Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

bartoki
20 élménybeszámolót írt
20
14 éve tag
Magyarország
Eplény
2024.01.12.
Tegnap voltam Eplényben (csütörtökön, 2024.01.11).

Jó idő volt, élvezhető volt a hó.
Minden kritika ellenére, azért jó hogy ez a pálya is van nekünk :)

Még kedden láttam a hójelentésben hogy hirtelen lett hó:
https://sielok.hu/holap/epleny/

Szóval tényleg újranyitottak a nagy hidegben, ahogy tervezték.

Bőven 10 után érkeztem, persze a parkolóban nem voltak tömegek (hétköznap + nemrég volt nyitás)
A pénztártól kb. 100m gyaloglásra tudtam megállni, a pataktól jobbra eső parkolóban.

De azért bepakoltam a tatyóba, így normál utcai cipőben tudtam elmenni a pénztárig.
Ez egy kényelmes feature, hogy az ember tud egy "szerzsákot" tartani a pálya közelében (utcai lépő, rágcsa, víz, tartalék szemüveg, meleg esetén pulóvert letenni).

Síelők alig lézengtek, holtszezon hangulat - a kajáldák közül csak a Holle Anyó volt nyitva.

A pénztárban mondták, hogy már nem érdemes "zárásig" venni jegyet, mert a 19h zárás úgy értendő, hogy 18:45 zár a beléptetőkapu.
Ezért most már a 8 órás jegyet is alig tudom lejárni.

Akkor még csak 1 pálya volt nyitva (A1) (+ T1 de az nem számít) ilyenkor kedvezményesebb a jegyár (8 óra, hétköznap, 1 pálya = 11300 Ft + 1500 Ft kaució a kártyára).
Ma már úgy látom a webkamerán az A7 felső szakasza is nyitva van.

A kártyaolvasó érzékenysége jobb lett - deviszont csak 2 beléptetőkapu volt nyitva. (középen is van egy olvasó - lehet hogy hibás, vagy under construction)

Egész nap 1x sem volt sor.
Kár hogy a webkamera nem mutatja - lehet jobban jönnének a népek hétköznap, ha ezt látnák.
Annyira nem volt tömeg, hogy általában egyedül kellett felvonóznom.

Szép új, friss, csikorgós műhó volt a pályán.

Általában jó állagú, de hát keskeny a pálya felső része, ezért ahogy telt az idő azért pár helyen le volt sodorva a kemény alapig :(
Direkt azért a jó időben jöttem, mert ilyenkor jobban el tudom kerülni ezeket a lesodort részeket.

Az alsó része (ahol kiszélesedik) végig nagyon jó állagú volt.

A nap végig sütött, kicsit később lett egy pár fátyolfelhő - igazából ez a legjobb, mert az árnyékos részeken is megvilágítja a buckákat, taréjokat.

Naplemente után, a szürkületben látni a legrosszabbul.
Kimentem egy hosszabb szünetre a Holle Anyóba.

Huhú... itt aztán vannak árak, kb. utolértük Ausztriát :)

3dl tea = 990 Ft
Gulyásleves = 2890 Ft

Margapöri = 3300 Ft
+ Tarhonya = 790 Ft

A tea végülis OK volt, de a gulyásleves eléggé "magas víztartalmú" :(
A marhapöri jobban tetszett... bár ennyiért? :O

Hát nem is volt sor a pultnál. :)

És amikor kifizetem, akkor kapok egy sorszámot, hogy majd várjak innentől nemtommennyit mire elkészül.
Baaa... idegállapotba tudok kerülni az ilyen rendszertől :)
Szerencsére nem kellett sokat várni.

Töltekezés után irány kifelé, kezdődhet a második műszak.

Vételeztem a szerzsákból a sima átlátszó szemüveget - ehhez túl sötét a sötétítős-polarizált sárga.

Ezt szeretem Eplényben, hogy nem kell rohanni, hogy 16 óráig ki-síelje magét az ember, hanem este lehet folytatni.
És ilyenkor látni a legjobban, mert oldalról jön a fény, megvilágítja a buckákat vs. karcos részeket.

Ember meg annyira nem volt már, a végén lehet hogy összesen 10-en voltunk az egész pályán...
Húú, ilyenkor lehet nagyon jókat menni, amikor nem kell senkit kerülgetni.

A felvonón viszont sötét van :) lehet hogy valakinek ez félelmetes.

No para - ilyenkor össze kell szorítani az embernek az állkapcsát, hogy ha előugrana egy Alien arctámadó, akkor ne tudja ledugni a tojócsövét.

Mert más baj ugyan mi lehet?
Medve nincs, farkas is talán ha 3 van az egész országban.

Sőt, a kártyát is vissza lehet váltani a pénztárban a nap végén - gondolom most újra egy drágább-kártyás rendszer van, azért kauciós.
IMG-6238.JPG
IMG-6253.JPG
IMG-6234.JPG
IMG-6242.JPG
IMG-6245.JPG
IMG-6246.JPG
IMG-6249.JPG
IMG-6260.JPG
IMG-6261.JPG
IMG-6257.JPG
IMG-6263.JPG
IMG-6265.JPG
IMG-6268.JPG
IMG-6278.JPG
IMG-6279.JPG
TZoli
48 élménybeszámolót írt
48
20 éve tag
Magyarország
Eplény
2023.02.06.
Köszönhetően valamelyest a természetes havazásnak és a beköszöntött hidegnek Eplény a múlt héten újra kinyitott. Vasárnap késő délután érkeztünk, Az alsó parkolók dugig tele, néhol az út mentén is, de a lifteknél nem volt nagyobb fennakadás. Kicsit szeles idő, 0 fok körüli hőmérséklet, ami estére -3 fokig lement. Ennek megfelelően a pályák kifagyva, kemény alapon jól síelhető tömörített hó, buckák nélkül. Ment mindkét ülőszékes felvonó, nyitva a 7-es pálya is. A 7-es nagyon jó kezdőknek, de haladók is szép íveket tudnak húzni. Az 1 és 7-es összekötő részt szenzációsan megcsinálták. Meredek, de megfelelően széles, nagyon jól síelhető. Így, hogy több pálya is nyitva van, nagyon változatosan lehetett síelni. Kedvencem volt a 4 ülésessel fel a tetőre, át a lankás A7-re, majd a Q3 összekötőn be az A1-re és vissza a 4 üléseshez. Jó nap volt. Remélem még kitart egy darabig ez a hideg.
20230205-EplenyA.jpg
20230205-EplenySz.jpg
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2022.12.29.
Ma Eplényt is felavattuk ebben a szezonban. 7h15-ös indulással 8h34-re ott voltunk Bp-ről. A Pénztár elvileg a pályával együtt, szintén 9-kor nyit, de voltak olyan kedvesek, hogy 8h45-kor már jegyet tudtunk venni. 9h04-kor már a 4személyes liften (néhai Szent Sólyom) ültünk. Folyamatosan lehetett körözni. A pálya az elején kimondottan jó volt, a 2 óra végére már fent egy kicsit olvadozott, de végig élvezhető maradt.
Sajnos most is voltak centizgető eszetlenkék. Azt sem értem, hogy a totál kezdőket miért viszik fel az 1 szem pálya tetejére, hogy szenvedjenek, amíg leérnek és közben akadályozzák a síelni valamennyire tudókat.
Miért nem lehet az abszolút kezdőknek a tanulópályára menni?

Besízésnek jó is volt ez a 2 óra. Mire jött a tömeg és romlott a pálya, mi már mentünk is. Ezért érdekes volt, hogy kb. 20 autó közé érkeztünk és induláskor már a pályához közel nem volt hely. Át kellett menni az út túloldalára...

Kész csoda, hogy az üzemeltetők életben tartják a pályát. Máshol csak elvétve, nyomokban maradt természetes hó.
Menjünk Eplénybe, amíg lehet.
TZoli
48 élménybeszámolót írt
48
20 éve tag
Magyarország
Eplény
2022.02.07.
Vasárnap este útban a főváros felé megint belátogattam erre a kis nyúlfarknyinak nevezett Álmos hegyi lejtőre. Gondoltam, a múltkor nálam maradt festypay kártyát visszaváltom az újonnan bevezetett 500 Ft-ért. De felkészültek voltak, az új szabályhoz új kártya, zöld színnel, jár. Arra viszont jó volt, hogy a régi fehér kártyát használhattam, arra töltötték fel a belépőt és nem kellett az 500 Ft kaució.
Szerencsére a szél nem volt jellemző, néha teljes szélcsendben cammogott velünk a felvonó. A meleg viszont nagyon kikezdte a pályát. Teljesen felpuhult, összetúrt buckás havas letapadós lötty, néhol barnás foltokkal színesítve. A nehezítést az adta, hogy még 5 óra körül is elég sokan voltak akik szintén erősen küzdöttek a buckákkal, úgyhogy azért óvatosan kellett közlekedni. Ez most inkább a küzdelemről és nem annyira az élményről szólt. Azért pár bemelegítő kör után már jobban élvezhető volt egy-egy csúszás. Nem bántam meg, hogy az ideálisnak közelében sem lévő körülmények ellenére benéztem. De két óra elég is volt.
sneeuw
7 élménybeszámolót írt
7
8 éve tag
Magyarország
Eplény
2022.01.27.
2022.01.27-én, csütörtökön síeltem egy jót Eplényben. Nyitásra mentem, ekkor a parkolóban 0 ºC volt, de dél körül is csak +3 ºC. Eleinte felhős volt az ég, majd a fátyolfelhőzet fokozatosan elvékonyodott és kisütött a nap. A völgyben gyakorlatilag szélcsend volt, de a csúcson is csak 5-15 km/h lehetett a szél sebessége. Nem volt eső, hó vagy más csapadék, köd sem, szóval semmi, ami a látási viszonyokat ronthatta volna. Gyakorlatilag ideálisak voltak a feltételek. A pálya minősége is kitűnő volt (frissen ratrakolva), csak a beléptető kapuk előtti szakasz volt jeges, az viszont már a kezdéskor is (erre érdemes lenne odafigyelni, mert itt mindenki lassít vagy legalábbis lassítani szeretne). Nyitva volt az 1-es, a Q3-as és a tanuló pálya (T1). Meg szeretném kérni a sporttársakat, hogy amikor a hegytetőn csoportosulnak, egy legalább 1-2 méteres „ablakot” hagyjanak szabadon azért, hogy akik kiszállnak a 4-üléses liftből, el tudják kezdeni a síelést vagy snowboardozást. Köszönöm. Dél körül már 2-3 percet kellett várni a liftnél, de az első órában 0 perc volt a várakozási idő. A 4-üléses liftnél új gumiborítást kaptak azok a csövek, amikre az utasok ráteszik a léceiket; ez örvendetes, mert korábban itt-ott kilátszott a fém, ami megkarcolhatta a léc talpát, ha az ember nem figyelt oda. Érdemes tudni, hogy 2022.01.24-től 500 Ft kauciót számítanak fel a chipkártyákra (ezt természetesen visszaadják, amikor leadod a kártyát), jelenleg még csak a pénztári vásárlásnál, de a kártyát minden esetben le kell adni. A korábban feltett kérdéseimre megtaláltam a válaszokat, ezeket közlöm, mert másoknak is hasznos lehet. A jegyvásárláshoz nem szükséges FB-regisztráció. A Síaréna honlapján felül jobb oldalon van egy fül (jobbról a 3.): WEBSHOP, erre kattintva lehet online jegyet venni (a K&H fizetési oldalán keresztül, de bármelyik banknak lehetsz az ügyfele). A jegy árán felüli adminisztrációs díj („kényelmi díj”) 183 Ft. A Festipay a Síarénában nem egy karperec, hanem maga a chipkártya (ami megnyitja a beléptető kaput), tehát nem két külön rendszerről van szó. Lehet rá pénzt feltölteni, majd azt pl. az étteremben elkölteni. Jövő héten szerdán vagy csütörtökön megint megyek, ha szép idő lesz.
epleny220127.1.jpg
epleny220127.2.jpg
TZoli
48 élménybeszámolót írt
48
20 éve tag
Magyarország
Eplény
2022.01.17.
Két egymást követő vasárnap is itt voltam egy záróra előtti 2 órás csúszásra. Ebben a nagyon erősen csapadék hiányos szezonban itt nagyon vigyáznak arra a kevés műhóra, amit sikerült eddig legyártani. Jól összetömörítik, nehogy nagyon olvadjon. De azért napközben megkapja a maga napsütését, ami aztán éjjel jól összefagy. Olyan jól, hogy az egész 1-es pálya egy tiszta jégtömb folyosóvá vált végül. Buckák ennek következtében nem nagyon vannak. Némi jégkaparék itt-ott a pálya szélén emlékeztet valamit a sípálya jellegre, de főleg a meredekebb részeken inkább jégpálya. Érdemes frissen élezett felszereléssel nekivágni. Nekem ez most nem sikerült, karistoltam is a jeget rendesen. Covid mintha nem lenne, legalább is senki nem akar tudomást venni róla. A jó idő sok embert kicsalt a szabadba. A múlt héten tudtam 9 perces köröket is menni, ez most inkább 11-12 perc volt. Még zárórakor is elég sokan voltak (vasárnap 18 órakor van zárás, 17:45 után már nem lehet a felvonóval felmenni), gyakorlatilag az alsó parkoló még záráskor is tele volt. Érdemes figyelni az útra, elég keskeny, a sötétben az egyik kanyarban hazafelé valakit úgy kellett kihúzni az útmenti árokból.
Aki a fentiek figyelembe vételével készül ide, jól fogja magát érezni. Jó csúszást mindenkinek!
sneeuw
7 élménybeszámolót írt
7
8 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.12.31.
Az előző szezonban nem síeltem Eplényben. Most megnéztem a honlapjukat, és látom, hogy 2 év alatt kb. 20%-kal emelkedtek az árak, a péntek már hétvégi napnak számít, továbbá nem lehet már készpénzzel fizetni a pénztárban. (Ezek alapján valószínűleg csökkenteni akarják a látogatók számát.) Nekem nincs bankkártyám, mert készpénzben kapom a fizetésemet (pontosabban van bankkártyám, de az csak online vásárlást tesz lehetővé). SZÉP-kártyám sincs. Ha valaki tud, legyen szíves válaszoljon a kérdéseimre. Előre is köszönöm. Az biztos, hogy lehet online elővételben venni jegyet, egy FB-oldalra irányít tovább a rendszer. 1. Lehet FB-regisztráció nélkül is ezen keresztül jegyet venni? 2. Az ÁSZF-ben azt írják, hogy ilyenkor a jegy árán felül van valamennyi adminisztrációs díj is. Ennek mennyi a konkrét összege? 3. A Festipay egy külön karperec (ahogy a netes képek mutatják) vagy pedig a szokásos plasztik kártya (amivel a beléptető kapu nyitható /nem túl nagy érzékenységgel, ahogy én is tapasztaltam már, meg lejjebb is írják/) egyben a Festipay? 4. El van választva a két rendszer vagy a jegyvásárlónak mindenképpen el kell fogadnia a Festipayt? (Ez annyiban érdekes csak, hogy az utóbbi esetben még egyszer sorba kell állni a pénztárnál a síelés végén /ha az ember nem tudja, hogy fog-e még síelni az adott szezonban/, hogy visszakapja a kauciót.)
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.12.28.
Ma sikerült a család 4 férfitagjának együtt síelni Eplényben. A leutazás elég kalandosra sikerült, mert reggel 8 óra körül Várpalota után ónos eső lepte be a 8-as utat és erre láthatólag nem készültek fel sem az út üzemeltetői, sem az autósok.
Szerencsére időben felfigyeltünk a villogókra és le tudtunk lassítani. Veszprémig 5-6 kisebb-nagyobb baleset mellett haladtunk el. Nem mertem az adott helyzetben a hajmáskéri rövidítést igénybe venni. A sebességi is 40-50km/h volt a 110 helyett. A 82-es úton is dugó várt, így a tervezett 8h30 helyett csak 9-re értünk le.
Szerencsére most gyorsabb volt a pénztár, így 8h36-kor már a Szent Sólyom frissen cserélt ülőpárnáin ülve haladtunk a hegytető felé.
Dec. 23-hoz képest ma sokkal többen voltak. Figyelni kellett a kejlfeljancsit játszó kezdő deszkásokra is.
10 óra után nőtt a tömeg. Az utolsó csúszás előtt pedig felavattuk a fent kinyitott és kibővített vendéglátó helyet. Jó döntés volt, mert a lenti tömegnél lényegesen barátságosabb környezetben fogyaszthattuk el a forró csokinkat.
Az utolsó csúszásra már eléggé össze lett túrva a pálya, de még abszolút jól használható volt. De a 2 órás jegy nekünk így is elég volt. Most is jónéhányan velünk egyszerre indultak haza. Megnyugvást adott, hogy érdemes korán érkezni, mikor az autónkhoz mentünk a lenti parkolóban és láttuk az összezsúfolódott embereket, akiket a szinte megtelt fenti parkolóból kisbuszokkal szállítottak le.
Élvezzük Eplényt, amíg lehet!
UI: a beléptető kapuk érzéketlenségén igazán javíthatnának az üzemeltetők.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.12.23.
Megkezdtem az idei szezont Eplényben. Szokás szerint a nyitás környékét céloztam meg. Le is értem időben, 8h58-kor már a jegyért álltam sorba. Sajnos elég lassan haladt a sor, de 9h08-ra így is már a kapuk felé haladtam. Sajnos a beléptető érzékelők továbbra is inkább érzéketlenek, mint érzékenyek... A megoldás nekem az volt, hogy minden egyes alkalommal kivettem a kártyát és úgy tartottam oda. Fix pozícióra többnyire nem reagált a kapu. Mozgatni is kellett a kártyát.
Ezután már be lehetett ülni a (néhai) Szent Sólyom felvonóba. 11-ig folyamatosan 10 perces köröket tudtam csinálni. Így a 2 órás jeggyel 12 kört tudtam abszolválni. Mire megjött a tömeg, én már végeztem is. Többen is ezt a módszert választották, mint a parkolóban megbeszéltük.
Nagyon jó volt a pálya. A -5 fokos hőmérséklet jót tett neki.
Remélem, továbbra is tartani tudják az üzemeltetők a színvonalat.
Hajrá, Eplény.
k-balint
8 élménybeszámolót írt
8
8 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.03.10.
Tegnap, március 9-én síeltem egyet Eplényben, és megdöbbentően jól sikerült. 9:20 körül érkeztem, bőven volt hely a lenti parkolóban, a jegypénztárnál sem volt sor, sem pedig utána egész nap: 45 kört síeltem 7 és fél óra alatt, azaz minimum hat órát ültem egy nap felvonón, de inkább többet, ami azért elég durván hangzik, persze még mindig sokkal jobban, mintha ennyit töltöttem volna sorban állva (ahogy korábban lett volna, amikor még tényleg síszezon volt).
Egész nap egyetlen percet sem kellett sorban állni, az esetek 90%-ában egyenesen az üres felvonószékekig csúsztam, összesen háromszor volt olyan a 45-ből, hogy állt előttem valaki, és egyetlen egyszer nem egyedül ültem a négyszemélyesben, tehát covid-szempontjából eléggé rendben volt a dolog :)
Az A1, az A7 és a kettőt összekötő Q3 volt (van) nyitva, és mivel egyrészt egész nap 1 fok körül volt a hőmérséklet a városi 8-cal szemben, másrészt meg alig használta valaki a pályákat, semmivel nem voltak rosszabbak egy téli, de műhavas napnál. Délután ötkor még mindig minimális volt az állagromlás. Sokszor volt olyan, hogy induláskor teljesen üres volt a pálya, de egész nap nem volt olyan pillanat, hogy egy szakaszon 4-5 embernél több lett volna, ráadásul láthatóan rengetegen csak reggelre jöttek, ebédidő körül sokan hazamentek.
Tavasz ide vagy oda, összehasonlíthatatlanul jobb élmény volt, mint a tél első havas napjain, amikor még csak egy pálya volt nyitva, viszont 1500 ember zsúfolódott össze rajtuk.
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.02.20.
Eplény ma is jól vizsgázott.
Szokás szerint 7 órakor indultunk Albertfalváról és 8h30-ra értünk Eplénybe egy budaörsi tankolással. A pénztárnál ekkor még nem volt sor sem. Gyors öltözés után rekordot javítottunk, mert 9h03-kor már a Szent Sólyom ülésein haladtunk a hegytető felé.
Külön öröm volt, hogy a szokásos két pályán kívül (1-es, 7-es) most két újabb, eddig még nem bejárt pályával is próbálkozhattunk.
A 4ill. 2üléses felvonók mellett mentek a csákányosok is, így gyakorlatilag folyamatosan lehetett körözni.
Az olvadó hó próbára tette a combizmainkat, de élvezetes volt a két óra, ami alatt 10 kört tudtunk abszolválni (egyszeri WC szünettel).
11 körül már nőtt a tömeg, így jobb volt abbahagyni, no meg a jegyünk is lejárt.
Fura dolog, hogy csak a parkolóban szabad akár a forró csokit is elfogyasztani. Így ott kellett hagyni a büfénél a léceket és a csokizás után vissza kellett menni értük. De ez legyen a legnagyobb bajunk.
Azért azt most is megemlítem, hogy a kártya olvasót ideje lenne már rendbe tenni, mert ma is sokaknak okozott bosszúságot. Nekem az jelentette a megoldást, hogy mindig kivettem a kabátujjamból a kártyát és kézzel pontosan pozicionáltam. Azért ez elég fapados megoldás a XXI. századi informatika szintjéhez képest, de ez volt, ami gyorsan és megbízhatóan működött.
13h30-kor már otthon is voltunk és kezdhettük az ebédet.
Hajrá Eplény, talán még lesz esély lemenni!
Kellene azért néhány fagyos éjszaka...
RM
134 élménybeszámolót írt
134
19 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.02.15.
14-én vasárnap voltunk Eplényben.

8:20 körül értünk Eplénybe. Így még a főbejárat alsó parkolójában volt hely. (Bár elméleti oktatást kaptam, hogy mint egy sajtcikk kéne beparkolnom a kanyarodó korlát mellé, nem sikerült teljesítenem a feladatot. Bár merőlegesen álltam a korlátra, de nem azon a ponton, ahol a személyzet elképzelte. Lehet karjelzésekkel és a kocsi állásának mutogatásával jobban ment volna - ahogy Osztrákok csinálják. Miután a parkolást irányító úr figyelme a mellettem lévő BMW-re terelődött, némi konfliktus alakult ki köztük a távolságok miatt, szerintem jól korrigáltam és végül is úgy álltam be, ahogy a parkolós elképzelte.)

Jegyet megvettük elővételben így kb. 5 perc alatt kaptuk meg. Aki nem vette meg, neki 10 perc kellett. SZÉP kártyával csak helyszínen lehet fizetni.

9-re mentünk a 4-es lifthez. Itt volt némi sor, de aztán az első 45 perc intenzíven telt. Sem a 2 ülésesnél sem a 4-esnél nem volt jelentős sor. Utána kezdett gyűlni a nép, de valamikor 10 után a csákányosok is elindultak (a szél miatt lassan járatták őket). Akkor sor már csak a 4ás liftnél volt.

A hóviszonyok tökéletesek. Reggel még a hegytetőn és a 4-es pálya mellett mentek az ágyuk. Ha jól látom ma a meredek 4-est meg is nyitották. Nekünk az A1, A7, Q3 átkötő jutott. A1 helyenként jegesedett kb. 2 óra után. Pályán elég sokan voltak, 9 után már kerülgetni kellett rendesen az embereket. Ugratók még nem mentek hivatalosan, de műhó volt már rajtuk.

FONTOS kezdőknek: Az A7 alján csináltak a lankás rész mellé egy tányéros húzóliftet T2. Így egy nagyon lankás, "világos kék" nagyon kezdő pályán lehet mellette csúszni. Ha már valaki ügyesebb át tud menni a csákányoshoz az A7-es pályára. Ha az is megy, jöhet a 4.es ülős. Végre megvan a fokozatosság lehetősége. :-)

Büfé a 2-es ülős alján és a 4-es ülős alján is nyitva. Nagyon korrektül figyelmeztetnek, hogy ne a büfé előtti térben fogyaszd el tumultusban az ételt.

Melegedési lehetőség nincs, mi gyerekekkel 3 órát vállaltunk, ami nekünk elégnek is bizonyult.
IMG-20210214-112849422.jpg
IMG-20210214-120931991.jpg
IMG-20210214-120927422.jpg
IMG-20210214-112619988.jpg
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.26.
Sikerült ma is eljutnunk Eplénybe. Ráadásul társaságban.
A szokásosnál később, 8h50-re értünk a 82-esről a parkolóhoz leágazó magánútra. Elég ijesztő volt, ahogy ész nélkül előzgettek ezen az úton beláthatatlan szakaszokon hosszú sorokat. Én nemcsak BMW-k! Visszafele is volt néhány ilyen életveszélyes sofőr Veszprémig! Ráférne erre a szakaszra alaposabb rendőri ellenőrzés.
A Waze hosszú sort jelzett a lejáratnál, de szerencsére csak egy kicsit kérdeződtek az alkalmazottak. Sikerült még egy jó helyet kapnunk az alsó parkolóban. De a pénztárnál már közel félórás sor várt minket. Kár, hogy nem lehet online 2 órás jegyet venni, mert már van annak külön sor.
10 óra lett, mire a Szent Sólyom felvonóra fel tudtunk ülni.
A két pályának köszönhetően elég jól eloszlott a tömeg. A hidegben folyamatosan mentek a hóágyúk, ezért gyakrabban kellett törölgetni a szemüvegem. Sajnos, a beléptető kapuk elég nehézkesen fogadják a zsebben levő mágneskártyákat, ezért itt-ott feltorlódtak a sorok.
A sípályákon Eplényben is ott vannak a legveszélyesebbek, a tudás nélkül, hóekében száguldozók, akik elvárják, hogy mindenki adjon nekik utat. Sajnos nincs szemem a hátamon, ezért gyakran kellett hátra tekintgetnem, hogy ezeket az eszetlen sporttársakat útjukra tudjam hagyni. Érdemes lenne az üzemeltetőkre ezeknek az emberekre is odafigyelni és egy kis figyelmeztetésben/tanításban részesíteni őket.
11 óra körül a hóágyúk többségét lekapcsolták, így még élvezetesebb lehetett a lesiklás.
Végül a 2 óra alatt sikerült 11 kört menni, amivel elégedett vagyok.
Holnap hosszabban próbálkozunk.
Még egyszer gratula az üzemeltetőknek, hogy a hosszú meleg és esős napok ellenére is használható pályát varázsoltak a számunkra. Hajrá, Eplény! Szálljon a Szent Sólyom!
patkaizsolt
1 élménybeszámolót írt
1
4 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.18.
Tegnap (01.17-én) voltam Eplényben.

Reggel 8 óra körül érkeztem, akkor már kb. 10-12 autó állt benn a parkolóban. A bejutás egyszerű volt, már az út elején parkoltatók irányítottak, mutatva az utat. A főbejárahoz érve szintén segítettek az autó megfelelő helyre parkolásában.

Online foglaltam felszerelést, de először a jegyért mentem, a pénztár már nyitva volt. kb. 2 perc sorbanállás volt, jegy megvéve, irány a kölcsönző. Még pár perc, a felszerelés meglett, a lécek beállítása egy pillanat műve.

A felvonók pontosan indultak, így irányba vettem a négyülésest. A sor előttem kb egy perc alatt elfogyott, irány felfelé.

Így az első csúszás a frissen ratrakolt pályán, lefelé talán ha öt emberrel találkoztam, csodálatos volt.

A következő sorbanállás még annyi ideig sem tartott, mint az első. Felfelé egy idősebb úr ült mellettem, aki teljes felszerelésben, maszkot viselve jött felfelé. Megfelelő távolság megvolt, aggódásra semmi ok nem volt. Felérve úgy döntöttem, hogy most az A7-esen megyek lefelé. Még itt sem volt semmi nyoma, hogy széttúrták volna a pályát, így itt is szinte "szűz" pályán sikerül lefelé csúszni. A kétüléses felvonónál nem volt senki, így felfelé egyedül mentem. A délelőtt folyamán csak ezen a pályán mentem lefelé. kb. fél 11 felé már szemmel is látható volt, hogy egyre többen vannak. A liftnél 10 mp-nál többet egyszer sem vártam. Ment az összes felvonó, mindenhol voltak, de semmi elviselhetetlen tömeg, így a délelőtti csúszást ez nem zavarta.

Ami kicsit negatívként éltem meg, hogy a pályán szerte széjjel mindenhol emberek heverésztek, mintha csak a strandon lennének. Szóval én megértem, ha elesnek, én is estem már eleget, de azért igyekezni szoktam, hogy a következő előtt ne csináljak forgalmi akadályt. Persze, ki lehet őket kerülni, nem lehetetlen, de mivel szemmel láthatón nagyon sokan épp a hétvégi nagy tömegben döntöttek úgy, hogy most akarnak megtanulni síelni, snowboard-ozni, akiknek nyilván nincs elég rutinjuk ehhez a manőverhez, kicsit veszélyesnek tűnt.

Ettől függetlenül csodálatos pár órát töltöttem el a pályán, egész délelőtt az A7-esen zavartalanul lehetett csúszni, sem lefelé, sem a felvonóknál nem volt fennakadás.

A hó gyönyörű szépen hullott, kb -5 fok volt, kicsit fújt a szél a hegytetőn, de a ruházat tette a dolgát, így ez sem jelentett problémát. Egyszóval igazi téli hangulat volt, egy pár órás csúszással, ami ezekben a "sehová sem lehet menni" időkben a testnek, és léleknek is kellett.

Dél körül visszamentem az A1 pályára, lefelé már látszott a pályán, hogy kezd buckásodni, de még élvezhető volt. A négyülésesnél már volt sor, de ment a csákányos is, ott aránylag gyorsan sorra lehetett kerülni. A négyüléses lift sorbanállásánál a távolságtartással voltak gondok, de csak nagyon kevés emberen nem volt fenn rendesen a maszk, a többség igyekezett tartani a szabályokat.

Dél után kifelé tartottam, ekkor már az alsó parkoló teljesen tele volt, a fenti parkolóban kellett leparkolni az autókat, ahonnal kisbusszal lehetett lejutni a főbejárathoz.

A létszám limit olyan szempontból működött, hogy a pályán volt hely mindenkinek, a legtöbbször egyedül ültem a felvonón, lehet csak nem voltam szimpatikus, :) de most ezt egyáltalán nem bántam. ;)

Összegzésképpen, az ott eltöltött pár óra tapasztalata az volt számomra, hogy egyáltalán nem volt veszélyesebb a járvány terjedése szempontjából, mintha az IKEA-ba mentem volna nézelődni, sőt. A személyzet minden segítséget megadott ahhoz, hogy élvezhető síelés legyen az ott eltöltött időben. Bár a lift többször megállt, de nem volt elviselhetetlen hosszú a felfelé út.

Aki még gondolkodik, de mégis hiányzik neki a síelés, szerintem, egészen nyugodtan egy napot betervezhet, a bezártság sem testnek, sem léleknek nem tesz jót.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.12.
Bízva abban hogy az iskolai szünetben tett látogatáskor tapasztalt hosszú sorbanállás után - tényleges hétköznap lévén + az azóta bevezetett létszám korlátozás miatt javult a helyzet, tegnap (01.11. hétfő) újra Eplény felé vettük az irányt egy barátommal most gyerekek nélkül. A sípálya, a környéken folyó vadászati tevékenység miatt csak délben nyitott így részben örültünk, mert nekünk sem kellett korán kelni de azért volt bennünk egy kis félsz hogy így azért többen lesznek, mint mondjuk hétfő reggel 9-kor. A fenti parkolóba érkezve 12-kor már alig volt hely, az alkalmazottak rádión egyeztetve irányították a folyamatosan érkező autókat a még itt-ott előforduló szabad helyekre. Hát nem épp a pénztár tőszomszédságában sikerült megállni :).

Bár online szerettük volna a jegyet megváltani de az internetes jegyvásárlás számunkra nem lett opció, ugyanis online nem lehet szép kártyával fizetni. Már az is érdekes, hogy csak 4 órás vagy egész napos jegyet lehet venni (2- v. 3 órásat nem). Gyors öltözés és sietve beálltunk a pénztárhoz vezető sorba, ami már a lépcső alján a büfé előtt kígyózott. 20 perc sorban állás után sikerült bérlethez jutnunk. Nem igazán érthető, hogy a mosdó épületében lévő lenti pénztárnál miért nem lehet jegyet is váltani, vagy legalább az online vásárolt bérleteket kiadni, hogy azok ne a jegypénztár sorát növeljék, akik már kényelmi díjat is fizetve megvették a jegyüket.
A pályán az iskolai szünetben tapasztaltakhoz képes jóval kisebb sorokat kellett kivárni. Sokkal kevesebb volt a gyerek és a felvonó folyamatosabban haladt kevesebbet kellet megállítani vagy lassítani. Valahogy most a sor is gyorsabban haladt. Míg a múltkor 4 óra alatt 10x tudtunk lecsúszni addig most 15 csúszást abszolváltunk. Ez még ugyan mindig elmarad attól mint egyszer egy esti síelés alkalmával, amikor szinte csak mi voltunk a pályán, 3 óra alatt 16x tudtunk lejönni. Ha valaki szereti a statisztikát: az iskolai szünetben 10-et csúsztunk, netto 20 percet síeltünk 1 órát ültünk a liften és jóval több mint 2 órát várakoztunk. Most 15 menet, 30 percet csúsztunk, másfél órát lifteztünk és kicsit több mint másfél órát várakoztunk. Míg a szünetben a 4 órás felnőtt jegyárral 890 ft-ba - addig most a kedvezményesebb hétköznapi árral (7500 Ft/ 4 óra) 500 Ft-ba került egy csúszás.

Volt még egy érdekes szituáció. Valamikor fél öt magasságában a liftből kiszállva látjuk hogy üres a pálya és mindenki fent az induló ponton áll. Mint kiderült két jobb sorsra érdemes alkalmazott azt az utasítást kapta, hogy ne engedjenek senkit lecsúszni mert reklámfilm forgatás van a pályán. Érdeklődésünkre elmondták hogy úgy tudják pár percről van szó, de rádión felszólnak ha mehet a nép. Jó 5 perc után még mindig semmi. Az emberek meg csak gyűltek. Zsebükben ugye a nem olcsó bérlettel statisztáltak a filmforgatáshoz. Már éppen kezdtek a régebben ott állók zúgolódni amikor két kisfiú kiszállva a felvonóból rögtön neki indult, hiába kiabált az apjuk utánuk hogy álljanak meg ők csak mentek. A két srác is kiabált utánuk, hogy még nem szóltak, mások meg utánuk indultak hogy megállítsák őket de ezt meglátva a hátul lévők meg azt gondolták hogy lehet menni és mindenki nekiindult.

Végül néhány szó a pályáról. Csodás napsütéses szélcsendes idő fogadott tökéletes -4 fokkal. Nyitáskor a pálya a megszokott tökéletes formában, hibátlan műhó, szépen kifagyott tökéletes alappal. Később fent kicsit buckásodott az alsóbb részeken előkerült a jeges alap. Ahogy kicsit romlottak a fény viszonyok jobban oda kellett figyelni. Sajnos a világítást elég későn kapcsolták fel és 2 csúszás közben szinte semmit nem láttam a pályából sötétben szemüvegben, mivel egész nap mentek a hóágyúk. Az egyik csúszásom alkalmával olyan érzésem támadt mintha géppuskával taroltak volna le mindenkit előttem mert vagy 10-15 snowbordos és síelő feküdt szanaszét a pályán, vagy esett el épp akkor, alig tudtam kikerülni mindenkit.
Hát ilyen ez az Eplény!
TZoli
48 élménybeszámolót írt
48
20 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.11.
Vasárnap délután 4 után is hasonló volt a helyzet. Teljes szélcsend, -3 fok, a pálya tényleg jó volt, semmi komolyabb buckásodás, inkább kemény volt 1-2 jégfolttal. A meglepő a sok ember volt. Hajmáskér után a 82-es főút mindkét oldalán komoly parkoló kocsisorok, számtalan ember kirándult, szánkózott az útszéli hófedte mezőn. Az Eplény előtti domboldal tele volt szánkózókkal. A sípályához vezető út szélén lévő parkolók is tele. Itt már aggódtam. Gondoltuk 4 óra után érkezve már kevesebben lesznek. Szembe egész hosszú kocsisorok jöttek, de mentek is. Végül lent parkoltunk, de letereltek oldalt egy jó kemény jeges részre. Minden le volt jegesedve, de az utat felszórták valami tapadós-földes-zúzalékkal, a kocsinak téli gumival nem volt gond.
Az elején még negyedórás köröket lehetett menni, aztán 6 óra felé már jobb volt. Igyekeztünk tartani a Covid-szabályokat, de amíg nem csökkent a sorállás a beléptető kapu körül, addig lehetetlenség volt. Sok fiatal eleve nem foglalkozott a maszk kérdéssel, még az alibi sál, nyakvédő felhúzásával sem. Az alkalmazottak igyekeztek figyelmeztetni, de hamar belefáradtak. A tömegben hamar ráálltak az ember nyakára, becsúsztak az utolsó pillanatban a liftbe. Aztán ez később természetesen csökkent.
Pár kép amivel igyekeztem ezt a rendkívüli Covidos téli hangulatot vissza adni. Mert azért az megvolt. Sajnos késő este lévén nem a legjobb minőség. A 7-es pályát és a folytatását is a csákányos mellett folyamatosan lövik, reméljük nem sokára további részeket nyitnak meg.
Nem voltunk sokat, mindössze 2 és fél órát, de ebben az igazi téli havas hangulatban mi nagyon jól éreztük magunkat.
Szánkódomb Eplény előtt
2021011011981E.jpg
7-es pálya
2021 Eplény Covid időszakban
Eplényi este
basquiat
7 élménybeszámolót írt
7
11 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.11.
Én tegnap jelen voltam Eplényben. Érzésre közel sem volt ennyire rossz a sorban állás, mint a képen látszik. Igaz én úgy mentem oda, hogy végre kicsit a levegőn vagyok, barátokkal, beszélgettünk, rég találkoztunk, szóval lazán fogtam fel a napot. Olyan 2 óra körül a sor feleződött kb, sokan elszivárogtak, utána gördülékenyebb volt a dolog.

A pálya nagyon jó volt, még délután 4 óra körül is, 1-2 jégfolt volt, de nem volt buckás, nem volt kemény, erre nem lehetett panasz.

Ami nekem felháborító lett volna, ha nem chill módban érkezem meg az a pályára, az a jegyértékesítés.
Előre megvettük a jegyeket pénteken, mondván limitálva van a befogadóképesség. 8 órás jegyet vettem, azt hiszem 9000Ft volt, és rá volt téve 300Ft "Kényelmi díj". Hm... mondom oké mindegy, de fura, pandémia idején az online értékesítést kényelmi szempontnak titulálni.
Nade... Megérkeztünk zsebünkben a QR kóddal majd kerestük a gyorskasszát(haha), ahol át tudjuk venni a már megvásárolt jegyünket. Nah... ilyen nem volt, egy kassza volt mindenkinek (2 pénztárral), ahol ugyanúgy kivártuk a sorunkat, mint aki ott vette a jegyét a helyszínen... Úgy gondolom, hogy a kényelmi díj nem engem szolgált, hanem a síterepet :)

A személyzet a síterepen érthetően feszült és frusztrált volt, indokolatlanul szóltak néha embereknek a szabályok betarthatatlansága miatt, de én ezért nem tudok rájuk haragudni, nem egyszerű nekik sem.

Visszatérő problémám a magyar síterepekkel, azaz átlagos tudásszínvonal. Nagyon alacsony és félelmetes kívülről nézni a csetlő-botló tömeget és néha a hozzá párosuló sebességet.

Összességében jól éreztem amúgy magam, ha több felvonó és több pálya lesz, akkor ez az emebrmennyiség is viselhető lesz, vannak "magyar" betegségei a rendszernek, de ez van, most nincs más :)
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.02.
Ma még lehetett egy jót síelni Eplényben. Ajánlott reggel, kezdésre érkezni.
Mi Albertfalváról 7 óra után indultunk és 8h30-ra értünk le a parkolóba. A lefelé vezető erdei úton már "vasutaztunk", szép kis kocsisor alakult ki. De még akadt helyünk a lenti parkolóban, a pályához közel.
Volt egy kis sorállás a jegyváltásnál, de az nem volt vészes. Ha lett volna 2 órás online jegy, akkor az is gyorsabb lett volna!
9h10-kor már a Szent Sólyom 4 üléses felvonón szálltunk fel a hegyre.
Nem tudom, hogy volt-e fagy mára virradóra, de nem láttam hóágyú és ratrak nyomát. Így is csoda, hogy ilyen tengerszint feletti magasságon működő pályát tudtak az üzemeltetől varázsolni!
Mindenesetre nem tudom, hol mérik az ebben a percben is a honlapon kiírt 45cm hóvastagságot. Elég sok helyen kilátszott a fű és bőven voltak saras részek is.
Ettől függetenül első besízésre kiváló volt ez az alkalom. Nem volt vészes a sor, 2 óra alatt 11 kört tudtunk abszolválni.
11 óra után álltunk le. Addigra erősen megnőtt a létszám és pálya is kásásabb, buckásabb lett. Figyelni kellett, mert egyszerre voltak jelen a száguldozók és a keljfeljancsi kezdők is. Egy deszkás fiú kétszer is inkább a szelfibotjára figyelt, mint a pályára és igencsak "centizve" haladt el mellettem.
Szerintem érdemes lenne a felvonón olyan szabályt hozni, hogy csak az egybe tartozók menjenek négyen együtt. A külön családban levők között jó lenne 1 ülés távolságot tartani.
Átöltözés, szendvicsezés után 11h50 körül indultunk vissza és 13h06-ra már vissza is értünk.
Kitartást kívánok az üzemeltetőnek és a sporttársaknak a jövő hétre. Ha minden az időjárás előrejelzés szerint halad, jövő szombaton reggel már 2 mínuszos éjszaka után leszünk, tehát lesz esély legalább ilyen állapotú pályára.
Hajrá Eplény, hajrá magyar sízők!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Magyarország
Eplény
2020.12.28.
Miután hírét vettük, hogy tegnap újra kinyitott az eplényi sícentrum, úgy gondoltuk gyermekeimmel, hogy az újabb melegfront érkezése előtt síelünk egy jót mivel már nagyon ki voltunk éhezve. Hát nemcsak mi gondoltuk így. Ilyenkorra már túl szoktunk lenni minimum egy ausztriai csúszáson. Jobb híján már 23-ára is terveztük Eplényt, de akkor az időjárás nem engedte. Ma Pestről reggel 7-kor indultunk, a város hétfő ellenére olyan üres volt mintha hétvége lenne. 1 óra 40 perc alatt oda is értünk. A pályához vezető erdei út még jeges volt a tegnap éjszakai ónos eső okán, felszorva sem volt, ezért a kicsit bátortalanabb autósok miatt elég lassan lehetett a parkolóig eljutni. A parkolóban már nyitás előtt szép számmal voltak autók, ez nem volt túl biztató. Gyorsan felöltöztünk és beálltunk a pénztár sorba. Még a bejáratnál egyébként egy kedves fiatalember figyelmeztett, hogy a sálat huzzuk az orrunk és a szánk elé maszk gyanánt, de tényleges maszkot nem kötelező használni (mint sógoréknál) és a sálat sem ellenőrzik nagyon szigorúan, de időnként bemondják, a hangosba, hogy a pandémia miatt mindenki köteles az orrát s száját elfedni. A pénztárnál való majd' 10 perces sorbanállás után végre megkezdhettük idei első síelésünket. 9 és 10 között szerencsére még nem igazán alakult ki sor, 10 és 12 között már 10 percet kellett araszolni, 12 után pedig 15 percre nőtt a felvonóra való várakozás. 9 és 11 óra között a pálya tökéletes állapotban volt és a közönség is eloszlott rajta, tiszta idő volt, lendületesen lehetett húzni az íveket. Később az idő kicsit melegedett és bekúszott egy felhő foszlány is a pálya közepére, meg a népsűrüség is növekedett. 12 után már a pálya is elkezdett kicsit romlani, buckásodni, de én azt mondom, soha rosszabb lejtőn ne csússzak, úgyhogy ez a része teljesen rendben volt. Az egyre hosszabb sorban állások közben azon tanakodtunk, hogy miért nem havazták be az 1-es pálya meletti csákányos nyomvonalát is, mert, ha az is menne a két felvonó között talán eloszlana kicsit a tömeg és lehet rövidülne sor a 4-es ülősnél.
Összességében bemelegítésnek teljesen jó volt ez a 4 óra. Csoda, hogy ilyen mostoha körülmények között ilyen pályát varázsoltak az üzemeltetők. Nem panasz képpen mondom, de azért a tényekhez hozzá tartozik, hogy ár-érték arányban azért nem a legoptimálisabb, hogy 21700 Ft-ért (1 felnött 2 gyerek jegy 4 órára) 10x tudtunk lecsúszni egy 1km-es pályán. De legalább síeltünk és ezért köszönet, azt meg mindenki maga eldönti, hogy neki ér-e ennyit.
Epleny-1.jpg
Epleny-2.jpg
Epleny-3.jpg
Ethanol
9 élménybeszámolót írt
9
4 éve tag
Magyarország
Eplény
2020.12.19.
Első alkalommal jártunk Eplényben, hétköznap (12.15), délután 2-től három órát csúsztunk. Nem voltak sokan, nemigen kellett várni, viszont érzésre nagyon lassan értünk fel. Elsőnek a hó szine tűnt fel, olyan barnás volt. A pálya végig buckás, a hó kásás volt. Egy 20 méteres szakaszon keresni kellett a csúszható szakaszt, kilátszott a talaj. Először síeltünk villanyfényben, az különleges volt. Mi nagyon vágytunk síelni, ez van, de erősen akarni kell, hogy úgy érezd, megérte a nemzetközi viszonylatban is drága pályát. Hétvégén, ünnepek alatt el nem tudom képzelni, mi lesz ott....
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 211 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.