Menü ≡

Élménybeszámolók: Semmering - Hirschenkogel síterep leírás szállás cikk galéria videó síiskola wellness fórum

Semmering - Hirschenkogel síterep értékelése
1042 szavazat, átlagos érték: 3.4
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2021.01.03. Vécsey Zsolt
Január 1-én síeltünk ott, napi síelésre remek, kihasználja, hogy közel van a szlovák, magyar és bécsi sízők tömege. Persze most egyáltalán nem voltak sokan, de akárhogy is nézem, a kabinos és a négyes felvonó szörnyen kevés lehet akkor, amikor itt tényleg tömeg van. Aránytalanul drága és a sorállás miatt nem érné meg.
FFP 2 maszk kötelező a felvonóhasználat során, igaz ezt csak a kabinosnál és a pénztáraknál ellenőrzik.
Csak négyest kapott tőlem a Zauberberg a kissé hanyag pályajelölés és a védőhálók hiányossága miatt van. A családi pályán vannak szűk szakaszok, ahol hiányoznak a védőhálók, ez elképesztő, mert mellettük szinte szakadékszerű, rendkívül meredek erdő következik.
A 3 órás jegy néhány perccel lejárat előtt már nem engedett be, nem barátságos.

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/semmeri...ng-hirschenkogel-2021/gal...
h i r d e t é s
2020.03.08. losgyan
2020 Március 7.-én szombaton kerestük fel Hirschkogelt legkisebb lányunkkal. Eddig nem voltunk itt, de a közelsége és az ígért hó mennyiség és ígért kedvezőbb szélviszonyok meggyőzőek voltak egy márciusi egy napos csúszásra. Nem volt tömeg a pályákon. Az 1-es kék a 3-as, 4-es és az 5-ös piros pálya működött, mind a pálya nehézsége, mind a minősége nagyon jó volt. Ebéd után azért az 5-ös alja elég kásás volt. Az 1-es aljának külső íve is kicsit kásásabb volt délutánra. A kabinos felvonó előtt már délelőtt kásásodott. A pályák táblázása nem volt mindenhol egyértelmű, azt lehetne javítani. Az 5-ös és 4-es pálya közötti hüttében ebédeltünk, ahol gyorsan kiszolgáltak, az ebéd is jó volt. A személyzet kedves volt és beszélek angolul is.
Összességében egy jó nap volt, egy nem nagy, de jó pályát ismertünk meg ahova biztosan vissza fogunk jönni, reményeink szerint a család többi részével kiegészülve. 1-2 napos csúszásra, besíelésre, vagy levezetésére kiváló. A nagyok miatt nálunk a több napos síelésre már nem biztos hogy választanának.
2020.01.01. Kriszti76
2020. január 1. napján síeltünk/snowboardoztunk/szánkóztunk Zaubergen. Téli szünet napjaihoz képest, nagy örömünkre, nyoma sem volt a tömegnek. Semmi várakozás a kabinos felvonónál. A kezdeti öröm, sajnos hamar lankadt. Az szokásosan egyetlen nyitva lévő 1-es családi kék pálya (árnyékos, erdei, nem túl széles) sajnos jeges volt. Ráadásul a pálya sziklás oldal felőli részén a apró kövek voltak, melyek a snowboard talpát mélyen felsértették. Két kínszenvedéses csúszás után a család deszkása, könnyes szemmel, szánkóra váltott. A síelő gyerkőcünk kitartott, délután a szintén jegesedő FIS pályán (piros, de inkább bordó pálya) 1 lecsúszást is bevállalt. Délután a pályák árnyékban vannak, így esély sem volt a javulásra, a hőmérséklet sem emelkedett.
Január 2.-ától nyitják a szintén piros pályát, Südhangot, és így a 4-üléses liftet.
Összességében elmondható, hogy többen szánkóztak, mint síeltek. A hóágyúzott, de sajnos jeges pályákon alig síeltek.
2 balesetben is szánkósok sérültek, mentő/helikopteres mentés. Azt, hogy mit kell ezen videózni, rejtély.
Ebéd előtt ajánlatos megkérdezni a kiszemelt Hüttében a "várakozási időt", mi 1 óra hosszat ebédeltünk, felszolgáló hiánya miatt. Muris volt, de a gyerekek visszaöltöztek, és belefért egy csúszás az ebédig.
Negatívum, hogy a kasszáig vezető út, egyéb utak, a parkoló egyrésze, tükörjég.
2019.12.31. Basslovers
Karácsonykor nagyon vártuk a határhoz közeli pályák nyitását. Szerencsére esett egy kis hó 26-27-én és a lecsökkent hőmérséklet miatt elkezdtek újra havat gyártani. 12.28-án nyitott újra Hirschenkogel, mi azt terveztük, hogy a nagy szombati tömeget elkerüljük és vasrnap 12.29-én megyünk.

11.40-kor érkeztünk, a parkolók eléggé tele voltak, de pár kör után találtunk spotot. Az idő -2C és napsütés, derült ég, dübörgő hóágyúk, a pálya - ahogy szokott lenni - árnyékban volt.

Pénztáraknál nagyon nagy tömeg volt, főleg a sok szánkós miatt. A felvonón kb. minden 2 ember szánkós volt. Jelenleg csak a kabinos megy, így itt kellett mindig egy 5-10percet várni, de nem volt szörnyű.

A behavazott táj, a Rax és a Schneeberg gyönyörű fenntről. A pályákon azért érezhető volt a tömeg, nem volt üres sosem, de mindenki figyelt egymásra. A Familienabfahrt teljesen használható pálya volt, kicsit az elején kell vigyázni a Rodelbahn indulása előtt, amikor a szánkósok még a sielőkkel együtt mozognak. A FIS pálya is nagyon élvezhető volt, de késő délutánra már nagyon jeges lett, több bukfencet is láttunk és alapvetően lazább Familienabfahrtot nyomtuk. Pár helyen azért előjöttek kövek, főleg a lentebbi régiókban, és zárás előtt már a jégalap is látszott több helyen. Alapvetően korrekt csúszás volt.

Let it snow.
2019.01.22. Memu
Tavaly február végén kezdődött síelős pályafutásom,így szigorúan kezdőként értékelem Hirschenkogel "lankáit". Nagy elhatározással és még nagyobb lelkesedéssel érkeztünk idei első síelésünkre így január közepén. Pénteken 11. óra után érkeztünk és bár voltak apályán mégis a bejárat mellett tudtunk parkolni. Már az első látvány is csillapított a lelkesedésemen. A 4-es pálya látképe elég ijesztően hatott rám. De gondoltam ez egy piros pálya, nem az én asztalom, nincs vele dolgom. Gyors jegyvásárlás aztán már mentünk is a kabinossal felfelé. Fent is akárcsak lent, gyönyörű napsütés volt. A kék 1-es pályát céloztuk meg. (A 2-es kék zárva volt.)A szánkópályával párhuzamosan haladó résszel még csak csak boldogultam, de aztán jött egy szerintem nem éppen kék pályának megfelelő meredekebb letörés ahol a maradék lelkesedésem is elpárolgott. Tudtam, ha én innen leérek, soha többet nem megyek fel még egyszer. Néhány eséssel, de épségben leértem, az egyébként tökéletesen rendben tartott, péntek lévén nem túl zsúfolt pályán. A férjem aki szintén velem kezdett tanulni, de ennek ellenére sokkal ügyesebb, nem volt ennyire lehangolva. Neki tetszett. Ő simán vette ez a pályát. Én pedig béreltem egy szánkót és du. 16.-ig száguldoztam rajta. Szóval nem rossz ez a hely, de bizonytalan kezdőknek síelés céljából nem ajánlom.
2018.04.05. TZoli
Kihasználva a hosszú hétvégét, március 16-án voltunk itt egy szánkós-síelős napon. Mivel reggel országosan esett az eső, ezért nem siettünk túlságosan. Aztán 10 óra után egy kicsit kiderült az idő, a völgyben szép tiszta idő lett, a hegyen köd és havas eső váltakozva. Szinte csak magyarokkal lehetett találkozni, meg is töltöttük a parkolót rendesen. De azért tömegről nem beszélhettünk, sor nem alakult ki sehol. Sokan jöttek több napra a környező szállásokra. És sok volt a kezdő is velük, akik aztán rendre estek-keltek a meredekebb részeken.
A hó lentebb már egy kicsit tapadós, vizes volt, de azért lehetett csúszni rendesen. A probléma csak abból adódott, hogy amikor a kabinos beszállójánál kézbe kellett venni a lécet, a nedves olvadó hótól a kesztyűk hamar átáztak. A szánkózáshoz nem volt a legideálisabb ez a tapadós latyak. Amúgy sem lejtős több részén a ródlipálya, itt nem is csúszott, viszont a meredeken meg nagyon fröcsögött a havas lé. Ezért inkább többet síeltünk, arra még tökéletesen megfelelt. A 6-os pálya szokás szerint le volt zárva, az aljában már teljesen el is olvadt a hó.
Dél körül megnéztük a hegyoldal közepénél, a 4-es és 5-ös pálya között lévő Encián hüttét is. Ennek a bejárata a legideálisabb helyen, pont a szánkópálya mellett van. Kellemes hangulatot áraszt a benti kandalló, és jó idő esetén bentről szép a kilátás a környékre.
A nap végén az esti síelésre készülve elindultak a ratrakok is. A gépész irányba továbbtanulni szándékozó fiataloknak igazi látványosság volt a felvonulásuk. Különösen a bolygókerekes csörlős fordulásai a meredeken. Ezzel a bemutatóval zártuk a napot, ami a reggeli induló viszonyokhoz képest nagyon jól sikerült.
2018031610235b.jpg 2018031610209b.jpg 20180316SemmeringVolgy.jpg 2018031610212b.jpg 20180316SemmeringSzanko.jpg 20180316SemmeringPenztar.jpg 20180316Ratrak.jpg
2018.02.10. Kriszti76
Február 10-én, szombaton, mentünk a Soprontól 50 percnyi semmeringi Zaubergen, 1 napos síelésre. Késő délelőtti órákban már csak "leleményesen" lehetett parkoló helyet találni, rengetegen voltak. A március 4-ig tartó főszezoni, plusz a csütörtöktől-vasárnapig érvényes felár mellett vettünk síbérletet a Zaubergi pályákra. A vele szemben lévő Happy Lift (más síbérlet kell!!) mellett működött ma a még kisebbeknek a tanuló lift/pálya is. Sok negatív kritika illette az üzemeltetőket, mert gyakran előfordul, hogy csak egy lift üzemel, kevesebb pálya van nyitva stb. Ma is a 10-ből 6 volt nyitva. Érdemes az oldalukon pontosan tájékozódni a csalódás elkerülése végett. https://www.semmering.com, akár telefonon is. A 6-os Südhang pálya elvileg le volt zárva, de mégis csúsztak rajta. A Zauberg sípályáin kevesen síeltek, deszkáztak, de annál többen szánkóztak az élményszánkó pályán. A kasszánál lévő kabinos felvonónál alakult ki néha 5 perces várakozás a sok-sok szánkózó miatt. Negatívum: A kasszánál/felvonó előtti pálya végi része kaotikus, mert a síelők és szánkózók is egy helyre érkeznek, ill. indulnak a felvonóhoz, keveredve a bámészkodókkal. A kasszától jobbra, gyalog/sível/autóval sem messze lévő, 4 üléses libegőn (Blauer Blitz) viszont várakozás nélkül lehetett feljutni a csúcsra. Szerintem az itt található Hütte/Étterem is kevésbé zsúfolt.
A Happy Lift pályáján ill. a mellette lévő ingyenesen használható szánkópályán nagyon sokan voltak, hétvége révén.
DSCN9860.JPG DSCN9851.JPG DSCN9868.JPG DSCN9857.JPG DSCN9854.JPG DSCN9856.JPG DSCN9847.JPG
2018.02.07. TZoli
Ahhoz képest a honlapon elég rendesen találkozni a Zauberberg Semmering kifejezéssel.
Pénteken itt voltunk és kipróbáltuk a szánkópályát is. Felhős, csapadékos, 0 fok körüli időnk volt, néha egy kis enyhe széllel. Az S6-ról letérve csapadékban mindinkább a hó dominált, napközben esett is néhány centi. A pályát már 11 körül elég rendesen összetúrták a friss hóval, de nem volt vészes, inkább élvezetes a finom púder szerű természetes hó. Ha van síbérleted, az érvényes a szánkózásra is. Ha nincs, lehet venni külön szánkómeneteket. 6,50-ért lehetett bérelni szánkót, azaz kaptál egy műanyag lapszerű kulcsot, amivel le lehetett akasztani a szánkót a tároló helyről. Ez olyan volt mint a szupermarketeknél a bevásárló kocsik tárolója. Amikor visszavitted a szánkót és kivetted a kártyát, akkor visszakaptad a pénztárnál a letétként otthagyott igazolványt (szlát meg kell őrizni!). Ez a beléptető kapun belül van, és a szánkóval együtt fel tudsz menni a kabinnal a tetejére. A szánkópálya is innen indul, aztán az 1-essel párhuzamosan megy, átmegy 3 alagúton keresztül a 3, 7, 4-es pálya alatt, majd egy erdős részen visszakanyarodik a kabinos bejáratához. Elég széles, mind a két oldala megcsinálva hol természetes módon, hol palánkkal. Van benne néhány igazi lejtő ahol meg kell hajtani, mert van benne vízszintes is. Párszor visszafordul majdnem 180 fokkal és elmegy közvetlenül az Enzianhütte előtt. Azért 3,5 km hosszú, elég munkás dolog, nem gondoltam volna, jól megdolgoztatta a törzs izmaimat. Amikor fáradtam és elnéztem valamit (letapadt a sícipőm a puha hóban és rosszul vettem a kanyart) simán rézsút vette a szánkó a palánkot én meg nyakig bent a fél méteres púderben. Néha a meredeken erős fékezésnél pedig teljesen beborított a jégkása. A végén elég árkos lett pár helyen, ekkor meg kirázta a lelket is belőlem. De aki szereti a téli sportokat, annak nem lehet nem kipróbálni! Mi felváltva hol szánkóztunk, hol síeltünk, mikor milyen kedvünk volt. Ha éppen egyikünk se szánkózott, visszatettük a szánt a helyére, a kulcsot meg addig zsebre tettük. Bocsi a képminőségért, ilyen volt az idő. Fent erősen felhős, lent tisztább.
20180202SemmeringSzanko.jpg 201802029923b.jpg 201802029925b.jpg 20180202SemmeringSzankoKF.jpg 20180202SemmeringSzankoKL.jpg 20180202SemmeringSzankoKA.jpg 201802029939b.jpg 20180202SemmeringSzankoKLB.jpg 20180202SemmeringSzankoKB.jpg 20180202SemmeringSzankoB.jpg 201802029956b.jpg 201802029960b.jpg
2017.01.16. Bálint Németh
Vasárnap volt szerencsém kipróbálni egynapos síelés keretében Semmering sípályáit. 6 év kihagyás után, amolyan visszaszoktatás volt a cél, hogy visszajöjjön a "bugi" az ember lábába. Szerencsére ez maradéktalanul sikerült köszönhetően a kellemes -5 fokos, szélcsendes, napsütéses időjárásnak.
A késői indulás miatt csak 10:30-ra értünk oda a parkolóba, ami Vasárnap lévén már tele volt, nem volt egyszerű szabad helyet találni, de végül csak siikerült. Mivel éppen elmúlt 11, már a kedvezményes 28 euros jegyet váltottuk ki.

Korábban már nagyon sokat hallottam erről a helyről és azt kell, hogy mondjam kellemeset csalódtam. Vasárnaphoz képest egyáltalán nem volt tömeg egyik pályán sem. Lemaradva a reggeli aranyórákról sem ért minket csalódás, mivel délutnra sem lettek hatlamas buckák sehol. A hó kiváló minőségű volt, délutanra azért elő-elő bukkant egy-két jeges szakasz, de nem volt vészes. A fenti hütteben szinte csak magyarok dolgoznak, nagyon sok magyar vendég van, az étkezésre még 14:00-kor is nem keveset kell sorban állni, de az étel kiváló és bőséges.

Az 5, 6-os piros pályák voltak a kedvenceink, de a szelső 1-es kék is nagyon kellemes kezdésnek, levezetésnek. A piros pályák sem vészesek, szerintem óvatos hozzálllással azokon is kényelmesen le lehet jönni halálfélelem nélkül is, aki meg akar jobban megeresztheti. A fekete pálya és a snowpark rész le volt zárva.

Összeségében kellemeset csalódtam a helyben. Korrekt pályák, felvonók, kezelhető mennyiségű ember fogadott minket a hétvégi időpont ellenére is.
2016.12.18. Basslovers
A hétfői tapasztalataimon és a pozitív élményen felbuzdulva ma is meglátogattam a terepet. Ma már sokkal többen voltak a parkolóban, de még mindig nem volt fullon. Az idő 11kor borult és +1°C körül volt. Később elkezdett havazni kb. 2-3 óra körül, de nem nagy pelyhekben, csak ilyen mutatóban.

Pályák:
Hétfő óta nem nyitottak újat, a nap elején mindegyik rendben volt. Később mind a Familien-abfahrt és a Panorama-abfahrt is elkezdett picit buckásodni, de nem volt vészes. Mindkettő pályán keletkeztek olyan szakaszok délutánra, amiket kerülgetni kellett és elég nagy kavicsok is voltak. Szóval óvatosan menjetek. Pályákon tömeg nem volt, néha a kék pálya egyes részei tűntek tömöttebbnek, de nem volt necces.

Jó havat!
2016.12.13. Basslovers
Sziasztok!

Tegnap, azaz hétfőn jártunk Zaubergen. Fél 12kor érkezve üres parkoló (max 15 autó) és nagy pelyhes havazás fogadott, mely délutánra átváltott kisebb szeműre. Délutáni jegyre benevezve (16€) kezdtük meg a csúszást. Pénztáros iszonyat segítókész, 11:50-ig nem adhatnak ki Nachmittagskarte-t, ezért bedobtunk egy teát a lenti hüttében. A pályákon senki nem volt, összesen 13-14 síelő/boardos volt egész nap, a pár óra után már ismertük egymást. :) Egyedül a kabonis felvonó ment, de még ez is soknak bizonyult ennyi emberre.

Pályák:
>>4 – FIS-Weltcup Panorama-abfahrt<<
Tetején nagyon jó hó volt a friss 5-10 centinek köszönhetően. Lejjebb kicsit bekeményedett a pálya, de itt is segített a friss hó. Délutánra a lenti részek kicsit buckásodtak, de egyáltalán nem volt vészes, pont jó volt kis pop-okra.

>>1 - Familien-abfahrt <<
Felső résztől kezdve iszonyatosan jó, egész nap találtunk a pályán olyan részeket, ami még érintetlen volt. Szűzhavazás feeling teljesen megvolt és nem kellett aggódni, hogy mi van a hótakaró alatt. A pálya széle néha becsabós arra vigyázni kell, hogy meddig húzta ki a ratrak.

Nagyon ajánlom akár kezdőknek, akár haladóknak a pályát, nagyon kellemes napot lehetett eltölteni itt. Lichtensteinhaus hüttében magyar vendéglátók nagyon készségesek.

Jó csúszást! :)
2016.02.28. RM
Péntek este és vasárnap sieltünk itt.

Igazából az esti sizés miatt választottam Semmeringet uticélnak. 2-kor indultunk Pestről munka után, elfoglaltuk a szállást, majd pénteken már este 7-10-ig 3 órát sielhettünk. A parkoló meglepően tele volt. A lifteknél, pályákon viszont már nem volt érzékelhető a tömeg. Rengeteg volt a szánkos és a bulizós vendég is, a hütték tömve voltak. Az ár is nagyon korrekt szerintem, 14EU volt a felnőtt és 7EU a gyerek esti jegy.

Vasárnap kevesebben voltak. Sajna enyhült, igy elég firnes volt a hó. Ennek ellenére a gyerekek élvezték, 9-15-ig egy ebédszünettel végigsielték a napot. A napijegy ára is ok (25EU a felnőtt és fele a gyerek). Monjuk a kabinos tetején lévő hütte drágább mint a kelet osztrák átlag, de legalább magyar a személyzet nagy része. :-(


A Familien-Abfahrt nem túl jól sielőknek is jó szerintem. (Abszolút kezdőknek az út másik oldalán van egy csákányoslift.) A többi pálya piros, és tényleg haladó tudást igényel. Ennek ellenére szerintem el lehet menni már sielő, kisebb gyerekkel is ide. 6 éves lányom pl. imádta ezt a pályát, meg a terepet is. Mert egyszerűen nem nagy, igy áttekinthető. Nem tudom ki hogy van ezzel, de nálunk a gyerekektek (8,6,4 évesek) nem nagyon hozza lázba, hogy egész nap más-más pályán csússzanak. Egyszerüen szeretik ha megvan a maguk kis "világa", az ismert ugratokkal, bukkanókkal, pályaszéli mókákkal ... legyen jó társaság, lehessen forró csokit inni meg nyalókát kapni ebéd után ... És ezt Hirschenkogel megadja. Szóval ilyen hétvégi kiruccanásokra iskolaidőben tökéletes.
2016.02.16. Robin
Szombaton voltunk. Sok magyar vendég, kevés természetes hó . A pályák már délelőtt jegesek voltak de nem volt gond.
Az idő szép volt . Jól éreztük magunkat.
A helyet kezdőknek nem igazán ajánlanám .
20160213-110159.jpg 20160213-093924.jpg 20160213-094139.jpg 20160213-102215.jpg 20160213-110411.jpg 20160213-110841.jpg 20160213-111106.jpg 20160213-111619.jpg 20160213-145705.jpg 20160213-145842.jpg 20160213-145900.jpg
2014.03.10. arsenal
Szombaton voltunk Hirschenkogelen éjszakai sízésen, útközben gyönyörű napsütéses idő és elég tavaszias hőmérsékletek (+12,+13 fok) szegélyezték utunkat. Szerencsére Semmeringre beérve már "csak" 6,5 fokot mutattak a hőmérők három negyed órával a nyitás előtt (avagy 1,15-el a zárás után) így kényelmesen elfogyasztottunk egy gőzgombócot a Seewirthausba, 6 előtt már nem sokkal már jó hangulat alakult ki a ZauberBAR-ban is, de mi nem ezzel törődtünk mentünk a kabinoshoz, ahol is dupla annyi szánkós volt mint síelő. Azért a tornacipőben szánkózó fiatalokra furcsán néztem :)

Kezdésképpen az 1-es pályán mentünk bemelegítés gyanánt, igencsak meg volt rogyva a pálya a meleg miatt, később hátha jobb lesz. Ezután jött a világkupa pálya, ami összességében a legjobb minőségű volt, a teteje tökéletes, a közepe kicsit hórögös az alja pedig kemény.
Nagy várakozással indultunk meg az ötösön hiszen emlékeim szerint mikor legutóbb itt jártam (3 éve talán, igaz akkor tél is volt) akkor ez volt a legjobb hóminőségű pálya. Na most sikerült kifogni, mert a legrosszabb volt.
A pálya jobb oldala végig frissen ratrakolva, de betonkemény, a bal oldal pedig hörögös, buckás. Én szeretek szép íveken menni, megpróbálni kihasználni a pályák szélességét, na itt erre nem nagyon volt lehetőség emiatt a kettősség miatt. Nem nagy meglepetésre a madár se járt erre.

Mikor az elmúlt hetekben olvastam itt a fejlesztésekről furcsállottam is, hogy lecserélnék a 4-es ülőset hiszen úgy emlékeztem, hogy jó volt. Úgy tűnik az emlékezetem már másodszor hagyott cserben, hisz egy fix ülőlift, de legalább szalagos, de sokat nem segített annak ellenére, hogy senki se használta igencsak lassan cammogott. Az este folyamán fedeztük fel, hogy van egy 3-as pálya is, és nyitva is van. A teteje kellemes minőségű volt az első kanyarig, azután csatlakozik az 1-eshez.

Összességében a tavaszias hőmérsékletek meglátszanak a pálya minőségén, hó az van bőven szóval sehol nincs kikopva, kő vagy ilyesmi sincs csak hát nem az igazi (ez nem mentség az ötösre). A kezdőknek nem ajánlanám ebben az időben, a haladók pedig tudnak pörögni a világkupa pályán. Hogy 31€-t megér-e ez azt döntse el mindenki maga.
2013.01.02. davidpeter
Ma voltunk kint Hirschenkogelen.

Az ülős lift bal oldali piros pályája le van zárva, bár van rajta hó, de nagy buckákban áll, nincs eldolgozva. A többi piros üzemel, valamint a kabinos mögül induló kék is, igaz ez utóbbi alján nagyon sok a föld és a kavics, két lécünk alját is keményen felsértették a tereptárgyak.

A piros ötös egész nap síelhető volt, bár már déltől erősen buckásodott, de csak egy letörésnél kaparták elő a síelők a jeget alóla, ami a jelen körülmények és időjárás mellett nagy szó. Nekem ez volt a kedvenc pályám, nagyon jól lehetett gyakorolni rajta.

A piros négyes délelőtt még jó volt, délutánra nagyon kijegesedett, nem volt olyan, hogy három ívet normálisan meg tudtam volna húzni.

A piros hármas nem volt se túl buckás, se túl jeges, egész nap kevesen voltak rajta, de az alján a kék részen sok a kavics, amit már említettem.

Összességében nagyon féltünk ettől a síeléstől, de ahhoz képest nyitástól fél négyig pályán voltunk és jól éreztük magunkat, sokkal jobb a helyzet, mint amit vártam. Sorállás alig, maximum a negyedik kabin mindig elvitt, az ülősnél még kevesebben voltak. Ennek ellenére azért sok volt a pályákon az ember, főleg délután. Több Skischule volt kint, akik gyakorlatilag eldugították az egy szem kéket, pár tömeges borulás is volt.

Aki nagyon nem bír a fenekén maradni, és biztos sítudása van, az jól szórakozhat egy napig, de bizonytalanoknak, kezdőknek, vagy több éjszakára kint maradóknak nem ajánlanám a helyet jelen formájában. Hétvégén pedig, ha addig nem esik hó, szerintem katasztrófa lesz. Ma még azzal is nagy szerencsénk volt, hogy nem sütött a nap, így lent is alig olvadt a hó. Érdemes időjárást nézni, mielőtt valaki kiindul.
2012.12.11. RM
A tavalyi pozitív tapasztalatok után idén is Semmering - Hirschenkogel-t céloztuk meg a karácsonyi előtti gyerekes síelésre.

Okok: relatíve nincs messze, találtam Mürzzluschagban normális privát szállást, a kabinos lift nagyon kényelmes a kicsikkel (babakocsival is), a Familien Abfahrt tökéletes a gyerekeknek.

Szombaton 9 körül indultunk Pestről. Győrben megnéztük az állatkertet, vele szemben az Eto-Park-ban ebédeltünk (van ott egy egész jó önkiszolgáló étterem). Majd gyerekek (5,3,1) aludtak a kocsiban, leautóztunk a szállásig. Kipakolás, majd este 6-kor "nyitásra" már a fényárban úszó pálya alján voltunk. Nem voltak sokan, ebből is elég sok volt a szánkós. 8-ig csúsztunk, egyedül az egy éves maradt "otthon" a nagypapával.

Vasárnap és hétfőn kb. 10-től 16-ig síeltünk. Kevés ember, jó hó, szép idő, jegy mellé ajándék csoki ... Az 5 éves nagyok vagánykodtak is (ugrató, pálya szélére kicsúszás) ... nagyon élvezték a családi pályát. Az 1 éves kicsi nagyokat aludt a fenti Hütte teraszán (kabinossal felvittük a babakocsit, 1 felnőtt mindig ott maradt, így n-1 síbérletet + egy hagy-völgymenet jegyet vettünk). A 3-éves láb között/kabátját tartva csúszott párat a hosszú kéken. Ja az egyéves is lejött a családi pályán, igaz ő háti hordozóban. ;-)

A következő két hétvégén érdemes kimenni egy "tömegkerülő" jó csúszásra. Az esti sí miatt még hajnalban sem kell kelni.
Semmering1.jpg Semmering2.jpg Semmering3.jpg Semmering4.JPG Semmering5.JPG
2012.01.09. morzsa82
Sziasztok! hétvégén nem tudtam hozzászólást írni, mert a rendszer hibás volt, de most már tudok.
Szombaton voltunk Hirschenkogel-en. Nekem nagyon bejött a hely. reggel 9 körül érkeztünk a parkolóba volt még helyünk. Meglepődtem de nem volt iszonyat tömeg! Persze voltak síelők de a lenti felvonónál alig kellett várakozni. az is igaz hogy a kabinos felvonóba egyszerre 8 ember fért el. Nekem az 1-es kék pálya teljesen bejött. Fejlődési szintem következő szakaszához tökéletes volt. Annyi hibája volt hogy délutánra már elég jól összebuckásították a havat a pályán így elég rendesen kellett az izomzatomat használni amitől délután kettőre teljesen kifáradtam. Délelőtt szépen sütött a nap délutánra viszont beborult és esni kezdett a hó. Mivel a síelésbe kimerültem így kipróbáltam a szánkópályát. Nagyon jó a pálya, jó hosszú de azért vannak olyan szakaszok ahol gyalogolni kell rajta. Délutánra eléggé buckás volt a pálya. Mivel fáradt is voltam és vagy ezer éve szánkóztam 3 akkorát repültem le a szánkóról hogy el se hittem :-) Mire leértem a pálya végére mégjobban elfáradtam.
3 pálya nem működött a fekete, a 2-es kék és a 6-s piros.
a hó minősége és mennyisége teljesen megfelelő volt. Párom ő jobban síel lejött a 4-es piroson de azt mondta az elég nehéz volt. Az 5-s pálya viszont nagyon bejött neki.
Nagyon jó volt hogy lent a kassza mellett volt egy síkölcsönző és ott lehetett szánkót is bérelni.
Biztos hogy még visszajövünk ide!
DSCN0258.JPG DSCN0257.JPG DSCN0259.JPG
2011.12.21. RM
Ma jöttünk haza Semmeringről. Vasárnap este óta síeltünk Hirschenkogelen. Két pálya volt nyitva a Weltcuppiste (4) és a Familienabfahrt (1). Nagyon kellemes volt. Kevesen voltak. A 4 éves fiam "felgyorsítása" volt a cél, ezért szinte végig csak a családi pályán síeltünk. Tegnapig az alsó szakaszon egy vízszintes átkötésnél még volt egy szakasz ahol előbújt pát kavics, amit kerülgetni kellett, de aztán megnyitottak egy páthuzamos kerülőt és ezt a szakaszt ezerrel hóágyúzták ma. Ma esett kb. 15 cm friss hó is, így tényleg kifogástalan állapotban vannak a pályák, amik meg vannak nyitva. Kedden és szerdán még 20% kedvezményt is adtak a jegy árából. ;-) Esti sízés szuper! Érdemes itt kipróbálni!

Szállásunk Mürzzluschlagban volt Privatzimmer Peter HIRSCH. Ez Stuhlecktől 6km, Hischenkogeltől 11km. Elvben még Lammeralm sincs tőle messze. Egyetlen hátránya, hogy kiesik a faluból, ezt leszámítva tökéletes. Ólcsó privatzimmer, változatos reggelivel, társalgóval ahol mikró és teafőző is van. A vendégek az első emeleten vannak (1 db egyágyas, 2 kétágyas és 2 nagyobb családi szobájuk van).
(Itt meg lehet találni: http://www.muerzzuschlag.at , Tourismus, Unterkünfte, Privatzimmer)

Mürzzluschagban van egy télisportmúzeum. Sajna nem sikerült ide eljutni. Talán majd legközelebb. ( http://www.wintersportmuseum.com/ )

A Vivax uszodában voltunk. 25 méteres medence van 130cm - ~180cm-ig mélyül + két gyerek pancsoló kis szintkülönbséggel köztük kis csúszdával. A gyerek részre úszás közben rá lehet látni. Van egy nagy csúszda is. Szauna részt nem próbáltuk, de az is van. Szaunában vannak férfi(kedd) és női(csütörtök) napok. Hétfőn elvben zárva van az egész. ( http://www.vivax.at/ ) Megtaláláshoz érdemes navit használni! Citromsárga alapon fehér nyilakkal van kitáblázva, amit sötétben nehéz észrevenni.
HirschenkogelNappal1.jpg HirschenkogelEstiSi.jpg HirschenkogelNappal2.jpg Vivax uszoda - gyerek részleg
2011.12.18. vasssy
Stuhlecken tegnap (pénteken) volt a nagy banzáj programokkal meg promikkal, Hirschenkogel meg csendesen kinyitott, így ezutóbbit választottuk. Az utóbbi időben mondogattam a többieknek, hogy jók voltak ezek az eplényi csúszások, de szeretnék már igazi hegyet látni. Erre fel megálltunk az első dombnál amin havat láttunk... ;-) Ez annyira igaz, hogy csak az S31-ről lehajtáskor láttuk az első havat az út mellett, a hágóba felérve pedig igazi téli hangulat fogadott minket havas háztetőkkel, dübörgő hóágyúkkal és csípős széllel.
A nap kicsit nehézkesen indult. Mivel az idén még el lehet számolni sportbérletet egészségpénztárra, vettem 5napos Wintercardot is és kértem, hogy az adott címre szóljon a számla. Na, ez beletelt egy kis időbe, de nem a nyelvi akadályok miatt. Miután megértette a hölgy, mondta, hogy menjek vissza kicsit később, megkeresi a hölgyet, aki a számlákat szokta írni. Amikor visszamentem, közölte, hogy a kolléganője nem ér rá, kiküldik a számlát. Kérdeztem nem lehetne-e délután visszajönnöm, mire a válasz az volt, hogy ááá, nyitónap van, rengeteg a dolog. Körbenéztem, de nem láttam a tömeget ami a pénztárat ostromolja, a parkolóban is csak a havat fújta a szél, a felvonó is takarékon ment, nem értettem, de megegyeztünk, hogy mailben is kapok másolatot. A másik, hogy az aznapra kiadott kedvezményes kártyák csak 11-től működtek, de találtak nekünk egy kiskaput amin bemehettünk. :-)
Csak a kabinos működött, az is takarékon, tutira nem ez az üzemi sebessége, de elvoltunk vele, sorbanállás úgysem volt. Amikor délután elkezdett meg-megállni, kezdtük úgy érezni mint a Sólyom első szezonjában. Egyszer még visszafelé is mentünk.
Pályákból az 1-es Familienabfahrt és a 4-es Weltcup Piste Panorama volt nyitva. A hőágyúk kb délig mentek mindkettőn, néhol voltak keményebb részek, de alapvetően egész jó volt a hó. A piros egy kicsit túrtnak tűnt (nem értettem miért, alig volt rajt síelő), néhol kisebb gödrök voltak a hóban, máshol kilátszott a fű, de egyik sem volt zavaró. Talán 15-20-an lehettünk összesen a pályákon, de alig találkoztunk össze.
Reggel szép napsütéses idő volt, aztán nyugatról kezdett beborulni, így gyorsan felszaladtunk a kilátóba, hogy 1-2 képet készítsünk. Fent aztán jó kis szélvihar várt minket és tényleg csak 1-2 fotót csináltunk és menekültünk is lefelé. Fentről látszott igazán a hágó időjárásválasztó hatása. Pannónia felé még őszies táj terült elénk, nyugat felé már a tél volt az úr, szépen fehérlett minden. Dél körül aztán beültünk egy kis táplálékfelvételre a Lichtensteinhausba, közben az ablakból gyönyörködhettünk a hóesésben. Ebéd után kicsit felfrissült pályákon folytattuk amit reggel elkezdtünk. Érkezett egy kedves magyar csoport is. Nem síeltek, csak gyalogosan közlekedtek fent is, lent is. A pályán is. Meg volt náluk műanyag csúszka és rendesen elkezdtek a pálya aljában csúszkálni. Mivel kicsit keresztbe lejt, így keresztbe is. Egymás mellett 20-an. OK, nem voltunk sokan a pályán, de szerintem ez veszélyes...
A terep álmosnak tűnt, nagyon szezoneleji hangulat volt, de mivel alig voltunk, kellemesen lehetett pörögni, elég volt a 2 megnyitott. Hó a többin is volt valamennyi, szerintem hamarosan megnyitják azokat is. Kellemes nap volt, kellemesen el is fáradtunk...
https://sielok.hu/fotoalbum/180625/...galeria/
2011.02.27. pancsa
Tegnap este jöttünk meg Sthuleckről (szerdától voltunk) a Sonnenalmban szálltunk meg. A szállás /kaja jó volt ,hideg volt, de a nap sütött, a hóviszonyok (amik nem voltak ugye) adottak,a pályákat rendesen karbantartották és küzdöttek becsülettel , de így is elég határeseten sikerült fenntartani a síelés -snowboardozás feelingjét .
Mi biztos nem megyünk többet ( snowboardos apa-anya, 5,5 éves freestyler és 8 éves alpesi gyerekek :))) plusz a társaság 3 gyerek 3 felnőtt ) bár a pályák jól besoroltak, elég szélesek , megfelelő hóviszonyok mellett kellemesek is lehetnének, de én még életemben nem láttam ilyen sok veszélyes pályakereszteződést, összefutást,aztán pl. hogy a 4es csákányos felvonó -amúgy nem hosszú- nyomvonalát pont 3x szeli keresztbe kialakított keskeny átcsúszó ...
A másik amit 13 év után szintén itt tapasztaltam először az ,a matt bunkó síelőközönség, és a brutál fújás a boardosokra. Szó szerint és nemzetiségtől függetlenül :s !Hétköznap is bőven sokan voltak a pályán és várni kellett a lliftnél bőven (taposás , furakodás, gyerekek kitúrása ) , de a szombat az már annyira durva volt, hogy inkább lecsúsztunk és hazajöttünk délben :p.
Már szerdán elkaszálták (külön-külön más helyen és időben) a gyerekeket , szerencsére kisebb kék foltokkal megúszták, de ezek is banálisak voltak, A kicsi (3. szezonos , sok felnőtt sírva könyörögne a rutinja feléért is, annyit síelt korarányosan .p) lelassított egy letörés előtt -mivel ott egy hosszabb jeges szakasz kezdődött) , ekkor egy nagypapa korú oszták úriember lökte méterekre le a jégen , utána bocsánatkérve mutogatta az őskori -bakancsot nem fogó- kötését, hogy amiatt nem tudott megállni. Nos, ha a gyereknek vmi baja esik , akkor baromira nem vígasztal.A másikat a pálya szélén vágták telibe, Ő állt a hósáv legszélén .Itt jegyzem meg, hogy mivel a pályáról kimenni nem lehet (nincs hó) a közepe sok helyen és váratlanul jeges, ezért mindenki a szélén lévő max 5 mes sávon belül közlekedik , +itt állnak a várakozók, itt tolja csilliárddal a tizenéves snowboardos meg a lesiklóbajnok,kettővel a hóekés felnőtt és elsőszezonos kisgyerek szóval elég stresszes . Nekünk azért 2. napra kialakult a rendszerünk , 1 felnőtt elől, utána a gyerekek sorban oldalról és hátulról "véd" 2-2 felnőtt, és így megúsztuk komolyabb sérülések nélkül , de elsőre nagyon kamikaze mutatványnak tűnt lejutni velük , meg úgy általánosan :(.
Az alsóbb pályák jege ritkábban bukkant elő , a 3mas piros kifejezetten élvezetes, míg meg nem látja az ember az aljában a liftre várakozó iszonyat tömeget.
:p
Mi máskor biztos rászánjuk azt a plusz időt, hogy messzebbre menjünk,pl. Lackenhof még hétvégén is jóval nyugisabb /biztonságosabb ( ja a liftbeszállók-kiszállók bénaságáról még nem is írtam, elég hőskoriak ) és az 10 év alatt a gyerekeknek ingyen van .
2004 utáni gyerekeknek itt is ingyenes, de nem adnak kártyát sem ( ugyanúgy kifizetnénk a kauciót, ahogy mindenhol) ez is elég kínlódós ...
Ha már ilyen hosszú lett: a hófánk nagyon jó ( 4 euró egy ötös bérlet) , és az éjszakai ( 9ig) síelés is nagyon tetszett a társaságnak ,úgyhogy van pozitívum , de kevés a visszatéréshez :p.
iphoneA-029.jpg
2011.02.18. PZS
Sziasztok!

Most jöttünk haza Semmeringről. Stuhleck és Hirschenkogel kék pályáit koptattuk egy napos Mariazell-i kitérővel.

Mivel a pályákról már mindent leírtak, a most indulóknak talán egy kis friss helyzetjelentés jól jön.

Stuhleck pályái tényleg nem rosszak, de az időjárás bizony most nagyon betett nekik. Az alsóbb pályákról mindenki a felsőbb régiókba menekül, ami irdatlan tumultust eredményez ott. Aki kezdő, tényleg ne menjen most, mert örökre elmegy a kedve a síeléstől. A felső 1-esen még vannak szép, nem olvadt havas részek, de az alap sok helyen jeges. Az 1A olyan jeges, buckás, hogy élvezhetetlen.
A 2-es pálya néha tiszta latyakos hó volt, és máskor egy kicsit kellemesebb.


Mi a tömeg elől menekülve mentünk át a közeli Hirschenkogelre, ami barátságosabbnak és kevésbé nyomasztónak tűnt, és a hóminőség a legalsó részt kivéve ( ahol a pályák összeérnek ), sokkal jobb volt.
Itt viszont tegnap a kékek közül csak az 1-es pálya üzemelt.

Sok havat a most indulóknak!
2011.02.07. House pet
Sziasztok!

Mi most voltunk egy hosszú hétvégére (február 4-5-6.) Stuhlecken síelni először. Én mondjuk azt, hogy középhaladó síelő vagyok, 2007-ben volt először síléc a lábamon. A párom profi síelő, és minden egyes percét az én tanításomnak szenteli a síelések alkalmával. Piros pályákat szeretem, azokon tudok tanulni. Fekete pályán is lemegyek, de az hard core. Eddig síeltem Bulgáriában (Bansko), Szlovákiában, Szerbiában, Mátraszentistvánon. Ezek közül Bansko magasan a legjobb volt.

Szóval something about Stuhleck...Nagyon jók a pályák, szélesek stb. Aki totális kezdő, annak nem ajánlom. Szerintem a kék pályák is nehezek egy kezdőnek. Legalábbis visszaemlékezve az én első lépéseimre anno a kék pályán...Kb a totál flat kék pályától is összecsináltam magam.

Két hete nem esett friss hó Stuhlecken, a pályák jegesek voltak, ami már délután élvezhetetlenné tette a síelést. Plusz fél méteres hóbuckák alakultak ki, főleg az alsó pályákon.

Szombaton iszonyú tömeg volt, de a várakozási idő kb 15 perc volt a lifteknél.

Pénteken és vasárnap nem voltak sokan egyáltalán. Vasárnapra viszont a tavaszi idő vizes havat eredményezett, ami ugyancsak rontott az élvezeten.

A felső étterem nagyon jó, nem kell várni a női mosdóban sem! :) 40 EUR-ból már ettünk is másodmagammal egy tányér levest, egy-egy sütit, meg ittunk egy üditőt.

Stuhclecket CSAKIS hétköznap ajánlom, akkor, ha friss hó esett. 2-3 napnál nem érdemes többre tervezni, mert tényleg nem nagy a pályarendszer.

Könnyen meg lehet találni, akár GPS nélkül is. Sopronból 50 perc.

A legfelső pálya totál jég, és annyira fúj a szél állandó jelleggel, hogy aki nem ura a helyzetnek, ne menjen oda fel, mert még visszafújja a szél. De ha valaki nem kezdő, akkor nagyon élvezetes a pálya, amint túllendültünk a jeges-szeles szakaszon.
2011.02.05. DogHead
Igen, Stuhleck egy jó hely.

Legfőbb előnye ugyanaz mint a legnagyobb hátránya.
Előnye a többi osztrák pályához képest az, hogy közel van Bécs, Pozsony és talán Budapest is. Ennek megfelelően reális program egy-két napos túrára bármilyen tudásszint mellett. Budapestről 5.45-kor kell indulni, hogy értelmes időben érkezzünk.

Viszont figyelem:
Aki teheti próbálja a szombatokat kerülni, mert az nagyon durva is tud lenni. Akkora sorok lehetnek a lifteknél (főleg a lentről induló négyes buborékosnál), ami akár a kedvünket is elveheti az egésztől. Hát igen, közel van mindenhez.

A pályák:
Nem egy hatalmas pályarendszer, de van jó sok kék (és sötétkék) és piros, ami a gyakorlottabb síelőknek is kiváló carving lehetőség. A liftek elsőosztályúak, csákány nélkül megúszható a nap, már akit zavar.
A FIS (3) pálya meglepően hosszú és széles, itt aki mer bevállalhat egy-két gyors menetet. A mellette lévő kék elég csalóka: bár kék, de többek szerint küzdősebb mint a FIS pálya. A precíz osztrákok mérése szerint biztos jó a besorolás, de olyan a pályavezetés, hogy nagy tempónál könnyű elszállni. Jelzésértékű az is, hogy az egyik szakaszon (térképen jelölve) még egy menekülő útvonal is van egy pirosabb szakasz kihagyására. Menekülő út egy kék pályán?

A FIS mellett van egy másik piros is a pályarendszer hátsó részén ami egy sztenderd piros pálya. Ezen az induljon el akinek a FIS már nem okoz gondot, az alsó része jó meredek, de hát kellenek a kihívások. Itt arra érdemes figyelni, hogy ha azt látjuk, hogy a szélerőmű propellerei gyorsan forognak akkor a hátsó hatos lift tetején elképesztő idő van. Ez egy igen szeles hegytető. Jó idő esetén viszont innen a legszebb a kilátás. És itt van egy hütte is ami léccel nem megközelíthető, de gyalog 2 perc csak. Ezért aztán itt kisebb a tömeg, viszont az ellátás tökéletes.
Talán a legjobban síelhető pálya a dupla csákányos melletti, itt még zárás előtt is gyakran csíkos a pálya. Tipikus napzáró pálya úgy fél öt magasságában.

Hütték:
Szokásos osztrák színvonal mindenhol, panasz nem lehet. Az átlagból kiemelkedik az új sárga lift tetején lévő hipermodern panoráma hütte, ahol előttünk készül néhány étel és még külön pezsgőbár is van. Óriási kilátás és komoly napozóágy választék.
A fenti hüttéről már írtam, de még érdemes megnézni az 1 pálya melleti kis hüttét, ami inkább hasonlít a hagyományos hegyi kunyhókhoz. Falak fából, zsíros kenyér, stb.


Amit még érdemes megemlíteni, hogy a pályarendszer legmagasabb pontjáról a legaljáig liftezés nélkül egyben kék pályán lehet lemenni, ami cca 6 km hosszú csúszás, ami azért a "nagy" helyeken sem alapszolgáltatás. És nem lehet golyóban lejönni, ezek nem azok a kékek! A legszebb útvonal az, ha lefelé jövet végig balra tartunk, az erdő szélén fekvő kék a legszebb. (be a tanulópályákhoz és ott vissza a nagylifthez).

SZállás:
Pályaszállás kevés van, de 10 km-es körzetben rengeteg magánszállás van, sok helyen házi előállítású reggelivel, reális árakon

Kinek ajánlom:
1. Aki már nem "null kilóméteres", de még kezdő
2. Családoknak. (Gyerekek küzdenek a kéken, közben apa tol egy kört a FIS-en és fent találkoznak).
3. Akinek csak egy napja van és hajlandó korán kelni bármilyen sítudással.

Kinek nem ajánlom:
1. Off-piste bajnokok
2. Fekete lovagok
3. egy hétre talán kevés
3. Svájcba járók ( mert ott jó a libamáj)


Stuhleck egy jó hely.
2011.02.01. G.A.x
Január 29-30-án többed magammal én is meglátogattam e közelsége miatt kedvelt sícentrumot. Idén már ez volt a 3. hétvége mikor tesztelhettem a sógorok által elkészített pályákat. Szombaton a verőfény mellett a csúcson igen erős szél volt, amit a völgyben is érezhetett az ember, ha egy kicsit sebesebben eresztette a készséget. Vasárnapra elült a szél, gyakorlatilag a csúcson sem kellett összefagyni, sőt dél körül az almás pitémet a „Fridrich” hütte teraszán egyszál aláöltözőben, egy nyugágyban fekve fogyasztottam el, amellett, hogy egyébként -5 fok volt a völgyben, és a napos oladon sem csöpögött az eresz. Az idei szezon eddigi legszebb sínapja volt. Vagy lett volna, ha a pályák nem volnának néhol egy befagyott tóhoz hasonlatosak. Sí tudásomnak megfelelően vasárnapig kizárólag a kék pályákon közlekedtem és csak a gyönyörű időnek köszönhetően szántam rá másodmagammal magam, hogy a járt utat a járatlanért otthagyjam. Néhány szó a pályákról. Aki kisgyerekkel jön parkoljon a P5-nél, a minilift (6, „béby”pálya) mellett lévő családi pálya (5) igazán kedvező a szárnyait próbálgató tanulóknak. Bár a teteje (ha tanuló szemmel nézném) kicsit meredek, de azért a kedvezőbb történelmi fejlődésű országok 3-5éves apróságai zéró félelemmel felvértezve toronyiránt vágtak neki a nyílegyenes pályának. Persze akadtak itt is akik sírva fakadtak a tetején, de hát nem születik mindenki léccel a lábán. A következő szintnek a kék 2-es pályát tekinteném, ha valakinek már uncsi a lapos familien. Hosszabb, meredekebb, egyenletes esésű, jó széles, és nincs rajta nagy tömeg. A 2 pályás csákányos felvonó előtt ugyan van némi népsűrűség, de az eloszlik a két felvonóra. Egy remek középhaladó pályának tartom, csak hát a csákányos felvonózás közben nem pihen az ember lába. Az eddigi pályákat (a minit kivéve) csak délutánra csúszkálták néhol jegesre, de inkább csak a tetejét. Nem tükörjég, de a léc azért hangot adott. Mindezek ellenére kezdőknek-középhaladóknak remek ahhoz, hogy a carving technikájukat elkezdjék gyakorolni.
Az egyik legnépszerűbb, a számában is előkelő helyen lévő 1 és 1a. Ezek még szintén kékek, bár az 1-es középszakaszán van egy rövid „halvány rózsaszín” rész, ami sajnos a meredeksége miatt buckásodásra is hajlamos, de végeredményben egy igen jól síelhető pálya, ami teljes hosszában (1+1a) 5 km. Sajnos az 1-es induló szakasza már igen hamar tükörjég, buckákkal megspékelve. Nem a síelők álma. Mint az sem, ahol az 1a elhalad a 2es pálya felett, ott szinte mindig koripálya. Az 1 aljában lévő 4üléses felvonót nem minősítem. Gyakran volt 20perc várakozás, de a következő menetben meg 5 se. Teljesen kiszámíthatatlan. Nagyon hiányzik oda egy 6 üléses. Ha valaki botor módon a csúcson lévő 10es pályát az 1es szintjéhez hasonlónak várja, azt nagy meglepetések érhetik. Az elején (a bergstationtól) több helyen egybefüggő jégmező, egyébként nagyon lankás, napos pálya, a weisenelfbahn előtt szembeszél esetén még evezni is kell. A 6-os „D” felvonótól a steinbachalmbahnig az elején bucka hegyek, a középső részén egy meredek letörés, majd egy kellemes lanka után ismét egy nagy letörés. Teljesíthető, de akinek az 1-es „lehetetlen küldetés” az a kék 10-re ne menjen. A kék 3a nekem túl keskenynek bizonyult több helyen, kellemetlen jégfoltokkal. A piros pályák nehézségüket tekintve néhol már a halvány fekete szintjét súrolják érzésem szerint. A piros 1b pálya szerintem nem is piros, inkább kék. Kellemesen járható. A 3as pálya délutánra már sok helyen buckás aki még csak tanulgat, az messziről kerülje el. Az igazi nagy meglepetés a 11-es pálya, ami a csúcsról indul. Már eleve hihetetlen jó idő fogadott fent. A felvonótól jobbra és balra is elindulhatsz, plusz ha imádod a keményre döngölt eltúratlan, hepe-hupás pályát, akkor a ratrakolt szakasz mellett balra van egy ilyen sáv. A teteje nem meglepetés, szimplán piros, bár a „steinbachalmbahn” felvonón ülve, az alsó szakasz igen meredeknek tűnik. Hát nem csak a felvonóról. Gyakorlatilag az alsó 1/3 előtt egy nagy tábla figyelmezti a sebesség megszállotjait, hogy "lassíts!" vagy bemutathatod, hogy szállnak fel az F-14-esek az anyahajókról. Döbbenetesen meredek letörést alkotott ide a természet. Ez valószínűleg nem csak engem lepett meg, mert vagy egy tucat ember mindig álldogált a letörés szélén és méregette az önbizalmát. Nyúlszívűeknek nem ajánlott. A kék 10 és a piros 11 kedvezőtlen időjárás (értsd szél) esetén szerintem a kitettsége miatt kibírhatatlan. Február végén, ha túlélem, egy Nassfeld beszámolóval visszajövök.
Bocs a sok rizsáért.
2011.01.16. villanyoslali
Január 15én voltunk kinn Stuhleck-en. Bár először voltunk itt a síterep a jelenlegi állapotában nem igen nyerte el tetszésünket. Sajnos hó nem volt csak a pályákon amit hó ágyúztak és a meleg miatt iszonyatosan olvadt és kásás volt a hó réteg. Amit írnak hogy 55cm hó van nagyon erős jóindulattal kb 15-20cm. Voltak olyan pályaszakaszok amiket kimondottan kerülni kellett a földes foltok miatt. A felső szakaszt 14órakor nyitották meg az addig zárva volt ez által 14 óra után a legfelső szakaszon a kék pálya teljesen jó volt igaz kissé jeges volt. Az alsó szakaszokon keményen kásásodott a hó és nem buckásodott a pálya hanem hegyesedett. Nagyon komolyan mondom katasztrófa volt a pályák állapota de ez gondolom a meleg miatt volt. Olyan érzésem volt mintha "jó nektek ez magyarok" szindróma lett volna (bár ne legyen igazam). Sokan voltak főként magyarok.

A 4ülesesnél kb 10 perces várakozással lehetett számolni. A csákányosoknál 5-6 perc volt. Azt gondolom, hogy talán a meleg miatt volt ilyen a pálya minősége de csatlakozom az előttem szólóhoz.
Nem volt rossz, de a jó nem ilyen...
2011.01.07. eperke
Jelentem megvolt az évi kötelező Stuhlecki csúszás.
Az időjárás tökéletes volt, bár lehetett volna egy picit melegebb is reggel mert a -14 elég húzós volt.
A pályák 11-ig jók voltak de sajna utána a buckák mérete igencsak elérte a 30-40 centit a pályák némely szakaszain.
Ahonnan letolták a havat ott tiszta jég volt minden, csak éles léccel ajánlott sízni mostanában .
10 óráig elég jól lehetett pörögni de utána sajnos a tömeg nagysága miatt általában 15-20 perc volt a várakozás a felvonóknál.A pályákon eléggé eloszlott a tömeg nem volt vészes.
Akármelyik étteremben kajáltunk a kiszolgálás és a kaja minősége kifogástalan volt, az árak olyanok amilyenek, nem kötelező bemenni.
Bár a várakozás picit negatívum volt a sok tülekedő iskolás miatt, de ebben az időszakban ezt bele kell kalkulálni.
Estére eléggé elfáradtunk, de szerencsére találtunk egy tuti magánszállást Mürzzuschlagon,a Haus Auert.
Csak ajánlani tudom.nagyon korrekt 25euro/éj áron reggelivel.
Összességében jó 2 napot zártunk, jól éreztük magunkat és ez a legfontosabb.
DCAM1491.JPG DCAM1492.JPG DCAM1524.JPG DCAM1528.JPG DCAM1515.JPG DCAM1501.JPG DCAM1512.JPG DCAM1505.JPG DCAM1506.JPG
2010.12.03. rockenstein
Megjártuk ma a Varázshegyet egy lelkes kis Bp-i csapattal. Az odaút triller volt, a visszaút horror. Összesen közel 10 órát töltöttünk el az autóban ülve, ezzel szemben 5-öt a sípályán. Az időjárás a mai napon közúti közlekedésre teljesen alkalmatlan volt. De megérte! Hirschenkogel kongott az ürességtől, ha voltunk 100-an egész nap, akkor sokat mondtam. A kabinossal gyorsan lehetett pörögni a két megnyitott pályán (Weltcup és Familien), időnként a többin is. Kb. 20-25 cm igazi friss porhó fedi a kemény műhavas alapot, nagy élmény volt benne rajzolni az íveket. A még nem nyitott pályákat nap közben is lőtték, és ratrakolták, a ma esett hómennyiséggel szerintem napokon belül teljes üzem lehet. Egészen megkedveltem a terepet, ilyen kevés embermennyiséggel, ilyen finom porhóval, 1-2 napra ideális. Legközelebb jó időben megyünk!
2010.03.28. hu1zam
Tegnap szezonzárásként elugrottam egy haverommal a Semmeringre/Hirschenkogelre. Szabályos tavaszi körülmények voltak, a parkolóban kb. 30 autó + egy busz. A rendszámok és a pályán hallottak szerint leginkább csehek és szlovákok voltak, rajtunk kívül magyarul csak a Lichtensteinhof Hütte egyik pincére beszélt:) A hó firnes volt, de 10 és 11 között még ratrak nyomon mentünk, a pályák minősége a felső 2/3-okban még délután is egész jó volt. Vastagság 50-80cm között. Összességében szezonzáróként egy kifejezetten jót síztünk 10-16 óráig (csak délben szakítottuk meg egy rövid bécsiszeletre + folyadékra). Még olyan is volt, hogy a +10 fok ellenére hulldogált a hó:), egyébként, jobbára szép idő vala. Szomorú, de most már elő kell készítenem a bringámat...
2010.03.16. Pip
Most értünk haza Hirschenkogel-ről. Egész nap szakadó hó, és tökéletes pályák. Sokszor térdig gázoltam a porhóban, fantasztikus volt.
Összesen ha voltunk huszan egész nap, akkor sokat mondok, ennek is nagytöbbsége magyar. Merem remélni, h kitart a hideg és hétvégén belefér még egy csúszás.
2010.02.21. Bello
Sziasztok, tegnap esti sízésen voltam Hirschenkogel-en azaz a híres varázshegyen. Már régóta szemeztem ezzel a hellyel, nagyon jól nézett ki az autópályáról kivilágítva.
A világítással nem is volt gond, jól is nézett ki minden, de a pálya állapota bizony meglepetést okozott. Síeltem már jégfoltos havon, de ez inkább hófoltos jég volt. Gyakorlatilag az összes pálya teljesen jeges volt, azon kb 1-2 centi műhóval, vagy jégdarabokkal. Nem tudom, ezt hogyan sikerült elérni az üzemeltetőknek, ennyire azért szerintem nem volt rossz idő mostanában. A többség csak kínlódott a pályán, persze, volt, aki láthatóan így is évezte. Estére a tömeg nagyobb része már inkább szánkózott. Mostanában annak ajánlom a pályát, aki élvezi a jégen való sízést, vagy szánkózni akar.
2010.01.25. Attis
Tegnap Hirschenkogelen voltunk síelni, nálunk ismertebb nevén Zauberg-nek hívják. Kicsit félve vágtunk neki, mivel az egyik barátunk szerdán volt Stuhlecken és azt mondta hogy nagyon kemény és jeges a pálya. Így aztán nem is voltak nagy elvárásaim, de nagyon kellemesen csalódtam. Kicsit késett a buszunk úgyhogy 10 órától síeltünk, nagyon jó minőségű havon, amely szinte por volt - ez talán a -7°C-nak is köszönhető volt. A pályák az itthonihoz képest (szlovákia) hosszúnak tűnnek, de európai átlagnak elmennek. Az ülőkés felvonó alatti pálya délutánra kicsit ki lett csúszkálva és itt-ott előbukkantak a kis kövek meg füves részek. Viszont az ülőkés folvonótól jobbra találtahó pálya még délután is nagyon jó minőségű volt, sőt ahhoz képest hogy vasárnap volt alig síeltek rajta páran. Délben vettük az irányt a Zauberg bar-ba, ami közvetlenül a kabinos felvonó lábánál található. Még egy jobb kisvárosi diszkónak is elmenne, stílusosan van berendezve, kedvesek a pincérnők, a kaja sem drága, de egy csésze teáért 4,10 €-t kértek. Mi egy pikáns kolbászt kóstoltunk meg, meg kell valljam hogy nagyon ízlett, és tényleg rendes, emberes adagot kaptunk. Desszerként bevágtunk egy helyi specialitást, ami egy óriás hihetetlenül jóízű lekvárral töltött gombóc volt vaniliamártássa. Kb 4€-ért jól lehet lakni. Ebéd után újra felcsatoltunk és beugortunk a kabinos felvonóba, ahol délután már majdenm több volt a szánkós mint a síelő. A szánkót állítólag mindenki használhatja akinek napi jegye van, csak zálogot kell adni érte amit használat után visszaadnak. Én személyszerint nem szánkóztam, délutánra kevesebb lett a síelés a kabinos felvonó alatti piros és egy picit meredek pályán úgyhogy a carving technikám csiszolásán ügyködtem egészen 16:00-ig, amikoris zárják a pályát és már indulnak is az esti síelés előkészítésére, ami szinte páratlan európában, ugyanis majdnem az összes pályát ki tudják világítani. Ha legközelebb oda látogatunk, biztosan ki fogom próbálni az esti síelést is.
Nagyon jót síeltem, mindenkinek csak ajánlani tudom.
2010.01.21. happala
Bevallom alábecsultem a Hirschenkogeli pályákat mert eddig ha mentunk a kornyékre mindig csak Stuhleck-re vagy Monichkirchen-re. Még az a jo hogy a fejembe vettem két hete szombaton hogy elmegyek Donovalira esti síelésre. Mit ad isten? felmelegedés és péntektol egesz nap szakad az eso Donovalyn. Egész család fel volt tuzelve úgyhogy valahova menni kellett! Elmentunk hát Hirschenkogel-re. Nem bántuk meg!Egész úton eso,fent Semmeringen ho esett. Mivel egy kicsivel dél után érkeztunk és este akartunk síelni a délutánt szánkozással toltottuk. Nagyon szuper volt. A szánkopálya 3 km hosszú és alagutakon keresztezi a sípályákat,tele van mesefigurákkal és fény-hang efektekkel.Aki szánkozni akar ajánlom vigyen magával. A Szánko kolcsonzés 6,50EUR és mindegy hogy reggel vagy délután kolcsonzod az ár ugyanaz. Este aztán elált a havazás és nagyon jot síeltunk,persze a pályák nem olyan hosszuak mint Stuhlecken de én kellemesen csalodtam. A kislányommal az 1. számu családi pályát koptattuk ami nagyon megfelelt a tudásszintjének és elég hossu is volt,igaz az also része szukosebb de elmegy. Aztán néha lepasszoltuk a kicsit a nagymamának és kiprobaltuk a tobbi pályát a párommal. Egy kivételével az osszes pálya ki van világítva.Ennek a helynek aztán tényleg nincs konkurencia este sehol.Ha az ember elmegy esti sízésre általában egy pályán lehet,itt szinte az egészet be lehet csúszni! Ez nagyon noveli a hely atraktivitását! Biztos vissza megyek még esti sízésre! Sok havat és jo síelést mindenkinek...
P1090002.JPG P1090007.JPG P1090041.JPG P1090047.JPG
2009.01.08. Kabor
Négyike!

Tavaly a szezonzáró utolsó esti sízésen voltam Hirschenkogelen, utolsó napra sem voltak restek tökéletesen megcsinálni a pályát.
Bár Stuhleck pályái magasabban fekszenek, a pályák karbantartása szerintem Hirschenkogelen egy klasszissal jobb, az idény végén is ugyanolyan igényességgel találkoztam.
Amikor időjárási körülmények miatt nem tudták karbantartani a pályákat, erre külön felhívták a figyelmet a pénztárnál. Megjegyzem, még így is különb viszonyokat találtunk, mint Stuhlecken.
2007.12.22. Stani
Stuhleck, ha tehetitek, akkor menjetek két napra.
Este érdemes átmenni Hirschenkogelre, 18 h-tól van esti síelés, utána meg egy kis apres sí a Zauberbarban.
Tavaly rettentő sokan voltak, annyi síelőt, snowboardost, mint a Stuhleck Standardabfahrton utoljára a szlovákoknál láttam (de annak már kb 14 éve, ha nem több).
Igaz, akkor nem volt nyitva minden pálya, pl a négyüléses Promibahn sem ment, most azért fényévekkel jobb a hóhelyzet.
2007.12.06. Petes20
Ma voltam Hirschenkogel-en, sajnos a helyzet eléggé elkeserítő, nagyon olvad még fennt is, néhol már csak pár centiméteres a hóréteg a pályán és megálláskor fűszálak is jönnek elő, a jobb oldali kék pálya nagy része felvette a barna színt, a ratrakok is csak forgatják ki a sarat.
Szerintem ma még határeset volt a dolog, de ha ilyen ütemben olvad tovább akkor élvezhetetlenné fog válni rövid időn belül.
A hó nagyon kásás volt, a nap végére annyira szétesett a pálya hogy szűzhavas érzésem volt néha :)
Egyetlen pozitivum ma az volt, hogy egyszerre az összes pályán nem volt 100 embernél több, nem egyszer teljesen egyedül jöttem végig a pályákon, se előttem se utánam nem volt senki látótávolságon belül.
Visszaolvasva ennyire azért nem akartam lehuzni, én élveztem még így is :)

A bérletért ha minden igaz lehet kártyával fizetni, azt hiszem láttam az emblémákat a kasszánál, még meg is jegyeztem magamban hogy legközelebb nem váltok pénzt, a fentti étteremben is fogadnak el kártyát.
2007.11.18. Stani
Ma Hirschenkogelen voltunk, itt is nagyon jó hóviszonyok, viszont szinte egésznap folyamatosan esett a hó.
A szezonkezdéshez képest igen sokan voltak, akár a főszezonban, úgy látszik a tavalyi enyhe tél után mindenki kivolt éhezve az igazira.
Reméljük a folytatás és hasonlóképpen alakul!
Stuhlecken állítólag 20 perces várakozási idők, ill. Powee délután hívott, hogy jönnek át Hirschenkogelre mert a szomszédvárban leálltak a felvonók (elment az áram?).
2007.03.25. YETI53
Én Hirschenkogelen voltam /24-én/, szintén egésznap ömlött a hó, barátom szakállára vastagon ráfagyott, a szemüvegemet a lesiklások közben gyakran törölni kellett a jégtől, hideg volt és a havon ezt érezni lehetet, prímán csúszott és volt mit kerülgetni is napközben minimum 15 cm friss hó esett, Síelők többnyire honfitársak és Szlovák síklub tanulói. Aki mostanában az olvadások elött jár arra remek szezonzárásra számíthat, de ne egy teniszpálya simasaágú homogén pályára számitsatok.
Yeti
2007.03.02. zsolo
Ma voltunk Hirschenkögelen. Reggel 8-kor indultunk 9 fokban és zuhogó esőben, ezért aggódtam egy kicsit. Foltok és vizes részek még nem voltak, de dél felé már nagyon kásás és nehéz volt a hó. Reggel az alsó állomáson 2-3 fok volt, és a csúcson sem fagyott. Délutánra gondolom csak rosszabbodott a helyzet, de elnézve a mönichkircheni webkamerát ide talán még érdemes kimenni. Jó síelőknek már biztos hogy nem tetszene a pálya, mi is csak a hosszú kék pálya és a kabinos felvonó miatt választottuk Hirschenkögelt.
Csúszás előtt én a bergfex.at időjárását szoktam nézni, szerintem ez a legpontosabb.
2007.02.19. caribe
Sziasztok!

Mi most hétvégén voltunk Hirschenkogel-en, és szerintem nem volt olyan rossz. Péntekre leesett 20-25 cm hó, így szombaton egész jól tudtunk síelni. A kék családi pálya állapota egész jó, bár délutánra jegesedik. A piros pályák állapota jegesebb volt, mint a kéké, de síelhető. Sorban állás a lifteknél egyátalán nem volt. Az esti síeléshez nagyon jól rendbe teszik a pályákat, és jól lehet síelni: nagyon kevesen voltak. Szombaton Hirschenkogel-en is volt köd, de nekem nem volt zavaró, vasárnap reggel nagy szél volt, de utána verőfényes napsütés.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »