Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Túrázás Svájcban topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
robert73
2 élménybeszámolót írt
2
16 éve tag
2025.04.30. 10:21
Köszönöm a választ :) Nem ismerem azokat a síterepeket és a túrasízést is csak ebben az évben kezdtem el. Fantasztikus élmény :)
Előzmény: (TibiF 223057)
TibiF
551 élménybeszámolót írt
551
20 éve tag
2025.04.29. 18:40
Szia, igen egyedül túráztam. Szerintem biztonságos (saját vélemény). Még februárban mentem fel Blattenből a Lötschen völgyből a Lötschenlückére ott is gleccseren a Langgleccseren. Onnan láttam közelről az Aletsch gleccsert. Akkor döntöttem el, hogy ezt az utat megcsinálom. Láttam olyanokat akik csoportban mennek, egymással össze kötve, volt aki külön, volt olyan csoport akik nem voltak össze kötve. Követem általában a nyomokat, gleccser szakadéhoz közel nem megyek. Persze ettől még be lehet esni gleccser szakadékba. A gleccser itt olyan mint egy jól "lebetonozott" sípálya. Saas-Feeben is pl.3000m felett gleccseren síelsz. Azért mentem egyedül mert abban az időben mikor túráztam senkinek nem volt ideje velem jönni, tökéletes idő volt ezt pedig ki kell használni.
Előzmény: (robert73 223055)
robert73
2 élménybeszámolót írt
2
16 éve tag
2025.04.29. 10:02
Szia. Ha jól értem akkor egyedül túráztál. A kérdésem az lenne, hogy van annyira biztonságos a túra útvonal, hogy ne kelljen társat is vinned magaddal? Köszi a választ.
Előzmény: (TibiF 223045)
TibiF
551 élménybeszámolót írt
551
20 éve tag
2025.04.10. 19:21
Múlt hétvégén ismét a Jungfraujochon sítúráztam. Érdekes volt azon a héten Ausztriában hullott a hó itt Svájcban magas légnyomás volt egész héten, kék éggel semmi csapadékkal. A fagyhatár is 3000 méter környékén volt, mivel kevés volt a hó ezért mentem a gleccserre sítúrázni. Mások is így gondolták, a márciusi túrához képest legalább 3-4x annyi sítúrázó volt az első vonaton felfele. Most az eredeti tervet csináltam meg vagyis felmentem a Jungfraujochra (kb. 3400m) majd leereszkedtem a Kondordiaplatztra az Aletschgleccseren (kb. 2700m) onnan sítúra a Lötschenlückéhez(3156m) majd lecsúszás Blattenbe(1500m).

Aznap nagyon szép idő volt a szél sem fújt, a Nap már nagyon erős ilyenkor áprilisban a hó mindent visszaver. Könnyű volt követni a nyomokat. A Konkordiaplaztot már láttam néhány kiálló követ a gleccseren. Napközben sok sítúrázót láttam. 13 óra körül érkeztem a Lötschenlückéhez onnan felmentem a Hollandiahüttéhez. Itt nyugat felé szépet látszott a Mont Blanc csúcs, légvonalban kb. 106km-re volt tőlem. A Hollandia hütténél árnyékban 3200 méter felett +6C volt. Onnan mentem tovább az Äbni Flue felé amely egy 3900-as csúcs a Jungfrau mellett Bern és Wallis kantonok határán. Nem mentem a csúcsig mert az idő gyorsan elfutott, 16 óra volt amire kb. 3500 méterig értem. Ott már nagyon lapos volt a hegy, olyan volt mint egy kisebb domb, úgy ítéltem, hogy kell még legalább 2 óra amíg felérek az Äbni Fluere. Majd legközelebb, ide biztosan visszatérek.

Ezután jött a lecsúszás több mint 2000 méter szintkülönbséggel: az eleje 3500-tól kb. 2800 méterig porhóban, alatta firnesedett itt nem volt vészes 2200 méterig lecsúszni a Langgleccseren. Majd 2200 méter alatt igazi vizisí volt, a Lötschen völgyben ugyanis 16C volt aznap. Ahogy a dal is mondja: "tavaszi szél vizet áraszt", olvadt a hó rendesen a völgyben. Nekem nagyon tetszett a túra, azért is szeretem ezt a helyet mert az Aletsch gleccser nem olyan vad, nem annyira meredek. Beszéljenek helyettem a képek.
Amikor a vonattal a Jungfraujochra érek akkor megvárom amíg a sílécet megkapom, azt külön vagonban szállítják, majd egy 5-10 perces labirintuson kell véggig menni amíg elérem a gleccsert. Mikor a sötét folyosó végébe érkezek ez a kép tárul elém.
Most az eredeti tervet teszem meg amit 4 héttel ezelőtt akartam megtenni, akkor a Louwihornra(3766m) mentünk, a kis fehér domb szemben
Sphinx a Jungfraujochon
Az Aletsch gleccser. Azért jöttem ide mert hó alig van, a fagyhatár 3ezer méter felett van. Lejebb nem érdemes menni síelni.
Oldalt azért vannak lyukak a gleccseren
Sphinx és a Mönch(4110m)
A Louwihornra vezető út
Középen a Konkordiaplazt kb. 2700m-en, 3 gleccser találkozása:Ewigschneefäld (balra), Jungfraufirn(ezen vagyok jelenleg) illetve jobbra a Grosser Aletschfirn(ezen fogok majd felfele menni).
Távolodok a Sphinxtől. A túra eleje sima síelés lecsúszás az Aletsch gleccseren 3450 méterről kb. 2700 méterig
Olyan mint egy sípálya, itt hó van nem jég olyan mint a beton
Közeledek a Konkordia platzhoz, itt már vannak sziklák a gleccserben, vagy legördülő sziklák ebből lesz aztán a Rolling Stones :)
Oda szemben nem mennék, ez a Ewigschneefäld a hátom gleccser egyike, rengeteg gleccser lyukkal.
Ez a Konkordiaplazt, szemben a sziklán a gleccser felett kb. 100 méterrel a Konkordiahütte. Ahogy csökken a gleccser minden évben újabb lépcsőfokokat kell vájni a sziklában, hogy elérhető legyen a hütte.
A Konkordiaplaztnál én jobbra fordulok: eddig volt a lecsúszás a déli irányban a Jungfraufirnen. Most jön az emelkedő nyugat irányba a Grosser Aletschfirnen. Kb. 2700 méterről megyek felfele a Lötschenlückeig(3156m) onnan pedig lesíklás a Lötschentalba
Elhagyom a Konkordiaplaztot, ez hátrafele van kelet irányban
Enyhe emelkedő, előttem sítúrázó megy felfele
4 hete itt jöttem le a Louwihornról, innen már ismerős az út, eddig a négyszög másik két oldalán jöttem mint 4 hete
Visszatekintés kelet irányba
Olyan idő volt, hogy a szél meg sem mozdúlt, egy szál ing volt rajtam és nem fáztam
Jönnek a "user"-ek, vagy looser-ek? :)
Ezek a "giccses" hegyek
Lötschenlücke(3156m) bal oldalon leghátul a Mont Blanc
Hollandiahütte
Közelről a Hollandiahütte
Mont Blanc (légvonalban 106km-re van nyugatra.) középen balra
Ahol feljöttem a Grosser Aletschfirn
A Hollandiahüttétől még mentem felfele észak irányba
Gleccser lyuk a közelben
Azért tapadt a hó a síléc talpához, nem csak nekem másoknak is. Kb. 3400 méteren lehettem +6C volt árnyékban, a Hollandiahütténél láttam.
Nagyon enyhe emelkedő, balra a Mittaghorn(3896m) jobbra az Abni Flue(3961m). Kb. eddig mentem 3500 méterig odáig(Abni Flue) még legalább 2 óra kellett volna. Itt vissza fordultam.
Havas hegyek minden fele. Innen 3500 méterről jött a lecsúszás kb. 2000 méteres szintkülönbséggel: 2800 méterig porhó volt(tökéletes), az alatt olvadt elfogadható kb. 2200 méterig, alatta pedig vizisí. Ezt szó szerint kell értelmezni, a völgyben 16C volt,