Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
Mátraszentistván Sípark
1001 élménybeszámolót írt
1001
15 éve tag
2015.01.24. 09:59
Sajnos ezt csak az időjárás tudja menedzselni, de az igyekszik nagyon. Eddig alul 5 cm, a felső részen pedig 6 cm hullott, ezt mind vizes talajon produkálta, ha hideg talajra hullott volna akár már 10 cm is lehetne. A sípályák állapotára és a hóminőségre nem is lehet ilyenkor objektív információt kiírni, folyamatosan változik a helyzet, ami most helyénvaló az, hogy friss hó van a pályákon. Magasabban ennél jobb a helyzet, pl. Kékesen nem tudom mennyi a hóvastagság, a webcam képük alapján 15 cm is lehet, ott több órával hamarabb volt a váltás. Most -1 körül van a hegytetőn, 0 fok a völgyben. Az ECM model szebb mennyiséggel számol, mi hétfő reggelig akár 20-25 cm-ben bízunk, a tapasztalataink alapján a Mátra felett szépen feltorlódnak az ilyen irányból érkező ciklonok, ennek köszönhető a reggeli intenzitás is.

A ratrak leghamarabb majd estefelé tudja szépen előkészíteni a pályákat, holnap reggelre már a "kiváló" jelző illetheti a nyitvatartó sípályákat.

A hóágyúkat valószínűleg csak holnap tudjuk indítani, várjuk a legalább -2 fokot. Víz van bőven a hóágyúzáshoz, a természet is besegít (a jövőhéten is tartogathat még meglepetéseket), tartósan fagypont alatt leszünk, jó esélyek vannak tehát, hogy a jövőhétvégére megynisson a 3-as pálya, a Hócsúszdapark és akár a szerpentin-pálya is.

Friss Havas Napot Kívánunk!

Gergő
Előzmény: (Szkíta1 178521)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.24. 09:08
Azért ma kihívás lesz a pálya alsó szakaszát menedzselni.
Az az öt méter, amit említettél most optikailag 30 méter lesz egy-két helyen, mert ráesett lepelnyi hó.
A 2-3 centi fehér hó eltakarja a foltokat, szépen rá lehet csúszni egy-két meglepetésre.
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.23. 21:36
Kérdezd meg az arab fórumon
Előzmény: (Sizsuzsa 178483)
h i r d e t é s
Sizsuzsa
121 élménybeszámolót írt
121
16 éve tag
2015.01.23. 19:18
Milyen a hóhelyzet az arab országokban? Ott sokkal több hó esett nemrégen a hazai pályákhoz képest.
Előzmény: (Szkíta1 178453)
Mátraszentistván Sípark
1001
15 éve tag
2015.01.23. 18:47
Kedves Szkíta1!

A webkamera mindig hiteles képet fest a pályák állapotáról, ahol barna a hó ott tényleg barna, ahol fehér ott tényleg fehér. Részünkről az 1.7 km-nyi sípályába mindent beleszámoltunk ahol jelenleg lehet síelni, igaz az alsó szakaszon már van olyan rész ahol egy ratraknyomnyi szélességre igaz ez. A "síelhető" definíció a részünkről az, hogy a pályán biztonságosan és a sífelszerelés sérülése nélkül lehet siklani. Esztétikailag kifejezetten szomorú volt ma reggelre a látvány, a pályákat mégis síelhetőnek ítéltük meg. Ezt az információt a webkamera nem tudja szolgáltatni, így úgy gondoljuk erről nekünk kell tájékoztatást adni.

Még az eső esik, de hajnaltól érkezik a havazás, (az alsó szakasz már nem bírta volna tovább), majd amint megérkeznek a mínuszok is, indítjuk a hóágyúkat és újra kiírhatjuk, hogy a pályák állapota kiváló, ráadásul még a webkamerák képére is öröm lesz ránézni.

Szép, Havas Telet Kívánunk!
Előzmény: (Szkíta1 178441)
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
20 éve tag
2015.01.23. 12:32
A bölcs és az igazmondó kádi!
Előzmény: (Szkíta1 178453)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.23. 11:42
Azt az 1-et engedd meg, kérlek, hogy én döntsem el, hogy mikor megyek síelni.
Gondolom, a webcamerák azt a célt szolgálják, hogy a síelni vágyó számára hiteles információt nyújtsanak a helyzetről.
Nekem az a meglátásom, hogy a webcam-ek az esetek nagyon nagy részében hűen tükrözik a pályák állapotát.
Te most - a személyeskedésen túl - azt ajánlod, hogy ne higgyek a szememnek. Jelentem, én hiszek.
Végezetül: nem állítottam, hogy nem végeztek sikeres és nagyszerű munkát. Javaslom, hogy hsz-emet olvasd el még legalább egyszer.
Részemről az ügy lezárva.
Előzmény: (huligan 178444)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
18 éve tag
2015.01.23. 10:52
A hitelesség kedvéért jegyezném meg, hogy én voltam a Síparkban. Tökéletesek voltak a pályák. Nem a webcamet kell nézni fotelból, hanem felmenni és síelni!

Az, hogy nálad mi tartozik síelhető kategóriába, azt a saját sítudásod, komfortérzeted és korlátaid alapján határozod meg. Pályakezelés és üzemeltetés szempontjából, nem releváns.

Hidd el, van némi rálátásom és fogalmam, így kijelenthetem, hogy sikeres és nagyszerű munkát végeztek a Síparkban!
Előzmény: (Szkíta1 178441)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.23. 10:06
A hitelesség kedvéért jegyezném meg - elismerve ember feletti munkátokat - , hogy ez a munka csak részben volt sikeres.
Pontosabban két hét ilyen enyhe időszakkal a hátunk mögött csak részben lehetett sikeres.
Ha valaki ránéz webcam2-re, az mindent érez, csak síelési vágy nem fogja el.
Egyrészt kakaó barna, másrészt számtalan folt, lyuk tarkítja az alsó pályaszakaszt. Gondolom, ezt a pályát is beleszámoltátok az 1,7 km-nyi hosszúságban síelhető pályába.
Bocs, de ez nálam már nem tartozik a síelhető kategóriába.
Ilyen alapon a Kékes is nyitva lehetne, meg Visegrád is nyitva lehetett volna még napokig, de ők inkább bezártak...
A felső pályarészről nem tudunk meg érdemi infót a webcam-ről, mert elég jól kifehérítettétek a képet. Még a fekete ruhás síelő is fehér, így aztán úgy tűnik, mintha senki nem lenne pályán.
Mátraszentistván Sípark
1001
15 éve tag
2015.01.22. 19:49
Télies Fordulat a hétvégére! Havazás + Hóágyúzás = csodálatosan síelhető hó :)

Az idő közelsége miatt szinte biztosra vehető a hétvégén érkező téli időjárás, mely a Mátrában várhatóan már péntek estétől friss havat hoz a sípályákra. Az elmúlt két hétben folyamatos küzdelem volt, hogy a pályák síelhetőek maradjanak. Az év eleji hógyártás során elkészült hótartalékoknak és a rendkívül figyelmes pályakarbantartásnak köszönhetően a meleg és néha esős idő ellenére is kitartottunk az 1,7 km-nyi hosszúságban síelhető sípályákkal.

Az előrejelzések szerint a hétvégétől végre már nem a hótartalékokkal kell a ratrakos kollégáknak "játszadozni"!
Akár már szombat reggel télies táj, friss hó várhatja a Síparkba érkezőket, fagypont alá érve pedig beindítjuk a hóágyúinkat és nekilátunk a hóréteg hízlalásának és persze a további sípályák behavazásának is.

Érdemes tehát a hétvégén is fellátogatni a Síparkba és élvezni Télen a Telet, hiszen nincs szebb látvány ilyenkor a frissen behavazott havas hegyoldalaknál!
Jó hír továbbá, hogy a hegyekben tartósan fagypont alatti hőmérsékletek maradnak, így a közelgő IV. Hófesztivál a nevéhez méltóan egy igazán havas fesztivál lesz. :)
10911469-10152652837470679-6977237324840459963-o.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE