Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

HJH
10 élménybeszámolót írt
10
1 éve tag
Mai pálya: reggel lent 7,5 C, 2.700 m-en 6 C, csúcson 3 C. Tűző napsütés, szélcsend..
Aki akart már 8-kor felmehetett. Nincs tömeg később sem de a hó erősen lazul. Túl meleg volt, de az elejét lehetett élvezni odafenn.
Csütörtök óta ilyen az idő. Ennek mával vége. Jön a hideg és a havazás. A középső fekete pályák is javulhatnak. A 3-ast remélem nagy szélben most is beindítják, mert az is jön.
Csak a hóláncot ne kelljen feltenni. Minden nem lehet tökéletes.
IMG-5384.JPG
IMG-5385.JPG
IMG-5386.JPG
IMG-5388.JPG
IMG-5390.JPG
IMG-5392.JPG
IMG-5397.JPG
IMG-5398.JPG
IMG-5399.JPG
IMG-5400.JPG
IMG-5401.JPG
IMG-5402.JPG
IMG-5403.JPG
IMG-5404.JPG
IMG-5405.JPG
IMG-5406.JPG
IMG-5407.JPG
IMG-5408.JPG
IMG-5409.JPG
IMG-5410.JPG
IMG-5411.JPG
IMG-5412.JPG
IMG-5413.JPG
IMG-5414.JPG
IMG-5415.JPG
IMG-5416.JPG
Dr. Kokas Bálint
1 élménybeszámolót írt
1
8 éve tag
Tegnap jöttünk haza Söldenből. Fantasztikus élmény volt, a pályák 90%-a 10/10-es lejtés és kezeltség tekintetében. Nem lehetett hibázni. A hó minősége egészen kiváló, az alsóbb szakaszokon is. A magas elhelyezkedésnek köszönhetően az idei gyenge hóviszonyok között is maximálisan elégedett voltam mindennel.
A hüttékben gyakran magyar a személyzet, viszont a kevés magyar vendég miatt mindig sztárvendégekként kezeltek minket, szuper volt :)
Érdemes 1 napra Gurgl-t is megnézni, itt is szuper pályák várnak, kicsit családiasabb légkörben.

Szállásnak a síelők.hu-n talált Top Tirolt javaslom, síbusz a ház elől visz a liftekhez 10 perc alatt, pékség a szomszédban, bolt 5percre. Váratlanul hatalmas wellness részleg az alagsorban.
JaniJuli
6 élménybeszámolót írt
6
6 éve tag
Sölden 2017. dec. 2-16.

Hihetetlenül változatos, könnyen áttekinthetö és átjárható óriási rendszer, sokszor egész hegyoldalt széltében betöltö pályákkal. Nagyon sok kényelmet nyújtó szolgáltatással, modern liftekkel.

Budapesttöl kb 9 óra kocsival, nem szerpentin úton.

Hóeltakarítás
Nem lehet mindig arra számítani, hogy hólánc nélkül lehet eljutni még a föutakon sem. Obergurgur elött Zwieselsten Grüne buszmegállónál legkésöbb ajánlatos a hólánc feltevése.

Idöjárás
Gyors változások lehetnek, a köd nagyon gyorsan leszállhat/ felszálhat.

Szállás
Beim Holzschnitzer 6450 Zwieselstein Gurgrelstrasse 23
Josef Pranti mobil +43664 23 04 733 nem beszél angolul
zwieselstein@schwaz.net
https://www.privatvermieter-tirol.a...t

Ragyogó helyen, pont a Zwieselsten Grüne buszmegállónál, csendes, modern szobák, tisztaság, sütövel, mosogatógéppel a konyha, de nincs mikro. Mosógéphasználatra lehetöség.

A szállás kiválasztásánál érdemes megnézni, hogy hol megy a busz, hol vannak a megállók, mert nagyon jók a buszjáratok, de a buszon ülj le egy olyan helyre, ahol van elötted valami, ami megtart, még hirtelen fékezésnél is. Obergurgl folyója se maradjon ki a tervezésböl, mert hiába néz ki úgy, hogy a szálláshoz közel van a buszmegálló, ha a folyó túloldalán laksz, s nincs híd a közelben.
Buszmenetrendet a jegypénztár információjánál lehet kérni.
Rengeteg apartman is van, s üzletek. A legnagyobb választék az Einsatzzentrum megállónál található üzletben volt, de a Giggijoch lifthez közel is van egy Spar.

Síbusz
Nem mindig tartják a menetrendet.
Gyakran jár, nagyon síkos a padló, a soförök gyorsan hajtanak, síbérlettel ingyenes, de nem szokták kérni a felmutatását felszállásnál (Zermattban nem biztos, hogy engednek síbérlet felmutatás nélkül felszállni).

Sítérkép
Nagyon jól átlátható, segítséget ad
a gleccserekre való feljutáshoz és
a Big 3 Rallye átlátásához is, s az útvonalat a pályákon is jól feltüntetik, így akkor is neki lehet vágni az 51 km hosszú túrának, ha még sosem járt itt az ember.

Síbérlet
2017/18 újdonsága, hogy Obergurgl is benne van a három és több napos bérletárban.

Síterület

4 nagy terület:
Gaislachkogl, Giggijoch és 2 gleccser: Rettenbach és Tiefenbach

Hamar át lehet látni a rendszert annak is, aki sosem volt még itt, bár idönként fenyegethet az eltévedés veszélye, mert a pályák mindkét szélét nem mindig egyszerü látni, sok pálya nagyon széles.
A térképek nagyon jól informálnak, bár a jelölésre a pályákon eleinte figyelni kell, mert a nagyon széles a pályáknál, nem mindig egyszerü meglátni, hogy hol válik el egy új.
Sok segítséget adnak a tájékozódáshoz a kihelyezett iránymutatók, nagy térképek. Idönként akadnak azért meglepetések annak, aki még új a területen. A kisebb eltévedések után megtanulja az ember, hogy mely nyilakat nem szabad komolyan venni. Például Obergurglban nehéz volt a 6-os és 4-es pálya elválását megtalálni, mert a nyilak a pályán csak a 4-es pálya felé tereltek, bár az elágazás elött volt egy tábla, ami mutatta, hogy merre megy a 6-os. Biztos ez csak egy ideiglenes jelenség pont itt, de más pályákon is akadtak ilyen kalandjaink. Például Obergurglban a 26-os után a 36-os megtalálása csalafinta, Söldenben a Giggijock felöl a völgybe ereszkedö fekete/piros pályán hirtelen eltünt az összes jelölés. Se piros, se fekete nyíl nem jelölte a pályákat. Ha az ember nem veszi elö a térképet, akkor fogalma sincs hogy melyik oldalt válassza, vagy hogy egyáltalán pályán van-e (rajtunk kívül egy lélek sem volt ott).
Meglepö, hogy a térképen piros és fekete jelölésnél a pályaszakaszok váltjhatják egymást pl.itt a Giggijochtól a völgyállomásba. Az ember azt gondolná, hogy ilyenkor az egyik oldal meredekebb, a másik lankásabb, de nem. Nincs kec-mec. Aki erre jön, annak kötelezö a feketén kezdeni.Kezdöknek talán a 6-os, 1a kör a legbarátságosabb, de a 15-ös is jó, bár onnan egyszer csak fekete jelölés bukkanhat fel, ha nagyon balra tart az ember, amiröl viszont jobbra tartva vissza lehet evickélni a C36-os kellemes búrás lifthez.
Sok kéknek jelölt pálya nehezebb, inkább piros, föleg, amikor jegesek pl 3a.

Nagy kapacitású, föleg modern liftek. A pályák ratrakolása nem mindig alapos. Idén novemberben, december elején sok hó esett, lehet, hogy ez is közrejátszott. Ennek ellenére sokhelyütt kötörmelék volt.

A Gaislachkogl és a Giggijoch könnyen átjárható egymásból.
A Gaislachkogl csúcsról az 1-es, 4-es, 6-os pályákon leereszkedve a c31-es lifttel átjutunk a Giggijoch fölötti pályákra, vagy elindulhatunk a gleccserek felé.
Giggijochból a C35-ös lifttel a Rotkogljoch csúcstól a 11-es piros pálya az A 17 liftig visz, ahonnan az 1a kéken a Gaislachkogl középállomáshoz juthatunk.
A gleccserekre tehát a Giggijoch fölötti Rotkogljoch csúcstól juthatunk sítalpakon, de buszjárat is van, meg kocsiút (ez a síbérleteseknek díjtalan)
A sítérképen a gleccserekhez való eljutás is össze van foglalva egy ábrán.

Gaislachkogl

Az elsö kabintól fekete és kék pályák is indulnak, de a második kabin felvisz a csúcsra (James Bond), ahonnan az 1-es piros pálya jön vissza sok kötörmelékkel. A völgyállomáshoz vezetö 7a/7b pirospálya tényleg piros, nem lesz fekete, bár ide torkollik a fekete 7-es pálya, s a legalsó szakasz a 9-es kék.
A középállomás kék 3b és a fekete 3-as pályái után lehet feljutni a kék 2-es pályához (2a piros nem volt ottjártunkkor), ami lehet elég szeles, nem is a legkönnyebb kék.

Giggijoch

A 13-as, 15-ös kék pályák klassz szélesek, változatos a domborzatuk, de nem kifejezetten könnyüek kezdöknek. A 14-es fekete inkább erös piros.A 11-es nagyon kellemes, széles piros hosszasan visz át a Gaislachkogl felé, a 12-es piros keskenyebb.

Gleccserek

Rettenbach nagyrészt árnyékban van, a kék pályái hosszúak, szélesek, de kezdöknek nem biztos, hogy kellemesnek tünnek.

Tiefenbach a napos oldalon van, itt is föleg kék pályák vannak, mély, buckásodó hó várt itt bennünket. A legjobb pálya a 2-es volt, de oda csak egy nagyon hosszú húzó lifttel lehet jutni. A piros 36-os jeges volt a hó alatt.

A gleccserröl a Gaislachkogl felé a hosszú kék 30-as pálya visz, ami szintén árnyékban van, aránylag keskeny, s jeges, nem a kezdök álma, bár a lejtés jó, nem kell mászni és erös lejtöre számítani sehol.

Obergurgl

Reggel árnyékban ez a hegyoldal.

Sölden fölött van, itt-ott szerpentin út visz fel. Hólánc kellhet!
Buszjárat (Postbus) elég ritka. Az elsö nem hajnali busz 8 után ér fel, de a Hochgurglnál és Obergurglnál is 9-kor nyitnak a liftek 16.00 körül zárnak (volt amikor 8.45-kor 8.50-kor már elindult).


Két rendszer:
Hochgurgl és Obergurgl

Hochgurgl megállója az elsö Sölden felöl és oldalra nyitott alagutak után van, úgyhogy ezek jó iránymutatók, hogy hol kell a leszálláshoz jelezni. Sok kéknek jelölt pálya közül talán a 26-os pálya a legkékebb.
Obergurgl Festkoglbahn buszmegállója a harmadik Hochgurgl után.
Hochgurgl-Obergurgl között egy kabinlifttel, vagy busszal lehet átjárni.
A busz végállomás (Obergurgl centrum) közelében van a Hohe Mut lift. Folytasd azon az úton elöre, ahol a busz jött, míg eljutsz egy Sparhoz, az üzlet elötti utcán menj fel balra a lifthez.
A Festkoglbahn és a Roskarbahn is ugyanarra a csúcsra visz, ahonnan a 6-os kék pálya volt a kedvencünk, bár a 4-es és 6-os elágazást nem egyszerü megtalálni.
A Hohe Mut felvonó második megállójától a piros 1-es pálya egyszer egyáltalán nem lett rakatolva a hóeséses délután utáni reggelre.

Àltalában nagyon jól ratrakolt pályák, délután napsos ez oldal, hangulatos falu, de a liftek többsége nem olyan modern, mint Söldenben, de ettöl még nagyon rendben van minden. Ha nagy hó esett, nem lehet mindenhol rakatolt pályákra számítani.

Sölden nem meghitt hely, Obergurgur viszont igen. A sípályák változatossága sokkal nagyobb Söldenben.

Söldeln nagyon a szívünkhöz nött, bár a mélyhavas sielésbe még bele kell jönnünk, mi leginkább az olasz, szépen elsimított pályák elkényeztetett hívei vagyunk.
panafz5
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Sölden 5 nap a "hegyek Ibizáján" 2016.12.18-23ig

Karácsony előtti síelés a csodás Söldenbe.
Vasárnap indultunk ,ami jó döntésnek bizonyult, mert a forgalom elenyésző volt.Szinte végig autópálya az utolsó 35 km falukon keresztül, jó minőségű úton, így hamar elrepült az utazási idő.Hajnal 5-től 15 órára értünk oda. Csodás kis tiroli városka fogadott,karácsonyi díszbe öltözve.A szállásunk a Gaislachkogl felvonótól 3 percre volt Martin Brugger panzió.
Ajánljuk mindenkinek szép szállás, bőséges, finom reggeli.
Első nap a Gaislachkogl felvonón indultunk el, hogy besíeljük ezt az oldalt.Itt csak a kék pályák voltak nyitva a 2-es és a völgybe vezető csodálatos minőségű volt.A többi pálya le volt zárva sajnos.A további napokon a Giggijoch pályákon síeltünk ,ami 3 buszmegállóra volt tőlünk.Itt van több pálya, szebbek, szélesebbek és innen juthatunk el csak a gleccserhez. A felvonók nagyon modernek,gyorsak ,mozgólépcső vezet hozzájuk. A gleccserig tartó út kb 30 perc , úgy hogy nekünk nem volt sorban állás a felvonóknál. Az útbaigazító táblák egyértelműek. Schwarze schneid csúcsról a gleccserhez egy hangulatos alagúton keresztül síelünk. A kezdők kicsit óvatosabbak legyenek, mert a kék pályák néhol pirosba mennek át.
A hütték rendkívül szépek,bőséges a választék és nagyon sok helyen van. Sölden a drágább síterepek közé tartozik,szállás,éttermek,bárok,síbérlet,de ezért mindenhol szuper minőséget és kiszolgálást kapsz.A pályák mindenhol nagyon jól kezeltek,még délután is,csodás élmény síelés volt az 5 nap.
Utolsó nap lazulásképpen ajánljuk a Langenfelden /10km/található Aqua Dome termálfürdőt. Hihetetlen szuper szaunákkal és medencékkel, fantasztikus hegyekre néző kilátással.Nagyon jól éreztük magunkat, nagyon sok magyar dolgozik mindenhol a hüttékben, a fürdőben is. Sielés után a városban nagyon jó hangulat van, sok fiatal mulat a bárokban.Rengeteg üzlet van,a helyhez méltó árakon.
Mi ajánljuk a bakancslistára.:-)
P1000702.JPG
P1000712.JPG
P1000715.JPG
P1000719.JPG
P1000741.JPG
P1000742.JPG
P1000743.JPG
P1000766.JPG
P1000814.JPG
IMG-1422.JPG
P1000778.JPG
IMG-1447.JPG
P1000682.JPG
P1000741.JPG
kovitomi
36 élménybeszámolót írt
36
16 éve tag
Szállásadónk reggel ezzel engedett útnak minket: "there are too many people on the glacier". Elkövettük azt a hibát, hogy a bakancsok a kocsiban maradtak éjszaka, reggel a parkolóban csillagokat láttunk, mire felgyötörtük a lábunkra a beton keménnyé fagyott műanyagot. Többször jártunk már itt, és az autót - no meg az üzemanyagot - kímélendő síbusszal mentünk fel a hegyre. Mindenkinek ajánlom a buszt, mert a szerpentin igazi autó gyilkos felfelé is, meg lefelé is. Nem kérnek sem bérletet, sem jegyet és a busz egyenesen a pénztárak előtt tesz le. A buszon szembesültünk a "too many people" -el először, mint a japán metrón, levegőt is alig kaptunk, annyian nyomakodtak fel a járműre. A 6.hajtűkanyar környékén éreztem az első izzadságcseppet a hátamon, ami az ember nadrágjába csurran, aztán jött a többi is.
Szóval tényleg hatalmas tömeg fogadott fent, minden felvonó csúcsra járt, de negyed óránál nem kellett hosszabb ideig várni, a kabinos gyorsan nyelte a sízőket. A Tiefenbach-i oldalon a csákányos felvonó egy óra körül üzemzavar miatt leállt - ezen a csilivili terepen ilyet!Nahát!...Nem is tudták elindítani.
A gleccser a kevés hó ellenére egészen tűrhető volt, csak dél magasságában jöttek elő az első jégfoltok. A tömeg ellenére csak egy balesetet láttunk, a mentés viszont teljesen egyedi volt: a sérült sízőt a ratrak tolólapjába illesztett ülős lift székébe rögzítetten hozták le.
Sízés után lent Söldenben ajánlom mindenkinek az Atik's Grill-t, ami egy igazi török kebabos, (a kebabon kívül 26 féle pizzát szolgálnak fel,), ahol olyan kebabot ehetünk, ami után csak elégedetten lehet hátradőlni, nem mellesleg az itteni árszinthez képest igen barátságos áron.
Holnap megnézzük a Kaunertal gleccsert, ahol egyrészt még nem jártunk, másrészt le szeretnénk ellenőrizni a síhu állítását, miszerint itt " a sorban állás ismeretlen fogalom". Meglátjuk...
SAM-0026.JPG
Sölden (Kép: kovitomi)
Mentő ratrak
Reggel az ablakunkból ez a látvány fogadott :)
IMG-20161030-162154.jpg
There are too many people...
IMG-20161031-104456.jpg
IMG-20161031-114807.jpg
IMG-20161031-114800.jpg
SAM-0014.JPG
SAM-0010.JPG
Söldeni főutca
Viktória22
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
Besíelésen voltam november 23-26-ig Söldenben.
800 km-re van Budapesttől, az utunk odáig nem volt zökkenőmentes, havazás volt Linztől, és a Mondseenél is, az osztrák -német határnál a müncheni autópályán 1 órán keresztül vánszorogtunk mert minden autóst megállítottak útlevél ellenőrzés miatt.Az esti órákban megérkeztünk.Langenfeldben volt a szállásunk a Hotel Garni Liesl-ben egy családi szálloda újonnan épült.Langenfeld 15 km-re van Söldentől jól megközelíthető úton.
Másnap reggel Söldenben a Gaislachkogelbahnnál lévő parkolóházban álltunk meg ami ingyenes azt vettük észre h egyedül vagyunk ott a kabinos lift nem üzemelt ezért síbusszal mentünk fel a gleccserig, ami kb 20 perc autóval.
Csak a gleccser pályái (Rettenbach és a Tiefenbach) működött.A Giggijoch és a Gaislachkogl nem , a völgybe vezető pálya sem üzemelt a kevés hó miatt. Másnap autóval mentünk fel Söldenből a gleccserig gond nélkül feljutottunk nem véletlenül ezt használja tesztpályának a BMW X-drive. Most is egy csomó gyári BMW -t teszteltek ottan 3000m magasan. Több parkoló van fennt , a szélső ami a kilátóhoz visz fel Tiefenbach ülőlift felső állomásához egy alagúton keresztül lehet elérni autóval. Csodaszép napsütéses időnk volt, kemény hideggel -11 C. A pályákon volt hó bőven, és szépen kezelve is voltak tükörsimára ratrakolva. Ami nagy öröm volt a számunkra. A gleccsereken mindegyik lift üzemelt nem volt sorban állás pedig sokan voltak. A síbérlet ára nem mondható előszezoni árnak és főleg nem úgy hogy az egész pályarendszer (145 km)harmada (33 km ) üzemelt csak. Fantasztikus infrastrukturával (elegáns üzletek, modern szép szállodák, panziok, éttermek, hütték)felszerelt hely. A pályarendszerről nem is beszélve.Ez Sölden. Tényleg egy csúcshely Ausztriában sőt Európában is,nem véletlen hogy itt forgatták (a Gaislachkoglen) a legújabb James Bond Spectre epizódját.
4 x voltam már itt , örömmel utaztam ide és sok élménnyel jöttem haza. Alig várom hogy újra menjek.
Képek a fotóalbumomban:
https://sielok.hu/fotoalbum/solden-...besizes-2015/galeria/

THINK BIG THINK SÖLDEN :-)
kovitomi
36 élménybeszámolót írt
36
16 éve tag
Alig vártam, hogy ez a pokoli nyár elmúljon végre, és az őszi iskolai szünetet kihasználva újra lécre állhassunk. Tutira mentünk, Söldent választottuk besízésünk helyszínének. Szállásunkat még a nyáron lefoglaltuk Langenfelden. Maga a falu 15 km-re van Söldentől, mellesleg melegvizes fürdőjéről,az Aqua Therme-ről híres. Ideúton az osztrák - német határon, Salzburg után 50 perces dugóba futottunk. Határellenőrzés, az autópályát egy sávra szűkítve minden autóba szűrós szemű német rendőrök néztek be, bevándorlókat keresve. Bevándorlókat nem láttunk, láttunk viszont tarka ruhás társaságot, akit kivettek a sorból. Nem szíriaiak voltak... Továbbhaladva Kufstein-nél a másik oldalon hasonló hosszú kocsisort láttunk, úgyhogy aki a tiroli gleccsereket választja Németország érintésével, készüljön fel az oda-vissza plusz 2 óra útidőre.
Három napot síztünk Söldenben, fent a gleccseren. Mind a három napon gyönyörű időt fogtunk ki, így nem lehet okunk a panaszra. Az első napon még autóval mentünk fel a hihetetlen meredek szerpentinen 1377 m-ről 2796 m-re, olyan úton, amelyet nem tériszonyosoknak terveztek. Lefelé az autó kerekein tojást lehetett volna sütni a folyamatos fékezéstől.
Másnap ezért a síbuszt választottuk, egyszerűbb, kényelmesebb, autó és üzemanyag kímélő megoldás. A Gaislachkoglbahn völgyállomása melletti parkolóban álltunk meg Söldenben, innen csak néhány lépés a buszmegálló. A síbusz óramű pontossággal a megadott időben érkezett, fél óra útidő után a Tiefenbachfernernél a kasszánál szálltunk le. Mindkét gleccsert besíztük, nekünk most is a naposabb Tiefenbach-i oldal jött be. A rettenbach-i oldal jegesebb és hidegebb volt, és itt több pályarész is zárva volt a versenyzők részére. Hó inkább csak a pályákon van, illetve a hegyek északi oldalán, ezzel együtt végre igazán téli feelinget éreztünk. Ma még a hó is szállingózott...
Nincs nagy tömeg, folyamatosan lehetett pörögni a pályákon.
Az osztrák gleccserek közül a legtöbbet már meglátogattuk így ősz derekán, a söldeni pályákban még nem csalódtunk.
Ha még megtehetjük, jövünk jövőre is. Képek hamarosan...
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
9.jpg
10.jpg
pálinkás
41 élménybeszámolót írt
41
17 éve tag
Síelős bioritmusom általában szeptember végén kezdi egyre erősebben adagolni a vágyat. Havas képek, freeride videók és a lassan érkező pozitív hójelentések nézegetésével még egy ideig kezelhető a kényszer, de a virtuális petting után novemberben már muszáj eljutnom az első aktusig. Az idén Sölden csábított.
Beszámoló videóval a SíRiporter blogon. Olvasd tovább itt:
https://sielok.hu/blog/siriporter/c...ikk/besizes-solden-2013/
kovitomi
36 élménybeszámolót írt
36
16 éve tag
Őszi besízésünk síterepének ismét Söldent, a két söldeni gleccsert választottuk. Az otthoni későnyárias időjárás miatt kissé lanyhult a lelkesedésünk, de abban bíztunk, hogy legalább 3000 m-en találunk sízésre alkalmas havat. A meleg miatt igyekeztünk minél hamarabb felérni. Jó tanács az autóval érkezőknek: érdemes az alagúton átmenni a Tifenebach gleccserhez, a rengeteg autó látványától nem megijedni,a parkolóban pedig alaposan szétnézni, mert mindig akad egy-két üres hely a kabinos felvonó közelében. Reggel 9-kor már csatoltunk. Délig tökéletes havon, tökéletes pályákon csúsztunk. A tiefenbach-i oldalon kezdtünk, aztán ahogy egyre magasabbra hágott a nap, és firnesedett, buckásodott a déli oldal, úgy mentünk át az északi, rettenbach-i részre. Ott még délután is kevesebben voltak és a pályákat is kevésbé viselte meg a szokatlan meleg. 3000 m-en 5-6 fok volt pluszban, de erősen tűzött a nap, így még melegebbnek lehetett érezni. Láttam a csúcson rövidujjú pólóban is deszkást.
Egy kis (vagy sok) hó elkellene, szerencsére holnapra 20-30 cm havat és lehűlést várnak. Meglátjuk...
DSCF3908.JPG
DSCF3914.JPG
DSCF3919.JPG
DSCF3924.JPG
DSCF3928.JPG
DSCF3933.JPG
DSCF3935.JPG
DSCF3942.JPG
DSCF3944.JPG
DSCF3951.JPG
DSCF3969.JPG
DSCF3982.JPG
DSCF3991.JPG
zerge
4 élménybeszámolót írt
4
14 éve tag
2012. december 23-tól 28-ig sieltünk Söldenben. Ez a 6 nap minden szempontból nagyon változatos körülményeket mutatott. A hőmérséklet a magas tengerszint feletti magasságnak köszönhetően még az amúgy meleg december ellenére is elfogadhatóvá tette a síterepet. Némelyik nap a pálya legalsó, falusi részei kezdtek délutánra kis mértékben kásásodni, de az egész síterep porhavas képet mutatott.
Érdemes figyelni reggelente a helyi tévécsatorna időjárás jelzését, ha 100km/h vagy az feletti értéket jelez a csúcsokon, akkor rögtön az alsóbb, Giggijoch illetve Gaislachkogel síkörzetet érdemes tervezni, legalábbis délelöttre. Ugyanis napközben is megnyithatnak, lezárhatnak pályákat, sílifteket a gleccseren, az aktuális időjárási helyzettől függően.
Egyik nap a Rettenbach/Tiefenbach köröket róttam, amikor meglepődtem, hogy a kétszakaszos E61-s kabinosból mindenki kiszáll a középső állomáson. Lezárták a felső szakaszt, még kint libegtek a kabinok a szélben, de a középső állomáson már visszafordulóra állították a felvonó müködését.
Kétszer volt jelentősebb havazás reggelre illetve délelött folyamatosan. A frissen esett 20-25cm-s havat folyamatosan rendezgették a ratrakok. Szerencsére olyan szélesek a pályák, hogy a 3/4/5 ratrakokból álló lánc nem okozott gondot a sielők között. Volt olyan pálya is, amit délelött később nyitottak meg, amikor a teljes szélességet lekezelték.
A faluban jól működő síbusz rendszer van. Mi nem is használtuk az autót, a ház elött állt meg a busz. A síterep weboldalán dorf buszként található menetrendet érdemes indulás elött már megnézni, kinyomtatni.
Két pályarészt emelnék ki: a Gaislachkogeli oldalon mindenki kötelezőnek érzi, hogy felmenjen a 2. szakasz csúcsára. (BIG3) Innen az 1-s piros pálya vezet le, keskeny, délre már hóember nagyságú buckákat lehet kerülgetni.
A kedvencem a 4-s,5-s piros volt, egy régebbi 2 üléses libegő szolgálja ki, emiatt kevesebben használják mint a többi részt, a széles piros pályák még délután is tökéletes állapotban vannak, és szinte magányosan lehet sielni rajtuk.
laca08
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
Sziasztok!

Tegnap értünk haza Söldenből. Aki szeret síelni az nem hagyhatja ki ezt a terepet. Előszezonról lévén szó semmi tömeg, semmi várakozás, csodálatosan előkészített pályák.
A slágerpályákon (13-as, 15-ös pályák) délutánra némi buckásodás előfordult. Délután már itt kígyóztak a síiskolák tanulói.
Az időjárás szinte minden arcát mutatta, de így is jó volt a síelés.
A pályákról:
A sok kék pálya ne csapjon be senkit, ezek egy része piros néhol sötét piros. A gleccserre való átcsúszáshoz azért kell egy kis tudás. A 23-as kék első része markáns piros. A 38-as első része is meredek, egy kezdő síelő megrettenhet, viszont rendkívül széles. A visszafelé útnál a 24-es illetve a 13-as pályán is vannak meredek részek, de a 24-es a 30-as pályával ki lehet kerülni. A 30-as pályán viszont sokat kell botozni, ha nem engeded a lécet. Sok szenvedő arccal találkoztam.
A gleccserpályák csodálatosak, szélesek kissé lankásak. A 39-es panoráma pálya tiszta időben frenetikus. A kilátót nem lehet kihagyni a 38-as tetején.

A völgybe vezető 20-as fekete és 19-es piros délutánra már jegesedett. Okozott meglepetést bőven a jég. Nem csak nekem.
Délután utolsó körnek elég fárasztó.
A BIG 3 Rallyt-t nem síeltem végig teljesen, emiatt még biztosan visszamegyek.

Összességében már decemberben elegendő hó van a völgyben is - szinte minden nap esett valamennyi hó. A pályák jól előkészítettek, az infrastruktúra egyedülálló. Nem véletlen kerül a napijegy 45,50 euróba. Ilyen körülmények között a felvonózás egyáltalán nem fárasztó.

Söldenben rengeteg szállás van. Nem is tudom, hogy az ottani lakosok hol lakhatnak. Tele kajáldával szórakozó hellyel. Az árak elég húzósak. pl. a hüttében 2 virsli némi kenyér és mustár 4,5 EUR, egy tea 2,20 EUR.

Ha valakinek kérdése van szívesen válaszolok.
RM
134 élménybeszámolót írt
134
19 éve tag
Tiroli síelésünk 3. napján Söldent látogattuk meg (vasárnap). Ami feltűnt, hogy lényegesen többen voltak, mint előző nap Gurgl-ban. Míg ott tök egyedül ültünk az esetek 99%-ban a liftben és a pályán sem kellett senkit kerülgetni, itt nem volt meg "csak a miénk a pálya" érzés. (Ennek lehet a szombati friss hó utáni csodás napsütés volt az oka, de szerintem ezek az arányok szinte mindig megvannak. Ahogy szállásadónk mondta Vent-ben. Sölden a tömegeké, Gurgl a felső tízezeré, Vent meg azoké akik a nyugalmat szeretik. Vetben egy öreg kétüléses van + pár csákányos lift. Vent 2000m-en van, relative sok hotellel. Sölden/Gurgl is kb. 15km a kettőt összekötő útról kell menni 10 km-t egy másik "völgybe". Az oda vezető út rendben van, jól takarítják, széles, lavinafogó alagutakkal védett. Itt a szállások az előszezonban olcsóbbak mint a "fő völgyben".)

Söldenben a pályák egyébként rendben voltak. Az alsó részeken a "tömeg" miatt volt kisebb jegesedés, buckásodás délutánra. Sorban nem sokat álltunk, csak a reggel gleccserre eljutásnál. Kellemes napos napot töltöttünk el itt.
Soelden1.jpg
Soelden2.jpg
Soelden3.jpg
ATTI 78
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Voltam ezen a hetvegen en is Söldenen.
Minden adva volt amit csak el lehet kepzelni egy szuper sieleshez. Szikrazo napsütes, friss porho...
Több palyat is megnyitottak, annyira adva voltak a körülmenyek. Nem volt hatalmas tömeg sem fent, valoszinü mert eppen csak kezdödik a szezon.
DSC-0399.JPG
DSC-0415.JPG
DSC-0430.JPG
DSC-0406.JPG
kovitomi
36 élménybeszámolót írt
36
16 éve tag
Őszi besízésünk helyszínéül ismét a tiroli Söldent választottuk.
A tegnapi ideúton Salzburgtól szakadó hóesésben jöttünk, folyamatosan hűlt a levegő és mire a szállásunkra Langenfeldre értünk,-4 fok, és 10 centis hótakaró fogadott. Ma reggelre a Tiefenbach gleccsernél -11 fok, 3250 m-en -20 fok, viharos szél, hófúvás, köd, felhő, szóval minden téli kellék adva volt. A rossz idő ellenére iszonyat a tömeg, rengeteg diák, iskolai csoport. A rettenbach-i oldalon még rosszab időjárás volt, ezért valószínűleg a többség átjött a hegy déli oldalára, ezért volt a rengeteg ember a pályákon és a felvonókon. A csúcs közelében gyök2 volt a látótávolság, délutánra a nagy szél lehordta a havat a gleccserjégről is.
Három körül feladtuk, persze amikor elindultunk a völgy felé, kisütött a nap...
Hó most már van bőven, a táj gyönyörű, az előrejelzések alapján holnapra az időjárás is szebbik arcát fogja mutatni.
SAM-4302.JPG
SAM-4305.JPG
SAM-4309.JPG
SAM-4321.JPG
gash
4 élménybeszámolót írt
4
15 éve tag
Május 02-án délután kettőkor indultunk síelni, 36 fokos kánikulában full légkondival St.Pöltenig, aztán elég volt a sima ventillátor is. A Mölltal gleccserre terveztünk utat, de végül Sölden-t és ha már ott vagyunk Pitztal-t választottuk. 945km-es utazás végül megérte, hisz leesett az állunk! Hatalmas hely, rengeteg hó, csúcsig menő kabinos liftek és kevés közönség fogadott minket, akik 10%-ban oroszok, csehek, hollandok, 90%-ban pedig lengyelek voltak. Tehát nem mi voltunk a legtávolabbról! Itthon utánanéztem, a lengyeleknél május 01-02-03. nemzeti ünnep, így egy elég szép hosszú hétvégét tudtak összehozni maguknak. Sajnálatunkra a GIGGIJOCH kabinos csütörtök reggeltől állt le, így fel kellett autózni az igen kemény szerpentinen a Gleccser Stadionig. Május 03-án a pályafelfedezés nagy és meleg ködben kezdődött, de délutánra a hegyek fölé emelkedett, árnyékolva a pályát. Zárásig tökéletes maradt a pálya,tömeg nuku,mindenkinek volt saját kabinja felfelé !
A második nap, mint azt a Bergfex jósolta,14h napsütés lett. Ezt a TIEFENBACH GLECCSER rosszabbul viselte mint a RETTENBACH GLECCSER, ami erősen „habosodott” a felétől. Jó lett volna egészében használni Sölden-t, de „magába” a gleccsert sem untuk meg két nap után!
DSCF5675.JPG
május 03 friss hó
lavina a gleccser stadion felé
a gleccser stadion, fekete 31 pálya
így kell érkezni
a nyitás
a zárás
DSCF5668.JPG
DSCF5677.JPG
DSCF5685.JPG
DSCF6577.JPG
pillantás a Pitztal Gleccserre(Söldenből)
kosa.adam
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
Sölden nagyon klassz volt, Obergurgl-ban voltunk egy hetet, egy napra átruccantunk oda. Március végén a völgybe levezető pályák más kásásak voltak, de 2000 felett mindenhol szuper hóviszonyok vártak. Tetszett a pályák változatossága, az viszont nem annyira, hogy a gleccser fele volt egy szűk keresztmetszet, az egyik felvonóhoz csődült mindenki, ott azért kialakult néha 5 perces várakozás, de szerintem ez belefér. Egy hardcore hétvégére tökéletes, egy hetes síelésre pedig akkor, amikor kevesebben vannak. Top10 közé tartozik!
Amúgy aznap közel 6 óra alatt 12000 m szintkülönbséget jártam be, ami mutatja, miben is rejlik Sölden erőssége.
szabolcsij
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
Sziasztok!

Mi február 4 és 11 között töltöttünk el egy hetet itt. A szállásunk Apartment Rosemarie volt, önellátással. A szállás teljesen rendben volt, minden fa... A síbusz a ház előtt állt meg, reggel 8 és 10:30 között 4x jött. A Gigijoch felvonó egyébként 2 km-re volt, nem távolság. Az első pár napban a síbuszt használtuk, de utána muszáj volt inkább autóval közlekedni, mert a nagyon nagy hideg leszívta az aksit. De szerencsére egyik kedves lengyel szomszédunk segitett bebikázni :)

A gleccser csodálatos. Már amikor nyitva van. Ha hó esett, ha szél fúj, akkor lezárják és ugrott a pályarendszer 30%-a! Sajnos nálunk az 1 hét alatt 2x is le volt zárva. Persze teljes árat kértek a síbérletért...
A kék 30as pálya annyira lankás, hogy gyalogolnod kell 3x is, a boardosok mindenképp kerüljék! Ami a legidegesítőbb volt, az a piros 21es pálya alja. Szűk, buckás, tömegnyomor. Borzasztóan el van rontva a pálya alja. Balesetveszélyes és élvezhetetlen. Nem érdemes végig lecsúszni! Ennyit a bosszúságokról :)

A hegy csodálatos! A kilátás lélegzetelállító! Rengeteg hó van, a pályák jól kezeltek. Sok hütte van, jó hangulat, a felvonók tiszták és modernek! Sorbanállás minimális, pár perc. Aki nem szereti a nagyon hideget annak nem ajánlom, délben -23 fok volt :)
Én személy szerint imádom a nagyon hideget és az sem zavar ha verőfényes sieléses napok közé becsúszik 1 ítéletidős nap :) Volt olyan, hogy senki nem volt rajtunk kivül a pályán, utólag kiderült, hogy utánunk le is zárták a pályát!
Az első olyan pályarendszer, ahol élvezetesek voltak a fekete pályák! A kabinos felvonókban könnyű ismerkedni, ha van nálad pálinka :))
Egyik nap BMW-k vonultak konvojban a Rettenbach Gleccserre! Mindenhol összkerekes BMW-k voltak kiállítva! Jól mutattak :)
A BIG3 Rally kötelező. A kilátókra érdemes felgyalogolni, megéri a látványért!

Árak: 4 euró 1 sör, 3 euró egy tea, egy átlagos ebéd kb 15 euró/fő. A síbérlet 231 euró + 2 euró kaució! A Gigijoch felvonónál, ingyenes parkolóház van. Érdemes benézni a Marcos bárba felvonó zárás után, sok ember, óriási hangulat :))

Egyik este kipróbáltuk az Aquadome -ot, nagyon impozáns volt a csempe helyett, a rozsdamentes acél burkolat! Megéri elmenni, kipróbálni kellemes egy hideg nap után! 3 órás jegy 18 euró volt.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, érdemes kipróbálni a pályát!
DSCF2062.JPG
DSCF2224.JPG
DSCF2222.JPG
DSCF2089.JPG
DSCF2094.JPG
DSCF2183.JPG
DSCF2184.JPG
cicalány
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
Halihó,
Megvolt az idei síelésünk. A kiválasztott hely Sölden lett. Hát nincs közel, de megérte a hosszú utazás.
A szállást mindnekinek ajánlanám, http://www.soelden.com oldalon találtuk, full-felszerelt komplett apartman, Söldentől tovább kb 5 km-re a következő kis faluban Zwieselstein-ben, ahonnan ingyenes síbusszal is betudtunk menni a felvonókhoz. Jobb nem is lehetett volna, nagyon jó ár-érték arány, 25 euró/fő/éj a tiroli árakhoz képest.
Szóval, a síelést úgy terveztük, hogy 3 napos síbérlettel Söldenben, és negyedik nap másik irányba látogattunk Obergurgl-Hochgurgl pályákra. Az utolsó napunkat arra szántuk, hogy megnéztük II. Lajos bajor király kastélyait a német határon túl Söldentől kb 120 km-re(Neuschwansteini és Hohenschwangau kastélyok szinte egymás mellett). Érdemes egyszer megnézni, azt mondják, hogy ez Németország legnagyobb turisztikai látványossága. Idegenvezetővel lehet végigmenni a megnyitott szobákon, minden eredeti.
A Söldeni pályák: hatalmas hó, hosszú-széles pályák, csúcsminőségűek, rengeteg felvonó. Bár csak a harmadik napunkon nyitották meg az alagúton túli távolabbi gleccserpályákat, mert nagyon erős szél volt és havazás első két napon a magasabb részeken. Harmadik és negyedik napi síelésünk szikrázó napsütésben, gyönyörű időben telt a gleccsereken és a szomszéd pályákon is. Nem tudom elképzelni, hogy lehet-e még ennél is jobb máshol??? A Hochgurgl-i pályák kisebbek ugyan, de úgy éreztem, mintha a környezet szebb lenne, kicsit olyan dolomitosnak néz ki, közelebb vannak a nagy sziklák... Az Obergurgl-Hochgurgl-i pályákon még az a különleges, hogy van egy vízszintesen haladó összekötő lift, nagyon hosszú, jót lehet rajta pihenni...
Nagyon tetszett, mennyire látszik, hogy mindent megtesznek a síelőkért, a vendégekért, mindenhol kedves emberek voltak. De mindennek a sok jónak meg is kérik az árát. Nem olcsó mulatság, de úgy érezzük, nagyon szép élményekkel lettünk gazdagabbak.
Képeket is csatolok majd. Üdv!
CIMG7877.JPG
CIMG7750.JPG
CIMG7760.JPG
CIMG7766.JPG
CIMG7778.JPG
CIMG7823.JPG
CIMG7836.JPG
CIMG7853.JPG
CIMG7888.JPG
Szikrázó napsütés és szél a gleccserpályán
CIMG7914.JPG
CIMG7964.JPG
kovitomi
36 élménybeszámolót írt
36
16 éve tag
November 1 - 4 közötti őszi besízésünk helyszínéül a tiroli Sölden-t választottuk. Hétközi időszakban mentünk, igyekeztünk elkerülni a tömeget, ami végül sikerült is. Szállásunk Langelfeldben volt, 300 m-re az Aqua Dome-tól, a falu Sölden felőli végén. Az apartmanházat bátran merem ajánlani bárkinek, színvonalas, igényes és olcsó volt.
Fent a gleccsereken igazi fehér télben, a völgyben kellemes őszi időben gyönyörködhettünk. A gleccserhez vezető szerpentin nem tériszonyosoknak való, a 15 %-os lejtőn időnként kettesben is tövig kell nyomni a gázpedált. Az első napon a Tiefenbeach-i oldalon kezdtünk, itt tudtunk a legközelebb parkolni a pályákhoz. A kabinosnál öt percnél nem kellett többet várnunk, ez a Rettenbach-i oldalon még inkább így volt. Itt a pályák is egy kissé jegesebbek voltak, így a többség velünk együtt a déli oldalt választotta. A síalagutat természetesen ki kellett próbálnunk, csuda egy dolog. Az jutott eszembe, miközben a átsíztünk a másik oldalra, hogy itt mi mindent megtesznek a sízők (és persze az üzlet) érdekében, miközben a Mátrában egy (használt) ülős liftre sem futja. 3000 m magasságban alagutat fúrni a sziklába a téli sportok szerelmeseinek... nem semmi.
Este lazultunk egyet az Aqua Dome-ban, érdemes kipróbálni a tölcsér formájú medencéket, jópofa dolog.
Összességében érdemes volt több mint 840 km-t autózni, az eddig általunk megismert gleccserpályák között eddig messze (de tényleg:)) ez a legjobb.
Közel a pályákhoz
Tiefenbach gleccser
2011-solden-03.jpg
A távolban a Wildspitz csúcsa
Ég és föld között
Messze a Pitztal gleccser
2011-solden-06.jpg
Becsússzak, vagy ne csússzak?
Alagút a sízőkért
Síterep marketing
Gleccser alulnézetben
Ötztal ősszel
tibor76
8 élménybeszámolót írt
8
18 éve tag
Nahh....megjártuk Söldent az ünnepek alatt. Az benyomások vegyesek. Azt mindensetre leszögezhetjük, hogy ez egy TOP síterep, a megfelelő szolgáltatásokkal, lehetőségekkel, sípályákkal. Viszont ennek megfelelően megkérik az árát, gondolok itt legfőképpen a síbérlet árakra. Hát az elég húzós. A szállásokról nem tudok nyilatkozni, mi innen kb 30 km-re találtunk szállást. Viszont a drága bérlet árakkal szemben ott van az infrastruktúra, ami azt hiszem kiemelkedően magas, és képes ellátni azt a brutálisan sok síelőt is, akikkel mi találkoztunk. Nagyon sok cseh, lengyel, holland síelő volt. És természetesen német. Számomra meglepő volt a cseh túristák magas száma. A három nap alatt volt mindenféle időjárás, a "Kudlikjuli" feelingtől elkezdve, a burult időn át, egészen a verőfényes napsütésig. Korán reggel, kb fél 9 felé érkeztünk mindig, ennek megfelelően a GAISLACHKOGLBAHN melletti parkolóban bőven volt még hely, a felmenetelre egy percet nem kellett várni. Gondolom ez később változhatott, mert napközben igencsak sokan voltak a terpen. A völgyben reggel is "kemény" plusszok voltak, de ezzel kapcsolatban majd kicsit később. Egyébként az új GAISLACHKOGLBAHN épülete mind a völgy, mint a hegyállomáson tényleg grandiózus. Nem lehet egy menetben felmenni a csúcsra, a középállomáson át kell szállni az új, nagy befogadóképességű gondolákba. A beszállásnál a kapuk számolják a síelőket, ha megtelt, nem enged át többet. Ez csak azért érdekes, mert voltak akik ezzel nem voltak tisztában, átmentek a kapun, aztán úgy érezték, hogy ebbe mégsem férnek el, és csak némi kezelői unszolásra szálltak be :) Szerintem innen jobb megoldás a hegyre való feljutás, mert ahogy elnéztem a Giggijoch felvonóból délelőtt özönlött a nép. Persze annak az az előnye megvan, hogy gyorsabban el lehet érni a magasabb régiókat, amire ebben az enyhe időben igencsak szükség volt. Szóval a GAISLACHKOGLBAHN-től kicsit macerásabb és hosszabb elérni a geleccsert. Egyébként a felvonók tényleg szuperek, gyorsak, és a régebbi kétülésesektől eltekintve plexivel védettek. Szóval brutál mennyiségű síelő ellenére igazán nagy sorok nem alakultak ki. volt amikor várni kellett pár percet, de bőven a "tűréshatáron" belül :) Kivéve a síterep szerintem egytelen gyenge pontjánál a Tiefenbach gleccserre vezető 4 üléses Einzeiger felvonónál. Aki járt erre tudja, hogy kikerülhetetlen, ha a Tiefenbach gleccserre fel akar menni az ember. Most az időjárás is olyan volt, hogy még többen akartak magasabbra menni. Na, itt álltunk több mint fél órát. Persze ekkora tömegben már előfordult tolakodás, volt aki kicsit határozottabban próbált előrejutni :) De nem is ebben láttam a legnagyobb gondot, hanem abban, hogy ekkora tömeg esetén nem egyszer nem kétszer egy-két személlyel indult a hegynek a felvonó. Szerintem a kezelőknek nem szabadott volna ezt megengedni... Nem értem a társasággal síelőket, hogy miért KELL egy felvonóban felmenni a hegyre, miért nem lehet fönt találkozni? Ha az ember túljutott ezen a szűk keresztmetszeten, a továbbiakban már jóval nagyobb kapacitásű felvonókkal lehet továbbutazni, megszűnt a hosszú várakozási idő.
Akkor a pályákról. Az idő elég enyhe volt, hiába mondták, hogy a fagyhatár 2500 méter, a napsütésben ez persze jóval fölötte volt. Reggel a pályák kifogástalanok, aki idemegy tényleg menjen időben, nagyon jókat lehet síelni. Aztán sajna a tömeg és a sok síelő hamar buckapályává változtatta a terep nagy részét. Hiába lett volna jó minőségű a hó 2200 méteren is, a sok síelőt nem bírja sokáig. Nem volt jobb a helyzet a gelccseren sem. Fent esett pár centi friss hó, ezt ugyan eldolgozták, de megtömörödni azért kell neki kis idő, itt meg ezért buckásodott elég hamar. Félreértés ne essék, nem panaszként említem, de ez azért sokat elvett az élvezeti értékből. És nem csak kis huplik voltak. Hiába a széles, kellemes lejtésű kék pálya, ha fél méteres buckák alakulnak ki rajta már a déli órákra. És ugyan ez az ami megnehezíti (a kevésbé tapasztaltabb síelőknek) a lejutást a gleccserről. Vagy az ember megy arra, amerre jött, vagy lecsúszik a 30-as pályán a völgybe. Nos ennek az elején van pár letörés, ami alapállapotban is ilyesztő lehet egy olyannak aki megszokta a gleccseren lévő kellemes lejtőket, de délután, amikor sokan is vannak, és fél méteres buckákban áll a hó....hát....nem lehet kellemes. Ha meg túl van ezen az ember, akkor meg jön pont az ellenkezője...ha nem engedi a léceket, botozni kell. Ha lejöttünk a 30-ason, akkor vagy lecsúszunk a 9-es pályán a völgybe, vagy ha a kabinossal akarunk lemenni, (mert elfáradtunk) akkor egy átkötő lifttel feljebb kell mennünk, hogy lecsúszhassunk oda. Csakhogy oda egy viszonlyag meredekebb szakaszon tudunk lemenni ami a nap végére természetesen nincs túl jó állapotban. Ráadsául aki lifttel akar lemenni, és használni akarja ezt az átkötőt, az induljon el időben, mert mi rendszeresen lemaradtunk róla :) Maradt a Talabfahrt. Érdekes, mert a 9-es (és a többi Talabfahrt) pirossal van jelölve, de szerintem ezek nem olyan vészesek. Ami miatt a pirosat kaphatta, az az ahogy vannak szűkebb részei, és pár visszafordító kanyar benne. De a lejtésük egyáltalán nem vészes. Hát ezeken a nap végén jó nagy a tumultus, sokan szó szerint küzdenek a dombokkal és a sok emberrel. Hozzáteszem: 13-14 fokokról beszélünk. Félreéréts ne essék, Sölden kiváló hely de én most egy kevésbé magabiztos síelő szemszögéből írtam le. Lehet azt mondani, hogy az ne menjen ilyen helyre, de a sok kellemes széles kék pálya igencsak alkalmas nekik is. Viszont egy átsíelt nap után nem biztos hogy a hegyről való lejutás olyan egyszerű. Persze csak akkor amikor az idő felkényszerít a gleccserre. Természetesen a Giggijoch oldalra egyszerűbb lejutni :) De mi nem ott parkoltunk :) Majd legközelebb. :)
Összegezve: Kiváló síterep, modern infrastruktúrával. A sok sok ember ellenére liftek bírják. Csak a pályák nem annyira bírják őket. Legalább is olyan időben amit mi fogtunk ki.
Ja, még valami. Egészségpénztári számlát lehet kérni, tudják miről van szó. Nem csinálják meg ott helyben, vagy másnap, vagy délután lehet érte menni. Érdemes egy németül kitöltött papírt előre kinyomtatni és azt odaadani, elkerülendő félreértéseket és magyarázkodásokat.
Bocs, kicsit hosszúra sikerült, de a terep sem kicsi :)
tmarothy
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
Sölden cool!

Múlt héten összesen három napot síeltem itt. Még jó, hogy van két gleccser, mert a februári "tél" szó szerint eltüntette a havat a völgyből. Csak a völgybe tartó pályák legalsó része volt problémás, kásás, kopott, foltos, a pályán kívül semmi hó, de 2000 méter felett már semmi probléma nem volt a nagy meleg ellenére sem.
Extrém széles kék pályák a Giggijoch-on és fenn a gleccsereken. Ezek a pályák tökéletes élményt nyújtanak azoknak, akik a kényelmesebb síelést szeretik.
Piros 11-es nagyon jó a hatüléses aljáig, onnan csak akkor kell tovább menni, ha jók a hóviszonyok, egyébként így is bőven elég. A hatüléses felé közeledve van a Gampe Thaya hütte, ki kell próbálni!
A leghosszabb 15 km-es pálya helyett (Schwarzen Schneide - Gaislachkoglbahn) sokkal inkább ajánlott a 9 km-es Hainbachjoch - Giggijochbahn! Ez nagyon izmos, ha ezt napi 4-5 ször lenyomja valaki, az utána tuti megy a kék pályákra! Az előzőnek tényleg semmi értelme, hosszú, majdnem botozós szakaszok, látványban sem túl jó, és rengeteg időt buksz vele, mert mire leérsz és újra felmész a hegyre, megbánod.

Nagyok a távolságok, ezért szerintem érdemes úgy síelni a terepen, hogy egyik nap csak a Giggijoch, következő nap Gaislachkogl, azután a gleccserek...ez a három hegy bőven elég egy-egy teljes napra, sőt. Az első nap mi feladtuk ezt a tervet, és mentünk fel a gleccserre, onnan csúsztunk vissza a völgyig, de ez így nem volt jó, tényleg sok időt veszítesz, ez a nap nem is lett túl jó. Giggijoch volt a kedvenc!

Persze volt Aqua Dome is, ne vizezd be a hajad, ha a kinti termálmedencében bámulod a hegyeket, mert lefagy a fejed!

Rengeteg extra dolog van, ez már mind a pénztárcától függ, de ha valaki visszafogja magát, akkor egyáltalán nem extra drága hely Sölden...Mondjuk ez a hely azért van, hogy ne fogd vissza magad...Ha este nem partizol, akkor tényleg nem extra drága a hely.
ftomi
1 élménybeszámolót írt
1
14 éve tag
Sziasztok!
Tegnap jöttünk haza Söldenből. Nem is tudom, hogy kezdjem el az élménybeszámolót, mert csak jókat tudok elmondani.
3 napot töltöttünk a síterepen. Az első nap lent a völgyben szakadt az eső és 8 fok volt. Kicsit megijedtem, hogy esőbe kell majd síelnem, de ahogy felértünk a gleccserre átváltott az eső hóba, és egész nap szakadt kb 10-15 cm. Ekkor mivel nem nagyon lehetett látni nem voltam nagyon elragadtatva a helytől, aztán jött a másnap amikor verőfényes napsütésre ébredtünk. Már nyitásra fent voltunk a felvonóknál és csak akkor láttam igazán milyen csodálatos helyen is vagyok. Szerencsére a 3. napon is gyönyörű időnk volt 3-5 fok pluszban. Ki is használtuk a nem mindennapi sízést és az első 9től 4-ig. És ez a síterepnek egy kis része volt, szenzációs lehet, ha az össze pálya megy a völgyig!
Aki esetleg azért nem ment még el ide, mert 800 km-t kell utazni az azonnal gondolja meg magát és látogasson el ide, mert megéri ennyit utazni.
Remélem még vissza tudok menni januárban is.
Ui: Aki tud Söldenben olcsó szállást apartmann jellegűt január végére az írjon.
Előre is köszi: Tamás
rockenstein
24 élménybeszámolót írt
24
15 éve tag
Megvolt az első sínapom Söldenben, és mindjárt verhetetlenre sikeredett. Egyszerűen mesés idő volt ma fent 3000 méteren: szikrázó napsütés, felhőtlen, gyönyörű kék ég, 0 fok feletti hőmérsékletek, semmi szél. Mi kell még egy tökéletes októberi csúszáshoz? Egy ilyen szenzációs pályarendszer, mint amit a Rettenbach és Tiefenbach gleccserek kínálnak. A fenséges tiroli hegyek között a síterep összes ősszel használható pályája (37 km) a síelők és boardosok rendelkezésére áll. Szinte kihasználhatatlanul széles pályák, tökéletesen ratrakolt porhó, modern kabinos, és ülőfelvonók, a változatosság kedvéért néhány csákányossal megspékelve, és 0 perces várakozási idő az összes felvonónál egész nap! Mivel kifogytam a szuperlativuszokból, beszéljenek inkább a képek. Holnapra már felhősebb időt mond, ma a 0 fok határa valahol 3700 körül volt, holnap ez lejjebb jön 3000 környékére, vasárnap pedig már 2500-ra, tehát kétségtelen, hogy a mai nap felülmúlhatatlan lesz!
DSC00925.JPG
DSC00892.JPG
DSC00910.JPG
DSC00948.JPG
DSC00951.JPG
DSC00960.JPG
DSC00968.JPG
DSC00934.JPG
Suttyko
1 élménybeszámolót írt
1
14 éve tag
Helló Tomi!

A kérdésedre a válasz. Feljuthatsz kocsival és busszal is (felvonóval biztos nem). Én ma autóval mentem a gleccserre, így várni sem kellett buszra. 12-14 km a gleccser (Retten-Tiefenbach). Tegnap éjjel is esett még, de az út nem volt havas. Mind a most épüló (már az üres kabinokkal próbaköröket tevő) Gaslachkoglbahn-nal, mint következő buszmegállónál (Grauer Bar) sokan álltak. Ez reggel 8 45 tájt volt. Az első buszra fel sem fért mindenki, de 1 perccel késöb már jött is a másik busz. A bérletet én lent vettem meg a Gaislachkogl Bahn-nál, de mint kiderült, a gleccserre vezető úton levő kapunál is tudsz/tudtok venni bérletet. A feljutás így ingyenes. Ezért sem javaslom a buszt, mert így nem kell azon fizetni.
A tegnapi havazásnak volt egy kicsi (számomra) hátránya. Szépen le volt ratrakolva a pálya, de még az is szinte mély porhó volt. Szóval elég hamar el lehetett fáradni. Számotokra sajnos most jön a meleg. 3000 méter körül lesz a nullfok.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nyugodtan.
Előre is jó síelést.
Üdv
HARDT
1 élménybeszámolót írt
1
14 éve tag
Még februárban síeltünk egy hetet Söldenben. Maga a síterep és a táj is elképesztő. Szerintem 7 napnál kevesebbet nem igazán érdemes itt tölteni, mert esélyed sincs bejárni a terepet.
A pályák, főleg a gleccseren nagyon jók,a rengetek ember simán eloszlik. Bár a 7 nap alatt nem sokat csúsztunk pályákon. Ugyanis nagyon jó freeride lehetőségek vannak. 7 napból 6on ragyogó napsütés fogadott minket. Utolsó előtti nap viszont leesett kb. 40 cm hó. Így adottak voltak az álom körülmények: szikrázó napsütés és karcolatlan hegyoldalak friss porhóval.
A pályákról annyit érdemes megemlíteni, hogy az extra hosszú Talabfahrtoktól senki ne várjon sok mindent, mert szerintem 6 kilométeren keresztül síbottal löködni magad elég élvezhetetlen. Föleg 4 fele mikor a tömeg megindul és a hóekés szupermenek és a falevelező boardosok egymást ütik ki a széjjel jegesedett keskeny pályán.
Plusszpont, hogy park nagyon igényes és jól karban tartott ráadásul kezdő elemek is vannak.
Mivel a síterepre két kabinos lifttel lehet feljutni a sorban állás tényleg elkerülhetetlen. Első nap mi is megjártuk és 45 percet várakoztunk a Gigjoch Bahn-nál. Második nap kiderült hogy a Gaislachkogl Bahn-nál kevesebben vannak és gyorsabb is tehát érdemes azzal menni.
Kombinált bérletet is lehet venni 10 euróval drágábban ami egy Obergurgl - Hochgurgl -i síelést is tartalmaz. Itt jóval kevesebben vannak. És a pályák is legalább olyan jók mint Söldenben, ha nem jobbak. Természetesen pályán kívüli lehetőségek is adottak.
Ha a napi 15 km autokázás nem probléma érdemes inkább Längenfeld-ben szállást foglalni mivel jóval olcsóbb. Itt található az Aqua Dome nevezetű termál fürdő is ahol kellemesen el lehet lazulni sielés után.
Söldenben kétségkívül nagy az éjszakai élet érdemes meglátogatni egykét alpesi bárt vagy szórakozóhelyet. Bár belépővel sehol sem találkoztunk az italok árát azért megkérik.
RM
134 élménybeszámolót írt
134
19 éve tag
December 14-én hétfőn sieltünk itt egy napot. Tökéletes körülmények között. Kevés ember, -10 fok körüli hőmérséklet így még délután is porhó, szikrázó napsütés, az összes pálya ment ... A Talabfahrt-ok még nap elején le voltak zárva, de délutánra már megnyitották őket. Nem bántuk meg, hogy több mint 800km-t autóztunk, ezért megérte.
Ami még kis negatívum, az árak. Napijegy 41.50 EU volt az előszezonban. Szállást sem sikerült már 20-23Eu/fő/éj körül találni. 27.50 EU volt reggelivel egy kellemes Apartmanházban Sölden (3km) és Obergurgl (8km) között. aki megengetheti magának csak ajánlani tudom ezt a környéket, nagyon jók a liftek, pályák ... A Talabfahrtokkal egész nagy szintkülönbségeket lehet sielni egyben kb. 3100m-ről 1400-ra ...
kazi79
9 élménybeszámolót írt
9
18 éve tag
Sziasztok! Megérkeztünk Söldenből vasárnap este!
panaszra nem lehet okunk, gyönyörű időt fogtunk ki. Se vihar, se hóesés, se szél.

Elsőként a szállás:
Haus Romana:
A Haus Romana kb. 150 m-re fekszik a Gaislachkogelbahn aljától, a felvonótól. Ezt sajnos nem tudtuk kihasználni, mivel az még nem működött, csak a Giggijoch.
A szállás végülis elég minimalista volt.
Tiszta szobák és fürdő, konyha felszerelt, de nem volt mosogatógép.
Hiányzott a bakancsszárító, a radiátorokra meg nem tudtunk mindent felpakolni.
A tulajjal történt korábbi levelezésünkkel ellentétesen nem volt szaunájuk, habár azt mondták, hogy csőtörtés miatt kellett szétszedniük, tehát nhány hét múlva lehet, hogy lesz. Ár/érték arány szerintem rendben volt. (15 EUR/fő /éj)

A pályák: reggelente átbuszoztunk a Giggijoch-hoz, ahonnan kb. 1 órás liftezéssel lehetett felmenni a gleccserterületre. Ez kicsit hosszadalmas volt, de 10 körülre felértünk a gleccserterületre.
Pénteken napsütéses, gyönyörű idő volt, szerintem nem is voltak sokan. A pályák ki voltak vasalva, nem olvadt egyáltalán, habár jó idő volt nagyon (-1 - 0), délutánra azonban buckás lett.
Szombaton és vasárnap borús idő és kb. 3X annyi ember, mint pénteken. A pályák elnyelték a tömeget, de a kabinoknál sorban kellett állni (max. 5-10 perc).
Vasárnap, mivel a szállást is el kellett hagyni, kocsival mentünk fel a Tiefenbach oldalra. Az úthasználatért nem kellett fizetni, ha volt bérletünk. Korán érkezve volt parkolóhelyünk is.
Így spóroltunk egy órát és még jobb volt a pályák minősége. Nekünk a Tiefenbach oldal tetszett jobban, de a másik oldal is jeles osztályzatot kapott. A ratrakok által pályákra behordott hónál sok követ is betolnak, így néhány helyen lécgyilkos volt a pálya, főleg az alsóbb szakaszokon.
Megérte 700 km-t utazni!

Üdv
Kazi
balasi andras
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Január 10-én jöttem haza Söldenből, 18 nap sízés után. Langenfeldben laktunk, és bizony az ünnepek alatt néha kellett várni a visszatérő síbuszra, ugyanis forgalmi dugók voltak (aztán autóval mentünk fel). Amúgy sorok nem voltak, egyszer álltunk 30 percet a felfele vivő első kabinnál Karácsony és Szilveszter között. Az az érzésem, hogy sor esetében felgyorsítják a kötélpályát. Remek havat és remek időt fogtunk ki, szinte végig sütött a nap, ellenben jónéhány napot cudar hideg volt, főként a gleccseren. Talán az egyedüli kellemetlenebb dolog a sok kiabáló, csak önmaggával törődő orosz, no meg a káromkodó, trágár románok (romániai létemre óhatatlanul értem, hogy mit beszélnek, ők pedig azt hiszik, senki sem érti a szavukat; magyart roppant keveset láttam arrafelé). A nép azonban szétoszlik a sok pályán. Jó hó, jól előkészített pályák, olcsó és elfogadható apartman, napsütés - máris azon cselezek, gondolkodom, hogyan lehetne még egyszer odaszökni az idén. Kezdőnek, haladónak egyaránt ajánlom a terepet. Valóban van lehetőség egy nap Ober- és Hochgurglra, érdemes kihasználni, megnézni a terepet, bizony megér egy misét: kiváló felvonórendszer, kellemes és drága kicsi hütték...
coolman
13 élménybeszámolót írt
13
18 éve tag
Szia szecsi!

A Fire & Ice nagyon komoyl bulizós hely. A youtube-on is meg tudod nézni. A főúton is van egy hely az van kiírva, hogy Night Club. Egy két szintes szórakozóhely táncosok lányokkal, de az elég zúzós áron van.

Ha még buli akkor azt a pályán lévő hüttékben lehet elkövetni. A Rettenbach aljában van egy kör hütte dj-vel és van egy bar terasz. Már délben is volt pulton táncolás. Kaptunk hüttés labellot, mertt fogyasztottunk ott. Ajánlom mert jó hely.

cool! Egyéb kérdés?
coolman
13 élménybeszámolót írt
13
18 éve tag
Hello mindenkinek! Megérkeztünk Söldenből. Nagyon szerencsés síelést tudhatun magunk mögött. Találtunk szuper szállást Söldenben a gleccserút bejáratánál. 23 euro/ nap reggelivel. kétszobás apartmann két fürdőszobával konyhával gyönyörű kilátással és nagyon bőséges reggelivel 2 TV -vel. Érkezésünk örömére el kezdett havazni és kb 30 cm hó esett. Rengeteget szűzhavaztunk és nagyon jó volt a pálya minősége. A hétévégén szikrázó napsütés volt végig.

Egyenlőre ennyi, majd még írok, ha van kérdés válaszolok :)))

cool
klaci
20 élménybeszámolót írt
20
16 éve tag
Tavaly a karácsonyi időszakban voltunk ott. A normál pályákon normális volt az idő, többnyire szép napos, néha felhős.
Ami érdekes, az a gleccser rész: a Tiefenbach oldalon napsütés ezerrel, szuper viszonyok, a Rettenbach oldalon fent orkánszerű szél, baromi hideg, mindez tart kb. a pálya feléig, utána normalizálódik a helyzet. Hangsúlyozom, ez a kettősség egyidőben van, nem másik napokon. Előtte, mikor olvastam róla, hihetetlennek tünt, hogy egy alagúton átmegyek a zord télből a kellemes tavaszba, de szó szerint igaz!!!
Ennyit számít 3000 méteren, hogy déli, vagy északi a fekvés...
Future
3 élménybeszámolót írt
3
17 éve tag
Sziasztok!
Most jöttem haza ,egy hétig voltam..50 cm friss hó így 300 cm a gleccseren, 100-110 a közép pályákon(a faluig csúszni lehetett) és fantasztikus napsütés,(na jóóó 1 nap felhőben kerestük merre a pálya és hol kezdődik a fent és a lent) de állandóan dolgozó ratrakok..szóval egy csoda! aki tud, menjen : ápr.11-én "Hannibál est"! hóból, jégből piramis,elefánt,120 fáklyás síoktató bemutatója, "Istenek" az égből nanáá, hogy sítalpon..stb. Egy kis ízelítő)üdv.G.
A-hegy-tuloldalan.jpg
epul-a-piramis-a-gleccseren.jpg
Solden-kicsi.jpg
Solden-2008.-13-as-palya-kicsi.jpg
Rettenbach-gletscher.jpg
kis-kilatas.jpg
Gaislachkogl-3058-m.jpg
keszul-az-elefant-resize.jpg
csontiz
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Üdv mindenkinek!

Most voltunk a barátainkkal Söldenben 2008.01.19-01.26-ig. Fantasztikus volt minden, úgy hogy csak ajánlani tudom mindenkinek. Nem olcsó hely, de a szállással sokat lehet spórolni. Mi Laegenfeldben laktunk, és onna jártunk át, egyátalán nem volt vészes az a 15 perc autókázás oda is meg vissza, nagyon megéri. Mindenkinek tudom még ajánlani egy hetes sielés után a Laegenfeldben található Aqua Dom-ot, nagyszerű hely arra, hogy az ember kiáztassa a fáradt végtagjait.
Csak ismételni tudom magamat fantasztikus hely, egyszer mindenkinek el kell mennie oda.
janci
3 élménybeszámolót írt
3
18 éve tag
Sziasztok!
Fájó szívvel, de hazajöttünk! Egy nappal megelőztük a szervezett "besízőket", így szerdán még a jobbról-balról jövő "b...meg-ek" nélkül telt a nap a gleccseren, csodálatos napsütésben, ideális hőmérsékletben, első osztályú pályákon! Ugyanezek a viszonyok voltak jellemzőek teljes kinttartózkodásunk alatt, már ami az időjárást-pályákat illeti. Csütörtöktől (nov.1.) aztán egyre nőtt a tömeg. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a németajkúak után a magyar volt a második legnagyobb számú náció a hegyen, csak az zavart kissé, hogy míg a 4 nap alatt egyetlen "sájze" sem hangzott el környzetünkben, addig néhány honfitársunk sajnos hozta a formáját idegenben is...! Felülemelkedve ezen, az ötnapos túra igazi élmény volt, kifogástalan (és olcsó) langenfeldi szállással, Aqua Dome relaxációval, hegyi túrával, és a legcsodálatosabb őszi természeti képekkel, amit valaha láttunk! Csak ajánlani tudom mindenkinek!
fabianla
3 élménybeszámolót írt
3
18 éve tag
Nagyon jó hely azt én is alá tudom támasztani. Nov1-5.-ig voltunk itt, a hó sokkal jobb volt mint számítottunk rá. Helikopterezésben is volt szerencsém, mert egy esésnél a leoldodó síléc élére estem ami brutálisan elvágta a lában. Elvittek és összevartak, majd egy nap kényszerü pihenés után mentem vissza síelni. A helikopterezés viszont még vérző lábbal is élmény volt a közel 4 ezres csúcsok között. Ami furcsa volt, hogy a szálláshelyünkön szinte minden európai nyelven le voltak írva a fontosabb infók, kivéve a Magyart. Egyébként minden okés volt, kitünő vendéglátás, gyönyörű gleccser pályák, a völgyben éjszakai élet:)). Egy fontos tanulság, hogy biztosítás nélkűl nem szabad síelni menni. Nekem eddig mindig volt, sajnos most kellett is használni, a helikopteres mentés 3800 eurómba került volna nélküle. Ide még biztosan visszamennék, pláne ha tényleg ismertebb lenne nekünk és lennének folyamatosan magyar oktatók. Egy hibája van csak, hogy a napi síbérlet szezonban 40,5 Euró. Na persze van is hozzá sípályarendszer.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.