Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 3, rendezés:
Előzmény és válaszok a Norvégia topikból
Üzenet szövege
Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2012.03.29. 20:36
(Üzenetazonosító: 138127)
gaboca Hozzászólások: 3151
Regisztrált: 2009.02.09.
44 síterepet értékelt

Volna... Az egy másik ország az óperencián túl... :-)
Előzmény: (huligan 138122)
Feladó:  huliganFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2012.03.29. 18:15
(Üzenetazonosító: 138122)
huligan Hozzászólások: 3491
Regisztrált: 2006.12.29.
50 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Követendő példa...
Előzmény: (WAndrea 138121)
Feladó:  WAndreaNőHaladó síelő
Dátum: 2012.03.29. 16:14
(Üzenetazonosító: 138121)
WAndrea Hozzászólások: 998
Regisztrált: 2001.12.13.
91 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Az alábbi emailt Jeszenkszy Géza küldte a szerkesztőségünknek, itt tesszük közzé:

"Kedves síző barátaim, szerte a világban!

Ma, 2012. március 25-én a jó két hete tartó meleg (a napi csúcs 15 fok körül, és éjszaka sem volt fagy) ellenére az Osloban, lakásunktól 17 percre található, 140 - 525 m tszf. magasságban kiépített Tryvann alpesi síközpontban 30-40 cm volt a hótakaró. Reggel ragyogó napsütés és remekül elsimított pályák várták a korai tavasztól meg nem tévesztett sízőket. Az É-i és ÉK-i fekvésű, erdővel szegélyezett pályákon a 3-4 fok meleg ellenére csak 1 körül kezdett kásássá válni a hó, addig remekül sízhető volt a firn. Milyen tanulságokat kínál ez a remek sínap?

A pályák melletti erdőben már csak hófoltok voltak, de a mesterségesen gyártott és géppel rendszeresen betaposott pályák még meleg idő esetén is kitartanak a húsvét hétfőre tervezett zárásig. Vagyis ha a Normafánál és Dobogókőn hóágyúk szórnák be a sípályákat, december elejétől március végéig lehetne sportolni és élvezni a szabad természetet, védve egészségünket.

Nemcsak gépek tartják karban a pályákat, de a kezelő személyzet is. Ahol elkopott a hótakaró és előbukkant a föld, azt azonnal keresztbe tett karókkal jelezték, zárták le. A pálya szélén haladó húzós felvonó pályáján lapáttal pótolták a helyenként ritkuló havat. Ahol az olvadás kis csermelyeket eredményezett, azokat kb. 30 cm átmérőjű műanyag csövekbe fogták be, ezek a hó alatt lefektetve vezették el a havat olvasztó vizet. A kezelők természetesen barátságosak és segítőkészek és nem félnek megfogni a lapátot.

Fölfelé csúszva az egyik felvonón megismerkedtem a síközpont tulajdonosával. Elmondta, hogy természetvédelmi területen vagyunk, de a parlamentben nem volt nehéz meggyőzni a képviselőket arról, hogy a sípálya és a mesterséges hó készítése semmiféle kárt nem okoz a természetnek, viszont elősegíti a társadalom edzettebbé és egészségesebbé válását. Sok pénzt fektetett be a pályák kiépítésébe (talajmunkákba), a hó készítéséhez szükséges berendezésekbe, és a felvonókba, valamint a felszerelést kölcsönző épületbe, a központ most nagyjából önfenntartó, ha az étkezés, vendéglátás is létrejön, akkor a haszon is meglesz. Megállapodtunk, hogy fel fogom keresni, és részletesen tájékoztatni fog a síközpont kialakításáról, a költségekről és az átadásra érdemes módszerekről. Az ország többi alpesi központja is sokat fejlődött az elmúlt húsz évben, a helyi önkormányzatok mindenütt támogatják a sísport mindkét ágát, a túraútvonalak fenntartását és az alpesi központok fejlesztését. A síoktatást már az óvodában elkezdik, tíz éves korára minden gyerek megtanul sízni. Oslo környékén a hegyek még a 600 métert sem érik el, itt a klíma csak kevéssé hűvösebb, mint Magyarországé, de a géppel tömörített hó tartósan megmarad, ezért hosszabb utazás nélkül is lehet élvezni a tél szépségeit.

Jeszenszky Géza"
h i r d e t é s


laponként: összesen 3, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »