2014. január 9-én jöttem dolgozni Megeve-be. Szabadnapjaimon próbáltam besíelni, amit csak tudtam. Ahogy azt előttem is sokan leírták, St Gervais-be, ahol a magyarok szállnak meg általában, tényleg nem nagyon lehet a pályán visszajutni, mert legtöbbször le van zárva. A legideálisabb hóviszonyok között próbálkoztam pedig. A hely ezért nyilván kevésbé népszerű, mert így nincs meg a pályaszállás nyújtotta kényelem, ami a francia síterepek egyik nagy vonzereje, a többi szállás pedig drága. A környék Courchevel után a második legdrágább síterep Franciaországban. Próbáltam rájönni, miért, de erre nyilván nem nagyon van magyarázat. Az kétségtelen, hogy a tárcsás felvonó elég ritka és meseszép minden, de hát ez is van máshol is...
Mindenesetre az eddig síeléssel töltött 12 délelőtt alatt kb. azt tudtam megállapítani, hogy itt aztán tényleg van minden. Jó pálya rossz pálya, napos oldal, fagyos oldal, mindennap kezelt pálya, egy héten max. kétszer kezelt pálya, nagy terület, kis erdei pálya stb. Tegnap ráadásul a főnszél afrikai homokot hozott szinte az egész területre (egy oktató mondta, hogy ez egyáltalán nem ritka jelenség), így szó szerint okkersárga pályákon síeltünk. A lécnyomok fehéren virítottak mindenhol. Hát azért ez nagyon érdekes élmény volt.
A Rochebrune oldal népszerűbb, mert Megeve-ből könnyebben elérhető és a nap nem olvasztja meg a pályákat. A Jaillet részről nekem folyton a Mátra jutott eszembe, persze két méter hóval. Mondjuk ez egyszer elég volt. Nekem legjobban Mt d'Arbois tetszett, ahol hatalmas területet lehet belátni és több csúcsra is fel lehet menni. Rettentő impozáns a látvány, főleg a Mont Blanc-nal a háttérben... jaj, de gyönyörű!
A pálya jelzéseit, délután főleg, nagyon kell figyelni, mert annyian mennek azon kívül, hogy sokszor szinte nem is lehet megkülönböztetni, hogy mi van kint és bent. Ami még feltűnő volt, hogy sok olyan pálya van, ami keresztbe is lejt és én nem nagyon tudom, hogy ez most jó vagy rossz, mert én ugye amatőr vagyok, de engem kicsit zavart.
A Cote 2000 nevű helyen még nem voltam, de annyian lebeszéltek, hogy azt hiszem, nem is fogom erőltetni.
A síterephez St Gervais-n kívül egy csomó más környékbeli falu is bekapcsolódott egy-egy felvonóval ahogy Alpe d'Huez mellett is. Érdekes módon St Gervais-n kívül mindenhova le tudtam csúszni. A pálya alján felvonó, faluszéle, kurta kocsma. De tényleg. Verhetetlen. :)