Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

rege91 által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
rege91
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
2023.09.04. 23:55
Risoul weboldalán lévő kiírás alapján az idei (2023-24) szezontól ismételten lesz közös bérlet Risoul és Vars között.

https://www.risoul.com/actu-saison-2023-2024.html
https://www.risoul.com/medias/documents/2023.05.10_COMMUNIQUE_DE_PRESSE_reouverture_FOB.pdf
rege91
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
2016.07.18. 22:23
2016.július 9-10.

Sziasztok!

Az egyhetes nyaralásunk keretében töltöttünk el két napot snowboardozással a zermatti gleccseren (Matterhorn Glacier Paradise).

Zermattól 40 percre (autóval) laktunk a svájci oldalon, ennek megfelelően elég korán kellet kelnünk, hogy a 7.40-es nyitásra felérjünk 3883 m-re. Tasch-ból éjjel nappal járnak a vonatok, tehát bármikor könnyedén elérhető egy 15 perces vonatúttal Zermatt. Az állomás és a felvonók között van buszközlekedés 7.00-tól, de 15 perces sétával is könnyedén leküzdhető, még beöltözve is a kicsit több mint 1 km-es táv. Reggel a Zermatt-Furi-Tockener Steg-Matterhorn Glacier Paradise (kb 35 perc), (8.00 után Frug-Schwarzsee felé "kerül" a kabinos, ilyenkor 10 perccel hosszabb az út) felvonó vonalon lehet feljutni a Klein Matterhorn csúcsra.

A summer ski area 3883-2939 m között terül el, de a pályák nagy része és a snowpark 3500 m környékén található. A csúcsra csak Trockener Steg (2939)-ről lehet feljutni (ha a hóviszonyok megengedik, hogy visszacsússz 2939 m-ig, amennyiben nem úgy Grenzlift-tel lehet felhúzatni magad a gleccser tetejére és onnan visszacsúszni a Klein Matterhorn csúcsra.)

A gleccseren, mint sok más helyen itt is csákányos felvonók vannak, amik 7.40-13.00 között üzemelnek. A pályák felső része egész meredek piros, még az alsók kellemes kék szintűek. Mind két nap remek időjárás fogadott minket, lent 30 fok feletti kánikulával, fent a gleccseren 5-10 fok közötti kellemes idővel. A pályák éjszaka kifagytak mindig, ennek megfelelően reggel még kemény-fagyosak voltak, később fokozatosan felengedtetek és vizesedtek. De abszolút a tűréshatáron belül maradt végig a minőségük meleg ellenére is. Viszonylag sok síelő és boardos élvezte a hévégi csúszást valószínűleg a park opening és a sok versenyző miatt ( nekik 2 pálya le is volt zárva), de egyáltalán nem volt zavaró és sorba sem kellet állni 1-2 percnél többet nagy ritkán. Érdemes szerintem még a korai órákban kihasználni az 1000 m-es szintkülönbséget és visszacsúszni Trockener Steg-ig, mert később 3500 m alatt elég durván belatyakosodik a hó, konkrétan víz tócsákkal volt tele a pálya (de szórakoztató egy ilyen kis vízterületen "wakebordozni" egyet.)

Snowpark:
Egész nagy kiterjedésű és van beginner része is. Kickerkből csak nagyobbak, korlátokból azonban mindenféle nehézségű akadt és építettek 3 db óriási mélytányérra hajazó TripleBowl nevezetű vmit is (Insta oldalukon van róla kép ha vkit érdekel). FONTOS, hogy a Park június elejétől július első hetének végig zárva van, karbantartás miatt!

Pár hasznos info:
- Zermatt-Tasch vonatra a nap bármelyik szakaszában lehet jegyet venni a két állomáson, ha nincs eladó akkor automatából (16.40 CHF a retour).
- A síbérlettel ingyenes a busz használata Zermatt-ban, amit legkorábban 6.15-tól megvásárolható az első felvonónál csekély 84 CHF-ért!!! (két nap azonban már szinte ingyen van 125 CHF-ért :D)
- Ha valaki több napra megy, akár a teljes felszerelését ott tudja hagyni a Trockener Steg-i állomáson, így megúszva a cipelésüket. Itt vannak (1-2 CHF/24 óra) zárható sítárolók, de a helyiek egyébként lezáratlanul hagyták ott a sílécüket és a bakijaikat.
- 13.00 után is érvényesek a síbérletek a kabinos felvonókra, kötelező eltölteni még egy kis időt a Klein Matterhorn-on (A Glacier palace mindenképpen megér még + 8 CHF/fő)!
- Mivel a gleccser egész éveben síelhető, ezért folyamatosan változik a nyitva tartó terület. Érdemes a hivatalos oldalukon tájékozódni ( http://www.matterhornparadise.ch/ ), ahol a Timetable menüpontban pontos dátumra lekövethető a működő felvonók és pályák.
- A snowpark állapotáról facebook-ról és instagram-ról is lehet tájékozódni.

Összességében:
Elképesztő élmény volt az első nyári snowboardozásunk. Zermatt valószínűleg egyike a föld legszebb és legkülönlegesebb helyeinek, annak ellenére is, hogy rettentően drága (még nyugat EU-hoz is) és sok a turista (valószínűleg az 1 m2-re eső amerikaiak és ázsiaiak száma itt a legmagasabb a hazájukon kívül).
A nyári síterep pedig véleményem szerint egyedül álló a közel 1000 m-es szintkülönbségével, valamint a pályák és snowpark is nagyon rendben vannak.
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.