Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK

La Plagne - Les Arcs - Paradiski síterep leírás cikk

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 152, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  dannydogFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.09.11. 07:26
(Üzenetazonosító: 201321)
dannydog Hozzászólások: 32
Regisztrált: 2010.11.10.
29 síterepet értékelt

Szia!
Mindenképpen érdemes megvenni a kiegészítőt, szerintem több az élvezhető pálya a Les Arcs-i oldalon, főleg ha a pirosak fontosak. Az alsó erdős részen nagyon jók a pályák. De természetesen nem csak ott.
Előzmény: (k-balint 201307)
Feladó:  k-balintFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.09.09. 13:41
(Üzenetazonosító: 201307)
k-balint Hozzászólások: 8
Regisztrált: 2016.02.20.
4 síterepet értékelt

Sziasztok, egy kérdésem lenne azokhoz, akik már voltak a Paradiski régióban. Úgy tervezzük, idén La Plagne-ban szállunk meg, a sítúra árában az erre az oldalra érvényes bérlet van benne, és ha jól tudom, egy napnyi átsíelési lehetőség Les Arcs-ra. Haladó síelők vagyunk, elsősorban a piros pályákat szeretjük, pályán kívül nem szoktunk síelni. Hat napra mennénk.

Szerintetek érdemes kifizetni a kiegészítő bérletet, hogy minden nap mindkét pályán síelhessünk? Vagy elég hat napra a La Plagne-i oldal? Köszi!
Feladó:  pomatNőHaladó síelő
Dátum: 2018.02.19. 18:45
(Üzenetazonosító: 199731)
pomat Hozzászólások: 10
Regisztrált: 2009.08.30.
24 síterepet értékelt

Én most a szállás miatt írok ide, hogy senki ne kerüljön hasonló helyzetbe.
2018. január 26-án érkeztünk Plagne 1800-ra, a Residence Lauze apartmanjaiba foglaltunk szállást. Az utazási irodától azt az tájékoztatást kaptuk, hogy busszal oda lehet állni a házhoz, és hogy ez pályaszállás, be lehet csúszni a lifthez és a pályáról a szálláshoz is!
A Residence Lauze-hoz NEM lehet busszal közel menni,és NEM lehet becsúszni a lifthez és a szálláshoz sem! Ráadásul az apartmanházakban NINCS LIFT! Ez is meglepetés volt, ezt elfelejtették közölni velünk! Savoy-i stílusban épültek, ami azt jelenti, hogy 5-6 db 4 szintes épület van összeépítve, átjárhatóak, de sehol nincs lift. A házakban így 0-7 emelet van,kisebb labirintus, az 5-6. emeleten van a sítároló (utca szint),így a csomagokkal, majd később beöltözve síelés előtt, illetve után is kénytelen voltál 4-5-6 emeletet föl-le lépcsőzni, hogy elérd a szállásodat. Az apartmanok egyébként jók voltak,csak a többi körülmény nehezítette az ottlétet. A kulcsokat a szomszéd faluban (Plagne Center) tudtuk átvenni, ahol a kauciót bankkártyával lehetett fizetni (600-800 euró). Úgy kellett elhagynunk a szállást, hogy senki nem vette át az apartmanokat (elmondásuk szerint nem volt rá emberük)és hogy elvileg a távozásunk után 15 napon belül feloldják a bankkártyák zárolását, ha szerintük rendben vannak az apartmanok, vagy megterhelik a kártyánkat a beleszólásunk nélkül. Most február 19-e van és még mindig zárolva vannak a kártyák, bár nem jelezték, hogy probléma lett volna az apartmanokkal.
A szállásról nem lehet becsúszni a lifthez és haza sem, a házak dombon vannak, aszfalt úton kell gyalogolni autóforgalomban, ami út hazafele már meglehetősen nyűg volt.

A pályák és az idő viszont fantasztikus volt, rengeteg havunk és 5 nap szikrázó napsütés volt.
h i r d e t é s

Feladó:  slajderFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.02.17. 16:11
(Üzenetazonosító: 199618)
slajder Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2010.02.07.

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Ugyanaz a hét, 02.03-10. Les Coches-ban laktunk (Montchavin). Ezt direkt azért néztem ki mert a Vanoise express mellett van, a két terep közt félúton. És csak 1400 m, nem kell az autóval felmenni és kemény mínuszokban álldogálni.
Egyébként már kb 10-15x voltunk a franciáknál. Eddig a 3 völgy viszi a prímet, aztán alpe d`huez. La plagne/les Arcs sajnos némi csalódást okozott.
Mindig észak felé megyünk, München-Lustenau (itt még Ausztriába kicsit belépve dugig lehet tankolni olcsó ÖMV dízellel, ki is tart visszafelé)- Svájc (főleg márciusban torlódások, de 40 euro az éves matrica)-Geneve-Annecy (a tó keleti oldala nem dugul be, az is csodaszép)-Albertville útvonalon. Moutiers előtt előfordul dugó. Most Győrtől 14 óra volt oda és vissza is, nem rohanós tempóban.
A Wengen apartmanházban voltunk, elég lohasztó. A medence kicsi, tele van gyerekkel, ki se próbáltuk. A szauna fizetős, ezek után ezt sem. 4 személyesben voltunk hárman, épp elég volt. A felvonóig volt 100 m gyaloglás, ez mondjuk nem baj mert megmelegszik az ember a liftig.
Ugyanis roppant elavult a liftrendszer. Az rendben van, hogy az eldugott helyeken találni olyan 2-3 személyes (50 éves) székeseket, amibe nem férek bele. Ebben még van egy kis romantika is. De hogy összesen 1 buborékos székest láttunk (igaz az fűtött is), a többi mind nyitott, az elég furcsa. Még a tempójuk hagyján, de hogy 2500-2800 méterre is ilyen megy fel, az elég érdekes, arrafelé -5, -10 fok a normális, a legkisebb huzat is fagyasztóládát csinál belőle. Kabinos csak kevés van, és azok túlterheltek. Pl. A Roche Mio, Transarc és még balra az Arc 200-ből induló mind sorbanállós. Talán így szerencse is hogy nem volt friss hó (ilyet francia pályafutásom alatt nem tapasztaltam), sokat sütött a nap és szél se volt, csak néha köd. A korábban leesett sok hó miatt használható volt a terep, de pályán kívül nemigen lehetett menni, össze volt karcolva minden szabad terület.
A Vanoise expressz modern, kétszintes gondola, a látvány sem semmi.
A két gleccser a szokásos, mindkettőre felmentünk de friss hó híján a hatalmas buckák kezdtek dominálni, nem kerestük őket sokat.
Les Arcs alsóbb pályái jók, fent van egy unalmas lapos rész, ahol sokan kolbászolnak, ettől felfelé már csak 2-3 felvonó megy. A gleccser gondola kicsi, és 37 éves. Ott is 15-20 perc sor volt.
La plagne is sok enyhe pályát tartalmaz a közepén, ezek kezdőknek jók. Balra van néhány jobb, ami délelőtt napos. Ugyancsak ilyen Champagny felé a kamikaze és harakiri, ezeket szerettük mert mindkettő meredek, kezelt és napos. A gleccserre itt is régi kabin megy, csodás kilátás a 3 völgyre. Viszont a völgybe a fekete valóban kemény, jó síelők is keresik a fordulóra alkalmas helyet. Persze friss hóval puhább az egész, de az nem volt. Utána viszont a Vanoise expresszhez menő ösvényt tessék elkerülni, kivéve ha szeretnénk pár km-t sífutni. Előtte inkább fel kell menni a székessel.
Összességében jobbat vártunk. A felvonórendszer halvány, a pályákat némi friss hóval biztos jobban élveztük volna. Hiányoltuk a meredek, ratrakolt feketéket. Mind embernyi buckás.
A szállásváltásoknál a dugót el lehet kerülni, ha előző nap kicsekkolunk, tisztázzuk hogy hajnali indulásnál hol adjuk le a kulcsot és ágyneműt, illetve a kauciót is kártyáról fizetjük, hogy ne kelljen a kp-re várni. Általában örülnek is ennek, mert minden szombat bolond nekik is.
Egyszer kipróbáltuk, máskor nem erre megyünk.
Feladó:  gorogrobFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.11. 10:16
(Üzenetazonosító: 199265)
gorogrob Hozzászólások: 15
Regisztrált: 2014.12.30.
11 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Február 4-9 között síeltünk itt 6 napot.

Egy kis értékelés:

Utazás: szokásos kb. 20 óra utazás. Kifelé a Szlovéniában esett hó lassított minket (50-60 km/h az autópályán), visszafelé a turnusváltás (kb. 2 óra araszolás a völgyig). 3-4 óránkénti megállók. A síelés legrosszabb része volt. :) Persze valahogy túl kell ezen esni.
Osztályzat: 5/10

Szállás: Ketten voltunk La Plagne Villages-ben. Az apartmant amúgy 4 főre gondolták véleményünk szerint, mert a 2 db kihúzható franciaágy ezt feltételezte. Mi ketten voltunk, eredetileg hárman lettünk volna. Már úgy is szűkös lett volna. De tudjuk a franciáknál nem a tágasság az első szempont. Az apartman jól felszerelt volt (mikró, mosogatógép, vízforraló) a fürdő is korrekt. Kis erkély is tartozott hozzá ahonnan ráláttunk a Becoin felvonóra a túlsó oldalon ill. előttünk indult a Aollets „tökös” felvonó. Sítároló volt a földszinten. Osztályzat: 8/10

