Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

borbirol kiemelt beszámolói
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Franciaország
Chamrousse
2011.01.23.
Sziasztok!

Ma reggel érkeztünk haza Chamrousse-ból. A tapasztalataim elég vegyesek. Chamrousse 1750-en laktunk közvetlen a lassú négyszemélyes lift (TS Arselle) felvonójától kb. 15 méterre. Tényleg pályaszállás! Az apartmanunk a Franciákat meghazudtolóan rendben volt. Átvételkor minden konyhaeszköz kipakolva, tételes francia/angol(!!!) nyelvű leltár felvételi ívvel, amit másnap reggel le is tudtunk adni. Az apartman gyönyörűen kitakarítva, erkéllyel, terasszal. Nem hisztiztek a felvitt léc miatt, s leadáskor pontosan jelent meg az átvevő az előre egyeztetett időpontban.

A pályák állapota már nem volt ennyire tökéletes. A közeli Grenoble-ból rengetegen jöttek fel a hétvégi napokon, s iszonyúan leharcolták az egyébként is siralmas pályákat. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy vasárnap +10°C volt, s az idő csak lassan hűlt (szerda reggelre) fagypont alá. Igazából nagyon kevés a hóágyú, s azokat is csak korlátozottan tudták használni. A ratrakok minden éjjel szépen „megcsinálták” a pályákat, de sok helyen nem tudták a „mélyművelést” bekapcsolni, ezért rengeteg volt a jeges szakasz már reggel is. Szerdán esett 4-5 cm friss hó, ami valamit javított a helyzeten. Nagyon sokat vártunk az erdők között kanyargó pályáktól, amik a hangulatukat tekintve be is váltották az előzetes várakozásokat. Amire nem számítottunk, hogy iszonyúan tagolt volt minden, tele be nem látható letörésekkel, kanyarokkal, dombocskákkal. Folyamatos fékezés-gyorsítás, s a rengeteg tanuló kerülgetése. Délelőttönként jobb volt a helyzet, de délutánra mindig sok gyerek-diák érkezett, - gondolom a közeli nagyvárosból - , s zsúfolttá vált minden.

Úgy gondolom, az ilyen pályarendszerre mondják azt, hogy családi. A középhaladó feleségem és kezdő keresztfiam szerint ennél jobb pályarendszer nem is létezik. Minden nézőpont kérdése.

Van viszont még valami, amit súlyos problémának tartok. Rengeteg a kő a pályákon. Nem ritkák a kezelt pályán előforduló fél téglányi kövek sem. Sajnos én az első nap úgy fogtam egyet, hogy kiszakadt a kantnim, de családom lécei is nagyon komoly sérüléseket szenvedtek a hét végére.

Mi nem sokat buliztunk, de azt azért láttuk, hogy komoly lehetőségek vannak. 1650 méteren egész kis szórakoztató negyed van, mozival, kocsmákkal, s egy plázához hasonló épülettel. Van egy korrekt sajtbolt, tele helyi termékekkel, tűrhető árban, a Sherpa üzletekben pedig minden megtalálható ami kellhet. A hegyen két hütte van, csak, de a beülős liftek völgyállomásainál nagyon sok. Az árak teljesen „síterepiesek”. Kávé 1.3, üdítők (0.33) gépi 2-2.5, saláták 5, sültkrumpli+hotdog 6 Euró. Egy komplett ebéd, nem nagyon elszálva egy sörrel 12-16 Euró.

Üdvözlettel: BL
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Ausztria
Obertauern
2009.01.02.
Sziasztok!

Kb. másfél órája értünk haza a karácsonyi síelésünkről, amit ismét Lungau régióba sikerült eltölteni. A család kedvenc helye ez, és ismét nem csalódtunk. Ez pozitív és negatív értelemben egyaránt értendő. Két napot síeltünk OT-n, de sajnos mindkét nap haragosan fogadott minket. Első alkalommal (dec. 28.) a nagy szél miatt nem járt a Zehnerkar lift, és rendszeresen leállították a másik oldal csúcspályás liftjeit is. Emiatt leszorult a tömeg a Grunwaldkopf környékére, és ez sokat rontott a helyzeten. Második alkalommal (jan 1.) meg teljesen köd borított be mindent. Szerencsére a szilveszteri buli után csak dél körül ébredtek sokan, így legalább tömeg nem volt. Sokszor voltam már OT-n, de valahogy ez a karácsonyi időszak nagyon bizonytalan az időjárást illetően. Hó viszont annyi van , hogy az út menti buszmegálló egy valóságos hóbarlang benyomását kelti. Álomszerű!
Nagyon tudom ajánlani a régió másik három síterepét is. Remek hóviszonyok vannak Katschbergen, a Grossek-Speierecken, és Fanninbergen egyaránt. A régió legnagyobb előnye, hogy valamelyik terepen biztosan remek az idő, és talán csak Fanninberg az, ahol a pályák egyszerűbbek, de ott meg a rengeteg erdő nyújt remek szórakozást.
Jó síelést mindenkinek!

BL
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Kedves Sporttársak!

A Gerlitzenre tervezett hosszú hétvégénket egy csütörtöki huszárvágással átvariáltuk a Mölltal Gleccserre. Három napot terveztünk ide, de sajnos csak kettőre sikerült. Pénteken kellemes időben tudtunk síelni, kb. délig tartottak ki a 2200 m-re vivő pályák, ekkora már nagyon kibuckásodtak. A gleccser pályák viszont egész nap jók maradtak, és nem is voltak rajtuk sokan.
Szombat reggel már az gyanús volt, hogy majdnem üres volt a vonat, és alig lehetett német szót hallani. Ahogy fölértünk rá is jöttünk, miért is nem jönnek az osztrákok. Havazás, ködfoltok, élénkülő szél. A Gletscherjet-et el sem indították. Ezzel együtt élvezhetőek voltak a frisshavas pályák. Délután fél kettőre annyira megerősödött a szél, hogy az utolsó kabinos felvonózásunk már a "biztonsági üzemmódban" történt (félsebesség, és a széllökésekkor azonnali megállás). Tartott kb. húsz percig. Megálltunk ebédelni, hátha csillapodik a szél egy kicsit, de inkább erősödött. Háromkor mindenkit kizavartak az étteremből, és bezártak. Minden lift állt, aki nem mert lesíelni azt motoros szánokon hozták le. Jöttek fel vezetők, és azok szerveztek maguk köré csoportokat és indultak le. Mi magunk indultunk, és érdekes módon a gyerekeim iszonyúan élvezték a körülményeket. Tény, hogy az ilyen körülményeknek is megvan a maguk feelingje.
Vasárnap ki sem nyitott a gleccser, így a közeli Ankogelt vettük célba. Mikor reggel felmentünk ott esett az eső, és ködbe borult az egész hegy. Az információk szerint az egész terepet eső áztatta, és nem is volt várható javulás. Így hát meghoztuk a nehéz döntésünket, és hazafelé vettük az irányt.
Szeretném megemlíteni a mallnitzi Hotel Garni Kärntnerhof szálloda magyar munkatársainak segítségét, akik nélkül valószínűleg nem sikerült volna néhány óra alatt szállást foglalnunk, és akik meleg vacsorával vártak bennünket.

BL
Gleccser-fentrol.jpg
Gleccser-palyak.jpg
Gleccser-palyak-II.jpg
Ho-azert-akad-3100-meteren.jpg
Latasi-viszonyok.jpg
Piros-kilences-madartavlat-.jpg
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Kedves Sporttársak!

2-án érkeztünk haza az egy hetes lungaui síelésünkről. Három napot töltöttünk Katshbergen, egyet Obertauerneben, és kettőt a Grosseck-Speireck-en. Nem így terveztük, de az obertauerni völgyben annyira elromlott az idő, hogy nem láttuk értelmét a küzdésnek, és a sokkal naposabb Grosecket választottuk. Idén márciusban már voltam itt egy fél napot, de akkor egyáltalán nem ragadott meg. Most viszont teljesen lenyűgözött. Bátran merem ajánlani mindenkinek, két-három napot remekül el lehet itt tölteni. A Speireck csúcs 2411 m magas, és egy nagyon hosszú kékes-piros pálya fut végig a gerincen, amin remek íveket lehet „karcolni”. Egy gyors buborékos lift vissz vissza a spiccre. A St. Martin felőli oldalon egy 4.2 km hosszú pálya van, ami részben az erdőben fut. Innen viszont egy lassú kétüléses jön föl, ami örökkévalóságnak tűnik. A másik oldalon szintén egy hosszú pálya visz le a völgybe, ahonnan egy új, gyors kabinos lifttel lehet visszajutni a hegyre. Van néhány kellemes pálya a fenti völgyben is , de ott régebbi 2-3 üléses felvonók találhatók csak, de a hosszuk miatt ezek elviselhetőek. A várakozási idő sehol nem haladta meg az 1-2 percet.

Katshbergről csak annyit, hogy hozta a szokott formáját. Napsütés és sok hó – sok síelő. Az új A1 elnevezésű 6 km hosszú pálya remek, bár a három csákányos lift az Aineck csúcsára elgondolkodtatja az embert. Főleg egy gyerekkel a lábközt. Ha valóban megvalósul az új gyors lift jövőre, akkor egy nagyon élvezhető hegyoldallá fog válni az Aineck St. Margararethe felőli oldala is. De már most is érdemes kipróbálni!

Amit még érdemes tudni a régióról, hogy ha valaki St. Michaelben lakik, akkor jogosult a Lungau bérletet kedvezményesen megvásárolni. Ez egy hatnapos felnőtt bérlet esetében 30 eurót jelent, ami egy család vonatkozásában már jelentősebb összegnek tekinthető.

Jó síelést!
Üdv.: BL
P1000117-K.jpg
P1000120-K.jpg
P1000142-K.jpg
P1000147-K.jpg
P1000179-K.jpg
P1000196-K.jpg
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Franciaország
Orcieres 1850
2007.10.07.
Szia Zoli!
Elég sok üzlet van, néhány száz méternél soha nem kell többet menni. Vannak olyan boltok, ahol mindenféle tájjelegű élelmiszert és bort lehet vásárolni, persze nem olcsón (sonkák 10 Euro-tól, sajtok 12-től). Az alap az kicsit drágább mint itthon. Mi meg szoktunk állni Brianconban menetben, és ott vesszük meg a heti hideg ellátmányt. Nagyon jó minősségűek a tejtermékek, és húskészítmények. Fönt általában csak pékárut veszünk. Egy bagett 90, croissan 50 cent. Ásványvíz, tej 40-80 cent között. Mindig fonduzünk egyet, ez 6 személyre 40-50 Euro, de belehalunk akkora adag. A fürdő nem nagy szám. Igazából egy medence, meg egy gyerek-pancsoló. Szerintem hideg az épület, és a víz is. Van egy csúzda. Érvényes a síbérlet ide, de akkor olyan kártyát kérjetek, amit el is fogadnak. Korábban már írtam, hogyan is jártunk.
A legfontosabb!!! Minden héten csütörtökön van sajtpiac. Hihetelen ízek!!! Nekünk az idén az a nap volt az év legköltségesebb napja. Kilószámra vásároltunk sajtokat, és hónapokig ettük itthon.

Jó síelést: BL

Üdv: BL
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Ausztria
Katschberg
2007.03.20.
Stani!

Megjártuk Lungaut, de mindössze egy napot tudtunk síelni a Katshin. Nagyon megtetszett a hely, csak hát nagyon olvadt, és inkább Obertauernbe húzódtunk fel. Tényleg remek a 2-es pálya, és az aineki oldal is csodás lehetőségeket rejt. Nagyon tetszett, ahogy a kicsi gyerekeket tették-vették a liftesek. Itt bátran merném engedni a gyerekeimet egyedül csúszkálni, nagyon érződött az odafigyelés. Megkóstoltuk a zirbét is, aminek a vége az lett hogy Hansi (az italospincér) minden este hozott belőle egy kört. A lányoknak kifejezetten ízlett. Nagyon tudom ajánlani a helyet családosoknak, mert remek, hangulatos pályák vannak, és sokkal kisebb a tömeg mint Obertauernbe. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet!

BL
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Ausztria
Obertauern
2007.03.20.
Kedves Sporttársak!

Szombat este érkeztünk haza az egy hetes lungaui táborozásunkról. 5 napot Obertauernben síeltünk, egy napot pedig Katschberg-en. A szállásunk St. Michael-ben volt, egy lovas-tehenes tanyán üzemeltetett panzióban. Tiszta, kényelmes, az ellátás osztrákosan bőséges, mindössze a zöldség gyümölcs hiányzott a kínálatból, de ezt el tudtuk fogadni egy önellátó szálláshelytől. A frissen fejt tej kárpótolt.
Az idő abszolút előtavaszi volt, reggel mínusz 2-5, majd felkúszott plusz 5-8 fokra, és verőfény. A pályák ennek megfelelően folyamatosan romlottak, teljesen felértékelődtek a reggeli órák. A pálya üzemeltetői hihetetlen erőfeszítéseket tettek a körülmények megteremtéséért, minden reggelre minden pálya egy pingpong asztal simaságával vetekedhetett. Le a kalappal előttük! Először jártunk itt, és teljesen lenyűgözött a hely adottsága, hangulata. Délig, kora délutánig a sípályák, délután és este a hütték és bulik. Kicsit bosszankodva olvastam a mai hó- és hőmérsékletadatokat, valószínűleg a legmelegebb hetet fogtuk ki. Viszont olyan barnák vagyunk mint akik a Karib tengeren töltöttek egy hetet.

BL
borbirol
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Franciaország
Orcieres 1850
2007.01.28.
Sziasztok!
Január 19-től töltöttünk el egy hetet itt, és ma délben érkeztünk haza. Az első két nap a déli oldalon csak a pályákon volt hó, az is kásás és kavicsos. Ekkor a felső völgyben lévő Rochasson és Les Ceites pályák voltak csak normálisan használhatóak. 22-én délutánra annyit hűlt az idő, hogy beindulhattak a hóágyúk, s szórványosan elkezdődött a havazás is, ami változó intenzitással kb. 30 órán keresztül tartott, mintegy 60-70 cm friss hóval beterítve a leejtőket. Gyorsan előkészítették a pályákat, és a hét hátralévő részében remekül lehetett síelni változó időjárási körülmények között. Ezzel együtt a déli fekvésű leejtőkről nagyon gyorsan képes leolvadni a hó, szombatra már ismét rengeteg barna folt volt. Aki most indul azt remek körülmények fogadják. Kikapcsolódásként mindenképpen ajánlom a csütörtöki piac meglátogatását, ahol is a helyi termelők sajtjait, sonkáit, mézeit és borait lehet megkóstolni s megvásárolni.

Jó síelést, BL
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.