Élménybeszámolók: Planneralm síterep leírás

Planneralm síterep értékelése
157 szavazat, átlagos érték: 4.0
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2023.01.24. bouquetk
Január 19-21 között töltöttünk itt három sínapot. Tudatosan olyan helyet kerestünk, ahol a helyi adottságok a friss hóval lehetőséget teremtenek a pályán kívüli síelésre, esetleg sítúrára. Nos a várakozásaink szinte teljesen bejöttek. Az élmény faktort nagyban növelte, hogy sikerült itt az oldalon szereplő Ski Hans apartman házban foglalni szállást. Abszolút pályaszállás, a sítároló ajtajáig lehetett csúszni délután. A szélső ülős lift, közvetlenül a ház mellől indul. Ottlétünk alatt kisebb nagyobb intenzitással végig esett a hó, -8-10 fok volt a nappali hőmérséklet, fent igen korlátozott látási viszonyok, néha delta feeling. Ez így kevesek öröme, de legalább alig voltak.

Tényleg nem túloznak a leírások, fantasztikus mikroklímája van a helynek, bár van néhány hóágyú, de igazából nem kell. Két öregecske nyitott ülőlift és két csákányos felvonó tökéletesen kiszolgálja ezt a nem túl nagy, de jól kitalált rendszert. Sajnos a felső részen uralkodó igen rossz látási viszonyok miatt a 2000 méter körüli részeket nem tudtuk kipróbálni, így a Gläsenboderlift igen meredek részét is kihagytuk. Lejjebb viszont a törpefenyves és az erdő maga volt a csoda. Az első két nap alig voltak, - csütörtökön talán ha tízen voltunk a pályákon kívül - így a jó helyek sem fogytak el. Akit vonz a freeride, ennél jobb tanuló helyet nem kívánhat. Abszolút biztonságos, nincsenek szakadékok, legfeljebb egy kisebb gödörből, lyukból kell kimászni, ha eltéveszti az ember. Az erdőben kevés a szint, így lehet bátran menni, fent kicsit meredekebb, de még bőven jó. Ahol mi járunk az teljesen lavina biztos is. És mindent szabad! Nincsenek tiltó táblák, mehetsz amerre akarsz. Az se gond ha néhol a csak a csákányos nyomvonalának szélén tudsz csúszni. Persze megcsúsztuk az összes, a térképen S-el jelölt freeride utat, kivéve a legjobbnak tűnő 4-est - a már említett viszonyok miatt. Sajnos a pályakarbantartók túl alaposak voltak, nem bántuk volna, ha egyáltalán nem járják a gépek pályákat. Azért a 8-as sítúra útnak jelölt pályán a felső meredekebb részen reggelente sikerült 30 cm friss púdert találni.
Hétvéghez közeledve azért szaporodott a nép, de még bőven a tolerálható szinten belül. (Főképp a széles lécek-bordok.) Jellemző, hogy a három nap alatt a négyes ülősökben soha senki nem ült mellénk.
Ahogy felfedeztük három beülős hely van alul, kettőt próbáltunk ki, és ilyen finom, sűrű, tartalmas leveseket régen ettem sípályán.
Akinek nem létfeltétel a wifis kabin és fűtött ülés az vélhetően jól fogja magát érezni. Kis időutazás, de ez egyáltalán nem baj.

Egyértelmű, hogy jönni kell még ide.
IMG-20230119-124146.jpgIMG-20230120-125239.jpgIMG-20230120-125259.jpgIMG-20230120-125246.jpgIMG-20230120-125230.jpg
h i r d e t é s
2018.03.16. esslegg
Március 11-14. között ismét itt sieltünk a gyerekekkel 4 napot. Hó van bőven, és esett is majd minden nap 5-10 cm, emellett azért napsütést is kaptunk. Legutoljára 2012-ben voltunk itt, az elmúlt 6 évben a terep nem sokat fejlődött - de állitólag a hóágyúrendszer kiépitése már előkészités alatt. (A hosszú csákányost is lecserélhetnék egy ülőliftre.) Ennek ellenére mi szeretjük nagyon: abszolút pályaszállás; a gyerekeknek is átlátható méretek és pályák; az erdő (Hexenwald) kellemesen szellős és nem túl meredek, igy freeride gyakorlására ideális; jók és biztonságosak a mostanában kijelölt meredekebb freeride útvonalak is a liftek tetejéről; kevés ember a pályákon (márciusban), ezért szó szerint nulla sorbanállás, úgyhogy jókat lehet pörögni; van 1-2 kellemes carving pálya is.
Bérletvásárláskor érdemes kérni a családi kedvezményt, nekünk (2 felnőtt, 3 gyerek) a 3. gyerek bérlete ingyen volt (igazolványokat kérnek).
A Tauernhaus magyar kézbe került és felújitották, ahogy a mellette lévő hütte is. Egész szezonban van kint magyar sioktató.
Összegezve, családdal vagy annak aki nyugodt sielést (és nem sokszáz km pályát) keres, szerintem jó választás Planneralm.
2017.03.19. PeterGati
Sziasztok! Kezdő síbolondként kerestem az év utolsó síeléséhez hóbiztos terepet, olyat ahol inkább csúsznék, mint lifteznék. Kiválasztottam Riesneralm-ot és csütörtök este elhúztam Bécsből Aigen-be, hogy reggel már a terep közelében keljek fel és ne 3 órás autózás után álljak lécre. Na aztán reggel a szálláson a kérdeztem a többi síelőt, hogy mi a helyzet - milyen hó, mennyi van.. stb. Mindenki azt ajánlotta, hogy inkább Planneralm-ot válasszam, mert az eredeti célon a hó a völgyben már kásás és nem sok van belőle. (Ennyit a bergfex.at-ról!) Így aztán felautóztam Planneralmra! Hát az eddigi legjobb és legélvezetesebb síelés lett belőle! Tömeg nincs, a pályák klasszul karbantartottak, a síterep ugyan kicsi, de változatos. A pályák a gyengébb síelőknek is könnyen teljesíthetőek a látvány meg valami fantasztikus! Reggel 9-kor még keményre volt fagyva a pálya, aztán 10 és 13 óra között valami frenetikusan jó lett, nem is nagyon buckásodott. Viszont délután 2-re viszont annyira tapadóssá vált, hogy csak az élen síelők tudtak nagyobb sebességre szert tenni, el is húztak mellettem, mint a vadászgépek! Nagyon kis barátságos az egész, szikrázó napsütést kaptunk az égiektől és nagyon klassz volt, hogy csak egy hütte van, így mindenkivel aki a pályán nyomult összelehetett futni, dumálni, ismerkedni. Visszajáró vendége leszek ennek a kis ékszerdoboznak!
IMG-5311.JPGIMG-5301.JPGIMG-5294.JPG
2016.03.05. Krechl
Az előző hétvégét 02.28-tól 03.02-ig Palnneralmon töltöttük. Majd két heti, nagyon körültekintő tájékozódást követően döntöttem Planneralm mellett. Jól döntöttem. Sőt, nagyon jól. Az idei két hetes télben nem volt könnyű télies időjárási és hóviszonyokat találni, de Planneralmon sikerült. Igaz csak 4 napot voltunk és utolsó nap már ott is melegedett az idő, viszont azóta újabb adag friss hó hullott. Míg a nagyobb stájer síterepek már elvéreztek a korai tavaszban, itt még közel 1,5 méter kifogástalan hó van. Mindez ráadásul 500 kilométernyire Budapesttől.
Az elmúlt 5 évben nem sikerült március előtt eljutnom síelni, és már nagyon untam a vizes, nehéz tavaszi havat. Vágytam januári friss porhóban csúszni, ami ropog a léc alatt. Mire feleszméltem januárban, ránk tört a tavasz. Elszomorodtam, hogy megint lemaradtam a friss porhavas síelésről. Szerencsére Planneralmon – legalább 3 napra – visszatért, vagy megrekedt a tél. Éjjel meg délelőtt havazott, déltől sütött a nap, és -6 fok volt. Ideális síelésre. A hó annyira finom és könnyű volt, hogy hiába túrták szét, vagy el sem dolgozták a frissen hullott havat, nem okozott semmi nehézséget.
Az üdülő kicsi és barátságos, kifejezetten családias. Szállásunk a település első épületében a HolzBox-ban volt. A google-map szerint 170 méterre a felvonótól. (A többi szállás ennél is közelebb :)) Aki síelni szeretne, jó szívvel ajánlom. Nagyon praktikusan felosztott és berendezett kis lakás-fülkék (40m2/5-6 fő), hatalmas, egészfalas, hegyrenéző panoráma-ablakokkal. Hüttéből csak egyet láttam, de nem próbáltam ki. Mint írtam, itt minden szállás pályaszállás. Ennek okán déltől kettőig, míg a népek elvonulnak ebédelni, szinte üres pályákon lehet csúszni. Állítom, hogy összesen nem volt 10 ember a pályákon ebben az idősávban.
A pályák nem hosszúak, de a szintkülönbség sem jelentős. Egy katlan, ahol minden pálya szinte egy pontba érkezik. Ami nem pálya, vagyis nem kezelt, ott is csúszik mindenki, mert ez a terep legfőbb vonzereje, hogy nagyon sok pályánkívüli síelési lehetőség van. A pályák térkép szerint pirosak, de szerintem inkább kékek, néhány nagyon rövid piros szakasszal. Egy lendületből könnyedén teljesíthetők.
Sok pozitívum mellett, kritizálnom is kell. A hely kivételes adottságai miatt, nincs egy darab hóágyújuk sem, nem kell ilyen irányú fejlesztésre költeniük, ezért helyette illene a lifteket kicsit fiatalítani, buborékkal felszerelni, és gyorsítani, mert annyira lassan érnek fel, hogy kihűltek a combizmaim. Sokszor inkább a csákányossal vontattam fel magam, ott legalább felfele is "dolgozni" kellett. Azt sem értem, hogy miért csak 9-kor nyitnak, és 16 órakor pontban be is zárnak. Lehet, telhetetlen vagyok?
Összeségében kellemes élmény volt. Biztosan visszatérünk még.
2013.03.06. Probi
Planneralm

A 2013-as SnowShown, melyet a Zemplén Kalandpark területén Sátoraljaújhelyen rendeztek meg, tombola húzáson 2 fő részére 3 éjszakás félpanziós ellátást nyertünk a Berghotel Landgut Plannerhof-ba. A nyereményt kiegészítettük még két fő részére, így az egész családommal elutazhattunk erre a csodálatos osztrák síterepre.
Az első napon -2013.03.02-án szombaton- Aflenz Bürgeralmon síeltünk, mely útba esett,így egy nappal többet hódolhattunk szenvedélyünknek. Planneralmra az esti órákban érkeztünk, egy izgalmas szerpentinen 1600 méter tszf. magasságra, ahol már várt minket az ízletes vacsora, melyet házigazdánk, Beke István vendégváró tüzes pálinkája kíséretével el is fogyasztottunk. Az egész napos síelés és utazás teljesen kifárasztott bennünket, így hamar megkerestük szobánkat és nyugovóra tértünk.
Reggel korai ébredés után,a bőséges reggeli elfogyasztását követően, bérlet vásárlás és indulás a hegyre, ahol szikrázó napsütés és tökéletesen kezelt pályák fogadtak.A szállástól az első felvonó kb. harminc méterre van,nem nagy távolság:). Egész délelőtt folyamatosan pörögtünk a hegyen, ahol hosszú és kb.50-60 méter széles pályákon lehetett tökéletes íveket karcolni a hóágyú mentes, természetes porhóban. Egyébként ezzel reklámozzák ezt a síterepet.Azoknak is ajánlanám ezt a helyet, akik a pályán kívüli sízést részesítik előnyben vagy kedvelik a sítúrázást,hótalpazást, ugyanis több hektárnyi szabad terület áll rendelkezésükre,csodálatos panorámával.
A déli órákban tartottunk egy kis pihenőt és kaptunk szállásadónktól egy speciálisan elkészített ún. "kőlevest". Először nem is tudtam elképzelni, miért is illetik ezzel a névvel. Kiderült, mert ahogy nevezik, azzal együtt főzik is, kővel! Egyébként ezen kívül van még benne hús,káposzta,répa és még sok-sok minden földi jó. A délután első fele a pályán kívüli helyek felfedezésével telt el, lányom társaságában aki egy szűzhavas lejtőn, rutintalanságának köszönhetően,előre terhelt és sikerült a hossztengelyén keresztül a fején át ismét talpra állnia. Szerencsére a puha hó tompította esését, így nem lett semmi baj,csak azon csodálkozott hogy nem lát semmit, mert a szemüvegét belepte a porhó. A nap végére sikerült a család minden tagjának kellemesen elfáradni,sőt volt aki sajnálta hogy 15.55-kor már csak egyszer tudunk felvonózni és lecsúszni zárásig. A vacsoráig hátralévő időt pihenéssel,regenerálódással töltöttük.
A szobánk és a hotel egész területén a tisztaság és a vendégek minél színvonalasabb kiszolgálása volt jellemző. Az alkalmazottak hozzáállása az ételek minősége, mennyisége magas színvonalú. A háromfogásos vacsorát követően kis sétát tettünk a sífaluba ami nem tartott sokáig, mert nem egy tömeghely tömegszállásokkal,inkább a pihenésre feltöltődésre vágyóké.Második sínapunkon mi voltunk az elsők a felvonón így nekünk volt lehetőségünk keresztül kasul "összerondítani"; az éjszaka ratrakok által szépen összecsíkozott pályát,szuper érzés volt. Ezen a napon is csodálatosan szikrázó napsütésben síelhettünk,felhőt egyáltalán nem láttunk. Délutánra érkezett 3-4 gyerekcsoport, akiket néha kerülgetni kellett,de a fegyelmezett oktatásuknak köszönhetően nem volt probléma velük. A felvonók zárása után lehetőség volt szállásunkon szaunázásra is, amit ki is használtunk.István tanácsára nem a hideg vizes zuhanyt, hanem a test hóval történő bedörzsölését alkalmaztuk lehűtésként.Elmondása szerint nagy hóesés után csak beleugranak a puha porhóba így hűlnek le. Évek óta nem volt beteg és erre esküszik, na meg a csípős pálinkájára. Ezen az estén sem volt gond az elalvással,hamar álomba merültünk.Terveink szerint még a következő napon délelőtt is síeltünk volna de sajnos egy lázzal és mandulagyulladással járó betegség ezt megakadályozta.Reggeli után útnak indultunk hazafelé rengeteg pozitív élménnyel feltöltve. Aki szeretne ezen a síterepen síelni,pihenni annak bátran ajánlom,indulás és sílécre fel!!!
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a talponsíelők.hu csapatának,hogy a 2.SnowShow-n részt vehettem fiammal és így eljuthattam erre a síterepre!
DSCN1053.JPGDSCN1019.JPGDSCN1065.JPGDSCN1054.JPGDSCN1109.JPGDSCN1062.JPGDSCN1078.JPGDSCN1099.JPGDSCN1049.JPGDSCN1067.JPGDSCN1085.JPGDSCN1042.JPGDSCN1043.JPG
2012.04.25. babeneba
2012.04.17-én jártam a síterepen. Sítúrázni voltam, egy nappal a hivatalos szezonzárás után. Fantasztikus élményben volt részem, nem gondoltam vona, hogy itt ennyire tél van még. 1.5 méteres hó, szinte mindenhol engedélyesett a pályán kívüli síelés, viszonylag könnyen megmászható csúcsok és meghökkentően változatos csúszási lehetőségek. Jövőre biztos visszajövök az idényben is. Aki kikapcsolódásra vágyik, annak nagyon tudom ajánlani.
IMG-3542.JPGIMG-3549.JPGIMG-3543.JPG
2011.03.16. esslegg
Március 12-16 között, 3 nap csúszással Planneralm. Kellemesen csalódtam a helyben: alapvetően inkább a nagyobb síterepeket keresem, de gyerekekkel, 3-4 napra ideális. A terep fekvése kifejezetten hangulatos, kis kompakt pályarendszer. A fenti szállások gyakorlatilag mind pályaszállás, max 2-3 perc sétával elérhetők a liftek. Hó van - bár a helyiek elmondása szerint ennél 3x több szokott lenni -, de a gyenge plusszok éreztették a hatásukat: reggel 9-kor kifagyott pálya, 10-11 között a legjobb (mikor kissé megolvadt), utána kezdődő kásásodás-buckásodás, de mert nem voltak sokan, még délután is élvezhetőek. Időjárással szerencsénk volt, ugyanis a 3 nap többségében napsütés, és csak gyenge szél - ellenben ma reggelre már beborult, havaseső esett erősödő széllel kombinálva.
A pályák mellett az erdőben is aranyos útvonalakat találtunk - persze az 1 méteres lécek itt előnyben.
Az E jelű csákányos valóban elég combszaggató, ám a következő szezonra tervezik a lecserélését egy 6-os ülőliftre - ha megépül, még jobbá fogja tenni a helyet (onnantól az összes pálya elérhető lesz ülőlifttel).
Érdekes volt még, hogy tényleg nincs kiépített hóágyúrendszer - egy átlagos havas szezonban el tudom képzelni, hogy ez abszolút nem hiányzik nekik, most azért találkoztunk néhány kopottasabb folttal, ill. helyenként kövekkel.
Aki a kisebb, átlátható, kevésbé felkapott, ám emiatt nyugodt és nem zsúfolt helyeket kedveli, annak Planneralm szerintem jó választás.
2011.03.05. F2
Ma és tegnap (péntek, szombat) voltunk, egy nap Riesneralm, egy nap Planneralm.
Kemény plusszok voltk mindkét nap, délben +9 Celsius!!!!
Hóviszonyok: a két terepre oly jellemző nagy hónak sajna nyoma sincs, Riesneralm-on gyakorlatilag pályán kívül nincs hó :-(
Planner kicsit jobb helyzetben van, köszönhetően talán magasabb fekvésének, de a Bergfex által írt 1 méternek inkább a fele igaz.

Pályák:
-Riesneralm: kellemes, jó vonalvezetésű pályák, sajnos eléggé lehasznált állapotban. Ráadásul ilyen gyatrán kezelt felületű pályákkal még sehol nem találkoztam. Ezek a festői környezetben kanyargó hangulatos pályák jobb kezelést érdemelnének! Csupa hepe hupa...
A berendezések jók, az új 6-os ülő kiváló helyen van, az új pályákkal együtt. Ez a rész nagyon tetszett.
Összegezve: kevés pálya, jó adottságokkal, rosszul kezelve
-Planneralm: szintén kellemes, jó vonalvezetésű pályák. A hely adottságából kifolyólag legtöbbje rövidebb mint szeretem. Viszont jobban kezeltek mint Riesneralm-on, összességében nekem jobban bejött. A terep nagyobb mint előzetesen számítottam. Sajnos a hóhiány itt is látszik, jeges kotorgált pályák.
A 8-as kimondottan tetszett (annak ellenére, hogy snowboardos létemre a keskeny pályák nem kedvenceim), ez egy nagyon hangulatos pálya... Csak az E felvonót tudnám feledni... felfelé jobban elfáradsz mint lefelé :-) Van ahol lefelé(!) visz, van ahol 45 fokban felfelé. Déja vu öreg Myto-i tárcsás...
A snowpark kultúrált, mondhatni nagyon király.
Viszont a terep kezdőknek egyáltalán nem ajánlott.
Ez Riesneralm-ra is igaz részben. Ez utóbbi esetében alul azért van egy kis kezdő, valamint komolyabb gyerek pálya is.

Sajnos mindkét nap az az érzésem volt, menthetetlenül itt a tavasz, az alsónkból csavarni lehetett a vizet, a hó nagyon olvadt...
Találsz a holnapunkon infot, fotókat és élménybeszámolót is Planneralmról:
https://sielok.hu/siterep/planneral...m/
https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/planneralm-2005...
https://sielok.hu/fotoalbum/planner...alm/galeria/
https://sielok.hu/fotoalbum/planner...alm_nagyho/galeria/
ez utóbbi érzékelteti legjobban, mennyi havunk volt ott tavaly - túl sok, így a pályákról nem is tudok infoval szolgálni, áramszünet volt napokig egy a közelben lezúdult lavina miatt, részleteket ld. a beszámolóban.
Andrea
2006.02.16. Farkas Zsuzsanna
Egy zsákut végén eldugott kis hely, csodaszép környezet, óriási hó. Talán tavaly volt oda több magyar is bezárva a tervezettnél hosszabb időre a nagy havazás miatt. Nem túl sok pálya, de nagyon kellemesek és olcsó is. Van turista szálló, és van egy magyarok által üzemeltetett kis kellemes hotel jó kajával és szaunával. Jó baráti társasággal, nyugodt kikapcsolódásra tökéletes. És nincs is nagyon messze.
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.