h i r d e t é s

Előzmény és válaszok a Melyik lécet válasszam? topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2026.01.02. 20:59
Szia!
Az, hogy mit fogsz szeretni és mit nem, az 1 millió dologtól függ.
Kérdés mennyire akarsz benne tudományosan elmerülni és mennyire akarsz próbálgatással közelebb kerülni a megoldáshoz. Előttem többen leírták már a véleményüket és gyakorlatilag mindenkivel egyet tudok érteni (180cm és 80kg-hoz kb. 165-ös SL vagy 165, max 170-es SC léc a megfelelő stb.)
Magának a lécnek is annyi fontos és a használatot befolyásoló paramétere van (aktív élhossz, camber magasság, torziós merevség, hajlítási szilárdság, stb, stb.), ezeken kívül, ami irtó mód befolyásolni tudja egy léc viselkedését az az élszög. Itt főleg a talp szerinti szögre gondolok, ami sokkal jobban számít, mint az oldal szerinti.

Egy sokat használt és nagyon régen nem flatre csiszolt léc tap szerinti szöge 2 fok is lehet, vagy annál több is. Nagyon könnyű lesz vele síelni, de ívet nem fogsz vele húzni. Ugyanaz a léc kap egy köves síkolást és egy kézi 0,5 fokot + egy 3 oldal szerintit letörés nélkül és csodát lát az ember.
Következő dolog az általad próbált sí magszerkezetének állapota/"fáradt volta".

A másik dolog amit szintén említettek már az a sítudás helyes megbecslése a megfelelő léc kiválasztásához, ami a sí minden paraméterét érinti.

Hosszú időn keresztül azt gondoltam, hogy haladó vagyok, mert kb. mindenhonnan lejövök. Az utóbbi években, hogy tényleg minden mozdulatra és és minden terhelésváltásra figyelek, már biztosan tudom, hogy ugyanolyan középhaladó vagyok, mint a sielők 90%-a.
Ahogy Marky és Gabóca is írja, a márkafüggetlen tesztelést ajánlom leginkább.

Iránymutatásnak nagyon jók a Skiessentials összehasonlító tesztek pl. (2025 Men's 65 to 75 mm pl.) vagy a Soothski Comparator is szuper ha van benne olyan léc, amit töviről hegyire ismersz és tudsz mihez viszonyítani, de ebben is el kell kicsit merülni műszakilag, hogy tudja az ember dekódolni az adathalmazt.

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy mindenképp elbizonytalanítsalak, hogy ha 1 pár lécet tartasz, akkor én 80 környéki derekút vennék. Átlag sípálya délután már abszolút nem a 65-ös sí kedvence.
A mindenevő lécem egy Fischer RC ONE 82 GT. Kifejezetten merev léc (215/123 Nm2 hajlító/torzós).

Sok sikert, jó próbálgatást!
Előzmény: (DrDobos 223704)
- Marky -
783 élménybeszámolót írt
783
17 éve tag
2026.01.02. 18:39
Ingyenes tesztnapokon próbálni, vagy kölcsönözni minél többet, csak próba után fogod érezni, mi illik hozzád legjobban.

A Head-nek is van jó szlalom sorozata, de ugyanígy az Atomicnak is, Völkl-nek, midenki másikra esküszik....
Előzmény: (DrDobos 223707)
DrDobos
11 élménybeszámolót írt
11
5 éve tag
2026.01.02. 18:01
Köszönöm a segítséget Gaboca és neked is Fejes Péter. :)

Nehéz megítélni saját magamat, középhaladónak mondanám. Sajnos videó ezer éve készült rólam, de keresgélek. :)

Fejes Péter: melyik léceitek vannak pontosan? :)
Előzmény: (gaboca 223706)
h i r d e t é s
gaboca
3438 élménybeszámolót írt
3438
16 éve tag
2026.01.02. 17:25
Egy 72-es közepű sí nem lesz olyan ,,játékos" mint egy 67, az a 150 cm R11 az nagyon kicsi, talán nem volt véletlen az a nagy perecelés sem, mondjuk előre terhelni valószínűleg megtanított, máskülönben egy ilyen kiugrik alólad előre.
A 165-öt mondanám inkább, 66-68 középpel, a szerkezetét nem tudom megmondani, ahhoz minimum látni kellene a síelésed, filmen legalább.
Régebben amikor mentem Fischerrel, nagy különbség volt a bolti world cup és a race modell között, mostanában nem tudom milyenek.
Az ideális megoldás valami nagyobb sípályán bérelni a szimpatikusat, ott meg lehet oldani a napközbeni cserét, puhább vagy keményebb modell-re, más márkára.
Fejes Péter
27 élménybeszámolót írt
27
15 éve tag
2026.01.02. 16:15
Üdv: Szerintem a magasságodhoz és testtömegedhez inkább a 160-165 cm hosszú szlalom sí illik. Sajnos sítudásodat nem közölted, mert ezt is tudni kell, hogy ötletet adjunk. Pl: profi, haladó vagy gyakorlott középhaladó. Én nekem, s a lányomnak is Fischer SSC lécünk van esküszünk rá, de minden márkának vannak ilyen szlalom lécei. A lányom (172cm) 155 cm-es léccel húzza a carving íveket, én pedig (184 cm) 165 cm-essel. Tehát fontos kérdés. Élen sízel 80-90 százalékban , vagy csak 50-80 százalékban. Az utóbbi esetben 5-10 cm hossz, vagy a síléc erőssége közepes, vagy kemény sí kissebb jelentőséggel bír.
DrDobos
11 élménybeszámolót írt
11
5 éve tag
2026.01.02. 14:51
Köszi.
A Fischer RC4 Superrace SC adatai:
150 cm, 117-67-99 mm, R11

A Fischer Race Pro adatai pedig:
155 cm, 122-72-104 mm, R12

Karakterisztikában inkább tetszett a Superrace, de a másikat is kedvelem.
Véleményem szerint a magasságomhoz, es a súlyomhoz (180 cm, 80 kg) egy 160-165 cm-es léc kellene?!

Ez alapján tud valaki segíteni?
Előzmény: (gaboca 223702)
gaboca
3438 élménybeszámolót írt
3438
16 éve tag
2026.01.02. 12:51
Akkor keresd meg milyen dimenziói voltak a Superracenak, szerkezeti felépítés és ez alapján keres hasonlót.
Az egész leírásban a léc hossz az egyetlen számszerűsíthető adat, a többi meg csak általánosság, így senki nem fog tudni segíteni.
Előzmény: (DrDobos 223693)
DrDobos
11 élménybeszámolót írt
11
5 éve tag
2026.01.01. 17:00
Sziasztok!

Segítsetek, szeretném magamnak egy másik slalomlécet is, pár éves használtat szeretnék.
180 cm vagyok, ~80 kg.

Sokáig egy 2013-as Fischer Superrace SC4 SC-t használtam, igaz, kisebb volt 155-ös. Imádtam, mivel kisebb volt mint a magasságomhoz illő léc, elképesztő játékos, kezes volt, nagyon rövid gyors kanyarokat tudtam vele tenni, de gyors tempóban, piros-fekete pályán is megbízható maradt. Ritkán esek, de egyszer buktam vele egy nagyot, akkor tönkrement sajnos...

Jelenleg egy 155-ös Fischer Race Pro-m van, amit hasonlónak gondolok, de kevésbé kezes talán, de valamivel gyorsabban tudok vele menni és megbízhatóbb.

Amit keresek, az valami hasonló mint az első, Supperace SC. Tudtok segíteni? Maradjak Fischernél, vagy váltsak? Mitévő legyek?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE