Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

nógrád által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (9)Időben csökkenő Időben csökkenő
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2023.02.26. 09:27
Március 10 még bőven a síelhető időszak Chopokon. Általában ebben az időben szokott lenni a legnagyobb hómagasság is. Legfeljebb nap közben megkásásodik a hó, ha meleg van és süti a nap.
Előzmény: (nlevi96 218207)
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2022.01.30. 12:03
Január 29, újabb nap a Chopokon.
Kissé aggódtam, mert szombati napra tudtuk összehozni a síelést és aggódtam, hogy túl sokan lesznek. Talán a kevésbé biztató időjárásjelentés miatt, vagy azért, mert ezúttal 8:25-re már ott voltunk, de sikerült a krupovai parkolóban leparkolnunk és amikor érkeztünk még csak félig volt tele.
Az idő délelőtt szép napos volt, szél nem volt, az előző napok havazása miatt nagyon klassz puha friss hóval várt minket a déli oldal. Krupovánál nem kellett sorba állni, de valami miatt Kosodrevinánál 20 perc várakozás volt a felvonó előtt. Ideje lenne délen megfontolni, hogy visszaállítsák a Deresre vezető felvonót, legalább tehermentesítené a Kosodrevina-Chopok felvonót, ami jelenleg az egyetlen Kosodrevina fölött és láthatóan szűk keresztmetszet.
A kosodrevinai sorhelyzet miatt döntöttünk úgy, hogy átnézünk északra, hátha ott kevesebbet kell sorba állni. Nem nagyon fűztem ehhez sok reményt, mert északon nagyobb szokott lenni a tömeg, de ezúttal kellemesen csalódtam. Zahradkynál pár perc várakozás után mindkét ülősre be lehetett jutni, az 5a, 12-es pályákon viszonylag kevesen voltak és jól lehetett síelni.
Dél felé beborult, majd elkezdett esni a hó. Amikor 14 órára visszatértünk a déli oldalra, akkor már szépen esett. Sajnos a síszemüvegem a kocsiban hagytam, így napszemüvegben nyomtam, hogy a hó ne vágjon a szemembe.
Délen még nyomtunk egy nagy kört, majd Krupová és Srdiecko között pörögtünk pár kört a tányéroson.
Alaposan elfáradtunk.
Ma néztem a webkamerákat és látom sűrűn esik a hó, de se délen, se északon nem mennek a felvonók. Gondolom a szél miatt. Még jó, hogy tegnap ott voltunk!
Most pedig Covid híreink következnek: se a határon, se a felvonónál nem ellenőriztek. A maszkhasználatra folyamatosan felhívja a hangosbemondó a figyelmet, de csak a kabinos felvonókon tartják be, az ülősökön senki nem viseli a maszkot.
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2022.01.07. 23:11
Ma (2022.01.07) jöttünk haza Chopok délről, egynapos síelésből. Az idő fagyos volt, egész nap mínuszok. A határnál (Somoskőújfalu) nem kértek semmit, átjöttünk, mintha nem is lenne Covid.
Bérletet GoPass-on vettem egy nappal előre, 57 Euróba fájt, pár napja még csak 34 lett volna, ez már nagy forgalmat vetített előre. Interneten nem kértek Covid igazolást, de a barátom a helyszínen vett jegyet, tőle se.
9:10-re értünk oda, már fel se engedtek Krupovára. Értelemszerűen Trangoska, Sdriecko is 0 szabad helyet jelzett, azzal meg se próbálkoztunk. Aki megpróbálkozott az mind jött vissza. Ehelyett gyorsan leálltunk az út mellé, az elágazástól nem messze találtunk parkolót. Délután láttuk, hogy a később érkezők még egy kilométerrel lejjebb is álltak az út mellett.
Nagy volt a tömeg. A Krupová-Kosodrevina kabinost igyekeztük elkerülni, amikor beálltunk, akkor 25 perc sorbanállás. Az előírt 2m-es távolságot nyilván nem tartotta senki, viszont a maszkot, de legalább egy sálat az orr/száj elé kérték a kabinosnál. Máshol nem.
Kosodrevina-Chopok kabinos újabb 15-20 perc.
Pályák közül mind nyitva volt, csak a 35-ös alsó szakasza volt lezárva a kosodrevinai átcsúszótól a 33-as betorkollásáig. Ott is le lehetett jönni, de tényleg nem volt elég hó még, kilátszottak a fenyők/bokrok csúcsai.
Egyszer átcsúsztunk északra is, de azt továbbra se szeretem. A Chopok-Luková szakasz szokás szerint elég kemény, jeges volt, lejjebb az 5a/11 rendben volt, de jöttünk vissza délre inkább.
A tömeget leszámítva egy kiváló besíelős nap volt, két év után végre újból sílécen álltam!
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2020.01.16. 10:07
Január 8-án és 15-én is kiugrottunk egy napra síelni. Nincs nagy hó, ráférne egy kiadós havazás a hegyre, de annyi van, hogy jót lehetett síelni.
8-án átmentünk északra is, én azt a részt továbbra sem zártam a szívembe. A csúcsról levezető 1c-t talán még most láttam a legjobb állapotában, általában jeges és buckás, most egész tűrhető volt. A 11a volt az igazán élvezhető. Széles, jó minőségű hó volt rajta, lendületes íveket lehetett húzni. Lejjebb érkezve megnőtt a tömeg. Az 5-ös kék és 11-es piros is sem tetszett nekem a sok ember és a véletlenszerűen előbukkanó cementkeménységű műhavas foltok miatt. Visszamentem a déli oldalra, ahol a Deres 35-ös jelzésű piros és a 33a fekete pályáján jól lehetett síelni. A 33-as piros le volt zárva.
15-én csak délen nyomtuk. A Gyömbérre vezető hegygerincen lehetett leginkább látni, hogy 8-a óta olvadt a hó és nem érkezett utánpótlás. Viszont megnyílt a 33-as piros is, csúsztunk rajta vagy kétszer, de itt is probléma volt, hogy egyes részeken iszonyú keményre döngölt műhavas részek voltak, amibe alig akart megkapaszkodni a léc éle. A Deres alatti rész volt megint a legjobb, de sokszor inkább a fekete 33a-t választottuk, mert a Deresre vezető lankás átcsúszó 34a-n a szembeszél miatt elég sokat kellett botozni. Érdemes volt többször lemenni egész Krupováig, mert a lenti pályákon is jó volt a hó még délután is. Még a siratófalon is!
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2018.02.22. 22:10
Azt mondod a kulcsszó a tömörített hó, de ezt fejtsd már ki bővebben, mert ez így semmit nem magyaráz meg. Van a pályán kívül 150-200cm természet által (szél, olvadás, hó önsúlya) tömörített hó, a pályán ezt tovább tömörítik ratrakkal 20-50cm-re. OK. Akkor kellene lenni a pálya és a pályán kívüli rész között 1,5m szintkülönbségnek. Nincs. Szóval szerintem inkább az van, hogy valami völgymércét néznek. Csak ez nagyon félrevezető és nem értem mi értelme van így megadni az adatokat. Meg lehetne adni egy völgyadatot, meg egy csúcsadatot, sokkal korrektebb lenne.
Előzmény: (százas 199850)
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2018.02.19. 23:44
Most már Pestről, de még mindig salgótarjáninak tartom magam. :)
Előzmény: (KKy 199754)
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2018.02.19. 22:43
Mióta megépült délen a kabinos felvonó és összekötötték az északi oldallal, azóta egyre nagyobb a tömeg hétvégén. A fejlődés átka. Korábban a szegényes infrastruktúra távol tartotta a tömeget legalább a déli oldaltól, tényleg csak a hardcore síelni vágyók mentek oda. Ez évben még csak egyszer voltam, hétközben, akkor csak az előnyét élveztem a fejlődő infrastruktúrának, mert nem volt tömeg.
Én is síeltem már Ausztriától Svájcon át Franciaországig, de a Chopok délen felszerelt két kabinos lift bárhol megállja a helyét. Északon korábban is fejlettebb volt az infrastruktúra, a liftek kicsit régebbiek, de én azért nem fikáznám annyira. Gondolj csak a Kreichsbergen a Rosenkratz-ra vezető, minap megállt kétüléses felvonóra. Na, az bármikor kicserélhető lenne egy csehszlovák múzeumi liftre.
Mellesleg a Deresre soha nem ment csákányos, oda mindig is tányéros lift vezetett, valószínűleg rosszul emlékszel és a Kosodrevinától a Chopok aljába valaha menő csákányosra gondolsz.
A magyar feliratok hiányát én is kifogásolom, ebben semmi nem változott 30 éve. Még hollandul meg spanyolul is beszél a rendszer, de magyarul nem. Amikor a GoPass kért visszajelzést le is írtam nekik, hogy ez elég gáz.
Előzmény: (fz 199695)
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2018.02.19. 22:22
Kedves Admin! Köszönöm az utánajárást! Bár nem igazán értem továbbra sem. Chopok Dél vonatkozásában végképp nem. 1984 óta síelek a terepen, van összehasonlítási alapom, de logikailag sem jön össze, hogyan lenne lehetséges, hogy a pályán 20-50cm a hó, azon kívül 150-200cm, és mégis a pálya és a rajta kívül lévő rész szintben van. Vagy közelítsük meg onnan, hogy ha a pályán kívül 150-200cm természetes hó van, akkor hogy lehet, hogy a pályán, ahol hóágyúznak is, mindössze 20-50cm?
Én sokkal inkább arra gyanakszom, hogy a hómérce valahol lent a völgyben van északon és azt adják meg az egész terepre vonatkozóan, ami igen megtévesztő. Régen látott nagy hó van Chopok délen, gyakorlatilag nincs törpefenyő és szikla egy sem kint. Természetesen nem jó, ha eltúlozzák a hómagasságot, de az sem szerencsés, ha ennyire alábecslik. 20-50cm hóért nem érdemes kimenni Chopokra, mert alig lehet sielni a sok szikla és törpefenyő miatt, max a hóágyúzott kezelt pályákra lehetne rámenni. Ezzel szemben most gyakorlatilag az egész déli oldal egy nagy sípálya.
Azért is szembetűnő ez a torz hójelentés, mert korábban azért ennél nagyobb volt a pontosság. Mondom, szerintem az lehet az oka, hogy az északi oldalt korábban üzemeltető társaság vette át a déli oldalt is és most már csak a hószegényebb északi oldal valamelyik völgyállomásának értékét közlik, ami jócskán félrevezető.
Előzmény: (admin3 199726)
nógrád
9 élménybeszámolót írt
9
11 éve tag
2018.02.10. 20:18
2018. február 8-án voltunk a fiammal egy napra Chopok délen. Krupová előtt 300m-re fel kellett tenni a hóláncot, mert valamelyik kocsi megállt, ami megakasztott pár autót. Lendületből simán fel lehetett volna menni, de álló helyzetből már nem lehetett elindulni hólánc nélkül.
A felvonó aljában lévő síkölcsönzőnél béreltem egy sílécet. Minden pikk-pakk ment, sor nem volt, gépen kellett megadni az adataimat, majd kiválasztottam a lecet. Nem szoktam bérelni, de most a fiam síelt az én lécemmel, úgyhogy gondoltam, ha már lúd, legyen kövér, így egy top sí kategóriás Völkl Racetiger SL-t béreltem. Biztosítással egy napra 31€. Elvileg 200€ kauciót is le kellett volna tenni ezért a lécért, de ennyi készpénz nem volt nálam, így megdumáltam, hogy a személyimet hagyom ott kauciónak. A bérlést egyébként már lehetett kártyával is fizetni.
A boltban korrektek voltak, bár van, ami a Chopokon 30 éve változatlan. A gépen, ahova az adataimat kellett beadnom vagy nyolcféle nyelv közül lehetett választani. Még spanyol meg holland is volt, de magyar persze nem. Biztos nem találtak senkit, aki magyarítani tudta volna a menüt. Azért udvariasan megjegyeztem, hogy éppen magyarul is tudhatna az a gép.
Szóval elindultunk és egész nap a déli oldalon síeltünk. Én az északi részt nem szeretem.
Nagyon jó hó volt, friss 20-30cm hóval. Rég láttam ennyi havat a Chopokon, a törpefenyők teljesen el voltak lepve, gyakorlatilag ott síelhettünk, ahol akartunk, az egész hegyoldal a miénk volt.
Itt jegyzem meg, hogy a hójelentés a sielok.hu-n elég furcsa számokat ad Chopokra. 20-50cm havat írnak hetek óta, nem tudom, hol mérik, de délen Kosodrevina fölött biztos volt 150-200cm hó.
Sor sehol nem volt, gyorsan lehetett pörögni, sokkal inkább az erőnlét volt a szűk keresztmetszet. A Krupová-Kosodrevina kabinos simán elbírt a csütörtöki forgalommal, a Sdriecko-Kosodrevina négyüléses gyakorlatilag üresen ment egész nap. Ennek talán az is volt az oka, hogy a Krupová-Sdriecko húzós liftek mind le voltak szerelve, akárcsak a 33a melletti húzós. A Deres húzós lift még megvan, de aznap nem működött.
Egyszer álltunk meg teázni, GoPass kártyával nagy kedvezményt kaptunk az árból.
Felvonózárásig maradtunk. Klassz nap volt!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.