Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az élvezeti síelő

ÜZENETEK (48)Időben csökkenő Időben csökkenő
Gletscher7
16 élménybeszámolót írt
16
2 éve tag
2024.02.09. 06:52
Üdvözlet! ( Ausztriában se sokkal jobb)
QR kódos rendelés... Van nálam mindig mobil, de szinte csak vészhelyzet esetén veszem elő. Nem szeretem.
Szervíz/ boltban, béreltem volna egy kisebb boardot, próbára. Előbb regisztráljak, QR kód, aplikáció letöltés, stb. Áhhh.
Már fordultam is ki, nem akartam még 1 percet sem vesztegetni a huza-vonára.
Miért gondolják azt, hogy mindenki a mobillal a kézben akar élni? Anélkül már levegőt se tudnak venni.üdv! Jó havat!
Előzmény: (csabor 220712)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.08. 21:49
Bellamonte alkonyatkor

Régen írtam, régebben, mint ahogy síeltem.
Hajdanán síelés után, sokszor még zuhanyzás előtt megírtam a beszámolómat, később úgy döntöttem, hogy nem csatlakozom azokhoz, akik felraknak egy képet egy korsó sörről és azt gondolják, gyönyörű beszámolót rittyentettek. Illegalitásba vonultam. Lecseréltem sokak által ismert sisakom, s elvegyültem a tömegben. Csúsztam, de nem írtam.
Készülök egy beszámolót írni a hány éves korig lehet síelni topicba, de küzdve gerinc és egyéb bajaimmal ki akartam próbálni mennyire megy még a csúszás, s mit is kellene majd írnom a meddigről.
A tárgyilagos vélemény alapos helyszínvizsgálatot követelt. Régi, nosztalgikus emlékek alapján Bellamontét választottam. Ismerem, van mindenféle kitűnően karbantartott pálya, jó a hütte ellátottság, mi kell még? Újkori szokásomhoz híven most sem akartam beszámolót írni, de valami mégis a klaviatúra elé kényszerített. Bellamonte hajdanán a magyarok egyik kedvenc helye volt. Mazsolák özöne tanult a legendás kéken csúszkálni. S most egy magyar rendszámú autót se láttam. Se a faluban, se a pálya parkolóban, se kalandozásaim során. Nem hallottam magyar szót se a pályán, se a szállodában, se az éttermekben, se a boltokban. Mi lehet az oka? Leírom mit tapasztaltan, aztán gondolkodjatok.
Én mindenhova kocsival megyek. A 850 km egy kávéval és egy tankolással könnyen leküzdhető.
Apropó, tankolás. Szlovéniában olcsóbb a benzin, mint nálunk. Olaszországban is találtam olyan helyet, ahol az üzemanyag ár alacsonyabb, mint nálunk a sztrádán.
Sztrádadíj: nekem éves magyar matricám van, tehát ez nem költség. Szlovéniában célszerű előre megvenni a matricát neten. (vigyázat vannak csaló oldalak!) A matrica ára 16 EUR (6.362.-Ft) egy hétig érvényes. Nincs se kiragasztás, se kapu, megveszed, ezzel regisztrálod a rendszámodat, s több dolgod nincs. A sztráda minősége nem összehasonlítható a magyaréval. Nem mondom melyik a jobb.
Az olasz autópálya fizetőkapus, automata, pénzt visszaad, odafelé 2 szer 5.50 EUR (darabonként 2.196.-Ft) Visszafelé ismét. A pálya minőségéről már írtam fentebb.
Szállást Booking.com-on kerestem, s találtam a faluban. A Hotel Bellamonte nem egy csúcs kategória, több szerelmet nem is pacsálunk el egymással. Fő baj a méretekkel volt. A szoba kicsi, nincs böröndtartó, síruhádat nem tudod rendesen kiakasztani száradni, s ha kilépsz a zuhanyzóból eldöntheted, hogy a bidébe, vagy a WC kagylóba lépsz bele. Néhány napig ki lehet bírni, de nem célszerű erőltetni. ( a faluban este sok mindent nem tudsz csinálni, mi is egy este végig ittuk az összes szórakozóhelyet.)
Alpe Lusia síterepe két részből áll. A Moenai rész és Bellamonte. Én most nem mentem a Moenai részre, mert kellemes, próbálkozós síelésre vágytam. Tehát szállásunkról a pár percre lévő Castelír felé vettük az irányt. A parkoló terjedelmes, a forgalomirányítás jó. Ha időben érkezik az ember a felvonóállomáshoz is fel tud menni, s a közelében parkolni. A nagy parkolóból egy lépcső vezet fel a felvonóhoz, a lépcső mellett egy mozgólépcső, reggel felfelé megy, délután lefelé. Ki van ez találva, mint a szlovén matrica. Azért célszerű kicsit figyelni, mert délutánra a parkolóban hajlamos felolvadni a hó, s elég sok sarat lehet összeszedni.
Az üzemépület aljában van a kölcsönző, szerviz, bolt, tároló szekrények, öltöző, meg ami kell. Innen is vezet fel lépcső a felvonóhoz.
A felvonóval egy szinten vannak a pénztárak. (napijegy 60 EUR) Kaució nincs, nyugdíjas jegy van. Idén 1958 előtt születettek kapják meg a néhány euró kedvezményt. Az okmányt ellenőrzik, feleségemnél nem volt semmiféle irat, de némi mosolygás után neki is adtak senior jegyet. (másnap vittünk csokit a pénztárosnak, s ő is adott nekünk viszonzásul csokit. Ezt a vidám, laza mentalitást imádom az olaszokban.)
No végre eljutottam a felvonóhoz. Néhány éve a két szakaszból álló ülőszékes felvonót lecserélték fülkésre. Ég és föld! Megszűnt a nagy sorbanállás, s középen a tumultus. Egy menetben felmentünk Moreahoz. Ha az ember kiszálás után jobbra megy elvegyülhet a snowpark élményei között. Én balra fordultam, s nagy óvatosan nekiláttam lábam próbálgatásának. Ez a széles, lusta kék kiválóan alkalmas a kezdők gyakorlására, s az olyan invalidusok bohóckodására mint én. A pálya a lankadtsága ellenére lehet élvezetes. Sokféle nyomvonalat lehet követni, a pálya alsó részén több elágazás van.
(csak megjegyezni kívánom, hogy a dolog jobban ment, mint vártam. Mennyei volt újra hallgatni a szél suhogását. Kiderült, hogy bár nem volt sok, a technika döntő része visszajött. Sajnos másnapra az is kiderült, hogy a kondíciót tartalmazó bőrönd valahogy otthon maradt, boltban pedig nem volt.)
Nekibátorodva a felső pirosakat is megjártuk, pezsgett az adrenalin. Ha valaki lábába beköltözik az ördöngő ott a Direttissima, a Piavac, vagy a Fiamme Oro fekete pályák. A pályarendszerben mindenki megtalálja a kedvére való pályát, s társasága minden tagja is jól érezheti magát.
Néhány szót a hüttékrről. A pálya ezirányú felszereltsége jó, régen jobb volt, de az egyik legérdekesebb hüttét a 8-as piros mellett bezárták. A fülkés felvonó felső állomásánál lévő régi műintézményt átalakították, egy modern pizzázót alakítottak ki. Sor, s azt sem látod mit ehetsz. A pálya szélén még meg van a La Morea, ahova csak oda lehet csúszni, s inni valami finomat. Érdemes megállni. A régi középső állomásnál ott a Bucaneve, amely még a régi, klasszikus hütte. A pálya alján található az El Zirmó. Külsőleg nem változott, de feltünően kevesen voltak bent. A börbeöltözött csajok helyett egy fekete polós srác jött, megkérdezte, hogy van-e telefonunk, majd az asztalra ragasztott QR kódra mutatott. Ott volt az étlap, de arra „bökve” rendelni nem lehetett. Soknál kép sem volt, le is kellett fordítani, a srác gyakran érdeklődött. Mondtam, hozzon már egy sört, úgy, hogy még nem találtam meg a telefonomon. Sikerült, így végül enni is tudtunk. Mellesleg ottlétünk alatt ez volt a legdrágább étkezésünk. Megállapítottam, hogy már nem vagyok erre a világra való.
Ha valaki megunta a síelést, vagy rossz idő van (élvezeti síelő, akkor nem megy pályára) kellemesen eltöltheti idejét Predazzóban. Kellemes városka, pár órát megér. Latemárban pedig a legjobb síbolt van, s nagyon rendes a tulaj.
Igyekeztem száraz lenni, mint az egyhetes zsemle, de a leírtak alapján is eldönthetitek érdemes-e Olaszországba menni.
IMG-20240124-114241.jpg
hu1zam
432 élménybeszámolót írt
432
15 éve tag
2020.12.22. 15:21
Egyetértek.
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2020.12.22. 10:39
Most olvastam, hogy Jenő bácsi 106 éves korában "átcsúszott" az örök hómezőkre.
Két egész napos találkozásunk emlékébe beleborzongtam, amikor újraolvastam a cikkeket. S már Maci sincs...
Természet ősanyánk egy ócska kurva!
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2020.12.07. 21:51
Úgy néz ki sokat nem lehet síelni. Tavasszal vegyél, olcsóbb lesz.
Előzmény: (magnum56 210007)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.12.03. 19:32
Köszönöm a segítséget, meggyőztél veszek egyet. Már csak azért kell drukkolni, hogy legyen lehetőség használni is.
Előzmény: (csabor 209983)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2020.12.02. 17:51
Ez egy remek bukó! Sokáig szenvedtem mivel szemüveges vagyok, semmi sem volt jó. Vacak egy feketén lemenni párás szemüvegben. Aztán rátaláltam erre a típusra. Már a másodikat nyúzom. (az elsőt már mindenki ismerte, ezt két éve rejtegetem, s benne magam. Jó, mert most senki nem ismer meg.)
A legnagyobb hidegben sem kell maszkot, kámzsát viselnem. Nem párásodik.
Olyant kell venni, aminek cserélhető az üvege, az minden igényt kielégít. Én mindegyiket Olaszországban vettem, ott nagyon nagy ezekből a választék. A feleségem sisakján még Swarovski kristály is van. (az enyémen nincs, valamiért)
Rendes szemüveggel ez a legjobb véleményem szerint.

Üdv: Csabor az élvezeti síelő
Előzmény: (magnum56 209982)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.12.02. 16:56
Még én is reménykedem. Ezért is szeretnék olyan bukót venni, mint amilyen nektek van.
Hogyan vált be? Jó benne síelni? Nem párásodik? Nem zavaró a rendes szemüveggel?
Előzmény: (csabor 209973)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.12.02. 13:58
Sajnos sokmindenkié, de azért pár nap itthoni síelésben reménykedem még.
Előzmény: (csabor 209973)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2020.12.02. 13:42
Ebben az évben sajnos úgy néz ki nagyon hiányos lesz a szezonom. Bár még reménykedem. (s ezzel a képpel emlékezem a kimaradt élményekre)
terka.jpg
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2019.05.17. 11:41
Fejlődni soha sem késő! Gratula Bélapó! (ilyen hosszú utakra már én is merészkedem)
Előzmény: (Bélapó 205749)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2019.05.04. 16:35
Én is újra tanultam síelni, és már egész jól megy!!!(tavaly én voltam, aki legtöbbet fejlődött!!!)Talponsielő hagyományokhoz illően tökéletesen csúszok (TELETALPON) a következő hüttéig.
Előzmény: (csabor 204759)
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2019.02.13. 22:10
Hajrá, de azért vigyázz magadra!
Előzmény: (csabor 204759)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2019.02.13. 21:39
Sok minden történt az utóbbi években. Céljaimat a topiccal nem adtam fel, csak történt néhány dolog amely másfele vitt. Majd megírom.
Most tanulok újra síelni, s úgy néz ki ismét felveszem az élvezeti síelő nevet.
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2017.01.29. 00:30
Neeee....sikerült csúszni és még a nap is sütött? :-) Pezsgősdugó pukkant?
Előzmény: (csabor 193346)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2017.01.28. 23:51
Szia Csabor!

Most látom és olvasom a topikodat.

Kis kesernyést ízt érzek ki az első néhány beírás hangulatából. Talán tévesen. Vagy ha jól, akkor remélem, hogy az íz múlik, sőt édesebbre is fordul idővel.

Csak nem lesz olyan, mint a málnával bekapott poloska íze, ami beég az ember emlékeibe, és tényleg nem halványul még évtizedek alatt sem. Aki járt így, tudja, hogy miről írok. :-)

Sokan szívesen olvasgatják a sajátos stílusú írásaidat, én is köztük vagyok. Jó volna, ha továbbra is írogatnál nekünk.

Hogy mi a topik neve, az részemről tök lényegtelen. Írj, mi meg olvassuk!
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2017.01.27. 18:10
Jelentem megtort a jeg. Oromomet majd reszletesen is kifejtem, de a lenyeg, hogy jot sieltunk Nassfelden, szemben tobb ev tapasztalataval.
Az ido remek, napsutes, de kicsit hideg. A ho kicsit lehetne tobb, ilyen keveset ezen a videken meg nem lattam. A nap vegere csak az elt meg, akinek frissen volt elezve a lece. De azert lehet jonni.
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2017.01.27. 07:51
Tegnap Gerlitzen, ma Nassfeld. Az ido nem rossz, de nehol kod van, ho remek. Majd reszletes beszamolot is irok, de most sielni kell!
bouquetk
386 élménybeszámolót írt
386
12 éve tag
2017.01.23. 10:09
Csak annyit pontosítanék, hogy az oldal nézéséhez, semmiféle hozzáférés nem szükséges, azt bárki olvashatja, ahogy a fórumot is. Szokták is vendégek olvasni.
Előzmény: (csabor 193122)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2017.01.23. 09:40
Olvasni fogom. Mint ahogy eddig is olvastam.
Várjuk a sajátos humorú beszámolókat, élményeket vagy csak egyszerűen az érzéseket. Nem csak a szűken érintet havas időkről, hanem mindenről. Az ÉLET-ről.
Előzmény: (csabor 193092)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.