Pályák: Nekünk volt kiegészítő bérletünk, így 4 nap is Le Arcs-ban „kezdtünk”. Persze oda is kellett jutni. Ez azt jelentette, hogy lecsúsztunk az előbb említett „tökös”-ig, majd onnan irány Bellecote. Ebből a faluból az Arpette felvonóval ill. fent egy kis kötélpályával máris a Mont Blanc pályára csúszhattunk, ami levitt az átkötő lifthez. Ha valaki siet tud rövidíteni, nem kell feltétlenül ezt a pályát követni. Mivel 9kor indult a „tökös” kb. 9:30-9:40 körül már ott voltunk az átkötőnél. Ekkor sohasem tapasztaltunk tömeget. Egyik nap 1 órával később mentünk, akkor már két folyosót nyitottak és terelték az embereket. Erre figyelni kell, ha valaki sokat szeretne síelni a túloldalon. Nem volt célunk minden pálya besíelése. Időben ez nem érné meg. Egyszer elnéztünk egy kereszteződést és lecsúsztunk Champany-ba. Onnan azért nehézkesebb visszatérni a körforgásba. Az arcs-i oldalon voltunk fent a tetőn, de csak egyszer. Végigvártuk a sort kb. 15-20 perc, vagy több lehetett. A többi napon már csak néztük, hogy mindig mekkora a sor. A plagne-i részen már nem is vállalkoztunk a „csúcstámadásra”. Összességében az arcs-i rész nekünk jobban tetszett ott több a „jó, jobb pálya”. A Transarcs felvonó igen közkedvelt. Mindenki szeretne feljutni 2600m-re gyorsan. De ez kikerülhető, kiváltható (Carreley 26). Most épült egy új felvonó is (Espirit 39, kék buborék) ennek aljában korrekt „ebédelési lehetőség” azoknak, akik maguk viszik az enni- és innivalót. Visszajutás kicsit több liftet igényel. 3 felvonó kell ahhoz, hogy Bellecote-ba visszajusson az ember és onnan nekünk kellett még 1 (Colosses), amitől haza lehetett csúszni. Osztályzat: 9/10

Időjárás: Végig a 6 napot napsütés jellemezte. Előzetesen néztünk előrejelzéseket, amik nagy hideget jósoltak. Szerencsére azért elviselhető volt. Egyik nap délután, egy másik nap pedig reggel volt köd, ami a falu magasságában volt. Fentebb gyönyörű napsütés és tökéletes pályát. A pályák délutánra egyébként kisebb romlásnak indultak. Volt amikor +2 fok volt . Ezenkívül jegesedés is volt már több helyen. Osztályzat: 9/10

Az alkalmazások azt mutatták, hogy kb. 60 – 40 % a csúszás és liftezés aránya. Ezt lehet, hogy más is meg tudja erősíteni, avagy cáfolni. Összességében elmondható: A pályarendszer jó, lehet találni szép számban jó és még jobb pályákat. A liftek gyorsak, de vigyázni kell, hogy a frekventált lifteket mikor akarja valaki használni. Egy arcs-i szállással véleményem szerint sokkal hatékonyabban lehet csúszni.
IMG-20180204-100206.jpg IMG-20180205-094827.jpg IMG-20180205-133521.jpg IMG-20180209-151113.jpg
Feladó:  Radvanyi84FérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.03.12. 21:53
(Üzenetazonosító: 194960)
Radvanyi84 Hozzászólások: 3
Regisztrált: 2016.12.06.
5 síterepet értékelt

