Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Skiarena Eplény által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (10)Időben csökkenő Időben csökkenő
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2008.01.23. 10:51
Való igaz. Sem hétfőn, sem kedden nem voltak sokan. Sőt, cak néhányan síeltek.
Még emlékszem nov. 18-ra, amikor a lehullott 25 centis havon örjöngött a tömeg és követelte, hogy nyissunk ki.
Nem hittem volna, de igaz. Ha van (akár 5-10 centi) természetes hó, akkor jönnek a népek, ha nincs, lasszóval kell fogni.
Ilyen volt decemberben, amikor Baranyában leesett 30 centi hó. Eplényben ugyan csak 2 cm friss hó volt, de jöttek ezerrel.
A beruházást pont azért követtük el, hogy természetes hótól függetlenül lehessen síelni. Az egyes pálya alsó 400 méterére pedig azért sűrítettünk be 8 tornyos hóágyút, hogy ez legyen a "végső mentsvár", hogy ez a terület az olyan hosszan tartó és egyre intenzívebb felmelegedést is átvészelje, mint a mögöttünk lévő 16 nap.
Vasárnap 16 fokot mértünk. Volt aki egy szál pólóban síelt.
Azt hiszem azon kell még sokat dolgoznunk, hogy az emberekben tudatosuljon: EPLÉNYBEN LEHET SÍELNI!
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2008.01.19. 16:19
Köszönjük a gratulációt!
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a tegnapi napig a szerencsétlen, 2 hete tartón felmelegedésben a szerencsésebbek közé tartoztunk. Ma 9 fokot mértünk. Holnap és hétfőn várhatóan 10 fok lesz.
Rengeteg havunk van, de nincs tapasztalatunk abban, hogy meddig bírja. Reméljük, hogy sokáig és szerdától felfrissíthetjük a pályákat egy kis hóágyúzással.
Hajrá magyar síterepek!
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.11.27. 18:46
Kedves Vasssy!
Tökéletesen egyetértek veled.
A tavalyi tél után a gleccsereken kívül elég sok síterepnek bizonyítania kell, hát még Eplénynek. Ez a para tehát.
A síklubot egyébként első körben azon síbarátok klubjának szántuk, akik szívügyüknek érzik az eplény síelést, vagy csak a síelést és szívesen járnak (járnának) Eplénybe. Azoknak, akik hajlandók adni. Ha nem mást, hát néhány ötletet, jótanácsot. Hidd el 15 hektárra elég sok elfér belőle. Tehát úgy gondoltuk, hogy akik belépnek ebbe a klubba (ismerve a tavalyi szezont nem számítottunk tülekedésre a kedvezményes éves bérlet elképzelésünkkel), azok elsősorban adni szeretnének és nem kapni. Szeretnénk egy valóban "alulról" építkező igazi klubot, ahol klubélet van és amelynek hangulatos központjában (Holle Anyó Kocsmájában) szívesen jönnek össze a klubtagok eszmét cserélni.
Sajnos kicsit más irányba ment el a dolog. Baromira sajnáljuk...
A Sípálya fejlesztés jelenlegi állásával kapcsolatban részben jogosnak érezzük a véleményed.
Mi sem voltunk teljesen felkészülve arra, hogy szikla lesz szikla hátán. Az egyiket eltűnteted, ott a másik.
Én úgy gondolom, hogy mára a kövek nagyon nagy hányadát eltakarítottuk (szándékos kőrakások azért maradnak!), a szederindák és dudva-muhar le van nyírva. Sőt az 1-es pálya felső 2-300 méteres szakasza 4 méterrel szélesebb lett azzal, hogy visszanyírtuk a bozótosból azt a területet, amit a természet elvett tőlünk.
Elszállítattuk a lanctalpas forgó-kotrónkat, mert úgy ítéltük meg, idén többet már nem tehetünk. Korán jött a tél és sok volt az a mintegy 70 cm hó, ami eddig esett Eplényben.
Akár most is hóágyúzhatnánk, csakhogy ismét esett 5-10 cm hó a meleg talajra, ami leszigeteli az átázott pályákat. A meleg talaj pedig alulról emészti a műhavat is.
Mostantól csak a hidegre koncentrálunk!
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.11.26. 10:02
Én a buszt javaslom. Kb. 7-800 méter gyalog a sípálya közepe. max 30 métert kell felfelé menni. 10 perc séta. Jegyet az 1-es pálya alján a síházban vehetsz.
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.11.26. 07:57
Kedves Síelők.hu szerző, Stani!

Tényleg vicces, hogy Eplényben folyik egy fejlesztés, melyet Te a kezdetektől fogva kritikákkal illetsz. Lehet, hogy rosszul olvasok, de mintha nem a legpozitívabban állnál hozzánk, ami bevallom rosszul esik.
Létre jön Magyarországon egy új síklub. Még szinte el sem kezdett működni, de Neked nem tetszik, mert tagsági díjat kell fizetni. Úgy tudom viszonylag sok sportegyesület van az országban, ahol tagdíjat kell fizetni.
Megpróbálkozunk kedvezményes éves jegyek értékesítésével (felnőttek részére hat nap alatt - napijegy + esti sízés - megtérül) – nem elég jó.
Aztán előrukkolsz egy egészen vicces andorrai tagságival.
Gratulálok az Andorrai tagságidhoz, de nem egészen értem, hogy jön ez a magyarországi síterepekhez (lehet, hogy Neked az odautazás egyszeri min. 50ezer forintos költségéhez is adnak kedvezményt).
Nekünk valószínüleg az andorraihoz nem mérhető kis síterepünk van, az andorrainál kisebb lehetőségekkel. Célunk ennek a síterepnek a fejlesztése volt annak érdekében, hogy 80-90 napos síszezont tudjunk biztosítani elsősorban a környékbelieknek. Nincs a környéken wellnes, nekünk nem volt rá forrásunk, hogy azért építsünk ilyet, hogy utána kedvezményt adhassunk a klubtagoknak.
Ráadásul elsődleges célunk továbbra is az, hogy 2008. december 15-e körül végre elindulhassunk és megmutathassuk a síelést kedvelőknek az eplényi skiarena új, téli arcát.
Hogy ez nem megy rögtön úgy, hogy minden apró andorrai részlet ki van dolgozva?
100%. Aláírom.
Csakhogy 15 hónappal ezelőtt még semmi sem volt.
Sem 24 darab hóágyú,
sem víztározó,
sem új sípályák,
sem Holle Anyó Kocsmája,
sem körbár a csúcson,
sem felújított liftek,
sem csákányos lift,
sem tanuló liftek,
sem síovoda,
sem automata beléptető rendszer,
sem ratrak,
sem síszervíz, síszaküzlet,
sem síoktatás.
Nekünk 15 hónap alatt ennyire futotta és reméljük, hogy egy jó szezont követő 15 hónapban is hasonló fejlesztésekről tudunk beszámolni.
Várjuk meg végre a 2007/2008-as szezont és vonjuk le azt a következtetést, hogy a legnagyobb hiba ez volt:
Csak klubtagok vásárolhattak eddig nem létező éves bérletet az eddig nem létező síklubban.

Addig is szerezhetnél nekem is egy ilyen jó tagságit, hátha 2020-ig ellátogathatok Andorrába.
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.09.11. 14:18
Jövő héten közkinccsé tesszük a tervezett programot.
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.08.09. 08:30
Sziasztok!
Új hír, hogy az utolsó dokumentum is rendelkezésre áll a síház használatbavételi engedély kiadásához, ami így várhatóan hamarosan megérkezik.
Nyitó buli valamikor szeptember közepén lesz a síklub alakuló ülésével együtt.
Az idei fejlesztésekről ott részletesen beszámolunk.
Meg tudom erősíteni, hogy jelentősen bővülni fog a hóágyú kapacitás, így minusz 2-3 fokon is ki tudjuk használni a szivattyúház kapacitását (130m3 víz=320m3 hó/ óra). Többek között 8 darab 83m3/óra max kapacitású hóágyút telepítünk az 1-es pálya alsó szakaszára 4 m-es tornyokra, mely 20-25%-kal növeli meg a hóágyúk kapacitását.
Mindenkit szeretettel várunk szeptemberben.
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.04.25. 12:04
És tegyük hozzá: napi 100m3 hó (jég) sípályára enyhén szólva nem elegendő. Nálunk az egyes pálya alsó szakasza 1,2-1,5 ha. Télen 4000m3 hó is kevés volt, igaz az egyetlen nyitott napon már jelentős pluszban lehetett síelni. De nyilván akkor használnánk a snowboxot, amikor plusz van és a jég is olvadásnak indul. Hány darab kellene ebből Eplénybe? Min 10 db? Ez 25 misi egy hétre! Ez nem a fejlesztők és a Mo-i síelők zsebére van szabva. Összehasonlításképp: egy nagyobb teljesítményű Lenko-nak (540-es) 81m3/óra is lehet a kapacitása (persze csak -10-nél és 35 BAR nyomáson).
Én azt hiszem, hogy a snowbox nem erre a célra készült. A jóval nagyobb kapacitású IDE-vel kapcsolatban is vannak kételyeim. Az egyébként egy elavult víztisztító (só kivonó) technológia Izraelből. 30-35 éve használták. Most elővették, mert hógyártási célra megfelelő lehet. Szerintem ez sem térül meg soha. Beltéren esetleg.
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.04.24. 11:04
A balatoni hasonlat szuper. Olyan a hóágyúzás, mintha gigantikus merülő forralókkal kellene a Balaton vizét melegíteni annak érdekében, hogy hosszabb legyen a szezon. Abban azonban megegyezhetünk, hogy 2 hónap szezon tuti a Balatonon. Ugyanez - sajnos - egyetlen magyar sípályáról sem mondható el. Ezért kellenek elősorban hóágyús fejlesztések, és ezért lesz drága (közel európai szintű) a síbérlet. Miközben tényleg nem tudunk alpesi csúcsokat és légszomjat produkálni. Nálunk kicsit többet kell tenni azért, hogy síelhetővé varázsoljuk a pályákat.
Adalékanyagok érdekes módon csak Svájcban megengedettek- Európában. Minden egyéb helyen tiltott, ráadásul a snowmax hatásáról komoly viták folynak, egyesek placebo hatásról, mások 4-10% hatékonyság javulásról beszélnek. Eplényben biztosan nem lesznek adalékanyagok, a meglévő csodálatos környezet védelme sokkal fontosabb.
Kint voltunk az Interalpinon és kiderült: csodák továbbra sincsenek. Akár a snowbox, akár az IDE-snowmaker megfizethetetlen, működtetése véleményünk szerint nem gazdaságos.
A megoldás valóban az amerikai típusú hóágyúzás lehet: azaz a szívattyúk kapacitását a kérdéses minusz 1-2 fokos hőmérsékleten is maximálisan kihasználni.
Ennek viszont a villamos energia kapacitás szab határt. Mi Lenko ágyúkat használunk és 540-esekből tervezzük a további bővítéseket. Egy darab (azon kívül, hogy 30 000 Euró) 25KW villamos teljesítménnyel bír. Ebből 50 darabot, 2 darab 630-as trafó sem tudna megtáplálni és akkor még nem ejtettünk szót a szívattyúkról (nálunk 220KW) és a liftekről.
Mindezek ellenére mi is gondolkodunk az 1-es pálya alsó szakaszának tornyos ágyúkkal történő betelepítésére. Reméljük, hogy ha nem is 50, de 20-25 hóágyúval várhatjuk a következő szezont (16 már biztos).
Néhány gondolatot engedjetek meg a hőmérsékletről is. Mindannyian ismerjük a globális felmelegedési jelenségeket. Ezek azonban nem 4-8 fokos felmelegedést jelentenek. Eplényben a januári átlaghőmérséklet (méréseink alapján) 9,5 fokkal volt magasabb, mint 2006-ban. Engem aggodalommal tölt el az a tény, hogy február, március és április is 4-5 fokkal melegebb hőmérsékletet produkált a sokévi átlagnál.
Van valakinek pl. decemberig előrejelzése?
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.03.08. 13:06
Részünkről gratulálunk a Sípark elképzeléséhez. Ez Európában is szenzáció lenne.
Mi is felvettük a kapcsolatot egy hónapja az IDE- snowmakerrel, de az 1 millió dollár (mindössze 714 m3/nap kapacitás) + 30-50% installációs költség eltántorított bennünket.
Ha ezt így leírták, biztosan megvalósítják, amihez maximális elismerésünket szeretnénk kifejezni.
Hajrá magyar síterepek!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.