Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Pra Loup - Val'd Allos
síterep infó oldal
ÜZENETEK (221)Időben csökkenő Időben csökkenő
rooka
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
2013.01.03. 16:01
Mi 2011 februárjában voltunk Val'd allos-ban. Szerencsénk volt!! Volt hó, át tudtunk síelni Pra-loup-ba is és a lentebb fekvő pályákat is ki tudtuk próbálni (20 perces busz út, érdemes rászánni egy napot a lenti pályákra is). A mi szállásunkon is volt medence, a poén az volt, hogy hideg vizes.
GYT
46 élménybeszámolót írt
46
12 éve tag
2012.11.30. 10:28
Szerintem ne aggódjatok! Mi tavaly (pontosabban még idén) januárban úgy mentünk Val d'Allos-ba, hogy több mint 1 hónapja nem esett a hó (összesen 1-2 cm az érkezésünk előtt). Pályán kívül nem is láttunk sokat, de a pályákat szinte kivétel nélkül meg tudták tartani hóágyúval, +5 fok környékén is...

Az egyetlen fájdalom, hogy természetes hó nélkül nem tudják összekötni a két települést, ezért mi nem tudtunk átsíelni Pra Loupra (máshogy meg nem is lehet átmenni :)). Pedig állítólag az is nagyon szép.

Szerintem ezzel a 75 cm-rel szintén kihúznák februárig, akkor is, ha többet nem esne a hó :))
Előzmény: (bence84 144566)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2012.11.29. 22:13
A hegyen már van 75 cm friss hó! :)
Előzmény: (arius 142080)
arius
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
2012.10.28. 21:38
Akkor én mit mondjak??? A karácsonyt fogjuk ott tölteni, 12.22-29-ig van leelőlegezve az utunk! :)(. Kicsit féleeeeek!
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2012.10.24. 23:14
Köszönöm! A tendencia nem túl biztató. Évek óta csökken a hómennyiség. Ideje megmutatnia tél tábornoknak, hogy nem puhult el teljesen.
Bata Attila
2086 élménybeszámolót írt
2086
17 éve tag
2012.10.22. 14:17
Az utóbbi 3 szezon
https://sielok.hu/holap/praloup/archivum/

a tavalyi elég kevés volt
Előzmény: (bence84 141560)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2012.10.22. 13:53
Sziasztok Sporttársak!

Elolvastam az utóbbi pár év értékelését és elszomorodtam. Valóban ennyire ócska ez a síterep? Más síelő oldalakon csak jót lehet olvasni. Nagy terep, jó pályarendszer, szép környék. 2013 február elején megyünk egy hétre az 1500 méteres középső faluba, külön chalet-ba. Erről van tapasztalat? Itt is fél napot kell várni a kulcsra? Elvileg medence is van.

A havazás mennyire kritikus ezen a terepen? Hol tudok historikus adatokat találni?

Valaki írjon jót is! :)

Köszi szépen!
imsolt
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
2012.10.06. 09:53
Re: 100€
Sörözni a sarki kocsmában is lehet. Aki nem sportember ne menjen síelni!
GYT
46 élménybeszámolót írt
46
12 éve tag
2012.08.28. 19:34
"Közelebb van?????" Eddig hova jártatok síelni, Kanadába? :) bocsánat a fura kifakadásomért, de akárhogy forgatom a térképet, nem sok távolabbi síterep van Franciaországban, és amikor mentünk januárban, akkor a lányok a hátsó ülésen egy havi alvásmennyiséget tudtak pótolni mire odaértünk... :D
specialk
78 élménybeszámolót írt
78
18 éve tag
2012.02.12. 14:09
huppsz, elnézést a sok elgépelésért...remélem, azért értehtő a dolog...

Ja, egyébként, ha nem derült volna ki, akkor Val d'Allosban voltunk a Les Balcons-ban.
Magával a szállással nem volt baj, franciásan szűkös, de kibírható. Az egyetlen negatívum az utolsó estei melegvízhiány volt. bár más szálláson is hasonló probléma volt, szóval szerintünk ez központi hiba volt.
A sítároló mérete valóban kicsi és hamvában holt ötlet, hogy majd a síbakancsot lennt tárolja az ember a hideg tárolóban.

A Pra Loup-i rész valóban sokkal jobb, aki teheti, az inkább ott szálljon meg.
specialk
78 élménybeszámolót írt
78
18 éve tag
2012.02.12. 14:03
Sziasztok!

Mi is tegnap éjjel értünk haza az eddigi legszerencsétlenebb síelésünkről, aminek a síelés része majdnem tökéletes volt, de minden másban elpártolt tőlünk aszerencse.

Mi 5-en mentünk, ebből egy lány Londonból repült és Grenoble-ban vettük fel, mi pedig Németországból mentünk kocsival. A szerencsétlenségek sora itt kezdődődött. Egy kocsival emntünk volna, de a tetőcsomagtartó kersztléce gyári hibás volt, ezért mégiscsak 2 kocsival mentünk. Vagyis mentünk volna, ugyanis a szibéraia hideg közbe szólt.
Az első kocsi elindult, de mi kb 1,5 órával később indultunk volna. De a dízel beledermedt a kocsiba... Na, ja éjjel több, mint mínusz 20 fok alatt volt. Szóval kihvtuk az autómentőt, de jó német szokás szerint, hétfőig hozzá sem nyúltak a kocsihoz. Szóval telefon a csapat másik felének, hogy mi max hétfőn megyünk utánuk. Persze a londoni lány cucca nálunk voltm, így ők még kénytelenek voltak neki ruhát venni meg sícuccot bérelni. Így kis kitérővel éjjel 11-re oda is értek.
Az ő kálváiájuk ekkor kezdődött. A síbérletet másnap reggel nem kapták meg. Recepciós szerint a kasszánál volt, a kassza szerint a recepción, de a recepciós tagadott. Így hát vettej napijegyet, mert ha már ott voltak, akkor szerettek volna síelni is. Utána egész héten üldözték a Managert az aláírásért, hogy mi is történt, hogy majd a szervezőkőn leverjék a dolgot.

eközben kis kocsinkat kiolvasztották és hétfő délután kocsiba pattantunk, és lekocsikáztunk Val d'Allosba a többiek után.

A síelés része az utazásnak majdnem hibátlan volt. A pályák szerintem remekül voltak kezelve, és hála múlt heti havazásnak a táj és szépen fehérlett. Szerintem a pályák a kevés hó ellenére is jobban voltak kezelve, mint Ausztriában (majd a damülsi élményinkről az adott fórumban beszámolok). Sajnos a korcsolyapályává vált sípályák tényleg kellemetlenek voltak, de erről az üzemeltetők nem tehetnek, Ha nincs hó, de ellenben van nagy szél, akkor elég nehéz a havat a hegytetőn tartani. De biztos sítudással és jól élezett léccel azért le lehet jutni a hegyről, mégha utána az ember fájlalja is a combját kicsit. Ami viszont nagy negatívum, az a rendkívül öreg és alassú felvonórendszer. Emiatt biztos nem jövünk ide mégegyszer, max ha lecserélik a liftek nagyrészét.
Az idő egyébként végig napos volt, hol kevésbé, hol jobban hideg.

A maradék 4 nap síelésünk végül majdnem zavartalanul zajlott le, amikor az utolsó este meggondolatlanul a 2 sílécet a folysón hagytunk a pakolás idejére. Ugyanis ezeket vkik elemelték. Az egyik léc használt volt, de a másik gyakorlatilag első szezonos volt. Mondanom sem kell, hogy tönkretette az amúgy sem felhőtlen selésünket a dolog.
És bár tudjuk, hogy a mi hülyeségünk volt a dolog, de nem gondoltuk, hogy tolvajok járnak köztünk. Valószínűleg a kisvárosi német biztonségérzetünk volt a hibás...
Remélem másnak nem lopták ael a lécét ugyanígy, de ha mégis, akkor szóljatok...
YetiJetnyak
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
2012.02.12. 10:30
Sziasztok,

ma hajnalban érkeztem haza Val d'Allos-ból, röviden meg is osztanám a tapasztalataimat.

Utazás: semmi különöst nem tudok itt említeni, a buszos út 20 óráig tartott körülbelül.

Szállás: 16-17 órára volt jelezve a kulcsátadás, ennek ellenére legalább 1,5 órával csúszott a dolog. Kicsit furcsának találtam, mivel a korábbi turnusnak reggel 10kor kellett átadnia a szobákat, tehát nem egészen értem, mi indokolta a csúszást.

Én középen laktam Val d'Allos 1800-on, a sífelvonóktól kb. egy 7 percre sífelszerelésben. Az apartman elég kicsi volt 6 személynek, egyébként rendben volt minden. A felvonóktól való távolság sem volt vészes, bár nem a reggeli séta volt a nap legkellemesebb pontja. Pozitívum, hogy a szállásunk fekvéséből adódóan visszafelé lényegében ajtóig tudtunk síelni, szóval a visszafelé sétát már kihagyhattuk.

A sítároló kb. két személyes, mi ugye 6-an voltunk. A felszerelés tárolását úgy oldottuk meg, hogy a bakancsokat fent tároltuk a szobában a kádban. Azért érdekes ez a tény, mivel elég sok helyen ki van írva, hogy _valamennyi_ sífelszerelést lent kell tárolni, fent tilos, illetve ha meglátnak síbakanccsal közlekedni, akkor számíthatsz egy 15 eurós büntetésre. Nálunk szerencsére nem volt probléma ezzel.

Pozitívum, hogy kauciót senkitől nem vontak le.

Pályák: az utazást megelőzően eléggé tartottam a pályák állapotától, mivel lényegében nem esett hó február elejéig. A szerencsénk, hogy az utazásunk előtt pár nappal leesett 1 méter hó, amit rendbe is raktak az érkezésünkre, így az első 3-4 napban viszonylag jó minőségű pályán mehettünk.

Hozzá kell tennem, hogy még így sem volt minden pálya megnyitva, és egyes pályák elég kövesek is voltak sajnos. Tapasztalatunk szerint a franciák nem igazán ügyelnek a pályák karbantartására.

Szerencsére azonban mindig találtunk elég jó minőségű piros pályát. Fekete pályával nem próbálkoztunk, mert azok inkább csak azért voltak feketék, mert tele voltak kiálló sziklákkal, meg kövekkel.

A legjobb pályák szerintem a Praloup-i részen vannak, itt mind a minőség, szélesség, hosszúság stb. megfelelő volt. Hátrány azonban, hogy elég korán zárnak a felvonók, és így korán haza kell indulni, hacsak nem szeretnénk 500 eurós taxival hazajönni (a tájékoztató szerint). További érdekesség a visszajövetellel, hogy a visszafelé vezető pályák totál le voltak fagyva, elég sok keskeny szerpentin is volt, és mivel elég sokan igyekeztek vissza, nem volt igazán kellemes a sok ember között csúszkálni a jégen. További megemlítendő dolog, hogy az utolsó szakaszon két tökös felvonó működik (működött), de a 3. napon bedöglött az egyik, és csak 1 tökös felvonó ment. Ennek az volt a következménye, hogy kb. 30-45 percet kellett állni a -15 fokban, ami nem volt túl kellemes. Egyik alkalommal betorlódott a sor, és mindenki taposta egymást meg a felszerelést, második alkalommal sorban álltunk, így kb olyan 150 méteres sor állt a felvonó előtt.

Az átbuszozós helyről azt hallottuk, hogy sokkal jobbak a pályák, mint a középső, illetve a jobboldali részen, erre rá is próbáltunk egyszer, azonban nem voltak kedvezőek a tapasztalataink. Az alsó piros és kék pályával nagyon meg voltunk elégedve, szerencsére kevesen is voltak. Fentebb viszont 1 csúcs le volt zárva, a másik meg köves és buckás volt, és nem volt leratrakozva. Fel nem foghatom, hogy mi tartja vissza a franciákat attól, hogy a pénzemért megfelelő minőséget szolgáltassanak, de úgy látszik, ez őket nem zavarja.

Összegzés: alapvetően nagyon jó hetet töltöttem el itt, és nagyon jól éreztem magam, de ez legfőképp a jó társaságnak volt köszönhető. A pályák alapvetően nem voltak rosszak, de semmi különös. A hó helyzet sem volt vészes, nagyon jókat lehetett síelni a pályákon, azonban a francia vendégszeretetre és karbantartási kultúrára egy nagy fekete pontot adok. Ilyenkor örülök, hogy nem saját, hanem kölcsönzött felszereléssel megyek.

Összehasonlítva Risoul-lal, ez a pálya nekem semmi extrát nem nyújtott, és nem volt impozáns. Szerintem nem is jövök ide többet, és a társaim is hasonló véleményen voltak.

Y
stallionit
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
2012.02.11. 10:30
Sziasztok!
Nem rég jöttünk haza Val d'Allosból. Sajnos én egy évben csak egyszer jutok el sielni, így ettől a héttől is nagyon sokat vártam. Ám csalódnom kellett.
Az utazással kapcsolatban mindenképp pozitív, hogy a többi a többi terephez képest, közelebb van.
Megérkeztünk, ám a szálláshoz, órákat kellett várni, hála a "gyors" franciáknak. (Les Balcons)
Megkaptuk a szobákat, amik rendkívül kicsik - ám ha valaki sielni megy, szerintem ez semmit nem számít.
Maga a síterep:
Snowboarddal - katasztrófális. A pályák közti összekötő szakaszokon gyalogolni kell, és elég gyakori ez.
Hó csak nem nagyon volt a jelentések szerint, esni akkor kezdett mikor megérkeztünk. Ennek következtében, a pályák szörnyűek voltak. De itt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy aki szeret szűzhavazni, annak ideális.
Aztán a rossz idő elmúltával - elkezdték rendbetenni a pályákat. Több helyen is voltam már franciaországban, de ilyet nem tapasztaltam. A pályák nagyon ki százalékát nyitották meg, és azok is gyenge minőségűek voltak. A sítérképen jelölt pályák közül, valamelyik, nem csak, hogy nem volt megnyitva, nem is létezett!!!!
Utolsó nap átjutottunk Pra Loup-ba. (mondanom sem kell, hogy csak péntekre nyitották meg az átjárót)
Pra Loup-ot mindenkinek csak ajánlani tudom. Tökéletes minőségű, széles, nagy pályák. Ember szinte alig volt.
Val d'Allos-ról mindenkit lebeszélnék, de Pra Loup egy ideális hely.
sandsand87
3 élménybeszámolót írt
3
12 éve tag
2012.02.09. 12:46
Sziasztok,
Tegnap reggel érkeztünk meg Val d'Allos-ból. Szállásunk a Terrasses - Labrau volt.
Az utazási iroda akivel utaztunk, azt mondta szauna és medence ingyenesen használható mi emiatt is választottuk ezt a szállást! A szauna az gőzfürdő volt....számomra nem egyenértékű a két dolog....
A pályák első 3nap a nagy havazásnak köszönhetően kezeletlenek voltak, a lifteknél a franciák oda se figyeltek a ki és beszállásra...
Utolsó nap át tudunk csúszni Pra Loupba hát az valami fantasztikusan szép hely, oda mindenképp át kell menni...de eléggé ki kell számítani az időt mert drága mulatság ha nem éred el a liftet... tehát a helységben elég kevés ideje van az embernek...
S azt sem értettük miért csak utolsó nap nyitották meg ezt a gyönyörű helyet...mert leesett 50cm hó....
Ha valaki erre a részre megy akkor ne Vad d'Allosba szálljon meg hanem ezen a szép helyen!
üdv
Monah
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
2012.02.08. 19:38
Ugyanazon a héten voltam én is ebben az apartmanban és én is láttam a "műalkotást". A pontosság kedvéért nem az erkélyre, hanem az erkély korlátjára volt kirakva kb 20-30 sörösüveg.
Én egyetértek a büntetéssel, mert az az erkély az egyik sítároló feletti járda felett van, tehát reális esély volt arra, hogy egy a 3. emeletről leeső sörösüveg valakit durván fejbecsapjon. Ehhez hozzá kell tenni, hogy kedden kegyetlen erős szél volt egész nap és este. Az pedig, hogy a folyosón nem lehet bakancsban menni és a bakancsot ott tárolni 4 nyelven ki volt írva a szobában.
A szállás pedig szerintem az átlag francia szállásokhoz képest korrekt méretű volt, tehát nem tanácsolnék el senkit tőle.
siposdoktor
6 élménybeszámolót írt
6
12 éve tag
2012.02.07. 19:32
Az 50 eurós büntetést a velünk szemben lévő szobában lakók kapták azért, mivel a vizes bakancs a folyosón olvadt le. A 100 eurót meg azért "sorsolták ki", mivel az egyik erkélyen műalkotást készítettek a sörösüvegekből. De akkor is vicc. Átadáskor legyen tiszta, ez a lényeg.
Én is voltam már másik helyen Franciaországban, teljesen máshogy viselkedtek velünk, mint itt. Azért írtam le, hogy figyelmeztessek másokat, nem pedig azért, hogy rossz színben tüntessem fel ezt a szállót. Velünk így viselkedtek, így tehát nem írhatom azt, hogy minden reggel pogácsával kínáltak a recepción és mosolyogtak...
Előzmény: (Bélapó 133643)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2012.02.07. 18:07
" Síbakancs a folyosón 50 euró, sörösüvegek az erkélyen a 100 eurót is elérheti." Ezt én sem igazán értem!!! Honnan tudja, hogy mit tárolok az erkélyen? Átmegy a szobán amíg ott lakom? Ez vicc!!! 96-óta járok Fr-be, de még nem fordult elő, hogy valaki hét közben ellenőrizte volna a szobát. Ha kitakarítottunk, természetesen már nem lehet semmi az erkélyen. Sibaki 50 € az is kemény! Ezzel sem találkoztam még. Figyelmeztetéssel igen, de büntetéssel nem. Napközben rendszeresen becsúszunk egy sörre, vagy valami másra (én a kutyát is kiviszem nap közben legalább egyszer)s akkor persze, hogy baki-ba megy az ember a szobába, de eddig még csak megrovó pillantással találkoztam. (rám nem vonatkozik, nekem puha bord-cipőm van)
Juhééé
37 élménybeszámolót írt
37
15 éve tag
2012.02.07. 09:06
mióta nem lehet az erkélyen sörösüvegeket tartani? ezzel eddig sose volt gondunk, pedig jópár helyen jártunk már. nem is értem.
sícipőben egyébként máshol sem lehet közlekedni az épületben, nemcsak Fr-ban.
egyébként a buszos rekord nekünk is ide volt anno, 28 óra:) azóta csak kocsival...
siposdoktor
6 élménybeszámolót írt
6
12 éve tag
2012.02.06. 21:59
2012/01/28 - 2012/02/04
Vall'd Allos, Balcons du Soleil

UTAZÁS: Semmi különös. Aki már volt Franciaországban síelni busszal, az tudja, hogy mire számíthat. Bár ez kicsit hosszabb út volt, de ki lehetett bírni.

SZÁLLÁS: Megérkeztünk 15h-16h között, elvileg 17 órakor vehettük volna át a szállást, de ebből semmi nem lett. Csak 19 órakor kaptuk meg a kulcsokat, mikor már mindenki feszült volt. Tiszta szobákat kaptunk.
A meghirdetett medence, szauna meg jacuzzi használata nem olyan egyszerű. A medencével csak szemezhettünk, a jacuzzi hol működött, hol nem, a szaunával meg finoman szólva is köcsögösködtek. A szaunás gyerek a 20 percet pontosan betartotta, mint a svájci óra. WIFI-re nehogy előfizessetek!!! Csak este, 17 - 20 óra között lehet használni, akkor is csak a recepciónál.
A korábban említett legenda, a gall T.J. Hooker valóban létezik és előszeretettel járja a szinteket és gyűjti a taxát. Nálunk is próbálkozott, pedig nem is szólt a zene, csak hangosan nevettünk. Társa egy bóbitás Land Rover 90-es tipusú terepjáró, mely már a távolban villog és felismerhető.
Amire figyeljetek, hogy mindenért lehet büntetést összeszedni! Síbakancs a folyosón 50 euró, sörösüvegek az erkélyen a 100 eurót is elérheti. Síbakancsban nem lehet közlekedni az épületben, és elvárják, hogy a sítároló helységben vegyétek fel a bakancsot, ahol hideg is van, meg kb 3-an tudnak leülni. Ez reggel és nap végén nem annyira baráti.

SÍPÁLYA: Első 3 nap az tragikus volt, a pályákkal nem csináltak semmit. Aztán 3. nap után előkerültek a ratrakok és a 4-5-6. nap már élvezhető volt. Én személy szerint elégedett voltam a pályákkal.
A pályarendszerről annyit még, hogy távolsági busszal átlehet menni egy másik pályára, ami időbe telik és akik meglátogatták a csoportból, páran nem fértek fel a visszafele közlekedő járatra és várniuk kellett.
Pra Loup-ba sajnos nem csúsztunk át, mivel ezt csak a 6. napon nyitották meg és már fáradtak voltunk hozzá. Viszont elég sokat kell hozzá utazni, mivel csak La Foux központból eljutni a 2515 m magas Téte De Vascalra bő 30 perc és onnan még a térkép szerint jóval odébb van.

Összességében jól éreztük magunkat, elsősorban a társaság miatt, és nem a franciák vendég szeretetének köszönhetően. De többet ide nem megyünk, az biztos!
danizoli
6 élménybeszámolót írt
6
13 éve tag
2012.02.03. 07:18
Van egy Sherpa a központban és van mellette pékárus bolt, meg felvágottas... Sajna mi főként az otthonit fogyasztottuk, de pékárut vettünk: 200 g-os baguett: 0,9 euró, 400 g-os: 1,2 euró...
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.