Sziasztok! Tegnap értünk haza újabb Paradiski túránkról, így írnék pár sort az érdeklődőknek. Rögtön avval kezdeném, hogy ismét megerősödtem abban, hogy érdemes kocsiba ülni(vagy buszra) és bevállalni a hosszabb menetidőt ami a francia terepek eléréséhez szükséges. Egy osztrák vagy olasz rendszer nem tudja ugyanazt az élményt visszaadni, mint pl. a Paradiski 450 km-es rendszere, egyes pályákon alig fellelhető emberekkel, sorban állás nélkül a felvonóknál. Idén a hatalmas rendszeren belül Champagny-t választottuk úticélul, azon belül is Champagny le Haut részen fekvő Le Bois nevű falucskát. Ez volt az első szálláshelyünk Fro-ban, ami nem a klasszikus értelemben vett pályaszállás volt. Amit azonban a falucska hangulata visszaadott az leírhatatlan volt, s a Chalet-tól 20 m-re megálló, és oránként közlekedő ingyenes síbusz el is oszlatta minden kételyünket. Le Bois település 4-5 km-re fekszik Champagny központjától, kb. 40-50 ház alkotja az egész települést, varázslatos kőből és fából épült házak ezek, melyek olyan szorosan épültek egymás mellé, hogy két ház által közrefogott utcán épphogy elfér egy autó. Champagny-ból felvezető szerpentint hatalmas szakadékok övezik, Champagny le Haut fennsíkra felérve pedik az utat több méter magas hófalak övezték. A faluban bolt nincs, viszont a Sherpából és a péktől is kitűnően működött az ingyenes szállítás, minden reggel az előzetesen megrendelt pékárú a Chalet bejáratánál volt lerakva. A síbusz Champagny központjában található kabinos felvonónál tesz le. A kabinos felvonót használva máris 1900 m-en találjuk magunkat. Innen vagy a Verdons Sud irányába indulva Plagne Center-ben, vagy másik két ülős felvonót használva a Roche de Mio-n találjuk magunkat. A hómennyiség fantasztikus, talán ennyi havat még nem láttam mióta Fro-ba járunk síelni. Az utánpótlásban sem volt hiány, minden reggelre kaptunk legalább 10 cm friss havat. Szenzációsak a pályák, minden pálya és felvonó üzemel. Az időjárás változékony volt. Az első napunk szép napsütéssel indult, második-harmadik nap havazás, negyedik nap napsütés dermesztő hideggel(3200 m-en -36 fok--ilyen hidegben még soha nem síeltem), 5-6. nap enyhülő időben(de bőven O c alatt) gyönyörű napsütésben volt szerencsénk síelni. Le Bois-ban jó áron elérhető grandiózus chalet-kat csak ajánlani tudom mindenkinek.
Üdvözlettel: Szabolcs
ui: pár képet csatolok, albumot később töltök fel!