Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (13)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tjan
30 élménybeszámolót írt
30
15 éve tag
2015.01.24. 20:37
Félreértés ne essék én is szurkolok az összes hazai pályának annak ellenére, hogy van egy ami a szívemnek kedvesebb a többinél. Olyannyira, hogy rendszeresen nézem a honlapokat olvasom a fórumokat. A korábbi pengeváltás kapcsán (amit részéról Szkíta1 lezártnak tekint) azonban elgondolkodtam, hogy voltak-e más pályák fórumain ehhez hasonló párbalyok. Azt kell mondjam nem emlékszem, hogy máshol előfordult már ilyen. Persze attól, hogy én nem emlékszem rá, még lehetett. De arra emlékszem, hogy a Sípark fórumán már nem egyszer volt ilyen. És általában a vita indítójáról kiderült, ami Szkítáról is, hogy a Síaréna a szíve csücske. Ezzel nincs is semmi baj, mert mindenkinek lehet, meg nyilván van is ilyen. Többször megmosolyogtam már a Síaréna kommunikációját (látván az ottani webcam képeket), de sem én sem mások (akik esetleg látták azt) nem indítottak ilyen provokatív vitákat. Úgy gondolom az a lényeg, hogy van hol síelni kis hazánkban is, vannak olyan vállalkozó szellemű és elhivatott emberek, akiknek köszönhetően néha még szélsőséges körülmények között is lehet síelni. Nyilván az egészséges, előremutató kritikákat meg kell fogalmazni, le kell írni, ennek úgy gondolom még örülnek is az üzemeltetők. Nem hiszem, hogy az itt folt ott folt jellegű dolgok ilyenek lennének. Mindenki el tudja dönteni (akár a webcam képek alapján), hogy mikor hová megy csúszni. Nem is értem az ilyen hozzászólások lényegét (főleg akkor, amikor minden pályának szurkolunk). A számunkra esetlegesen túl szubjektínek tűnő kommunikáción meg lépjünk túl, így szurkolva az összes hazai pályának.
Szép havas telet, jó csúszást.
Előzmény: (Szkíta1 178541)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.24. 14:46
Félreértés ne essék, szurkolok az összes magyar pályának.
Nem titkolom, hogy Eplény közel áll a szívemhez, mégpedig azért, mert a közelben lakom, de az összes magyar pályának szurkolok.
Ezeket azért írom, mert most azt kell mondjam, nem értelek.
Tegnap még azt írtad, hogy azért megy a nagy pályátok alja, mert bár szarul néz ki, de egy 5 méteres csíkban a léc károsodása nélkül le lehetett jönni. Ti tudjátok, így ítéltétek meg.
Ma ráesett ez a pár centi hó. Ma nem tudja a síelő, hogy hol mennyi hó van, mert amit tegnap még látott, arra rátolt az égi áldás öt centit. Ez persze nem elég a kulturált csúszáshoz.
Erre Te azt mondod, hogy majd oldja meg az időjárás.
Közben a webcam-on látom, hogy a korábban működő hófelületről lefújta a szél a friss havat.
Sok friss havas napot kívánok!
Mátraszentistván Sípark
1001 élménybeszámolót írt
1001
15 éve tag
2015.01.24. 09:59
Sajnos ezt csak az időjárás tudja menedzselni, de az igyekszik nagyon. Eddig alul 5 cm, a felső részen pedig 6 cm hullott, ezt mind vizes talajon produkálta, ha hideg talajra hullott volna akár már 10 cm is lehetne. A sípályák állapotára és a hóminőségre nem is lehet ilyenkor objektív információt kiírni, folyamatosan változik a helyzet, ami most helyénvaló az, hogy friss hó van a pályákon. Magasabban ennél jobb a helyzet, pl. Kékesen nem tudom mennyi a hóvastagság, a webcam képük alapján 15 cm is lehet, ott több órával hamarabb volt a váltás. Most -1 körül van a hegytetőn, 0 fok a völgyben. Az ECM model szebb mennyiséggel számol, mi hétfő reggelig akár 20-25 cm-ben bízunk, a tapasztalataink alapján a Mátra felett szépen feltorlódnak az ilyen irányból érkező ciklonok, ennek köszönhető a reggeli intenzitás is.

A ratrak leghamarabb majd estefelé tudja szépen előkészíteni a pályákat, holnap reggelre már a "kiváló" jelző illetheti a nyitvatartó sípályákat.

A hóágyúkat valószínűleg csak holnap tudjuk indítani, várjuk a legalább -2 fokot. Víz van bőven a hóágyúzáshoz, a természet is besegít (a jövőhéten is tartogathat még meglepetéseket), tartósan fagypont alatt leszünk, jó esélyek vannak tehát, hogy a jövőhétvégére megynisson a 3-as pálya, a Hócsúszdapark és akár a szerpentin-pálya is.

Friss Havas Napot Kívánunk!

Gergő
Előzmény: (Szkíta1 178521)
h i r d e t é s
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.24. 09:08
Azért ma kihívás lesz a pálya alsó szakaszát menedzselni.
Az az öt méter, amit említettél most optikailag 30 méter lesz egy-két helyen, mert ráesett lepelnyi hó.
A 2-3 centi fehér hó eltakarja a foltokat, szépen rá lehet csúszni egy-két meglepetésre.
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.23. 21:36
Kérdezd meg az arab fórumon
Előzmény: (Sizsuzsa 178483)
Sizsuzsa
121 élménybeszámolót írt
121
16 éve tag
2015.01.23. 19:18
Milyen a hóhelyzet az arab országokban? Ott sokkal több hó esett nemrégen a hazai pályákhoz képest.
Előzmény: (Szkíta1 178453)
Mátraszentistván Sípark
1001
15 éve tag
2015.01.23. 18:47
Kedves Szkíta1!

A webkamera mindig hiteles képet fest a pályák állapotáról, ahol barna a hó ott tényleg barna, ahol fehér ott tényleg fehér. Részünkről az 1.7 km-nyi sípályába mindent beleszámoltunk ahol jelenleg lehet síelni, igaz az alsó szakaszon már van olyan rész ahol egy ratraknyomnyi szélességre igaz ez. A "síelhető" definíció a részünkről az, hogy a pályán biztonságosan és a sífelszerelés sérülése nélkül lehet siklani. Esztétikailag kifejezetten szomorú volt ma reggelre a látvány, a pályákat mégis síelhetőnek ítéltük meg. Ezt az információt a webkamera nem tudja szolgáltatni, így úgy gondoljuk erről nekünk kell tájékoztatást adni.

Még az eső esik, de hajnaltól érkezik a havazás, (az alsó szakasz már nem bírta volna tovább), majd amint megérkeznek a mínuszok is, indítjuk a hóágyúkat és újra kiírhatjuk, hogy a pályák állapota kiváló, ráadásul még a webkamerák képére is öröm lesz ránézni.

Szép, Havas Telet Kívánunk!
Előzmény: (Szkíta1 178441)
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
20 éve tag
2015.01.23. 12:32
A bölcs és az igazmondó kádi!
Előzmény: (Szkíta1 178453)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.23. 11:42
Azt az 1-et engedd meg, kérlek, hogy én döntsem el, hogy mikor megyek síelni.
Gondolom, a webcamerák azt a célt szolgálják, hogy a síelni vágyó számára hiteles információt nyújtsanak a helyzetről.
Nekem az a meglátásom, hogy a webcam-ek az esetek nagyon nagy részében hűen tükrözik a pályák állapotát.
Te most - a személyeskedésen túl - azt ajánlod, hogy ne higgyek a szememnek. Jelentem, én hiszek.
Végezetül: nem állítottam, hogy nem végeztek sikeres és nagyszerű munkát. Javaslom, hogy hsz-emet olvasd el még legalább egyszer.
Részemről az ügy lezárva.
Előzmény: (huligan 178444)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
18 éve tag
2015.01.23. 10:52
A hitelesség kedvéért jegyezném meg, hogy én voltam a Síparkban. Tökéletesek voltak a pályák. Nem a webcamet kell nézni fotelból, hanem felmenni és síelni!

Az, hogy nálad mi tartozik síelhető kategóriába, azt a saját sítudásod, komfortérzeted és korlátaid alapján határozod meg. Pályakezelés és üzemeltetés szempontjából, nem releváns.

Hidd el, van némi rálátásom és fogalmam, így kijelenthetem, hogy sikeres és nagyszerű munkát végeztek a Síparkban!
Előzmény: (Szkíta1 178441)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2015.01.23. 10:06
A hitelesség kedvéért jegyezném meg - elismerve ember feletti munkátokat - , hogy ez a munka csak részben volt sikeres.
Pontosabban két hét ilyen enyhe időszakkal a hátunk mögött csak részben lehetett sikeres.
Ha valaki ránéz webcam2-re, az mindent érez, csak síelési vágy nem fogja el.
Egyrészt kakaó barna, másrészt számtalan folt, lyuk tarkítja az alsó pályaszakaszt. Gondolom, ezt a pályát is beleszámoltátok az 1,7 km-nyi hosszúságban síelhető pályába.
Bocs, de ez nálam már nem tartozik a síelhető kategóriába.
Ilyen alapon a Kékes is nyitva lehetne, meg Visegrád is nyitva lehetett volna még napokig, de ők inkább bezártak...
A felső pályarészről nem tudunk meg érdemi infót a webcam-ről, mert elég jól kifehérítettétek a képet. Még a fekete ruhás síelő is fehér, így aztán úgy tűnik, mintha senki nem lenne pályán.
Mátraszentistván Sípark
1001
15 éve tag
2015.01.22. 19:49
Télies Fordulat a hétvégére! Havazás + Hóágyúzás = csodálatosan síelhető hó :)

Az idő közelsége miatt szinte biztosra vehető a hétvégén érkező téli időjárás, mely a Mátrában várhatóan már péntek estétől friss havat hoz a sípályákra. Az elmúlt két hétben folyamatos küzdelem volt, hogy a pályák síelhetőek maradjanak. Az év eleji hógyártás során elkészült hótartalékoknak és a rendkívül figyelmes pályakarbantartásnak köszönhetően a meleg és néha esős idő ellenére is kitartottunk az 1,7 km-nyi hosszúságban síelhető sípályákkal.

Az előrejelzések szerint a hétvégétől végre már nem a hótartalékokkal kell a ratrakos kollégáknak "játszadozni"!
Akár már szombat reggel télies táj, friss hó várhatja a Síparkba érkezőket, fagypont alá érve pedig beindítjuk a hóágyúinkat és nekilátunk a hóréteg hízlalásának és persze a további sípályák behavazásának is.

Érdemes tehát a hétvégén is fellátogatni a Síparkba és élvezni Télen a Telet, hiszen nincs szebb látvány ilyenkor a frissen behavazott havas hegyoldalaknál!
Jó hír továbbá, hogy a hegyekben tartósan fagypont alatti hőmérsékletek maradnak, így a közelgő IV. Hófesztivál a nevéhez méltóan egy igazán havas fesztivál lesz. :)
10911469-10152652837470679-6977237324840459963-o.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE