Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Üzenet szövege | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]()
A pálya jó minőségű (4/5), a reggeli órákban kisebb jeges részek vannak, de ezek kikerülhetők, ill. délre felpuhulnak. Olyan kevesen voltunk ma délelőtt, hogy abszolút nem volt sor, folyamatosan lehetett pörögni.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]()
Sajnos most hétközben nem tudok menni, majd vasárnap. Remélem kitart, illetve addig talán még vastagabb hóréteget sikerül összehozniuk.
Előzmény: (sneeuw 215633)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]()
Szia! Voltál? Milyen a pálya, rendesen be sikerült havazni? Én csak a webkamerán láttam, hogy a pálya alján (ahol már lecsatol az ember) itt-ott áttetszik a föld a vékony hórétegen. Ez persze nem gond, ha csak ott ilyen. Úgy tűnik, hogy ma kivételesen 10:00-kor volt a nyitás, holnaptól ismét 09:00-től lesznek nyitva. Most éjszaka nagyon hideg lesz (az évszakhoz képest :)), szépen ki fog fagyni a pálya, jól járnak, akik holnap nyitásra mennek. Úgy néz ki a jelenlegi előrejelzés alapján, hogy vasárnaptól szerdáig visszatérően kisebb havazás, havas eső lesz, majd utána is 3 napon át 5 °C alatt marad a nappali maximum, de már csapadék nélkül.
Előzmény: (TZoli 215616)
|
h i r d e t é s
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]()
Reggel még hóágyúznak. Tegnapelőtt csak hajnalban kezdték, ma tudták korábban, de fél10-kor még mentek a hóágyúk.
Mikor kedvező az időjárás a pályák állapotára, ugyanakkor kedvező a hógyártásra is. Előzmény: (sneeuw 215588)
|
![]()
Nem erre gondoltam (különösen nem ezekre: Országos Bringapark Program, Országos Futópálya-építési Program, Országos Görpark Program, Országos Műjégpálya Program, sportmászással kapcsolatos lehetőségek), illetve csak egészen kis részben igen (Sítanpálya-építési Program). Alapvetően a sípályák létesítésére és az ehhez igényelhető 30%-os állami támogatásra szerettem volna felhívni a figyelmet. Azt nem tudom, hogy csak "műanyag sítanpályák" (ahogy a cikkben szerepel) vagy esetleg műhavas sípályák, síközpontok létesítésére is kapható-e támogatás. Sajnos most nincs időm elolvasni a részletes pályázati kiírást. Azt sem tudom, hogy R. Máriusz korábbi sajtótájékoztatójából idéztek-e a TV-ben vagy ez már egy újabb volt...
Előzmény: (Bata Attila | sielok.hu 215589)
|
![]()
erre gondolsz?
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...kozel-100-helyszinen-bovulnek-a-mindennapi-te... Előzmény: (sneeuw 215588)
|
![]()
A következő 1-1,5 héten éjszakánként kb. -4 ºC várható, nappal pedig +5-7 ºC. Figyelembe véve az eplényiek óriási hótermelő kapacitását, több havat tudnak éjszakánként termelni, mint amennyi nappal elolvad: kár lenne ezt a ziccert kihagyniuk. Az időnként viharos erejű szél jelenthet még gondot (az ülőliftet ilyenkor leállítják). Én már elpakoltam a felszerelésemet, de lehet, hogy még meggondolom magam… Egyébként érdemes lenne korábban nyitni (nem 9-kor, hanem 8-kor), mert csak a reggeli órákban lesz igazán jó minőségű a pálya, később már kásásodik, buckásodik.
Más téma. Nem olvastam ezen a weboldalon, pedig fontos hír, hogy az állam 30%-os támogatást ad sípálya építéséhez (a relaxációért felelős :) államtitkár mondta a TV-ben). Ha nem lenne ez a fránya globális felmelegedés, akkor érdemes lenne egy Eplény2-t létrehozni a Mecsek északi oldalán. Előzmény: (TZoli 215573)
|
![]()
Kedden újranyítás?
https://siarena.hu/hirek/ujranyitas...-hamarosan |
![]()
Ezt az írást kiemeltük a
síterepről írt élménybeszámolók közé.
Vasárnap este útban a főváros felé megint belátogattam erre a kis nyúlfarknyinak nevezett Álmos hegyi lejtőre. Gondoltam, a múltkor nálam maradt festypay kártyát visszaváltom az újonnan bevezetett 500 Ft-ért. De felkészültek voltak, az új szabályhoz új kártya, zöld színnel, jár. Arra viszont jó volt, hogy a régi fehér kártyát használhattam, arra töltötték fel a belépőt és nem kellett az 500 Ft kaució.Szerencsére a szél nem volt jellemző, néha teljes szélcsendben cammogott velünk a felvonó. A meleg viszont nagyon kikezdte a pályát. Teljesen felpuhult, összetúrt buckás havas letapadós lötty, néhol barnás foltokkal színesítve. A nehezítést az adta, hogy még 5 óra körül is elég sokan voltak akik szintén erősen küzdöttek a buckákkal, úgyhogy azért óvatosan kellett közlekedni. Ez most inkább a küzdelemről és nem annyira az élményről szólt. Azért pár bemelegítő kör után már jobban élvezhető volt egy-egy csúszás. Nem bántam meg, hogy az ideálisnak közelében sem lévő körülmények ellenére benéztem. De két óra elég is volt. |
![]()
Úgy gondolom, hogyha a síelés megtervezése előtt ezen a fórumon körültekintően tájékozódsz, elkerülhetted volna a csalódást. Visegrádon biztos nem jártál volna így.
Előzmény: (Pigu 215066)
|
![]()
Én nem megyek oda, ergo nem is csalódok.
|
![]()
Mondjuk a honlapjukon ki van irva, hogy a T1 palyat csak oktatoval lehet hasznalni. Valameilyen szinten ertheto, mert a siiskolanak menni kell valahol. Az, hogy a volgyben kicsi a szel nem feltetlen jelenti, hogy fent is az. Sot altalaban ha fuj, akkor fent nagyon fuj... Biztos lehetsz benne, hogy nem passzibol zarjak le a felvonot, hogy mindenki ott tobzodjon a palya aljan. Iden sajnos nincs ho, amugy fent a 7es aljaban, vagy a 4es ulos beszalloja mogott jol lehet tanulgatni (tavaly marciusban is volt ott ho...). Neha nem art a dolgoknak utananezni elore, elkerulheto a csalodas.
Előzmény: (Pigu 215066)
|
![]()
Tavaly az akkor 3 eves unokammal egy viszonylag kellemes 1 napos sielmenyunk volt Eplenyben,a tanulopalyan.Ezen felbatorodva kivettunk egy kis szabadsagot a mult heten,kibereltunk egy apartmant nem olcson,tisztesseges osszegeket fizettunk mindenert,csak azert,hogy 2 napot hazank legnagyobbnak kikialtott siparadicsomaban sielhessunk az immar 4 eves unokammal.Bar ne tettuk volna....A kivetiton folyamatosan sugarzott ontomjenezesen kivul semmi nem volt olyan,mint amitol tenyleg Magyarorszag legmeghatarozobb sipalyaja lehetne Epleny.Az arak elkepeszto magasak,cserebe 1 palyat kaptunk,a siliftet a legkisebb szellokesekre lezartak,a tanulopalyat csak meregdragan dolgozo sioktatokkal lehetett igenybe venni....a kivetito pedig egesz nap harsanyan tudatta a valos allapotoktol fenyevnyi tavolsagban levo "siparadicsomot"!Ez a palya egy dologra alkalmas:a nagykepu lehuzasra.Nem amiatt haragszom,mert a franciaknal,a szerbeknel 5-szor erosebb szelben sem zarjak le a sifelvonot,nem amiatt,hogy lajtoskocsiban viszik a vizet a hoagyukhoz,nem azert,mert rank szabaditottak egy falka vad snowboardost a versenyrol,akik majdnem elkaszaltak bennunket a palya aljan,ahol az unokamat probaltuk jobb hijan tanitgatni,hanem azert,mert ezekrol az aldatlan allopotokrol a honlapjukon nem tajekoztattak,nem tudattak,hogy a tanulopalyat a tavalyi szokassal ellentetben csak sioktatoknak alcazott felkaru rablok igenybevetelevel lehet hasznalni,es egyaltalan,hogy a propagandaval ellentetben igazabol ok csupan egy kis nyulfarknyi,de nagynak kepzelt magyar valosag....
|
![]()
Ezt az írást kiemeltük a
2022.01.27-én, csütörtökön síeltem egy jót Eplényben. Nyitásra mentem, ekkor a parkolóban 0 ºC volt, de dél körül is csak +3 ºC. Eleinte felhős volt az ég, majd a fátyolfelhőzet fokozatosan elvékonyodott és kisütött a nap. A völgyben gyakorlatilag szélcsend volt, de a csúcson is csak 5-15 km/h lehetett a szél sebessége. Nem volt eső, hó vagy más csapadék, köd sem, szóval semmi, ami a látási viszonyokat ronthatta volna. Gyakorlatilag ideálisak voltak a feltételek. A pálya minősége is kitűnő volt (frissen ratrakolva), csak a beléptető kapuk előtti szakasz volt jeges, az viszont már a kezdéskor is (erre érdemes lenne odafigyelni, mert itt mindenki lassít vagy legalábbis lassítani szeretne). Nyitva volt az 1-es, a Q3-as és a tanuló pálya (T1). Meg szeretném kérni a sporttársakat, hogy amikor a hegytetőn csoportosulnak, egy legalább 1-2 méteres „ablakot” hagyjanak szabadon azért, hogy akik kiszállnak a 4-üléses liftből, el tudják kezdeni a síelést vagy snowboardozást. Köszönöm. Dél körül már 2-3 percet kellett várni a liftnél, de az első órában 0 perc volt a várakozási idő. A 4-üléses liftnél új gumiborítást kaptak azok a csövek, amikre az utasok ráteszik a léceiket; ez örvendetes, mert korábban itt-ott kilátszott a fém, ami megkarcolhatta a léc talpát, ha az ember nem figyelt oda. Érdemes tudni, hogy 2022.01.24-től 500 Ft kauciót számítanak fel a chipkártyákra (ezt természetesen visszaadják, amikor leadod a kártyát), jelenleg még csak a pénztári vásárlásnál, de a kártyát minden esetben le kell adni. A korábban feltett kérdéseimre megtaláltam a válaszokat, ezeket közlöm, mert másoknak is hasznos lehet. A jegyvásárláshoz nem szükséges FB-regisztráció. A Síaréna honlapján felül jobb oldalon van egy fül (jobbról a 3.): WEBSHOP, erre kattintva lehet online jegyet venni (a K&H fizetési oldalán keresztül, de bármelyik banknak lehetsz az ügyfele). A jegy árán felüli adminisztrációs díj („kényelmi díj”) 183 Ft. A Festipay a Síarénában nem egy karperec, hanem maga a chipkártya (ami megnyitja a beléptető kaput), tehát nem két külön rendszerről van szó. Lehet rá pénzt feltölteni, majd azt pl. az étteremben elkölteni. Jövő héten szerdán vagy csütörtökön megint megyek, ha szép idő lesz.![]() ![]() ![]() |
![]()
Ezt az írást kiemeltük a
Két egymást követő vasárnap is itt voltam egy záróra előtti 2 órás csúszásra. Ebben a nagyon erősen csapadék hiányos szezonban itt nagyon vigyáznak arra a kevés műhóra, amit sikerült eddig legyártani. Jól összetömörítik, nehogy nagyon olvadjon. De azért napközben megkapja a maga napsütését, ami aztán éjjel jól összefagy. Olyan jól, hogy az egész 1-es pálya egy tiszta jégtömb folyosóvá vált végül. Buckák ennek következtében nem nagyon vannak. Némi jégkaparék itt-ott a pálya szélén emlékeztet valamit a sípálya jellegre, de főleg a meredekebb részeken inkább jégpálya. Érdemes frissen élezett felszereléssel nekivágni. Nekem ez most nem sikerült, karistoltam is a jeget rendesen. Covid mintha nem lenne, legalább is senki nem akar tudomást venni róla. A jó idő sok embert kicsalt a szabadba. A múlt héten tudtam 9 perces köröket is menni, ez most inkább 11-12 perc volt. Még zárórakor is elég sokan voltak (vasárnap 18 órakor van zárás, 17:45 után már nem lehet a felvonóval felmenni), gyakorlatilag az alsó parkoló még záráskor is tele volt. Érdemes figyelni az útra, elég keskeny, a sötétben az egyik kanyarban hazafelé valakit úgy kellett kihúzni az útmenti árokból.Aki a fentiek figyelembe vételével készül ide, jól fogja magát érezni. Jó csúszást mindenkinek! |
![]()
Ezt az írást kiemeltük a
Az előző szezonban nem síeltem Eplényben. Most megnéztem a honlapjukat, és látom, hogy 2 év alatt kb. 20%-kal emelkedtek az árak, a péntek már hétvégi napnak számít, továbbá nem lehet már készpénzzel fizetni a pénztárban. (Ezek alapján valószínűleg csökkenteni akarják a látogatók számát.) Nekem nincs bankkártyám, mert készpénzben kapom a fizetésemet (pontosabban van bankkártyám, de az csak online vásárlást tesz lehetővé). SZÉP-kártyám sincs. Ha valaki tud, legyen szíves válaszoljon a kérdéseimre. Előre is köszönöm. Az biztos, hogy lehet online elővételben venni jegyet, egy FB-oldalra irányít tovább a rendszer. 1. Lehet FB-regisztráció nélkül is ezen keresztül jegyet venni? 2. Az ÁSZF-ben azt írják, hogy ilyenkor a jegy árán felül van valamennyi adminisztrációs díj is. Ennek mennyi a konkrét összege? 3. A Festipay egy külön karperec (ahogy a netes képek mutatják) vagy pedig a szokásos plasztik kártya (amivel a beléptető kapu nyitható /nem túl nagy érzékenységgel, ahogy én is tapasztaltam már, meg lejjebb is írják/) egyben a Festipay? 4. El van választva a két rendszer vagy a jegyvásárlónak mindenképpen el kell fogadnia a Festipayt? (Ez annyiban érdekes csak, hogy az utóbbi esetben még egyszer sorba kell állni a pénztárnál a síelés végén /ha az ember nem tudja, hogy fog-e még síelni az adott szezonban/, hogy visszakapja a kauciót.)
|
![]()
Ezt az írást kiemeltük a
Ma sikerült a család 4 férfitagjának együtt síelni Eplényben. A leutazás elég kalandosra sikerült, mert reggel 8 óra körül Várpalota után ónos eső lepte be a 8-as utat és erre láthatólag nem készültek fel sem az út üzemeltetői, sem az autósok.Szerencsére időben felfigyeltünk a villogókra és le tudtunk lassítani. Veszprémig 5-6 kisebb-nagyobb baleset mellett haladtunk el. Nem mertem az adott helyzetben a hajmáskéri rövidítést igénybe venni. A sebességi is 40-50km/h volt a 110 helyett. A 82-es úton is dugó várt, így a tervezett 8h30 helyett csak 9-re értünk le. Szerencsére most gyorsabb volt a pénztár, így 8h36-kor már a Szent Sólyom frissen cserélt ülőpárnáin ülve haladtunk a hegytető felé. Dec. 23-hoz képest ma sokkal többen voltak. Figyelni kellett a kejlfeljancsit játszó kezdő deszkásokra is. 10 óra után nőtt a tömeg. Az utolsó csúszás előtt pedig felavattuk a fent kinyitott és kibővített vendéglátó helyet. Jó döntés volt, mert a lenti tömegnél lényegesen barátságosabb környezetben fogyaszthattuk el a forró csokinkat. Az utolsó csúszásra már eléggé össze lett túrva a pálya, de még abszolút jól használható volt. De a 2 órás jegy nekünk így is elég volt. Most is jónéhányan velünk egyszerre indultak haza. Megnyugvást adott, hogy érdemes korán érkezni, mikor az autónkhoz mentünk a lenti parkolóban és láttuk az összezsúfolódott embereket, akiket a szinte megtelt fenti parkolóból kisbuszokkal szállítottak le. Élvezzük Eplényt, amíg lehet! UI: a beléptető kapuk érzéketlenségén igazán javíthatnának az üzemeltetők. |
![]()
Ezt az írást kiemeltük a
Nem gondoltam volna, hogy gyakorlatilag ugyanott tartunk, mint 1 éve. Gyógyult, oltott gyerkőceimnek a 2021. december 20.-i ausztriai szigorítást követően, covid-vasfüggöny. Hazai szinten annyi különbség azért van a tavalyi évhez képest, hogy most Eplényben nincsenek járványügyi korlátozások, nincs maximalizált vendéglétszám, nincs autóban evés, mert nincs maszkhordás, a csúszáson kívül, a síterep területén. Asztalnál ehetünk és sötétedéskor végre kipróbálhattuk a kivilágított pályát, mert nem kell este 8-ra hazaérni. Karácsony másnapján, picit keserű szájízzel, 1 napos síelésért, 2 PCR teszt árát sokallva, a tavalyi síszezonunkat megmentő, megkedvelt, Eplény felé vettük az irányt, a nyugati határ mellől. Miután melegedés várható néhány nap múlva, így legalább az 1 nyitva lévő A1 pályát ki akartuk használni. Plusz pont, hogy az üzemeltető reggelente megfelelő módon tájékoztatja a vendégeket a pálya minőségéről, körülményekről, még az útviszonyokról. 10 fele érkeztünk, a szinte üres parkolóba. Gyors jegyvétel, majd ebédig síelés/deszkázás tavalyi árakon. Semmi sorbanállás a liftnél. A környéken havazott, így ha egy picit is, de havas volt a táj, a hóágyukról pedig a fákra is jutott a fehér varázsból. A Holle Anyó sajnos nem volt nyitva, de erről is tájékoztatott reggel a park a fb oldalán. Az újonnan lefedett teraszon, néhány asztalnál, hőgombák melege alatt lehet falatozni. A Kemencés falatozónál volt csak sorbanállás, azért délutánra a csúszóknak, kirándulóknak kevés volt. De a napokban nyit egy újabb étterem a hegytetőn. Délutánra picivel többen lettek, de a felső parkolóban még bőven volt hely. A transzferbuszra nem is volt szükség. A pálya végig ok volt, ha nem is volt sok vendég, nagyon oda kellett figyelni egymásra. Snowboardosok többen voltak, a nagyobbikom is élvezte. Valahogy jobban fekszik a deszkának a pálya, meredeksége. 22 mp értek le. Halkan megjegyzem a sötétedést követően "félelmetes" volt a liftben libegni. Remélem az időjárás is engedi, hogy újabb és újabb pályák nyissanak meg, azért így karcsú a kínálat. Ja, és jó lenne extra szolgáltatásként, ha a "pórnép" csúszókról is készülhetne videó, saját használatra. Go-pro ide vagy oda.... ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ezt az írást kiemeltük a
Megkezdtem az idei szezont Eplényben. Szokás szerint a nyitás környékét céloztam meg. Le is értem időben, 8h58-kor már a jegyért álltam sorba. Sajnos elég lassan haladt a sor, de 9h08-ra így is már a kapuk felé haladtam. Sajnos a beléptető érzékelők továbbra is inkább érzéketlenek, mint érzékenyek... A megoldás nekem az volt, hogy minden egyes alkalommal kivettem a kártyát és úgy tartottam oda. Fix pozícióra többnyire nem reagált a kapu. Mozgatni is kellett a kártyát. Ezután már be lehetett ülni a (néhai) Szent Sólyom felvonóba. 11-ig folyamatosan 10 perces köröket tudtam csinálni. Így a 2 órás jeggyel 12 kört tudtam abszolválni. Mire megjött a tömeg, én már végeztem is. Többen is ezt a módszert választották, mint a parkolóban megbeszéltük. Nagyon jó volt a pálya. A -5 fokos hőmérséklet jót tett neki. Remélem, továbbra is tartani tudják az üzemeltetők a színvonalat. Hajrá, Eplény. Előzmény: (Memu 213369)
|
![]()
Valaki a pálya minőségéről írna valamit. A kamerákon kissé sárgásnak látszik a terep.
Milyen a hó? |