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Iden marcius 4.-11. Kozott toltunk itt egy turnust ket cimborammal. Tavaly ugyan itt voltunk 1 hetet es mar akkor eldontottuk hogy iden is ide jovunk vissza. Mi a SKINET en keresztul foglaltunk szallast. 3 fos apartmant szerettunk volna de mivel allitolag az elfogyott mar igy ajanlottak 1 negyfost kb +15€ per foert. Az apartman Vallandryban volt a napaliban 1 kihuzhatos ketszemelyes agy es 1 kis szoba 1 emeletes aggyal. 3 embernek pont megfelelt de 4nek mar csoppet szukos lehet. A legkozelebbi felvonotol talan 100 m re. Reggel be tudtunk a jardan csuszni mivel az elso nap folyamatosan havazott hazafele az egyikunknek aki bordal volt talan 25 m kellettsetalnia mi leccel az ajtotol ajtoig sieltunk.
Mi direkt Vallandryba mentunk vissza mivel a falu felett tobb piros palya is talalhato. A palyak nagy resze a fenyvesben fut csak a felso harmada nyulik tul az erdohataron.
Tavaly 6 napbol 6 szikrazo napsutesben bejartuk a Les Arcsi es a La Plagnei oldalt is es akkor mar feltunt hogy a palyak az erdos reszen ahol a legmeredekebbek a plus fokok es delutani tomeg ellenere nagyon strapabirok. Delutan azert vannak rengetegen mert Vallandryban van az egyik allomasa a La Plagnet osszekoto liftnek. Delutan igy elegge figyelni kell ahol a pirosak keresztezzik a keket mert sok a 'turista'.
Iden vasarnap delutan elkezdet havazni es szerda reggelig 70 cm fris ho hullott. Mi Vasarnaptol szerdaig csak ezt a reszt sieltuk igaz a havazas miatg egesz heten 4 szintu lavinaveszely volt ervenybe. Hetfon Kedden par palya le is volt zarva a magasabb helyeken. A ho nem jart viharral es a latotavolsag is meg megfelelo volt az egesz napi sieleshez. Minden este a palyak ratrakolva voltak de a mivel folyamatosan esett reggelente igy is 15 20 fris ho vvolt a palyakon. Mi ezt ki is hasznaltuk es minden reggel elsokent mentunk fel. Eloszor a Vallandry lift nyitott 9kor ami egy regebbi 4 uleses de mi csak napi 1 szer hasznaltuk, mivel 9 15 kor nyitott a Grizly ami egy 6 ferohelyes gyorsabb es magasabbra vissz. Max varakozas 3 perc voltak ezeken. Vallandryban a 3. Liftet visszont egyaltalan nem hasznaltuk mivel ez pont a La Plagnbol erkezo liftnel van itt kialakulnak nagyobb sorok is. A fris honak koszonhetoen rengeteget lehetet palyan kivul is sielni amit rengetegen ki is hasznaltak.
Csutortok Penteken atmentunk a Les Arcs 2000 oldalra ahol joval tobben voltak de ez koszonheto a jo ido bekoszontenek. Amugy rengeteg palya felvono kicsi 3 4 6 os ket gabinos ami a a siterep legmagasabb pontjara-Aiguille Rougera- vissz. Itt vartunk a legtobbet de Arcs 2000 rol igy is 1 ora alatt felertunk ami szerintem elfogadhato volt mivel a turnus alatt csak ezen a ket napon volt nyitva igy mindenki ekkor probalt felmenni.
A csucsrol vezett egy eleg hosszu fekete piros kombinacioju palya Villaroger nevu faluba amit erdemes vegigcsuszni mivel nem sok helyen lehet 3220m rol 1200 ra lecsuszni egyhuzamba.
Eleg hosszura sikerult de meg eleg fris az elmeny es sokmindent irhatnek. De az egy hatalmas siterep rengeteg lehetossegel ugyhogy aki szeretne ide elmenni annak csak ajanlani tudom. Mi masodjara voltunk itt de lehet jovore is visszaterunk.
Feladó:  petibFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.06. 20:04
(Üzenetazonosító: 193829)
petib Hozzászólások: 57
Regisztrált: 2010.02.09.
42 síterepet értékelt

Visszatérve az idei január végi síelésről:
http://sielok.hu/fotoalbum/paradiski-2017/galeria/
Feladó:  bongiFérfiProfi síelő
Dátum: 2017.01.29. 14:03
(Üzenetazonosító: 193438)
bongi Hozzászólások: 25
Regisztrált: 2009.10.09.
44 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Sziasztok!

Január 21-től töltöttünk családosan egy hetet Plagne Centerben. Sok éve már, hogy szerettem volna kipróbálni egy francia terepet, de csak most szántam el magam rá. A 3 völgy és La Plagne közt hezitáltam, végül is a kedvezőbb ár és a nagyobb apartman segített a döntésben. Végül is egy 41nm-es apartmant béreltünk a Mont Balnc apartmanházban és a 4 fős családi Paradiski bérletet váltottunk összesen 1250 eurós áron.
Nagy várakozással indultunk útnak, ami részben teljesült részben meg nem. Pár pontban összeszedem a tapasztalataimat, hátha segít a hozzánk hasonlóan lamentáló síelőknek egy francia út megszervezése előtt.

tetszett:

-A Paradiski elképesztő pályarendszere.
-Folyamatos síelés lehetősége, szinte egy percnyi sorállás nélkül.
-A pályaszállás az konkrétan azt jelenti, hogy a pálya az ajtónál kezdődik és ott is végződik, ráadásul kimondottan olcsó.
-A meglevő havat szuper módon kezelik, egyáltalán nincs, van minimális a buckásodás.
-Családi síelésre kitűnően használhatók a kék pályák is, mert van esésük, de a nagyon szélesek.
-A személyzet nagyon kedves, segítőkész.
-Bár ez nyilván szerencse kérdése, de fantasztikus napsütéses időjárásunk volt.
-Les Arcs-ban minden felvonó állomáson van ingyenes wifi.
-Aiguille Rouge csúcsról egyben besíelhető 2000m szintkülönbség (Les Arcs).
-A Plagne Center nagyon praktikus folyosó rendszere boltokkal, éttermekkel stb.
-Az Alpok négyezreseinek és mély völgyeinek elképesztő látványa

nem tetszett:

-Minimális a hóágyú kapacitás és a hideg ellenére azt sem üzemeltették.
-Az előző pont miatt a pályák alsó része kavicsos, köves volt.
-Felvonóik jelentős része rendkívül elavult La Plagne-ben, Les Arcs-ban jobb a helyzet,
-A liftek rendszere sok esetben átgondolatlan pl. a Vanoise Expressztől visszafelé 3 felvonó kell, az első gerincre, vagy Champagny-en-Vanoise-ből 4 lifttel lehet feljutni a Roche de Mio-ra. Les Arcsban ez ügyben megint csak jobb, mint Plagne.
-A plagne-i oldalon nem működik ingyenes wifi,
-A picike Bellcote gleccsere csak 2-3 nap járt az amúgy a hatvanas éveket idéző kabinos és nem is lehetett csak annak középső állomásáig lesíelni.
-Az osztrák árakat felülmúló drágaság boltokban is és a hüttékben is.
-Bár direkt internettel rendelkező szállást rendeltem, de vadászni kellett a jelet, ráadásul egyszerre egy eszközt engedett fel a hálózatra.
-Az úthasználati díjak 230 euró tettek ki (Slv, It, Fr, és a Frejus-alagút).

Hogy visszamegyek-e? Őszintén szólva nem tudom. Az élmény nagy, a hely gyönyörű, a pályarendszer fantasztikus, és ahogyan írtam sok egyéb szól mellette. Ugyanakkor, ide szervezni kell az utat. Nem ugorhat ki egy gyors döntéssel az ember 3-4 nap síelésre, amikor van hó. Az esetleges rossz időjárás miatt pedig könnyen bukhat az egész. Ráadásul az a tapasztalatom, hogy a kamasz gyerekeim a negyedik nap táján elveszítik érdeklődésüket a síelés iránt, célszerűbb velük inkább 2-3 hosszú hétvégére menni.

Ja, ha mégis visszamennék én Les Arcs-ot választanám bázisnak… ;-)
Feladó:  Archie10FérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2016.08.26. 18:05
(Üzenetazonosító: 189464)
Archie10 Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2012.09.30.
32 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szasztok, van-e valakinek közületek közvetlen síélménye Trois Valley-ról? Igazából sokkal jobban a szállások minősége érdekel. Vannek-e olyan kisebb hotelok, mint Ausztriában, Olaszországban, ahol a feeling: gemütlich, megvan a félpnaziós ellátási lehetőség, vannek-e közép/kisméretű szállodák wellnessel, medencével?
Nem 6+ emletes gigászi hotelokre gondolok...

Üdv, Archie 10
Feladó:  pistamesterFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.07.18. 23:25
(Üzenetazonosító: 189323)
pistamester Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2015.01.17.
8 síterepet értékelt

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
2016 január végén volt szerencsénk 1 hetet eltölteni La Plagne-ban, ahová a skilines-utazási irodával mentünk. Mivel buszos út volt, ezért az út hosszú volt, de ami ott várt ránk, az mindent felülmúlt. Szállásunk egy apartman volt Plagne Villages-ban (Les Residences), 2100 m-en. Az apartman szokásos francia apartman volt, egy 3 fős szoba plusz egy nagy nappali+konyha egy kihúzható kanapéval, kb 35 nm. Minden rendben volt, ráadásul a szállás közvetlenül az Aoletts felvonó aljánál, a Bridge pálya mellett volt. Csöndes helyen, egy új apartman volt, és bőven megfelelt arra az egy hétre.

Nekünk csak a La Plagne-i részre volt síbérletünk, de 6 napra az is bőven elég volt, ezen a részen bőven el lehetett tölteni az időt. Az időjárással szerencsénk volt, mind a 6 nap szikrázó napsütés, délben pólóban lehetett kiülni a hütték elé. Hó 1500 m felett volt rendesen, de a pálya alsóbb részein (Montalbert és Montchavin részek) nem annyira, több pálya emiatt le is volt zárva ezeken a részeken, mivel idén télen nem havazott sokat.

A kék és piros pályák kiválóak voltak, de délutánra sok helyen buckássá váltak - főleg a Roche de Mio környékén-, napközben természetesen nem ratrakoltak és ez estére meg is látszott. Mivel nem a francia főszezonban voltunk, nem volt nagy tömeg a lifteknél, kivéve a Roche de Mio és Bellecote kabinosokat, volt, amikor 15 percet is kellett várni arra, hogy a gleccser felé be lehessen szállni. Az út a gleccserre igen hosszú, és a Bellecote felvonó kabinjai - a többi lifttől eltérően - elég rozoga állapotban voltak.

A kedvenc pályák a Mira, Verdons, Combe és a Levasset voltak, de összességében mindegyik pálya megfelelő volt.

Ott létünk alatt a fekete pályák nagy többsége le volt zárva, nem is volt nagyon lehetőség kipróbálni őket, de amit igen, azok mind eléggé buckásak voltak, és csak kevesen próbáltak rajtuk lemenni.

A hütték többségében, a kinti részükön meg lehetett enni a szálláson elkészített szendvicset, ha vettünk mellé innivalót. Ezt egyébként ki is írták előre, és sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Ilyet eddig francia síterepen még nem láttam.

Érdemes kipróbálni Plagne Centre-ban a szánkópályát, rendszerint egy héten két este van nyitva, egy kivilágított szánkópályán lehet lejönni, elég meredek és hosszú, nem hiába kell bukósisakot is viselni.

Az utazásról annyit, hogy szombatonként (turnusváltás napján) nagyon nagy a forgalom az N90-es autóúton, ami az Isere völgyben vezet, és a franciák szeretik úgy szabályozni a forgalmat, hogy a völgybe csak percenként 5-6 autót engednek be jelzőlámpás irányítás mellett. Így hazafelé a La Plagne-Albertville szakasz megtétele 3 órába telt, akkora volt a dugó, erre érdemes számítani.

Összességében egy fantasztikus hetet voltunk ott, a síterep nálam abszolút a legelső helyen áll - talán Alpe d'Huez veszi fel vele a versenyt - és bár talán egy kicsit drágább, mint más síterepek, abszolút megéri a pénzt. Biztos, hogy nem utoljára voltam itt, remélem lesz még lehetőségem később visszamenni, mert a síterep tényleg nagyon jó.
Feladó:  petibFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.19. 16:00
(Üzenetazonosító: 178241)
petib Hozzászólások: 57
Regisztrált: 2010.02.09.
42 síterepet értékelt

2 javaslat:
Svájcban Murten, Franciaországban Annecy.
Mindkettő nagyon szép, és ennyi idő alatt a belváros bejárható.
Előzmény: (viktor91 178236)
Feladó:  viktor91FérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2015.01.19. 14:03
(Üzenetazonosító: 178236)
viktor91 Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2010.02.04.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

sziasztok!
szerintetek ezen az útvonalon hazafelé menet hol érdemes megállni 1-másfél órára nézelődni?
(győr- münchen- la plagne)
lehetőleg olyan hely amivel nem megy el a fél nap, de azért lát szépet az ember..
2 éve jártunk erre de nem találtunk semmi értelmes helyet nézelődni :(

https://www.google.hu/maps/dir/Gy%C5%91r/La+Plagne,+73210+M%C3%A2cot-la-Plagne,+Franciaors...
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.10. 13:13
(Üzenetazonosító: 177547)
- Marky - Hozzászólások: 439
Regisztrált: 2008.12.02.
47 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hát magyarok (szervezetten) nincsenek kint sztem
Előzmény: (burny18 177401)
Feladó:  burny18FérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2015.01.08. 21:42
(Üzenetazonosító: 177401)
burny18 Hozzászólások: 16
Regisztrált: 2011.01.07.

igaz, elfelejtettem odaírni, hogy hátha van kint magyar oktató is, mert inkább neki fizetnénk.
Árakat amúgy nem találtam, de hátha ez is menni fog 2 mp alatt valakinek ;)
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2014.12.30. 16:07
(Üzenetazonosító: 176597)
- Marky - Hozzászólások: 439
Regisztrált: 2008.12.02.
47 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

http://www.laplagnet.com/ski-schools/ - így 2 mp alatt...

Nem lesz nehéz találni, de olcsó sem, főleg ha egyéni óráról van szó
Feladó:  burny18FérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2014.12.30. 15:26
(Üzenetazonosító: 176592)
burny18 Hozzászólások: 16
Regisztrált: 2011.01.07.

sziasztok!

az előttem szólóhoz hasonlóan szükségünk lenne jan-17-től 2-3 napra snowboard oktatóra egy felnőtt nő mellé.
várom a javaslatokat
Feladó:  diasyNőHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2014.10.30. 22:50
(Üzenetazonosító: 173885)
diasy Hozzászólások: 5
Regisztrált: 2012.01.03.
8 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Januárban tervezünk menni La Plagne-ba és síoktatóra lenne szükség egy 6 éves kisfiú mellé. Valami ötlet....
Feladó:  TobiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2014.02.04. 23:18
(Üzenetazonosító: 168870)
Tobi Hozzászólások: 65
Regisztrált: 2006.10.18.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
A francia TOP-síterepek bejárása során az idei választásunk Paradiskire esett.

2014. január 24-én indultunk, pont bele a nagy havazásba. A Dunántúlon és Szlovéniában nagy hó, szóval lassan haladtunk. Torinót elhagyva hüledezve állapítottuk meg, hogy már 7-800 méteren összefüggő a hótakaró az olasz oldalon, ilyet még soha nem láttam az elmúlt 7 évben A francia oldalon nem volt ennyi hó, érdekes, máskor ez pont fordított. Les Arc 2000-en volt a szállásunk.

Les Arcs általános jellemzése:
A térképről mást lát az ember, a csapatunkat meglepte az arc-i oldal szabdaltsága, ez a rész rendkívül tagolt, sok a völgy, kuloár, hegycsúcs, bizony nem könnyű áttekinteni, még életünkben nem térképeztünk ennyit, pedig megjártuk már majdnem az összes nagy francia terepet. Sűrű a pályakiosztás ezen a részen, rengeteg az átkötő kék pálya, amely csoportunk egyértelmű véleménye szerint itt "valóban" kék pálya (szekérút) volt. Ez nem előnyös, ugyanis a síkilométerek bizony ~60-70%-a kék, ami nem igazán mondható jónak. Itt jön ki az a hátránya a rendszernek, hogy még ezen az oldalon is különböző időpontokban és önállóan épültek fel a központok (Vallandry, Peisy, Arc), és nem volt elsődleges szempont az összekötés, inkább minden síterep megcsinálta a maga részét.

Arc 2000 síelés szempontjából a lehető legrosszabb, egyetlen előnye van, hogy a gleccser közel van, gyorsan fel lehet jutni, egyebekben ha "igazi" síélményre vágyunk, sokat kell síhintázni, felvonózni, átsiklani. A Grand Col sípálya emelhető itt ki, amely félreeső fekvése miatt igen jó vonalvezetésű, hóbiztos, de kissé rövid pálya. A térkép bal oldalán Villaroger 1200 felé hosszú pályák visznek le, egyszer bőven elég kipróbálni őket.

Arc 1950 mesebeli osztrák, vagy svájci falu képét ölti, ez teljesen új településrész, tiszta zermatti hangulat, az árakkal egyetemben. :) Itt található a település szélén a Rason Hotel, amelynek a wellnessrészlege nyitva a turisták előtt is, szabadban lévő száraz szauna, nedves gőz, jakuzzi, 20 euróért. A falu alatt fekszik a Comborciere nevű fekete pálya, szerintem az egész rendszer legküzdelmesebb, buckás pályája.

Arc 1600, 1800 síelés szempontjából sokkal jobb helyen fekszik, ők ketten az arc-i oldal igazi központjai, főleg 1800. Mellette jó még Vallandry is, talán az utóbbi kettőnek vannak a legjobb pályái, piros, erdei pályák, amelyek csoportunkban amolyan Szlovákia (Chopok, Sielnica, Donovaly) érzését keltette. Itt nagyon jókat lehetett síelni, nem szétsíelt pályák voltak, és az erdőben is lehetett bátran menni a fák között.

Zavaró volt, hogy bizony sok felvonó csak 09:30-kor nyitott, köztük olyan vitálisan fontosak is, mint az Arcabulle, Bois De L' Ours, amelyek az egyetlen összeköttetést jelentették a terep többi részével, így addig mindig várni kényszerültünk. Egyébként egy ügyes pályaválasztással Arc 2000-től egészen át lehetett menni a térkép jobb széléig, a Vanoise Expresshez egy siklással.

La Plagne:
Sokkal fotogénabb, áttekinthetőbb terep, mint az arc-i rész. Magasabb is, zömében erdőhatár feletti pályákkal rendelkezik, és számos hegycsúcs, kilátópont van. A beépítettsége, települések egymással való közelsége és összekötőtettsége is jobb, mint a túloldalé. Egyértelműen jobb terep, mint Arc. Itt is kifejezetten sok a kék pálya, egyedül a rendszer két szélén van több piros, ezek jók is, főleg az express mellett fekvők, igen jó vonalvezetéssel.

Az itt lévő térképen nincs rajta, de La Plagne sírendszere folytatódik a hegyormon túl, Champagny-völgy a neve. Itt egész jó pályák vannak, a leghosszabbak az egész rendszerben. Hátrányuk, hogy déli fekvésűek és eléggé alacsonyan van az aljuk, ezért erősen olvadnak.

A gleccser megközelítése eléggé komplikált, kizárólag a Roche de Mio csúcsán át lehetséges, semmilyen más út nincs. Itt először a felvonó lefelé (!) indul el, majd újra fel. A gleccser nem egy nagy szám, nagyon rövid, a kilátás azonban gyönyörű innen. Mindenkit óva intek, aki időszűkében van és Arc felé kell visszamennie, hogy bepróbálja, mert mi is úgy jártunk, hogy a közvetlenül levezető pályákat lezárták (a térképen itt nem is szerepelnek), így nem tudtunk "alul" gyorsan visszacsúszni az expresszhez, hanem megint fel kellett mennünk a Roche de Mio-ra, ami a lassú felvonó és a kis kapacitás miatt nagyon sok időt elvett. Ez egyben az egész La Plagne oldal legszűkebb keresztmetszete. Végül is 3 lezárt pályán (Inversens: piros, Crozats: fekete, meg valami kéken) keresztül 15:20-kor indulva a gleccserről száguldottunk le az expresszhez, jellemzően 2-3 másik magyarral egyetemben, aki szintén késésben volt, csak mi mentünk a lezárt részeken a térkép bal oldalán.

A kék pálya valami katasztrofális volt, legalább 1 km-en keresztül semmi lejtés, végig keményen kellett botozni. Ez még zöldnek se jó! Kerülje mindenki, aki tudja! Végül az utolsó expresst kaptuk el 16:20-kor, majd Arc 1600-ig jutottunk, mire már leállítottak minden felvonót. :) Az Arc 1600-2000 között közlekedő busszal fejeztük be utolsó napi túránkat. Még ideális körülmények között a gleccserről 2 órát kell számolni Arc 2000, 1950 eléréshez!

La Plagnéból kb. egyetlen út vezet ezen kívül vissza, az Arpette nevű felvonó, ahol mindig sokan vannak, bár nagy kapacitású.

Összefoglalva, La Plagne sokkal jobb terep, mint Arc, amely nekem sok extrát nem mutatott, a jó erdei pirosak és a sok off-piste lehetőség ami kiemelendő itt. La Plagne ott van a szeren, bár mindkét terepnek lehetne kicsit több piros pályája, de ezt ellensúlyozta utóbbi nagyszerű panorámája, és a Champagny-rész hosszabb pályái. Mindkét helyen sok kiegészítő szórakozás volt, Snowpark, Jégrodeó, Jégrally, Wellness, amik feldobták a hangulatunkat. Nem sok fiatal, gyerek van a terepen, jellemző a középkorosztály, gondolom a borsos jegyárak miatt.

4/5-öt adnék rá. Ha visszamennék, csakis La Plagne!

Képek itt: http://sielok.hu/fotoalbum/831100/galeria/
Feladó:  petibFérfiHaladó síelő
Dátum: 2014.02.03. 19:48
(Üzenetazonosító: 168734)
petib Hozzászólások: 57
Regisztrált: 2010.02.09.
42 síterepet értékelt

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Idén is ezen a terepen töltöttük a január utolsó hetét, de ezúttal a Les Arcs-i oldalon, Vallandry-ban laktunk. Szállásunk a Le Petite Ourse apartmanházban volt, ahonnan a pályák alig 50 méteres gyaloglás után elérhetők, sőt, volt, hogy a hóesés után egészen a bejáratig lesíelhettünk.

A település központjában van egy bolt, pékség, síkölcsönző, néhány étterem, no és a Csokoládépalota, ahol a különböző csokikrémeket és likőröket végig lehet kóstolni.

Mivel idén elég sok felhős napunk volt, nagyon jól jött, hogy a Vallandry feletti kiváló erdei pályákat könnyen el tudtuk érni. Délutánonként kinyitották a Peisey felvonó tetejéről induló versenypályát is, amely remek befejező csúszásokat tett lehetővé. A felvonók egyébként 9:15-től 16:55-ig jártak.

Nagyjából besíeltük az egész terepet, lementünk Villaroger-be, Plagne Montalbert-be, Champagny-ba csak azért nem, mert amikor arra jártunk a havazás utáni napon a legalsó pálya épp le volt zárva. Ezeken a szélső pályákon jóval kevesebben voltak, mint az olykor igencsak zsúfolt központi pályákon, a baj csak az, hogy mind Villaroger-ből, mind Montalbert-ből elég lassú felvonók hoznak vissza. Egyébként a síterepen lévő felvonók nagy része gyors, húzós felvonót gyakorlatilag nem kell használni.

Az utolsó nap végre zavartalanul sütött a Nap, így előbb az Aiguille Rouge felé vettük az irányt, és 25 perces sorállás után 11-re értünk fel a csúcsra. Innen, a tömeget elkerülendő, a csak jelölésében fekete, a valóságban inkább könnyű piros pályán csúsztunk le a Lanchettes felvonó tetejéig, majd elindultunk a Vanoise expressz és a gleccser felé. A Plagne-i központot kikerülve a lassű Inversens felvonóval jutottunk fel a Roche de Mio-ra, majd 20 perces sorállás után 2 órára értünk fel a gleccserhez, és élvezhettük a csodás panorámát meg a porhavas pályákat.

Összességében idén is nagyszerű hetet töltöttünk el ezen a terepen, melyet mindenkinek csak ajánlani tudok.

Feltettem néhány fényképet:
http://sielok.hu/fotoalbum/paradiski-2014/galeria/
Feladó:  CarterutzFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.10.27. 21:43
(Üzenetazonosító: 161854)
Carterutz Hozzászólások: 35
Regisztrált: 2010.05.03.
3 síterepet értékelt

Helló!

La plagne részt nézegettük, Montchavin faluban lenne a szállásunk. 1250 m magasan. Picit alacsonynak tűnik, félő, hogy nem tudunk a szállásig csúszni. Általában 1800 m magasan szoktunk megszállni pont ezért. Mi a véleményetek, volt már olyan, hogy nem lehetett lesíelni Montchavinba?

Köszi a választ!

Üdv, Domi

következőutolsó laponként: összesen 152, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 13 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet