróvíziós Dalfesztivált is megjárták, az Abrakazabra és Bebe, akik az ország egyik legjobb party zenekara és akik több neves énekes kíséretét is ellátják. Másnap pedig egy fergeteges koncertet adott elő a Bestof Zenekar, rádiós műsorvezetőkből együttese Rákóczi Ferivel.
A Hófesztivál természetesen a pályán is egész nap zajlott, olyan egyedülálló programokkal mint például a Mátra Classic Veterán Síverseny, Dévényi Tibi bácsi retró bulija a pöttyös labdákkal valamint este a "Vidróczki Tüze" Záró Show, amely hagyományteremtő szándékkal lett megrendezve. A záró show néptánc előadással, Vidróczki Márton nevéhez kötődő hangulatot teremtettünk, pirotechnikával felszerelt ratrakokkal, betyárnak öltözött síoktatók formációs lesiklásával, és a betyárok durrogtatását idéző hatalmas tűzijátékkal zárult.
A rendezvény ideje alatt ingyenes sí, snowboard és telemarkoktatás volt, a Téli Varázssétányon pedig bemutatkoztak a síiskolák és több hazai sportszerforgalmazó is.
2013.12.21. Robin
Végre itthon ! A sok ausztriai pálya után -németországból hazatérve-már felfokozott állapotban vártam a hozzám legközelebb eső Mszi nyitását. Már a parkolóban jó pár ismerőssel sikerült összefutnom. Gyors eszmecsere aztán csatolás. A pályán aztán újabb ismerősökkel találkoztam. Annak ellenére ,hogy csak a felső rész működött az üzemeltetőknek nagyszerű havat sikerült rá készíteni és elég jó vastagságban. Délelőtt tökéletesen ratrakolt kemény pályák és kevés síelő volt jellemző. Délutánra szépen fel lazították a felső réteget amit én nagyon szeretek. Öröm volt érezni ahogy a léc éle belekap minden kanyarnál a friss hóba. A hőmérséklet + 1 fok körül alakult de egy kicsit sem olvadt. Az új kapuk tökéletesen működnek. Már messziről érzékelik a bérletet. Egyszer kétszer sikerült is lemaradni az egyik lábamnak -erre figyelni kell-de megoldottam. Talán kicsit alacsonyan vannak. Sajnáltam otthagyni -egyéb elfoglaltság miatt-a pályát de majd holnap újra itt talál a reggel.
20131221-102535.jpg20131221-102706.jpg20131221-130130.jpg
2013.03.23. TZoli
Ennek a rendkívüli időjárású márciusnak a mai, szombati napján nagyon jót síeltünk itt. Teljes szélcsend, kissé borús idő, -5 fok. Hó bőven, pályák keményre fagyottak, néhol elég jegesek.
Tömeg semmi. Még soha nem sikerült ilyen közel parkolnom a pénztárhoz és a bejárathoz. Ennek megfelelően a felvonóknál nulla várakozás. Ráadásul a teljes sípark nyitva, megy minden felvonó, az alsó rész is működésben. Ki is használtuk egészen zárásig, róttuk a köröket megállás nélkül. A nap végére még a nap is kisütött.
A 24-est és síparkhoz vezető utat nagyon megviselte a tél. Letakarított, szárazak, jól járhatóak, viszont néhol nagyon kátyús. Nagyon figyelni kell merre "lép az ember".
20130323792b.jpg20130323804b.jpg
2013.03.20. akatonka
Jelen írásommal most többszörös adósságot szeretnék törleszteni. Ebben az idényben többször is jártunk a Síparkban de beszámoló írására soha nem jutott idő, ezért most próbálom meg összefoglalni az ott töltött napok élményeit.
Már a legelején, amikor sok csapadékkal riogatták a télre készülődő jónépet az időjósok, dilemmába estem szezonbérlet ügyileg. Vártam a korábbi években már megszokott akciós árakra, de mivel az valahogy nem érkezett meg erre a szezonra, így végül eltekintettem annak megvásárlásától.
Már egészen korán, karácsony előtt sikerült megkezdeni itt a kis családommal a síszezonunkat, hogy aztán szinte minden második hévégén meg tudjuk tapasztalni azt a leírhatatlan élményt, amit a sízés tud nyújtani. Szinte a kezdetektől tetemes hómennyiséggel és szinte kifogástalan pályákkal várták az üzemeltetők a síelőket. Minden pálya teljes hosszában működött (nem csak a felső rész, mint az elmúlt években elég sokszor), sőt, több év vágyakozás után az idén először még az 1-est is birtokába vehette a társadalom. Igaz néha találkoztunk foltokban jegesedéssel és némi buckásodással, de ezek soha nem lépték túl az elviselhetőség határát. A hétvégéken a déli óráktól jellemző tömeg (és ez által a lifteknél megnövekedett várakozási idő) viszont már tudott némi keserűséget okozni. Ezért leginkább az esti sízésre váltottunk jegyet, vagy ha mégis nappali síelésre szottyant kedvünk egy-egy hétvégén, akkor pedig elsőként érkezve, volt két bő óránk, hogy kiélvezzük a "szűz" és tömegmentes pályákban rejlő lehetőségeket. (Ezért tettem korábban javaslatot itt a fórumon egy rövidebb és ez által olcsóbb 1-2 órás jegy bevezetésére.)
Sok program színesítette az amúgy sem eseménytelen napokat. Múlathattuk az időt koncerteken, a vállalkozó kedvűek részt vehettek ingyenes sí, freesky, snowboard oktatásokon, a még bátrabbak megmérettethették sí/snowboard tudásukat több versenyen is. (A gyereknek hála, egyikből sem maradhattunk ki!)
A körülmények az idén úgy hozták, hogy a március 15-i hétvégét -hosszú évek hagyományaival szakítva- nem Ausztriában (Lachtalban) töltöttük, hanem ugyancsak itt Mátraszentistvánon. Ez az elején még bosszantott is, de be kell, hogy valljam: talán a sí idény legjobb hétvégéje kerekedett ki számunkra belőle! Igaz a 15.-e még szakadó hóeséssel és köddel kezdődött, de délutánra a köd felszállt és az addig leesett porhó igazi álompályát varázsolt a síelőknek. Másnap (és még vasárnap is) pedig ragyogó napsütésben lehetett róni a köröket. Mivel a hőmérséklet a napsütés ellenére sem emelkedett -6 -8 fok alá, a pályák egészen jól bírták a terhelést. A lifteknél folyamatosan növekvő várakozási időt egészen délután kettőig toleráltuk, majd egy kis pihenéssel egybekötött ebéd elfogyasztása után tértünk csak vissza, abban bízva, hogy addigra szellősebb sorokkal fogunk majd találkozni. Erre egészen az esti sízésig kellett várnunk. A márc. 15-re meghirdetett, de végül is szombatra áthelyezett síverseny (III. Sípark Kupa) rajtja is ekkor kezdődött. Az első indulók még napsütésben rajtolhattak el, de mire a közel 130 fős mezőny vége is teljesítette a távot, már egészen télies arcát mutatta az időjárás. Az eredményhirdetésig (és aztán is) fokozni kellett a tempót, hogy ne fázzunk. Ekkor már a lifteknél a kezelőkön kívül nem igazán találkoztunk senkivel. A napot (estét) fáklyás síeléssel zártuk.
Vasárnap már csak félnapos jegyet vettem, hisz délután már indulnunk kellet haza. Most is, mint mindíg rutinosan nyitásra érkeztünk, így nem volt gondom sem a parkolással, és a pénztárnál sem gyűlt meg a bajom az olykor hosszú, kígyózó sorral. Ismét szikrázó napsütéses idő és kifogástalanul karbantartott pálya fogadta az idelátogatókat. Mindez megfelelő alapot adott annak, hogy méltóképpen elbúcsúznunk a 2012/2013 síszezontól. (Bár ahogy az időjárást nézem, lehet, hogy elő kell még szednem a síléceket!)
Köszönjük Sípark!
DSC07921.JPGDSC07682.JPGDSC07752.JPGDSC07773.JPGDSC07923.JPGDSC08146.JPGDSC08167.JPGDSC08189.JPGDSC08254.JPGDSC08275.JPGDSC08303.JPGDSC08313.JPGDSC08348.JPGDSC08371.JPGDSC08386.JPGDSC08405.JPGDSC08413.JPGDSC08421.JPGDSC08433.JPG
2013.03.05. Hókupac
Szerintem az épp mögöttünk lévő napok ,és még a mai nap is az idény legszebb sínapjai közé számíthatóak.
Valahogy kevesen tapasztalták meg a tavasz első napjain, még ugyan fagyos reggelekkel kezdődő, ám napos, száraz és kristálytiszta levegőjű, mélykék színű egű időben való síelés élményét.
Ráadásul ilyenkor még minden pálya síelhető, és a remek pálya előkészítésnek köszönhetően, szerintem is talán az elmúlt pár napban volt az idényben a legjobb.
Tavaly is ezt tapasztaltam az idény vége felé.Már vártam,és idén is megkaptuk ezt a szép ajándékát a természetnek és persze a síparknak.Robit elkerültem, én délután voltam,és örülök,hogy kifogtam ezt a szép időt.
Kep0660.jpgKep0662.jpgKep0663.jpgKep0665.jpg
2013.02.18. 325
2013-02-14-én, csütörtökön meglátogattunk Mátraszentistván közelében a Síparkot.

Mindenek előtt: a síterep fenntartójának maximális tisztelet jár, nagyon korrekt szolgáltatással/liftekkel kihozzák a maximumot a lehetőségekből. A pályák nem túl hosszúak és azt hiszem - talán meghökkentő lesz amit írok - szerintem a pálya már ki is nőtte a jelenlegi liftjeit. Sokan voltak azon csütörtökön, és emiatt nem éreztük eléggé pörgősnek a liftezést. Nem azért mert valamit elrontott az üzemeltető, hanem azért mert ekkora ezeknek a lifteknek a kapacitása.

A 4-es pálya tó előtti része, egy széles mező, itt sokan tanultak aznap, de ez nem volt vészes vagy zavaró csúszás szempontjából. A többi pálya (1-es, 3-mas) pedig annak ellenére üresnek érződött, hogy a lifteknél kifejezetten hosszú sorok tudtak kialakulni. Tehát, valahogyan több embert kellene gyorsabban felrántani a tetőre, de tudom, hogy ez nem ennyire egyszerű. Az látható, hogy a pályák hosszát objektíve nem lehet növelni, ám nagyon bízom benne, hogy valamerre még tudnak nyitni új pályákat és új liftet hozzá, mert azok nagyon kelleni fognak, vagy legalábbis tudná enyhíteni az A és B lift jelnlegi terheit, ha másfelé is lehetne csúszni, illetve onnan liftezni.

Igényes és ennek megfelelő árszínvonalú hütte várja a megfáradókat. A parkoló közel van, igaz havas, de ez nem okozott különösebb problémát ott jártunkkor.
2013.02.04. Junker
Részese lehettem szombaton délután egy remek esős napnak MSZI-n.
Egész héten azon törtem a fejem, hogy hogyan tudnám elkerülni a tömeget a hétvégi síelésen. Már az éjszakai síelést fontolgattam, de szerencsére az időjárás megoldotta a problémát.
Gyakorlatilag sorbanállás nélkül, az üzemeltetők teljesen pozitív hozzáállása mellet, a rengeteg esőhöz képest megdöbbentően jó minőségű havon annyit síeltem mit máskor több nap alatt. Nem volt tömeg a pályán sem a felvonónál (ami egyébként mehetne egy kicsit gyorsabban is szerintem). A gyerkőcök is élvezték a hófánkot és a gőzgombócot (nagyon jó ötlet a padlófűtés a játszósarokban).
Szóval erősen ajánlott a sípark hétvégén esőben és búvárruhában. :)
2013.01.28. tsrt
A mai napon Mátraszentistvánt választottuk egy kis kikapcsolódásra. Fél tíz körül érkeztünk, -4 fok, köd és szállingózó hó fogadott minket mely egész nap jellemző maradt különböző erősségben. Hétfőhöz képest szerintem elég szép számmal jöttünk össze. Egész délelőtt szinte várakozás nélkül lehetett síelni. Délután kettő óra körül nőtt meg a várakozási idő (kb. 5 percre) az alsó lifteknél, addigra már eléggé össze is lett túrva a hó és nagyobb jeges foltok is előkerültek. A 4-5-6-os felső részen elég nagy volt a "dugó", de lejjebb ez mérséklődött. Az 1-3-as pirosakon viszont szinte magányosan lehetett róni a köröket, bár ezek eléggé buckásodtak, illetve néhol előbújt a jég, de szerettem. Du. 3 körül megerősödött a köd és jelentősen lecsökkent a látótávolság, így a befejezés mellett döntöttünk. Összességében egy nagyon kellemes napot töltöttünk a Síparkban, bár egy kis napsütésre nagyon vártunk. A mai létszámot látva csak megerősödött bennünk, hogy a hétvége kizárt, de hétköznap érdemes fellátogatni ilyen kedvező hóviszonyok között.
ps. a képek még délelőtt készültek...
FT
P1281816.JPGP1281818.JPGP1281819.JPGP1281821.JPGP1281822.JPGP1281823.JPG
2012.12.29. Balog Attila
Üdvözletem!
A rövidített síhétvégét (péntek-szombat) a Mátrában töltöttem családommal. Két nap, két síterep írhatnám nagyképűen meg akár anélkül is.
Pénteken Mátraszentistván volt terítéken, ahol az 5fős csapat 4/5-öd része élete első sílépéseit, majd csúszásait élhette át. A gyerkőceim, akik 8. és 10. évüket tapossák most lettek "lécérettek"(legalábbis szülői megérzésem ill. pénztárcám szerint) s megelőzve infarktusomat no és főként megalapozva síszeretetüket egy 2x2órás oktatásra írattam be őket, melynek eredményét ezúton is köszönöm a Síparknak.
A ramaty plusszos időjárás ellenére a pályák főként a felső részen egész nap jól tartották magukat.
S bár volt szerencsém néhányszor Alpe d'Huez, Seranne nevezetű pályáján is lejönni(16km hosszú, 3300m-1300m) mégsem jut eszembe sosem, hogy a Mátra adottságait az Alpokhoz mérjem, éppen ezért csalódnunk most sem kellett, sem a pályahossz sem az időjárásból fakadó kásás hó miatt.
A sínapot végül mindannyian zárásig kihasználtuk, élményekkel telve s szem előtt tartva, hogy az Alföldi tavasz után mégiscsak a télben találtuk magunkat.
Örömmel olvasom, hogy a hideg végül péntek estére megérkezett, ami azért sejthető volt hiszen este a mátraházi szállásunkon a Hold előbukkanása erre komoly reményt adott, mely végül a mai napra kiváló körülményeket teremtett a Kékesen is, de erről egy másik, véleményem szerint méltatlanul hanyagolt topikban...
Szép szezont, jó havat, köszönet még egyszer a négy kezdő nevében is!
2012.12.23. GYT
Tegnap (22-én) nyitottuk a saját szezonunkat a Síparkban.
Tökéletes idő volt (a Bp.-Gyöngyös-Mátraháza útvonalon köd, nyálas, undormány idő volt, de ahogy elhagytuk Galyatetőt, szikrázó napsütésbe értünk), szóval nem tudom, hogy ezt a Sípark üzemeltetők miként teszik lehetővé :))) (utána hazafelé is undorító idő/köd/szitálás volt, de a Síparkban egy felhőt se láttunk.)

Nyitás után érkeztünk, kényelmes számú vendég volt, olyan családias-karácsonyi hangulatban. A felvonóknál átlag 10-15 mp volt a várakozási idő. A nap folyamán egyre többen lettek, de nem alakult ki tömeg se a pályán, se a felvonóknál.

Kihasználva az előszezoni árakat, nem szórakoztam a félnapos jeggyel - nem bántuk meg, szomorúak lettünk volna, ha egykor távozunk.

A pályák/hó tökéletes minőségűek voltak, le a kalappal!!! A nyitott pályákon nagyon élvezetes, kényelmes volt síelni, nagyon jó minőségű havon.
(A hóágyúk egész nap mentek, ez néha adott egy-egy adag havat az arcunknak - téli sport...-, de ez teljesen érthető volt a felmelegedés előtti utolsó hideg napon, és legalább egész nap volt friss hó a pályán.)

Hütte 100%-on üzemelt:) - sor itt se alakult ki.

Gyönyörű napsütésben, kellemes hidegben nagyon jót csúszkáltunk. Szezonnyitásnak tökéletes volt, és csodás volt elmenekülni a karácsonytól totálisan megőrült városból.

Ha nem tesz be az időjárás, akkor érdesem útra kelni!!!
2012.12.16. clay
Én is azok között voltam, akik pénteken kitudtak menni a pályára, és kihasználni a szezonnyitási akciót.

A felvezető út eleinte jól, majd később nehezebben járható volt, a nehezebben járhatóság alatt csupán a sebességünk mérséklését értem, nem volt egy nagy varázslat feljutni (Gyöngyös felől érkeztünk).
Miután sikeresen megérkeztünk 9:20 körül a felső parkolók még teljesen üresek voltak, mindössze 12-14 autó lehetett az alsó parkolóban. Kiszállva orkán erejű szél fogadott, de ez csak a parkolóban volt jelen, a pályára lépve ez mérséklődött, viszont nagy valószínűséggel ott is tombolhatott, mert bizonyos részeken kevesebb, míg máshol több hó gyűlt össze.
Az embertömeg (ami mellesleg nem volt számottevő) szépen eloszlott az említett meghibásodásig, akkor a fennmaradó csákányos liftnél kialakult egy kisebb sor, de aránylag pörgősen haladt.
A pályák a körülményekhez képest kiválóak voltak, és mondom ezt főként azért, mert tudom, ennél már csak egyre jobbak, és jobbak lesznek.
A hütte éttermi részének kiesése egyáltalán nem okozott gondot, mindenki áthidalta ezt a problémát.

Sajnos egy olyan dolgot kénytelen vagyok megemlíteni, ami sem a sípark, sem az alkalmazottak hibája: itthon nagyon sok ember nincs tekintettel sporttársára, ami előbb vagy utóbb megbosszulja magát. Sokszor tapasztaltam alapvető sorban állási illemszabályok be nem tartását, valamint a pálya-KRESZ tudásának teljes hiányát (átjáróút közepén való BALESETVESZÉLYES megállás, hátra figyelés TELJES hiánya [Igen, nem szabad úgy közlekedni, hogy aki mögöttem van, na majd ő figyeljen MINDENRE], és ezt lehetne sorolni, de mint említettem ez egyáltalán nem a Síparkot, és dolgozóit minősíti, hanem csak remélni tudom, hogyha valaki véletlenül elolvassa, és magára ismer, próbál ezen változtatni, ezzel mind az ő, és mások sí/snowboardélményét gazdagítva.

Teljes mértékben elégedett vagyok a pénteki napommal, így a Síparknak szeretném átadni hatalmas gratulációm, és sok kitartást kívánni az elkövetkező szezonra.
2012.03.17. TKata
Mi is pénteken, március 16-án voltunk itt.
Elég nehezen indultunk neki. A tavaszi jó idő csábított egyéb programokra, kirándulás, túrázás, bicikli. Meg ott van a kert is, metszés, veteményezés. Utószezoni hangulat, kezdünk a síeléssel erre a szezonra telítődni, az M3 Budapest-Gyöngyös szakaszon lassan már visszaköszönnek az útszéli jelzőtáblák.
De MSZI-n erre a napra az oktatásra nyílt napot hirdettek. Erős a csábítás. Nagyon jó lenne kipróbálni, mit szólna hozzá a gyerek. Aki teljesen neveletlen. Beíratnánk egy másfél órás kurzusra. A hosszú hétvégére még érvényes az autópálya matricánk. Az infok alapján jó a pálya, jó a hangulat. Akkor mire várunk, menjünk!
De azért az út sem volt teljesen zavartalan. Gyöngyösön kiderült, hogy a Mátra Vasút elindította a szokásos kisvasútját. Meg kellett nézni. Kékesen egy rövid nosztalgia. Tényleg elolvadt a hó java része, sok kiránduló, éled a Mátra. De azért sikerült még délelőtt odaérnünk.
Gyöngyösön 10 fok, MSZI-n 8. Napsütés, gyönyörű tavaszi idő, hangulat van, a DJ nyomja. Pályák, amilyenek ilyenkor lenni szoktak. Közelébe sem ér a 2 héttel ezelőttinek. A kedvenc 5b-m a kanyarokban összetúrt latyak miatt teljesen élvezhetetlen. Vergődés rajta lemenni. Ugyanez a nagy csákányoshoz vezető minden út alsó részén. A Híd alá jó bemenni, de aztán van egy egész kicsi vízisí. Utána lévő rész árnyékos, egész jó volt rajta a hó. Az 1-es feketéből ami megmaradt keskeny rész, le volt jegesedve, aki bevállalta (mi is egy kör erejéig) jót csúszott rajta.
A felső rész viszont teljes szélességben meglepően jó állapotban volt egész nap. Itt zajlott gyermekem oktatása is. Számomra meglepően jól fogadta a dolgokat. Igyekezett együttműködni, türelemmel volt, csinálta a többiekkel a gyakorlatokat. Végül is nem bántam meg, hogy eljöttünk, nagyon hasznosnak láttam az oktatást. Köszönet az oktatóknak! Valószínűleg fogunk még jönni oktatásra.
Nekem úgy tűnt, sokan gondolták, hogy szintén kihasználják a nyílt nap adta lehetőséget. Több csoport oktatása is zajlott egyszerre, kezdők-haladók, gyerekek-felnőttek számára egyaránt. Ennek megfelelően elég sokan is voltak, de semmi kritikus sorbaállás sem volt. Néha egy kicsit összetorlódtunk a lifteknél, de ez sem tartott pár percnél tovább.
A nap végére ezen a szezonvégi küzdelmes pályán jó alaposan elfáradtunk, jót síeltünk ezen a tavaszi napsütéses napon.
20120316MSZI-010b.jpg20120316-Oktatas.jpg20120316MSZI-026b.jpg20120316MSZI-016b.jpg20120316MSZI-022b.jpg20120316MSZI-037b.jpg20120316MSZI-055b.jpg20120316MSZI-059b.jpg
2012.03.10. klaci
Jó 8-10 éve jártunk itt, és azóta nem, de tegnap végre sikerült felugranunk az esti sízésre.
Hát ami itt van, az egyszerűen fantasztikus! Gyönyörű kis ékszerdoboz a terület, egy téli oázis a tavaszi környezetben! A hó minősége kiváló, az esti világítás hangulatos, a pályaszemélyzet barátságos. Csak jó benyomásaim voltak, persze ehhez az is kellett, hogy nem volt tömeg, így 0 sorban állással lehetett felvonózni.
Külön öröm, hogy találkozhattunk Robinnal, Krampusszal és Mácsai Tomival. Tomi velünk jött haza, és útközben nagyon sokat mesélt Dobogókőről, a pályafenntartással kapcsolatos munkáról. Azt hiszem általában véve fogalmunk sincs, mennyi küzdelembe és egyebekbe telik, hogy végre hazai páklyákon is élvezkedhetünk. Köszönet minden érintettnek!
Hajrá hazai sípályák!!!
2012.03.09. TKata
Csütörtökön voltunk itt. Az "Olcsóbb hétköznapi 3 napos" bérlettel szerintem egész tűrhető ár. Pláne, ha nyitva van a sípark teljes területe, nincs sorban állás, nincs tömeg és egész nap tudsz pörögni. Most például ez volt.
Megérkezésünk után, 11 körül volt egy gyengébb hóesés, aztán délután 2 körül egész rendesen havazott. A hosszú csákányos működött, semmi sorban állás. A mellette lévő húzós nem működött, de semmi szükség nem is volt rá. A pályák nagyon rendben voltak. Az 1-es teteje volt egy kicsit keskenyebb, pár helyen földes, de lejjebb az is rendben volt. A 3-as fantasztikusan nagyon jó volt. A 4-es, 5-ös is jó volt, kemény volt, néhol egy kis jégfolt kilátszott, de könnyedén kikerülhető volt. Az 5b, új pálya, nagyon élvezetes, a kacskaringókban nekem legalábbis nagyon jól eltalálták az íveket.
Februárban kerültük ezt a helyet, de most nagyon jót csúsztunk, síelő, snowboardos egyaránt. A hangulatról pár kép a társaktól.
Valamint egy érdekesség, a sports-tracker webes szolgáltatása. A szokványos telefon-fényképező-GPS kombinált eszközre lehet alkalmazni a sports-tracker szoftverét, amely elindítás után leállításig gyűjti a mozgásunk adatait. Hazamenve aztán ezeket az adatokat le lehet tölteni a weboldalon. (fényképeket is rögzíthet adott pontnál). Egyik társunk, snowboarddal, 4 részletet is felvett, itt megtekinthető (bele kell menni valamelyik Mátraszentistváni sorba):
http://www.sports-tracker.com/#/vie...w_profile/Geeza
Az egyik, a délután negyed 2-től egy valamivel több mint 1 órás részlet összefoglaló térképét ide is betettem. Jól látszik a mozgás, a csákányos tetejéről indul, aztán több körös pörgés van, mindig valahogy másként érkezett a felvonó aljához. Az adatok a kép tetején: távolság, időtartam, átlag, 1 km mennyi idő alatt, max sebesség, szívritmus ami itt nem volt(de csak mérve), aztán a szintkülönbségre utaló adatok és hogy mennyi kalóriát fogyasztott ez idő alatt.
20120308137.jpg20120308139.jpg20120308140.jpg20120308141.jpgMatraszentistvan.jpg
2012.03.04. RM
Szombaton este és vasárnap síeltünk MSZI-n. Jó volt az időpontválasztás, mert még egész sok és elfogadható minőségű hó van és már nincs tömeg.

