Élménybeszámolók

Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
6 éve tag
Szlovákia
Turecka
2018.05.21.
Turecká-Krížna síterepet kerestük fel szombaton. Tureckából a sárga turistajelzésen egy brutális emelkedőn lehet felmászni a sípályán, néha pedig mellette vezet az út. Ez kifejezetten mackó feelinges:-). Sajnos az eléggé jól látszik, hogy a sípálya évek óta nem üzemel. A pályarendszer alsó részén a hóágyúzáshoz kiépített víz és elektromos csatlakozások megvannak. A ratrakokat a fű benőtte, a felvonók oszlopai rozsdásodnak. Lent büfé és egyéb kiszolgáló épület zárva. Feljebb van egy kis víztározó, eddig akár autóval is fel lehet menni aszfaltúton (túrázóknak is). Ehhez közel néhány faházból álló erdei üdülőtelepen volt némi mozgás, de a Salasky menedékház is zárva volt. Mi felcaplattunk a Krízna 1574 méteres csúcsára, a kilátás fentről fantasztikus, a felvonó a csúcs alatti magaslatig járt egykor. Itt állnak még a régi ülőszékes romjai is. A hegyről látható néhány környező sípálya. Dél felé jól felismerhetők Sachticky lejtői, keletre pedig Donovaly, Nová hola felvonó hegyállomása is. Jó lenne egyszer ezen a sípályán csúszni, mert eléggé vadregényes a hely. Tudtommal télen sítúrázok használják a lejtőt. Nyáron gyalogtúrázni mindenképpen ajánlott, de inkább a Tureckáról induló sárga, zöld jelzéseken Králova studna forrás felé és onnan a piroson fel a csúcsra, ezt bringások is használják. Mindenképpen hosszabb, de talán kényelmesebb- lefelé jó térdűek ereszkedhetnek a sípályán is. A táj minden irányban szédületes, Turecka falu hangulatos hely, van parkoló ismertető táblákkal, kocsma és gyönyörű házak, virágdíszes csobogókkal.
Sípálya alsó része
Sípálya alsó része
Sípálya alsó része
Sípálya alsó része
Víztároló
Utolsó felvonó a csúcs felé
Meredély
Majerova skala
Majerova skala
Majerova skala
Régi felvonó romjai
P1420585.JPG
Majerova skala
Nagy-Fátra
Nagy-Fátra, hófolt
Nagy-Fátra, bringaútvonal
Nagy-Fátra
Nagy-Fátra
Turecka
Turecka
Turecka
Turecka
Turecka
Turecka
Tibrider
25 élménybeszámolót írt
25
14 éve tag
Szlovákia
Turecka
2009.02.23.
Tegnap, február 22, vasárnap voltam itt.
Reggel kilenckor a faluban lévő parkolóban még bőven volt hely. A pályáig egy meredek úton kell felgylogolni pár száz métert. Az első felvonónál kellett kicsit sorban állni, de délutánra már ott se volt sor. 4 felvonó visz a csúcsig, tányérosak, nem túl korszerűek. Köztük még egy keveset gyalogolni is kell, de nem túl vészes. A pálya alsó része szépen karbantartott, elég meredek, nagyon jól síelhető. Középtályban tanulólift is van a kezdőknek. A felső rész fent lankás, jegesre fagyott (1300m fölötti, kopár rész) alja meredek, nagyon buckás. A két rész közti összekötés viszont elég kellemetlen. Vagy egy piros út, ami egy keskeny erdős szakaszból majd egy jeges, köves, piszkos meredekből áll, vagy a fekete szakasz, ami jeges, keskeny, kiálló bokrokkal. A síléc egyiknek se örült. Ezekhez kevés a hó. Nem is sokan játak itt. Vagy csak a lenti részt, vagy csak a fenti részt használták. Persze egyszer csak le kellett jöjjenek.
Idő, táj gyönyörű. Jó hely, de inkább sportosabb, extrémebb helyeket kedvelőknek ajánlott.
IMG-6533kisebb.jpg
IMG-6548kisebb.jpg
a-fekete-resz.jpg
also-szaksz-kezdete.jpg
szirtes
1 élménybeszámolót írt
1
15 éve tag
Szlovákia
Turecka
2008.02.24.
Az együlésest valóban szétbontották, nem volt pénz felújítani. A nyomvonalát is benőtte már majdnem az erdő. Viszont 4 tányéros visz fel egymás folytatásában majdnem ugyanoda, ahova a libegő ment fel. A legalsó és legfelső tányéros gyors, hosszú. A két középső kis liftet azért csinálták, hogy pótolják a libegő hiánya miatt azt a szakaszt, ahol korábban nem volt párhuzamos lift. Két helyen is kell meredeken 20-30 m-t gyalogolni felfelé, mert nem érnek teljesen össze a liftek.
Parkolni a falu központjában lehet, innen kell 5 percet gyalogolni felfelé. Kényelmesebb tovább autózni, a falu vége felé egy nagy jobb kanyar és még kb. 500m. A pálya alsó szakaszának közepére lehet így feljutni. Ott is van parkoló és egy kisebb tanulólift.
Turecka jó hely, de ha nem érsz oda időben főszezonban és főleg sok hó esetén nehéz a felső parokolóba feljutni, vagy az alsóban helyet találni kocsival.
peterkovacs
1 élménybeszámolót írt
1
15 éve tag
Szlovákia
Turecka
2008.02.11.
A hétvégén voltunk kint 3 napot, a tapasztalatok:
- kezdőként mentünk (legalábbis snowboarddal, és némi síelős tapasztalattal).
- a szállás egyszerű (Ski Turecka) , a szó jó értelmében, és olcsó (ami nekünk szempont volt)
- a étel kiadós és OK
- beszélnek magyarul (legalábbis a "fogadósné" leánya
- segítőkészek

és a pályatapasztalatok:
- vannak benne jeges szakaszok, de bírható
- kezdésnek nem annyira jó, de ha itt kezdesz: 1. nehéz lesz olyan felvonót találni ez után, amin ne bírnál felmenni 2. nem fogsz félni a meredekebb - kihívósabb - pályáktól
- ne volt könnyű itt tanulni, de azért volt olyan szakasz, ahol el lehetett kezdeni, úgyhogy szerintem ha valaki nem "síparadicsomra" vár, hanem egy viszonylag tisztességes pályára, korrekt árakra (1 éjszaka kb. 2400 Ft volt félpanzióval), és a felvonónál kis sorra, annak nyugodt szívvel ajánlom ezt a pályát.
Jucu
1 élménybeszámolót írt
1
17 éve tag
Szlovákia
Turecka
2006.01.30.
Tegnap voltunk. A pályák jól karban voltak tartva. Kezdőknek nem igazán ajánlott, igaz láttunk gyerekeket akiket oktattak, hát borultak szépen. A 4 órás bérlet 290 korona. De ha kezdők is mennek veletek, akkor legjobb Donovaly. Ott van igazán kezdőknek való pálya. Tureckai pálya zömében piros, illetve fekete.Nem igazán mentem olyan szakaszon amire azt mondtam volna, hogy kék.
sigesa
2 élménybeszámolót írt
2
19 éve tag
Szlovákia
Turecka
2005.02.11.
Sziasztok ! Én tavaly voltam ott egy napot, valószínüleg többször nem megyek. A tökös lift annyira gyors, hogy kezdők nem is igen tudnának megmaradni rajta, ráadásul a felső lifteket épp "karbantartották", ezért csak az alsó pálya volt használható vagy -tlan, mert tiszta jég volt az éppen szakadó hóesésben láthatatlanul, sízésről alig-alig, inlább csak életmentésről volt szó. Aztán másnap átmentünk Donovaly.ba, és a nagy pálya felső tányéros részén síeltünk, ami 100 x jobb volt. Persze azóta javulhatott is a helyzet, bár ezt nem nagyon tartom valószínünek.
Noris
1 élménybeszámolót írt
1
19 éve tag
Szlovákia
Turecka
2005.02.05.
Hello!
Én voltam Tureckán kétszer is.Tényleg nem tanulópálya, van meredeksége!Ott kell tudni síelni! De nekem tetszett.Lényegében egy pálya van. Négy korongos visz fel a csúcsig, ami közvetlen egymás után indul.De ha nem akarsz teljesen felmenni, akármelyik szakasznál ki lehet szállni.A felvonók nem a legújabbak, mondhatni régiek...De működnek! :)Ratrakolják a pályát, de elég kis teljesítményű géppel...van, amikor nem is működik... Így a pálya elég bockás is tud lenni.De én azt mondom, érdemes legalább egyszer megnézni!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.