Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Bukovel topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
BanatiBarna
15 élménybeszámolót írt
15
6 éve tag
2021.01.15. 14:01
Szerintem amúgy teljesen érthető hogy fizetős lett a parkolóház, hiszen egyrészt nagyon sokan tényleg nem síelni mennek hanem csak nézelődni, másrészt pont annyival csökkent a napi jegyár is, tehát összességében nem lett drágább.
Előzmény: (Schlosser 210769)
Schlosser
82 élménybeszámolót írt
82
14 éve tag
2021.01.12. 10:26
Sziasztok!

Volt szerencsém néhány napot eltölteni Bukovelen december végétől, leírnám a tapasztalatimat.

Határátlépés Ukrajna felé: jelenleg Magyarország Ukrajna szempontjából vörös országnak számít, így innen érkezve akkor tudsz karanténmentesen belépni Ukrajnába, ha felmutatsz 48 óránál nem régebbi negatív COVID tesztet (vagy az előző hozzászólásokban leírt nem hivatalos módszerrel, de erre nem biztatnék senkit). A határon néhány autó volt csak, 30 perc alatt átjutottam (Beregsurány).

Az utak állapota meglehetősen sokat javult. Ezt lassan minden évben leírom, de ismét igaz, hogy sosem volt még ennyire jó az út Magyarországról Bukovelig! Az utak egy jelentős részét teljesen újraaszfaltozták, de ahol erre nem volt lehetőség, azt is tisztességesen bekátyúzták, tehát most tényleg különösebb stresszfaktor nélkül ki lehet jutni. Ráadásul az ellenőrzőpontok is megszűntek (Európa földrajzi középpontjánál és a Tatár hágón sem volt senki).

December végén körülbelül annyira volt tél a Kárpátokban, mint Budapesten... Mínusz néhány és plusz néhány fok között változott a hőmérséklet, időnként eső esett, természetes hó szinte semmi. Bukovelben viszont már november óta hóágyúztak, így szinte az összes kékpálya nyitva volt (néhány piros is) és 15 felvonó már üzemelt. A hóágyúzott hó ellenére a pályák kitűnőek voltak!

10 év után épült egy vadonatúj 6 üléses felvonó is, ez a Kőrösmezőről felfele vezető új út felső szakaszáról fog indulni és a Bukovel hegycsúcsra visz fel (oda, ahova jelenleg az 1-es és 2-es liftek). Készült mellé egy hosszú kék pálya is, de január elején még sem a pálya, sem a lift nem nyitott meg (a liftet már erősen tesztelték a helyi erők).

Koronavírus para Ukrajnában: a hazai szabályozások után furcsa volt, hogy itt még működnek az éttermek, akár egy forraltborra is be lehet ülni bárhova... Kézfertőtlenítők mindenhol kitéve, a személyzet maszkban. Január 8-25 között van egy szigorítás, ekkor (elvileg) az éttermek csak elvitelre szolgálhatnak ki és a wellness központoknak zárva kell lenniük.

A külföldi turisták szinte teljes egészében hiányoznak, így egész más az összetétel most Bukovelben, mint normál esetben. Sok olyan ukrán van most kint, akik csak azért mennek fel Bukovelbe, hogy a hegyekben legyenek, túrázzanak, kikapcsolódjanak, de nem síelni mennek. Emiatt a sípályák reggeltől kora délutánig szinte teljesen üresek, egyik felvonónál sem kell sorban állni. Kizárólag a tanulópályákon vannak többen, a távolabbi kék pályák és a piros pályák üresek. Délután 3 órától van egy olcsó bérlet, ezért akkortól viszont a parkolóból elérhető (1, 2, 7, 14) liftek besűrűsödnek, érdemes 8:30 és 15:00 között síelni.

Bérletekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a reggeli bérletakció megszűnt, viszont a bérletek ára hrivnyában is olcsóbb lett (kicsit), valamint az árfolyam is gyengült (hrivnya - forint), ami nekünk kedvező.

Árak a sípályán: tovább folytatódott a drágulás, most már tényleg nagyon meg kell nézni, hogy hova ül be az ember... Egy Filvarok vagy PLOV hüttében könnyen osztrák árakkal találkozunk. Én személyesen a 13-as lift tetejénél lévő Bulchenyokha, illeve az 5K lejtőnél lévő Grill Haus Freerider hüttéket preferálom. De szuper kontaktgrilles melegszendvicset lehet enni a 2-es felvonó aljában lévő mini ASTON közértben 600 forintért... A konténer büfés (TUT FOOD) "benzinkutas" hotdog 1000 forint, a fentebb emlitett hüttékben egy tea 500 forint, egy sör 600-800 forint között, forraltbor 800 forint, levesek 1200-1600 forint között.

Nyíltak az 1-es és a 2-es parkolóháznál is új üzletek, vannak köztük nagyon jók is, javasolt megnézni.

A végére hagytam egy számomra nagyon szomorú és bosszantó dolgot: az 1-es parkolóház mindig is ingyenes volt Bukovelben, idén január 2-től sikerült ezt is fizetőssé tenni (reggeltől egy max 12 órás parkolás 120 UAH). Önmagában nem is azzal van bajom, hogy fizetni kell a parkolásért (bár azzal is), de hogy ezt sikerült január 2-án bevezetniük, amikor a legnagyobb tömeg van Bukovelben és az automata rendszer természetesen nem működött és volt aki 2 óráig állt sorban, hogy kijusson a parkolóból... Hát ez kritikán aluli. Bízom benne, hogy az új sílift alsó állomásánál lesz parkoló, ha igen, akkor Kőrösmezőről valószínűleg azt lesz célszerű majd használni, elkerülendő a bukoveli dugót (ami főszezonban sajnos már rendszeres a Bukovel - Polyanytsya közötti 1x1 sávos úton).

Határátlépés visszafelé: jelenleg itt a 10 nap karanténnal kell számolni.

Mivel nagyon nagy optimizmus kell hozzá, hogy azt gondoljuk, változni fog a szabályozás március közepéig, ezért (a szokásos évi 10-12 turnus helyett) egy időpontot meghirdettünk a travelbukovel.hu-n azoknak, akik adott esetben a 10 napos karantén vállalása mellett is szeretnének eljönni síelni, kíváncsi vagyok, hogy összejön-e egy maroknyi csapat, vagy teljes egészében el kell engedni ezt a szezont...

Fogadjatok még szeretettel tőlem néhány saját készítésű képet Bukovelből és a környékéről.

Schlosser
travelbukovel.hu

https://sielok.hu/siutak-es-sitaborok/egyesulet/karpatok-kincsei/
Volt ilyen idő is. :-)
Szokásos, tökéletesre ratrakolt pályák.
Ideális körülmények Bukovelben.
Nem volt jellemző a sorbanállás a felvonóknál...
Forraltbor, helyben elfogyasztható! :O
Grill Haus Freerider hütte
Az új 6 üléses felvonó, egyelőre tesztüzemben.
Ez lesz az új 6 üléses.
Hotel Bukovel faházak este.
A híres lembergi "részeg cseresznye" likőr, ami már Bukovelben is kapható. :-)
Tiszaborkút (Kvasy), Tsypa kézműves sörfőzde.
Útbaesik jövet-menet, érdemes betérni.
Itt még nem bukoveli árak vannak... Egy presszó, egy cappucino és egy pohár kézműves sör 600 forint.
Kőrösmező temploma január 1-én.
Európa közepe, ide továbbra is érdemes betérni.
Jók lettek az utak!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.