Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

nyugiba kiemelt beszámolói
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Március 15-i hétvége a Kreischbergen.

Egyenlőre nem bántam meg, hogy eljöttem ide szezont zárni.
Délelőtt még jók voltak a pályák. Délutánra a 6 üléses és a 18-as környéke már eléggé kipuhult.
A Rozenkrantz környékén délután 4-ig jól lehetett síelni, noha volt némi tömeg és 5-11 perc várakozás a felvonónál. A csákányra nem kellett 5 percnél tovább várni.
Sajnos a 18-as alja elég hamar buckásodott, a nap végére már méretes buckákon lehetett jönni.
A nap végén a középállomásig mentünk le a 2-esen. Az már eléggé vízisí volt.
A parkolóban 17h körül 17 fok volt!
Remélem, holnap reggelre lesz egy kis fagy!

Ma tényleg szinte magyar volt a hegy, más nyelvű beszédet csak ritkán lehetett hallani. Azért az Eagle-ből jövő, sok helyen hallható tuctuc-ról le tudtam volna mondani.
Örömteli volt, hogy sokan viseltünk kokárdát.

Update: Március 16-án szombaton reggel még lehetett 2 jó kört menni az 1-esen. 16h-ra már csupa jég és sárfolt volt.
12 után már minden pályán részben pálya- részben buckasízés volt.
De az is hasznos tapasztalat.

Holnap reggelre egy kis friss havat és éjszakára pár fokkal hidegebbet ígér az időjárás jelentés. Remélem, igazuk lesz.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Szombaton pontban 15h-kor kezdtünk, kihasználva, hogy a többnapos bérlet -1. napján van ajándék 1 óra 15h-től.
Hát ez elég nagy meglepetés volt. A nap végén akár korcsolyával is lehetett volna körözni. Vasárnap már reggel kezdtünk és ki lehetett tapasztalni, hogy hol jobb. Pl. a 2-es pálya jobb oldala már reggel is jeges volt. Viszont a közepe és a bal oldal rendben volt.
Az is igaz, hogy ki korán kel, jó pályát lel. Ma is friss ratrak nyomon lehetett siklani az 1-es pályán reggel 9 körül.
Szóval ésszel, a pályára és a sebességre figyelve nagyon jól élvezhető a pályarendszer, ahol az elmúlt napokban ragyogó napsütés fogadott bennünket. A héten csak csütörtökön várható egy kis havazás.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ki korán kel, jó pályát nyer!
Érdemes az early-bird lehetőséget kihasználni.
6h20-kor indultunk Budafokról és 8h00-kor már kezdtünk beöltözni és jegyet venni. Kár, hogy az online vásárlás early-bird-re nem működik. Így is egyetlen sporttárs volt előttem a pénztárnál.
8h30-kor el is kezdhettük a körözést. A kifagyott ratraknyom pár körig megzizegtette az ízületeinket, de a néhány korán kelő gyorsan leszedte a felső réteget és hamarosan szinte porhóban lehetett körözni.
Volt néhány jeges rész, de ezeket könnyen ki lehetett kerülni vagy ésszel át tudtunk menni rajta.
Mire megjött a tömeg és az erősebb olvadás, mi már be is fejeztük az idei besízést 10h30-kor.
Köszönjük a Sípark üzemeltetőinek.
13h-ra már otthon is voltunk ebédre!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Gyorsan eltelt ez a hét, már itthon is vagyunk. Tegnap is még kaptunk egy kis napsütést és jó pályákat, különösen a Rozenkrantz-on.
Ott viszont felfigyeltem rá, hogy a csákányos lift nyomvonalában, ahol az ominózus deszkás videó készült, több deszkást és síelőt is láttam, akik szándékosan részben a nyomvonalon kívül (freeride), de időnként a nyomvonalon belül jöttek le, szembe menve a csákányon ülőkkel. Jó lenne, ha több (magyar) sporttárs már nem kísértené a szerencséjét és nem rontaná a hírünket! Tud valaki valamit arról, hogyan végződött a deszkás ütközések története? Érdemes lenne a sztorit több szemszögből megvizsgálni és a tanulságokat széles körben teríteni.
Este szomorúan láttuk a tűzoltó autókat a St Lorenzen vasútállomás előtt, ahol egy szállodai parkolóban gyulladt ki egy szürke autó. Remélem, személyi sérülés nem történt. Tud bárki valami közelebbit?
Ma reggel óriási tömeg volt a parkolóban. Egész Stájerországból jöttek tűzoltók és autóik. Az egyik parkoló rész csak velük volt tele. Életemben nem láttam még egyszerre ennyi tűzoltókocsit!
Fent a pályán jól eloszlott a tömeg. Ma felhős volt az ég és volt némi hószállingózás is. De ma is kiváló pályákon lehetett síelni. Találkoztunk olyanokkal, akik egyetlen napra jöttek ki Bp.ről 4h30-as indulással. Én ezért 1 napra inkább egy hazai pályát vagy Semmeringet javasolnám.
Hosszabb időre viszont mostanában érdemes kimenni. A ránk következő héten is ígérnek pár centi friss havat!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ausztria
Turracher Höhe
2023.01.07.
Tegnap egy jó erős menettel zártam ezt a pár napot. Reggel meglepődtem, mert nem tudtam, hogy Ausztriában a Vízkereszt/Három királyok munkaszüneti nap. Reggel 9h10-kor már nagyon teltek a parkolók...
Viszont a pályák még a péntekinél is jobb állapotban voltak. Zárásig is könnyen és jól lehetett körözni az összes pályán. Nekem a kedvencem a 3-as piros, amit a 17-es kék elejénél nyílik jobb oldalon.
Az idő nagyobb részében 10 perc várakozás volt a Knockalmbahn-nál, kb. 6 perc felvonózás és 5-6 perc síelés volt a menetrend. A sor csak 14-15h között volt kisebb. De legalább így nem fáradtam el a nap végére.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ausztria
Turracher Höhe
2023.01.05.
A besíelést Bad Kleinkircheimben kezdtük, de sikerült Turrachon folytatni tegnap és ma.
Érdemes oda felmenni, mert jó a hó és van elég a pályákon és némi azon kívül is. A freeride-ot érdemes kerülni. Egy ilyesmit próbáló fiatalt a mentőhelikopter vitt el.

Délutánra erősen buckásodott minden, így teljesen kezdőknek inkább délelőtti vagy 3 órás jegyet érdemes venni.

Ma az erős szél miatt a Kornockbahnt és a Schafalmbahnt is lezárták így a tömeg a kis kapacitású felvonókra és a másik oldalra zúdult. Ott a ZirkenwaldBahn melletti kéken lehetett kényelmesen menni. A többi buckásabb volt, de némi tudással leküzdhető.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2022.12.29.
Ma Eplényt is felavattuk ebben a szezonban. 7h15-ös indulással 8h34-re ott voltunk Bp-ről. A Pénztár elvileg a pályával együtt, szintén 9-kor nyit, de voltak olyan kedvesek, hogy 8h45-kor már jegyet tudtunk venni. 9h04-kor már a 4személyes liften (néhai Szent Sólyom) ültünk. Folyamatosan lehetett körözni. A pálya az elején kimondottan jó volt, a 2 óra végére már fent egy kicsit olvadozott, de végig élvezhető maradt.
Sajnos most is voltak centizgető eszetlenkék. Azt sem értem, hogy a totál kezdőket miért viszik fel az 1 szem pálya tetejére, hogy szenvedjenek, amíg leérnek és közben akadályozzák a síelni valamennyire tudókat.
Miért nem lehet az abszolút kezdőknek a tanulópályára menni?

Besízésnek jó is volt ez a 2 óra. Mire jött a tömeg és romlott a pálya, mi már mentünk is. Ezért érdekes volt, hogy kb. 20 autó közé érkeztünk és induláskor már a pályához közel nem volt hely. Át kellett menni az út túloldalára...

Kész csoda, hogy az üzemeltetők életben tartják a pályát. Máshol csak elvétve, nyomokban maradt természetes hó.
Menjünk Eplénybe, amíg lehet.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ausztria
Heiligenblut
2022.03.13.
Méltatlanul kevés hozzászólás született erről a terepről. Egy kicsit pótolok ebből. Mi a négy napos ünnepet töltjük itt, eddig teljes napsütéssel boldogított időjárás mellett.
Sagritz helységben van a szállásunk egy kedves családnál. 28€;/fő a szállásköltség felnőtteknek igen bőséges és finom reggelivel. A síbusz a szállásunk előtt áll meg.
Ma reggel sikerült a 8h30-as síbuszt elcsípni, így 9-kor már az első felvonón csücsültünk. A napot a Tunnelbahn első kocsijából történő alagút megtekintéssel kezdtük. Ennek a végállomásától (Fleisalm 1800m) megy fel egy négy üléses lift 2470m magasra, ahonnan vagy egy kék vagy egy piros pályán lehet visszajönni vagy egy csákányos felvonóval lehet 2900m magasra feljutni.
9h35-kor már fent voltunk 2470m-en és egymás után róttuk a köröket az elején még friss ratrak nyomon. A pálya 13h30-ig kifogástalan volt. A kisgyerekeknek és a kezdőknek a pálya alján van egy tányéros felvonó, ami kiváló gyakorlási lehetőség.
A második napon a 3 és 5 éves unokáim már le tudtak jönni a 12-es piros pályán is.
A Fleisalm-nál van egy hangulatos hütte is, ahol 3,5&€-ért már tartalmas levest lehet kapni (de csak kp-ért).
Délutánra már puhult itt a hó, ezért átmentünk a 2600m-es Shareck csúcshoz. Az onnan a Panoramabahn-hoz vezető piros pálya nagyrészt síút, de délután is kifogástalan hó volt ott.
Ennek az aljától egy gyors csákányos lifttel fel lehet menni 2470-re, ahonnan egy kényelmes kék pálya visz le. Viszont a csákányos felvonózás kevésbé vonzó a Panoramabahn kényelmes gondolájánál. Ezért maradtunk az 1-es pályán, ami a vállalkozó kedvűeknek buckapályát és "hullámvasutazást" is kínál. Egyszer kipróbáltuk a középállomásig vezető 4-es pályát, de annak a vége már annyira latyakos és buckás volt, hogy inkább visszamentünk a Panoramabahn-hoz.
A nap végén nekem épp elég volt a középállomásig lejutni a latyakos buckákon keresztül, onnan már lifteztem lefele. Az edzettebbek végigszenvedték az utat a pálya aljáig.
A síbusz visszafele is a szállásunkig vitt.
Ilyen napsütésben ilyen jó pályákért megérte a hosszú út idáig.
Kevésbé meleg időben nekem Kreischberg jobban tetszik.
De márciusban lehet, hogy jövünk még ide.
Mindenkinek tartalmas március 15-i időtöltést kívánok.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ma nagyon szép síelős hetet zártunk. A Covidnak legalább ennyi előnye volt, hogy hét közben alig voltak a terepen. Pénteken napközben és szombatra virradóan esett egy kis friss hó, így az utolsó napon felfrissített pályákat járhattunk be.
Sajnos a Rozenkrantz-on többnyire csak a csákányos járt és a felső részen erős szél fújt, ezért abból csak mintát vettünk.
Inkább a többi pályát vettük igénybe.
Ma nagyon aktívak voltak a maszk ellenőrök. Sível mozognak a beszállóhelyek között.
Február közeledtével és a hétvége miatt is már megnőtt a létszám. Buszokat is láttunk. Egy magyar síiskola is több busszal jött. Sajnos nem igazán figyeltek a kisgyerek kezdőikre, mert volt, hogy egyszerre négy gyerekük esését is láthattuk a 18-as aljánál. Biztosan könnyebb a 10 személyessel vinni a gyerekeket, mint a csákányossal, de szerintem a teljesen kezdőknek inkább valók a lassú csákányosok és a hozzájuk tartozó lankásabb lejtő.
Jövő héten még több hó várható.
Várom a híreket azoktól akik akkor lesznek kint,
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ma már hétfő volt és megint változott a helyzet.

Sokkal kevesebben voltak a terepen, így a pályák továbbra is kiválóak voltak.

Az Eagle-ben oda ültünk, ahova akartunk, nem volt előzetes beengedési sor és asztal pozíció regisztrálás.

Az új 10 személyes felső állomása alatti melegedő/étkező nagyon hangulatos. Még gyereksarok és sícipő melegítő is van benne.
Van kávé. és szendvicsautomata is, de azok csak érmével működnek, ha jól láttam.

Érdemes kijönni, nagyon jó volt eddig és remélem, hogy így is marad.

Egy gondunk akadt: mindenhol a 3 decis sörösüvegeket nyomják, a fél literesekre vadászni kell. De sose legyen nagyobb bajunk...
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ma nem volt sok választásunk, mert egyedül a Sípark volt nyitva és csak 11-től.
Így legalább az éjfél utáni lefekvés ellenére tudtunk egy jót aludni.
11h10-re értünk a parkolóba, ahol még bőven volt hely. 11h30-kor már a 4személyes felvonón csücsültem az 3 órás jegy megváltása után.
Figyeljetek rá, hogy a jegyenként 1.000Ft kauciót csak kp-ben fogadják el.
A pályára nem lehetett panasz és kb. 14h-ig nyugodtan lehetett körözni. Akkortól kisebb csomósodás alakult ki a 4személyes lift bejáratánál. Pedig az eplényiek a beléptető kaput illetően tehetnének egy tanulmányutat Mátraszentistvánon. Az nagyon flottul működik. A baj csak az, hogy gyakran 1-2 ember ül egy liften, mert a kisebb csoportok is feltétlenül együtt akarnak utazni. Így a lift névleges kapacitása a gyakori lassításokkal/megállásokkal együtt kb. a felére csökken.
Ezzel együtt is élvezetes volt ez a meleg, napsütéses síelős nap. A végére (14h30) körül már nagyon felpuhult a pálya, ideje is volt leállni.
Egyetlen kritikán van: ha van 40.000 m3 hó tartalék, akkor miért nem jut pár köbméter a 4személyes lift kiszállójához? Miért kell deszkán csiszolni a léceket ill. szenvedni azzal, hogy felemeljem a lábaimat?
Mindezekkel együtt: Hajrá Mátraszentistván, köszönöm az élményt!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.12.28.
Ma sikerült a család 4 férfitagjának együtt síelni Eplényben. A leutazás elég kalandosra sikerült, mert reggel 8 óra körül Várpalota után ónos eső lepte be a 8-as utat és erre láthatólag nem készültek fel sem az út üzemeltetői, sem az autósok.
Szerencsére időben felfigyeltünk a villogókra és le tudtunk lassítani. Veszprémig 5-6 kisebb-nagyobb baleset mellett haladtunk el. Nem mertem az adott helyzetben a hajmáskéri rövidítést igénybe venni. A sebességi is 40-50km/h volt a 110 helyett. A 82-es úton is dugó várt, így a tervezett 8h30 helyett csak 9-re értünk le.
Szerencsére most gyorsabb volt a pénztár, így 8h36-kor már a Szent Sólyom frissen cserélt ülőpárnáin ülve haladtunk a hegytető felé.
Dec. 23-hoz képest ma sokkal többen voltak. Figyelni kellett a kejlfeljancsit játszó kezdő deszkásokra is.
10 óra után nőtt a tömeg. Az utolsó csúszás előtt pedig felavattuk a fent kinyitott és kibővített vendéglátó helyet. Jó döntés volt, mert a lenti tömegnél lényegesen barátságosabb környezetben fogyaszthattuk el a forró csokinkat.
Az utolsó csúszásra már eléggé össze lett túrva a pálya, de még abszolút jól használható volt. De a 2 órás jegy nekünk így is elég volt. Most is jónéhányan velünk egyszerre indultak haza. Megnyugvást adott, hogy érdemes korán érkezni, mikor az autónkhoz mentünk a lenti parkolóban és láttuk az összezsúfolódott embereket, akiket a szinte megtelt fenti parkolóból kisbuszokkal szállítottak le.
Élvezzük Eplényt, amíg lehet!
UI: a beléptető kapuk érzéketlenségén igazán javíthatnának az üzemeltetők.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.12.23.
Megkezdtem az idei szezont Eplényben. Szokás szerint a nyitás környékét céloztam meg. Le is értem időben, 8h58-kor már a jegyért álltam sorba. Sajnos elég lassan haladt a sor, de 9h08-ra így is már a kapuk felé haladtam. Sajnos a beléptető érzékelők továbbra is inkább érzéketlenek, mint érzékenyek... A megoldás nekem az volt, hogy minden egyes alkalommal kivettem a kártyát és úgy tartottam oda. Fix pozícióra többnyire nem reagált a kapu. Mozgatni is kellett a kártyát.
Ezután már be lehetett ülni a (néhai) Szent Sólyom felvonóba. 11-ig folyamatosan 10 perces köröket tudtam csinálni. Így a 2 órás jeggyel 12 kört tudtam abszolválni. Mire megjött a tömeg, én már végeztem is. Többen is ezt a módszert választották, mint a parkolóban megbeszéltük.
Nagyon jó volt a pálya. A -5 fokos hőmérséklet jót tett neki.
Remélem, továbbra is tartani tudják az üzemeltetők a színvonalat.
Hajrá, Eplény.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.02.20.
Eplény ma is jól vizsgázott.
Szokás szerint 7 órakor indultunk Albertfalváról és 8h30-ra értünk Eplénybe egy budaörsi tankolással. A pénztárnál ekkor még nem volt sor sem. Gyors öltözés után rekordot javítottunk, mert 9h03-kor már a Szent Sólyom ülésein haladtunk a hegytető felé.
Külön öröm volt, hogy a szokásos két pályán kívül (1-es, 7-es) most két újabb, eddig még nem bejárt pályával is próbálkozhattunk.
A 4ill. 2üléses felvonók mellett mentek a csákányosok is, így gyakorlatilag folyamatosan lehetett körözni.
Az olvadó hó próbára tette a combizmainkat, de élvezetes volt a két óra, ami alatt 10 kört tudtunk abszolválni (egyszeri WC szünettel).
11 körül már nőtt a tömeg, így jobb volt abbahagyni, no meg a jegyünk is lejárt.
Fura dolog, hogy csak a parkolóban szabad akár a forró csokit is elfogyasztani. Így ott kellett hagyni a büfénél a léceket és a csokizás után vissza kellett menni értük. De ez legyen a legnagyobb bajunk.
Azért azt most is megemlítem, hogy a kártya olvasót ideje lenne már rendbe tenni, mert ma is sokaknak okozott bosszúságot. Nekem az jelentette a megoldást, hogy mindig kivettem a kabátujjamból a kártyát és kézzel pontosan pozicionáltam. Azért ez elég fapados megoldás a XXI. századi informatika szintjéhez képest, de ez volt, ami gyorsan és megbízhatóan működött.
13h30-kor már otthon is voltunk és kezdhettük az ebédet.
Hajrá Eplény, talán még lesz esély lemenni!
Kellene azért néhány fagyos éjszaka...
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.26.
Sikerült ma is eljutnunk Eplénybe. Ráadásul társaságban.
A szokásosnál később, 8h50-re értünk a 82-esről a parkolóhoz leágazó magánútra. Elég ijesztő volt, ahogy ész nélkül előzgettek ezen az úton beláthatatlan szakaszokon hosszú sorokat. Én nemcsak BMW-k! Visszafele is volt néhány ilyen életveszélyes sofőr Veszprémig! Ráférne erre a szakaszra alaposabb rendőri ellenőrzés.
A Waze hosszú sort jelzett a lejáratnál, de szerencsére csak egy kicsit kérdeződtek az alkalmazottak. Sikerült még egy jó helyet kapnunk az alsó parkolóban. De a pénztárnál már közel félórás sor várt minket. Kár, hogy nem lehet online 2 órás jegyet venni, mert már van annak külön sor.
10 óra lett, mire a Szent Sólyom felvonóra fel tudtunk ülni.
A két pályának köszönhetően elég jól eloszlott a tömeg. A hidegben folyamatosan mentek a hóágyúk, ezért gyakrabban kellett törölgetni a szemüvegem. Sajnos, a beléptető kapuk elég nehézkesen fogadják a zsebben levő mágneskártyákat, ezért itt-ott feltorlódtak a sorok.
A sípályákon Eplényben is ott vannak a legveszélyesebbek, a tudás nélkül, hóekében száguldozók, akik elvárják, hogy mindenki adjon nekik utat. Sajnos nincs szemem a hátamon, ezért gyakran kellett hátra tekintgetnem, hogy ezeket az eszetlen sporttársakat útjukra tudjam hagyni. Érdemes lenne az üzemeltetőkre ezeknek az emberekre is odafigyelni és egy kis figyelmeztetésben/tanításban részesíteni őket.
11 óra körül a hóágyúk többségét lekapcsolták, így még élvezetesebb lehetett a lesiklás.
Végül a 2 óra alatt sikerült 11 kört menni, amivel elégedett vagyok.
Holnap hosszabban próbálkozunk.
Még egyszer gratula az üzemeltetőknek, hogy a hosszú meleg és esős napok ellenére is használható pályát varázsoltak a számunkra. Hajrá, Eplény! Szálljon a Szent Sólyom!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.02.
Ma még lehetett egy jót síelni Eplényben. Ajánlott reggel, kezdésre érkezni.
Mi Albertfalváról 7 óra után indultunk és 8h30-ra értünk le a parkolóba. A lefelé vezető erdei úton már "vasutaztunk", szép kis kocsisor alakult ki. De még akadt helyünk a lenti parkolóban, a pályához közel.
Volt egy kis sorállás a jegyváltásnál, de az nem volt vészes. Ha lett volna 2 órás online jegy, akkor az is gyorsabb lett volna!
9h10-kor már a Szent Sólyom 4 üléses felvonón szálltunk fel a hegyre.
Nem tudom, hogy volt-e fagy mára virradóra, de nem láttam hóágyú és ratrak nyomát. Így is csoda, hogy ilyen tengerszint feletti magasságon működő pályát tudtak az üzemeltetől varázsolni!
Mindenesetre nem tudom, hol mérik az ebben a percben is a honlapon kiírt 45cm hóvastagságot. Elég sok helyen kilátszott a fű és bőven voltak saras részek is.
Ettől függetenül első besízésre kiváló volt ez az alkalom. Nem volt vészes a sor, 2 óra alatt 11 kört tudtunk abszolválni.
11 óra után álltunk le. Addigra erősen megnőtt a létszám és pálya is kásásabb, buckásabb lett. Figyelni kellett, mert egyszerre voltak jelen a száguldozók és a keljfeljancsi kezdők is. Egy deszkás fiú kétszer is inkább a szelfibotjára figyelt, mint a pályára és igencsak "centizve" haladt el mellettem.
Szerintem érdemes lenne a felvonón olyan szabályt hozni, hogy csak az egybe tartozók menjenek négyen együtt. A külön családban levők között jó lenne 1 ülés távolságot tartani.
Átöltözés, szendvicsezés után 11h50 körül indultunk vissza és 13h06-ra már vissza is értünk.
Kitartást kívánok az üzemeltetőnek és a sporttársaknak a jövő hétre. Ha minden az időjárás előrejelzés szerint halad, jövő szombaton reggel már 2 mínuszos éjszaka után leszünk, tehát lesz esély legalább ilyen állapotú pályára.
Hajrá Eplény, hajrá magyar sízők!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ízlések és pofonok különbözők. Mi most is itt vagyunk a jól ismert St. Georgen-i szállásunkon. Több, mint 10 év alatt sem untuk meg a Kreischberg pályáit. Talán nem véletlen, hogy a magyarok mellett csak ma holland, dán és német csoportokkal is találkoztunk. Vasárnap egy graz-i professzorral síeltünk és ő -született osztrák és rendszeres síző- kimondottan kerüli a nevezetes nagy turisztikai központokat (pl. Obertauern, Schladming) és szívesebben megy kisebb, kevesebb tömeggel járó helyekre.
AZ igaz, hogy reggel van tumultus, de ez csak a feljutásig tart, utána eloszlik a nép. Mi ma 8h50-9h10 között vártunk a sorunkra a 6 személyes kabinnál. De napközben sehol nem volt 2-3 percnél több a sor. 9h30-tól síelve is még frissen ratrakolt pályákon lehetett élvezkedni. Aki korábban kel és 8h30-ra odaér, vagy tovább alszik és 11 körül kezd, annak minimális sorállás jut.
Amúgy a héten felfedeztünk egy kiváló olasz éttermet, ahol a kemencében sült pizza mellett más kulináris élvezeteknek is lehet hódolni (Da Silvano, csak előzetes asztalfoglalással).
Holnapra némi friss havat ígérnek. Majd jelzem, hogy mi lett a vége.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2019.12.31.
Ma voltunk elkezdeni az idei szezont Eplényben. Reggel 7-kor indultunk Bp-ről és 9h02-kor már a 4 üléses Szent Sólyom repített minket felfele a hegyre. Még friss ratraknyomon is tudtunk menni. Érdemes kezdésre menni (8h20-ra értünk le), mert még bőven van parkolóhely, nincs nagy sor a pénztárnál és a pályán is bőven van hely.
Nagy csodát tettek a pályával, mert 1-2 nap alatt a nulláról egy jól használható, egyáltalán nem köves felületet varázsoltak.
Kezdésnek a két óra folyamatos pörgés elég is volt. 10 óra után egyre növekedett a tömeg és megjelentek centizgetős suttyók is. Az egyik deszkás majdnem felborított, mikor a lécemen keresztül közlekedett.
Valahogyan meg kellene oldani ezeknek az alakoknak a kiemelését. Különösen a sok kezdő között igencsak veszélyt jelentenek.
11h00-kor még el tudtunk indulni egy utolsó körre. Gyors étkezés után 13h20-ra már Bp-en is voltunk.
BÚÉK mindenkinek, különösen az eplényi pálya varázslóknak.
Amíg ilyen a pálya, érdemes kimenni hozzájuk.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2019.01.05.
Munka után jól esik a síelés!
Tegnap Budafokról 18h20-kor indultunk az eplényi esti síelésre. 19h42-ra értünk le. A hajmáskéri letérőtől fokozódó hószállingózásban. Meglepett, hogy ilyen későn nemcsak elmentek, hanem jócskán érkeztek is emberek. Valószínű, hogy a kedvezményes ár és az esti hangulat a fő vonzerő. Nagyon jó hangulatban, széles korosztály élvezte a lehetőséget. A hóágyúk hangja egy kis jóindulattal és távolságból akár harangzúgáshoz is hasonlítható. Folyamatosan tudtunk a két hosszú pályán körözni. Az utolsó körhöz 21h57-kor szálltunk fel a liftre. Az utolsók között indultunk haza. Meglepetésemre most is volt egy olyan sofőr, aki januárban, havazásban nyári gumival jött síelni. Szerencsére gond nélkül ki tudtuk kerülni.
A havas úton csökkentett sebességgel indultunk haza. Így Gyulafirátót előtt megúsztunk egy fizikai kontaktot két őzikével. Nézegetni őket még fékezés közben is kellemesebb volt, mint ütközni. Hajnali fél egyre értünk haza és utána egy jó alvás következett.
Köszönet az üzemeltető csapatnak.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2017.12.29.
Úgy alakult, hogy saját magamnak válaszolok.
Tegnap este nagyon lestem, hogy hó vagy eső várható Eplénybe. Ma reggelre kiderült, hogy 15cm hó érkezett (az üzemeltetők szerint).
Így el is dőlt, hogy a mai 2 órás besízést ott ejtjük meg.
11-kor nyitott a pálya, de sajnos mi csak lassan tudtunk elindulni. A kicsit távolabbi parkoló sétatávja + jegyvásárlás + öltözködés után 12h17-kor tudtunk a néhai Szent Sólyom (4 üléses felvonó) hátára pattanni.
Fent volt egy kis szél, de a havas táj látványa fenséges volt.
Az alap jeges volt, de a természet és a hóágyúk termelte hó épp elég volt ahhoz,hogy nyugodtam tehettem meg nagyfiammal az idei szezon első síkilométereit. Az utolsó lesiklást 14h15-kor már kihagytuk. Folyamatosan tudtunk körözni addig.
Ismét bebizonyosodott, hogy az üzemeltetők jól választották meg az eplényi helyszínt, mert az itteni mikroklíma kedvez a hónak.
Nem volt zavaró sor, a szezon elején szokásos csetlés-botlás is elviselhető mértékű volt.
Hála az üzemeltetőknek és remélem, hogy hamarosan visszatérnek ide.
Gyakorlati információ, hogy nincs síbérlet kaució. Aki akarja, hazaviheti emlékbe, aki pedig környezetbarát, bedobhatja a kihelyezett gyűjtőládába.
Hajrá síelők, hajrá Eplény!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ausztria
Turracher Höhe
2017.01.16.
Eddig két napot töltöttünk itt.
Nagy szerencsénk volt, hogy pénteken leesett kb. 20 cm friss hó. Így szombaton nyugodt körülmények között, száraz úton tudtunk autózni. Vasárnap lényegesen felújított pályák vártak minket a korábban érkezettek szerint. Azért a Kornockbahn teteje folyamatosan elég jeges, de legalább reggel a ratrakolt nyomon jól lehet menni.
Eddig arra jutottunk, hogy a legjobb a Schafalmbahn környékén körözni (17-es kék bemelegítésnek és a félénkeknek, a 14-es piros a haladóknak, a 15-ös fekete a sebesség imádóinak).
Felavattuk a Seetaxit is, de a Turrach oldali pályák nem tetszettek annyira.
A hét fennmaradó részében azért még jobban megvizslatjuk.

A Marktalm nevű helyen szálltunk meg, amit pályaszállásnak hirdetnek, de szerintem csak erős jóindulattal lehet annak nevezni. Óránként (néha 1.5 óránként) közlekedő Ski-shuttle (traktorszerűséggel vontatott nyitott pótkocsi) segítségével lehet feljutni a pályákhoz. A 2 éves és a 6 hónapos unokáink napirendje nehezen tervezhető, tehát inkább autóval járnak a szüleik.
A beígért szauna fűtése rossz volt, a fürdődézsa csapja cserére szorult, a mosogatógépben elrepedt egy pohár ... De remélem, hogy legalább az utánunk jövőknek jobb lesz.

A szállásadóktól kapott igazolás alapján a síbérletből 8 százalék kedvezményt adnak.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2016.12.27.
Ma sikerült ez első idei eplényi csúszásunkat megejteni. Reggel 7h10-kor indultunk Budafokról és 8h35-re le is értünk. Érdemes volt időben érkezni, mert így az alsó parkolóban és a pályához közelebb kaptunk helyet. A jegyért sem kellett sorban állni. Senki sem volt előttünk. A jegyvásárlás, átöltözés, folyó ügyek vitték az időt és így csak 9h20 körül tudtunk először felülni a Szent Sólyom 4 üléses felvonóra. (Nekem ez a név jobban tetszik, mint az évente változó szponzorált megnevezés). Fura volt, hogy csak a pályán volt hó, körös körül mindent száraz fű és avar borított. A hegy tetején erős szél és a pályán inkább jégkása, mint hó fogadott. Jó volt, hogy ratrakolták, mert a sima jéggel még inkább meg kellett volna küzdeni. A szél miatt sajnos 11h körül leállították a Szent Sólymot. Így maradtak a csákányos felvonók. Az alsó felvonónál 20-40 perc várakozást eredményező sorok alakultak ki. Így mi is inkább beiktattunk egy kis ivó-evő szünetet. Aztán arra áltunk rá, hogy a felső csákányoson elérhető 7-es pálya felső részén köröztünk. Itt csak 4-5 perces volt a sor.
A hegytetőn olyan erős volt a szél, hogy néha még az én 95 kilómat is visszafújta. Közben a jégkása is olvadozott és 12 óra után már sokkal kellemesebb lett a pálya. Hamar lejárt a 4 órás jegyünk. De kezdetnek jó és elég is volt ez.
14h körül elindultunk haza és 15h15-re itthon is voltunk.

Elismerésem a Síaréna csapatának, hogy az elmúlt melegebb napok ellenére is használható állapotban tartották a pályát.

Javaslom viszont a karbantartás komolyabban vételét, mert nem vet jó fényt az üzemeltetőre, ha leszakad a csákány a síelő alatt, mint ami legalább egyszer megtörtént (a személyzet rádió forgalmazását mi is hallottuk).
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Kedves Fórumozók!

Ha egy jót akartok síelni, akkor a Kreischberg most közel ideális.
Hideg van (az alulról induló gondola felső állomásánál ma reggel -12, délután 2 körül -9 fok volt), de ezért is semmi bucka, sima pályák, jól csúsznak a lécek, kevesen vannak a pályákon, szinte semmi sorban állás nincs.

Ma végre reggel 9 előtt el tudtunk indulni felfele. Jutalmul a 2-es pályán friss, ratrakolt nyomon tudtunk siklani.

Fejlesztettek a szervezők a 18-as pálya alján is. A 10 személyes (ami 8 felnőttre reális) gondolához kell tenni egy kanyart és hátulról lehet megközelíteni. Így csökken a szúk és jeges utolsó lejtő alján a zsúfoltság. Jó ötlet volt.

A családi pálya (17-es) a párhozamos fekete is nagyon kellemes volt ma.

Sajnos a Rosenkrantz pályái közül csak a 11-es megy. Ezért egyszer megéri a fagyoskodás a lassú kétszemélyes ülőliften, de többször szerintem nem.

Sokan vannak a magyarok, de ma csak kedves honfitársakkal találkoztunk. Remélem, így is marad.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ausztria
Ski Arlberg
2015.03.08.
A nálam tapasztaltabbak tanácsát követve Svájcból hazajövet kerestünk egy útmenti tiroli síterepet. Épp St. Anton volt ez.
Szombaton reggel 5h30-kor elindultunk Lausanne mellől, hogy időben odaérjünk. Sajnos útközben két baleset miatt is dugóban voltunk. Ráadásul a hétvége miatt a Feldkirch-Innsbruck úton is hatalmas forgalom volt és dugó is kialakult. Így 10 óra helyett kb. 11-re értünk oda.
Konferenciáról jövet volt nálunk pár laptop és tablet. Nem akartuk ezeket a parkolóban hagyni ezért csomagmegőrzőt kerestünk. Az emilre nem válaszoltak, a telefonban a St. Anton információs iroda semmit nem tudott a többi, a terephez tartozó helyszínről. Ezért benéztünk a stubeni info-point-ba, de ott nem volt rá lehetőség, és a központi (St. Anton) irodába küldtek. Ott kiderült, hogy a St. Anton vasútállomáson van csomagmegőrző. Volt pár automata, de mind tele volt. Ez azért egy elitnek mondott síterepen szerintem elég gáz az ún. információs társadalom korában. Végül a vasúti pénztáros bácsi könyörült meg rajtunk, és nála lerakhattuk a cuccot. Már csak parkolóhelyet kellett keresni. Minden parkoló (a fizetősek is) tele volt és a parkolóőrök a legkevésbé sem voltak segítőkészek, elküldtek. Ahol ilyen tömeg van, azért lehetne valami központi nyilvántartás és irányítás. Végül találtunk egy üres helyet az út szélén. Itt is 7 € volt 3 órára a parkolás. Kb. 500 métert kellett síbakancsban gyalogolni a jegypénztárig. Így 12h20-kor tudtunk a Nasserein felvonóba szállni.

Elég meleg volt (2000 méteren is +1-2 fok) ezért bemelegítésként a 20 + 4 kék pályán lementünk a Zammermogg felvonóhoz. A felvonóból elég nagy forgalmat láttunk ezen az oldalon, ezért nyugatra húzódtunk a 8-as, 11-es és 17-es pályára. Sajnos a 11 és a 17 már ekkorra erősen buckásodtak (kb. a Kreischberg-i buckapálya szintjére, főleg a 17-es). Úgyhogy erősen munkás dolog volt rajtuk lemenni. Csekély vigasz volt, hogy az osztrák sítársak jelentős része is hozzánk hasonlóan szenvedett.

Ilyen erőgyűjtés után felmentünk a Valluga nagy kabinos felvonóval (kb. 20 perc sorállás után) a Schindler Spitze 2660 méter magas csúcsára. Innen a St. Anton faluba kb. 10km-es út vezet.

A kilátásért feltétlenül megérte ide jönni. Felemelő volt körban mindenhol a hósipkás hatalmas hegyeket látni.
A 19-es piros és a 14-es piros teteje pedig kimondottan könnyen síelhető volt, nagyon jó hóval. Ez igazi élvezet volt. Elszaladt az idő, mehettünk lefele (12-4-1). Az 1-es alján hatalmas tömeg, jeges, túrt, buckás porhó szegélyezte. Munkás dolog volt, de 16h30-ra leértünk. 17h30-kor pedig már indulhattunk is haza. Hajnali 1h30-ra már Pesten is voltunk.

Ilyen rövid idő alatt csak mintát tudtunk venni a hatalmas terepből. Nagyon szép volt a környezet. De a szervezettségen van mit javítani. A hétvégi tömeg miatt nehéz volt a sízés. Talán hét közben jobb a helyzet. Összességében nagyon örültünk, hogy ha rövid időre is, de itt lehettünk.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2014.12.28.
Gratulálok az Aréna üzemeltetőinek, nagyon jó pályát varázsoltak. A véleményemet meghatározó elismerés mellett van néhány javító jellegű kritikai megjegyzésem is:
1. Lejutni még könnyű volt (9h45 körül), de kijutni a parkolóból mar annál macerásabb (kb. 1 óra, 13h-kor). Sokan jöttek hólánc nélkül és a jeges alapra esett hó kis kipörgés esetén is nagyon csúszott. Gyalogost is láttam elesni. Ilyen időjárás mellett vagy folyamatosan kellett volna szórni a kavicsot, vagy csak hóláncos kocsikat kellett volna parkolóból felfele engedni addig, amíg nincs rendesen megszórva az út.
Azt tanácsolom mindenkinek aki még ma vagy holnap megy Eplénybe, hogy feltétlenül vigyenek hóláncot. Azzal gond nélkül ki tudtunk menni, csak a korábban feltorlódott autók lezárták az utat elég hosszú ideig.
2. Érdemes lenne már akár 9 órakor kinyitni a pénztárt, hogy ne kelljen sokat várni. Nekünk 1 óránkba telt, mire a Szent Sólyomhoz (jelenleg OMV Maxmotion) el tudtunk jutni. Ráadásul állítólag egy számítógép bedöglése miatt egyetlen ablaknál lehetett jegyet venni. Az étteremben kp-ért volt 4 órás jegy.
3. A 4 üléses felvonóhoz vivő kis út előtti dombon és alatta mindig sokan trécselnek, csatolnak, stb. Így nehézkes és balesetveszélyes átjutni. Jó lenne, ha egy alkalmazott rendet tartana ott.

Még egyszer köszönöm a sok munkát, mert nagyon kellemes besízésünk volt Eplényben ma. Nagyon érdekes volt a hatalmas különbség az útviszonyokban Budapestről Eplényig. Igazán csak a Veszprém-Epleny szakasz igényelt figyelmet ill. Várpalota Veszprém felőli végén az emelkedő nem volt letisztítva.

Remélem, hogy jön még hó és még jobb lesz a pálya. Így is hasznos volt a sokszínűség (néha puha hó, máskor egy kis jég, fűcsomó, fóld folt, stb.). Kis odafigyeléssel ez semmi gondot nem okozott. A lécem alja a végén is ugyanolyan sima volt, mint kezdéskor.

Hajrá Eplény!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Mi szombattól szombatig (jan.25-febr.1) vagyunk kint.
Szerencsésnek érezhetjük magunkat, mert a hosszú hóínség után érkezésünk előtt (pénteken) esett nagyobb mennyiségű hó, amit szombaton elsimítottak, bedolgoztak.
Vasárnaptól síelünk és több éves átlagban talán a legjobb minőségű pályákon mehetünk. Minden nap (és éjszaka) esik egy kis hó, sokat mentek a hóágyúk is. Szinte minden pálya kifogástalan délelőtt. Többször is tudtunk 10-11 óra között ratraknyomon síelni. A Rozenkrantz környékén levő nagyon jó pályákat (9-11) inkább délelőtt tudtuk jól bejárni. Akkor volt egy kis napsütés vagy legalább átsütött a nap a felhókön.
Délután többnyire ködös és szeles volt ott az idő. Ilyenkor az új 10 személyesnek mondott (de ez inkább japán általános iskolásokra értendő), átlagos magyarokból inkább 8 személyt kényelmesen szállító buborékos felvonó alatt (18-as pálya) vagy a Familienpiste (16, 17-es) környékén mentünk. A 18-as alját tényleg elrontották, nagyon szűk és délutánra buckásodik, nagy a tolongás a kapuk előtt, stb. Némi odafigyeléssel és gyakorlással persze kezelhető ez is.
Mától lehetett a 2-est jobban járni, mert leálltak az ottani folyamatos hóágyúzással.
Az 1-es fekete pálya délelőtt kimondottan kellemes volt, de délután a lemenetkor is jól lehetett rajta menni.
Külön bónusz, hogy a völgyben nem volt komoly havazás, így a szállásunkhoz való felmenetelhez még egyszer sem kellett feltennünk a hóláncot.
Remélem, hogy a fennmaradó két napunk is ilyen örömteli lesz.

Egy kis figyelmeztetés:
A 17-es pálya mellett a letörések elkerüléséhez kerülő pályákat alakítottak ki. Sajnos épp az utolsó meredek szakasz előtt ez nincs rendesen kitáblázva. Tegnap egy diáklány ezen a szakaszon a letörés alatt esett el és egy figyelmetlen síelő "ugratással" hátulról beleszállt. Nem tudott saját lábán továbbmenni az áldozat. Becsomagolva vitték el és arról volt szó, hogy helikopter jön érte! Ha valaki tud róla közelebbit, írja meg, mert sokan aggódtunk és imádkoztunk érte. Ma láttunk ott fotózni egy Polizei feliratú embert. Ez nem valami jó előjel.
Tehát:
1. Letörések előtt lassítsunk.
2. A 17-es végén érdemes balra kitérni és a 16-os fekete pálya ellaposodó végén lejönni annak, akinek nehézséget okoz a meredekebb szakasz.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2012.03.18.
Tegnap estére haza is értünk. Szerencsére visszafelé nem kapott el minket a nagyszámú méricskélő közeg egyike sem.

A szombati tömegre gondolva 8 órára már fel is értünk a P1 parkolóba. Minden nap jól jött ide a téli gumi a jégbordás útra. 10 prec múlva meg is telt a parkoló.

8h21-kor pedig már be is ültünk az alsó "láblógatós liftbe".
Gyors átszállás után már mehettunk is az 1670m-en levő Lukova vendéglőig. Onnan pedig az érintetlen, ratrakolt pályán süvíthettünk lefele. Ezért az első pár körért érdemes volt korán (6-kor) kelni!

A pályák alsóbb részei gyorsan vizesedtek és hamar összetúrta a számos sporttárs. A felsőbb pályák jobbak voltak, de ott erős szél fújt és kb.14-18 perces sorban állás volt a magasbe vivő 2személyes liftnél.

Délre már elég nehéz volt visszajutni a P3-nál levő elemózsiás szatyrunkhoz. A kávézás-kakaózás során jónéhány trikóban sütkérező fiatalt láttunk. Nekem még egy klottgatyában sielő 50-e sporttárs is a szemem elé került.

Ebéd után már minden pálya (1670 alatt) elég vizes és buckásodó lett, ezért 3 körül befejeztük a síelést és hazafelé vettük az irányt.

Jó mulatság volt, soha rosszabb március idusát!

Ha lesz egy kis lehűlés, akkor a felső részek még kitarthatnak.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2012.03.16.
Tegnap déltől síeltünk egy jót Chopok-északon kellemes napsütésben. A fenti pályák kemények, de jók voltak, az alján latyak...

A csúcson szél és lehangoló lepusztultság a valaha volt pezsgő élet helyett.

Az onnan visszavivő szerpentin helyenként földes/köves. Sokan a buckákon keresztül jöttek le.

Liftezés közben mondta egy magyar anyától született tót atyafi, hogy a déli oldalra nem tanácsolja, hogy átmenjünk, mert szerdán állítólag négyen haltak meg a csupa jég pályákon. Állítólag ma vagy holnap verseny is lesz, így 1-2 pálya le lesz zárva.

Sor csak a 11-es pályához vivő kétülésesnél volt, de az is inkább egy kis pihenésre, nézelődésre adott alkalmat, nem a bosszankodásra.

A nap végére eléggé összetúrta a nép a havat, de kis odafigyeléssel akkor is le lehetett jönni.

Mára és holnapra is napsütést jósolnak. Aki szeret párhuzamosan síelni és napozni, annak most érdemes kijönni.

A rendőrök Szlovákiában szinte mindenütt mérnek. Mi nagyon figyeltünk a sebességhatárokra, Rózsahegy bejáratánál mégis elnéztünk egy 70-es vége táblát, amit alku után 40EUR-unk bánt.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Megjöttünk eddigi legrövidebb, de egyben legeseménydúsabb aflenzi túránkról.

Bp-ről 4 óra alatt értünk le. A parkoló meglepetésünkre dugig volt, csak az első "emelt szinten" tudtunk 10h30-kor elcsípni egy üres helyet. A 810m-es tengerszint feletti magasságon a parkolóban és a beszállóhelyen érdemi hó nem volt és bőven + fokokat éreztünk. A liftesek berakták a léceket egy üres ülésbe. Nekünk pedig lelassították a liftet, hogy nyugodtam beszálljunk cipőben. Ahogy haladtunk feljebb, a csendes erdőből időnként erős szélbe kerültünk, ami a vége felé hóviharba csapott át.

Fent a liftesek szépen sorba rakták léceinket, felcsatoltunk (de előbb alaposan beöltöztünk, mert ott is derekas, hullámokban érkező hóvihar fogadott) és irány bemelegítésnek a tányéros, kezdőknek szóló libalegelő. Már az óvatosságra intett, hogy a beálló tükör jég volt. A sílift nyomvonala úgyszintén. A pályán egy kis friss hó alatt szintén csupa jég volt. Jól bemelegedtünk...

Ezután átcsúsztunk a 3 üléses lifthez. Annak is tükör jég a bejárata... Nagyon vigyázni kellett, hogy túl ne csússzunk a beülő helyen. A liften változó intenzitással fújt a szél, a tetején ismét tükör jég és hóvihar. Olyan erős volt a szél, hogy csekély 90kg-om mellé erősen meg kellett támaszkodni a botjaimmal, hogy meg tudjak állni körülnézni.

A bemelegítést folytatandó kinéztük magunknak a 2-es kék pályát (a vége a 4-es piros). Ennek egyes részein volt odafújt friss hó, máshol pedig a lefagyott ratrak nyom. Elsőre elég körülményes volt a lejutás, de a harmadik körre belejöttünk...

Közben rájöttünk, hogy a tömeg oka az volt, hogy éppen gyermek versenyt rendeztek. A vége felé értünk oda és bizonyára nem volt véletlen, hogy a versenyzők és családjuk egyből elindultak lefele, senki sem maradt ott síelgetni.

Ezután kipróbáltuk az 1-es piros pályát. Erre elég nehéz volt eljutni a lifttől, mert olyan szembeszél volt, hogy botozva is macerás volt előre haladni. Ha már elértük a pályát, ott volt jó puha friss hó, amin kellemesen lehetett lefele kacskaringózni. Itt is mentünk pár kört.

Sajnos a szél nem hagyott alább, ezért 13h45-kor bezárták a 3-as liftet. A kicsi tanulópályákon 1-2-szer próbálkoztunk (vejemnek nem volt szerencséje még ilyen meredeken induló csákányoshoz), de hosszabb távon nem akartunk ezzel kínlódni.

Inkább elindultunk lefele a Talabfahrt-on. Ennek az eleje is tükör jég volt és itt is visszafújt a szél. Annyira, hogy összekeveredtek a léceim és gyakoroltam a tudatos seggre ülés mozdulatát.

Ahogy haladtunk lefele, a jég változó vastagságú latyakba ment át. Közben volt egy kis átverés... Egy tábla a sielőknek egy rövidítést jelzett, ami azonban egy keskeny, hepehupás ösvény... Inkább visszamásztunk 30 métert...

Szerencsére le lehetett menni az aljáig, de eléggé aggódtam a lécem épségéért.

Ha nem esik jelentős mennyiségű hó, akkor a Talabfahrt 1-2 napon belül használhatatlan lesz. Aki szereti váltogatni a jeges és a havas pályákat, annak érdemes még a héten kimenni.

Összességében én nem bántam meg a mai túrát. Remélem, jó besízés volt a hétvégére tervezett Chopok-Jasna kiránduláshoz.

Bocsi, hogy hosszúra sikeredett ez a hozzászólás.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Mi január 21-28 között voltunk kint. Az első két nap esett friss hó, utána egyre javuló időben élveztük a síelést. A legjobb idő (szinte végig napsütés) szerdán és csütörtökön volt. Szombaton már többnyire borús volt az idő. A hét végére a fekete pályák már eléggé jegesedtek, főleg az 1-es alja. Ha nem jön hamarosan friss hó, akkor szerintem elég hamar a pirosakra is vigyázni kell. A legjobb a helyzet a Rosenkrantz körül (5-ös kék, 7, 9,10 piros és 8, 11 fekete pályák). A hét végére a kedvenc kanyargós 10-es piros pályámon is itt-ott előbújt a föld. A csákányosból nem érdemes egyből a 9-es felé indulni , mert ott elég méretes földes szakaszok vannak.

Sajnos megint sok esést láttunk az 1-es pályán, mert nem kellő tudással mentek rá. Különösen a sok kisgyereket sajnáltam, akiket az eszetlen szülők cipeltek fel. Láttunk egy majdnem végzetes esetet is. A legmeredekebb részen egy deszka elszabadult és kb. 100m után nekivágódott egy másik hódeszkásnak. Isteni csoda, hogy átment a fiú lábai között, majd szinte egészen a pálya aljáig repült. A gazdája meg hol lábon, hol gatyaféken csámpázott utána. Jó kis jogi kérdés, hogy komoly baleset esetén ki lett volna a felelős és fizető fél. Szóval arrafele érdemes inkább délelőtt járni és csak a profiknak menni a jeges részeken délután.

Összességében nekem az egyik legjobb hét volt életemben és az különösen jól esett, hogy ezúttal nem találkoztunk botrányosan viselkedő magyarokkal.

Hajrá, kulturált síelők!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ma. egész nap sütött a nap. Csodálatos volt a kilátás a Rosenkrantzról.

Még egy fontos dolog, ami nekem új hír volt. Többnapos bérlet vásárlása esetén az előző nap 15 órától ingyen lehet síelni. Tehát ha szombaton érkezik az ember, akkor ez ad egy kis besíelési lehetőséget.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ausztria
Mönichkirchen
2012.01.10.
Friss, meleg beszámoló!
Ma Bp.ről 6h20-kor indultunk. Az úton havazás, eső és napsütés, majd a cél közelében megint havazás váltakozott. 10h00-ra értünk ki. Alig tudtunk felmenni a parkolóhoz. Közvetlenül előttünk valaki visszacsúszott. Elég ijesztő volt...

Ma 11-ig hullott egy kis friss hó, ami nagyon jót tett a pályáknak. Az alsó, hosszú "libalegelőn" sível is alig tudtunk lecsúszni a friss havon. Deszkás társunk rendesen megszenvedett...

Nem igazán lett eldolgozva, a piros pályákon kisebb-nagyobb túrások voltak, de azért kellemesen lehetett jönni rajtuk. A mariensee oldalon is rendesen le lehetett jönni. Délutánra azért jobban kijött azon az oldalon a jegesedés és itt-ott a föld és a fű is.

Szerintem még legalább pár napig jó lesz, ha ápolják ill, tudják hóágyúzni.

A fentebbi részeken időnként nagyon erős volt a szél, de a középállomáson nagyon kellemes volt az idő.

Összegezve a napot, nagyon jól éreztük magunkat és szerencsénk volt, hogy ma mentünk.

Visszafelé öltözködés és uzsonnázás után 16h50-kor indultunk vissza és 20h10-re értünk vissza Bp-re. Ez az út már végig száraz volt.
IMG234.jpg
IMG219.jpg
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2011.12.27.
Ma 11-14h között síeltünk Eplényben 3 órás jeggyel, hétvégi főszezoni árakon.
Gratulálok az üzemeltetőknek, mert ebben a meleg időben valódi csodát csináltak. Azt nem tudom, hogy a jelzett 40 cm havat hol mérték, de a pályán kívül nem nagyon láttam havat és a pályán sem vettem észre olyan részt, ahol ennyi hó lett volna.
Ennek ellenére az idei szezon kezdő csúszásaihoz nagyon jó volt. Az it-ott kilátszó foltok miatt féltettem frissen nagyjavított léceinket, de a nap végén nem láttam komolyabb gondot. Ennyi mozgás elsőre épp elég volt. A pályán és a Szent Sólyomnál nem volt tumultus. Dél körül megnőtt a forgalom és vigyázni kellett a pályát néha keresztben elfoglaló hódeszkásokra és a kezdő síelőkre. De így is mindannyian jól éreztük magunkat.
Ha az éjjel lesz egy kis fagy, akkor talán tudnak javítani a pályán. Ha marad a meleg, akkor latyakra és foltos, de óvatosan használható pályára kell számítani.
Továbbra is veszélyforrás, hogy a Szent Sólyomhoz vezető síút előtti bucka tetejét és oldalát időnként keresztben szinte teljesen elzárják a beszélgetők és a lendület híján lassan felmászók. Ezzel kéne kezdeni valamit, mert erősen balesetveszélyes.
Hajrá, Eplény!
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
A tegnapi nap igazán eseménydús volt. Reggel havazásra ébredtünk és a sípályákon is felhős/ködös időben közlekedtünk. A magasabb pontokon (Kreischberg, Rosenkratz) erős szél volt.

Du. 1 öra körül kezdett áttünedezni a nap a felhőkön és a köd a csúcsokról a völgybe szorult.
Fél2-2 között már harmadszor mentünk végig a 10-es piros pályán. Elég lendületesen mentem, de egy fiatalabb és gyorsabb honfitársunk megelőzött egy szűk szakaszon, majd nyomott egy satuféket. Ezzel nemcsak a ruhámat,de a szemüvegemet is úgy beterítette hóval, hogy pár pillanatig semmit sem láttam. Jó nagy esés lett a vége. A vádlim meghúzódott, azóta síelés nincs, talán inkább egy kis "síbicegés". A becsületére legyen mondva, a botomat legalább utánam hozta... Emlékeim szerint a "Bocsánat" vagy hasonló rokonértelmű szó nem hagyta el az ajkát. Ha esetleg olvassa e sorokat,gondoljon arra, hogy egy ártalmatlan helyzetből komoly veszélyhelyzetet hozott össze, ami nagyobb sérülés/kár esetén még neki is hozhatna macerát. Nekem annyi a tanulság, hogy legközelebb, ha engem előznek ilyen szűk helyen, azonnal megállok.

Ma szép napsütésre ébredtünk és fáj a szívem, hogy a kreischbergi telelésünk utolsó napján lendületes síelésre nincs esélyem, Még azt is meglátjuk, hogy enyhe kék pályákra rá merjek-e menni.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Mi egész héten nagyon jókat síeltünk. A pályák többségét rendesen karbantartották. Hóesés közben nem is lett volna értelme ratrakolni. Az engem is zavar, hogy éjjel-nappal mentek a hóágyúk és néha nagyon zavaró pozícióban helyezték el őket.
Lehet, hogy olvassák a kreischbergi üzemeltetők ezt a fórumot, mert mikor tegnapelőtt este a 7-es pálya aljára panaszkodtam, tegnap reggelre simára alakított pálya fogadott, amin jól lehetett suhanni. Talán holnapra megcsinálják a 17-es ún. családi pálya (Familienpiste) alját is, ami tegnap délután igencsak botrányos állapotban volt. Sajnáltam szegény gyerekeket és szülőket, amint ott szenvedtek.
Azért általában a pályák többségén buckák nélkül lehetett síelni. Mi azt a taktikát választottuk, hogy akik jobban síelnek, azok bejárták a terepet és a kevésbé jókat oda vittük, ami a szintjüknek megfelelt. Senki sem unatkozott és szenvedni sem kellett!!

Teljesen kezdőknek én is a kabinos felvonó tetejétől jobbra elhelyezkedő kötelest, majd utána a leglassúbb csákányos felvonót ajánlom. Alapszabály, hogy a totál kezdő JÓ OKTATÓVAL induljon, ne a haverok ill. kicsit jobban tudók tanácsa alapján. Nem érdemes ezen spórolni.

Most is esik a hó, ma is változatos körülmények között lehetünk.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2010.03.14.
Ma 10-16h30 között nagyon jót síeltünk Eplényben. Gratulálok az üzemeltetőknek, hogy a csupa barna tájon belül a pályát egész nap jól síelhetően tudták tartani és minimális várakozással a Szent Sólyom szárnyalásának köszönhetően 13 perces köröket tudtunk menni. Budafokról 80 perc alatt leértünk és ismerősökkel/ismeretlenekkel beszélgetve egyöntetű volt a vélemény, hogy nagyon hangulatos és optimális hely egy napos sízésre. Örülök, hogy belevágtunk ebbe a túrába. Külön bónusz volt számunkra, hogy a felnőttek is a diákjegy árán síelhettek.
Jobbító szándékú megjegyzéseim:
- A Szent Sólyom bejáratához egy szűk emelkedőn lehet feljutni. Ha nem akar az ember nehézkesen kínlódni, akkor a pálya szemközti részén alaposan "nekiereszti", hogy legyen elég lendülete. Viszont az emelkedő tetejét (néha magát a lejtőt is) gyakran foglalják el keresztben beszélgető nénik/bácsik, kisfiúk, heverő hódeszkások, stb... Ez elég balesetveszélyes és egyben lezárja az érdemi forgalom útját is. Talán érdemes lenne oda is tenni egy alkalmazottat, aki udvariasan megkérné az útban levőket, hogy fáradjanak néhány méterrel odébb, pl. a kerítés mellé a beszélgetésre/továbbképzésre. Esetleg korláttal is el lehetne választani a folyamatos forgalmat a traccspartiktól.
- Délután 3 körül már látszottak a beléptető kapuk mögött a hó alól a kavicsdarabok. Talán érdemes lenne műfüves szőnyeget, linóleumot,stb. tenni oda, hogy az ember biztos lehessen abban, hogy nem fogjak kő karistolni a léce talpát.

Ha esetleg olvassa a fórumot az, aki megtalálta a hátizsákunkból kiesett 1 literes fém termoszt (benne teával), jól esne, ha elgondolkozna azon, hogy visszajuttatja hozzánk.

Egyébként mi is láttuk Várpalotán a Tesco után Veszprém felé menet a piros trafis Lacettit. Nem voltam biztos benne, hogy Bp. fele azon a szakaszon 40 vagy 50 a megengedett sebesség. Tudja valaki?

Bocsi a hosszúra nyúlt posztért.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Ausztria
Hochkar
2010.02.22.
Mintha más helyen jártunk volna az előző hozzászólóval ugyanakkor. Mi a múlt héten szerdától szombatig voltunk Hochkar-on.
Az első két nap kellemes napsütésben volt részünk. Pénteken valóban erős szél volt, de a völgyben a 7-es pályákon nyugodtan lehetett síelgetni. A 10-es és a 9-es pályán is csak a legfelső részeken volt erős a szél. Akit pedig nem zavart a szél (vagy éppen kalandvágyóként nem is bánta) az bármelyik pályán jól érezhette magát.
Szombaton az éjszakai havazás folytatódott rövidebb kimaradásokkal és felhős hegycsúcsokkal. A havazás miatt nem sok értelme lett volna ratrakolni. Szerintem elég jól eloszlott a nép, még 10 óra körül is elsőként vehettem használatba a 7/a pálya bal oldali alsó ágát. Ebben a völgyben szinte nem is lehetett érezni a felhős/ködös időt. A 8, 6, 1, 5-ös pályák legfelső részén 10-14 között valóban nem sokat lehetett látni, de lejjebb ott is elég jól lehetett síelni. Tömeg egyedül a 2-es (szerintem legkönnyebb (kék) pályához vezető 4-es ülő felvonónál volt, de szerintem ott sem kellett 5 percnél többet várni. Mi 14-16 között nagyon hangulatos köröket mentünk a 5b-3-5 útvonalon szinte várakozás nélkül.
A fogyasztói társadalom szellemi színvonala természetesen itt is tükröződött magyarok és osztrákok körében egyaránt (pl. eszement, ész nélküli tolakodás). Már szerdán is láttunk két helikoptert. AZ egyik esetben az ugratós 2-es pálya legnagyobb ugratójáról esett a hátára egy fiatal. Ezt a liftről látta egyik barátunk. Sajnos a "szúzhavazós" csapatok sorában is elég sok láthatóan korlátozott sítudással rendelkező fiatalt láttunk. Ebédidőben is elég feltűnő volt egyesek tolakodó/hangoskodó arroganciája.
De erről nem a pálya tehet. Szerintem nagyon jól kitalálták a parkolók elhelyezését, mindegyiket meg lehet sível közelíteni. Mi minden nap 9h30-ig felértünk és a legfelső parkolóban kényelmes helyet találtunk.
A szállásunk is egy kényelmes és olcsó hely volt Palfauban (16EUR/fő reggelivel). Én nyugodtan ajánlom bárkinek a helyet. Nagyon jó esti program a vadonatúj uszoda Gösslingben, a pályáktól kb. 17 km-re.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Sziasztok!

Kb. 2 órája értünk haza 1 hetes kreischbergi családi telelésünkről (jan.24-31). Volt itt minden: 25-26: ragyogó napsütés, élvezkedés az előző héten hullott friss havas pályákon. 27: szakadó hóesésben tapasztalatszerzés friss havon és buckákon. 28: egy kis köd, egy kis hó: gyakorlás. 29: a hó elállt, csak felhők és némi köd maradt, jól ápolt pályákon lehetett élvezetesen síelni. 30 (tegnap): ragyogó napsütés, szinte minden pályát bejártunk 31(ma): délelőtt ködben búcsú sízés kezdés, délután tisztább időben egy szép hét befejezése.

Mindenkinek (aki nem kezdő) ajánlom a Rosenkrantzról induló valamennyi pályát. Az új pályával vigyázni kell, mert a közepe lényegesen nehezebb, mint amilyennek az elején tűnik. De a 6-os felvonót ha csak lehet, érdemes kipróbálni.

Szerintem legalább a következő 2 hétben biztosan nagyon jó állapotúak lesznek a pályák.

Akik 6 fővel családosan szeretnének önellátó apartmanba menni, tudom ajánlani a házigazdáinkat.

Jó síelést!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.