Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Sportgastein síterep leírás szállás cikk galéria videó wellness fórum

Sportgastein síterep értékelése
51 szavazat, átlagos érték: 4.6
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2016.12.29. golo
Mai helyzetkép. Az S1 kék a csúcsról a középállomásig és alul az S5 fekete pálya van nyitva. Tegnap Sankt Johann Alpendorf, Wagrain és Flachau pályáit csúsztuk végig mindkét irányban. Azokhoz képest Sportgastein egyetlen megnyitott pályája meglepően jó állapotú, a felső részen nem is jeges. A tömeg sem túl nagy, várakozni nem kellett.

A probléma itt is és más salzburgi pályákon is az, hogy 25-26-án eső esett még jóval 2000m felett is, azután a friss hó nem azonnal, hanem 1 nappal a hideg érkezése után esett, miután a felázott pályák már jéggé fagytak. A jégen pedig nem tapadt meg a friss hó, a viharos szél teljesen lefújta. Emiatt a hójelentés egyébként is eltúlzott számai a pályák állapotán egyáltalán nem látszanak.

Pályán kívül mégis volt keresnivalóm. Nagyon kevés a hó, jeges is az eső után, de nem mindenhol fújt le mindent a szél. Lehet találni szélnek kevésbé kitett sávokat, ahol jó a hó. Közöttük ott vannak a jeges részek, de nem tükörjég, hanem érdes. A többi pálya (S2, S3, S6) nyomvonala alig kivehető, esélytelen hogy a közeli jövőben előkészítsék és megnyissák őket. De arra jók voltak, hogy segítve a tájékozódást egészen jó nyomvonalakat találjak és visszatérjek a középállomásig.

A középállomás alatt még csak a friss 15cm hó látszik, a régi teljesen elolvadt.

https://sielok.hu/vetites/galeria/s...portgastein-2016-12-29/1/
h i r d e t é s
2016.03.06. golo
Ma reggelre esett 25cm hideg porhó, szél nélkül. A havazás napközben is folytatódott és leesett még 15cm hó. A hóesésben a köd sem volt túl sűrű, és sikerült a hegy tetejétől az aljáig pályán kívül is lecsúsznunk. Nagyon jó csapattal, folyamatosan pörögtünk. Legjobban a változatos déli oldal tetszett, itt délutánra már 40cm szűzhóban csúszhattunk lefelé, ami alatt már méteresnél is vastagabb az alap. Ennél jobb már nem lehet.
Egyre jobban megkedvelem ezt a ködös mélyhavas lebegés élményét. Van hogy hirtelen változik a lejtés, amit nem látok, csak érzem a súlytalan sűllyedést és hirtelen gyorsulást, ami már nem billent ki az egyensúlyból. Más az érzés, de nagyon jó.

Ezek a legjobb napok. Amikor egész nap ömlik a hó, ami egyre vastagodik és az előző nyomainkat is betemeti. Nincs napsütés, ami megolvasztja a havat és tömegeket vonz. Ilyenkor szinte üres a parkoló, ember alig. Minden csúszás szűzhó, mert kevesen térnek le, hiszen alig látni valamit. Tél van a javából.
CAM00345.jpg CAM00344.jpg CAM00347.jpg
2016.02.17. golo
Szia Chopoker!

Nem elírás. Ez nem a korábbi "nagy" havazás, hanem csak a hétfői adag. Ehhez jött még ugyanennyi keddre is. Tehát így már egész szép friss havunk volt, több nem is kellett volna, és ezt a ködös idő meg is őrizte számunkra.

Ezt a ködös freeride-ot nem mindenki szereti. Én igen, mert olyan érzékeket fejleszt, amire bármikor szükségünk lehet. Persze van az a sűrű köd, főleg késő délután, amikor már amúgy is kevés a fény, hogy csődöt mondok én is. De ha már 50-100m-re el lehet látni, akkor már lehet gyakorolni. A legfontosabb: ne nézz közvetlenül a lábad elé, hanem kicsit távolabb egy fix pontra. Ilyen pl. pálya szélét jelző karó/tábla, egy szikla, vagy egy társ, aki előtted csúszik. De pár másodpercenként, nagyon rövid időre pillantsunk magunk elé is, hogy észrevegyük, ha hirtelen meg kell állni (letörés, hófal, stb.) A pályáról letérve pedig az érzékelést vegye át a lábunk és az egyensúlyérzék. A föl-le gyorsulásokból is tudjuk érzékelni a lejtés változásait. Előzzük meg, hogy beragadjunk! Ha így ereszkedünk, az egy teljesen más lebegés-érzés, mint amikor a látás a legfőbb információforrás. Azért ezt mindig csak ismert terepen, és nagyon óvatosan gyakoroljuk.

Most mindkét nap ilyen ködös volt az idő, de kedden már sokat javult és jóval feljebb is le tudtunk térni a pályáról, mint hétfőn. Az alsó rész a déli oldalon azonban mindkét nap teljes élmény nyújtott, ennél jobb nem kell.

Óriási a kontraszt Sportgastein és a környék többi pályája között. Sportgastein már kezd úgy kinézni, mint egy átlagos szezon elején. Tehát még kevés a hó, kilátszanak sziklák és a hófogók, de a déli oldal már az aljáig csúszható, az északi pedig (gond nélkül) az erdőig.

Vasárnapi infó: Angertalban a nagykörön a fenti irtás kiváló volt, de lejjebb már sétálni kellett, hogy tisztásokat találjunk a lejutáshoz, és itt már nagyon olvadt. A bad-gasteini oldalon a törpefenyves a középállomásig még egészen jó volt, lejjebb nem mentünk.

Tegnapi képek: https://sielok.hu/vetites/galeria/f...reeride-sportgastein2016/...
2016.02.15. golo
Eddig kellett erre várnunk. Mostantól azonban freeride-ra is alkalmassá vált a hely. Persze csúsztunk itt januárban, sőt december végén is, de az már inkább fanatizmus volt, élvezetet alig adott. Nem úgy, mint most.

Megvan az alap, a kiadós havazás után a viharos főnszél által elsímitott tömör réteg. Erre esett most 10cm friss, hideg porhó. De nagyon különleges élményt adott, hogy eleinte fagyott eső, jégdara keveréke hullott, utána ez váltott át hóba. Ezen nagyon puhán csúszott a lap, alig volt ellenállása. Nem süllyedt mélyre, stabilan irányítható maradt, élen vezetve, nagy sebességgel kerülgettük a bokrokat. A patakvölgyekben már végig lehet csúszni, mint egy félcsőben, a púpokról elugrálva, végig le esésvonalban egészen az aljáig.

Fent sűrű volt a köd, de a havazáshoz felhő is kell, ezért inkább legyen ilyen. Ilyenkor alig jön valaki, a parkoló szinte üres. Szél alig fújt, a gyengén, de folyamatosan hulló hó napközben is szépen gyarapodott. Most is esik. A következő napokban tovább fognak javulni a körülmények, többször várható havazás és a hétvégéig még nem tér vissza a meleg. Most érdemes jönni.
2015.02.16. Peverell
Szombaton voltunk Sportgasteinben. Pálya kb. annyi van, mint egy alsó-ausztriai síterepen, bár itt legalább jó széles mindegyik. A mostani hójelentés adatai viccnek is rosszak... 255 cm hó talán akkor van ezen a terepen, ha ratrakkal összetolják egy kupacba amit ott találnak. A déli oldalon itt-ott még a fű is kint van a szinte párhuzamosan egymás mellett lefutó pályák között.
Az északi oldalon valamivel jobb a helyzet. A felső rész jeges, megfagyott hóval van borítva, a "vadászház" erdőhatár környékén viszont kimondottan jó még a hó állapota.
Biztos szuper freeride terep ez ha van rajta friss hó, de így a 47,50 Euros belépővel óriási csalódás volt.
Ez a terep csak annak jó aki ott lakik és nagyobb hóesés után azonnal tud csatolni, mert ezért a néhány pályáért ennyi pénzt kiadni felesleges.
2014.03.29. Robin
Sportgastein ma :
20140329-093345.jpg 20140329-093225.jpg 20140329-090126.jpg 20140329-104234.jpg 20140329-093352.jpg 20140329-093744.jpg 10151640-761347307211555-1638417191-n.jpg 20140329-094624.jpg 20140329-100829.jpg 20140329-115736.jpg 20140329-152555.jpg 20140329-152559.jpg 20140329-152617.jpg 20140329-152656.jpg 20140329-152959.jpg 20140329-154344.jpg
2014.02.19. Stani
Igen, én is mondom mindenkinek. Sportgastein teljesen más világ, igaz nincs megannyi pálya, de a magashegységi környezet szép időben mindent visz ! Aki szeret freeride-olni, annak meg egyenesen kötelező.
2013.01.25. golo
Sportgastein védelmében engedd meg, hogy ellentmondjak. Régebben azt gondoltam, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy kétszer ugyanarra a helyre menjek. Miután sok helyet bejártam, rájöttem, hogy vannak jobbak és gyengébbek. És csak néhány olyan van, amit minél jobban megismerek, annál többre értékelek. Szánj rá elég időt, hogy megismerd, és rá fogsz jönni, hogy nehéz találni jobb helyet, amely ennyi lehetőséget, felfedeznivalót, fejlődést kínál. Olyan ez, mint a zenében Mozart vagy Bach. Inkább meghallgatom többször azt, ami jó, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy a gyengébb művekre is jusson elég idő. :)
2013.01.24. Petkovics
Megjártuk Bad Hofgasteint,Bad Gasteint és egy rövid időt tölöttünk Sportgasteinben is.Utóbbi abszolút nem jött be-egy kopár hegyoldal az egész...Freeridera biztos tökéletes,de ott van Angertal ami sokkal szebb környezetben van és hasonló adottságokkal rendelkezik.Összesen 3 sínapot töltöttünk itt,ezért sajnos a Dorfgastein-Grossarl részre nem jutottunk el,így arról nem tudok nyilatkozni.Nekem személy szerint nagyon megtetszett a Gastein-völgy ezért februárban vissza is látogatunk ide.
2012.02.14. golo
/Az írást a Hóvadász-topikból emeltem át./

Sportgastein egy olyan hely, ahol fejlődni lehet. Fejben és lélekben. Az első benyomásom 10-12 éve az volt, hogy NAGY. Megéreztem valamit, amit máshol nem. A tiszteletet, azt, hogy mindegyik csúszásnál maximálisan oda kell figyelni. Akkor még csak a nyugati oldalon, a pályáktól balra tértem le, ami nem veszélyes, ha odafigyel az ember. Vannak letörések, de nem nagyok. Pont arra jók, hogy megtanuljunk látni, a nyomvonalat és a sebességet jól megválasztani. Azt tűztem ki célul, hogy hiba nélkül leérjek. Nem nehéz, de mindig lehet finomítani.

Gyakran lehet köd. Az egyik menetben még süt a nap, a következőben, vagy egy adott szint elérésekor hirtelen leszáll a homály, mégis le kell tudni jutni. Ha eltűnnek a kontúrok, elég egy szikla vagy egy fa, rászegezed a tekinteted, és csak azt látod, ahogy közeledik. De magad elé is figyelj, hogy bármikor meg tudj állni! A többit elvégzi a láb és az ösztöneid. Minél jobban elhagyjuk balra a pályákat, annál nagyobb lesz a jutalom, és nem nagy ár a 10-15 perces kényelmes séta vissza a felvonóig. A pályák jobb oldalán is le lehet jutni, de nem akárhol. Ez már gonosz hely. Van egy-egy kuloár, ami levezet a víztározóhoz, de nem mindegyik. Ide már mindenképpen kell egy vezető, aki biztos a dolgában.

Az északi oldal is más. Itt a köd halálos lehet, mert bár az egész hegyoldal egy nagy lanka, de van néhány nagy letörés. Az első alkalommal legyen egy vezetőnk, aki már tudja ezt, később, ha már alulról is megfigyeltük a hegyoldalt, sikerülni fog magunktól is. Csak egy kijárat van, egy kis domb a távolban, arra vezetnek a nyomok. A völgy esésvonala, bár biztatóan néz ki, alul szakadékban végződik. Az erdei szerpentinről, bizonyos távolság megtétele után azonban érdemes letérni, a kanyarokat levágni, mert nagyon élvezetes itt az erdő. Van esése. Rengeteg az apró domb, letörés, a kidőlt fa. Sőt, ha szerencsénk van, egy kellemes patakvölgy vezet le a szerpentin következő szintjéig. Saját vélemény: csak ezért az erdőért éri meg az alig-lejtős hómező, a hosszú oldalazás a fenti részen, és a buszozással egybekötött felvonózás.

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/sporgas...tein-freeride/galeria/
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »