Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2011.03.09. 07:36
Ezzel részben egyet értek. Bizonyos tartásgyakorlatokkal lehet javítani, így természetesen hasznos lehet egy karmozgásra irányuló gyakorlat. Az elhibázott alaptartás sokmindent meggátol, a könnyed jó tartás sokat segíthet. De szerintem ennél fontosabbak a tartásokban megjelenő izomfeszülések és lazulások. Sajnos elfogadhatónak kinéző tartást be lehet állítani teljesen rossz izomműködéssel is, de még nem hallottam könnyed, jól időzített izomműködésről használhatatlan tartással... (Bartus Mikitől hallottam, hogy amikor még nem nagyon lehetett utazni külföldre, volt itthon egy csomó kitűnő fényképsíelő. Az innen-onnan beszerzett fényképek alapján megtanultak néhány síelős tartást, amit időnként kialakítottak síelés közben. Közben meg estek-keltek.)

De a korábbi hozzászólásokat elolvasva szinte mindig előfordul, hogy ki hogyan tartja a kezét, mennyire van mélyen vagy magasan. Ezekre nézve írtam, hogy nem érdemes velük foglalkozni, mert lényegtelenek, legfeljebb csak valami sokkal fontosabb hiba jelei. Például Gábor keresztben mozgó kezeit azért nem javítanám, mert ezek csak a dinamika hiányának következményei. (Síoktatói vizsgán elemzésből a legjobb módszer a bukásra, ha valaki elkezd arról beszélni, hogy rosszul tartja a karját vagy vállal forgat... Ha azt mondom neki, hogy ne fogass vállal, megcsinálja? Nem. Meg kell keresni az okot, és arra kell megtalálni a javítás megoldását, ami viszont teljesen egyénfüggő lesz, és az sem biztos, hogy mindig és minden körülmények között működni fog. Ha látjuk a tanítványt reggel, akkor tudjuk csak biztosan, hogy aznap neki ez a megoldás megfelelő lesz-e, vagy változtatni kell, és másfelől kell megközelíteni.)

Általános probléma, hogy a síelők túlnyomó többsége (és sok oktató is), a helyes tartásban akarja megtalálni a jó síelést. De ez fordított viszony: a síelés során a testtartást a fellépő erőkhöz való igazodás alakítja ki. Ha nincsenek ott az erők, akkor csak utánozni lehet a síelős tartást, de teljesen más izmokat használva.

Ahogy írtam, a Soma által feltett videókon is ez volt a probléma. Ezekre írtam nekik, hogy a videón látható tartással az ő esetükben nem érdemes foglalkozni. Az alaphiba az volt, hogy tudatosan, az erőkhöz való igazodás nélkül törekedtek különböző tartásokra, tehát a javítani nem a tartást kellene náluk, hanem dinamikában keresnék megoldást.
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE