Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Papsajt kiemelt beszámolói
Papsajt
1 élménybeszámolót írt
1
17 éve tag
Franciaország
Risoul - Vars
2009.03.28.
Risoul első benyomások

Mivel magam is előszeretettel olvasgatom egy-egy utazás előtt a korábbi személyes tapasztalatokat, gondoltam megpróbálom viszonylag objektíven összefoglalni én is a sajátjaimat. 2009.03.14-22-ig volt szerencsénk egy csodálatos hetet tölteni Risoulban. Autóval mentünk 4-en, így nem kellett más autókhoz igazodni. Csak akkor álltunk meg, ha feltétlenül muszáj volt, így az út 13 óra volt Győrből kényelmes 120/130 km/h-ás tempóban.
Az út 90 %-ban autópálya, amit még rossz idő esetén is takarítanak, így meglehetősen biztonságos. Az olaszoknál a nagyobb városok mellett (Milánó, Torino) kicsit intenzívebb a forgalom, így itt nem árt óvatosabbnak lenni. Ausztriában 10 napos autópálya-matrica, az olaszoknál kapus rendszer van, így jó, ha van némi aprópénz is nálunk, abból biztosan tudnak visszaadni. Franciaországban nincs külön úthasználati díj.
A szállás:
A szállásunk a Vega (Lux Vega) nevezetű 3 csillagos apartmanban volt Risoulban. Klasszikus francia stílus. Nem túl nagy, nem túl tágas, de négyünknek éppen megfelelő volt. A szállások nagy része a felvonókhoz közel épült. Tőlünk a felvonók kb. 50 méterre voltak. Szó szerint a szállásunk bejáratáig lehetett csúszni. A szállással kapcsolatban, ami kevésbé tetszett, az a délutánonként/esténként jelentkező melegvízhiány volt. Minden szobához külön bojler tartozik, és ha sokat pancsolunk és kicsit több melegvizet fogyasztunk, előfordulhat, hogy estére elfogy a melegvíz. Nem volt vészes, be lehetett osztani, de azért valljuk be, jól tud esni egy átsíelt nap után a forró vizes zuhanyzóban ácsorgás. Takaró gyanánt pléd, párna gyanánt a kanapékhoz tartozó díszpárna szolgált. A pléd nekem nagyon kicsinek bizonyult (182 cm magas vagyok) valamim mindig kilógott. A párna pedig baromi kemény volt, amit vélhetőleg eredetileg nem alvásra találtak ki. Ezt is ki lehetett persze bírni, de a korábbi években nem tapasztaltam hasonlót Orcieres-ben, Valfrejus-ben.
A pályarendszer:
A 180 km pályarendszer egy átlagos sítudással rendelkező személynek, szerintem bőven elegendő. Én mindössze 5 éve síelek és néhány fekete pályát leszámítva az egész rendszert besíeltem az egy hét alatt. Persze a 180 km-be beleszámoltak minden egyes átkötő útvonalat, amit az ember általában nem az élvezeti értéke miatt vesz igénybe. A pályák változatosak, sok nagyon széles, vannak erdei pályák is, mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet. Kezdőknek is csak ajánlani tudom, mert rengeteg zöld és kékpálya van, ami alkalmas a gyakorlásra, különösebb veszélyek nélkül.
Negatívumként az elavult felvonórendszert említeném. Ez az egyetlen és egyben legnyomósabb érvem arra, hogy miért nem fogok még egyszer ide menni. Szerencsékre egész héten sütött a nap és nagyon jó időnk, volt, de el tudom képzelni, hogy mi lett volna rossz idő esetén. Nagyon sok jó pálya kizárólag tányéros felvonóval közelíthető meg, kabinos zárt felvonó mindössze 1 darab van és az sem valamelyik csúcsra visz fel. Az ülős felvonók 90 % pedig meglehetősen kitett helyen van és nagyon lassú. Ebből kifolyólag, ha fúj a szél és röpködnek a mínuszok, garantáltan szétfagyunk a felvonóban. Jó idő esetén persze ezt nem tapasztalja az ember.

Összességében egy nagyon kellemes hely Risoul, kultúrált pályaszállásokkal, változatos és kellően nagy pályarendszerrel, pezsgő éjszakai élettel. A francia síterepek közül viszonylag olcsó és közel van Magyarországhoz. Én mindössze az elavult felvonórendszer miatt nem mennék még egyszer ide.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.