Élménybeszámolók: Telgárt síterep leírás

Telgárt síterep értékelése
103 szavazat, átlagos érték: 3.0
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2022.02.03. MarDa
Ma jártam a Telgart síterepen. Gyönyörű idő volt. Az 5-ös pálya nagyon szépen kezelt. Úgy látszott van természetes hó is mert minden fehér volt a környéken. A párhuzamos tárcsás felvonóknál ali kellett várni. Ez a pálya családoknak kis gyerekkel kiváló. A másik müködő pálya az 1-s volt A teteje nkább kék és gyönyörü kilátás nyilik a környékre. A pálya következő kb harmada feketének jelölt, valóban kell hozzá erő. A 2-3 pálya havas de nem kezelt zárva van. 4-es magára maradt kis fenyők kezdik benőni. A pályák töveben hangulatos kis vendeglő van. Főtt étel kapható. Osztrákos gulyás leves 3,4 Euro. A környék látványáért is érdemes eljönni ide.
2020.02.15. Robin
Múlt hétvégén csúsztunk itt. Vegyes érzelmekkel jöttünk haza.
Szeretem a kis felvidéki pályákat.
Olcsó síbérlet és a kolibák "gombokért" kapható ételkínálata miatt .
Azonban a csekély pénzért magas minőségre ne számítsunk.
A pályák közötti átjárás kissé nehézkes a tanuló liftnek köszönhetően. A csúcsról olyan szinten lefújta a szél a havat hogy a lécem 1-2-alkalommal le is tapad a kikandikáló füvön . Nem lenne ez rossz terep de csak ha működik minden pálya.
Havasabb időben a terep kap még egy esélyt .
20200209-101646.jpg20200209-092829.jpg20200209-095615.jpg20200209-101638.jpg20200209-102853.jpg20200209-104429.jpg20200209-104441.jpg20200209-104527.jpg20200209-111027.jpg
2019.12.29. dnorbi
Ma voltam (2019.12.29.) Telgárton. 10 körül érkeztem, alig volt parkoló. Ragyogó napsütés, hideg szél,és -6 fok fogadott, a hóágyúk folyamatosan mentek, egész nap. Az 1-es fekete, a 7-es és 5-ös kék pályák voltak nyitva. Az első kettőnél nem voltak sokan, de az 5-ös pályánál 15-20 percet kellett várni, amit nagyon soknak találok, a 19.50 eurós napijegyhez, valamint a kevés működő pályához képest. Ráadásul a pálya már megérkezésemkor sem volt jó, tele volt buckákkal, a friss hó alatt jég. A tányéros felvonók nagyon lassúak a rengeteg emberhez képest. Úgy érzem, ma teljesen feleslegesen mentem el Miskolcról, mert többet várakoztam, mint amennyit síeltem....
2019.03.15. magnum56
Ma (márc.15-én)ismét meglátogattuk a Garamfő-i pályát.
Gyenge hóesésben érkeztünk 10 órakor. Az elmúlt napokban a néhány centi friss hó hullott, ami az alatta lévő 40-50 centi régi hóval kiváló csúszási lehetőséget biztosított. A pálya sima volt, a hó egy kissé lágy, és semmi jég. Az 1-es fekete pálya, az 5-ös és 7-es kék pályák voltak ratrakolva.

A lágy tavaszi hó nem volt túl gyors, de kiválóan alkalmas volt a hosszú ívek gyakorlására. Remekül lehetett húzni az a nagy kövér íveket. Az 5-ös kis pályán melegítettünk be, és utána átmentünk az 1-es feketére. A hó itt is kiváló volt, amiből kifolyólag a meredek fekete pálya csak egy szelíd pirosnak tűnt. Sajnos az 1500 méteres tányéros felvonó a szokásosnál is fárasztóbb volt, valószínűleg a lassabb hó miatt. Azonkívül elég rosszul van megcsinálva a beszállás, mert az indítópálcára nem rácsúszni kell, hanem felfelé kell lépegetni enyhe halszálkában, és eközben indul el a tányér jó nagy rántással. Ha figyelmetlen vagy, akkor fejjel repülsz a két léc közé. Én is így jártam az első alkalommal.

Egyébként alig voltak a pályákon, sorban állás egyáltalán nem volt. Délelőtt lehettünk úgy 50-60-n, délután meg vagy 20-an. De ezt nem bántuk, mert ritka az az alkalom manapság, amikor zavartalanul lehet nagy ívekben száguldozni anélkül, hogy figyelni kellene az előtted/melletted/mögötted csúszókra. A kevés síző miatt még délután sem voltak buckásak a pályák, de érezhetően puhult a hó.

A nap folyamán még kétszer volt hózápor (pontosabban dara zápor) délben és 15 óra körül. Ezt úgy vészeltük át, hogy bementünk a kolibába előbb egy gulyáslevesre, később egy palacsintára. Az időjárás hol napos, hol felhős volt váltakozva. Amikor fél 5 körül hazaindultunk, akkor is kaptunk egy harmadik dara záport a nyakunkba, ami inkább szép látvány volt, mint kellemetlen.

Összegezve az eseményeket, nagyon jó pályákon, nagyon jó havon, egy ritka élvezetes napot zártunk. Sajnos a meleg miatt valószínűleg nem sokáig lesznek ilyen jók a pályák. Az 1-es pálya tetején a felvonó nyomvonalában már imitt-amott kilátszik a fű.
2018.12.17. magnum56
Vasárnap (dec. 16) voltunk itt 1 napos csúszkáláson azért, hogy szokjuk a havat. Eredetileg Zdiar-ba indultunk Miskolc felől, de miután kiderült, hogy ott is csak 3 db kis pálya működik, úgy döntöttünk hogy a közelebbi Telgárt-i pályát választjuk. Igaz, hogy még itt is csak a kisebb pályát (és a bébi pályát) lehetett használni, viszont a hideg ellenére a nagy pályán nem működtek a hóágyúk.
De így is jót síztünk. A kispálya elfogadható minőségű volt. A kb. 30 cm-es műhóra esett néhány cm természetes hó, és így volt leratrakolva. Nem sokan voltunk, talán 30-40 síző, ezért elegendő volt az egyik tányéros felvonót járatni, sorbanállni nem kellett. Délelőtt borongós idő volt és kb. mínusz 7-8 fok, dél körül enyhült, majd a nap is kisütött. Dálben finom káposztalevest ettünk a kolibában (2,5 Eoro), és még 14 óráig csúszkáltunk. Összességében jó idénykezdő-bemozgató nap volt.
2018.02.04. Cet
Most síeltem itt először. Interneten vettünk 12.9 ért napijegyet, megérte. Reggel szikrázó napsütés és egy őzike fogadott a parkolóban. A pályák jól felismerhetően elkülönülnek. A kezdő részt 4 lift szolgálja ki, és ezektől kicsit távolabb van 2 combosabb Poma, az egyik majdnem másfél kilométeres. Megközelítésükre bátran használhatók a kezdőliftek. Mi is a kispályán kezdtünk, nem bírtunk ellenállni a "mencseszternek". Majd jött a csúcs (Trestnik), innen csodálatos kilátással az Alacsony-Tátra keleti végére a Király hegyre. Innen fekete és piros pályákon lehet csapatnyi. Valószínűleg a friss hónak köszönhetően a pálya nem volt keményre ratrakolva, így délre a meredekebb részek buckasodtak, de még délután is használható állapotban maradtak. Összegezve, kiváló ár - érték arány. Ha valaki biztos síelő, egy napra tökéletes program. Hiba talán, hogy a kolibában délutánra elfogyott a pacalleves.
IMG-20180204-115850.jpg
2013.04.02. bartoki
Barátaink szombaton voltak és mondták hogy nagyon jó volt.
Mi hétfőn voltunk, összesen vagy 10 autó ha volt a parkolóban. :)

A honlapjuk szerint megy a B, C, D felvonó, és még valami gyerekfelvonók is amik nincsenek rajta a sítérképen.

Mi a D felvonóval jártunk, a C nem ment - de nem is volt rá szükség, mert szinte csak mi voltunk a pályán. Csak a felvonótól balra lévő pályát láttam működni, az egy könnyű, de azért tempós kék pálya.

A B felvonót meg ezek szerint nem vettük észre? :O
Na mindegy...

A honlapjukon 30 cm havat írnak, de annál sokkal több van. Még letaposott hóból is... Kavicsos részek nincsenek, foltok is csak itt-ott. Az iSki Slovakia (android app) 50-65 cm-t ír, az már hihetőbb.

Vasárnap elég meleg volt, ezért hétfőn reggelre a hó "megolvadt, összefagyott, ratrackkal feltört" állapotú volt. Lehetett rajta síelni, de egy kicsit göröngyös.

Nap közben a melegtől szép lassan megkásásodott - akkor már jobb, puhább lett, déltől már nagyon jól lehetett rajta síelni! :)

Rozsnyó felől, a 67, majd 66-os úton támadtunk, sok a kátyú. Ritkásan vannak, de akkor egyszerre sok. :(

Amúgy síelni egész jót síeltünk, a húsvéti akciós 5 Eurós napijegyért ez ingyen volt. :)
2012.01.14. mitro
Egyéb információ híján megkockáztattuk ezt a síterepet. Egészen jó síterep ez...ha működik minden pálya. Kicsit csalódás volt, hogy ma csak az egyik kék pálya működött. (A mátraszentistváni 5-ös pályához tudom hasonlítani) Gondolom, csak ezt tudják hóágyúzni, a többi piros és fekete pályát nem. Ahhoz a jelenleg 40 cm természetes hó kevés.
Az egész napos jegy 10,- a 4 órás 8,- a 2 órás 6,50 EUR.
A terep nagyon családias, ma éppen disznóvágás volt a program. A hütte mellett töltötték a hurkát-kolbászt, sütötték a tepertőt, szólt a zene, nagyon jó hangulat volt.
Kényelmesen, fél 11-re értünk oda, 4 órás jegyet vettünk, de akár egész nap síelhettünk volna, mert kb. 13.00-kor megnyitottak egy kaput, ahol egész nap ingyenes volt az áthaladás.
Ha folytatódik a havazás, remélhetőleg hamarosan megnyitják a többi pályát is és egy remek pályarendszert tudnak használni a síelők. Ár-érték arányban egy nagyon kellemes síterepet ismertem meg.
disznotoros-a-nyitas-napjan.JPGhatterben-a-fekete-palya.JPGA-kek-palya-tetejen.JPGKek-palya-felvonoja.JPGKek-palya-tetejen.JPG
2009.12.17. Hogwash
Minden évben 8x-10x síelünk Telgártban. Szeretjük, de az előttem szólóhoz néhány megjegyzés:

Az előző két szezonban a piros pályarész nem volt használható talán egy napig sem.

A kék pálya nagyon rövid kb. 300 m.

A fekete tök egyenes, nincs benne semmi változatos. Ráadásul a tetejéről, ami lankás, a szél lehordja a havat, ezért általában ott kavicsos, az alsó meredek (sötét fekete!) pedig rendszeresen jeges. Ha nincs elég hó nem lehet átsíelni a kékről a fekete felvonójához, sokat kell gyalogolni.

Mivel összesen ez a két pálya szokott működni talán túlzás "rendszer"-nek titulálni.

Egyébként valóban gyönyörű, olcsó és nekünk nagyon közel van (117 km háztól-házig) és a büfében - ami szintén olcsó - is nagyon kedvesek.
2009.12.16. MGMM
Sziasztok!

Az elmúlt években sokszor jártam Telgártban, kezdve a fabódés büfé/pénztár időszakától egészen tavalyig.
Úgy gondolom, hogy egy gyöngyszemre akadtam.
Kiemelkedik a 12 egy tucat szlovák pályák közül,
MINDENKINEK AJÁNLOM, kezdőtől a profiig!!!
Nagyon a szívemhez nőtt, pedig jártam már több "híres" európai síterepen.
Gyönyörű a környezet,hangulatos, viszonylag hóbiztos, sorállás ritka, sztem ilyen kis területen ilyen változatosságú pályarendszer nem nagyon van még egy.
Van széles, kiválóan karbantartott kék pálya, kezelt fekete, buckás piros. Megfelelő hó esetén a jobb oldali kezeletlen piros pálya egészen freeride élményt is tud nyújtani, sőt az ügyesebbek még szikláról is ugorhatnak.
Mindezt nem sok pénzért.
Van még jó kis hangulatos büfé, kandallóval, + egy fakocsma a felső pálya alján,hamisítatlan szlovák hegyi feeling.
Egyetlen probléma, hogy nincs ülőliftes felvonó, (a nagy tányéros elég hosszú, fárasztó )ezért hamarabb elfárad az ember fia.
Jó időben gyönyörű a kilátás, ráadásul a tetőről csodaszép kirándulásokat lehet tenni.

Egyszóval aki teheti NE HAGYJA KI!
2009.03.01. msanyi
Tegnap jöttem: A kék pályánál megy a két nagy tányéros és a gyerek felvonó. A nagypálya is jár, de csak az egyik, az 1500m-es felvonóval. A pálya teteje kellemes, a közepén a meredék rész nagyon jeges, szinte az egész egy összefüggő nagy jég folt, az alja elviselhető. Átcsúszni a nagypályára nem érdemes, mert szétszedi a léc alját az út, inkább gyalogoljatok! (Saját tapasztalat) Sorok nincsenek!
2009.01.18. Bárdos István
... tegnap , szombat délután csúsztunk egy-kettőt ...

A jó hír igaz , január 8-tól csökkentették a bérletárakat , az egésznapost 16-ról 13 , a félnapost 11-ről 9 Euróra , ami régi pénzben 390 ill. 270 Korona !
A felvonóknál enyhe sorállás volt ...

A bérletár-élményérték arány még mindíg a legjobbak közé tartozik , ha itt sielsz !

Kifelé menet lehangolóan kevés hó volt egészen Dobsináig ! Visszafelé tünt fel , hogy itt a Bükk környéki falvakban több a hó !

DE FENN IGAZI TÉL VAN ! A HÁGÓN A SZÉL ÉPÍTGETTE A HÓBUCKÁKAT !

Elképesztő hideg volt , a pályamunkások szerint -11 fok , még a síkesztyűben is fáztak az ujjaim !
A pályák keményebbek is voltak mint január elején , pedig azóta érezhető mennyiségű hó esett a környéken .
Jobban oda kell figyelni , mert csökkent a tapadás , én is kis híján kidöntöttem egy hóágyút ...
... rég estem ekkorát , mert a kéthete rögzült iramot engedtem , s emlékből nem szabadna sielni !
Záráskor indult is a ratrak pályát gyalulni , s még a pizzázás után is fenn láttuk a fényeit a felső pályán !Ja és öröm volt látni , hogy Egerből egy teljes buszt megtöltő sielő érkezett !

Ajánlásom Telgartra változatlanul pozitív !

... s a faluban a pizza nagyon FINOM volt ...
/Becse fiam kért meg rá , hogy ezt feltétlen írjam ide /
2009.01.14. Bárdos István
Telgart a CSISZOLATLAN GYÉMÁNT!

Az Alacsony-Tátra keleti végénél , a majdnem 2000 méter magas Király-hegy aljában fekszik a falu , közel 850 méter magasan , így hidegben nincs hiány , a hóágyúzáshoz pedig ez kell ...
Évek óta probléma itt is , hogy kevés a természetes hó , de viszonylag megbízhatóan hóágyúzott és karbantartott a pálya .
Itt ered a Garam , a Hernád , a Fekete-Vág !
A falu után kezdődik a Vernári hágó , amin keresztűl a Szepességbe lehet átjutni, Poprád úgy 50 kilóméter ...

A TÁJ MESESZÉP !

Van több pálya , de igazából csak kettő az ami rendszeresen használható a hóágyúknak köszönhetően ...

A lenti pálya ,ami rögtön a pénztárnál és az azzal összeépített melegedő kocsmánál indul , kezdőknek kiváló , mert viszonylag hosszú , de lankás és széles is , két tányéros felvonóval , ahol lehet felvonózást is tanulgatni ...
Itt nyugodtan ott lehet hagyni a Család apraját , a felvonó melletti domb kínálja magát a csúszkálásra ,hóval való játékra , ott a szánkó és bob is használható ...
A fiam is itt szokott leragadni ...

Ami az értéke Telgartnak , az a felső pálya , ahol aztán lehet száguldozni ...
... a teteje lankás , de széles ,így elképesztő jó íveket lehet rajta menni , s épp jó sebességgel érkezel meg a meredek részhez , amibe aztán bele kell térdelni , mert igazán
" munkás " egészen az aljáig ...
Egyhúzásra végigállni a pályát éppen elég egy csusszanásra ...
Itt is tányéros felvonó van ...

A hó függvényében vannak egyéb pályalehetőségek , sőt a hódeszkásoknak is van egy ugrálgatós terep , bár tavaly a lányom ott kissé amortizálta a hódeszkáját ...

Január 4-én voltunk Telgartban évkezdő sielésen , s mindkét pálya jól sielhető volt , de a környezetében csak vékony hó volt , akkor kezdett ott is esni ...
A parkolóban egész sok kocsi volt , záráskor kiderült éppen Füzesabonyiak mellett
álltunk meg , akik legközelebb meg lettek hívva Demanovkázni...

A pénztár 50 méterre van , egész napra 16 Eurós , félnapra 11 Eurós bérletárral ...

Sorbanállás vagy semmi vagy csak 1-2 perc ...

Szállás : több panzió is van a faluban , nekünk a ZUBROVICA a szívünk csücske ,
Zuzana-val a háziasszonnyal egyetemben ...
Csak aztán nehogy lefoglaljátok előlünk , mert 1 hétre mennénk oda február elején ...
Telgart-meg-az-apartmanok-nelkul.jpgTelgarti-rapillantas-az-EGBOL-a-FOLDRE.jpg
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás kalkulátor
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.