Több helyen megfordultam, elsősorban Ausztriában. Úgy vélem, ilyen jellegű véleményekhez jócskán hozzájárul, milyen időt fogtál ki, meglegyint-e valamilyen betegség, kidurran-e egy gumi útközben stb. Eleddig szerencsésen jártam, nyolc éve tudunk menni zökkenőmentesen (azóta nem kell a román állampolgároknak vízum Ausztriába). Azóta átlagban 25-30 napot sikerült sízni évente; a gond az út, ugyanis még Salzburgig sem tudunk elmenni egy nap alatt. Mindenképpen megéri; négy éves korom óta sízek, de csak öreg emberként kerültem igazi pályákra (30 évesen), közben a technika is megváltozott, de az átállás könnyen ment. A Madarasi Hargitáról, ahol annak idején egy életveszélyes húzólift (kutyás) volt, vagy a Poiana után a Rettenbach glecser széles, síma pályái ... Sajnos feldobtam jó pár kilót, a fekete pályákon már nehezen tudok lemenni, óriási a terhelés - ez is beleszól a top 5-be.
Jelenleg a top 5 nálam a következő:
1. Sölden
2. Zillertal (Zillertal Arena, Hintertux g.)
3. Serfaus-Fiss-Ladis
4. Ski-Amade (Gastein völgy)
5. Stubai g.
Most Sölden a csúcs; Söldenben voltunk az idén tavasszal, áprilisben, végig csodás idő volt, pompásan kezelt pályák, aránylag kevés ember. Az idén is oda megyünk, a téli ünnepek környékén, gondolom nagy zsúfoltság lesz; amikor azonban elindulok (lehetek vagy 150-160 kiló beöltözve, 190 cm, általában megnyílik az út ...
Eddig voltam még Garmischban, Kaprun-Zell am See, a Ski-Amade különböző részein (Zauchensee, Wagrain-Flachau), Ehrwald-Lermoos (Zugspitz-Arena), St Anton. Barátaim, bátyám Olaszországba járnak, egyszer elmentünk mi is a Sella egy részébe (nem én rendeztem a szállást, eléggé szűkön voltunk; mi sízni megyünk inkább, nem barátkozni), aztán megint Ausztria. Az irigység bűnét nem igazán ismerem, de azokat bizony irigyelem, akik egy hosszú hétvégére ki tudnak ugrani egy jó kis sízésre, négy-öt óra alatt autópályán odaérnek. Amire a romániai autópálya elkészül, csak televizióból tudom nézni a dolgokat - talán.