Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

rege91 által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
rege91
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
2023.09.04. 23:55
Risoul weboldalán lévő kiírás alapján az idei (2023-24) szezontól ismételten lesz közös bérlet Risoul és Vars között.

https://www.risoul.com/actu-saison-2023-2024.html
https://www.risoul.com/medias/documents/2023.05.10_COMMUNIQUE_DE_PRESSE_reouverture_FOB.pdf
rege91
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
2016.07.18. 22:23
2016.július 9-10.

Sziasztok!

Az egyhetes nyaralásunk keretében töltöttünk el két napot snowboardozással a zermatti gleccseren (Matterhorn Glacier Paradise).

Zermattól 40 percre (autóval) laktunk a svájci oldalon, ennek megfelelően elég korán kellet kelnünk, hogy a 7.40-es nyitásra felérjünk 3883 m-re. Tasch-ból éjjel nappal járnak a vonatok, tehát bármikor könnyedén elérhető egy 15 perces vonatúttal Zermatt. Az állomás és a felvonók között van buszközlekedés 7.00-tól, de 15 perces sétával is könnyedén leküzdhető, még beöltözve is a kicsit több mint 1 km-es táv. Reggel a Zermatt-Furi-Tockener Steg-Matterhorn Glacier Paradise (kb 35 perc), (8.00 után Frug-Schwarzsee felé "kerül" a kabinos, ilyenkor 10 perccel hosszabb az út) felvonó vonalon lehet feljutni a Klein Matterhorn csúcsra.

A summer ski area 3883-2939 m között terül el, de a pályák nagy része és a snowpark 3500 m környékén található. A csúcsra csak Trockener Steg (2939)-ről lehet feljutni (ha a hóviszonyok megengedik, hogy visszacsússz 2939 m-ig, amennyiben nem úgy Grenzlift-tel lehet felhúzatni magad a gleccser tetejére és onnan visszacsúszni a Klein Matterhorn csúcsra.)

A gleccseren, mint sok más helyen itt is csákányos felvonók vannak, amik 7.40-13.00 között üzemelnek. A pályák felső része egész meredek piros, még az alsók kellemes kék szintűek. Mind két nap remek időjárás fogadott minket, lent 30 fok feletti kánikulával, fent a gleccseren 5-10 fok közötti kellemes idővel. A pályák éjszaka kifagytak mindig, ennek megfelelően reggel még kemény-fagyosak voltak, később fokozatosan felengedtetek és vizesedtek. De abszolút a tűréshatáron belül maradt végig a minőségük meleg ellenére is. Viszonylag sok síelő és boardos élvezte a hévégi csúszást valószínűleg a park opening és a sok versenyző miatt ( nekik 2 pálya le is volt zárva), de egyáltalán nem volt zavaró és sorba sem kellet állni 1-2 percnél többet nagy ritkán. Érdemes szerintem még a korai órákban kihasználni az 1000 m-es szintkülönbséget és visszacsúszni Trockener Steg-ig, mert később 3500 m alatt elég durván belatyakosodik a hó, konkrétan víz tócsákkal volt tele a pálya (de szórakoztató egy ilyen kis vízterületen "wakebordozni" egyet.)

Snowpark:
Egész nagy kiterjedésű és van beginner része is. Kickerkből csak nagyobbak, korlátokból azonban mindenféle nehézségű akadt és építettek 3 db óriási mélytányérra hajazó TripleBowl nevezetű vmit is (Insta oldalukon van róla kép ha vkit érdekel). FONTOS, hogy a Park június elejétől július első hetének végig zárva van, karbantartás miatt!

Pár hasznos info:
- Zermatt-Tasch vonatra a nap bármelyik szakaszában lehet jegyet venni a két állomáson, ha nincs eladó akkor automatából (16.40 CHF a retour).
- A síbérlettel ingyenes a busz használata Zermatt-ban, amit legkorábban 6.15-tól megvásárolható az első felvonónál csekély 84 CHF-ért!!! (két nap azonban már szinte ingyen van 125 CHF-ért :D)
- Ha valaki több napra megy, akár a teljes felszerelését ott tudja hagyni a Trockener Steg-i állomáson, így megúszva a cipelésüket. Itt vannak (1-2 CHF/24 óra) zárható sítárolók, de a helyiek egyébként lezáratlanul hagyták ott a sílécüket és a bakijaikat.
- 13.00 után is érvényesek a síbérletek a kabinos felvonókra, kötelező eltölteni még egy kis időt a Klein Matterhorn-on (A Glacier palace mindenképpen megér még + 8 CHF/fő)!
- Mivel a gleccser egész éveben síelhető, ezért folyamatosan változik a nyitva tartó terület. Érdemes a hivatalos oldalukon tájékozódni ( http://www.matterhornparadise.ch/ ), ahol a Timetable menüpontban pontos dátumra lekövethető a működő felvonók és pályák.
- A snowpark állapotáról facebook-ról és instagram-ról is lehet tájékozódni.

Összességében:
Elképesztő élmény volt az első nyári snowboardozásunk. Zermatt valószínűleg egyike a föld legszebb és legkülönlegesebb helyeinek, annak ellenére is, hogy rettentően drága (még nyugat EU-hoz is) és sok a turista (valószínűleg az 1 m2-re eső amerikaiak és ázsiaiak száma itt a legmagasabb a hazájukon kívül).
A nyári síterep pedig véleményem szerint egyedül álló a közel 1000 m-es szintkülönbségével, valamint a pályák és snowpark is nagyon rendben vannak.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.