Szombat este kellemesen buckás 3-as és esti sízés előtt ratrakolt 4-es (5-ös) pályán lehetett csúszni. Ezeken a elég jó hó van még. Az 1-esen már csak a szélén egy sáv volt használható (nem próbáltam, csak liftből láttam). Folyamatosan lehetett csúszni. Kevesen voltak.

Vasárnap reggelre a pályák kifagytak, kb. 10 órára puhult fel a tetejük. Délelőtt nagyon jó havon és sorban állás nélkül lehetett csúszni.

Vasárnap délutánra átvedlettem nézőbe, "szurkolóba" mivel feleségem és fiam (majdnem 5 éves) is indultak a hallássérültek amatőr síversenyén. Jó volt látni mekkora örömet okoz a gyereknek élete első versenye. Nehezen szánta rá magát az indulásra, de utána komolyan vette. Végül mindketten a kategóriájukban elhozták az ezüst érmet. :-)
20120304629.jpg20120304636.jpg20120304640.jpg
2012.02.24. eszito
Szerdán és csütörtökön újra síelhettünk a nagyszerű pályán, remek napot töltöttünk el.
Ezúttal egy ismerős család is velünk tartott, akikkel együtt járunk Ausztriába, el voltak ájulva nem gondolták volna, hogy ilyen körülmények között lehet itthon síelni.
Kicsit sok volt most a mazsola, a koccanásos balesetek. Amit én ki tudok kerülni de a 3,5 éves (a legtöbbjüknél jobban síel)kisfiam nehezebben de még veszélyesebb ha őt nem tudják.
A csákányos problémát én úgy oldottam meg, hogy amikor a férjem vitte a gyereket én hirtelen szó nélkül odapattantam egy Úr mellé, kissé meglepődött de nem szólt semmit.
A no picnic felirat jogos, egy tetemesebb összeget otthagytam ebédre és az alsó szinten mindenki a szendvicsét és az otthonról hozott teáját majszolta 3 asztalnál, úgy szorítottak nekem egy idő után helyet.No comment
2012.02.13. beee
Összefoglalnám most szombati (feb.11.) Sípark élményeimet.

Pro:
- Számomra pont megfelelő lejtésű és vonalú pályák, a két piroson tökéletesen tudtam gyakorolni, amit elterveztem. Amikor pedig már kicsit fáradtam, ott volt a kék.
- Kezdők tanítására ideális a kék pálya jobb oldala.
- Az ország adottságaihoz képest nagyon jó hóviszonyok (jól kiépített ágyúrendszer eredménye).
- Közel van, ideális távolság egy kis szombati egy napos csúszkálásra.
- Esti sí előtti friss ratrakolás jópár körig tökéletes pályát eredményezett, ezért külön köszönet!!! Az első csúszás a frissen ratrakolt pályán különösen nagy élmény volt.

Kontra:
- Kevés lift, kb. fél 12-től brutálisan hosszú várakozás.
- Furcsa volt, hogy nyitáskor már nem frissen kezelt pályán síeltünk, mivel a korai edzésen résztvevők már lesíelték kicsit előttünk.
- Délutánra nagyon sok jegesedés.
- Parkolónál nincs mosdó.
- Délelőtti jegyhez nem lehet venni kedvezményes estit, pedig a délutánihoz igen. Nem értem az üzletpolitikai különbséget. (Mi 9:30-12:00, és 16:00-20:00 síeltünk végül, egész napos + kedvezményes estés jeggyel.)
- Nagyon sok, a tudásuknál jelentősen vakmerőbb kezdő.
- Kritikán aluli minőségű kakakó a hüttében.


Ezekből ami a legfontosabb, és amin az üzemeltetés tudna változtatni, az a hosszú sor - kevés lift probléma.
Az ülőlift ugye drága, talán kisebb költség lenne:
- Az "A" tányéros lift csákányosra cserélése.
- 1-es és 3-as piros pálya közé egy csákányos építése.

A jegesedés ellen láthatóan mindent megtesznek (esti ratrakolás), sajnos az időjárás adottságai ellen nincs mit tenni. Kiürültek a tavak, hóágyúzás tegnapig nem volt lehetséges.

Amin pedig mi, a "vendégek" tudnánk változtatni:
Megfelelően felmérni saját képességeinket, a pálya állapotát, és ezekhez mérten közlekedni.

Nem mostanában láttam egy helyen ennyi ütközést, kicsúszást, borulást, hálóba akadást, mint itt.

Sajnos egy érintett is közelről: egy fiatal boardos sporttárs a 4-5-ös pálya tájékán szinte totál egyenesen süvített lefelé, majd a szűkülés tájékán (híd alá kanyar előtt) egyenesen telibe találta síelő uramat, aki ott már rég lassan, kanyargás nélkül, abszolút kiszámíthatóan haladt (és sajnos még nem növesztett a hátán szemet). Mindketten nagyot borultak, lécek repültek. Az egészet végignéztem, mivel le voltam maradva, és pont azt figyeltem, hogy a srác mi a fenét csinál így egyenesen sietősen a szűkület előtt. Szerencsére egyiküknek sem lett maradandó sérülése, de ezúton is keresetlen szavakat küldök a srácnak, ekkora hülyeséget remélem nem csinál még egyszer. Örülhet, hogy nem egy fának ment neki (ezzel a stílussal annak is nekiment volna, ha épp az van ott előtte).

Szerintem nevelő jelleggel érdemes lenne "pályaőrséget" foglalkoztatni, akik egy ilyen után a vétkes féltől azonnal elveszik a bérletét, és elküldik aznapra gondolkozni.

Egyébként összességében jól éreztük magunkat, köszönjük!


Feltöltöttem egy képet a 11:30-as sorról az A/B lift előtt. Brutál volt.
IMG-1252-1.jpg
2012.02.09. eszito
Tegnap voltunk Mátraszentisvánon síelni és csak pozitív dolgokat tudok írni.A pálya kifogástalan,a hütte osztrákokat megszégyenítő módon néz ki és az ételek is kifogástalanok voltak az itt dolgozók munkáját gondolom ha már volt itt vki nem kell bemutatni.Fergeteges napunk volt.Mi 20 éve kizárólag Ausztriába járunk síelni de a gyerek miatt végre rá tudtam beszélni a férjem egy közelebbi pályára és Ő is élvezte ami nagy szó,főleg úgy, hogy egy hete voltunk Ausztriában és még friss az élmény.
KÖSZÖNJÜK.
2012.01.22. kovitomi
Tegnap este részt vehettem MSZI-n a Hófesztiválon.
Fantasztikus élmény volt a színes fényekkel megvilágított pályán csúszni, miközben szólt a zene.
Rockkoncert hóviharban pedig egyszeri és megismételhetetlen :)
Gratuláció és köszönet a szervezőknek!
2012.01.22. Andris25
Sziasztok,

Tegnap ismét felugrottunk Mátraszentistvánra, gondoltam meg kellene tanulni kicsit snowboardozni. :-) Oktatóval vágtunk neki és egész jól sikerült!
A pálya kiváló volt, az idő gyönyörű és olyan nagyon sokan sem voltak, bár kora délutánra már 10-15 perc volt a sorbanállás a lifteknél. Ez azért hosszú... A hó jó minőségű volt, a személyzet szokás szerint kedves.
Az oktató srác ügyesen és jól oktatott, csak kicsit rövid volt a félnapos (cirka 1,5 óra) változat, főleg úgy, hogy 7-en tanultunk, tehát a tiszta tanulási idő nekem úgy 15 perc lehetett. Ehhez képest esés nélkül, irányt váltogatva, kicsit még élen is kanyarodva tudtam befejezni a napot. Ajánlom mindenkinek a boardot, próbáljátok ki, ha még nem tettétek!!! És oktatóval kezdeni!!!
A felszerelést a Podmaniczky utcában a Snowboardland-től bérletük. Őket is csak ajánlani tudom, mert korrektek, kedvező az ár, és még letétet sem kérnek.
Ami elkeserített, az a Szentistvánra vezető út minősége. Katasztrófa ami itt van Magyarországon. A kátyúk, repedések még hagyján, de több helyen egyszerűen elporladt az út. Egyébként a Sípark parkolójából ki- és bevezető út, ami az oktatóház és a jegyiroda mellett van kialakítva, már amióta ide járunk, mindig le van fagyva és ki van jegesedve. Az ott dolgozó srácok szerint "kataszrófa és életveszély" ami ott van. Erre kicsit oda kellene figyelni szerintem. Összességében azért még mindig jó a Sípark!
2012.01.16. Liv77
Szombat este volt szerencsém meglátogatni a síparkot és nagyon tetszett! A fenti széles szakaszon tökéletes a pálya, az emberek is eloszlottak, nem volt tömeg. A 4-es pálya végénél kicsit meredek az érkezés a sílifthez, bár később ezt is enyhítették azzal, hogy átrakták kicsit a hálókat. Sajnos a 3-as pálya még le volt zárva, de azért megnéztem a pálya utolsó negyedét átcsúszva a 4B-n, a meredeksége, szélessége nagyon jó, a hó alatt jeges a pálya és még foltos volt, de gondolom ezt a hóágyúknak köszönhetően már orvosolták. Kicsit megijedtünk, amikor 6 óra felé elindult a rattrak és lezárták a 4-es pálya felét, ekkor nagy lett a tömeg az összes felvonónál, de 5-10 percnél többet akkor sem kellett várni. Szerencsére "folyosói pletyka" szinten hallottuk, hogy fél óra múlva ismét megnyitják a teljes szakaszt, így belenyugodtunk sorsunkba, de jobb lett volna ezt a hangosban kommunikálni! Utána ismét pár percre csökkent a várakozás a felvonóknál és tényleg jót tett a pályának a kezelés. 7 óra után kezdtek haza menni az emberek, 8-tól pedig már tényleg kevesebben voltak, lehetett csúszni. A hütték nagyon jók, a zene nekem tuc-tuc jelleggű volt:), és különösen jó volt, hogy bárkihez lehetett magyarul beszélni:) itthon voltam! Mindenkinek ajánlom az esti síelést Mátraszentistvánon!
2012.01.16. Tfanfan
A tegnapi (vasárnapi) meghosszabbított nyitva tartásnak (16:30 helyett 17:30-ig lehetett csúszni) köszönhetően az utolsó órában háromszor annyit lehetett csúszni, mint az azt megelőző 5 és fél órában összesen. Az is kár (és némileg érthetetlen is), hogy a piros pályákat még csak most készítik, a feketéről nem is beszélve, tehát a meghosszabbítás a szervezők részéről egyfajta kompenzációs céllal mindenképpen indokolt volt, mivel a teljes napijegyárak beszedése mellett, a szokásos hétvégi tömeget gyakorlatilag a pálya felére kényszerítették be (bár megjegyzem a legszűkebb keresztmetszet, a felvonók kapacitása, akkor sem lett volna nagyobb, ha a többi pálya is nyitva áll), ráadásul a pálya egyetlen, az egész nap során jól síelhető, jól karbantartott része a rövidebbik csákányos felvonóval besíelhető felső pályarész volt csak, mivel a kék pálya alsó része az átvezető szakasztól kezdve -gondolom, hogy az előző éjszakai pálya karbantartás hiányában- már délelőtt 11-kor erősen jeges és hóhiányos állapotban volt. Az alsó beszálló előtti lejtmenetes kígyózás (értsd nap közben 50-70 méteres dupla soros ácsorgásos kanyarodós lejtmenetes síkorcsolyázás) pedig az egész pálya technikailag legnehezebben megoldható feladata. Itt, a beszállók előtt valami nyári tereprendező munka sztem nem ártana hosszútávon... A juhtúrós sztrapacskát egy jó kis forralt bor mellé viszont a melegedőben mindeninek ajánlom, az ára is elfogadható volt, az íze viszont a sült szalonna darabkákkal kiváló!

Összességében a meghosszabbított óráig a MSZ-i síélmény indexem maximum két csillagosra volt csak értékelhető, ami a meghosszabbítás órájában -illetve azt megelőzően kb. egy fél órával, amikor a tömeg már erősen csökkent- 4 csillagosra emelkedett, ezért némi jóindulattal és hazai elfogultsággal a terepet három csillagosra minősíteném. :)
2012.01.15. beee
Tegnap kipróbáltam Nálatok, milyen kezdőknek síelést tanítani. Jelentem, én nagyon élveztem, és szerencsére a két kezdő barát is! Talán elindítottam őket is "az úton". Remélem. :)

Köszönöm ehhez a tökéletes körülményeket! Szuper volt a pálya (a "D" lifttel köröztünk egész délelőtt), örültem, hogy ilyen szépen kezelt, nem jeges és nem buckás pályán tanulhattak.

Külön köszönet a liftkezelő srácoknak türelmükért, rengeteget jelentett segítségük, amikor én a liftnél nem tudtam pontosan, hogyan segítsem hatékonyan az első lépéseket.

Nagyon várom már, hogy elinduljon a többi pálya, és kipróbálhassam az egész terepet!


