marcello kiemelt beszámolói

2014.01.14. Síterep: Alta Badia, mások beszámolói
Sziasztok!

Idén is ezt a régiót választottuk a családdal a múlt héten (jan 4.-11.), és összességében ismét nem kellett csalódnunk benne. Az első hétvégén végig esett a hó (kb. 50 cm), még hóláncot is kellett csatolnunk, hogy eljussunk a szálláshoz. Az enyhe idő ellenére is szépen megmaradt a friss hó az éjszakai fagyoknak, no meg a mindig magas színvonalú esti pályamunkálatoknak köszönhetően, nem latyakosodott. Hétfőre még nem sikerült nekik tökéletesen tömöríteni, de keddtől végig kiváló pályaviszonyok voltak, élmény volt húzni az éleket. :)
Viszont ami egyre rosszabb, az az ukrán-orosz tömegek évről évre növekvő száma. Szesz Tábornok vezetése alatt ordibálnak a hüttékben, tolakodnak a lifteknél, sokszor a pályán is bunkók. Természetesen tisztelet a kivételnek, de egyre nehezebben viselhetők el. Nem negatívumként mondom, de idén már találtunk olyan rifugio-t, ahol csupa lengyel volt a személyzet, ez, a külföldi vendégmunka korábban csak a falu éttermeire volt jellemző.
Valahol persze érthető ez a nagy kirajzás, elvégre mi is közéjük tartozunk, akik már 8-10 éve a Dolomitokba járunk síelni, de azért jól érzékelhetően zuhan az aktuális hét társadalmi színvonala. No de félre a gondokkal.
Tavaly a Marmolada-t jártam meg sikerrrel (bár viharos szélben), idén a Lagazuoi-t néztük ki s teljesítettük. A csúcs gyönyörű, a nagykabin villámgyorsan felrepít (2-3 perc), a panoráma pazar. Viszont a tömegek miatt odafele kb. 20 perces várakozás az iránytaxikra (fuvardíj 6 EUR/kopf) Armentarola-nál, miután megérkeztünk, újabb félóra a kabinra, visszafelé pedig, a hátsó piroson iszonyú embermennyiség, a szűkebb részeken több percbe került, mire átjutottunk. Maga a pálya nem nagy élmény, hosszú, de végig árnyékos, mivel két hegyvonulat között a völgyben fut. A végén viszont várnak a szánok, akik visszahúznak majdnem az armentalora-i tárcsás aljába, potom 2 EUR-ért fejenként. Azért készüljünk arra, hogy a szán előtt és után van párszáz méteres botozás, de ennyi bőven belefér. :)
A Sella Ronda-t idén is kihagytuk, bőven elég volt egyszer abszolválni, a túra nagy része a felvonózásról szól, a pályák nagy része pedig le van harcolva, mire eljutsz rá. Kétségtelen, a látvány viszont pazar.
Szívből ajánlom mindenkinek Alta Badiát, remek saját pályarendszere van, még kezdőként is élmény haladni a kék pályákon, de szlalomozni, karvingolni is nagyszerűen lehet rajtuk.

Jó síelést mindenkinek!
h i r d e t é s
2011.02.25. Síterep: Ravascletto, mások beszámolói
Sziasztok!
Február 6-11 között síeltünk Ravascletto-ban egy 25 fős csoporttal, megosztom itt is az élményeinket.
Arta Terme-ben, a Hotel Trieste-ben volt a szállásunk (erről majd a végén), ez kb. 8 km-re van a pályától, a Monte Zoncolan-i parkolótól (ki van táblázva szépen, Sutrio-nál), maga Ravascletto a nagykabinos lifttel messzebb, 16 km-re fekszik.
Az itthoni enyhe idő fogadott minket kint is, 8-10, néha 14 fok (!!!) fent a pályákon, éjjelenként viszont fagyott. Ez visszaköszönt a pályák állapotában is, a napos részek hamar megolvadtak, az árnyékosak viszont rettentő kemények maradtak délutánra is. Természetesen a jól megszokott olasz mentalitás mindenütt, rendesen kezelt pályák, jó liftek, bőséges italmennyiségek a rifugiokban, embertömegek s sorbanállás pedig ezen a héten sem voltak. A Zoncolan parkolótól (itt van egy kölcsönző szervizzel együtt) kb. 60 méter séta egy kis dombon felfelé a rifugiok és a liftek övezte centrum. A Zoncolan-nál az 1-es fekete és a 2-es piros pálya nagyon jó, utóbbi viszont elég hamar elromlik, érdemes áttérni ilyenkor a fekára, nincs nagy különbség a kettő között. Ottjártunkkor kora délutánig mindennap zárt edzés volt ezen, utána szuper meneteket lehetett jönni rajta. Ugyaninnen fentről (ide érkezik a nagykabin is, pazar a kilátás!) indul a 4-es kék is, nagyon kellemes, kezdők 2-3 nap után simán jönnek rajta, ennek a közepéről lehet feljutni egy négyes lifttel a 8-as Goles-re is, ez is kellemes kékes. A Zoncolan centrumnál balra van a másik négyes ülőlift, erre indulnak a haladóbbak, ezzel és a felette levő másik négyüléses buborékossal lehet feljutni az 5-ös pirosra, a 6-os fekára (kb. egyforma nehezek), valamint a szintén gyönyörű panorámát nyújtó Tamai-ra, innen a 7-es pálya visz le minket a 6-oson át, a 4-es aljába. Ahhoz képest, hogy csak 28 km a pályarendszer, nagyon változatosan lehet síelni, egyáltalán nem lehet ráunni, mondjuk nekem esélyem sem volt erre, mivel a 2. napon sikerült a síbotomra esnem s jól megzúznom a térdkalácsomat (féltettem a fotós hátizsákot), így 2 napot ki kellett hagynom. Fontos megemlíteni, hogy 5 (igen, öt!) varázsszőnyeg is van a teljesen kezdőknek s a gyerkőcöknek, nekik tehát abszolút úri dolguk van, aki itt nem tanul meg síelni, az seholsem. Egyszer lejöttem a nagykabin alatti 9-es pályán is, de nem volt olyan nagy élmény, meglehetősen árnyékos, darabosra lefagyva, vesekövem, ha volt is, nem sok maradt utána. Délutánra, ha felenged, ez a pálya is jó lehet. A kabin villámgyors, emlékeim szerint 4 perc alatt fent van, nekem tériszonyosnak megijedni sem volt idő (két slukk pályinka közben) s máris ki kellett szállni. Azért pár fotót csináltam itt is.
Akkor pár szót a szállásról. Egy fiatal magyar srác, Szabolcs viszi többedmagával, a bárban maga az olasz tulaj a pultos, nem veti meg a jóféle magyar házipálinkát (sem). Az épület s a 2-3 ágyas szobák a 80-as évek színvonalát idézik megjelenésükben, inkább két csillag ragyog csak a homlokzaton. Tiszta, takaros, de azért hiányzik a zuhany- vagy kádfüggöny, néha WC-papírt is a portán kell kérni. Félpanzión voltunk, reggel felvágott, sajt, vaj, lekvár, néha rántotta vagy szafaládé-szerű melegétel, napközis teával és hosszúkávéval. Este leves, tészta, főétel s desszert vagy gyümölcs. Mindig jól lehetett lakni, de az 'al dente' fogalmát nem nagyon ismerték, mindig rettenetesen túlfőzték a tésztát. Egyébként mindenki nagyon baráti és szívélyes, egy rossz szavunk sem lehetett senkire sem. Amúgy is mindig a társaságon múlik, hogy milyen a hangulat, a miénk kiváló volt, gyakran éjjelig vittük a prímet (ezúton is elnézést a többi lakótól a hangzavar miatt!). Szívből ajánlom a helyet s a pályarendszert is, családosoknak és nagyobb társaságoknak is, akiket nem riaszt vissza a 8 km-es pályatávolság.
Panoráma a Tamai tetejérőlBébipálya varázsszőnyeg a Zoncolan tetejénA Zoncolan tetejéről, balra az 1-es fekete, jobbra a 2-es pirosA Tamai és az ArvenisA 8-as (Goles) és a 4-es kék pályákIsmét a Tamai és az Arvenis csúcsokHarmadszor is ők...A Zoncolan-i varázsszőnyeg felülrőlKilátás nyugatraKilátás a Tamai-ról délreBalra a 2-es piros, jobbra az 1-es fekete jön leÉNY-i panorámaA nagykabinos tetejéről, a 9-es pálya egy részével, lent RavasclettoJobbra a 2-es piros kanyarog, balra lent a Zoncolan-i parkolóVarázsszőnyeg 3.Jobbra megint a 2-es zúzdaHotel Trieste 1.Hotel Trieste 2.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.