Menü ≡

Risoul - Vars síterep leírás cikk galéria videó értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó
laponként:
összesen 359
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  voncsoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.04.04. 09:16
(Üzenetazonosító: 205584)
voncso Hozzászólások: 17
Regisztrált: 2010.03.29.
21 síterepet értékelt

Sziasztok, szóval ma van az 5. napunk itt. Csak jókat tudok mondani, az elmúlt 4 napban volt minden, nyár,tavasz, tél. Ma reggelre 20 cm friss hó, most is szakad ,szerintem holnapra kb. 40 cm friss hó lesz!
A pályák nagyon rendben vannak, egyszóval pazar!
Feladó:  voncsoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.18. 20:33
(Üzenetazonosító: 205460)
voncso Hozzászólások: 17
Regisztrált: 2010.03.29.
21 síterepet értékelt

Sziasztok,

Van kint valaki most Risoulba? Pályák hó milyenek?
Feladó:  bertazsFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.14. 09:52
(Üzenetazonosító: 204770)
bertazs Hozzászólások: 88
Regisztrált: 2013.01.03.
60 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
01.27-02-03-ig síeltünk Risoul-Varsban az Njoy szervezésében, akik szerintem a SkiLine utazását értékesítették tovább, legalábbis a busz SkiLines-os volt. Az utazás kifelé probléma mentes volt, eltekintve attól a kis közjátéktól, hogy a Bardonecchiánál lévő megálláskor a busz, a barátommal együtt "véletlenül" otthagyott minket a parkolóban. Majd amikor felhívtuk a szervezőt, közölte, hogy ők nem tudnak visszajönni értünk, de félreállnak, jussunk valahogy oda a buszhoz ???! Óriási szerencsénkre ekkor épp ott tankolt egy magyar kis busz (akik szintén Vars-ba igyekeztek) csoda folytán pont volt két szabad helyük és szívesen segítettek, hogy eljussunk a buszunkhoz. Két sörrel megháláltuk a kedvességüket és Brianconban a szupermarketban már ismerősként üdvözöltük egymást és fel is ajánlották, hogy ha megint itthagynának, ők szívesen elvisznek :).
A szállásunk a L'Albane nevezetű apartmanházban volt. Az 5 főre (mind fiú) prémium kategóriásnak eladott szálláson a két helyiség max. 25 m2 volt. A hálószobában egy francia ággyal, más nem is fért be, mert oldalt és elöl is fél méterre voltak a falak. A nappali, egyben konyha és étkező két rendes ággyal, ill. egy az egyik ágy alól kihúzható kinyitható pótággyal bírt, ami kinyitása után az egész szobát elfoglalta, az erkélyajtóhoz már alig lehetett eljutni, de nem is volt rá szükség, mert úgysem lehetett kinyitni a pótágytól. A szekrények olyan szűkek voltak hogy egyetlen bőrönd sem fért beléjük, a ruhákat sem volt lehetőség kipakolni, így egész héten a teli bőröndökön bukdácsoltunk. Ez a szállás max. egy 4 tagú családnak (két kisebb gyerekkel standard szobaként) lett volna jó. A konyha felszereltsége rendben volt: elektromos főzőlap, (sütő nincs), mikro, mosogatógép, kenyérpirító, vízforraló, hűtő. Kaptunk törülközőt és ágyneműt, de mindenből eggyel kevesebb volt. Szerintem a franciák sem gondolták komolyan, hogy ide 5-en jönnek egy hétre. Volt a szobához zárható sítároló, de az annyira nem volt fűtve, hogy a bakancsokat ott lehetett volna hagyni, így azokat is fel kellett vinni a szobába. WI-FI volt, aránylag működött is, de csak meghatározott számú eszközzel lehetett felcsatlakozni, de így is többször megszakadt. A térerő mind az apartmanban, mind pedig a pálya több részén elég gyenge volt. A fűtés is érdekes volt, mert délutántól hajnal kettőig fűtöttek mint az állat, de hajnalban lekapcsolták, így a szoba kicsit kihűlt, de reggel visszakapcsolták, akkor megint fűtöttek ezerrel. Az apartman előnye, hogy tényleg olyan pályaszállás, hogy az ajtóig lehet csúszni léccel, volt lift, egy nyitott úszómedence, aminek a vízhőfoka a kinti mínuszok ellenére is ideális volt.
Az időjárással nem volt szerencsénk, míg a korábbi hetekben szinte végig verőfényes napsütés volt, most csak 1 ilyen nap jutott nekünk, felhős idő és kisebb havazás volt a többi napon, illetve pénteken az utolsó sí napunkon leesett 1 m hó, ami a pályáknak nagyon kellett, de én mint ratrakolt pálya síző nem élvezem annyira a szűzhavazást. Bár a nagy hóesésig kevés hó volt a környéken mégis ment a pályarendszer háromnegyede, 150 km a 185-ből és a nyitott pályák minősége is meglepően jó volt, nerm volt köves, a föld sem látszott ki, néhol a meredekebb fákkal nem védett helyeken jegesek voltak.
A szálláshoz legközelebb lévő Sibieres felvonó melletti piros pályák, délig tökéletesek voltak, délutánra kicsit buckásodtak, ill. a Zakopane nevű pályát csak a 3. napra kezelték. Egész héten rengeteg volt a síiskola, az Escondus nevű kék pályán egész nap szinte egybefüggő vonatok mentek a pálya teljes szélességében a völgy felé, úgyhogy mi igyekeztünk elkerülni. A köd és erős szél miatt a Col de Crevoux csúcsról átvezető tányéros felvonó a 6 napból csak 3 napot volt nyitva, de akkor a tányéros végétől egy nagyon jó kis piros pálya vitt át a Pointe de Razisra ahonnan el lehetett jutni Risoul felé. A másik lehetőség a Mayt felvonó, innen indul az Olympique nevezetű pálya és innenn is el lehet érni Risoult, ill. 2 napon Risoul sítalppal nem volt elérhető, mert minden odavezető pályát és felvonót lezártak. A peynieri oldalon lévő piros és kék pályák az egyik kedvenceim voltak, jó esésű tempós pályák. Azonban nekem a legjobban bejövő pálya a már említett Olympique, 4 km hosszú fantasztikus piros pálya volt, imádtam, egyszerűen nem tudtam betelni vele. A Risoul-i oldalon lévő pályák is tetszettek, csak az itteni pályák rövidebbek, én pedig a hosszú egyben csúszást kedvelem. Risoulban kicsit nagyobb volt a népsűrűség is, itt időnként némi sor is kialakult a felvonóknál. A fekete pályák itt szinte kivétel nélkül kezeletlenek voltak, de a piros pályák közül is többet meghagytak, nem ratrakoltak le minden nap minden pályát. A pályán kívüli síelésre a havazás után nyílt lehetőség, bár én nem éltem vele, de snowboardos barátaim kihasználták. Összességében nem rossz hely, mert sok a pálya és változatosak, bár nekem kicsit sok a kék, amolyan átcsúszó pálya. Hátránya a helynek, hogy régiek és emiatt lassúak a felvonók sok a tányéros és hogy a sok pálya km ellenére kevés a lehetőség hosszú egybefüggő csúszásra. Míg Brianconban 7 és fél óra alatt több mint 80 pálya km-t tudtunk csúszni, addig itt ez nem érte el a 70-et a lassúbb és sűrűbb felvonózás miatt. Nem kifejezett élmény az sem, hogy, ha az ember Risoulból az utolsó Vautours felvonóval felérve (ezt nem szabad lekésni) további felvonók nélkül akar hazajutni Vars-ba, egy elég kiadós botozással tudja csak elérni a hazavezető pályát! A hütteárak átlagos francia árak, egy tál étel 15-20 euro, egy sör, vagy forralt bor 4,5-6 euro között mozog. A WC ellátottságban is akad némi hiány, ugyanis a hüttékben több helyen is csak az ott fogyasztó vendégek használhatják a mellékhelységet és kevés az úgynevezett public WC, amit mindenki használhat, ezért ott is gyakran sorba kell állni, Bár fanyalgásaim után ugy tűnhet, hogy nem igazán tetszett, szerintem nem rossz hely. Visszagondolva egy nagyon kellemes hetet töltöttünk el, csak próbáltam tárgyilagosan leírni a körülményeket, de érdemes mindeninek egyszer kipróbálni, csak az utazásszervezőt és a szállást kell jól megválasztani.
Végül a hazaút. Sajnos már nem volt olyan zökkenőmentes, mint odafelé, mert az előző nap leesett havat a franciák ugyan nagyon korrekten eltakarították, így nem kellett Grenoble felé kerülni, de a Briancon felé vezető szerpentin csak hólánccal volt járható, és 3 óra hosszát tartott. Ráadásul Briancon is beállt mint a szög, mert a Montgenevre-i hágón keresztbe állt egy angol busz, így a mentés ideje alatt se ki se be, szintén + 3 óra. Majd amikor már a hágóról leérve minden rendben lévőnek tűnt, Torinonál az egyik fizető kapuhoz érve kicsit érdekesen állt meg a busz, mint kiderült az elektronika valamilyen hibát észlelt és letiltott. A buszsofőrök vad telefonálásba kezdtek, majd végül sikerült életet lehelni a buszba és rendben hazaértünk.
h i r d e t é s
Feladó:  pongormikiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.29. 14:55
(Üzenetazonosító: 198797)
pongormiki Hozzászólások: 17
Regisztrált: 2012.02.06.
22 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Január 21-27-ig töltöttünk egy szuper hetet ezen a csodálatos helyen. A Skikines segítségével jutottunk el búszos utazás keretein belül, ezúton is köszönet nekik. Jó volt a szervezés, az út brianconi bevásárlással kb. 17 óra volt. Szerintem simán vállalható. A szállásunk Vars 1650-en volt az Odalys appartmanban, 2p4 típusú 4 főnek teljesen megfelelő. Alagsorban medence, 2 gőzfürdő, kis fittnessterem, minden ingyen, a víz elsőre hidegnek tűnik, másodjára is. A hangulatos kis üdülőfaluban csak egy kis pékség, reggel fél 8-as nyitással, vegyesbolt, mely napközben van nyitva, illetve 2-3 sportbolt, kölcsönző, és néhány étterem van. Aki többre vágyik, ingyenes síbusszal 10 perc alatt átrándulhat Les Clauxba, este 7-kor indul vissza az utolsó járat, napközben ritkán, reggel, és délután sűrűbbben. Érkezésünket a franciák 10 cm friss hóval ünnepelték, aminek vasárnap reggel nagyon örültünk, mert nagyon szép hátteret adott a csúszásoknak, és lehetett próbálkozni pályán kívül is. Nagyon szuperek a helyi pályák. A kék Vallon pálya nagyon ajánlható kevésbé gyakorlott sízőknek, változatos, nem botozós, nem is túl meredek kb. 6 km hosszúságú, pont a szállásnál van a vége. Az Olympic piros nagyon jó vonalvezetésű, dinamikus széles pálya, egyik kedvencem volt. Egyébként nagyon sok pálya tetszett, szerintem itt aztán tényleg mindenki ki tudja tombolni magát. Risoulban a szélső tányéros melletti pirosak, és kék pálya, a Coqs, a négyes ülős melletti piros pályák, melyek mellett egy kis szurdok vezet le többszáz méter hosszan, mint egy természetes félcső, nem kis élvezeti faktorral. Nagyon jókat ugráltunk benne. A Les Claux részen tetszett a Sibieres, Tetras, a Chabrieres csúcsról futó pirosak, stb... Nagyon jó a feketék felhozatala is, mindegyik puha buckás meredek, kivétel volt a Chabrieresről elérhető Coni, amelyen előttünk csak néhányan jöttek le, ennek hála nem volt buckás, viszont puha porhavas, aminek nagyon örültem. Szerintem ez a terepen a legmeredekebb pálya, tuti az adrenalin. Snowparkokból széles a kínálat, nagyon jól vannak kitalálva, kezdőktől a profikig mindenki ki tudja magát tombolni. Éppen zajlott az Outdoorfest, napokon keresztül gyönyörködhettünktünk a különböző versenyek résztvevőinek ugrásaiban. Nagyon jók a terep adottságai szüzhavazás szempontjából is, szinte bárhol lehet hódolni ennek a szenvedélynek. Átlátható a rendszer, változatosak a lejtők, csak jó hóviszonyok kellenek hozzá. A felvonóktól sem kell megijedni, tényleg van néhány lassú, de többségben vannak a gyorsabbak, és egyébként is időt kell szánni a nézelődésre is. Hüttékből is széles a választék, minden részen több található, viszont árakról nem tudok beszámolni, nem vagyok nagy hüttelátogató. 2 telefonos alkalmazás is segítségünkre volt, hogy tudjuk, ki hol van a társaságból, mennyit, és hogy csúsztunk, stb, a Maprika, és a 4riders ski, mindkettő jópofa, a második még a megcsúszott pályákat is külön felsorolja annak jellemzőivel. Összegzésképpen leírhatom, hogy az általam eddig meglátogatott helyek közül a legjobbak között van, simán öt csillag.
Feladó:  DaddyFérfi
Dátum: 2018.01.14. 14:56
(Üzenetazonosító: 198255)
Daddy Hozzászólások: 274
Regisztrált: 2005.02.10.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Én úgy gondolom, hogy aki szabadidejében síel, akkor azt annak öröméért, élvezetéért kell tennie. Ezt a "nettó síelési időt" értem, de aki ezt a tevékenységet az egységidő alatt megsíelt út hosszán méri, minősíti, sok élménytől fosztja meg magát. Azt a szóhasználatot nem is értem, hogy "korszerű pálya". Egy síelő számára nem a "korszerűség" a pálya minősítésének alapja. És még az is lehet, hogy a véleménye az aznapi, vagy heti állapotra vonatkozik. Korszerűnek vagy korszerűtlennek a pálya felvonó vagy liftrendszerét nevezhetjük. De az hogy ez "korszerű", nem garantálja az elérhető legjobb "nettó síelési idő"-t, mert 20-25 perc várakozás a tömeg miatt egy buborékos, fűtött, gyors, könnyű be és kiszállást biztosító, stb. felvonónál, rosszabb teljesítményt eredményez mint ha egy korszerűtlen, de 1-2 percen belül használatba vehető, lassabb felvonóval utaznánk.
Ki kell próbálni több francia terepet, és akkor mindenki saját magától ismeri fel, hogy miért járunk sokan oda síelni. Nem azért mert szeretünk messzebb utazni.
Előzmény: (baddi 198175)
Feladó:  SzilvásgombócFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.12. 10:46
(Üzenetazonosító: 198178)
Szilvásgombóc Hozzászólások: 107
Regisztrált: 2009.08.01.
20 síterepet értékelt

csak az autopalyan 15%, itt meg 150% a diff :)
de ez mar nagyon off, kuldtem egy uzit olvasd el
Előzmény: (baddi 198175)
Feladó:  baddiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.12. 08:16
(Üzenetazonosító: 198175)
baddi Hozzászólások: 71
Regisztrált: 2009.12.28.
8 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

hát lehet igazad van. ha érdekel, téged vagy mást lehet megnézem a tényleges nettó síelés időt. szedtem le hozzá alkalmazást az külön nézi tudtommal a felvonózás, és síelés paramétereket. ha valaki ugyanezt megcsinálná Ausztriában, vagy az Olaszoknál, akkor lehet megtudnánk nagyságrendileg milyen eltérés mutatkozhat egy korszerűbb pályához képest.
vagy csak türelmetlenek vagyunk? nem tudom, szokták magyarázni, hogy az autópályán mekkora sebességkülönbség mekkora időnyereséget okoz, és állítólag alig pár perc a különbség.
Feladó:  SzilvásgombócFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.11. 18:12
(Üzenetazonosító: 198161)
Szilvásgombóc Hozzászólások: 107
Regisztrált: 2009.08.01.
20 síterepet értékelt

engem sajnos zavarnak :)
ha csak lassu lifteken mennel, szerintem meglepodnel h tenylegesen milyen keveset sieltel aznap, (valszeg 30perc korul!)
de persze dontse el mindenki, hogy mi eri meg, nekem sajnos ez nem

Mindenestere jo sielest es jo havat!
Előzmény: (baddi 198153)
Feladó:  baddiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.11. 15:37
(Üzenetazonosító: 198153)
baddi Hozzászólások: 71
Regisztrált: 2009.12.28.
8 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszi, nem aggódom, és nem is annyira szoktak zavarni a felvonók. ahogy tapasztaltam, hallom Franciaországban nem olyan sok helyen vannak jó felvonók.

csak szeretem általában fellelni a legtöbb infót bármilyen helyről, ahova megyek, és kihasználni a pozitívumokat.
persze tudom spontán és "tudatlanul2 is fogok tudni boldogulni, de valamiért szeretek tájékozódni :)
Feladó:  SzilvásgombócFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.11. 15:03
(Üzenetazonosító: 198151)
Szilvásgombóc Hozzászólások: 107
Regisztrált: 2009.08.01.
20 síterepet értékelt

csak ezert

nekem amugy nagyon tetszett, de volt tobb olyan szuper palya vagy akar hegyoldal, amin 1-2x mentunk es ennyi.

nem az a baj h csakanyos, vagy hogy nem bubis v futott hanem hogy 2m/s :)

es hat sielni mentem nem liftezni

azert ne aggodj, jo lesz :) !!!
Előzmény: (baddi 198142)
Feladó:  baddiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.11. 12:57
(Üzenetazonosító: 198142)
baddi Hozzászólások: 71
Regisztrált: 2009.12.28.
8 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hát nem egy fiatal liftrendszer :)
köszi

Te amúgy mi miatt adtál 4 csillagot a pályarendszerre?
rég voltál?
Feladó:  SzilvásgombócFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.11. 11:19
(Üzenetazonosító: 198133)
Szilvásgombóc Hozzászólások: 107
Regisztrált: 2009.08.01.
20 síterepet értékelt

'pl. ha nagyon rossz és lassú egy sílift.'

na ilyen van boven :)

http://www.skiresort.info/ski-resor...t/varsrisoul-la-foret-blanche/ski-lifts/
Előzmény: (baddi 198126)
Feladó:  baddiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.11. 09:25
(Üzenetazonosító: 198126)
baddi Hozzászólások: 71
Regisztrált: 2009.12.28.
8 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sziasztok,

van itt olyan aki most van kint Vars-ban síelni, vagy következő két hétben megy?
érdekelne pár gyorsinfó, milyenek a pályák ilyesmi.
esetleg még a sörárak a hüttékben :)
bármi ami érdekes, vagy hasznos lehet.pl. ha nagyon rossz és lassú egy sílift.
Köszi előre is.
Feladó:  rockensteinFérfiProfi síelő
Dátum: 2017.01.02. 17:25
(Üzenetazonosító: 191817)
rockenstein Hozzászólások: 347
Regisztrált: 2008.10.15.
71 síterepet értékelt

Utolsó helyek az idei SkiJAM-re 2017. január 21-28-ig! Franciaország - VARS 185 km sípálya, 7 snowpark, határtalan freeride lehetőségek, magyar nyelvű sí- és snowboard oktatás kezdőtől haladó szintig videoelemzéssel, utolsó nap házi síverseny, minden este szervezett programok, bulik, aprés-ski! Pályaszállás, 6 nap síelés, repülős utazás transzferrel és csomagszállítással 415 euro/főtől! Részletek: http://skijam.hu/skijam-2017-vars/
Előzmény: (SkiJAM 174822)
Feladó:  KristinaNőHaladó síelő
Dátum: 2016.02.11. 19:03
(Üzenetazonosító: 187504)
Kristina Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2008.01.12.
23 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Mi egy turnussal később, február első hetében voltunk itt és "meridával" tökéletesen egyetértek.
Mi Vars Sainte Marie-ban laktunk az Olympique pálya aljánál a pár éve épült Odalys nevű apartmanházban, ami francia viszonylatokban kifejezetten tágas volt! A recepcióra lehetett reggelre kenyeret rendelni, de ezen kívül a faluban gyakorlatilag egyetlen kis bolt volt. Az árak itt is és az egész terepen mindenhol horrorisztikusak voltak és ezt először tapasztaltam Franciaországban. Egy 0,5-ös Coca-Cola 4,40 volt már a falu fölötti első hüttében is. A WiFi-ért szinten mindehol fizetni kellett, vagy valamit fogyasztani kivéve az Office de Tourism-ot, ami mindenhol fél hétig van nyitva. Szóval szerintem ezekre jobb felkészülni.
A tereppel kapcsolatban még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a hóhiány és a szerintem sokszor alaptalanul kritizált francia "lezserség" ellenére, a pályákat meglepően jó állapotban találtuk. Az volt a benyomásom, hogy egy pályát vagy nagyon tökéletesre készítettek el, vagy inkább lezárták. Na, most ez a terep olyan hatalmas, hogy így is bőven kitölti a hat napot.
Összességében nagyon jó hetet töltöttünk itt és ugyanez a hely még plusz egy méter hóval mindenképpen megérné, hogy visszamenjünk!!
Feladó:  meridaFérfiProfi síelő
Dátum: 2016.02.03. 12:49
(Üzenetazonosító: 187158)
merida Hozzászólások: 3
Regisztrált: 2011.01.27.
9 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
2016.01-24-01.29 közti időszak síeltünk Varsban. Szállásunk a SkiSolei nevű házban volt, francia mértékkel átlagos 4 személyesnek mondott max 3 főnek kényelmes, koszos, kis luk (mi pont 3-an voltunk :D )
Buszút a szokásos, aki már volt annak nem okoz meglepetést ki kell bírni. Viszont idén egy nagyon kényelmes nagy busszal mentünk. +1.
Szállás elfoglalásánál akadtak gondok, franciásra sikerült. A lefoglalt szállást még indulás előtt módosították azt ígérve annál egy jobbat kapunk. Kiérve lecuccoltunk a módosított szálláshelyre ahol kitalálták, hogy na náluk aztán biztos nem lakunk. Szerencsére az idegenvezető nagyon készséges ( nem rajta múltak az eddigiek ) volt, szerzett szállást így már a megérkezésünk utáni 2. órában újabb cipekedés és célba is értünk.
Legközelebbi sílift talán 50m re, ami sokkal közelebbi mint a módosított szállásnál.

Sajnos idén eddig nagyon kevés hó esett összesen 70cm ami az éves átlagok jóval kevesebb mint fele. Féltünk is hogy mi lesz de a pályák az első 4 napon egészen jó állapotban voltak. A hét második felére azonban a folyamatos napsütés megtette a hatását és egyre gyérebb lett ami még a pályán volt egyre több kopasz folttal, kővel, fűvel.

Pályarendszer: 10 éve már síeltünk itt, de valahogy semmi nem rémlett a helyből sem az, hogy mekkora volt akkor, sem a pályák.
A mostani rendszer elég színvonalas. Elmondható hogy nagyon jó kezeletlen fekete, meredek pirosok és helyenként elég meredek kék pályák vannak, mindenki megtalálja tudásának megfelelőt. Amit érdemes figyelembe venni hogy 1 darab kabinos felvonó van (Varsban és egy nem igazán síliftnek használandó inkább szánkósokat turistákat kiszolgáló Risoulban) az ülőliftesek meglehetősen hosszúak a tárcsás felvonók mind 50% feletti meredekségűek, rángatósak és ezek is nagyon hosszúak. Ha nagy a hideg vagy rossz az idő akkor kellemetlen lehet. Többen írták hogy lassúak, elavultak a liftek. A legtöbb üllős Doppelmayr lift, volt ami tényleg nem túl gyors, de azokat nem kell erőltetni, van bőven más lehetőség. Amúgy ahol lassabb a lift a pálya sem bírna el sokkal több embert.
Síliftesek nagyon kedvesek voltak amivel eddig más helyeken nem találkoztam. Több liftnél mindenkinek előre köszöntek jó utat kívántak, az egyik lift állomásnál volt egy kis hóember amit a liftből lefotóztam, amikor ezt meglátta a kezelő lelassította a liftet és elbújt a házikója mögé, egy másik liftnél franciás akcentussal széles vigyorral „ Jó napot” hangzott el.

Pályakezelést lehet a kevés hónak köszönhetően, de eléggé elnagyolták. Volt több olyan piros pálya hol a 6 nap alatt egyszer sem jártak ( Tetras, Zakopane ). Szerencsére Varsban a helyi versenyzőknek lezárt fekete pályát minden nap gondosan simítgatták. A gyorsasági sípálya és a nem messze levő elég brutál fekete ( Coni ) le volt végig zárva. Az előbbi ezért is mert a érkezésünk napján is világcsúcs kísérlet volt rajta de pénteken láttuk is beöltözni az arcot egy újabb menetre.
Lehet hogy a kevés hó is közrejátszott de snowparkok is elég vegyesek voltak. Ugratós (ebből a fajtából elég széles választék ), akadályos pályák voltak, azonban bordercross, félcső, sebesség mérő nem volt.
Feladó:  TiviFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2016.01.25. 12:33
(Üzenetazonosító: 186700)
Tivi Hozzászólások: 29
Regisztrált: 2010.09.25.
34 síterepet értékelt

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
6 napot sieltünk Vars-ban, vasárnap érkeztünk, a 19-20 órás buszút kicsit sok volt Pestről.
A szállás a Ski Soleil apartmanházban volt, ez Vars központjában van, ahol vannak síboltok, éttermek, boltok és egy sherpa is, ja és szemben, nagyon közel van a kabinos felvonó. A szállás egy hétre teljesen jó volt, mosogatógéppel, tv-vel, mondjuk mikro nem volt.

Az árakról: (forraltbor 3.5eur, panini 7eur-tól, pizza 10eur-tól, egy étterembe is elmentünk, a fondü 20 eur-tól)

Végig sütött a nap, talán egy nap volt mikor kicsit felhősebb volt az ég, de az időre nem lehet panasz.
Nem volt kevés hó, a pályák is rendbe voltak, de egy kiadós havazás azért ráférne a síterepre.

A pályák közül leginkább a Vars-i oldalon a Peynier csúcsról a Melezes hosszú kék pályán, a központba lévő Escondus és Combe, és a Hereux pályákon csúsztunk.
A snowparkok elég komolyak, van a gyerek parktól elkezdeve egészen a durvább korlátokig minden. (kb. 7 snowpark van összesen Vars-ban)
A liftekre viszont ráférne egy vérfrissítés, lassúak, volt olyan ülős, ahol lábtámla se volt.

Mindenkinek ajánlom a terepet, kezdőknek vannak lankásabb zöld/kék pályák, illetve vannak jó pirosak, és nem kezelt, buckás pirosak/feketék is.
Feladó:  SkiJAMFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2014.12.02. 12:10
(Üzenetazonosító: 174822)
SkiJAM Hozzászólások: 15
Regisztrált: 2012.05.08.
14 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Kedves rég itt járt Fórumozók!

A történet eleje ismerős, már megszoktad - január végén síelni indulsz az Alpokba - és a kötelező
tartozékok is megvannak. Közös vagy egyéni utazás, pénztárcabarát és prémium szállások, bulik, szauna,
borkóstoló, pókerverseny...
Igazad van ez a sítáborok 97%-ára igaz, ezt mindenütt megtalálod. De ha vetsz egy pillantást az alábbi
extrákra, akkor már egészen más a leányzó fekvése, nemde?
- Repülős utazás, ha neked kicsit sok(k) a 20 órás buszút
- Freeride, túrasí okatatások - ezután minden terepen magabiztos leszel és megspórolunk neked minimum 23 nagy esést.
- Lavinaismereti minitanfolyam (elmélet és gyakorlat) - tudod milyen veszélyek várnak rád a pályán kívül? Őszintén?!
Esti síelés és éjszakai hótalpas túra - ütős izgalmak, ha 6-7 óra síelés után sem bírsz leállni

Erre a már több éve megrendezett, idén kibővült táborunkba várunk benneteket is.

Időpont: 2015. január 31-február 7.
Helyszín: Vars, Franciaország (185 km-es pályarendszer)
https://sielok.hu/siutak-es-sitabor...ok/egyesulet/skijam/februar/
Feladó:  csabeszkaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2014.02.16. 15:39
(Üzenetazonosító: 169882)
csabeszka Hozzászólások: 270
Regisztrált: 2010.01.02.
37 síterepet értékelt

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Az elmúlt héten itt síeltünk!

Pozítivumok: - olcsó volt: 110 euró a csoportos 6 napos bérlet és szintén 110 euró hét éjszaka apartmanban, ilyen árak ekkora pályarendszernél Au-ban elképzelhetetlen (+23.000 Ft volt az összes buszköltség)
- sok pálya (melyeknél a központi pályáktól való távolsággal csökkenő embermennyiség társult)
- kevés sorbanálás a lifteknél: 5 percnél többet a legritkább eseben kellett sorban álni
(-bár léccel voltam, de deszkásoknak nagyon jó különparkok voltak, ugratókkal)
(-pályán síelek, de hihetetlenül sok pályán kívüli sielési lehetőség)

Negatívumok: (Kis súllyal a latban): - messze van, de nagyon, haláli hosszú az út főleg buszon
- sok a (nagyon)lassú felvonó
- egyik felvonó fölött sincs bűra (az egyetlen kabinost leszámítva), így rossz idő esetén letép a szél és (vagy) agyon ázol a lassú felvonókban (is)

Ami viszont kiverte a biztosítékot (és nem csak nálam) az a pályakezelés, mert ez Au-hoz képest pocsék. Már a sítérképen majdnem az összes fekete és piros pálya úgy van bejelölve, hogy hóesés esetén nem kezelik azokat. Ez nem azt jelenti, hogy este megcsinálják és ha esik a hó akkor napközben nem mennek már ki rá (ez természetes lenne), hanem azt, hogy ha tudják, hogy másnap esni fog a hó, akkor ezeket a pályákat (mondom ez szinte az összes piros pályát és feketét érinti) nem ratrázzák le. Másnap este (a hóesés után) párra! esetlegesen kimennek. Következmény: piros pályák összetúrva, majd erre ráesik 10 cm hó, de mivel alatta összetúrt, ezért szűzhavazni sem egyszerű rajta. Volt (igaz csak 1-2 pálya) olyan pálya amire egy hét alatt egyáltalán nem mentek rá. Ha két napig nincs hóesés (ez csak egyszer volt) akkor csinálják meg a pályák döntő többségét.
Összeségében ez utóbbi dolog nálam nagyon lehúzza ezt a terepet (Nyilván, akinél egy hét alatt végig jó idő van mit sem vesz ebből észre semmit sem)
Ui.: akik már Fro-ban (Puy st. Vincent-ben) jártak tapasztaltak ilyet, de nem ekkora mértékben.
Nálam ezért csak hármas ez a síterep.
Feladó:  molnarfFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2014.02.16. 06:07
(Üzenetazonosító: 169848)
molnarf Hozzászólások: 29
Regisztrált: 2013.01.23.
27 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Üdv.
Van egy koripálya Vars Le Claux-ban az üzletekkel szemben kb a buszállomással szemben(lefelé jobb oldalon ), és van egy másik Risoulban az alsó állomás és a szállodák mellett.
M.F.
Előzmény: (sielő1 166316)
következőutolsó
laponként:
összesen 359
, rendezés:
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »