Kedves Kékesért aggódók,
mivel én 1984-ben terveztem oda a majdnem 30 évig működött első tárcsás felvonót, legyen szabad néhány információt megosztani, nem a kékesiek védelmében. Viszont ha úgy látja bárki, segíteni tudna a felvetett problémák megoldásában, jelentkezzen náluk, biztosan szívesen veszik.
Az északi oldal, a belső felvonó vonalától, fokozottan védett terület, a ledőlt fákat még az erdészetnek sem szabad kihúzni a helyéről!
Az üzemeltető több milliós bírságot fizetett, mert kb 10 m-es lejárót gyalult a földbe. A védett növényeket négyzetcentiméter pontossággal mérte be a "Környezetvédelem" GPS-szel, ez nem vicc, ez tény...
Hóágyúról szó sem lehet - az üzemeltetőnek több méter iratanyaga van a harcról, nem csoda, ha feladták...(Először engedték a felvonót, természetes hóval, azért létesült. Hogy egyre inkább nincs természetes hó, azt tudjuk,ettől kezdve lehetetlenült el a dolog)
Az az egyszerű érv, hogy a pályát kb 1930-as években alakították ki, előtte erdő volt, semmi védett növényke...semmit nem ér.
Mikor a "déli" sífelvonónál 3 db (!) fát akartunk kivágni, akkora tiltakozás volt, hogy csak na ! (A "déli" területe szerencsére nem fokozottan védett)
Megjegyzésemre, hogy Mátraházán tarvágással irtották az erdőt, majd elégették (akkor még) a kazincbarcikai vagy melyik hőerőműben, és a savas eső visszajött a Mártára, az milyen környezetvédelem? Rám ordítottak elvörösödve, "magának ahhoz semmi köze"
Nem folytatom, ha tud segíteni, biztosan megköszönik.
A hegytető állapotával gondolom több tízezren egyetértünk, nem a sílift üzemeltető tulajdona.
Én is úgy gondolom, az ország legmagasabb pontjának szinte "szent helynek" kellene lenni, aki oda felmegy, "elálljon a lélegzete"
Én ezt 52 éve várom, hogy megvalósuljon (voltak pedig projektek, elgondolások, és...)