Menü ≡

Élménybeszámolók: Skalka síterep leírás cikk galéria wellness fórum

Skalka síterep értékelése
152 szavazat, átlagos érték: 2.8
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2020.02.02. rsebi
Szombaton Skalka sípterepet választottam, mert honlapjuk szerint ment az összes nem freeride-os pálya, hó is esett és az időjárási körülmények is kedvezőnek tűntek. Továbbá érdekeltek a jelenlegi állapotok is.

Előzetes informálódás
Már az egy kisebb rejtélyt okozott, hogy pontosan milyen pályák és liftek is működnek. Nehezítette a tájékozódást, hogy a honlap csak és kizárólag szlovákul érhető el (zászlók csak dísznek), úgy hogy a pályák és a liftek nincsenek megszámozva/betűzve és mindehhez egy újnak mondott térkép (ezen nem szerepel újként a négyüléses), amin megint máshogy vannak jelölve (illetve nem jelölve) a felvonók és a pályák. Mindenesetre az kiderült, hogy a régi nagy tányéros liftek már nem fognak működni. Pályák közül a kettes teteje becsúszópályaként továbbra is üzemel, valamint a nagy pálya mellett még kettő kisebb (nagy pálya részeként) és a Blondy, bébi mennek.

Utazás
Budapestről szokásos útvonalon (2-es, 66-os) mentem egészen Hontnémetiig, onnan pedig 51-esen Selmecbánya felé egészen az R1-es autóútig, majd egy keveset az autóút mellet aztán Martin felé egy kicsit aztán fel a szerpentinen Körmöcbányánál. (a település belvárosa hangulatos) Az 51-es minősége és útvezetése azért hagyott kívánni valót maga után. Az út 3 óra 10 percig tartott.

Első benyomás és helyzetkép
Szocreál a javában. Kátyús jeges parkoló fogadott, érkezésemkor kb. egy tucatnyi autóval (8:45).
Pénztár felé haladva többszintes felújított panelszállót és kisebb konténeres síkölcsönzőt, bufét láttam. Az egyetlen kasszánál nem volt sor., így gyorsan megvettem a jegyet. (a pénztáros nem tudott angolul)
Aztán elindultam a régi liftek környékére. Az első csalódás rögtön a becsúszópálya tetején (régebben kettes jelzésű) ért. A honlap szerint a pálya jó és üzemel, a helyzet, hogy teljesen használhatatlan, sáros köves alig látni rajta havat. (Ma néztem, hogy szombat reggel 8-kor módosították korlátozottra.) Tovább haladva egy hatalmas mondhatni ipari tányéros felvonó maradványával szembesültem, ami a túraútvonalra ágaskodott. Érdekes látvány volt, ekkor úgy éreztem, hogy a mai nap múzeumlátogatással fog telni. Mellette a Ziarska Romik fekete pályák (4-6), amik felvonó nélküli freeride pályaként vannak nyilvántartva a honlap közlése szerint. A pályán foltokban van hó, annál több kő és már félméteres fenyők nőttek ki pályaszerte. (végül is, ha leesik egy méter, akkor egyszer le lehet menni rajta, aztán mászás és újra). Aztán a Blondy felvonó hangjára lettem figyelmes, ami már megyegetett, szó szerint, mert néha olyan hangja volt, mintha meg akarna állni. Közben ment a pályakarbantartás, miközben a pályán már volt síelő. Egy alkalmazott lapátolta a havat a kikopott részekre. Mentette a menthetőt, bár még így is maradt bőven kikopott felület. (Limba-ról lejebb)
Egyébként azon a részen több talponálló is üzemelt amik egyébként hangulatosak voltak és bele is illetek a tájba. Ha nincs pálya, akkor igyunk mottó is találó lehetne. (fekete pálya tetején találtam egy törött whisky-s üveget).

A pálya

Kis keresgélés és kérdezősködés után megtaláltam a pályához vezető utat, aztán láttam egy modern és szép szállodát és pár teljesen új és igényes apartmant is. (gondolom a panoráma miatt kerültek oda)
A pálya lejtése teljesen rendben van, nincs benne letörés, fent kellemesen piros lent meg kék inkább, valamint a széllessége is megfelelő. Valamivel több mint egy kilométer hosszú és 240 m a szintkülönbsége. Mind a két tányéros a lenti részben van, bal oldalon az egyik a snowboard park mellett, a másik pedig a jobb oldalon a kettes pálya kicsúszásánál. (Ez rosszul van jelölve a térképen.) A pálya minősége a honlap szerint nagyon jó volt, a valóságban szerintem inkább a korlátozottat ütötte meg, hiszen nagy terjedelemben látszódott a föld, sok esetben a kő és a fú is. 11-12 között lehetett a legjobban csúszni, amikor már felszállt a köd, délutánra már kikásásodott és még több kő került elő. Nem értem, hogy lehet itt 50 centi hó. Nem hittem a szememnek.

Az ülőszékes
Teljesen rendben volt. Látszik, hogy pár éves. Egysebességes behúzószalagos, kényelmes beszállni kiszállni, a mikrofonból meg szólt a jó kis zene.

Limba étterem
Délben megérkeztem az étteremhez, mellette láttam egy újabb felvonóleletet és az egykori pályát, aztán beérve szinte minden asztalnál ültek. Nagy fapados étterem, szó szerint (inkább menza jellegű) Kb. 5 melegétel közül lehet választani. Az étel megfelelő minőségű volt az adag azonban lehetett volna több, mindenesetre azért a pénzért drága volt. Egy órára ki is ürült az étterem.

Egyéb
A pálya alján és tetején is van egy-egy röviditalt árusító bódé stand. A lift kiszállójánál pedig egy bunker (félkész valami), amiben gy büfé és egy mosdó is található.
Szép volt a kilátás a hegytetőről, lehetett látni Besztercebányát és a környező hegyeket.
Egyébként úgy láttam, hogy a központ inkább a rekreációra helyezi a hangsúlyt.

Összegezve
Csak síelésre nem javaslom a terepet, a 22 eurós ár ellenében sem.
h i r d e t é s
2018.02.13. Trailrider
Most értünk vissza Skalkáról, 4 napot sífutottunk. Etalon hóviszonyok vannak. A napsütés messze elkerült minket, néha a felhő is ráült a csúcsra, cserébe hero snow és kevés ember. A pályakezeléssel most nem voltunk megelégedve, csak vasárnap este mentek ki a gépek, ez a meredekebben lejtő kanyarokat már túl izgalmassá tette, máshol persze nem volt zavaró.
A Limbában szálltunk meg, egyre gyengébb a hely, régebben ebédidőben tolongtak az emberek az étteremben, most pang az ürességtől.
A síelőket nem kényeztették el, a fekete pályákat nem kezelik, de nem is megy rajtuk senki, pedig jó kis mogul lehetne így. A feketék liftjei sem járnak, bár be lehet csúszni az ülőshöz kis botozással. Csak a nagy piros megy a négyülésessel.
2018.01.15. Konrád Leo
2 éve voltam itt, de akkor jeges volt minden, ez sokat rontott az élvezeten.
A mellékelt képen talán jobban érzékelhető ez a bizonyos hegygerinc, annak egyik és másik oldala. Északi oldalon az összes nagypálya, dél felé egyedül a kék 8- as Limba pálya néz(a hotel előtt) . A kék 7- es Blondy, a gerinc tetején (gyerek pálya).
A kék szaggatottal jelölt egy közlekedő sétány, sífutó, stb útvonal, de lehet rajta sível is közlekedni, a lejtése minimális, főleg a kék pályák felé csökken az esése. Az ülőszékes hegyi állomásától lehet használni. Viszont, ha a nagy 1 pálya közepén balra átcsúszol a 2- es rövid erdei szakaszon, a 4-6 fekete pályára jutsz, és annak aljáról lehet felvonzni a kék pályákhoz. Persze előtte érdemes tájékozódni, hogy működik a poma lift is!!! A 2- 3 erdei átkötőn pedig vissza lehet csúszni a nagy 1-es pálya közepére. Így lehet átjutni. A Limba hotelnek csak a mosdóját használtuk, de akkor tiszta, rendes helynek tűnt. Hát remélem jól emlékszem mindenre- különben a hegytető sífutó központ is.
skalka-terkep.jpg
2016.01.30. wilbur walsh
Tegnap voltam itt, Skalkán. Döntésem, azért esett rá, mert a síterep szlovák nyelvű honlapján 50 centiméter hóról írnak, illetve a közelben lévő pályák közül ez van a legmagasabban a tengerszinttől számítva.

Az első negatívummal mindjárt az első 10 percben szembesültem, ugyanis nincs egy térkép, egy tábla arról, hogy merre van a pálya. (Jó na, volt tábla, de szlovákul valami szöveg semmi piktogramm...)
Nagy nehezen végre megtaláltuk a pályát, de persze az odavezető út az még véletlenül se lejt, sőt 1x le is kellett csatolnom, hogy tovább tudjak menni.

Végre odaértem a pályára, ahol szembesültem azzal, hogy a sztereotípiák sajnos nem alaptalanok...
A pályán természetesen sehol nem volt 50 centiméter hó!!
De viszont volt JÉG, de az az egész pálya hosszában.

A kicsit meredekebb, jobban használt részeken a jég alatt sziklák teteje "lóg". Ha próbálsz a pálya szélén menni, akkor meg a buckákba összehordott műhóba találkozol a kis kavicsokkal...

Egy szó mint száz, a pálya pocsék, látszik, hogy nem tartják megfelelően karban. Mintha nem lenne gazdája, olyan állapotok vannak, mintha soha nem dolgoztak volna rajta.

Én senkinek nem ajánlom ezt a pályát, menjetek inkább Mátraszentistván-ra vagy Eplénybe.
2015.03.06. szucstamas
Ma nagyon szép időnk volt Skalkán. Sok hó van még fent. Minden ment kivéve a nagy "C" Poma lift. Van kint egy régi térkép amin még a 4 üléses nem szerepel, csak a két tárcsás, a hozzátartozó pályák és a kék pályácskák. Az új térkép, ami a sielők.hu oldalán is szerepel kicsit béna, de végül is a valóságot mutatja. A 3- as erdein nem szabad végig csúszni, mert annak gyaloglás a vége. Egyszer érinti az 1- est és utána a 4-5-6 végét, de legkésőbb itt el kell hagyni az erdei pályát- tovább turistaút megy.
Jó tapasztalataink voltak a helyiekkel- többször segítettek büfénél, tájékozódásban. Komoly sífutó élet van fent a hegyen- kifejezetten jó volt a hangulat.
Egyetlen negatívum az volt, hogy a pályák jegesedtek... Főleg az 1- es délutánra nagyon élvezhetetlen volt. A végén már inkább a 6-ost használtuk, ez is jeges volt, de azért jobban ment. Külön élmény a Poma lift- csak úgy lobog az ember haja felfelé:-)
P1180135.JPG P1180124.JPG P1180130.JPG P1180154.JPG P1180156.JPG P1180159.JPG P1180160.JPG P1180164.JPG
2015.02.23. Robin
Skalka .
A múlt hét szombatján látogattuk meg ezt a kis terepet.
Körmöcbányától felfelé az út nem volt teljesen zökkenőmentes mert az egész utat össze-vissza barázdált jégpáncél fedte . Időnként csak a két keréknyomvonal vezette az autót.
Felérve 20 méterre tudtunk megállni a pénztártól ahol 19 euróért sikerült chipes bérletet vennünk. Némi tanácstalanság után elindultunk a többi síelő után mivel nem láttuk a pályát. :) Ez egy 200 méteres átkötő rész ahol az első felét botozással kell megtenni szerencsére csak egyszer. Az átkötő végén megláttuk az ülős felvonót de a pályát alig mert hatalmas köd volt reggelről a hegy felső részén.
Lefelé menet már sokkal jobb volt a helyzet itt már tisztább volt az idő. Ezt a jó széles piros pályát egy gyorsítószőnyeges 4 üléses lift szolgálja ki skidata kapukkal.
Itt még a legnagyobb forgalomnál sem álltunk 1/2 percnél többet. A felvonón utazva az oszlopokról zenét sugároznak nekünk ami véleményem szerint jó ötlet. Azt azonban meg kell jegyezni ,hogy ezen a részen a ratrakos nem volt teljesen a helyzet magaslatán mert itt-ott hórögöket hagyott a pályán amit a tótok egy-egy leszúrt bottal jelöltek meg ! Így is lehet !:)
Pár csúszás után próbáltunk egy normális wc-t keresni mert a kasszánál és az ülős felvonó tetejénél is csak toi toikat láttunk. Megint egy átkötő út de itt már legalább nem kell botozni. A parkoló és a pénztár mellett elcsúszva a hely "központi" részén találtuk magunkat. Itt a chata limba nevű épületben találtunk normális wc-t. Innen elindulva több pályán is tudunk lecsúszni. Van egy kis tanulópálya de ezt mi kihagytuk. Továbbá egy 300 méter hosszú kék pálya valamint innen indul a piros és a fekete pálya is. Egy jó ideig itt köröztünk . Ez a rész mindenkinek elnyerte a tetszését . Jó volt a pályalejtés és az adogatós poma. Én személy szerint nagyon szeretem ezeket a lifteket mert piszok gyorsak. Ha valaki a meredekebb rész ki szeretné kerülni vagy csak változatosabbá szeretné tenni a síelését úgy a piros -nekem inkább kék- 2-es 3-as pályán tud megint a pomához lecsúszni. Egyébként ez a pálya érinti a széles 1-es pályát is tehát átcsúszóként is funkcionál.
Az árakról :
Már szó esett arról,hogy a napi bérletet 19 euróért tudtuk megvenni ami jó ár-érték arány takar. A kolibák -vagy nevezzük inkább csak büfécskéknek- nagyon olcsók és az egyikben magyarul beszélő hölgy is van. 1 hot-dog 1 eu, a tea 50-60 cent, a sör 1,40 és a forralt bor is 1 körül mozog. Mi ebédre a chata limbát választottuk ahol 4,8 euróért rántott húst ettünk sült krumplival ami kiadós volt és finom. Összegezve kellemesen csalódtam a helyben és egy jó kis napot töltöttünk itt kellemes társasággal !
20150221-095933.jpg 20150221-114503.jpg 20150221-095929.jpg 20150221-113012.jpg 20150221-103911.jpg 20150221-100043.jpg 20150221-113607.jpg 20150221-100656.jpg 20150221-102848.jpg 20150221-102848.jpg 20150221-113045.jpg 20150221-113132.jpg 20150221-114507.jpg 20150221-115117.jpg
2015.02.03. Trailrider
Skalka újratöltve! Gyűlnek a körmöci gleccseren idén eltöltött napjaink. Legutóbb még meleg és kökeményre fagyott pályák fogadtak, most viszont zseniálisak voltak a hóviszonyok. Már érkezésünkkor sem volt panasz a hómennyiségre és minőségre, de pénteken leszakadt majd 30 centi, ami alapjaiban borította fel a hétvégi terveimet. Így péntekig szorgalmasan izzadtunk sífutólécen, de szombat reggel már a lesiklásé volt a hangsúly. Miután megérkezett boardos cimborám, kölcsönöztem egy muzeális Oxygen deszkát és onnantól szinte csak az erdőt jártuk. A pályán is fantasztikus, puha porhó, persze emiatt már 11-től szépen buckásodik. Pályán kívül megfelelő mennyiségű pow, bár érdemes nézni a hófelszínt, mert a kivágott fák csonkjait még nem fedi elég hó, én is megtaláltam párat fordulóban. A kidőlt fákon mindenhol át lehet csúszni.
A két fekete pályát nem kezelték így ott szombat reggel érintetlen szűzhó fogadott. Délutánra persze már jó pár nyom futott rajta, de még mindig nem volt összeszabdalva. A feketékhez tartozó Pomákat érthetetlen módon nem indították be, így sajnos mindig vissza kellett csúszni a piros pálya négyüléseséhez, ezért a legjobb freeride útvonalak nagy része kiesett.
A Chata Limba ismét leszerepelt. Mint szállás nincs vele gond, de a fél- és teljes panzióhoz biztosított étel minősége és mennyisége szánalmas. A svédasztalról elfogyott ételeket van, hogy 15-20 percig nem pótolják, így, ha rossz ütemben érkezik az ember, sokáig kell ácsorognia.
2012.12.09. Kiscsati
Egy éve voltunk itt.Neten néztük megörültünk az új felvonónak, láttuk van fekete pálya is.Egész jó volt az új felvonó és a pálya, átnéztünk a feketére lecsúsztunk a felvonó kapunál lepődtünk meg ,h ide nem érvényes a bérlet.
Rendes volt a kezelő,h mégis felengedett.
Ez sajnos két különböző cég, el kell dönteni melyiken akartok csúszni :(
Jobban járnának ha összebarátkoznának,mert így csak egyforma tudású társaságokat tudnak szórakoztatni,ami elég ritka.
2011.02.07. Trailrider
Skalka - más szemszögből. Szombaton jártunk először kint, nagyon pozitív élményekkel gazdagodtunk. Nem csúszni, hanem sífutni mentünk, mert két barátunk is ajánlotta a terepet.
Az első meglepetés az volt, hogy a parkolóban is sokkal több futó, mint lesiklóléc került elő. Féltem, hogy jeges lesz a pálya, de annak ellenére, hogy hetek óta nem esett értékelhető mennyiségű hó, nagyon jó volt a pályák állapota. A pályák többsége skate-elhető, sőt, klasszikus nyomot csak elvétve találtunk. De ami igazán hihetetlen, hogy több szakasz olyan széles, mint egy négysávos autóút. A lejtők is nagyon jók, lendületesen lehet rajtuk engedni.
Egy hibája a rendszernek, hogy a futópályák mellett nincs hütte - hiába sífutó a látogatók többsége - keresni kellett, hol tudunk enni-inni. Végül a lesiklópályák tetején megtaláltuk.
Az utat két és fél óra alatt le lehet darálni BP-ről. A felvezetőn viszont érdemes ésszel menni. A keréknyomokban jég volt. Ez felfelé kevébé zavart, lefele sem okozott nagy izgalmat, de okozhatott volna, ha egy kicsit megengedem. Megtévsztő kerekek által taposott nyom fekete színe - nem aszfalt, hanem jég. Érdemes a nyomon kívül, a hóban menni lefele.
2011.01.04. Herczegek
Üdv Mindenki!

