Élménybeszámolók: Nagy-Hideg-hegy síterep leírás

Nagy-Hideg-hegy síterep értékelése
166 szavazat, átlagos érték: 2.6
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2017.04.21. Admin D
2017. április 20. Jeszenszky Géza beszámolója

"Reggel 9 után indultunk a hegyi emberek által 50 éve "Kopasznak" becézett egykori síbajnokkal. Körülöttünk minden szép tavaszi zöld volt, hónak semmi nyoma, de elkezdett havazni. Királyrét után az útszéli fű már fehéredett, az inóci bányaudvartól pedig már jó 10 cm hó borította az erdészeti utat.
Autónk kezdett hókotróvá válni, orra a szélvédőre spriccelte a 20 cm-t már meghaladó havat.
Az átépítésre váró taxi turistaháznál (700 m tszfm) tovább menni istenkísértés lett volna, biztos elakadás az egyre sűrűbben hulló hóban. Olyan helyet kerestünk az autónak, ahonnan el tudunk majd indulni visszafelé és kicsi az esélye, hogy rádől egy fa vagy csak egy nagy faág. Fölvettük sícipőnket és elővettük a túrakötéses síléceket, én a műfókát is fölerősítettem lécem talpára, hogy az emelkedőkön se csússzon vissza.
Hát ettől nem kellett félni, mert a hó vizes, tapadós volt. Nyom nélkül kapaszkodtunk fölfelé a már jó 30 cm-es hóban.
Fölhívtam Csabát, nem tudná-e elindítani nekünk a déli sífelvonót, mert a pályán, a mély hóban nagyon keserves lesz a mászás.
Megjelent mellettünk egy másik hóembernek látszó sítúrázó, aki más úton érkezett, de sokkal jobban örültünk Csabának, aki Ákossal, nevelt fiával együtt pont megérkezett a sílift alsó állomásához. Megnyomta a megfelelő gombokat és elindult a Poma-lift..."

A teljes élménybeszámoló itt olvasható: https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/tel-a-tavaszban...

Fotók: Nagy Hideg-hegy Sí- és Túraközpont
nagy-hideg-hegy-2.jpgnagy-hideg-hegy.jpgnagy-hideg-hegy-3.jpgnagy-hideg-hegy-4.jpgnagy-hideg-hegy5.jpg
Ma voltunk fenn a Nagyhideghegyen! Indult egy kisbusz Budapestről, de csak a sorompóig jutott, ahol elszakadt a hólánca, a busz utasai, bár nem így tervezték, végül túrázva jutottak fel a hegyre. Egy sífelvonó üzemelt (déli), de csak páran síeltek. Akikkel találkoztunk, azok vagy sítúrázók voltak, vagy sífutók, mint mi, vagy gyalogtúrázók, de volt fenn egy hegyibringás csapat is.

Mi autóval mentünk a Cseresznyés parkolóig, onnan pedig pikkelyes sífutólécekkel a turistaházig, jutalmul visszafelé egy 8 km-es, szinte nonstop csúszást élvezhettünk a porhóval borított műúton. Csodaszép idő volt, nulla fok és napsütés délelőtt, délutánra ugyan hűsebb lett az idő odafenn, de a szélcsend miatt vastag hótakaró volt minden faágon, ami varázslatossá tette az erdőt. Az okosóránk szerint 530 méter szintet mentünk fel és le sítalpakon: hazai viszonylatban azt hiszem ez volt az elérhető legjobb téli sportélmény ma.

Fontos információk:
Az utat a sorompótól felfelé még nem takarították le, várhatóan a hét második felében fogják járhatóvá tenni. Jövő hétvégén, ha minden jól megy, akkor menni fog a busz is és a felvonók is Nagyhideghegyen. Hétköznap biztos nem üzemelnek a síliftek.

A következő években pedig jelentős fejlesztések várhatóak itt is, ahogy a többi hazai síterepen is. Ezekről majd akkor írunk, ha lesznek konkrétumok.

Az első képen a webcam, mai fotóalbum itt:
https://sielok.hu/fotoalbum/nagyhid...eghegy-2017-01-15/galeria...
nhh-andi-2017.jpgnhh5.jpgnhh-01-15.jpgnhh-gab-2.jpghavasfaknhh.jpg
2015.02.01. gyepál
Köszönöm az infot, végül felmentem, és nem bántam meg.
Valóban majd 40 centi hó volt a pályákon, bár fölfelé menet ez még elég valószínűtlennek tűnt. Viszont ma délutánig kezelve még nem volt, annak ellenére hogy a honlapon ez szerepelt. Az északi oldal rövidebb felvonója ment, a mellette lévő pályákat lehetett félútig használni. Mély porhó, kivéve a pálya szélét ahol letúrt, néhol kavicsos.
Délután 2 tájban amikor elindultam lefelé, felért a másik ratrak (a fenti rossz volt) és elindult a pályák felé, úgy sejtem már lekezelték őket. Napijegy ma 3000 Ft felnőtt, 2000 Ft a gyerek.
Egyébként a nagy északi felvonóról azt mondták olyan szinten károsodott, hogy idén biztos nem fog menni, és a déli is elromlott a próbaüzem alatt.
Felfelé busszal és uazzal mentem (500 + 400 Ft), lefelé csúsztam királyrétig, de nem a síúton,hanem ahol a busz ment, mert állítólag az erdei út gázos.
Összességében fárasztó nap volt, technikázni kellett, nem csak siklani a tükörhavon. De a legjobb lecsúszni volt az erdőn át Királyrétig, azért tényleg megérte.
2013.12.16. szucstamas
A napok óta tartó párás, ködös, szürke időt megunva felmásztunk a Nagy- Hideg- hegyre kicsit napot látni. A hótaposógépek egyenlőre lent Királyréten pihennek a szürkeségben. Jó lenne ha felcammognának a hegyre és persze ha ez alatt esne jó 40 cm hó. Reméljük idén már lesz valami!
P1080883.JPGP1080901.JPGP1080900.JPGP1080917.JPGP1080918.JPGP1080929.JPGP1080863.JPGP1080907.JPG
2012.01.02. watchup
2011.12.29-én jártunk a hegyen. A lenti vidéken már minden hó elolvadt, de odafönt volt vagy 5cm jégkásás keményre fagyott hótakaró. A felvonók valóban nem jártak, és a pályákon magasra nőtt a növényzet, így véleményem szerint ha jönne egy komolyabb havazás, akkor sem lenne érdemes síeléssel kísérletezni. A túráról készült videó is:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Mint az látható, a turistaház nyitva állt és komoly forgalom is volt.
403616-315503785148356-100000662107226-1029414-254115838-n.jpg
2010.03.14. BáTaBá
Idén harmadszor NHH-en.

Hóvastagság teljesen megfelelő. Sorban állás NEM VOLT. A déli nagyon jó állapotban volt. Északi teteje buckás, de nagyon jókat csúsztunk.
A jegy mindössze 1000Ft/fő/nap + a szállítás!
Grillparti nem volt, de nem is azért mentem. Jó, lehetett grillezett húst venni a büfében. Meg biztos partizni is lehetett... Mi inkább sípartiztunk : )

Nagyon jót síeltem és kellemesen elfáradtam.
DSC00717.JPGDSC00719.JPGDSC00729.JPGDSC00728.JPGDSC00725.JPG
2010.02.23. kalikim
Mi is nagyon köszönünk mindent, tényleg nagyon jó volt a vasárnapi csúszás. A pályák a körülményekhez képest tökéletesek voltak. Ki gondolta volna, hogy a szombat délutáni esőzést követően vasárnap reggelre 20 centi friss porhó borítja majd a pályákat. Köszönet az üzemeltetőknek, a pályakarbantartásért, a szakácsnak pedig a babgulyásért és a sztrapacskáért. Reméljük hétvégéig kitart még a hó!
2010.02.14. görike
Sziasztok!Kedvcsináló holnapra!
Éppen fent vagyok a Th.-ban és élvezem a wifi adta elérhetőségeket,mert itt az is van:-) Nagyon kellemes csípős hideg van(-7),lágy északkeleti szellővel. Kiválóan alkalmas sítúrázó barátaimnak,sporttársaimnak! A házban meleg van és jó hangulat,ropog a tűz a kandallóban,szól a zene a rádióból, fiatalok kártyáznak-beszélgetnek és kortyolják a finom forralt bort. Előttem egy tál gőzölgő babgulyás,friss kenyérrel,erős istván a kiscsészében.
Síutak: a piros kiválóan síelhető,igaz néhol figyelni kell,mert favágók jártak az úton és elhagyott fadarabok,ágak mutatják jelenlétüket az erdőben. A kék ettől érintetlenebb,viszont több a kavics, de élvezhető a sportolás,legalábbis engem nem keserített el.
Pályák: nagyészaki buckás,néhol köves, lift jól működik.
Déli pálya jó minőségű, látszik, hogy kezelték, lift OK.
Magas-tax remek, igaz ott átlibbentem lendületből.
Holnap vissza Királyrét, onnan transzfer haza és ismét egy kellemes hétvégém volt a hegyen.
hómanó2, az éjszakai túrában benne vagyok,sztem. a többiek is támogatják az ötletet.:-)
Mindenkinek szép napot,aki a hegyre látogat!No,meg amúgy is.
Sziasztok! görike
2010.02.06. BáTaBá
Idén először NHH-en!

Jegyek:
Délelőtti jegy nincs!!!
Napijegy: 4500/felnőtt
Délutáni jegy van, de nem tudom pontosan mennyi.

Utazás:
A csapatszállító teherautó platója kipufogógázos, hangos, hideg, rázós stb. de a téli, hegyi körülményekhez képest biztonsággal felvitt. Néhány éves gyereket nem szállítanék rajta.

Pályák:
Taxi: taposott pórhó, 2-3 ember a liftessel együtt. (ez nagyon lankás, csak kezdő gyerekeknek tudom elképzelni) Hétköznap is nyitva van, 12.00-20.00 -ig, kivilágítják! Ezt a liftkezelőtől tudom.

Déli: Néhol kicsit jeges, néhol kevéske kavics, de teljesen jól síelhető. Ez a pálya volt a legjobb állapotban. Sorban állás NEM VOLT!

Nagy északi-1-1/A-1/B: Ezen a szakaszon a "rövid" lift nem üzemel, így le kell csúszni a nagy északi aljára. Felső szakasz nagyon buckás pórhó. Alsó szakasz fekete v. piros, mély porhó. Számomra nagyon nehezen volt síelhető.

Kis északi/2/A-2/B: Köves, kavicsos, földes, leveles, botos stb. de egy kövezős léccel nagyon élvezhető. A felvonó még nem túl gyors, mert próba üzemben működik, de nagyon jól szuperál. A felvonó nyomvonalán egy helyen leomlott a hó, így ott nagyon ügyesen kell navigálni. Néhány ember kipotyogott. Sorban állás NEM VOLT!

Lecsúszás a parkolóig:
Technikás, kövezős de nagy élmény.

Egyéb:
személyzet segítőkész
rántotta rendben, forralt bor finom

Nagyon jól éreztem magam és kellemesen elfáradtam!
2010.02.02. TGeree
Na ma kipróbáltuk Nagy Hideg-Hegyet!

8:30-ra megérkeztünk Királyrétre, a busz már indulásra készen volt 9-en ültek benne. Megbeszéltük, hogy mi a Cseresznyefa parkolónál szállnánk csak be a lecsúszás végett. Nem volt probléma. A sofőr azt mondta, hogy senkit nem hagy lent így 11-en "ültünk" a 8 személyes kisbuszban + lécek, deszkák :).
Teljesen normális volt a sofőr, mikor megálltunk megvárni egy farakodó teherautót, ami elfoglalta az utat, addig elmondta, hogy pl. ezek a dolgok miatt sem lehet menetrendet összeállítani, elmesélte Panda esetét is.
Mikor felértünk, még nem mentek a felvonók. Ittunk egy forralt bort, addigra elindították a 3-as felvonót. Hát a hozzá tartozó pályát nem minősíteném, a ratrakjuk vagy rossz vagy csak dísznek van. Érdeklődtünk a 2-es felvonó elindításáról, azt mondták, hogy kettészakadni nem tudnak, így csak az egyik megy, de ha nem jönnek kezdők akkor átváltanak a 2-es re (erre nem sok esélyt láttak).
Így hát csúsztunk egy párat a "pályán" aztán úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk a terepet. Lecsúsztunk a turistaúton a parkolóig. Nagyon király volt!!!
Le a büféig, pont akkor indult a harmadik járat aznap (még dél előtt voltunk). Megbeszéltük, hogy beférünk, találka a fenti parkolóban. Már készültünk a lecsúszásra, mikor hallottuk, hogy kinyitják a másik felvonót. Megvártuk. Hát sajnos ez a pálya sem látta a ratrakot (a 2a igen, csak annak a végén le kell csatolni a deszkát). Nem baj az erdő nagyon jó volt kb.: 50cm szűz hó, persze a deszkát nem szabad sajnálni. 14 órakor elindultunk lefelé, ismét nagyon jót csúsztunk a parkolóig. Ha nem tudtunk volna lecsúszni a turistaúton lehet, hogy más véleményem lenne, így viszont egy nagyon jó napot zártunk.
P2020319-Medium.JPGP2020310-Medium.JPGP2020313-Medium.JPGP2020321-Medium.JPGP2020323-Medium.JPGP2020328-Medium.JPGP2020329-Medium.JPGP2020338-Medium.JPGP2020340-Medium.JPG
2009.03.04. skalipat
Nagyon kíváncsian várom már, mi a hír a nagyfelvonó ügyében. 2006 márciusában az utolsó napok egyikén még használtuk, akkor azt ígérték jövőre új lesz. Azóta eltelt 3 év, sajnos MO. legjobb sípályája azóta se üzemel. Tudom tél se nagyon volt azóta (így bevétel se), de mégis kár parlagon hagyni ezt a helyet. Én 20 éve járok oda, biztosan állítom, hogy kis hazánkban páratlan. 3 éve Mikulástól március 15-ig folyamatosan üzemelt, hóágyú nélkül. Decemberben már 70cm hóval, mikor 10cm-nél több sehol máshol nem volt. Voltak rossz telek is, de február 15-március 15-ig szinte minden évben jó hó volt. Ha ide is tudnának hóágyukat állítani évi 100-120 napon üzemelhetne. Gyönyörű hely, jók a pályák, nincsenek autók... A magyar síparadicsom lehetne.
Adottságai a legjobbak az országban. A leghidegebb, és több hó esik általában, mint a Mátra, vagy a Bükk csúcsaira.
Hajrá Nagyhideghegy!
2009.02.23. gi.489
Én vasárnap voltam fent 3 év után először, sok pozitív és néhány negatív tapasztalattal.

A feljutás kétség kívül necces, de ez senkit se tartson vissza! Reggel 9 körül 5 perces várakozás után begördült Királyrétre a "Nosztalgia járat" feliratú gép. Az utazás gyorsabb (kb. 25 perc) és kényelmesebb volt, mint amire számítottam, bár kihagytam volna a hátulról végig bezúduló kipufogóbűzt. A régebbi próbálkozásokhoz képest (kiszuperált várbuszok, robur, sargent-iskolabuszok) szerintem ez rosszabb, remélem csak átmeneti megoldás.(?)

Fent a pályák állapota felemás volt, a délivel nem volt probléma, annál inkább az északiakkal.
A nagyészaki például abszolut kezeletlen volt, nem értem, hogy ha már végre van hó, mért nem lehetett volna ratrakolni. 2005-ből például kevsebb hó mellett majdnem tükörsima, tömör hóval borított kiváló pályára emlékszem, most tiszta bucka volt az egész.
A kisészaki felső lankásabb része kiváló volt, viszont az utána következő rész meglehetősen köves, foltos. Ez a rész is volt már sokkal jobb kevesebb hóval, ez csak gondosabb pályakezelés kérdése lenne. A kisészaki síelhető része egy terelőkorláttal ért véget, ezalatt gyönyörűen kezelve volt a pálya, csak azt nem értem, minek, ha úgysem lehet rajta síelni.

Az új tárcsás felvonókról csak jókat lehet mondani, bár szerintem szerencsésebb lett volna a nagyliftet megépíteni először, aztán ha az megvan jöhetett volna a már meglévő két kisebb...

Végül pedig ha az ember befejezte fent a síelést, és nem szeretne megint a teherautón zötykölődni, nagyszerű élmény lesiklani/sítúrázni Királyrétig a 8 km-es piros X síúton!!!

Összességéban tehát, bár még sok szempontból átmenetiek az állapotok, csak ajánlani tudom mindenkinek a helyet!
2009.02.22. BáTaBá
Három év után újra!

Mi tegnap 21. én voltunk Nagy Hideg-hegyen. Mindennel meg voltunk elégedve. Gyönyörű a környezet és jó a szervezés. Finom a forralt bor. Jó fejek a liftesek főleg a rasztahajú. A pályák nekünk nagyon jók voltak. Már igazán várom a nagy északi felvonó elkészülését!

Őszintén megvallva, néhány éve mondtam szépeket mikor arról értesültem , hogy lebontották a kedvenc pályám felvonóját. A tegnapi nap azonban megnyugtatott. Láttam, hogy egy igazán magas színvonalú beruházás vette kezdetét. Az elkészült liftek korszerűek és látszik, hogy hosszútávon fogják szolgálni a síelőket. Biztattak a liftkezelők, hogy jövőre a nagy északi is elkészül és ennek már láttam is jeleit.

Mivel tudom, hogy egy tulajdonosa van az Aranykapunak és a Turistaháznak, így arról is írok néhány sort. Én nem vagyok vadász de egy ilyen erdei környezetben számomra természetes volt, hogy Trófeásnak hívnak egy éttermet. Szerettem a fapados feddett kiülőt és az étterem hangulatát. Nagyon finom volt a csülökpörkölt, a babgulyás, a palacsinta. Műanyag székek és ilyen hangulatú hely bárhol van az országban. Azt a stílusú zenét pedig nagyon nem kellene erőltetni.(tavaly tavasz)Inkább hallgatom a madarakat és a patak csobogását.
Az étteremmel kapcsolatban még annyit, hogy megoldódott egy régi problémám: hol hagyjam az autómat, ha fent szeretnék aludni a Turistaházban. Jó ötlet, hogy leparkolhatok a "Trófeás" zárt udvarán. Így biztosan több éjszakát fogok eltölteni Nagy Hideg-hegyen.

Köszönet a szép napért! Kovács Bálint
2009.02.21. görike
Sziasztok!
Most értem haza a hegyről!Csak pozitív véleményem van az egész központról.Minden kellemes volt,ritka manapság Magyarországon,hogy természetes hóban élvezhesse az ember a sízés adta örömöket.A telefonban 1-1,5 órát mondtak a menetidőre és ez így is volt.
Nem értek egyet andrejhu írásával,felesleges egy ilyen szép környezetben stresszelnie magát az embernek,csak saját magának rontja el a szórakozását!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szóval röviden:jó a szervezés,szuper a pálya,finom a kaja,kedvesek a vendéglátók(főleg a büféssrác).
Csak így tovább HEGYIEK megyek holnap is!Üdv:görike
2009.02.21. andrejhu
Sziasztok!

Ma voltam kint, 8:30-ra értünk ki, gyönyörű napsütés, 30 cm friss hó, minden optimális... kivéve, hogy 10:30 kor jelent meg a busz az alsó parkolóban, ami fölvitt volna!!! Ezek után már nem volt kedvem fölmenni!
Kiderült, hogy időközben a busz a fenti parkolóból fordult még egyet, a lent váró közel 60 ember meg hegyezze addig a zabot, vagy fizessen az igen tisztelt erdészetnek 1.500,- Ft-ot hogy fölmennyen a fentti parkolóba! Az egészben még az volt a pláne, hogy egy másik buszuk lent pihent a parkolóban soförre várt?!
Hosszú évek óta próbálkozom Hideg-heggyel, de mindig rá kell jönnöm, hogy változatlan:
- lehetetlen normálisan följutni
- a pályák kezeletlenek
- a szervezettség álandó hiánya
A lehető legrosszabb marketing, amit Hideg-hegy évek óta folytat, úly tulaj ide vagy oda!

Itt a vége, Nagy Hideg-hegy örökre viszlát!!!
2009.01.10. blaho82
Sziasztok !

Nemrég érkeztem haza Nagy Hideg-hegyről.A hómennyiség sielésre alkalmas néhol(északi pálya)eléri a 30 cm-t is,bár egy kis utánpótlás sosem árt.A 3-as pályát egész jol letapostuk,ott kifogástalanul lehet sielni,ráadásul az új Tatrapoma felvonók is nagyon klasszak.Az 1-es pályát inkább azoknak ajánlanám akik szeretnek a mély porhóban sielni, mivel a hómennyiség még nem igazán alkalmas a géppel való taposásra.Azért egy keskenyebb sáv a felvonó mellett egész jól le van taposva és ott lehet jókat sielni.Ami negativum volt, hogy a palyán a porhó alatt ahol a gép nem taposta le érezni lehetett a köveket.Ezért inkább öreg léccel érdemesebb arra a pályára menni.A nagy felvonó(az ország leghosszabb felvonója) sajnos nem készült el igy csak ez a két pálya használható.Visszafelé a siuton jöttem Királyrétre,de pár méter utánn vissza mentem inkább az autó útra mert a mély hóban szenvedés volt,alul pedig nem elegendő a mennyiség.Szerintem aki kis hétvégi mozgásra vágyik érdemes felkeresni a pályát.A sibuszok nem járnak ,de a teherautok gyakran térnek igy nem kell aggódni a feljutás végett.Én az elsők közt mentem fel már reggel 8 körül.Üdv. mindenkinek, főleg a csapatnak(jó fejek)!
UI : 1percet sem kell sorban állni !!!!!
2007.11.19. rocker
Sziasztok!

Picit hosszasan irtam le a véleményem, ezért a végével kezdenem (ha valaki lusta elolvasni, akor is tuja mi a véleményem:) :

Összegezve: Nekem nagyon tetszett a hely, és az emberek akik fennt voltak. Mindenki közlékeny és barátságos volt, és úgy vettem észre, hogy ide az emberek kikapcsolódni jönnek és nagyon jól érzik magukat. Ha az időm engedi, akkor még sokszor fogok jönni... az üzemeltetőknek csak így tovább.


De végül is itt kezdődött először :))):

Itt olvasva a véleményeket olyan érzésem van, hogy én egy teljesen más Nagyhideghegyen voltam vasárnap.
Az én tapasztalatom a következő:
Múlt héten minden nap telefonáltam, hogy hogy áll a felvonó, valamint a pálya, silift kérdés. A válaszokból arra következtettem, hogy minden rendben van, és bátran nekivághatok a turának. Ránéztem a honlapra is, ahol láttam, hogy a nagy északi lift le van zárva (ahogy mondták), de a két kis lift működik, és fent is ezt tapasztaltam, valamit láttam, hogy a síbusz technikai okok miatt nem üzemel, és csak túrázokat várnak fel.
Meglepve tapasztaltam, hogy a béletet az előző év hirdetéseitől eltérően nem lent, hanem fenn a házban kell megvenni. Ennek okát nem értettem, de megkérdeztem és azt a választ kaptam, hogy úgy gondolták, hogy ha valaki feljönn gyalog, akkor majd itt fennt eldönti, hogy akar e még csúszni vagy nem. Szerintem ez teljesen korrekt, mert ha kidöglesz, akkor nem bukod a bérlet árát.

Szóval nekivágtunk kocsival. Mi is beleszaladtunk a sorompóba, ahol legomboltak rólunk 1000 Ft parkoló dijat. Kicsit mérges voltam, hogy nincs benne a síbérletben a parkolójegy, de jobban megnézve láttam, hogy ezt nem is a pálya üzemeltetők, hanem az Ipoly Erdő Zrt szedi. Picit érdekes volt ez a parkoló jegy, mert erre se figyelmeztető tábla, se behajtani tilos nem volt, hogy magán útra megyünk. Tehát jó kérdés, hogy mi alapján szedik a zsét, de mindegy ez van.
Megérkeztünk a parkolóba és meglepve tapasztaltam, hogy van valami "nagy kerekű eszköz" (a nevét mondták, de nem tudom) ami viszi fel az embereket, de mi ennek ellenére túráztunk.
A táj és az út felfelé nagyon szép és kellemes volt.
Amikor felértünk akkor még igen kevesen voltak, de dél körül megjött a sok sok ember, amin jól meg is lepődtem. Aztán jót sieltünk majd este szépen hazamentünk.

A túristaházról a véleményem: A kaja nagyon finom és jó volt, sőt még elég is. Az ital árak szerintem ahhoz képest, hogy fenn van a hegyen olcsónak számít.

Sípályák: Nagyon tetszettek. A véleményem az, hogy ha valaki nagy pályákra akar menni ahol több tíz kilóméteresek a pályák, akkor Ők ne ide jöjjenek. Ezek a pályák szerintem pont arra valók, hogy az ember fejlesztgesse a sítudását, erre pont elegendő a hossza és a lejtése is. Nem mondom, hogy egy Ausztia, de én pont erre számítottam amikor felmentem (most jártam először a sípályán, eddig csak gyalog voltam). A pályák nem voltak kövesek, és az egyik kivételével "buckás sem". Az északin voltak kisebb buckák, de még pont elviselhetők voltak. Többen említették itt a pályakezelési technikákat. Erre csak azt tudom mondani, hogy én pont olaszban (ahol jól kezelik őket)egy sima pályán mentem fel, és amikor 3 óra múlva jöttem le, annyira buckásra sielték, hogy a gerincem meg is bánta.


2007.11.17. kárpáthycsabi
Ma én is fenn voltam. Amit tapasztaltam az tényleg közelebb van a Balkánhoz mint Európához. A parkolótól egy km hosszan traktorok túrják a túristautat. Fát termelnek ki. Igen, ez biztos az ő területük, valószínűleg minden nap ezt csinálják csak mi pofátlankodunk oda. Tehát nekünk kell elfogadnunk őket. Bár 5 hete amikor még léc nélkül csak kirándulgattam, még nem voltak ott. Azonban amit ma műveltek a Börzsöny egyik legszebb túristaútján, az megbotránkoztató volt. Mindegy. Másfél óra alatt felértem a déli felvonóig. Működött. A túristaházban 25 percet álltam sorban a jegyért mert azt is a tömött büfében árulják. A két pálya szinte üres volt. Talán összesen 30-40 ember síelt. A közönség nagy része túrázó lehetett. A weblapról úgy értesültem, hogy a pályák kezeltek. Ez a déli pályáról elmondható, de az északi déli 12-kor olyan buckás volt, ami számomra kétségessé tette, hogy mostanában járt arra ratrak. És még egy röhej: bár lehet, hogy csak nekem az. A vészleállítást követően csak akkor indítható újra a felvonó ha mindenki leszáll róla....
Összefoglalva: 5 éve síeltem itt utoljára. Ami pozitív volt az a szépen felújított ház, illetve a déli pálya. (Kezdőknek jó gyakorló lehetőség.) A gyaloglás felfelé nem zavart, ennyi testmozgás kell az embernek, talán ezért is nem volt tömeg a lifteknél. A negatív élményeimet fennebb részleteztem és ezért úgy gondolom, hogy síelni legalábbis egy darabig ide ismét nem jövök.
2006.03.11. eroslevi
Sziasztok! Ma voltunk fenn páran Hideghegyen. A ratrak épp rossz volt, de ennek ellenére jó volt a hó mindenhol. Az északi pályán reggel egy kisebb barna rész volt, a nap végére már több ilyen is kialakult, de nagyon jól lehetett rajta menni. A déli pályán kásás volt a hó, de ott is kiválóan síelhető. Jövő héten minden nap nyitva vannak. Érdemes felmenni!!
2006.03.05. Buckafényező
Március 4-én 0 fok feletti melegben, kellemes firnezés zajlott az időnkénti heves hózáporban, majd délutántól kezdett húzni a fagy és emiatt gyorsulni a pálya. Viszonylag sokan voltunk, de mivel tele van a drótkötél kampókkal, semmi sorbanállás nem volt egész szombaton.
Pénteken állítólag nagyon kevesen voltak a meghirdetett rendkívüli hétköznapi sí-napon. Március 6-án is mennek a liftek , de azt hiszem nagyon nagy hó esett! Hogy mennek vajon fel a buszok a parkolótól? Ha itt Pesten megvan a 20 centi, akkor mi lehet fent? Minimum a duplája!
Csak azt tudom mondani, hogy csak irigyelni lehet azokat, akik holnap (március 6-án)feljutnak és élvezhetik ezt a márciusi 30-40 centis szűzhavazást! Jó volna olvasni valamit erről kedden.
Szeretnénk március 15-én fent ünnepelni. Ugye lesz lift? Mert hóra számítok!
Ne feledkezzünk el Hideghegyről és jöjjünk fel idén minél többen!


2006.02.20. eroslevi
Sziasztok!
Vasárnap voltunk fenn Hideg-hegyen. A parkolóban kicsit bizonytalanok voltunk még, mivel patakokban folyt a hólé. Aztán ahogy mentünk felfelé a busszal, egyre kevesebb jelét láttuk olvadásnak. Fenn a hegyen a déli pálya kásás volt, de nagyon jól síelhető. Az északi piros pálya néhány helyen kicsit ki volt kopva, de ettől eltekintve egész jól lehetett rajta menni. A fekete északin a honlapnak megfelelően volt 1m hó, de a pálya tetején sajnos kőkeményre volt fagyva. A pálya alja viszont kifejezetten kellemes volt, buckákkal, és mindennel, ami szem-szájnak ingere:) Sorbanállás max 1 perc volt, de inkább csak pár mp. A 8km-es családi lesikló legalja viszont vasárnap délutánra már erősen olvadt, több helyen elég nagy tócsákban állt rajta a víz, de csak néhány száz métert kellett gyalogolni a végén, előtte tökéletesen járható volt léccel. A bátrabbak persze végig csúsztak:) A nap összességében hihetetlen jól sikerült, ha marad hó, mindenképp menjetek fel!
tax.jpgeszaki-1.jpgeszaki-2.jpgdeli-2.jpgdeli-3.jpg
2006.02.19. Mácsai Tomi
Sziasztok!
Feb.18.-a szombaton síztem Hideghegyen. Bár péntek estig kétséges volt, hogy érdemes lesz-e fölmenni (a nagy meleg miatt..), igenis érdemes volt. Míg a hegy tövében borult, felhős idő volt, fent szikrázó napsütés, s 70-100 cm körüli hómennyiség, ami kissé kásás volt (a délin), hiszen azért fent is plusszok voltak, mégis kiválóan érezhette magát, aki tegnap a Magas-börzsönybe látogatott. Reggel sajnos késve indult a tányéros felvonó valami technikai probléma miatt, utána azonban folyamatosan lehetett menni, nem volt nagy sorbanállás, valószínűleg sokan féltek a lenti meleg miatt, hogy a hegyen sem marad kellő mennyiségű hó, pedig bizony volt.. Nap végén az erdei lesiklón mentünk le, aminek minősége a korábbi évekhez képest jelentősen javult.
Az üzemeltetők abban reménykednek, hogy az újbóli lehülés és várható havazások után március végéig menni tudnak, ami valóban nagyszerű lenne - akkor talán mi (Dobogókő) is ellennénk még egy ideig :-)
Reméljük lesz még egy pár hétvégénk, amikor még tudunk Magyarországon síelni, legyen az Mátraszentistván, Bánkút, Visegrád vagy akár Dobogókő illetve Nagyhideghegy vagy más hazai síközpontjaink!
Sok-sok szezonnapot még a síelőknek (és pályaüzemeltetőknek) - Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!
Magas-Tax.jpgNhh-delipalya.jpgNhh-ratrak.jpgNhh-eszaki-csovanyos.jpgNhh-buckapalya.jpgNhh-kiseszaki.jpgNhh-felvononal.jpgNhh-naplemente.jpgNhh-erdeilesiklo.jpg
2006.02.12. Ildy
Sziasztok
Tegnap voltam először a Nagy-Hidegy-hegyen, mondván, hogy az itthoni pályákat is ki kell próbálni.
A hegycsúcsra felérkezést elég körülményesnek találtam és a buszon is próbálták kedvem szegni, hogy ne várjak csodát, sőt.... Már kezdett lefelé biggyedni a szám, amikor arra eszméltem, hogy a busz csak megy és megy felfelé, hihetetlen magasságig :) Az étteremből a pályához átcsúszva a szembe jövő forgalom tagjai közölték, olyan meredek a pálya, hogy hányingerük van ha lenéznek, ezért keresnek inkább egy lankásabb pályát. Hűha, gondoltam ennek fele sem lesz tréfa :) Odaérve aztán megláttuk a csodát! Buckák buckák hátán, mint a sivatagi homokdűnék! De éppen ez volt benne a kaland a külföldi pályákhoz képest. Olyan mintha hullámvasúton lennél, NAGYON ÉLVEZTEM! Szerintem nagyon klassz a pálya! Fontos Figyelmeztetés: A lécedet próbáld nem elhagyni, mert a nagy hóban csak hihetetlen erőfeszítések árán tudod visszavenni! Mókás volt, ahogy elmerültünk a fél méteres hóban, meg az is ahogyan kiestem a felvonóból a cél előtt pár méterre, be az erdőbe és a szűz havon átvergődve eljutottam a pályáig! Ami meglepett, hogy elég hosszú volt a pálya az itthoni adottságokhoz képest és a parkolóhoz vezető, ösvényen keresztül gázoló keskeny út is nagyon izgalmas!
Összefoglalva, több izgalomban és kalandban volt részem, mint külföldön és már alig várom a jövő hétvégét, hogy ismét mehessek! Ja és meglepően barátságosak az emberek és nem is tolakszanak a felvonónál, de ha mégis (a kedves és helyes boardos fiúk) akkor pedig a sorban állók nem szólnak. Hihetetlen! Gyertek Ti is de ne túl sokan, mert akkor sorba kell állni a felvonónál :)
2006.02.12. Buckafényező
2006. február 12-i helyzet:
Hideghegyen a hó 70-110 cm. Ez országos rekord. A liftek működnek. A pályák többé kevésbé ratrakolva vannak, bár aki hozzá van szokva az olasz, osztrák vagy szlovák terepek nyújtotta idilli reggeli pálya simasághoz, csalódni fog.
A Királyréttól 4-5 km-re lévő parkolóból f9-9 körül gond nélkül lehet a hegyre feljutni a 3 Merci kisbusz egyikével. Sajnos csak hétvégén. Hólánccal, rutinos sofőrökkel felszerelt megbízható buszok visznek fel, ami bőven megéri az árát. Délig gyakorlatilag nincs nagy tömeg a liftnél, de utána bizony fel kell készülni a sorbanállásra, ami 15-45 perc is volt feb. 11-én. Viszont ha nyomod délelőtt, ki lehet fáradni már addigra simán.
Az erdőben a fák között pihe puha 40 centiben heli-sízős feelingje van az embernek, sőt - mivel elsőnek értem fel - a pálya is olyan volt majd egy órán át, amíg szét nem túrták az érkező sízők. Az egész valami csoda! Az ember csak tűz lefelé, combig hasítja a havat, a léc orra meg veri fel a pofájába azt. Sokan vagytok nyilván akik ezt ismeritek, hisz ezért élünk mi sízők, vagy nem? És hogy ezt itthon, kis hazánkban is átélhettem, hálás vagyok érte a Jóistennek.
Hajrá Hideghegy!
Fel kell menni, ki kell próbálni. Március közepéig biztos eltart a hó. A különféle jelentésekben szerintem nem adják meg a pontos hóadatokat különben, félve attól, hogy túl sokan mennek fel. HH-en ti. 70-80 síző már tömeg az északi liftjénél. Legalábbis a lift sokkal többet nem bír. Bárcsak lenne egy befektető, aki mégegy csákányost építtetne!!
2005.12.27. maffia
Ma megnéztük ezt a Nagy Hideghegyet,aztmár tudom miértkapta ezt a nevet.Mindent elolvastunk a honlapjukról,ugyhogy felkészülten mentünk.
Sajnos aztkelmondjam ez a buszos fölmenetel KATASZTROFA! Aminek 9kor kelet volna jönie azcsak féltizre jött ami már dugig volt ugyhogy hiába várt ott 50ember a 25szeméjes buszra páran tudtuk felpaszirozni magunk,sajna egy kanyar félora,deha gyalogol az ember az fél nap.

Nade föntmár minden másvolt HATALMAS HÓ elégjó pálya,nagyon rendes személyzet fogadot minket,sorbanállás egy dekase egésznap lehett hasitani,viszont ha valaki az erdöspályán megy le annak ajánlom induljonel 3kor mert eléghoszú szakaz és valahol gyalogolni kel.

A lényeg hazi viszonylatba nagyonjót sieltünk.
ati.JPGNagy-H8.jpgNagy-H1.jpg
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás kalkulátor
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.