Nagyon apró megjegyzés: fent a parkolónál nagyon jól jönne egy mosdó - a hosszú út után lányoknak gyakran kell szaladniuk... :)
Tegnap egésznapos havazás ill. hóvihar lepte meg a Síparkba érkező vendégeket. A havazásnak köszönhetően, újra beköszöntött a tél a Síparkba, így kiváló hóviszonyok között, jelenleg 1,5 km-nyi sípályán lehet élvezni a lesiklás örömét. Jó hír még, hogy az előrejelzések szerint marad a hideg, ma estétől újra hóágyúzni fogunk! Szombat este újabb havazás várható.
sipark-2012jan6-01.jpgsipark-2012jan6-02.jpgsipark-2012jan6-03.jpgsipark-2012jan6-04.jpgsipark-2012jan6-05.jpgsipark-2012jan6-06.jpgsipark-2012jan6-07.jpgsipark-2012jan6-08.jpgsipark-2012jan6-09.jpgsipark-2012jan6-10.jpg
2012.01.02. csabor
Talponsíelők évnyitó síelése a Mátraszentistváni Síparkban
2012.01.01.

A hagyományt nem lehet csinálni, az kialakul. Tehát nagy fába vágja fejszéjét az, aki hagyományt akar teremteni. Robin az észak-magyarországi havas csúcsok meghódítója, mondhatnám kurucos legyőzője azonban nem ismer lehetetlent.
A néhány hete meghirdetett összejövetel nem érkezett egyszerűnek, hiszen ki az az őrült, aki a szilveszteri mulatságot takarékra veszi, ki az az őrült, aki sofőrnek kijelölődvén az éjféli pezsgő után már nem iszik, s előtte is alig, s míg mások még ágyukban forgolódva békésen emésztik az újévi malacot, ő kocsiba ül, s téli, jeges utakon több száz kilométert vezet, hogy reggel 11 előtt már a síparkban legyen? (az őrült szó mindenki által lecserélhető tetszőleges más kifejezésre, lényeg az, hogy az az elmeállapottal legyen kapcsolatban.)
A kocsi bepakolva várt reggel, s röhögött magában. Kilenc előtt már Pesten voltunk. Nem zavart a nagy forgalom, mert nem is volt. Csatlakozott hozzánk még két talpas, s irány Mátraszentistván. Az öreg rutinok azt mondják, hogy Hatvannál kell lemenni a sztrádáról, aztán Pásztónál alávágni. Jobb erre az út. Kellemes kanyargós hegyi úton jártunk. Néha napsütés, néha köd, néha még valami esik is. A táj alapján akár tavasz is lehetne, ha nem volna ilyen ramaty az idő. Hol lesz itt hó? MSZI-n biztosan.
Senki sem járt az úton. Rendes, egyszerű ember alszik még ilyenkor. A talponsíelők azonban nem egyszerű emberek. Lehet, hogy másként van bekötve a drót, de fél 11-kor már több, mint tíz talpas toporgott a parkírozóban. Ekkor felnyílt Robin fehérnek is alig látszó autójának csomagtartója, s kereskedelmi mennyiségű, csak úgy fazekakban leledző forralt bor párája lengte be a területet. (csak nem hagyhattuk kihűlni) Szerencsére a környezet nem melegedett át, így megmaradt a jó minőségű hó a hegyoldalon, amit némi „síelés elemzés” után birtokba is vettünk.
Had számoljak még be egy a parkírozóban történt esetről. Még a várakozás idején Mitrót megszólítja egy fiatal hölgy: Te vagy Mitró? Az igenlő válasz után kiderült, hogy a hölgy Egerből érkezett, többek között, hogy mint fórum olvasó, végre megismerje a talponsíelőket. Sorban hangzottak el a nick nevek, s arcot kaptak a fórumozók. A hölgy részéről érzelemdús sóhajok és gyakori szempillaremegések kisérték a bemutatást. Oh, Robin! Mindenki róla beszél! Hiába a celeb az celeb! Végül hozzám fordult: Te ki vagy? Én Csabor vagyok. válaszoltam. Rövid csend, majd: Örülök, hogy megismerhettem! Hiába az öreg az öreg! Ha így folytatjuk olyanok leszünk, mint a Havazin stábja, csak mindig kezdőre kell inni magunk.
Visszatérve a témára, a parkírozó rendben. Közvetlenül ott a pénztár, a kölcsönző, s két lépésre a pálya. Egy nincs ott, a WC és a hütte. Ezek az objektumok egyben néhány száz méterrel lejjebb találhatóak. Szóval, aki itt nem csúszik az szomjan hal, sőt...
Két három fok hideg volt, változékony idő. A néha előkerülő ködfoltok mellőzése esetén ideális síelő időnek is mondhatnánk.
A pálya remek volt. A környéken sehol hó, de a pályákat kitűnő minőségű hó borította. Szinte semmi jegesedés, kitűnő porhavas felület. Öröm ilyenen a síelés.
A gyerekpályát nem néztük meg, de a többi remek volt.
Az 5-ös piros pálya volt a legnépszerűbb. Kényelmes, léc alá fekvő pálya, a színe pirosnak szerintem kicsit erős. Inkább rózsaszínnek mondanám. A pálya alján a felvonó előtt délután kicsit már összetúrták a havat, de nem volt veszélyes.
A 4-es kék egy darabig együtt megy a pirossal, aztán elkanyarodik a hegy másik oldala felé. Átmegyünk egy kis híd alatt, némi szűkület, s már lent is vagyunk. Közben van időnk felnézni arra a két széles, kellemes lejtésű pályára, amelyet még nem fed a hó. Sóhaj, s csúszunk tovább a felvonóig.
Bár nekem nem a szívem csücske a csákányos felvonó, mert a sílécen való mozgást szerintem alapvetően a lemenetel céljára találták ki, de nem voltam elégedetlen pedig itt csak csákányos felvonók voltak. Viszont egész nap ott volt a személyzet minden felvonó aljában, s az ember feneke alá tolta a csákányt. Zavarba csak akkor jöttek, amikor egy leányzadék az ötödik kiesése után visszasétálva, angolul felvilágosítást kért, hogy mi módon kell menni ezen a szerkezeten úgy, hogy fel is érjen. Mellesleg a felvonók fel és kiszálló oldala is rendesen kialakított, nem gyakori az olyan csákányos, ami nem akarja felnyársalni az embert.
A hütte kicsit nehezen megközelíthető, mély vizesárok veszi körül, de nekünk a megközelítés többször is sikerült.
Az itt síelők vegyes közönséget alkottak. Voltak a művész lelkek, akik mindenféle íveket próbáltak rajzolni, egójuk teljes tudatában. Voltak retró öltözetűek, akik simán indulhatnának a februári talponsíelős retró versenyen. Volt, aki egész nap kesztyű nélkül nyomta, s nem is kívántam vele kezet fogni. Volt mazsola, akinek el kellett magyarázni, hogy ha elesik úgy könnyebb felállni, ha nem a feje, hanem a lába mutat a völgy felé. S voltak sokan, akik csak nyomták rendesen, minden különösebb sallang nélkül. De mindannyian láthatólag nagyon jól érezték magukat. Mi lehet itt, ha úgy komolyan összejön a nép?
Kicsit zavaró volt, hogy a hütte elől néhányan körbenézés nélkül indultak el, keresztben a többiek nyomvonalával. Volt ebből néhány méretes perec, de szerencsére nagyobb baj nem történt.
Ha már szóbakerült beszéljünk a hüttéről. Tiszta osztrák hangulatot idéz a kialakítás. Az árak egy síterepen elfogadhatóak. A személyzet rendes, s béketűrő. Nekem kicsit furcsa volt, hogy előre gyártott teát adtak. Ha egy deci 130 forint, akkor már szeretném én eldönteni, mennyi cukor legyen benne. De így jár, aki nem alkoholtartalmú italt iszik!
A hüttében keletkezett egy új talpas mondás: Brassótól Sopronig. Ez egy speciális Hulesz által fogyasztott étel neve, amelynek nagy a folyadéktartalma és nem szerepel az étlapon.
Összességében nagyon jó a pálya. Mindenkinek tudom ajánlani. A délutáni kicsit több ember a sötétedés közeledtével eloszlott. Felgyúltak a lámpák! A felvonókezelők szóltak, hogy már nem kell a kapuval vacakolódni, szóval hajrá! Isteni volt siklani a kellemes havon. Nem zavart, hogy esett valami hódara szerűség. Az időjárás változásokat azon a napon már megszoktuk. Örömsíelés volt a vége, bár addig sem volt szó bánkódásról.
A fazekakból kifogyott a bor, búcsúzkodtunk, mert minden véget ér egyszer. Elindultunk hazafelé. Előtte megvalósult Robin álma, olyan jól éreztük magunk, hogy mindenki megígérte, jövőre veled ugyanitt! Forgalom most sem volt, de az a hódara, ami a hegyen esett az úton nem könnyítette meg a közlekedést.
Pesten talán a fáradtság, talán a figyelmetlenség, talán a koszos tükör, a rossz látási viszonyok miatt volt egy véleményes sávváltásom. A másik fél, férfi egót pótló márkájú autóvezető, nevét nem tudom, rendszámát nem írom ide, nem figyelmeztetett egy dudaszóval. Nem olyan típus ő. Gyakori kézmozdulatok kíséretében padlógázzal megelőzött, majd bevágott elém keresztben. Szándékosan kockáztatta 8 ember testi épségét, hogy megleckéztessen. Csak síelésen edzett reflexeim, s a padlófék mentett meg minket az ütközéstől. Hiába visszaértünk a fejlett civilizációba!
Robin nem lehetne inkább minden nap síelni?

Csabor
P1060138.jpgP1060164.jpg
2011.12.29. mitro
Ma volt az első síelős napom a szezonban. Valóban nagyon sokan voltak, de egy újszülöttnek minden pálya jó. Délelőtt tejföl köd, délben szikrázó napsütés, délután ismét köd, de engem egyik sem zavart. Délután háromkor a legnagyobb meglepetésemre "egy kedves ismerősömmel" futottam össze, épp, hogy nem kerültük el egymást, mivel már indulófélben voltam hazafelé.(Finom volt a beigli és a szilva) :) Elsejére biztos elkészül a 4-es pálya és ismét lesz egy kellemes napom kellemes emberek társaságában.
2011.12.29. Robin
Estire terveztem menni de egy kedves ismerősöm miatt már 3 órakor már léccel a lábamon álltam a pálya szélén. Köd és hatalmas tömeg volt. Ilyenkor már menekülni szoktam de most beálltam a 15 perces sorba. 1/2 5 -kor szinte mindenki eltűnt így már sorban állás nélkül lehetett csúszni a tömeg által kissé legyalult pályán. A gondtalan csúszásban csak az egyre sűrűsödő köd akadályozott meg . Érezni lehetett a hőmérséklet lehűlését az elmúlt napokhoz képest amit egyértelműen bizonyított a hóágyúk előkészítése az újabb hóágyúzáshoz. Legközelebb reményeim szerint új és felfrissült pályákkal találkozunk. Hajrá sípark !
Ma:
Délutánig köd, kissé olvadó hó, nem nagy tömeg, de jó hangulat és még havas táj jellemezte a mai napot a Síparkban. Holnap is estig lesz nyitva a Sípark felső része, a felső síoktató pályával és 3 sílifttel. A hangulatról délután 1-től, zárásig DJ gondoskodik.

Holnap:
Hűvösebb idő, hószállingózás és hasonló körülmények fogadják majd a Síparkba érkező vendégeket. Érdemes tehát ellátogatni a Síparkba egy kis kikapcsolódásra és sportolásra.

Az előrejelzések szerint 29-én estétől újra tudunk hóágyúzni, sőt egy kis havazás is várható így nagyon bízunk benne, hogy a hét második felében még jobb hóviszonyokkal, a nagypályával várhatjuk majd kedves vendégeinket! Nagy öröm lenne ha a 2011-es évet a szlogenünknek megfelelően fejezhetnénk be, azaz: "Kihagyhatatlan alpesi élmény itthon..."

Szép havas telet!
D19F8C90-FCEA-4AA7-80CA-77ED00E470EE.jpegBBAEA555-404E-425B-A915-4A32C617BE63.jpegD0D97F3F-F977-4CF7-9897-76A8A428545E.jpeg3E9B8629-433E-4DA5-964E-9FEF6E24D9D7.jpeg
2011.12.23. TZoli
Akkor ezek szerint éppen jókor érkeztünk a délutáni csúszásra.
Ha a nyitónapra nem is, de a másodikra csak sikerült eljutni a gyerekkel egy besíző délutánra. Borúra derű. Mikor elindultunk Budapestről, még napos idő volt, aztán borult meg valami esett, aztán Gyöngyös felé köd. Míg a Kékes környékén aztán gyönyörű napsütés.
A síparkban az eddig leírtaknak megfelelően mi is jól elvoltunk. A cél, hogy a gyerek megtanuljon önállóan felvonózni, mondhatni ideális körülmények között, teljesen sikerült. Gyakorlatilag nem akadályozott sem minket senki, sem mi sem okoztunk senkinek problémát.
A hüttéről vegyes benyomásaim vannak. A káposzta leves nagyon jó, a sült tarja a magyar szokásoknak megfelelően ehetetlenül kiszáradva és túlsütve, a mellé adott csalamádé viszont finom volt. Üdítőből gyakorlatilag nincs választék.
A hüttézés után, késő délután, már sötétedésben, záróráig gyakorlatilag megállás nélkül még nagyot pörögtünk a csákányossal. Sikerült jól elfáradni, és ez most nem a sorban állás, hanem a sízés következménye volt!
20111223Matra-003b.jpg20111223Matra-004b.jpg20111223Matra-006b.jpg
2011.12.23. Robin
Reggel kicsit féltem a mai tömegtől de félelmem teljesen alaptalan volt. Amire soha sem gondoltam volna : ma kevesebben voltak mint tegnap !! Valószínűleg már mindenki a bevásárlóközpontokban taposott a másik lábára. Ma még jobb köröket mentünk mint tegnap ,teljesen szét síeltük magunkat ! 11 -ig abszolút nem de utána is csak max fél percet álltunk sorba. Kellett is az a pár érkező hogy kicsit megtúrjuk az amúgy kemény pályát így déltől már kitűnő pályán igazi örömsízésben volt részünk. A hóvastagság a tegnapihoz képet növekedett az éjszakai hóágyúzást köbvetően. A hóágyúk napközben csendben vártak hogy délután négykor újult erővel beindulhassanak és további pályákat nyissanak meg nekünk karácsony utánra. Ünnepek között újra itt de akkor inkább az oktatás lesz terítéken.
Mszi-2011-12-23-005.jpgMszi-2011-12-23-008.jpgMszi-2011-12-23-011.jpg
ELINDULT A 2011/2012-ES SÍSZEZON A SÍPARKBAN!

IGAZI TÉL, HAVAS TÁJ, JÓ HÓ... Elindult a síszezon a mátraszentistváni Síparkban! Az ünnepek előtt a Sípark felső részét lehet még használni fél kilométeres hosszúságban, de 200-300 méter szélességben. Érdemes tehát még Karácsony előtt csúszni egyet és előkészíteni a helyet a Karácsonyi vacsorára!

A Síparkban 100%, hogy fehér Karácsony lesz! :)
siparknyitas-dec22-01.jpgsiparknyitas-dec22-02.jpgsiparknyitas-dec22-03.jpgsiparknyitas-dec22-04.jpgsiparknyitas-dec22-05.jpgsiparknyitas-dec22-06.jpgsiparknyitas-dec22-07.jpgsiparknyitas-dec22-08.jpgsiparknyitas-dec22-09.jpgsiparknyitas-dec22-10.jpgsiparknyitas-dec22-11.jpgsiparknyitas-dec22-12.jpgsiparknyitas-dec22-13.jpgsiparknyitas-dec22-14.jpgsiparknyitas-dec22-15.jpgsiparknyitas-dec22-16.jpg
Közel 100 résztvevővel véget ért az I. Magyar Spring Splash a mátraszentistváni Síparkban! Rengeteg szép csúszást és csobbanást láthattunk! De beszéljenek inkább a fotók!
SprindSplash-Sipark2011-15.jpgSprindSplash-Sipark2011-03.jpgSprindSplash-Sipark2011-04.jpgSprindSplash-Sipark2011-05.jpgSprindSplash-Sipark2011-06.jpgSprindSplash-Sipark2011-07.jpgSprindSplash-Sipark2011-08.jpgSprindSplash-Sipark2011-09.jpgSprindSplash-Sipark2011-10.jpgSprindSplash-Sipark2011-11.jpgSprindSplash-Sipark2011-12.jpgSprindSplash-Sipark2011-13.jpgSprindSplash-Sipark2011-14.jpgSprindSplash-Sipark2011-16.jpgSprindSplash-Sipark2011-17.jpgSprindSplash-Sipark2011-17.jpgSprindSplash-Sipark2011-18.jpgSprindSplash-Sipark2011-19.jpgSprindSplash-Sipark2011-20.jpgSprindSplash-Sipark2011-21.jpgSprindSplash-Sipark2011-22.jpgSprindSplash-Sipark2011-23.jpgSprindSplash-Sipark2011-24.jpgSprindSplash-Sipark2011-25.jpgSprindSplash-Sipark2011-26.jpgSprindSplash-Sipark2011-27.jpgSprindSplash-Sipark2011-28.jpgSprindSplash-Sipark2011-29.jpgSprindSplash-Sipark2011-30.jpgSprindSplash-Sipark2011-31.jpgSprindSplash-Sipark2011-32.jpgSprindSplash-Sipark2011-33.jpgSprindSplash-Sipark2011-34.jpgSprindSplash-Sipark2011-35.jpgSprindSplash-Sipark2011-36.jpgSprindSplash-Sipark2011-37.jpgSpring Splash a SíparkbanSprindSplash-Sipark2011-39.jpgSprindSplash-Sipark2011-40.jpgSprindSplash-Sipark2011-41.jpgSprindSplash-Sipark2011-42.jpgSprindSplash-Sipark2011-43.jpgSprindSplash-Sipark2011-44.jpgSprindSplash-Sipark2011-45.jpgSprindSplash-Sipark2011-46.jpgSprindSplash-Sipark2011-47.jpgSprindSplash-Sipark2011-48.jpgSprindSplash-Sipark2011-49.jpgSprindSplash-Sipark2011-50.jpgSprindSplash-Sipark2011-51.jpgSprindSplash-Sipark2011-52.jpgSprindSplash-Sipark2011-53.jpgSprindSplash-Sipark2011-54.jpgSprindSplash-Sipark2011-55.jpg
2011.03.11. Fazzoletto
ismét egy csodálatos nap a síparkban. egész nap lehetett pörögni, semmi sorbanállás, minimum 15 fok volt, ragyogóan sütött a nap. a hó persze nem úgy csúszott, mint a kifagyott kemény hó, szezonvége hangulat volt, még azt is megkockáztatom, hogy gleccser fíling :) megéri egy szezonzárót csúszni itt, nagyon hangulatos pólóban :)
2011.03.06. RM
Ma megnéztük Mátraszentistvánt, korábban még nem jártunk itt. Pozitív csalódás volt. Jó hó, elviselhető "tömeg", szinte semmi sorban állás, gyönyörű napsütés ...

A liftek közül a középső csákányos jött be leginkább 4 éves gyerekkel. Ott kényelmes volt a be és kiszállás is. A másik csákányosnál nekem nagyon furcsa volt, hogy a visszafordító koronggal egy vonalban szállok ki. (Azt gyerekkel nem próbáltam.) A tanuló tárcsás lift is jó, csak a fránya kölyök nem akarta egyedül használni. :-(
Pályák jó szélesek, a hó is szuper volt.
A tanuló részen a körhinta a tárcsás felvonó "szimulátorral" szuper, azt hajlandó volt egyedül is használni a gyerek.

Ami miatt mentünk egy amatőr síverseny hallássérülteknek. Feleségem indult, 2. lett a hölgyek között. :-) Nagyon élvezte. Szuperül meg volt szervezve. Egy kitűzött könnyű pályán mentek a tanuló tárcsás mellett.

Délután volt egy kis "incidens". Egy mercedeszes lement a magán úton az étteremhez (elején behajtani tilos, 5000Ft-os bünti fenyegetés ...). Ezek után, ha jól értettem még ő volt felháborodva, hogy miért abajgatják. Meglökött vagy bántalmazott egy pályamunkást, erre ők keresztbe álltak a magánút kijáratánál és nem engedték elhajtani. Rendőrt hívtak ... (A rendőri intézkedést már nem vártam meg.) Szóval ne hajtsatok le oda, vagy ha már lementetek legyetek együttműködök ha elhajtanak.

Az étterem is nagyon szép, színvonalában és áraiban is Ausztriát idézi. :-)

Szerintem máskor is megyünk, mert kis gyerekkel csúszkálni tökéletes hely.
20110306096.jpg20110306097.jpg20110306105.jpg20110306106.jpg20110306107.jpg20110306120.jpg
2011.02.18. Robin
Igen,ez egy tökéletes nap volt . Teljesen szétsíeltem magam azért sem nem maradtam zárásig. Tömeg semmi,egész nap szinte sorban állás nélkül lehetett pörögni. Sor csak 3 - 1/2-5.-ig volt akkor is valószínűleg azért mert megérkeztek a hétvégi vendégek. A hó minősége tökéletes volt ,akárcsak tegnap. Mai képek :
Mszi--2011-02-18-002.jpgMszi--2011-02-18-001.jpgMszi--2011-02-18-004.jpgMszi--2011-02-18-007.jpgMszi--2011-02-18-008.jpgMszi--2011-02-18-009.jpgMszi--2011-02-18-012.jpgMszi--2011-02-18-017.jpg
2011.02.12. Ursus Arctos
Kedves Barátaim,
Akkor most elmesélem a mai napot a saját szemüvegemen keresztül. Azzal kezdeném, hogy éjfél körül még valami +4 fok volt, a Sípark feratel-kamerája szerint. Gondoltam akkor ez latyak lesz. Ma reggel örömmel konstatáltam, hogy fagy. Kb nyitásra érkeztünk, 9 éves fiammal. Engem is meglepett, hogy nincs tömeg. Nyílván előre tudta tömeg-őmélgótsága, hogy jeges havon kell majd síelni, és csőstűl felzarándokolt ide reggel, majd szintén csőstűl le. Bár szembe sem jött senki... No, fél 10 tájban próbálta Pisten Bully nagy buzgalommal rendberakni a fenti nagy mezőt (csak ez volt nyitva 11-ig), utána következett az 1-es, a 3-as és a 4-es alsó része, valamint az oktató park (hogy miért nem előbb kezdték ratrakolni, az egy más kérdés). Lényeg az, hogy a kérges havat feltörve és elegyengetve, valóban nagyszemű hófelület keletkezett. De tükör jég ? Na ilyet 3 óra felé láttam pár apró szürke foltként a két alagút között, az 1-es tetején valamint a nagy csákányos előtt. Lehet, hogy szubjektív vagyok, vagy kezdő, vagy profi (haladó valszeg nem, mert nem minden haladó látja így) de épp azzal akartam indítani, hogy az időjárási viszonyokhoz képest remek pályán síeltünk...

Szikrázó napsütés, Kriván-Róth Marci-Tengerszem-Gerlachfalvi-Lomnici fal az északi láthatáron ("átláttuk" Szlovákiát), előttük meghúzódva fehérlett a Gyömbér. Max 2 perc várakozási idő, nulla számú pofátlan tahó (a tömeg-őfelsége egyik szegmense, szerencsére kényelmesek :-)) fagypont alatti-körüli hőmérséklet és 11-13 óra között kifejezetten jó hosszú pályák. Hm, én így láttam. Az oktatópark működési szabályzatán azért lenne mit csiszolni, de erről máskor. :-)

Ami pedig a tömeg hiányát jelenti: más oka lehet ennek. Nem gondolták, gondoltuk, hogy az időjárás dacára egy szép sínapot lehet eltölteni ma. Sajnáltuk, amikor 3-kor le kellett csatolni, idehaza mérgünkben egy nagyot... gombfociztunk :-). Higyjétek el, volt már olyan, amikor sajnáltam a kiadott pénzt. De nem ma...
Hajrá Sípark, csak így tovább (összességében...) !
2011.02.11. Viri
Január 31. és február 5. között voltunk kis csapatunkkal 21 kezdő és újrakezdő sítudású gyerekkel Mátraszentistvánon. Négy napot csúsztunk, ebből kettő verőfényes napsütéses, kettő pedig változó sűrűségű ködös volt.

De!

Mind ez egyáltalán nem zavart bennünket, mert a remekül előkészített pályák, a környezet, a tiszta levegő kárpótolt a ködért. A körülmények tették lehetővé, hogy néhány teljesen kezdőnk az első nap délutánján már a kis csákányos felvonót is használta.

Szinte minden pályát besíztünk, természetesen ki-ki tudásszintjének megfelelően, az 1-3-as pályát épp az utolsó napunkon nyitották meg.

Külön köszönet Renátának és Gergőnek a korrektül kalkulált síbérletek lehetőségéért.

Gyerekeink - akik 6 és 14 év közöttiek - elmondásuk alapján nagyon jól érezték magukat, s bármikor visszatérnének. Azt hiszem pár potenciális sízőt szereztünk a Síparknak.

A végére egy fotó, akik köszönik a lehetőséget.
Mindenkit megvárunkA csoportTávolba nézésRend a lelke mindennekGyakorló terepünkA csapat 2011. Mátraszentistván
2011.01.29. Pantherophis
Jan. 26-tól 28-ig (sz-cs-p), három napot síeltünk Mátraszentistvánon. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, annak ellenére, hogy gyakorlatilag 2 pálya volt nyitva (fenti 5-ös és hosszú 4-es). Az idő szerdán borult volt, délután a hó is esett, a következő két napon pedig gyönyörű tiszta időben, napsütésben lehetett síelni.
A pályák nagyrészt rendben voltak, főleg a felső szakaszon volt igazán jó hó. Az alsó részek minősége napról-napra változott (szerdán a két híd között élvezhetetlenül jeges volt, csütörtökön és pénteken reggel kifogástalan, délután még tűrhető mértékben jegesedett). Mindenesetre elmondható, hogy elegendő mennyiségű hó van a pályán. Sőt: a 3-as pályát is szerintem nyugodtan kinyithatták volna (nagyon sajnáltuk hogy csak mára lett megnyitva), ahogy én láttam, csütörtök óta nem sok változás volt rajta, jónak tűnt rajta a hó, a teteje már le is volt ratrakolva.
Hétköznaphoz képest mindhárom nap kifejezetten sokan voltak, de a sorbanállás végig elviselhető volt, max. 5 perc. Ez azonban tovább mérsékelhető/akár megszüntethető lenne, ha
1) minden csákányt két személy használna (a kis csákányosnál kb. minden 5.-en volt két ember), és erre a liftkezelők határozottabban utasítanák az embereket
2) ha kevesebbet állna meg a hosszú csákányos felvonó (átlag 2 megállás/menet). Ezt úgy lehetne elérni, ha a mindenkire odafigyelnének a kezelők (4-5 percig segítenek, aztán 4-5 percig nem), illetve ha úgy lenne a fenti kiszálló kialakítva, hogy az elengedett csákányok ne akadjanak be a hálóba (minden nap többször megtörtént).
Ami nagyon tetszett: a hütte jó és előnyére változott a bővítéssel, a síoktatás minden rosszindulatú hangulatkeltéssel szemben nagyon jó: a 7 éves teljesen kezdő öcsém (betegség miatt sajnos csak utolsó nap tudott síelni, pedig az út egyik fő célja az ő tanulása volt) egy de-i és egy du-i oktatás után egészen jó szintre fejlődött, nem is gondoltam volna!
Magyar viszonyokhoz képest színvonalas a hely, és még van benne fantázia. Több irányba is lehetne terjeszkedni, reméljük lesz megfelelő forrás a közeljövőben a fejlesztésekre (főleg a már tényleg nagyon szükségessé vált ülőlift telepítésére).
2011.01.10. Kobak
Vasárnap voltunk kint a síparkban. A pálya kicsit latyakos volt, de egész jól lehetett csúszni. Azért kicsit sárfoltos volt. Kevesen voltak, a felvonónál nem kellett sorba állni. A személyzet odafigyelt mindenkire. Dicséret érte. Az odavezető utak tiszták, jól járhatóak.
Tetszett, hogy van pályahasználati jegy. Ezzel a felvonókat nem lehet használni, de a pályát igen. A kezdőknek, most próbálkozóknak ajánlom.
A lányom tanítgatta a barátját boardozni. Nekik ilyen jegyet vettünk. Egész nap elvoltak. A nap közepére már lecsúsztak a kör-bárig, onnan pedig vissza sétáltak. Nagyon jól éreztük magunk. Kellemesen elfáradtunk.
20110109259.jpgIMGP8001.JPGIMGP8007.JPGIMGP8037.JPG
2010.12.30. ateszm
Párommal érkeztünk Parád felől ,reggel 9 óra tájban.A főbb utak havasak,de jól járhatóak(téli gumi!).A parkoló jól kialakított,nagyon közel a pénztárhoz,illetve a pályához.
A nap első negatívuma a sorban állás a pénztáraknál.Fél óra elteltével jött egy alkalmazott,aki közölte,hogy amelyik sorban állunk,csak ott fogadnak el üdülési csekket,a többinél nem...Persze ekkor már hízott a tömeg a többi sorban is,nem álltunk ki,kivártunk...
Úgy újabb 3/4 óra alatt sorra is kerültünk.
A jegy kiadása 2perc volt. :O
A 4-es pályán nyitottunk,kellemesen indult,majd jött a "feketeleves". a híd utáni jobbostól,kavicstenger!!! szigorúan lépésben odafigyelve...A 3-as pálya erdős részén is kavics hegyek...A közös szakasz,nap végére enyhén jegesedve,de nem volt gáz.Ne a legjobb léceteket csatoljátok fel!(sajnos nekünk csak 1 pár van)
Bármelyik pályán mentünk,a felvonóknál a legkevesebb várakozás is 20perc volt.14h felé jelzett a has,irány a hütte. 40percet itt is eltöltöttünk a sorban állással,mire a Kis hölgy,(aki kedves volt),közölte,hogy kicsit várni kell. 15perc alatt el is készült a rendelt étel.
Kellemesen indult a nap,amit teljesen lehangolt a pálya elhasználtsága,valamint a rengeteg sorban állás,mindenhol...
amit viszont mindenképpen kiemelnék,az a személyzet maximálisan pozitív hozzáállása mind a felvonóknál,mind a hüttében. Így utólag visszagondolva,és tudomásul véve,hogy főszezonnak a csúcsán vagyunk,egy igen kellemes napot sikerült itt eltöltenünk. Az idő kristálytiszta,napsütéses, a domb tetejéről mintha a Magas-Tátrát véltem volna felfedezni. Az otthonról hozott ágyaspálinka kortyolgatása a kövek okozta károkat is enyhítette...:)
Ajánlom a pályát családosoknak,akár kisgyerekekkel is,a mosdóban pelenkázási lehetőség,mozgássérült WC.
2010.12.30. yyyyy
Mi tegnap (29-én) voltunk... Kb 10 felé értünk Mátraszentistvánra (gyalog, Ágasvár felől) de nem rémlik hogy ment volna a nagy felvonó ekkor még. 10:30 felé már megtaláltuk az autót és a sícuccot, és mivel nem lentről jöttünk becsúsztunk a pénztár felöli parkolóba (másik irányból nem engedtek már oda csak a fák közé) és kiraktam a párom a pénztárhoz. Ekkor még kb 15-20 alatt sorra került a jegyvételre, később már dupla-tripla olyan sor volt. Sajna egyik gyermekem lécén állítani kellett, de a kölcsönző-szervíz csúcson volt, emiatt 12 lett mire mindnyájan pályán lettünk (másfél óra) - nem tudták megoldani a szerelést, kölcsönzés lett.
A nagy csákányos felvonóra várakozás 25-28 perc volt (!) ebben része volt annak hogy nem törték össze magukat a kezelők hogy párosával menjenek fel a síelők. A tányéros felvonó is csak nagy sokára indult be.
A pálya felső része elég jó, közepe és alja jeges, köves, délután már kilátszott a fű is egy foltban.
Ez második alkalom volt itt nekünk, de az biztos hogy hétvégén vagy szünetben nem megyünk többet. (1 perc síelésért 28 perc várás, mindez 20000 ft 4 főnek, a legkisebb 6 év alatti neki nem kellett jegy)
2010.12.30. Robin
Ma már nem volt annyira katasztrófa a 21.-es út ,én egy 80-as tempóval simán elmentem rajta. Ellenben kedves legaktívabb fórumos hölgytársunk azt mondta hogy megbánta, hogy Gyöngyös felől jött fel mert az talán még rosszabb volt. Én nyitás után pár perccel érkeztem fel ma és majdnem vissza is fordultam mikor megláttam azt a temérdek autót ami itt volt már ilyen korai időpontban. Aztán a pályán már nem voltak ilyen sokan. Eleinte 3-4 perceket, később 7-9 perceket várakoztunk. Ez szerintem teljesen korrekt várakozási időnek számítható. Ez volt 1/2 12.-ig aztán én már a gyerek lécre szoktatásával voltam elfoglalva. A pálya állapotokról: Az egész felső rész tökéletes. A 4.-es és a 3.-as pályák még nem az igaziak. Egyrészt kevés rajtuk a hó és még nincs kellően kifagyva sem. Ezenkívül a kevés hóból adódóan a ratrak még a felszínre hozott néhány apró kavicsot és földrögöt. A 3-ast napközben is hóágyúzták. Az igazi meglepetés a parkolóból való kiálláskor fogadott mert alig bírtam kiállni mivel a pénztár előtt az úton mintegy 300-350 ember várakozott a sikeres jegyvásárlás reményében ! Ez volt 1/2 1-kor ! Remélem azért nem regisztrál senki sem -mint minden évben eddig- hogy elsírhassa ,hogy mennyit kell itt Magyarországon a sorban várakozni. Csak jó időpont választása az egész ! Én már tudom a következő jó időpontot, amikor ki is megyek.
2010.12.29. 4.0
Tegnap voltam fent, az úton marha jó volt a hó a pályán kevésbé.

Délelőtt 12 ig csak gyerekfelvonó melletti pálya ment azt hiszem az a 4-es, de a hid alatt akkor még nem lehetett átmenni.30 mp. csúszás után 20 perc sor. 12 körül megnyitották a hí alatti szakaszt is, az lement a piros aljáig, teljesen kezeletlen volt a hó köves buckás, alig lehetett befordulni. Ezután leállt a rövidebb felvonó és csak ez ment ! Sor itt is volt, rengeteg volt az ember, 1/2 10 felé értünk le, de már a gyereknek alig tudtam cipőt választani. A kaja jó van önkiszolgáló étterem, az esti sízésre kevesen maradtak, akkor élvezetes igazán, alig maradnak. Délelőtt sütött a nap, azután egyfolytában esett a hó. Hazánkban kis pénz kis sí.
2010.12.12. micy78
Sziasztok! Csalódás volt igazán. Én még nem síeltem itthon, de nagyon pozitívan csalódtam! A pálya az adottságokhoz képest remek, a pályaszolgálat udvarias, kulturált körülmények vártak, úgyhogy csillagos 5-ös! Le a kalappal! Köszönjük a szép napot!
2010.12.12. Yules
A pálya nagyszerű volt, persze akadtak kavicsok itt-ott, de a léceket kicsomagolva itthon végülis nem vészesek a kavicsnyomok. A sorbanállás üdítő volt, tényleg 1-2 perces.

Odaúton Gyöngyös fele mentünk visszafele Pásztón át. Mindegyik út jégbordás volt itt-ott, de amúgy letakarítva. Téligumi meg amúgy is bírja.

Az időjárás érdekes volt. Volt minden: tejköd, majdnem napsütés, hóvihar :)

Grat. Sípark! Kellemes nap volt :)
2010.12.12. Robin
Megjöttem idei első hazai csúszásomról. Kitűnően előkészített pályán de cudar időjárás közepette csúsztam a délelőtt folyamán. Volt itt minden :köd,felhő,hószállingózás és hózivatar is. A látótávolság néha 50 méterre csökkent amiben nem volt egy nagy öröm síelni. Tömeg nem volt amin eléggé meg is lepődtem .Általában 1, néha esetleg 2 percet kellett várni a kis csákányosnál. Most még csak a felső résznek a belső fele volt nyitva de érdeklődésemre elmondták a pályakezelők hogy jövő hét közepére már valószínűleg a 4.-es pálya teljes hosszban síelhető lesz. Az útviszonyok Pásztó felől :havas és néhol lefagyott jégbordás vízátfolyások vannak de téli gumival jól járhatók. Nyárival nem ajánlanám. Ha holnap nem dolgozom akkor újra kinézek.
2010.12.07. b735
2010. december 4-én (szombaton) ellátogattunk a síterepre.
Budapestről indulva nyugodt tempóban autózva a szerpentinesebb utat választva kb. 2 óra alatt értük el a Síparkot. Pásztón beiktattunk egy rövid megállót, amikor is sütni való "rátóti csikótojást" és dióbelet vettünk egy takaros háznál. :-)
Napnyugta előtt nem sokkal érkeztünk, de így lehetőségünk adódott két napszakban is megcsodálni a hófödte tájat. A hóágyúk ontották magukból a finom jégkristályokat, amelyek már a gondosan előkészített alapra hulltak le. Ha a természet is úgy akarja, akkor hétvégén nyithat a Sípark is!
Visszaúton Galyatető felé mentünk, de az nem nyerte el annyira tetszésünket, mint a pásztói út. Havas, gondozatlan úton poroszkáltunk lefelé 30-as tempóban, téli gumival. :-(
A többi mátrai sípályára most nem jutott időnk, azokat egy legközelebbi alkalommal szeretnénk felkeresni.
Íme néhány kép, amely már a "jövőt" is mutatja:
A "jövő":AlkonyatSípálya készítés I.Sípálya készítés II.Sípálya készítés III.Sípálya készítés IV.Hóhatár Hütte + hóágyú + Kör-bárKözeleg az "öreg este".
2010.03.18. Rera
Szerdán, március 17-én (!), csodálatos volt Mátraszentistvánon: profin kezelt pálya, ezért megfelelő terep, szikrázó napsütés, semmi sor, a hüttében forralt bor stb. S hát vége a szezonnak. :-( Kérés: jövőre az 1-es és a még sosem látott 2-es pályát is csinálják meg!!! Az 1-esen most is lehetett volna siklani, ha átmegy rajta párszor a gép (ratrak? hogy kell írni?)... De szép volt! Köszönjük.
2010.03.16. zsoci
Kicsit bővebben.
A Vasárnap-Hétfőt töltöttük a Síparkban.A pályák maximálisan tudták azt, amit egy sípályának március közepén tudni kell.Vasárnap délutánra egy kicsit sokan lettünk, de az esti sízés kárpótolt mindent.Hétfőn már kevesebben voltunk, délelőtt minimális sorbanállással lehetett pörögni a kifogástalan minőségű pályákon.Egyébként fél kettő-kor lemértem,négy perc volt a sorban állás, három a felvonózás,kettő a lecsúszás a hármason.Az egyesen egyszer jöttünk le,az igazság az hogy féltettem a lécem.
Na de hogy kritizáljak is,a vendéglátós részleg kordinálásában még mindig vannak kisebb problémák, időnként a zárva levő körbár kiszolgáló kapacitása igencsak hiányzott.
A külső terasz egy részén nagyon jó lenne oldalt szélfogót felszerelni.(pont elég szeles két nap volt,ezért érződött a hiánya)Valamint a szemetes edények és hamutálak számát gyarapítani.Sajnos tudom, hogy az utóbbi időnként jobban fogy mint ahogy törik.
Külön örömömre szolgált, hogy többszöri fórumos szócsörte után végre sikerült Imrével személyesen megismerkednem.Egy szimpatikus és barátságos embert volt szerencsém megismerni!(Mondjuk ezek után hogy a francba fogok kritizálni!?)
Sok sikert kivánok a további munkához: Szabó Zsolt
Sor HétfőnHétfő délelőttA SportemberP1050602.JPGMILÁN
2010.03.06. kócos
Pénteken ilyen volt a 3-as/piros/ pálya.Napsütés néha 5-10 fő a csákányosoknál, a tanulók tanultak, esetenként új gyakorlatokat is lehetett látni. A káposztaleves és sztrapacska finom volt.
3-0.JPG3-1.JPG3-2.JPG3-3.JPGszabadgyakorlat.JPGUnoka-n.mama-n.papa.JPGCsendelet.JPGM.SZ.Istvan-018.JPGM.SZ.Istvan-019.JPG
2010.02.20. Soma
Sziasztok, nemrég értem haza MSZI-ről, a szenior OB-ről. Minden elismerésem a szervezőké (Antek) és a pálya karbantartóké, akik a meglehetősen nehéz körülmények ellenére, nagyon jó és baráti hangulatú, pörgős versenyt rendeztek az "öregeknek". Gondolom mindannyian úgy voltunk vele, hogy jobb lett volna a 3-as pályán rendezni a versenyt és szerintem lehetett volna ott tűzni, de mindenki elfogadta a szervezők döntését és hát végül is mindenki ugyanazon a pályán ment. Szabnak és Gabócának üzenem, hogy az járt jól, aki szlalom léccel versenyzett, mert elég szűkek voltak a kapuk. Az egész gyorsan és flottul bonyolódott, kár, hogy az eredmények közlését elnyomta a nagyon hangos zene. (Ennél nagyobb bajunk sose legyen) Nagyon korrekt megoldás volt, hogy a 4.000 Ft-os díjban benne volt a nevezési díj, az egész napos síbérlet és egy komplett kaja - pia a hüttében. Remélem, hogy jövőre kedvezőbb körülmények között, nagyobb létszámmal képviseljük az örökifjú síelőket a legnevesebb Magyar versenyen. Még egyszer köszönet a szervezőknek.
2010.02.04. kole77
Ma ismét egy jó napot töltöttunk MSZI-on.Déleőtt mentünk ,de már a lenti parkolók tele voltak de igy sem kellet tööbet várni a lifteknél 5-8 percnél de valamikor nem volt senki.A legjobb a 2-es kezeletlen pálya volt.Egyszerűen mesésen lehetett rajta siklani és max 1-2 ember lézengett rajta.Néhol a hó vastagsága derékig is ért :-)))).Az 1-es pálya is nagyon jó de még egy kicsit jeges volt de szombatra szerintem tökéletes lesz.

Hajrá SÍPARK!!!!(és minden magyar síterep :-)))
2010.01.27. eperke
Tegnap felmentünk csúszni.
Szép idönk volt,és a körülményekhez képest abszolút jó pályák.
A lifteknél a várakozási idő 1-2 perc max 3.
A hüttében sem a kiszolgálás gyorsaságával sem pedig a minőségével nem volt problémánk.
Viszont volt két negatívum is a tegnapi napban.
A 3-as és 4-es pálya találkozásánál és onnan a liftig bizony már 1 óra körül ráfért volna egy kis rendbetétel.
Továbbá a hosszú csákányos beléptető kapujánál úgy kellet hajlongani állandóan hogy felismerje a jegyet a zsebembe.
Mondtam is hogy ennyire alacsonyra hogy lehet tenni valamit?
Mire azt válaszolta a kezelö hogy nem alacsonyan van hanem túl sok a hó a kapunál.
Ha evvel tisztában vannak miért nem lapátolnak ki alóla????
De összességében egy jó napunk volt
DCAM1273.JPGDCAM1275.JPGDCAM1276.JPGDCAM1283.JPGDCAM1277.JPGDCAM1288.JPG
2010.01.18. Szeleta
Szombaton (16-án) voltunk itt. Nagyon megkedveltem, sőt beleszerettem, mert:
- profi, de családias
- nem várják ölbe tett kézzel szemüket az égre vetve, lesz-e hó
- kényelmes tanulópálya, elég sok parkolóhely(a síelő lusta fajta, én legalábbis)
- elviselhető sor, szerintem normális síelők
- stb
Bizos közrejátszik a jó véleményem kialakulásában a gyönyörű idő is, de a hó mellet ez csak hab a tortán.
Jól sielhetők voltak az elkészített pályák, igaz a nap vége felé nőtt a kíhívás - bordos sporttársaink tesznek arról, hogy nehezebb legyen a síelés.
A bánkúti pályákon felnőve előitéletesen közelítettem Sztistvánt, ugyan milyen lehet egy mátrai sípark?
Tökéletes.
Lehet, hogy túlzó vagyok, de a pályákat önmagukhoz, illetve az adottságaihoz mérem, és ezt nálam Sztistván csillagos ötösre teljesítette. Miközben csúszkáltam a nagy kék körön, a kezdő, de már önállóan felvonózó fiam jól tudott síelni a kis kéken, és szemmel tudtam tartani. A felvonónál segítőkészek, barátiak voltak a gyerekkel.
Jó érzéssel jöttünk el.
Viszlát.
(Bánkút, példát vehetnél erről!)
matraszentistvan0009.JPGmatraszentistvan0006.JPGmatraszentistvan0007.JPGmatraszentistvan0017.JPGmatraszentistvan0019.JPGmatraszentistvan0027.JPG
2010.01.08. TZoli
Csütörtökön egy elég jó napot töltöttünk itt a Mátraszentistváni Síparkban.
Összehasonlíthatnám a jobb adottságokkal rendelkező külföldi sípályákkal és köpködhetnék, de nem teszem. Örülök, hogy van, és örülök, hogy sikerült a szezon egyik legjobb napját eltöltenem itt.
Beszéljenek helyettem a képek.
Az utak hónedvesek, néhol jegesek voltak, de járhatóak.
Délelőtt még szerelték a nagy csákányos felvonót, még nem nyitották meg a hosszú pályát. A beharangozott nyitásra viszont elég sokan összegyűltünk. Ekkor a kis csákányos felvonónál elég nagy tumultus volt, de azért hamar le lehetett pörögni, nem volt sok várakozás. Az idő ekkor borús, ködös volt.
A hüttében csúcsforgalom volt. Szerintem a kaja jó volt, és az adagokhoz képest nem volt drága. Délben egy kicsit havazott, az idő kiderült és a nagypályát is megnyitották!
Volt pálya, amelyik nem volt még lekezelve, a snowboardosok nagy örömére. Viszont pár kezdő síelő is bemerészkedett, akik össze-vissza bukdácsoltak.
Ekkor a tömeg eloszlott, a kis csákányosnál sem kellett sorban állni.
A mai esőt elnézve sajnálom, hogy igazából csak pár nap itt a szezon. Véleményem szerint amikor nem tudják a nagy pályákat megnyitni, akkor a kis felvonókhoz tartozó pályák csak a kezdőknek ad igazi élményt. Ha a Sípark teljes egészében üzemel, akkor viszont a haladók is jól érezhetik itt magukat.
Matraszentistvan20100107-indulas-hazafele.jpgMatraszentistvan20100107-Hutte.jpgMatraszentistvan20100107-delutan-a-kiscsakanyos.jpgMatraszentistvan20100107-friss-hoban.jpgMatraszentistvan20100107-nagypalya-alja.jpgMatraszentistvan20100107-kis-csakanyos.jpgMatraszentistvan20100107-ut.jpg
2009.03.17. maci-laci
Az idén háromszor voltam itt síelni és mind háromszor kegyesek voltak az égiek mert mindig remek hóviszonyok között tehettem.Ami az árakat illeti én hétköznapi háromalkalmas jegyet vettem 11500-ért így az ár is kedvező volt.Nagyon jól éreztem magam de azért néhány építő kritikát megfogalmaznék.Első alkalommal nem volt a hütte előtt felszerelés tároló!!Azóta van,köszönjük.
Maga vendégló egység nagyon színvonalas de a kiszolgálást valahogy fel kellene gyorsítani.Ami számomra meglepő volt,hogy nem lehet alkohol mentes sört kapni!!Szívesen innám azt a finom csapoltat de amikor vezetek nem tehetem.Az új beléptetővel csak egy gondom van.Pontosan az,hogy fordítottan helyezték el mint a kártyatartók vannak a kabátokon,így ott kell bénázni,hogy érzékelje a kapu.Az alsó felvonókhoz(csákányos,tányéros)Jó lenne valami korlát,hogy sok "B"arcú ne tarolja le sorban állókat.A felvonókezelők valóban mindenki feneke alá odateszik amit kell de munka közben jó lenne ha nem dohányoznának.Szerintem a felsorolt apróságokon nem nehéz változtatni és talán hasznukra válna.A következő szezonban találkozunk!!
2009.02.26. Julu
Nekem nincsenek jó tapasztalataim. De ez egyéni megítélés. Én ma voltam először a szuperul beharangozott siparkban. Üdvözlöm a kezdeményezést, és bízom benne, hogy a jövőben sokat fog még fejlődni. Addig is inkább kelek 2 órával korábban, de én a pénzemért élvezni is szeretném a síelést. Pedig jobban szeretném inkább Magyarországon hagyni( a pénzt), de ez még úgy látszik nem megy. 5500 ft-ért azért én többet vártam volna, arról nem is beszélve, hogy családostul nekünk ez 14500-ba jött ki.(+ útiköltség) A sorbanállásról mások is írtak, azonban számos más problémával is találkoztam. Ezeket most nem részletezném, de ízelítőül egyet képben is megmutatok. Kár.
a-sor-kozepen-600-x-450.jpgMatraszentistvan-045-450-x-600.jpg
Tegnap végre mi is eljutottunk a Síparkba! Azt gondoltuk, hogy hétközben lézengeni fognak a síelők pályákon, de hát tévedtünk! Mindenesetre az első órában (fél tíztől kb. fél 11-ig) sorbanállás nélkül tudtunk síelni folyamatosan, szuper volt! A hóminőség és pályák állapota is hibátlan (tömören havas, de nem jeges), mind a négy felvonó üzemelt teljes kapacitás kihasználással. 11-re már tele lett két parkoló autókkal és ahogy számoltuk délre kb. 500-600 ember síelhetett a pályákon (ami így egy szerdai napon elég meglepő) így 5-10 perces sorok alakultak ki, 11 órakor kerek 8 perc várakozást mértünk a hosszú csákányosnál.

Videót is készítettünk: https://sielok.hu/video/sipark-2009.../

Nagyon tetszett a Hóhatár Hütte, igazi alpesi hangulat, jó a konyhával. Sokat beszélgettünk az üzemeltetőkkel akik nagyon izgalmas fejlesztési tervekről számoltak be, ezeket hamarosan itt a portálon is bemutatjuk majd. Emlékszem arra, amikor pár évvel ezelőtt először találkoztunk itt Kőrösi Imrével, aki elmesélte, hogy miket álmodott meg kis mátrai faluban még mennyire hihetetlennek tűnt, és tessék, mára mindaz ami 5 éve álom volt tulajdonképpen megvalósult.

Az elmúlt hétvégén egyébként rekordot döntött a Sípark, összesen 7000 ember látogatott el hozzájuk, ld. cikkünket: https://sielok.hu/rovat/egyeb/cikk/...rekordszamu-latogato-sipa...

Március végéig várhatón kitart a hó, úgyhogy érdemes kihasználni ezt a kivételesen jó telet.
Budapestről az út autóval Gyöngyösön keresztül 90 perc volt.
2009.02.23. Skiz of rain
Üdvözletem a nagyérdemű társulatnak!

Hétvégén volt alkalmam megismerkedni a Mátraszentistváni sípályával. Akadt parkoló annak ellenére, hogy kora délután érkeztünk. Leszámítva a kapuknál kígyózó tömeget, maximálisan elégedett voltam mindennel. A pályák ápoltak, a kiszolgáló személyzet messzemenőkig készséges, segítőkész. Meglepett, hogy a szlovák pályákkal ellentétben itt nem voltak pofátlanul tolakodó emberek, mindenki türelmesen kivárta a sort. Késő délutánra az alsó kapunál hatalmas jégfoltok éktelenkedtek, néhány síelő tudását ezzel próbára téve. Hazai viszonyokat tekintve ajánlhatom a sípályát egy laza hétvégi kikapcsolódáshoz.
2009.01.19. Márió11
mi január 2-án voltunk itt nagyon jó idő volt csak nagyon sokan voltak és nagyon sok volt a kezdő előttem is estek-keltek!A felvonónál 10-15 percet kellett várni!De a csákányosnál nagyon sok ember kiesett és nehezítette a mögötte lévőket!De amúgy jót síeltünk!
2009.01.08. eperke
Mi szerdán voltunk fenn a Síparkban.
Az időjárás nem volt túl kellemes mert -8 volt reggel, enyhén havazott és fújt is a szél.
A pályák jók voltak hisz friss porhó fogadott bár a 4-5-ös eleje tiszta jég volt.
Délutánra a 4-es két felvonó közötti szakaszán bizony kövek látszódtak a legalján a felvonónál pedig eléggé buckás lett a pálya ami picit gáz volt mert ha elnézted olyat dobott hogy a háló fogott meg.
Sorban állás egész nap nulla,elég pörgös nap volt bár a korongos picit fárasztó.
A Hütte igazán hangulatos, nekünk sem a kiszolgálással sem a minöséggel nemvolt semmi problémánk.
Úgy az ételek mint az italok abszolút finomak és ízletesek voltak és korrektek voltak az adagok is.
Én azt mondom aki teheti menjen ki egy napra bár ha zsúfoltság van biztos megkeseriti az élményt.
IMG0002A.jpgIMG0009A.jpgIMG0003A.jpgIMG0004A.jpgIMG0011A.jpg
2009.01.07. maci-laci
Kedden voltunk a síparkban életemben először de biztos nem utoljára.Ragyogó napsütéses idő és remek hóviszonyok vártak ránk.A pályák minősége jó volt,sorban állás zéró.Reagálnék az előttem írók észrevételeire.
Étterem:A teáról nem tudok nyilatkozni de csapot sör remek volt:)Káposzta leves,sztrapacska teljesen OK, a kiszolgálás valóban lassú de mivel nem voltak sokan így nem volt vészes.Amit nagyon hiányoltam a léceknek semmi féle tároló vagy támasztási lehetőség nincs.Talán nem nagy beruházás néhány korlát kiépítése.
Felvonók:az előttem író kifogásolta,hogy a tányéros nagyot ránt.A TATRAPOMA már csak ilyen hozzáteszem ez még a kicsit rántó közé tartozik,volt már olyan,hogy 2-3 métert repültem a levegőben(Martinban)a rántást követően.
Összességében nagyon jól éreztem magam.
S3500007.JPGS3500011.JPGS3500015.JPGS3500020.JPGS3500027.JPGS3500010.JPG
2009.01.06. Steiner1
Mi tegnap voltunk először, és a pozitív tapasztalatok voltak többségben. A pálya kellemes,a hó minősége jó volt, és hétköznap lévén tömeg sem volt. Nekünk csak a személyi feltételekkel voltak apró problémáink.
A fenti rövid tányéros felvonónál többször sem volt ott senki, aki segített volna a 6 évesünknek lába közé kapni azt a nekünk is furcsa tányért. Vagy ez természetes?
A lenti tányérosnál pedig a kezelőszemélyzet a harmadik felvonózáskor sajnos cigivel a kezében nem volt képes segíteni, így a nagy rántás után kiesett a gyerek (aki Ausztriában már gond nélkül használta a felvonót, meg itt is előtte), aztán feltette megint majd lódított egy nagyot rajta, ahelyett , hogy lassított volna felvonón , így megint kiesett. Persze volt sírás, meg nem is akart többet menni, aztán rábeszélésre, és pár másodperces lassítás után gond nélkül felkapaszkodott. Addigra az uriembernek sikerült elszívnia a cigit, és már hajlandó volt 1-2 percig odafigyelni a feladatára.:-(
És még sokan sem voltak ugye hétfőn délután.

A másik, és ez már lehet, hogy kekeckedésnek tűnik, pedig nem annak szánom:a "hüttében" a kiszolgálás valami félelmetesen lassú volt, és ez nem csak Ausztriához képest, hanem minden valamirevaló vendéglátóhelyhez képest. Ja és a kapucsinónak nevezett lötty ihatatlan volt, az előre bekevert "menzás" teához sem igazán volt kedvem. Manapság jobb helyeken forró víz+ több féle teafilter+ cukor, vagy méz , egy kis darab citrom dukál.És még egyszerűbb is. És szinte már szégyenlem mondani, de még a mirelit krumpliból sütött sültkrumli is pocsék volt.A gőzgombóc viszont jó volt, hogy dícsérjek is valamit.
Múlt héten Eplényben voltunk, ahol ebből a szempontból sokkal kellemesebb tapasztalataink voltak. Na persze a síelési adottságok közel nem ilyen jók, mint Mátraszentistvánon.
Igazából mi is visszatérünk még remélem, de ezeket az apró szépséghibákat talán érdemes lenne kiküszöbölni.
2008.12.29. smarcell91
vasárnap voltunk, jó lett volna, csak a hóhiány miatt kb 2 pálya működött (és emellett teljes áru jegyet kellett venni) és nagyon sok ember volt (amikor gyalog mentem fel akkor ugynannyi idő alatt 3x többet csúsztam, mint amikor felvonóval mentem), de szerintem amin változtatni kéne, hogy a kirándulgató emberkéket nem kéne a pálya közepére engedni, van aki a pályán kutyát sétáltatott XD. De amugy jó hogy Mo-n van egy ilyen pálya, sztem jók a felvonók, meg a szinvonal, a hóhiányról meg nemtehet senki :), majd megyek még ha minden pálya működik :D
2008.12.26. Robin
Most értem haza de inkább maradtam volna itthon. IRTÓZATOS TÖMEG !!! 3 csúszás után inkább eladtam a bérletet. Az 5-ös pálya illetve az oktatópark működött. A hó minőségére jó minősítést adtak az üzemeltetők szerintem meg inkább elviselhető. Még rendkívül darabos ,jeges tehát még kell 2-3 nap mire teljesen kifagy.Én szerencsére közel lakom. Coolman ha javasolhatom messziről még ne indulj el inkább várj még egy pár napot,addigra talán a többi pálya is síelhető lesz ! Robi
2007.12.29. apalermoi
Ma megjártam életem első magyar síterepét. Kellemesen csalódtam Mátraszentistvánban. remekül síelhető pályák és a sorbanállás bár néha nagy volt, déltől 5-ig több mint 20szor csúsztunk. A csákányos kezelők szimpatikusak voltak, viccelődtek, a fenekünk alá tették amit kellett, európai színvonalon.
sajnos ijedtséggel indult a nap, mivel a síkölcsönző, reklámjaihoz, hirdetéséhez méltatlanul már fél 11kor kiürült, ezért mehettem Galyatetőre. Üzenem nekik, hogy ezen illene változtatni, mert aki Pestről elindul léc nélkül, az rettentüen megszívhatja.
A másik üröm az örömben a büfénél való sorbanállás. kerek egy óra!!!! De elszállt a harag, amikor kiderült, hogy a főnök ajándéka plusz egy óra (állítólag a hosszú sorok miatt, amit én ritkén érzékeltem), így kipróbálhattuk az "éjszakai sízést" is, világítással.

Szóval jó volt, élveztük.
2007.12.28. paplan
Sziasztok!

Ma voltunk másodszor ebben a szezonban, a tömeg várható volt, <>viszont ami a jegykiadásnál volt
az teljesen elvette a kedvünk.10 órakor álltunk be a sorba, majd hosszú várakozás, pontosan 30 perc után, amikor a lányom már fázott kiálltunk a sorból, ekkor még kb.30 perc volt a sorbanállásból.Csúsztunk egy párat a kis pályán, majd kétszer is visszamentem megnézni a sort,>reménytelen>újabb 30 perc lett volna(még délben is).Végül eljöttünk haza.
Kérdésem: Miért volt ez az iszonyatos várakozás>a tömeg nem indokolja>valami nagyon el van szúrva a kiadásnál, illetve ilyenkor miért nem állítanak be még plussz személyzetet?

A hely szép, a pálya is jó>csak a jegykiadáson változtassanak.
2007.12.28. Andris25
Sziasztok!
Tegnap síeltünk egy kicsit Mátraszentistvánon, és alapvetően meg voltunk elégedve a szolgáltatásokkal! A pálya szépen kezelt, a személyzet kifejezetten kedves és segítőkész volt, és a felvonók is jó minőségűek és használhatók egészen addig amíg meg nem állnak... Márpedig ezt elég gyakran teszik, tegnap például a hosszabik állt meg kb két, két és fél órára. Ez még nem olyan szörnyű, hiszen mindenhol előfordul műszaki hiba, de senki nem adott infót arról, hogy mi történt, mikorra javítják meg, stb. Akik fent ragadtak rajta, azok minimum fél-egy órát álltak, szerencsére mi "csak" a pálya alján álltunk és ott vártunk. Aztán felgyalogoltunk. Szóval szépen fejlődő pálya, hajrá, hajrá, de a kommunikáción lehetne még javítani egy kicsit!
2007.12.26. kanrich_
A 4-es és a 3-as pálya is teljes hosszában ment, a pályák minősége megfelelő volt, a személyzet stílusa és hozzáállása szintén. Mindenki nagyon kedves volt, az embereken "nyugati" hozzállást éreztem.

Negatívomok:
-Reggel annak ellenére, hogy tudvalevő volt, hogy karácsony másnapján mennyien lesznek (plusz ugye előző két nap zárva volt a park), összesen egy pénztár volt, az is baromi lassan haladt, kb 30 perc túlzás nélkül elment várakozással.
-A karácsonyi emberáradat miatt rengeteg volt a várakozási idő a lifteknél, persze erről nem a sípark tehet.
-Amiről viszont a sípark tehet, az az, hogy a 3-as és a 4-es pálya alján lévő felvonók szinte percenként megálltak, a sor nagy része ennek köszönhető volt, egyébként szerintem még elviselhető lett volna...én nem tudom mi volt ennek az oka, de ennyiszer nem láttam még felvonót megállni azért, mert vki kiesik belőle + plusz műszaki hiba miatt
-A nap végén, mikor utoljára mentünk fel tök rendesen és illő módon elköszönt a személyzet: "Utolsó csúszás, reméljük élvezte e napot, visszavárjuk! - hmmm, mondom ez milyen király, hirtelen elfeledkeztem, hogy Magyarországon vagyok...de aztán kb 3 percre rá azért jött a szomorú igazság:
A felvonó olyan 16:02-kor megállt, úgy, hogy rajta emberek, akik mentek fel a kocsijukhoz...ezt követően aztán hiába vártunk fagyoskodva, senki egy szót nem szólt, hogy mi a fene van. Várjunk még? Vagy mi történik? Ez persze igencsak gáz, mert akik lent ragadtak, azoknak azért síbakancsban nem kis melőó feljutni a tetőre félsötétben...én még viszonylag fent is voltam, de miután olyan 15 perc várakozás után lecsatoltam a felvonón, és nekiindultam, úgy szentségeltem, mint a többiek! Miért nem küldenek vkit? Ez Balkán...

Namármost, ez volt, ennek ellenére nem akarok senkit lebeszélni, mert lesz ez még bizonyára jobb is. Aki a közelben lakik, szerintem jó választás. Aki nem...nos, nézze meg és döntse el. Ár érték arányban jobb-e pl Budapestről Semmering vagy éppen Donovaly, mint hazánk egyébként igencsak fejlődő síparkja.

Bocs, hogy ilyen hosszút írtam, de én mindig szívesen olvasgatok a fórumban, mielőtt megyek vhova, ezért nem fogok pl Eplénybe se menni! :)

BUÉK
2007.12.15. Mácsai Tomi
Sziasztok!

A minap a Síparkban vendégeskedtem.
Pályaminőség jó volt, a sorbanállás pedig meglepetésemre elhanyagolható, annak ellenére, hogy tudtommal nem volt ma más pálya nyitva itthon..

Képeket készítettem, lehet nézegetni, meg lehet menni föl a hegyekbe, ha szeretnétek kicsit frisslevegő mozogni, annak most irány Szentistván! Aztán remélem mihamarabb mi is hírt adhatunk a szezon folytatásáról, s viszonozhatjuk a meghívást Dobogókőn!

Üdv. és sok sok havat, hosszú szezont!
Tomi
csakanyos.jpgfelsoreszhoagyuk.jpghoagyukeskorbufe.jpgpalya1.jpgratrak.jpgsotetedeskor.jpgzarasutan.jpg
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és a fórum megfelelő síterep topikjában leírni élményeidet. A szerkesztőség a hasznos, informatív, színes üzeneteket kiemeli, és beszámolóként a síterephez csatolja.
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.