Vasárnap voltunk Körmöcbánya új pályáján. Azt gondolom minden hibátlan volt, főleg a síelők alacsony száma miatt! Bár a hóviszonyok javulhatnának, mert azért még a pálya nem egészen simult ki, illetve elkezdett gödrösödni. A felső szakaszon hóágyúztak, ez sem volt túl baráti, de ezzel együtt jó a piros pálya. A parkolás is tetszett, talán a délután érkezőknek volt ezzel némi gondja, mert akkorra már néha volt két-három sor beülő a liftnél.
AZ a legszebb, hogy olyan piros a pálya, ami valóban az, és ezért az amatőrök nem lepték el. Bár a deszkások közt sokan kezdők voltak, úgy láttam egy-két kör után föladták. :-))
A napijegy ára is szerintem megfelelt a szolgáltatásnak, talán a büfé lehetne jobban elhelyezve (pl. az alsó állomáson).
2009.03.16. Eszter125
Hello,

Most jöttünk haza Körmöcbányáról. Szuper volt. Hétvégére is ingyen kaptuk a bérletet. 20EUR a szállás és ingyen a 16EUR-os bérlet. Hihetetlen. A pályát mintha csak nekünk csinálták volna. MIitha szőnyeg lett volna pálya és senki nem túrta szét. Bár ez biztos nem jó üzlet a felvonósoknak, de mi élveztük. Egyszer már voltunk itt, de most sokkal több a hó. A házat itt találtuk, ajánlom mindenkinek.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »