Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mona kiemelt beszámolói

2016.03.20. Síterep: Lackenhof, mások beszámolói
Régóta vágyott terepeim egyikére látogattunk el a hosszú hétvégén. Hochkaron már többször jártam, ez a terep sajnos ez eddig kimaradt. Esős délutánon érkeztünk 12-én szombaton, így az aznapi sízés elmaradt. Többen már pénteken érkeztek így majdnem 4 teljes napot lehetett csúszni. Az időjárás sajnos nem fogadott a kegyeibe, igazi téli arcát mutatta végig.
Szállásunk egy kisméretű apartmanban volt a 4 ülős lift aljánál. Másnap havazásra ébredtünk,a hegytető masszív ködben volt,csak nehezen tudtuk megállapítani hol is vagyunk tulajdonképpen. A kék 7-es családi pályán evickéltünk lefelé, aztán a piros 3-ason.Ez egy kiváló pálya,a fekete 5-el egyetemben ha látni is lehet!A piros 4-en és a kék 6-on versenyek voltak vasárnap.Ámulva néztük az ifjú nemzedéket milyen nagyszerűen síznek már 8-10 éves korukra!!
A ködbe kevesen merészkedtek fel és túljutva a rossz látási viszonyokon igazán jókat csúsztunk.Igazán hozzá lehetett szokni a ködhöz is :) A hó nehéz és vizes volt,és kitartóan esett egész nap.Délutánra ködszitálás és eső is volt,eláztunk rendesen.Hiányzik már nagyon a terepre egy buborékos,gyorsabb lift,jelentősen megkönnyítené a rossz időjárás esetén való utazást!Beleülni az odafagyott jégbe,hóba,nem túl kellemes!
Hétfőre napsütést ígértek,de nem nagyon akart megérkezni!
Kifagyott pályákon ,jobb látási körülmények között fel tudtunk menni a nagy Ötscherre is.Sajnos a Hütte a hegytetőn zárva volt! Délután 3-ra kisütött a nap és végre megláthattuk hol is csúszunk valójában!! Csodálatosak voltak a fák,ahogy fehérbe öltözve ragyogtak a napon!!
Egy óra jutott napsütésben fürdőzni.A fekete 1-es pályát nem igen kezelték le előző nap.A piros 3-as lett a kedvenc ,a piros 4-en folytatva és a csákányossal felfelé kellemesebb és gyorsabb volt az út.
A délutáni napsütésben kimentem még sífutni a közelben lévő 1,5 km hosszú sífutópályára.Igen jeges volt és nem ma kezelték,de körbe lehetett menni.Sajnos a pályák többsége zárva volt a völgyben lévő hóhiány miatt.Szép napsütésben gyönyörködtem az Ötscherben :)
Este szerettünk volna étteremben étkezni,de egyetlen vendéglátó helységet találtunk csak a Pizzériát,ahol külsős vendéget is fogadnak! Ez nagyon megdöbbentő volt számomra!
Tele van a falu hotelekkel,panziókkal,gasthofokkal és sehol nem fogadtak vacsorára.Betévedtünk a Kirchenwirt fogadóba vacsorázási szándékkal,de a magyar vendégek és személyzet ellenére sem volt pozitív a hozzáállás!
A síterepen magyar honfitársaink még egy fényképet sem tudtak készíteni rólunk,mert ők most sietnek!
Kihevertük ezt a krízist is és másnap igazi téli időre ébredtünk,ami túlszárnyalta az előző napokat is!
Intenzív havazás kezdődött Kedden,ami nem is nagyon akart elállni!Én utolsó napra sífutást hagytam,de mivel nem kezelték le a pályát ilyen havazásban erdei séta maradt programnak,ami igazán csodálatos volt!!Délután 1-ig kb.20-25 cm hó hullott!!! Ez kellett volna a tél folyamán többször is!A pályákon kevesen voltak és igazi freeride várta a sízőket.Nekem ez a program kimaradt,de majd jövőre!
Mire hazaindultunk a havazás elállt és csodás tájtól búcsúztunk!
Összességében egy remek kis terep,szebb környezetben,mint Hochkar!! A lifteket lecserélném és nyitnék egy éttermet még legalább!! :)
DSCN7684.JPG934150-1027510400628953-1168859370683362712-n.jpg11095048-1027510363962290-2505602719888903744-n.jpg11218202-1027511203962206-524219990209410697-n.jpg12814780-1027511150628878-5597297717123641045-n.jpg12821338-1027510223962304-8515692885931178854-n.jpgDSCN7660.JPGDSCN7654.JPGDSCN7647.JPGDSCN7651.JPG10580265-1028007967245863-8887647569212236322-n.jpg10366041-1027396137307046-5340068574471504694-n.jpg
h i r d e t é s
2012.12.29. Síterep: Bad Gastein, mások beszámolói
A képeket már jóval előbb töltöttem, most kicsit megkésve ,de itt van egy kis beszámoló hozzá!
Az adventi időszakban, december 9-16-ig töltöttem egy hetet Bad Hofgasteinben. A legjobb időpontot sikerült kiválasztani, előző héten szakadt a hó, de mi már napsütésben érkeztünk. Szállásunk a város központjában volt, sétáló utcás övezetben. Ezt a googli térkép sem tudta, ezért az egész várost megkerülve találtunk rá szállásunkra, a Hotel Rauscherre. A város adventi pompában , csodásan kivilágítva fogadott, lovasszánokkal, jászollal, forralt borral, fahéjillattal.. Mintha mesébe csöppentem volna! A városban a hotelek 90 %-a zárva volt és várta a karácsonyi vendégek érkezését. Nagy nyugalom volt mindenhol... 2 kocsma volt talán nyitva! Első reggel frissen hullott 15 cm hó fogadott.
Sajnos a síbuszt lekéstük,gondoltam gyalog hamarabb odaérünk.. Hát nem így volt,de felderítettük a parkot,ahol a tóban ( termálvízben ? )a kacsák boldogan lubickoltak! : )Nem volt más őrült, aki gyalog megy a lifthez a városon át,viszont sok kedves emberrel találkoztam így.
Nem fáztunk, mire odaértünk a lifthez,pedig volt vagy -10 fok!
Bad Hofgasteinből egy vasúttal -vagy nevezzem fogaskerekűnek?- lehet feljutni a középállomásig, onnan egy 80 fős nagy kabinos lift szállít fel Sclossalmra.
Olyannyira nem volt ember, hogy a liftekben szinte csak mi utaztunk.. Döbbenetes volt !!
Fent parádés hó és néha derengő napsütésben havazott egész nap. Sajnos a völgybe vivő pályák zárva voltak és fent sem járt minden lift, de szuper jót síztünk. Hazafelé ismét lekéstük a buszt (15:55-kor elment az utolsó) és megnéztük a parkban csúszkáló gyerkőcöket. Ott csak azért üzemelt egy hóágyú, hogy egy hatalmas dombot csináljon a gyerekeknek,akik azon szánkóztak! Vagy??
Másnap Angertal volt tervben, mert nem járt az összekötő lift Schlossalmról.
Ismét havazott vagy 10 cm-t másnap reggelre, a síbuszt is elértük,ami a háztól szinte egyenesen Angertalba vitt. Régen síztem 1 hetet egyben , főleg úgy ,hogy a síbuszokat is kipróbáljuk.
Nagyon jó a közlekedés a gasteini völgyben, de mivel még nagyon előszezon volt-7-én nyitottak a pályák!- a menetrend is így volt összeállítva. Kicsit ritkábban jártak,mint a főszezonban és meg kellett tanulni.
Angertalba érkezve helyiek jöttek ki a szép üveg kakastaréj állomásról,hogy sajnos nem jár a lift...
Kezdtünk dühösek lenni, de amit ők nem tettek meg,mi igen!Megkérdeztük mikor indul?? :) Mint kiderült lavinát robbantottak, ezért állt a lift, ami aztán hamarosan el is indult!
Fent elég cudar idő fogadott és egy farkassal néztem szemet!! Egy rádióadó? torony van ötletesen lefestve...
A hó parádés volt,azt sem tudtam hol vagyok a ködben. Emberek nem voltak a pályákon, azt hittem letértem vagy eltévedtem!!
Sok pálya zárva volt és a liftek 60%-a üzemelt csak, de frenetikusat síeltünk! Igazi porhó és freeride! PÓKMALAC nem csuklottál? :) Bad Gasteinbe szintén nem tudtunk lecsúszni és nem volt velem egy tökös legény, aki le mert volna menni! :(
A Schlossalmra felvivő liftet már kezdték beüzemelni, másnap már valószínű járt is,de mi Dorfgasteinbe mentünk át, hogy az egész völgyet felderítsük. Egy busz átszállással
Dorfgasteinbe is értünk , ismét nagy nyugalom fogadott. Elállt a havazás,de tombolt a szél. Nagy hideg volt odafent!!
A hó minőségét csak ismételni tudom! Folytattuk előző napi Freeride programunkat! A ratrak volt oly kedves a pálya csak egy részét csinálta meg és a másik felén rajta hagyta a kemény alapra esett porhavat! 5-6 sporttársunkkal indultunk neki a völgynek friss nyomokat hagyva a hegyoldalon,miközben repülsz a hó tetején! Leírhatatlan!!
Egy Atomic D2 VF 75-öt teszteltem,ami nagyon megnyerte tetszésemet!!
Dorfgastein-Grossarl "dombján" minden pálya nyitva volt,ami meg nem,azt kinyitottam! Nem volt akadály! Freeride Forever PÓK !
Minden lift üzemelt szinte és a pályák változatossága ,esése, szélessége miatt ez a hely vitte a pálmát! Olyan kevés ember volt, hogy egy házaspárral rendszeresen összefutottunk minden nap! Az már csak a véletlen műve volt, hogy ők is így ütemezték a terepeket.
A hóágyúk nagyüzemben gyártották a havat. A grossarli völgy ezt igényelte is nagyon, ott inkább jellemző volt a műhó, de azon is klassz a csúszás ha frissen hullott! Itt néhány helyen sajnos kövek is előfordultak,aminek nem örültem túlzottan...
Grossalban a sárga kabinos lift aljában egy szép Betlehem van kiállítva.Sajnos az adventi vásárok csak hétvégén voltak nyitva.
Dorfgasteinből a gerincen átvezető kék pálya Grossarl felé kitünő tanulópálya, sísulik is ott edzik a kicsiket.
Negyedik napon visszatértünk Schlossalmra ahol már járt az összekötő lift is. Schlossalmról Angertalba egy kellemes kék szerpentinút vezet lefelé, de választható közben egy piros is,ami számomra inkább fekete volt.
Néha érdekes volt, ahogy a pályákat kategorizálták!
Angertalon a pályák már nem nyerték el első napi frenetikus értékelésüket, kifagytak,kemények voltak. Ezzel ellentétben Schlossalmon friss porhó volt!
Stubnerkogelen építettek 2 űrbázisra emlékeztető szuper kilátót és egy függőhidat! Félelmetes a mélység a talpad alatt,leng a híd és a kilátás pazar! Okostelefonnal fotó is készíthető saját magadról ha aktiválod a gépet mielőtt a hídra lépsz és a kijelölt fotó pontig elérsz 20 mp alatt! :) Rohanni nem tudsz,az biztos! Síbakancsban nehezített, lejt és mozog is!:)
Így télen is csodás,de nyáron mindenképpen ki kell próbálni!
Sajnos a függőhídon nem mentem át teljesen , csak félig, mondván majd visszafelé,de ez elmaradt!
Vissza kell térni ide , nincs mese!
Ötödik napon is Dorfgastein volt tervezve, de lekéstük a menetrend szerinti buszt, egyszerűen nem jött be a megállóba!
Így maradt Schlossalm ismét. Időközben megérkezett a Főn, amit már osztrák barátunk nagyon emlegetett. Lent a völgyben -10,fent csak -2 körül voltak a hőfokok.
Sízés után minden este korcsolyázás volt a program, ami teljesen ingyenes,hacsak nem bérelsz korit. Utóbbit 2 euróért lehetett megtenni, szinte nevetséges volt. Koripályán is nagy volt a tömeg, ha 4-5 ember volt már sokan voltunk! Sanyi barátunkat is itt ismertük meg,aki "Sziasztok magyarok" felkiáltással fogadott!
5 évet élt Magyarországon, kitűnően beszélte szép nyelvünket és a mai napig visszajár hazánkba, ápolva baráti kapcsolatait.
Most éppen "betegszabadságon" volt,3 hetes gyógykúráját töltve a Radon termálvízben!! :)
Sajnos utolsó napunkra eleredt az eső és a város csúnya feketébe öltözött!Csak reménykedtem, hogy fent havazik.
Szerencsére így is volt, kezdetben nem is esett semmi, aztán Holle anyó nagyüzemre kapcsolt! Ekkora hópelyheket életemben nem láttam, jó sűrűn esett. Lent a völgyben ez eső volt és ehhez még +5 fok társult!!
Utolsó napra ez csodás zárás volt,találtam egy szuper hüttét ,"Jaga Hütte" a Grossalrba vezető 5-ös pálya aljában található. Négy magyar honfitársunk is dolgozik ott,csodás a környezet, most nyitott és lett felújítva! Nagyon örültek a magyar szónak, kellemesen elbeszélgettünk sok érdekességet regélt!
A mai napra kiözönlött tömeg a havazás hatására gyorsan el is tűnt. Nyitva volt a Dorfgasteinbe levezető pálya, ma ki is próbáltuk, de elég kalandos volt lejutni, mert helyenként nem volt rajta hó!! Még csúsztam volna ebben a csodás havazásban,de jól átáztunk és várt az Alpentherme fürdő!!Aki teheti próbálja ki,fantasztikus élmény, főleg a kinti medencék! Gőzben, hóesésben - én esőben :) - úszkálni, miközben látod a kivilágított Karácsonyfát a hegyekkel!
Sportgastein volt utolsó napra tervezve,de mivel csak hétvégén volt nyitva és a mai nap ítéletidő volt odafent le is zárták.
Csodás volt ez az egy hét itt,a Hotelt is csak ajánlani tudom. Magyar személyzetet szinte mindenhol találunk ebben a régióban. Bad Gasteinbe nem jutottam át,de majd legközelebb!
Hazafelé menet egy pár órát csúsztunk együtt Talponsíelő barátainkkal - és másokkal-Flachauwinkl-Kleinarl pályáin. Kisütött a nap és jó meleg volt!
Télben mentünk,tavaszban jöttünk haza!
Azért én még várom a havat és a kedvező alkalmat, amikor visszatérek ebbe a csodás völgybe!
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »