Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Obergurgl - Hochgurgl síterep leírás szállás cikk galéria videó wellness fórum

Obergurgl - Hochgurgl síterep értékelése
100 szavazat, átlagos érték: 4.7
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2017.02.12. V721
Obergurgl-Hochgurgl síterep értékelése (Tirol, Ausztria)
Hóbiztosság, hóminőség: 9/10
Infrastruktúra: 10/10
Pályarendszer hossza, változatossága: 8/10
Szolgáltatások hozzáférhetősége: 10/10
Megközelíthetőség: 9/10
Nyugalom: 10/10
Alpesi hangulat: 10/10
Buli hangulat: 7/10
Biztonságérzet a pályán: 6/10
Síbusz hálózat: 9/10
Hütték: 10/10
Tájékozódás: 8/10
Boldogulás angol nyelven: 10/10
Összességében: 8,92/10

Magyarország felől a Bécs – Linz – Salzburg – Rosenheim (D) – Innsbruck – Sölden útvonalon közelíthető meg, az ötztal-i leágazásig végig autópályán, utána kifogástalan minőségű főúton, a végén némi szerpentinnel. Mivel jelenleg a német rendőrség lassítja a forgalmat a határon, illetve szúrópróbaszerűen ellenőriz, lassabb haladásra kell számítani, amit a tartományi síszünetek okozta forgalom fokozhat még.
Obergurgl nyugodt hangulatú igazi magashegységi alpesi falu közel 2000 méter magasan, a fahatáron, illetve már kissé felette. Több Intersport, Scheiber és Lohmann sportbolt és síkölcsönző található a faluban, élelmiszert vásárolni egy MPreis-ban és egy Sparban lehet, külön pékség is van.
A síbérletet nem csak a felvonók aljában a kasszánál lehet megvásárolni, hanem a fent említett síkölcsönzőkben is. A 6 napos bérlet ára 268€, egy napos söldeni kiegészítés +14€. A bérlet kaució 3€. Sorbanállás nincs, se lent, se fent, sehol. Az első három napban nem is ültem idegenekkel felvonón, tele kabint vagy ülésest sem láttam. Délelőtt 10 órakor még ratraknyomos pályán lehetett síelni. A síelők száma a tökéletes időjárás beköszöntekor nőtt meg kissé, de zavaró ekkor sem lett, általánosságban zsúfoltság sosem volt. A sípályákon legfeljebb a pályák alsó gyűjtőrészén vagy a szűkebb kék átvezető pályákon lehet nagyobb „forgalomra” számítani.
Hóágyúk csak az alsóbb részeken vannak, a síterep nagyobb része 2500 méter felett fekszik, hóhiány nincs. A tájékozódás kissé nehezebb az eddig megszokottnál, mivel nincsenek fák, s a pálya széle sincs túl sűrűn kijelölve. Ez a felhősebb, csapadékosabb napokon nagyban csökkenti a biztonságérzetet, a pályák völgyoldala alig elkülöníthető. Térképes táblából is lehetne több.


Jó időjárás esetén a kilátás páratlan, számtalan 3000 méter feletti csúcsra látni, ilyenkor az egész síterep jól átlátható. A hóminőség kiváló, a magasság miatt hideg van, vizes havat nem tapasztaltam. A jobban használt pályákon délutánra keletkezhetnek jeges, tömör, kemény havas, rázós felületek, itt-ott egy-egy kaviccsal is találkoztam.
A sífelvonók nem a legújabbak, de a minőségük, kényelmük kifogástalan, hiba vagy üzemzavar nem fordult elő. Sebességük megfelelő, egyedül a terep két részét összekötő Top Express lehetne kissé gyorsabb, az átjutás érezhető időveszteséggel jár.
A reggeli időjárásjelentéseket figyelve a terep hidegpontja Hohe Mut, az egyik kedvenc pályám is innen indul, a piros egyes. Ezen kívül a piros 30-as és a kék 6-os volt a legjobb pálya szerintem, illetve a piros 12-es is jó volt. Buckásodás alig fordult elő, csak friss hó esetén és a nap végén a gyűjtőpályák aljában a meredekebb részeken lehetett észlelni.
Heti kétszer van esti síelés kivilágított pályán a terep két részén. A sí-show nagy élmény, 2800 méter magasra kell felmenni este 9-re és ott parádéznak majd’ egy órán keresztül tűzijátékkal egybekötve.
A hütték kínálata jó, árfekvésük nyilván magas, de nem annyira, mint számítottam. A Top Mountain Crosspoint Restaurant-ban voltunk a legtöbbet, ez a motormúzeummal egybeépült és nincs rá jobb szó, mint a tökéletes. Azt már mondanom sem kell, hogy a WC minden tekintetben a legmagasabb színvonalat képviseli.
Árai:
Gőzgombóc vaníliaszósszal: 7,5€
Sültkrumpli: 5,5€
Schiwasser 0,5L: 4,3€
Csapolt sör 0,5L: 4,9€

A síelők többsége angol, német és helyi. Rajtuk kívül észlelhető mennyiségben voltak jelen hollandok, dánok, franciák és svédek, illetve szláv nyelveken beszélő síelők. Síelő magyarral a pályán nem találkoztam, a hüttékben és éttermekben néhány pincérrel igen.
Összességében fantasztikus élmény volt, kiváló minőségű havon, tömegmentes pályákon síelhettünk, mondhatni exkluzív környezetben. Egyetértek a terep jelmondatával: Top Quality Skiing.
h i r d e t é s
2015.02.03. metron
Január 25-től három napig síeltünk itt, ami igazából egy igazi sínapra korlátozódott, mert a többi napon mindössze négy lift üzemelt. Gyakorlatilag két pályán köröztünk egész nap. Ennek oka a hatalmas szél, hófúvás és átláthatalan köd volt. De azon az egy napon megmutatta a hely, hogy érdemes ide ellátogatni. Kellemes a pályák lejtése, szépen gondozottak rengeteg lehetőség adódik pályán kívüli síelésre és nincs hatalmas tömeg. A Wurmkogl II Bahn tetjénél lévő kilátóból mesés panoráma nyílik. Jók a hütték. Ezeket volt alkalmunk alaposan felderíteni mert nem akartunk jégkockává fagyni az időjárás miatt. Azt is megtanultuk, hogy nem veszünk többnapos bérletet ezután csak ha tutuibiztos jó idő igérkrzik, mert ez így nagyon nem érte meg. Igazából a Hochgurgl-i oldal tetszett nekünk nagyon. Ott jobb minőségű volt a hó. Obergurglben kicsit jegesebb darabosabb volt, pedig látszott, hogy rendesen eldolgozták a ratrakok mégsem sikerült az erőfeszítés. Mások is így gondolhatták, mert inkább onnét tartottak a Hochgurgl-i oldalra. Szuper kaland pályát építettek kisebb-nagyobb ugratókkal, alagutakkal, bedöntött kanyarokkal. Minden korosztály számára élvezetes szerintem. Rengeteg potenciál van még ebben a helyben amit nem használnak ki az üzemelteteők, kicsit olyan mintha mostoha gyerek lenne Sölden mellett. Bár úgy láttam jövő szezonra egy új tíz személyes kabinos lift épül és mellé egy új étterem és kiszolgálo létesítmény is társul majd. Egyszóval tetszett a hely és jövünk még ha az idő is úgy akarja.
2015.01.25. varia2000
Hello ! Tegnap jöttem haza, egy hétig voltam Obergurgl-Hochgurgl síterepen. Csodálatos volt az idő és a sípályák, sajnos az oktatásban csak annyit tudok segíteni, hogy Hochgurgnál a felvonó kasszánál van síiskola, magyar oktatóról nem tudok. üdv. istván
2015-Januar-Hochgurgl-Obergurgl-343.jpg2015-Januar-Hochgurgl-Obergurgl-480.jpg2015-Januar-Hochgurgl-Obergurgl-359.jpg2015-Januar-Hochgurgl-Obergurgl-438.jpg2015-Januar-Hochgurgl-Obergurgl-347.jpg
2012.12.16. RM
Tiroli túránk 2. napján Obergurgl-Hochgurgl-ban síeltünk tegnap. Változatos nap volt. Tökéletesre ratrakolt pályán kezdtünk reggel 9-kor, jó látási viszonyok között, borongós éggel. Csúcsról aljáig 1000m szintkülönbséget (kb. 2000-3000m között vannak a pályák) lehet síelni nagy lendülettel. Tömeg persze semmi, szinte mindig egyedül ültünk a liftben. (Sorállás? Azt szerintem nem is ismerik ilyentájt errefelé, a nagyja már Söldenben leragad. Ja szombati nap volt, elvben ilyenkor vannak legtöbben.) Aztán 11 körül elkezdett szállingózni, esni, szakadni a hó. Keresni kellett, hol jók a látási viszonyok. Ez egészen délután 2-ig tartott, amikor előjött a nap. Ekkor pályán, pálya mellett lehetett hasítani a 15-20cm új hóban. Ugye mindenkinek megvan az érzés, hogy a síléc órásól a térdéig ver fel a porhó. ;-) Nem olcsó, de szuper terep. Nekem egy igazi gyöngyszem.
(Ha hazaértem majd teszek fel pár képet.)
Gurgl1.jpgGurgl2.jpgGurgl3.jpgGurgl4.jpgGurgl5.jpgGurgl6.jpg
2012.01.29. cicalány
Halihó,
3 nap Sölden-i síelés után utolsó nap, január 26-án átmentünk az Obergurgl-Hochgurgl pályákra. Nagyon kellemes hely, ugyan kisebb pályák mint a söldeniek, de szinte mintha szebb lenne a környezet, kicsit dolomitos, közelebb vannak a nagy sziklák... Szikrázó napsütés volt, tökéletes pályák, minden lift működött. Ha már ott jár az ember, mindenképp érdemes kipróbálni! Nagyon tetszett!
CIMG8073.JPGCIMG8067.JPGKét pályarendszert vízszintesen összekötő liftCIMG8134.JPGFelvonók kereszteződése :-)
2009.12.17. RM
December 13-án vasárnap síeltünk itt egy napot. Tökéletes körülmények között. Kevés ember, -10 fok körüli hőmérséklet így még délután is porhó, szikrázó napsütés, az összes pálya ment ... Vasárnap azért választottuk ezt a helyet, mert gondoltuk hétvégén Söldenben nagyobb lehet a tömeg ez a hátsó gurgli rész meg talán nyugisabb. Nem bántuk meg, hogy több mint 800km-t autóztunk, ezért megérte.
Ami még kis negatívum, az árak. Napijegy 41.50 EU volt az előszezonban. Szállást sem sikerült már 20-23Eu/fő/éj körül találni. 27.50 EU volt reggelivel egy kellemes Apartmanházban Sölden (3km) és Obergurgl (8km) között. aki megengetheti magának csak ajánlani tudom ezt a környéket, nagyon jók a liftek, pályák ... Itt is van nagy szintkülönbségű csúszási lehetőség, kb. 3000m-ről egyben le lehet sielni 1800m-re, ez nagy élmény volt.

Szerencsére részben a "tudományos" előkészítésnek köszönhetően, tökéletesre sikerült a besíelésünk. A "tudományos" előkészítés (ezt karácsonyi előszezonban mindenkinek ajánlom):
1. Bergfexen lehet rendezni a nyitva lévő liftek száma, hómennyiség alapján a síterepeket. (Mivel itt Sölden és a Gurglok is elöl voltak, ezért esett ide a választásunk.)
2. A szállást utazás elött csak 5-6 nappal foglaltuk le (ez december elején tapasztalatom szerint működik), amikor a wetter.at-n már látszott a 7 napos előrejelzésen, hogy a hidegfront elmegy és utána napos szép idő várható.
Egyik útitársam az út elején még félt kicsit, mert a webkamerákon csak ködöt látott a megelőző héten. Aztán vasárnap reggel kinéztünk az ablakon, és szállingózó hóesést, enyhe ködöt láttunk. A reggelinél mondta a házigazda, hogy ma szép napos idő lesz. Nem nagyon akartunk hinni neki, de 8 körül nyugaton kibújt egy hegycsúcs fölött a nap. Aztán amire a pályára értünk már minden napsütésben úszott. ;-)
2007.02.12. bree
Sziasztok!
Szombat este jöttünk meg Söldenböl és a 7 napos bérletünk olyan kombinácioval volt hogy egy napra érvényes volt a Gurgl-i pályákra.
Igy szerdán ott csuszkáltunk!
Veröfényes napsütésben parádés pályákon éltük ki a sielés minden örömét!nagyon kevesen voltak igy még délután is lehetett olyan pályarészeket találni ahol egy nyom sem volt csak a ratrak csikjai ahogy végig ment rajt!
Hipermodern liftrendszere van a táj pedig csodálatos.Nyáron és télen eggyaránt.
Gurgl nem épp az olcsóságáról hires,igy a hütték is kb 10-15%-kal drágábbak mint más oszták top helyeken!(még Söldentöl is drágább)
Aki jár arrafelé egy napra nagyon is érdemes kiprobálni ezt a gyöngyszemet.
Söldenröl majd az odatartozo topikba irok!
Jo sielést!
bree
2006.12.14. fz
kb öt éve voltam ott, Soldenben laktunk, és utolsó napra nem vettünk bérletet, hanem átmentünk Obergurgl/Hochgurgl-ba. 1 nap alatt besíelhető, közepesnél jobb terep, magasan vannak a faluk, így nagyon hóbiztos. Arra emlékszem, hogy volt egy pálya, egy rém régi együlős lift szolgálta ki, ahol méteres buckákat találtunk, direkt nem ratrakolták és jó meredek is volt, ott visszajöttek a szlovákiában tanult buckasí elemek. Mondjuk nem is láttunk rajta túl sok más próbálkozót.
Egy hétre biztos nem mennék oda, de egy napra Soldenből megérte átmenni.
Most jöttünk meg erről a helyről, nov. 18-án szombaton síeltünk egy napot Hochgurgl-ben. Még csak a fenti részeken volt elég hó, Obergurgl-ban még nem síelhetők a pályák, de minden napra várják már a nagyobb havazást. Mivel csak két pálya üzemelt, így nem tudok igazán véleményt mondani a síterepről, bár a térkép szerint igen változatos lejtők vannak.

Obergurgl és Hochgurgl korábban két külön síterep volt, melyek között buszjárat közlekedett a völgyben, de néhány évvel ezelőtt építettek egy kabinos liftet, ami nagyjából vízszintes pályán összeköti a két síterületet.

A helyiek elmondása szerint Obergurgl-Hochgurgl inkább a magasabb jövedelmű rétegeket célozza meg, szinte egyáltalán nincsenek itt apartmanházak, csak 3 és 4 csillagos hotelek + egy 5 csillagos, amely a síterepet egykor alapító családé.

Tehát az exkluzívabb helyeket keresőknek ajánljuk inkább. A legtöbb vendég Németországból érkezik ide, utána jönnek az angolok. Magyarokkal itt nem találkoztunk.

Söldenből - ahol minden kategóriájú szálláshelyet lehet találni - is át lehet ruccanni, bár fontos tudni, hogy a söldeni bérlet ide nem érvényes, külön sírégiónak számít. A napijegy főszezonban 39 euró, 6 napos bérlet 195.

Ha itt jártok ne hagyjátok ki a vadonatúj Top Mountain Star nevű építményt, ami 3080 méteren található fantasztikus körpanorámával. Egy sörre vagy forralt borra megéri beülni, ebédelni inkább a középállomás fölötti hüttében érdemes. A szokásos önkiszolgáló rendszer nagy választékkal. Hamarosan teszek fel részletesebb beszámolót és galériát is.
Top-Mountain-Star.JPG
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »